Texte à méditer :  Rien ne sert de penser, il faut réfléchir avant.    Pierre DAC
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

19 Juin 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Romuald


C'était aussi un 19 / 6
1964

Tabarly pulvérise le record de la transatlantique à la voile en moins de 28 jours.


Né(e) un 19 / 6 / 1962
Paula AbdulCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Wekdienst 19/6: persconferentie JIT over MH17 en uitspraak Mitch Henriquez

Goedemorgen! Vandaag geeft het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17, een persconferentie. Verder komt er een uitspraak in de zaak tegen twee agenten die betrokken waren bij de dodelijk afgelopen arrestatie van Mitch Henriquez.

Vandaag schijnt eerst de zon en het wordt flink warm met temperaturen van 24 tot 30 graden. In de loop van de dag ontstaan er lokaal stevige regen- en onweersbuien. De wind draait naar het zuidwesten en wordt matig en aan zee vrij krachtig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Joint Investigation Team (JIT) maakt waarschijnlijk namen bekend van mensen die betrokken zouden zijn geweest bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. De NOS zendt de persconferentie van het JIT vanaf 13.00 uur live uit, op NPO 1, op NOS.nl en op onze Facebook- en YouTube-pagina's. Het Gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in de zaak tegen twee agenten die betrokken waren bij de dodelijk afgelopen arrestatie van Mitch Henriquez. Nabestaanden willen dat ze veroordeeld worden voor doodslag en een beroepsverbod krijgen. In Wijk aan Zee is een informatiebijeenkomst voor inwoners over de grafietregen die ontstaat bij de productie van staal.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump heeft officieel bekendgemaakt dat hij volgend jaar herkiesbaar is. Dat deed hij voor duizenden aanhangers in een sporthal in Orlando, in de staat Florida. Dat Trump voor een tweede termijn gaat is geen verrassing. Kort na zijn beëdiging in 2017 kondigde hij dat al aan.

Trump begon zijn toespraak van ruim een uur met de klacht dat zijn regering "de afgelopen twee jaar belegerd is". Daarbij doelde hij op het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 van speciaal aanklager Mueller. Trump noemt dat een "illegale heksenjacht".

Ondanks dat onderzoek zegt hij dat hij de afgelopen 2,5 jaar meer bereikt heeft dan welke president dan ook. Daarbij verwees hij onder meer naar de groeiende Amerikaanse economie en de druk die hij zegt uit te oefenen op China.

Ander nieuws uit de nacht:

De Gezondheidsraad wil dat de HPV-vaccinatie ook voor jongens wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. En meisjes en jongens zouden de vaccinatie tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt voortaan rond hun negende jaar moeten krijgen. In Mali hebben gewapende mannen op motoren twee dorpen aangevallen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 38 doden gevallen en een veelvoud aan gewonden. Een geldautomaat op de Postjesweg in Amsterdam is vanochtend het doelwit geweest van een plofkraak. Op beelden is te zien dat er veel schade is ontstaan door de explosie.

En dan nog even dit:

Tennis doe je met een racket... toch? Nou, niet altijd. In de tennispartij tussen Jo-Wilfried Tsonga en Benoît Paire mondt een service van laatstgenoemde uit in een potje voetvolley. Tot vermaak van het publiek in het Duitse Halle. Bekijk hieronder de beelden.

Fijne dag!

(19/06/2019 @ 04:59)

'Nieuwe namen en een rechtszaak': vandaag meer bekend over neerhalen MH17

Het is een belangrijke dag voor nabestaanden van de 298 omgekomen passagiers en bemanningsleden van vlucht MH17. Zij hopen vandaag, bijna vijf jaar na het neerhalen van het vliegtuig, te horen dat Nederland verdachten voor de rechter gaat brengen.

Het Joint Investigation Team (JIT) maakt straks meer bekend over het onderzoek naar de ramp met de MH17. De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd in 2014 boven Oekraïne neergeschoten met een Buk-raket. Het internationale onderzoeksteam stelde vorig jaar vast dat het ging om een raket van het Russische leger.

Volgens Oekraïne maakt het JIT vandaag de namen van de eerste vier verdachten bekend die zullen worden vervolgd. Het JIT zelf wil dat niet bevestigen. Oekraïne maakt wel deel uit van het internationale onderzoeksteam.

Of de verdachten Russische militairen zijn, is onduidelijk. Eerder is wel vastgesteld dat de Buk-raket vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne is gebracht, waar op dat moment zwaar werd gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen. De dag na het neerhalen van MH17 werd de raketinstallatie weer teruggebracht naar Rusland.

Het Joint Investigation Team dat de ramp onderzoekt, kwam vorig jaar mei met een rapport over de herkomst van de Buk-raket. Deze animatie vat de conclusies samen:

Het JIT gaat ervan uit dat het neerhalen van MH17 een vergissing was. Mogelijk is het toestel aangezien voor een vijandelijk vliegtuig.

Hoewel al veel namen van betrokken militairen boven water zijn gehaald, is tot nu toe altijd onduidelijk gebleven wie de opdracht gaf om te schieten en wie de raket daadwerkelijk afvuurde. Volgens Oekraïne kan het JIT daarover ook nu nog geen duidelijkheid scheppen.

Vandaag komt ook het internationale onderzoekscollectief Bellingcat met de resultaten van verder onderzoek naar MH17. De groep presenteert nieuwe namen van mensen die direct of indirect betrokken zijn bij de beschieting van MH17.

Bellingcat baseert zich onder meer op een groot aantal tapgesprekken van de Oekraïense geheime dienst die openbaar zijn gemaakt. De onderzoekers delen hun bevindingen steevast met het JIT. Dat trok de afgelopen jaren al meerdere keren dezelfde conclusies als Bellingcat.

Het rapport verschijnt vanochtend, kort voor de persconferentie in Nieuwegein van het JIT. Voor de persconferentie worden nabestaanden geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen in het strafrechtelijk onderzoek.

(19/06/2019 @ 04:00)

Ravage door plofkraak in Amsterdam-West

Een geldautomaat op de Postjesweg in Amsterdam is afgelopen nacht het doelwit geweest van een plofkraak. Op beelden is te zien dat er veel schade is ontstaan door de explosie. De gevel van het getroffen pand op de hoek van de Columbusstraat met de Postjesweg is er deels uit geblazen. Een aangrenzende winkel zou beschadigd zijn bij de ontploffing

De plofkraak was rond half vier vannacht. Op Twitter spreken mensen van een enorme knal. Bij woningen in de straat zijn ramen gesneuveld.

De politie heeft de straat ruim afgezet. Specialisten zijn opgeroepen om de plaats delict te onderzoeken.

(19/06/2019 @ 03:45)

Trump start herverkiezingscampagne voor 2020: Keep America Great

De Amerikaanse president Trump heeft officieel bekendgemaakt dat hij volgend jaar herkiesbaar is. Dat deed hij voor duizenden aanhangers in een sporthal in Orlando, in de staat Florida. Dat Trump voor een tweede termijn gaat is geen verrassing. Kort na zijn beëdiging in 2017 kondigde hij dat al aan.

"We zijn hier maar voor één reden en dat is: Amerika heeft nog eens vier jaar president Donald Trump nodig. Tijd voor de tweede ronde", begon vicepresident Pence de bijeenkomst. "Nog vier jaar", scandeerden aanhangers in de zaal.

Zelf begon Trump zijn toespraak van ruim een uur met de klacht dat zijn regering "de afgelopen twee jaar belegerd is". Daarbij doelde hij op het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 van speciaal aanklager Mueller. Trump noemt dat een "illegale heksenjacht".

'Veel bereikt'

Ondanks dat onderzoek zegt hij dat hij de afgelopen 2,5 jaar meer bereikt heeft dan welke president dan ook. Daarbij verwees hij onder meer naar de groeiende Amerikaanse economie en de druk die hij zegt uit te oefenen op China.

Zoals gebruikelijk is bij campagnebijeenkomsten van Trump moest ook de aanwezige pers het ontgelden. Al vroeg in zijn speech wees hij de zaal in. "Kijk, dat is veel fake news, daarachter. Echt heel veel fake news", zei Trump. Vanuit het publiek ging boegeroep op.

Keep America Great

Naast thema's die ook centraal stonden in zijn campagne in 2016, zoals de e-mails van Hillary Clinton en de bouw van de grensmuur met Mexico, sprak Trump over de Democratische tegenkandidaten bij de verkiezingen van 2020. Zo zei hij dat de Democraten van plan zijn om het land zoals zijn aanhangers het kennen te verwoesten.

Nieuw vergeleken met Trumps toespraken in aanloop naar de verkiezingen van 2016, was het verkiezingsthema. Samen met de aanwezigen besloot hij af te stappen van de bekende Make America Great Again-slogan. Bij acclamatie kozen de aanwezigen voor Keep America Great als campagneslogan voor de presidentsverkiezingen van 2020.

(19/06/2019 @ 02:13)

Gezondheidsraad: HPV-vaccinatie rond 9 jaar én ook voor jongens

De Gezondheidsraad wil dat de HPV-vaccinatie ook voor jongens wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes en jongens zouden de vaccinatie tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt rond hun negende jaar moeten krijgen.

Bovendien adviseert de Gezondheidsraad de minister van VWS om een extra vaccinatieprogramma op te zetten voor mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren. Dat voorstel is bedoeld om de HPV-vaccinatiegraad te verhogen.

Volgens de Gezondheidsraad biedt de HPV-vaccinatie de beste bescherming als die zo dicht mogelijk bij de negende verjaardag wordt gegeven. De leeftijd waarop de vaccinatie wordt gegeven kan omlaag van dertien jaar naar negen jaar, omdat duidelijk is geworden dat het vaccin zijn werking lang genoeg behoudt.

Een infectie door het HPV-virus (humaan papillomavirus) kan niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken. HPV-infecties dragen ook bij aan het ontstaan van kanker aan de anus, penis, vagina, schaamlippen en de mond- en keelholte. Jaarlijks krijgen ongeveer achthonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, terwijl ieder jaar zo'n tweehonderd vrouwen aan de ziekte overlijden.

De vaccinatie geeft volgens de Raad weinig bijwerkingen. Onderzoek wijst uit dat er geen verband is tussen de HPV-vaccinatie en chronische vermoeidheid, migraine en auto-immuunziekten. Daarover doen wel veel verhalen de ronde.

Mede daardoor is de opkomst bij de HPV-vaccinatie sinds de invoering in 2010 al laag. Het eerste jaar kwam 56,5 procent van de opgeroepen 12- en 13-jarige meisjes de prik halen. In de jaren daarna steeg de opkomst licht naar 61 procent in 2013 en 2014 om vervolgens scherp te dalen naar 45,5 procent in 2016, het laatste jaar waarover gegevens bekend zijn.

Groepsbescherming

Een hoge vaccinatiegraad is niet alleen belangrijk voor de mensen die zich laten vaccineren. Ook diegenen die zich om wat voor reden dan ook niet laten vaccineren profiteren ervan. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter de groepsbescherming werkt en hoe minder mensen het besmettelijke virus kunnen overdragen.

Verspreiding gebeurt via seksueel contact en ook daarom is het van belang om ook jongens te vaccineren. Geen enkele seksueel overdraagbare aandoening komt in de wereld - en in Nederland - zo vaak voor als HPV-infecties.

HPV-infecties zijn niet alleen (mede-) verantwoordelijk voor het ontstaan van diverse vormen van kanker. Het virus kan ook genitale wratten veroorzaken en larynxpapillomatose. Dat laatste is een aandoening waarbij er kleine gezwelletjes (papillomen) groeien op het slijmvlies van de luchtwegen.

(19/06/2019 @ 01:28)

Opnieuw tientallen doden bij moordpartij in Malinese dorpen

In Mali hebben gewapende mannen op motoren twee dorpen aangevallen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 38 doden gevallen en een veelvoud aan gewonden.

De burgemeester van het getroffen dorp Yoro heeft het over 41 doden. Hij zegt dat ongeveer honderd gewapende mannen op motoren zijn dorp in reden en het vuur openden op de bevolking. Daarom zouden ze zijn doorgereden naar het nabijgelegen dorp Gangafani 2, waar ze opnieuw een bloedbad aanrichtten.

Wie er achter de aanvallen zitten, is nog onduidelijk. In Mali zijn jihadistische terreurgroepen actief. Ook zijn er vaker bloedige conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen in het land.

Etnische spanningen

De meeste slachtoffers hoorden volgens de burgemeester van Yoro tot het Dogon-volk, dat op gespannen voet leeft met de Fulani. Anderhalve week geleden vielen nog bijna honderd doden bij een geweldsuitbarsting die vermoedelijk het gevolg was van etnische spanningen tussen de Dogon en de Fulani. In maart vielen meer dan honderd doden bij een aanval op een Fulani-dorp.

De regering van president Ibrahim Boubacar Keïta wil al langer de milities ontwapenen, maar heeft grote moeite dat voor elkaar te krijgen. Dat komt doordat er veel wantrouwen is jegens de Malinese autoriteiten, waardoor dorpen zichzelf vaak laten beschermen door lokale milities.

(19/06/2019 @ 00:03)

Drugs met waarde van 1 miljard dollar gevonden in haven Philadelphia

Op een containerschip in de haven van Philadelphia hebben de Amerikaanse autoriteiten een partij cocaïne onderschept van 15.000 kilo.

Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een van de grootste drugsvondsten in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

De partij drugs vertegenwoordigt een straatwaarde van zo'n 1 miljard dollar. De bemanning van het schip is aangehouden.

Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

(18/06/2019 @ 20:44)

Politie zoekt nog lichaamsdelen vermoorde Miranda Zitman

Het stoffelijk overschot van de vermoorde Miranda Zitman uit Soest is nog altijd niet compleet. De politie heeft vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht bekendgemaakt dat er nog gezocht wordt naar twee tassen waarin stoffelijke resten zitten. Die zouden zijn gedumpt in het Amsterdam-Rijnkanaal. Wie ze ziet liggen wordt opgeroepen de tassen niet aan te raken en de politie te bellen.

De 52-jarige Zitman verdween eind december en werd begin januari als vermist opgegeven. In april volgde een groot onderzoek in en rond haar woning in Soest. Daarbij werden stoffelijke resten gevonden in de tuin. Ook een romp die in januari werd aangetroffen in een koffer aan de waterkant in Amsterdam bleek van haar te zijn.

Partner aangehouden

De 56-jarige partner van Zitman zit sinds april vast. Hij heeft de politie verteld dat hij tegelijk met de koffer ook twee hockeytassen heeft achtergelaten in het Amsterdam-Rijnkanaal, in de buurt van de Zuider IJdijk in Amsterdam. Daar is ook naar gezocht, onder meer met duikers, maar zonder resultaat.

RTV Utrecht schrijft dat nabestaanden van de vrouw vurig hopen dat de tassen alsnog worden gevonden. "Het is heel naar voor ze dat er ergens nog resten van mevrouw Zitman zijn", zegt een woordvoerder van de politie.

"De familie wil haar heel graag waardig begraven. We willen mensen ook waarschuwen dat als ze die tassen ergens zien, ze er niet aan moeten zitten, maar ons meteen moeten waarschuwen."

(18/06/2019 @ 20:14)

Morsi herdacht in Nederlandse moskeeën, 'enige gekozen president Egypte'

De dood van de afgezette oud-president van Egypte, Mohamed Morsi, maakt internationaal veel los. Leiders als de Turkse president Erdogan en moslims wereldwijd reageren verontwaardigd op zijn overlijden.

Ook in Nederland wordt gerouwd; zo houden verschillende moskeeën, waaronder de Assoennah-moskee in Den Haag en de Blauwe moskee in Amsterdam, een herdenkingsdienst voor de Egyptische oud-president en leider van de Moslimbroederschap.

Moskeegangers in Den Haag benadrukten dat Morsi democratisch gekozen was:

Het is volgens voorzitter Abdelhamid Taheri van de Assoennah-moskee voor het eerst in Nederland dat er een dodengebed is voor een overledene terwijl er geen lichaam is.

Onderzoek

Volgens de Egyptische autoriteiten werd Morsi gisteren onwel tijdens een zitting in de rechtbank. Kort daarna overleed hij. De Verenigde Naties en Amnesty International willen dat de Egyptische regering onafhankelijk onderzoek laat doen naar de dood van de oud-president, maar omdat Morsi al is begraven, wordt dat lastig.

Taheri vindt dat het overlijden van Morsi in Nederland weinig media-aandacht krijgt en is daarover verbaasd. "Het leeft heel erg in de moslimgemeenschap", zegt hij. "Arabische zenders hebben het er de hele dag over, maar hier hoor je weinig."

Begraven

Morsi is vanmorgen vroeg onder zware beveiliging begraven. Alleen zijn familie en advocaat mochten daarbij zijn. Volgens Taheri laat dat zien dat de huidige machthebbers in Egypte harteloos zijn. "Er zouden heel veel mensen op zijn begrafenis zijn afgekomen. De laatste eer en afscheid is hem niet gegund. Hij is in alle stilte ergens begraven."

Morsi werd nadat hij in 2013 was afgezet gevangengezet. "Hij is niet de eerste of laatste gevangene in Egypte", zegt Taheri. "Er zijn nog duizenden mensen die onder dezelfde omstandigheden vastzitten. We willen hiermee ook de boodschap afgeven over hoe onrechtvaardig het er daar aan toe gaat met het wegkijken en zwijgen van het Westen."

Ook Azzedine Karrat, tot vorig jaar imam van de Essalam-moskee in Rotterdam, reageerde met afschuw op Morsi's dood. Op Facebook spreekt hij van "een voorbeeld van onrecht, onderdrukking en tirannie".

Verkiezingen in 2012

Tijdens de Arabische lente in 2011 kwam er een einde aan de dictatuur van Hosni Mubarak, die dertig jaar aan de macht was geweest. Voor het eerst werden in Egypte vrije verkiezingen gehouden. Morsi won die verkiezingen als kandidaat van de Moslimbroederschap en werd zo de eerste democratisch gekozen president van het land.

Op dat moment lag Egypte economisch op zijn gat. Morsi probeerde de economie te hervormen, maar na een jaar stond het Tahrirplein in Cairo alweer vol en eiste een deel van de bevolking zijn aftreden.

De protesten waren mede een gevolg van zijn regeerstijl: Morsi wilde alleen, per decreet regeren. Hij werd in de zomer van 2013 door het leger onder leiding van de huidige president Sisi afgezet; zo was Egypte terug bij af.

Volgens arabiste Laila al-Zwaini komt dat door de enorme onervarenheid met de democratie in Egypte. "Ze dachten er met één sprong te komen, maar je moet eerst de mindset omzetten voor je echt dingen kan veranderen na een lange dictatuur."

Omstandigheden

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch deed onderzoek naar de omstandigheden waaronder Morsi de afgelopen zes jaar werd vastgehouden. Zo zou hij bijvoorbeeld geen medische zorg hebben gekregen en een groot deel van zijn gevangenschap in een isoleercel hebben gezeten, in een van beruchtste gevangenissen van Egypte. Ook mocht hij zijn familie maar twee keer zien.

Onder dictator Sisi gaat het qua mensenrechten nog slechter met Egypte. En ook economisch is er niet veel veranderd. Al-Zwaini: "Er is niet genoeg eten en een tekort aan medicijnen. Er zijn meer beperkingen van de vrijheid en je mag nog minder zeggen dan voorheen mogelijk was. Weer demonstreren op het Tahrirplein is onmogelijk, want je wordt meteen opgepakt."

"Er is geen oorlog, maar er is ook geen leven. Dit kan niet voortduren. Op een gegeven moment heeft het volk niks meer te verliezen en dan wordt het mogelijk wel een gewelddadige revolutie."

(18/06/2019 @ 19:44)

Minister wil 75-plusser een jaar laten doorrijden zonder keuring

Automobilisten die ouder zijn dan 75 jaar kunnen hoogstwaarschijnlijk nog een jaar doorrijden zonder keuring en verlenging van hun rijbewijs. De doorlooptijden bij het CBR zijn nog steeds zo lang dat minister Van Nieuwenhuizen de rijbewijzen van de groep 75-plussers met maximaal een jaar wil verlengen.

Nu moeten ouderen die willen blijven rijden na hun 75e een nieuw rijbewijs aanvragen, evenals een gezondheidsverklaring. Om te bepalen of het wel veilig is om achter het stuur te zitten moeten ze medisch gekeurd worden.

Het aanvragen van die rijbewijzen kost het CBR veel tijd en ander werk dreigt daardoor onder te sneeuwen, zo blijkt uit de brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Verkeersveiligheid

Van Nieuwenhuizen maakt zich vooral zorgen over automobilisten die bij het CBR komen voor een medische verklaring na een ziekte of operatie. Zij moeten veel langer dan de gebruikelijke termijn wachten op een verklaring dat het weer verantwoord is om te rijden.

Soms gaan ze toch de weg op of vullen de medische verklaring niet naar waarheid in. "Dit is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid een risicocategorie die juist prioriteit zou moeten krijgen", schrijft de minister.

Verlopen

Daarom wil ze kijken of het mogelijk is om het rijbewijs van de 75-plussers administratief te verlengen. De bedoeling is dat die dan niet meer, zoals nu soms het geval is, met een verlopen document rondrijden.

Het gaat trouwens wel om oudere automobilisten die gezond zijn en geen medische achtergrond hebben. Ze zullen via internet ook de vraag krijgen of ze nog wel veilig kunnen rijden. Er komt een online zelfscan voor senioren.

(18/06/2019 @ 19:37)

Voorzichtig gejuich in grensstreek nu Duits tolplan niet doorgaat

Opluchting en blijdschap nadat het Europees Hof vandaag de Duitse plannen voor het heffen van tol van tafel veegde. Nederlandse organisaties protesteren al jaren tegen de tolheffing voor personenauto's. Toch wil bijvoorbeeld de Oldenzaalse burgemeester Welman tegenover RTV Oost nog niet spreken van een overwinning. Hij verwacht dat de Duitse regering een nieuwe poging zal ondernemen om de maut er toch door te krijgen.

"Hopelijk komt Berlijn snel tot inkeer", zegt Welman. "Het is aan ons om de politiek in Duitsland te overtuigen dat er andere inzichten zijn, waarbij de grensoverschrijdende samenwerking boven het innen van tolgeld wordt gesteld."

Grensburgemeesters voerden jaren actie

De burgemeesters van grensgemeenten hebben zich al vanaf de eerste plannen verzet tegen de invoering van de tolheffing. Samen met hun Duitse collega's togen ze bijvoorbeeld naar Berlijn om te protesteren.

"De tolheffing is slecht voor mensen die werken over de grens, maar ook voor het toerisme is het een stap achteruit", zegt burgemeester Rob Welten van Haaksbergen. Als voorzitter van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio voerde Welten geregeld gesprekken over de tolplannen. Hij is blij met de beslissing van het hof, maar houdt net als zijn collega Welman nog een slag om de arm. "We moeten het nog even afwachten."

Op Twitter reageren ook oud-burgemeesters als Michael Sijbom (Losser) en Theo Schouten (Oldenzaal) opgelucht:

Opluchting is wat bij de meeste betrokkenen overheerst. "Gelukkig heeft de hoop gezegevierd", zegt de Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker tegen 1Limburg. Hij hield altijd hoop dat de tol er niet zou komen. "De beslissing van de Europese rechter zorgt voor vertrouwen in de werking van het Europese rechtssysteem."

'Vanaf de eerste minuut verzet'

Ook de ANWB is blij met de uitspraak. "Wij hebben ons vanaf de eerste minuut verzet met heel veel ANWB-leden", zegt directeur Frits van Bruggen. "Met ruim 40.000 handtekeningen zijn we naar Brussel afgereisd om het Europees Parlement en de Commissie in stelling te brengen." Volgens de organisatie kunnen Nederlandse vakantiegangers nu opgelucht ademhalen.

(18/06/2019 @ 19:28)

Trumps 'bad cops' die Iran het vuur na aan de schenen leggen

Eerst een vliegdekschip vol straaljagers, daarna 1500 extra militairen en nu nog eens 1000 extra manschappen. De VS voert opnieuw de druk op Iran op en stuurt meer troepen naar het Midden-Oosten. Twee haviken binnen Trumps regering zouden de duimschroeven het liefst nog veel verder aandraaien: John Bolton en Mike Pompeo.

Als het aan Nationale Veiligheidsadviseur Bolton (70) had gelegen, was het Iraanse atoomprogramma al jaren geleden in de as gelegd. Net als minister van Buitenlandse Zaken Pompeo (55) riep hij tot zijn aantreden in het Witte Huis op tot een machtswisseling in Teheran. Maar zogeheten regime change is niet Trumps gewenste beleid.

'Spelen met vuur'

Nu probeert het conservatieve duo de wereld ervan te overtuigen dat het Iraanse regime verantwoordelijk is voor de aanvallen op olietankers in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute. Teheran ontkent dat met klem.

"Het is nog zeker niet bewezen", zegt Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies. "En het is ook maar zeer de vraag of Iran gevoelig is voor dit soort druk." De oud-luchtmachtcommandant noemt het "spelen met vuur", zeker met hardliners als Pompeo en Bolton in het spel.

De minister en adviseur worden gezien als de bad cops, zodat Trump de good cop kan spelen. Want de Amerikaanse president heeft altijd gezegd dat hij geen nieuwe oorlogen wil beginnen. Maar een "betere" deal met Iraanse leiders ziet hij wel zitten. Vorig jaar stapte de president uit het door zijn voorganger Obama gesloten atoomakkoord met Iran.

"Het regime lijkt nog te denken dat ze met Obama te maken hebben", zegt Jim Hanson, directeur van de conservatieve denktank Security Studies Group. "Maar Obama had niemand als Bolton om angst aan te jagen. Als je niet meewerkt, dan vliegen straks de Tomahawk-raketten je om de oren - dat is het signaal dat Trump afgeeft."

Is er een kans dat de situatie daardoor escaleert? "Absoluut", zegt Hanson. "Maar zonder die druk komt Teheran nooit naar de onderhandelingstafel."

Bolton twitterde eerder dit jaar een videoboodschap aan de geestelijk leider van Iran. De strekking: je hebt niet veel jaren meer te gaan.

Compromisloos, dat was altijd Boltons stijl. "Gewelddadige conflicten stoppen niet totdat homo sapiens als soort ophoudt te bestaan", zei hij ooit in een interview.

In zijn decennialange carrière als jurist en topambtenaar profileerde Bolton zich steevast als voorstander van militair ingrijpen in het buitenland. Cuba, Syrië, Irak, Iran en Noord-Korea beschuldigde hij van produceren van chemische of nucleaire wapens. Preventief aanvallen was volgens de Republikein vaak de enige realistische optie. Hij staat nog altijd achter de inval in Irak.

"Bolton is het extreme van het extreme", zegt analist Max Bergmann. Hij werkte onder Obama op het ministerie van Buitenlandse Zaken en is nu werkzaam voor de progressieve denktank Centre for American Progress.

'Niet geloofwaardig'

Van de VN of de EU had de besnorde topadviseur geen hoge pet op. Deze organisaties zouden de soevereiniteit van Amerika alleen maar in de weg staan. Desondanks werd hij tijdelijk VN-ambassadeur onder president George W. Bush. Zijn nominatie werd uiteindelijk nooit goedgekeurd de Senaat. "Ik beschouw hem niet als geloofwaardig", zei die president achteraf tegen The New York Times.

Bolton werd een graag geziene commentator bij het conservatieve Fox News. Met zijn mediaoptredens, boeken, artikelen en columns verdiende hij miljoenen. Met de eeuwige boodschap dat Amerika een agressievere buitenlandpolitiek zou moeten bedrijven.

Ook Mike Pompeo is een hardliner. "We kunnen onze missie niet uitvoeren als we niet agressief zijn", zei hij in zijn jaar als CIA-directeur onder Trump. Klokkenluider Edward Snowden had wat Pompeo betreft de doodstraf moeten krijgen. Ook is hij een voorstander van het openhouden van de omstreden gevangenis in Guantà¡namo Bay.

De geboren Californiër heeft vijf jaar als officier in het leger gediend. Daarna zat Pompeo in het zakenleven, totdat hij in 2010 op de vleugels van de radicale Tea Party-beweging het Huis van Afgevaardigden binnenkwam. Daar maakte hij naam met extreme standpunten op het gebied van immigratie en nationale veiligheid. Iran noemde hij "een verderfelijk imperium dat zijn macht en invloed uitbreidt over het Midden-Oosten."

Bergmann vindt het beangstigend dat "radicale" hardliners als Bolton en Pompeo zo'n grote invloed hebben op het buitenlandbeleid van Amerika. Hij vreest dat ze te veel vrij spel hebben voor "wilde stappen". Zeker omdat Bolton zeer ervaren is en "Trump niet zo gefocust is op buitenlands beleid".

De ministers en veiligheidsadviseur hebben geregeld uitspraken gedaan die haaks stonden op wat de president zei. Zo sprak Bolton Trump tegen over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië. En Pompeo zei dat Noord-Korea wel degelijk een bedreiging is, terwijl de president twitterde van niet.

'Iran is niet zo gek om oorlog te beginnen'

Bolton en Pompeo zeggen dat ze niet uit zijn op een oorlog met Iran. Ook de Iraanse president Rohani en de geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei, willen naar eigen zeggen geen conflict. Maar zelfs als ze allemaal de waarheid spreken, kan alsnog de vlam in de pan slaan volgens deskundigen.

"We zitten in de bizarre situatie dat alleen Trump de extreme haviken ervan weerhoudt om over te gaan tot actie", zegt Bergmann.

Hanson ziet dat juist als positief. "Trump wil een compromis sluiten, in tegenstelling tot wat zijn critici altijd zeggen. En ik denk niet dat Iran zo gek is om een oorlog te beginnen. Maar als ze beginnen, dan kunnen we het grootste deel van hun leger of vloot vernietigen nog voordat ze in stelling zijn gebracht."

(18/06/2019 @ 18:47)

TU Eindhoven neemt alleen vrouwen aan: 'Goed idee, je moet even doorschieten'

Ben jij een man? En wil je het komende anderhalf jaar solliciteren bij de TU Eindhoven? Dan heb je pech. De Technische Universiteit stelt voor het komende anderhalf jaar alle vacatures voor wetenschappelijke medewerkers alléén open voor vrouwen.

"Diversiteit en inclusiviteit zijn heel erg belangrijk op onze universiteit", zegt rector Frank Baaijens. "We willen meer vrouwelijke medewerkers, maar in ons onderbewustzijn hebben we nog altijd de voorkeur voor mannelijke kandidaten." Gender bias heet dat: vooroordelen op basis van geslacht, zegt Baaijen. "Die bias is aanwezig bij mannen en vrouwen. We plakken het label 'excellent' makkelijker op een man dan een vrouw. Terwijl uit onderzoek blijkt dat er qua geslacht geen verschil is in het functioneren."

De universiteit probeert al langer om meer vrouwelijke werknemers te krijgen, maar de streefgetallen voor dit jaar worden volgens de rector "bij lange na niet bereikt".

Hieronder lees je wat kenners vinden van het plan, maar eerst: wat vinden ze er in Eindhoven zelf eigenlijk van?

Het plan is positieve discriminatie, geeft Baaijens toe. "Maar er zijn soortgelijke programma's, bijvoorbeeld bij de TU Delft, die goede resultaten hebben geboekt." Zo stelde de universiteit in 2012 tien hogere wetenschappelijke functies alleen voor vrouwen open. "Daar zijn hele goede vrouwelijke wetenschappers aangenomen."

Bij de TU Delft werkten volgens de laatste cijfers (van 2017) 1786 vrouwen, ten opzichte van 1417 vrouwen in 2010.

Yuki Kho, die voor recruitingsoftware-ontwerper Homerun advies geeft aan werkgevers over diversiteit en sollicitatieprocedures, denkt ook dat deze positieve discriminatie niet negatief hoeft te zijn. Ze vindt het een goede maatregel. "Om te kunnen veranderen, moet je even doorschieten. Als je sportief wil worden, ga je eerst ook heel veel sporten en kom je uiteindelijk ergens in het midden terecht. Je moet eerst even extreem je best doen om heel veel vrouwen binnen te krijgen, daarna ga je weer terug naar het midden."

Wel moet de universiteit voor de sollicitaties duidelijk hebben op welke eigenschappen ze iemand willen selecteren, zegt Kho. "Je hebt het gevaar dat je stoere vrouwen gaat aannemen omdat dat binnen je bedrijfscultuur met veel mannen past. Stel daarom van tevoren vast wat de waarden van je bedrijf zijn, welke eigenschappen je belangrijk vindt in een werknemer." Kho raadt bedrijven aan om een scorekaart te maken en op die kaart eigenschappen aan te vinken als die terug te zien zijn in de sollicitant. "Dan ga je pas inclusief hiren."

'Eerst intern alles op orde'

Toch hoopt Kho dat de TU wel eerst goed naar de bedrijfscultuur heeft gekeken voordat deze beslissing is genomen. "Als de universiteit een supermasculiene bedrijfscultuur heeft, gaat een vrouw zich niet thuis voelen en gaan ze slechter functioneren." Een organisatie moet altijd eerst intern alles op orde krijgen, zegt Kho. "Zoals we altijd zeggen hier: diversiteit is dat iedereen op je feestje mag komen. Inclusiviteit is dat je die mensen ook het gevoel geeft dat ze mogen dansen. Durven de vrouwen die in Eindhoven worden aangenomen wel te dansen?"

Rik Peels, docent aan de afdeling filosofie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, is het helemaal niet eens met het plan van de TU Eindhoven. Hij is een van de onderzoekers die zich tegen de maatregel uitspreekt op social media. "Ik ben helemaal voor meer vrouwen op de universiteit, maar niet voor deze maatregel. Allereerst is het ontzettend betuttelend voor vrouwen: je wordt niet langer meer erkend louter op basis van je kwaliteiten, en veel vrouwen zitten daar helemaal niet op te wachten."

Daarnaast is het discriminerend voor mannen, zegt Peels. "Stel nou dat dit een once in a lifetime-kans is voor een man, de perfecte leerstoel, en hij kan de baan nu niet krijgen. Je zet onrecht niet recht door nog meer onrecht. Je hebt veel meer aan andere, constructieve maatregelen, die verkeerde onderliggende mechanismes aanpakken."

Maatregelen zoals de samenstelling van een sollicitatiecommissie veranderen, zegt Peels. "Zorg dat de helft uit vrouwen bestaat. Of externen. Dan neem je de bias ook weg. Of kun je het sollicitatietraject in een vroege fase anonimiseren."

Volgens TU-rector Baaijens hebben de 'kleinere' maatregelen, zoals twee vrouwen in de adviescommissie, eerder niet geholpen. Ook zegt hij dat de universiteit wel openstaat voor uitzonderingen: als er echt een geweldig mannelijk talent solliciteert, mag die wel op gesprek komen. Rector Baaijens: "We hebben een opt out-regeling voor uitzonderlijke talenten. Maar daarvoor is er wel speciale toestemming nodig van een groep mensen."

Eigenlijk hebben die mannen, wat voor een uitzonderlijk talent ze ook hebben, nu gewoon even pech, zegt Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor. "Ik weet hoe stom het klinkt, maar eigenlijk wil ik zeggen: man, jij hebt altijd mazzel gehad. Nu is het even tijd voor de vrouw. Deze discussie over positief discrimineren is zo niet meer van deze tijd."

Ook Van Vliet denkt dat het een goede maatregel is van de TU. "Als niks helpt, is dit het enige wat je nog kan doen. Er zijn à¼berhaupt weinig vrouwen die een technische opleiding kiezen. De kans dat ze dan ook nog eens bij jou werken, is heel klein. Daarom moet je zoveel mogelijk maatregelen nemen om dit te bevorderen."

De gender bias zit heel diep in de maatschappelijke krochten, zegt Van Vliet. "We hebben een maatschappij gecreëerd waarbij bepaalde beelden als waarheid worden aangenomen. Vrouwen werken bijvoorbeeld niet in de techniek, mannen niet in de zorg." Daarom denkt Van Vliet dat veel mensen moeite hebben met deze maatregel van de TU. "Het is de ouderwetse manier van denken. Leg de traditionele bevolking maar eens uit hoe positief het is als je een divers bedrijf hebt."

Daarnaast zal de kwaliteit van de universiteit er niet op achteruitgaan, denkt Van Vliet. "Ik ga ervan uit dat er een minimale kwaliteit wordt verwacht van de sollicitanten. Als de TU alleen maar een excuustruus wil om de diversiteitscijfers omhoog te krijgen, zou ik daar niet achter staan. Maar dat is hier gewoon niet aan de orde."

Het is de vraag of het voorkeursbeleid van de TU voldoet aan de wettelijke voorwaarden, zegt een woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens. Dat is iets wat het College moet toetsen. Volgens de gelijke behandelingswet mag er in drie gevallen gebruik worden gemaakt van een voorkeursbeleid: vrouwen, mensen met een beperking en bepaalde etnische groepen mogen voorgetrokken worden bij sollicitaties. "Dat zijn strikte voorwaarden. Personen/mannen die benadeeld zijn door deze maatregel, of organisaties die hun beleid willen toetsen, kunnen het College om een oordeel vragen."

Volgens docent Peels is er ook nog een andere vraag over voor de Technische Universiteit. "Misschien moet de universiteit zichzelf ook de vraag stellen: waarom lukt het op andere plekken wel, en niet bij ons? Dan voeren ze in de toekomst niet zo'n top-down, nietsontziend beleid als nu."

(18/06/2019 @ 18:15)

Tientallen scholieren Calvijn College moeten schoolexamens inhalen

Tientallen scholieren van het Amsterdamse Calvijn College moeten een deel van hun schoolexamen inhalen voordat de definitieve uitslag van hun eindexamen kan worden vastgesteld.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat ze een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet hebben gemaakt. Het gaat om vmbo-leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg.

Afgelopen woensdag bleek al dat 77 leerlingen langer in onzekerheid zouden blijven of ze geslaagd of gezakt waren, nadat de school problemen had ontdekt met de schoolexamens. Inmiddels heeft de inspectie bij 68 van hen vastgesteld dat er toetsresultaten ontbreken. Zij moeten gezamenlijk 180 toetsen inhalen, wat in de meeste gevallen neerkomt op één of twee toetsen per leerling.

Het cijfer voor een vak op het schooldiploma wordt voor de helft bepaald door het cijfer van het schoolexamen en voor de andere helft door het cijfer van het centraal examen. Schoolexamens bestaan doorgaans uit meerdere toetsen in de laatste periode van de middelbare school.

Persoonlijk herstelprogramma

Het Calvijn College begint morgen met wat het een persoonlijk herstelprogramma noemt voor de leerlingen die nog toetsen moeten inhalen. "Het herstelprogramma is erop gericht om de leerlingen zo goed en zo spoedig mogelijk de ontbrekende toetsen te laten maken en zo alsnog het examenresultaat te kunnen vaststellen."

Van alle 77 eindexamenleerlingen zal ook het centraal examen opnieuw worden nagekeken, omdat de inspectie ook daar onregelmatigheden heeft aangetroffen. Daarom moeten ook de negen leerlingen die geen schoolexamens hoeven in te halen nog een paar dagen wachten op de uitslag van het eindexamen.

Eigenlijk hadden de 68 scholieren met gebreken in hun schoolexamens helemaal geen centraal examen mogen afleggen. Minister Slob van Onderwijs maakt gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid zodat die examenresultaten toch blijven staan. De gedupeerde leerlingen hoeven de centrale examens dus niet over te doen.

(18/06/2019 @ 18:04)

Nederlandse politie zoekt getuigen van marteling Afghaanse gevangenis

De Nederlandse politie zoekt getuigen van marteling in een Afghaanse gevangenis in de jaren 80. De politie vermoedt dat verantwoordelijken voor de misdrijven nu in Nederland wonen.

De martelingen zouden hebben plaatsgevonden tussen 1982 en 1987 in de gevangenis Pol-e-Charkhi, net buiten de hoofdstad Kabul. Mensen die in die periode in het complex zijn geweest werd in Opsporing Verzocht gevraagd om zich te melden.

De politie hoopt op verklaringen van mensen die zelf hebben gezien wat er in de gevangenis is gebeurd en welke mensen daar werkten. "Deze oproep geldt niet alleen voor Afghanen, want we vermoeden dat bijvoorbeeld ook Nederlandse hulpverleners of overheidspersoneel deze gevangenis bezocht hebben", zei politiewoordvoerder Ed Kraszewski in de uitzending.

Ook foto's, video's en documenten over de situatie in de gevangenis zijn welkom bij de politie.

Speciaal rechercheteam

Het Nederlandse onderzoek wordt verricht door het Team Internationale Misdrijven. Deze groep rechercheurs richt zich op misdrijven in het buitenland waarbij Nederlanders betrokken zijn. Het team onderzocht eerder misdrijven in onder meer Bosnië-Herzegovina, de Democratische Republiek Congo, Irak en Rwanda.

Getuigen zijn mogelijk huiverig om informatie te delen, zeker als zij familie in Afghanistan hebben. De politie benadrukt daarom dat er geen informatie wordt gedeeld met de Afghaanse autoriteiten. Ook praten de rechercheurs met getuigen over de risico's en of er maatregelen nodig zijn.

Massagraf

De Pol-e-Charkhi-gevangenis werd in de jaren 70 gebouwd. In 2006 vonden NAVO-militairen in de buurt een massagraf met daarin vermoedelijk 2000 lichamen. De Afghaanse overheid denkt dat ze zijn gedood tussen 1978 en 1986, in de aanloop naar en ten tijde van de bezetting van Afghanistan door de Sovjet-Unie.

Pol-e-Charkhi is nog altijd in gebruik. Met ongeveer 5000 gedetineerden is het de grootste gevangenis van Afghanistan.

(18/06/2019 @ 17:56)

Doorrekening CO2-heffing pakt gunstig uit voor kabinet

Boetes voor bedrijven die niet genoeg verduurzamen, een hogere energiebelasting voor de industrie en subsidies voor bedrijven die CO2-besparende maatregelen nemen. Het is een greep uit de 600 klimaatmaatregelen die maatschappelijke organisaties eind december aan het kabinet presenteerden in een ontwerp-klimaatakkoord.

Een CO2-heffing voor de zware industrie was geen onderdeel van de plannen, tot grote woede van milieuorganisaties. Maar sinds een paar maanden ligt zo'n heffing toch op tafel, omdat bleek dat de 600 klimaatmaatregelen niet genoeg zijn om in 2030 ten minste 49 procent minder CO2 uit te stoten, zoals het kabinet wil.

Het kabinet kwam daarom met nieuwe plannen, maar GroenLinks en de PvdA hadden inmiddels ook al CO2-heffingsvoorstellen gepresenteerd. Vandaag maakte het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bekend wat van al die plannen voor een CO2-heffing de effecten zouden zijn.

Het blijkt dat de voorstellen van GroenLinks en de PvdA de grootste milieuwinst opleveren, maar ook de meeste risico's. De plannen van het kabinet zijn minder risicovol. De CO2-reductie is wel minder dan bij GroenLinks en de PvdA, maar op papier worden de doelstellingen wel gehaald.

Volgens het PBL is er een "substantieel risico" dat bedrijven bij de door GroenLinks en de PvdA voorgestelde CO2-heffing naar het buitenland verhuizen. Bij de plannen van het kabinet is dat risico "gering", aldus het PBL. Zo'n verplaatsing naar het buitenland wordt ook wel het 'weglek-effect' genoemd: er wordt in Nederland dan wel minder CO2 uitgestoten, maar dat wordt door extra CO2-uitstoot in het buitenland weer (deels) teniet gedaan. Ook leidt een verhuizing tot banenverlies in Nederland.

Heffingsvrije zone

Het PBL wijst er wel op dat de drie doorgerekende voorstellen moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Zo gaan GroenLinks en de PvdA uit van een "platte" CO2-heffing: bedrijven betalen een vast bedrag per ton uitgestoten broeikasgas. Het kabinet werkt met een soort "heffingsvrije" zone. Alleen als bedrijven meer CO2 uitstoten dan is toegestaan, moeten ze betalen.

In de voorstellen van GroenLinks en de PvdA betalen bedrijven dus meer. De opbrengsten van de heffing worden bij die partijen voor een deel teruggesluisd naar burgers, bijvoorbeeld via de energierekening. In de kabinetsvoorstellen vloeien de opbrengsten van de CO2-heffing terug naar de industrie, in de vorm van verduurzamingssubsidies.

Kritisch kijken

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen pakt de PBL-rapportage gunstig uit voor het kabinet, omdat uit de doorrekeningen blijkt dat het kabinet de klimaatdoelen kan halen. "De marges van GroenLinks en de PvdA zijn wel ruimer, maar de kans dat bedrijven naar het buitenland vertrekken is bij hen veel groter."

Toch zal het kabinet ook kritisch naar de eigen rekensommen moeten kijken, zegt Fresen. "Zijn hun marges qua CO2-reductie bijvoorbeeld niet te klein? Op papier halen ze de doelstellingen, maar de praktijk is weerbarstig. En worden de lasten wel eerlijk verdeeld over de bedrijven? Dat zijn allemaal dingen waar het kabinet rekening mee moet houden als het later deze maand komt met een uitwerking van de klimaatplannen."

Trigger om te vertrekken

Voormalig Siemens-topman Ab van der Touw herkent zich in ieder geval niet in de conclusies van het PBL. Hij deed in opdracht van premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat onderzoek naar de mogelijke effecten van een nationale CO2-heffing. "Het risico dat bedrijven door zo'n heffing naar het buitenland vertrekken, is absoluut niet 'gering', zoals het PBL schrijft", zegt Van der Touw.

De oud-Siemens-baas baseert zich op gesprekken met de top van de twaalf grootste bedrijven in de Nederlandse zware industrie, zoals Tata Steel, Shell en Chemelot.

"Van de meeste van die bedrijven zit het moederbedrijf in het buitenland en vormen de operaties in Nederland maar een klein deel van hun totale activiteit", zegt hij. "Bovendien kunnen die bedrijven eventuele extra kosten niet makkelijk doorberekenen in hun prijzen, omdat ze concurrenten hebben op de wereldmarkt. Een extra heffing kan voor hen een belangrijke trigger zijn om te vertrekken."

Volgens Van der Touw is het bedrijfsleven op zichzelf niet tegen een extra heffing, maar doet de industrie al genoeg om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Liever ziet hij dat bedrijven hun geld nu uitgeven aan nieuwe, groene procestechnieken. "We tekenen met plezier voor een dikke boete, maar wel pas als blijkt dat we de afspraken niet nakomen."

(18/06/2019 @ 17:50)

Terughalen twee achtergebleven IS-kinderen lijkt 'juridisch mijnenveld'

Nadat vorig weekend twee Nederlandse weeskinderen uit Syrië werden opgehaald, groeide de hoop bij de familie R. uit Den Haag. Ook hun neefjes, van drie jaar en drie maanden, zijn aan hun lot overgelaten in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Toch lijkt de kans klein dat ook deze kinderen binnenkort naar Nederland komen.

Hatim R., de vader van de twee kinderen, zit gevangen in Noord-Syrië nadat hij als een van de laatsten IS-enclave Baghouz had verlaten. De moeder van de kinderen overleed in maart. Sindsdien zitten de twee overgebleven kinderen zonder ouders in het kamp Al Hol in Noord-Syrië. De familie van Hatim R. wil dat de kinderen naar Nederland komen.

Een verslaggever van Zembla reisde vorige week naar het kamp en zocht de twee kinderen op. De Nederlandse jihadiste Angela B. vertelde aan de journalist dat verschillende vrouwen zich al over de kinderen hebben ontfermd en een Turkmeense vrouw nu voor de kinderen zorgt:

Voor zover bekend zijn de jongetjes, na het vertrek van de twee weeskinderen, de enige kinderen van een Nederlandse familie die zonder ouders in een vluchtelingkamp in Noord-Syrië verblijven. Maar de zaak is volgens Florimond Wassenaar, een van de advocaten van Hatim R., complexer dan de zaak van de weeskinderen.

Zo kunnen de kinderen op dit moment geen aansprak maken op de Nederlandse nationaliteit. De moeder van de kinderen kwam uit Litouwen. Hatim R., verloor in 2017 de Nederlandse nationaliteit omdat hij aangesloten was bij een terroristische organisatie en volgens het kabinet ook de Marokkaanse nationaliteit bezit.

Binnenkort zou daar verandering in kunnen komen. In april oordeelde de Raad van State dat twee Syriëgangers die het Nederlanderschap verloren hun Nederlandse nationaliteit terug moeten krijgen. Volgens advocaat Wassenaar is het daarom slechts een kwestie van tijd voordat ook Hatim R. het Nederlanderschap weer terugkrijgt.

Mijnenveld

Maar zelfs als dat geregeld is, is het altijd nog een "juridisch mijnenveld", stelt Wassenaar. "Allereerst moet met een dna-test worden vastgesteld dat het ook echt de kinderen van Hatim zijn. Dan is de bloedband helder, maar dat is nog niet hetzelfde als een juridische band."

Volgens de advocaat moet er uiteindelijk iemand namens de overleden Litouwse moeder toestemming geven dat de kinderen worden erkend als kinderen van een Nederlander, waardoor ze de Nederlandse nationaliteit krijgen. Een 'bijzonder curator' zou dat besluit moeten nemen in het belang van de kinderen. "Maar moet dat iemand uit Litouwen zijn, of uit Nederland? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden", aldus Wassenaar, die daarmee aan wil geven hoe ingewikkeld de zaak is.

Voogdij

Mocht het uiteindelijk lukken de kinderen de Nederlandse nationaliteit te geven, dan kan de Kinderbescherming bij de rechter een voorlopig voogdijschap aanvragen. Net als bij de twee weeskinderen wordt de Nederlandse staat dan formeel verantwoordelijk voor de kinderen en zou het kabinet de kinderen naar Nederland kunnen halen, zodat ze onder toezicht van de aangewezen voogd kunnen komen.

Dat kan alleen als Hatim R. afstand doet van zijn kind of onomstotelijk vast staat dat hij op lange termijn niet voor het kind kan zorgen. Los van de vraag of de rechter daarin meegaat, is dat een traject dat maanden kan duren.

De familie van de overleden moeder in Litouwen zou ook kunnen proberen de kinderen naar Litouwen te halen. Omdat het verkrijgen van de Litouwse nationaliteit voor de kinderen eenvoudiger is, zal dat mogelijk sneller gaan dan het complexe traject waar de Nederlandse familie mee te maken krijgt.

(18/06/2019 @ 17:44)

Johnson krijgt weer meeste stemmen in strijd om opvolging premier May

Boris Johnson heeft opnieuw verreweg de meeste stemmen gekregen om Theresa May op te volgen als partijleider van de Britse Conservatieven en daarmee als premier. De oud-minister van Buitenlandse Zaken kreeg 126 stemmen van zijn collega-parlementariërs. Dat zijn er twaalf meer dan vorige week. Oud-brexit-minister Dominic Raab eindigde met dertig stemmen op de laatste plek en viel af.

Net als vorige week kwam Jeremy Hunt, Johnsons opvolger op Buitenlandse Zaken, op de tweede plek. Hij kreeg 46 stemmen. Daarna volgden de ministers Michael Gove (41 stemmen), Rory Stewart (37) en Sajid Javid (33).

De vijf overgebleven kandidaten gaan vanavond bij de BBC met elkaar in debat. Ook Boris Johnson is daarbij, waar hij zondag nog wegbleef bij een ander tv-debat.

De derde en eventueel vierde stemronde volgen morgen en overmorgen. De kandidaat met de minste stemmen en elke kandidaat die minder dan 33 stemmen krijgt, valt af.

Uiteindelijk blijven twee kandidaten over. De 160.000 leden van de Conservatieven mogen dan de beslissende stem uitbrengen over de opvolger van premier May. De uitkomst wordt naar verwachting in de week van 22 juli duidelijk.

(18/06/2019 @ 17:39)

Twee mannen aangehouden voor financiering terrorisme

De politie heeft in Rotterdam twee mannen aangehouden die volgens het Openbaar Ministerie vermoedelijk financiële steun hebben verleend aan de jihadreis van een andere verdachte. Die werd al eerder opgepakt.

De mannen zijn 23 en 25 jaar. Bij het doorzoeken van een woning in Rotterdam is beslag gelegd op onder meer telefoons.

Op 31 december werd in Rotterdam een man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. Hij zou in 2016 en 2017 een tijd in Syrië zijn geweest. Deze verdachte zit sinds zijn aanhouding vast.

(18/06/2019 @ 16:44)

Korte felle brand richt flinke schade aan bij tankstation naast Schiphol

Bij een tankstation in Oude Meer, bij Schiphol, heeft vanmiddag een korte felle brand gewoed. Dat veroorzaakte een grote zwarte rookwolk. Een persoon liep lichte brandwonden aan de handen op.

De brand lijkt te zijn ontstaan in een busje, schrijft NH Nieuws. Een medewerker van het pompstation zag het gebeuren en heeft meteen op de noodknop gedrukt. Daarmee worden alle ondergrondse brandstoftanks afgesloten. Er gaat dan geen brandstof meer naar de pompen en zo wordt erger voorkomen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens de veiligheidsregio valt dat ook lastig te achterhalen, omdat het busje en de pompen volledig zijn uitgebrand. Het tankstation is voorlopig dicht. Schade-experts gaan bekijken wat er allemaal moet gebeuren om de boel weer te herstellen.

(18/06/2019 @ 16:28)

Dernière mise à jour : 18/06/2019 @ 23:32
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette