Texte à méditer :  "Ne crains pas d'avancer lentement, crains seulement de t'arrêter."    Sagesse chinoise
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

17 Janvier 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Roseline


C'était aussi un 17 / 1
1975

L'interruption volontaire de grossesse est légalisée en France grace à madame Weil


Né(e) un 17 / 1 / 1790
Benjamin FranklinCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


In een muur gevonden schilderij blijkt echte Gustav Klimt

Kunstkenners bevestigen dat het schilderij dat vorige maand in Italië bij toeval werd gevonden, inderdaad van de hand is van Gustav Klimt. Het schilderij Portret van een dame werd in 1997 gestolen uit het Museo d'Arte Moderna Ricci Oddi in Piacenza. Op het schilderij is een jonge vrouw met donker haar te zien.

Vorige maand verwijderden tuinmannen een stuk klimop van een muur van het museum. Vervolgens ontdekten ze in de muur achter een metalen deurtje een kleine ruimte met daarin een vuilniszak waar het doek in zat. De waarde ervan wordt geschat op 60 tot 100 miljoen euro.

Goede conditie

De Oostenrijkse jugendstilkunstenaar Klimt (1862-1918) schilderde het werk in de laatste jaren van zijn leven. Volgens deskundigen verkeert het in een uitermate goede conditie. Het is maar heel licht beschadigd; er zit een kras aan de rand van het schilderij. Mogelijk is dat het gevolg van het onhandig verwijderen van het doek uit de lijst.

Vorige maand zei een woordvoerder van de gemeente al dat het doek vermoedelijk niet 22 jaar op dezelfde plaats heeft gelegen. Daarvoor is de conditie te goed.

Wie achter de diefstal zit is niet bekend. Volgens de openbaar aanklager in Piacenza onderzoekt de politie organische sporen die zijn gevonden op het canvas. Mogelijk leiden die naar de dader.

(17/01/2020 @ 18:40)

Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt hervat

De Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt zo spoedig mogelijk hervat, schrijven de ministers Bijleveld van Defensie en Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Een precieze datum van hervatting kan nog niet gegeven worden.

Er is volgens de ministers een "zorgvuldige weging van de veiligheidssituatie" gemaakt, waaruit bleek dat de bijdrage aan de anti-IS-coalitie kan worden hervat. Zowel in Noord-Irak als in Bagdad gaan de Nederlandse militairen weer aan de slag.

De missie werd twee weken geleden stilgelegd nadat de spanningen in de regio waren opgelopen vanwege de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani. Daarop bestookte Iran militaire bases in Irak, waar westerse troepen gelegerd zijn.

NAVO

Het Iraakse parlement wil dat de buitenlandse troepen uit het land vertrekken, maar het kabinet zei woensdag al dat het de Nederlandse missie wil voortzetten. Minister Blok zei dat de Iraakse regering Nederland niet heeft gevraagd weg te gaan.

Naast de circa zestig militairen in Noord-Irak en Bagdad zijn er ook twee Nederlandse stafofficieren actief in de NAVO-missie in Irak. De NAVO heeft nog niet over hervatting van de militaire activiteiten besloten. Zij zullen hun werk dus nog niet kunnen oppakken.

Schuilen voor raketten

Eerder vandaag hebben in Irak gestationeerde militairen voor het eerst gereageerd op de recente Iraanse wraakactie. In de Defensiekrant vertellen de Nederlanders hoe ze moesten schuilen voor raketten.

De militairen hielden rekening met een Iraanse vergelding van de dood van Soleimani, maar hadden de rakettenregen niet verwacht. Het werd volgens sergeant-majoor Jasper en marinier Clint pas in de ochtend duidelijk wat er precies was gebeurd. "Wij wisten direct dat er geen Nederlandse gewonden waren, wat heel prettig was."

Volgens de geïnterviewde militairen werd er adequaat op de noodsituatie gereageerd. Een luitenant der mariniers zegt dat iedereen "verrassend snel en stil" naar de bunkers vertrok. "Daar konden we rustig praten en er werd zelfs gelachen." In het artikel deelt de hoogste militair van de missie een compliment uit aan zijn collega's voor het snelle handelen.

Nadat het 'sein veilig' was afgegeven, konden militairen vanuit de bunkers het thuisfront geruststellen. Hoewel de naasten van militair Jasper weten dat 'geen bericht goed bericht' is, waren zij "toch wel geschrokken en emotioneel". Volgens luitenant-ter-zee Eline was men geschrokken en werd de vraag 'wat nu?' vaak gesteld.

Militairen Jasper en Clint in het Noord-Iraakse Erbil zijn opgelucht dat de spanning tussen Iran en de VS aan het afnemen is. Zij bereiden zich voor op nieuwe trainingen. Ook in Bagdad, waar drie tot twaalf Nederlanders Iraakse commando's begeleiden, gaat het werk door. "We blijven lekker druk en dat zal voorlopig wel zo blijven."

(17/01/2020 @ 18:04)

Onderwijsbond verwacht grote opkomst bij staking eind deze maand

Het animo voor de landelijke onderwijsstaking op 30 en 31 januari lijkt groot. Twee weken voor de staking hebben meer dan 2000 scholen aan de onderwijsbond AOb laten weten dat ze die dagen dicht blijven. De teller stond aan het begin van de avond op 2207. "Dat duidt erop dat het een grote staking gaat worden", zegt een woordvoerder.

De stakingsoproep voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs volgde op het afbreken van de cao-onderhandelingen in het basisonderwijs in november. Een aantal weken later werden bonden en werkgevers het weliswaar alsnog eens over een loonsverhoging van 4,5 procent, maar de oproep tot actie werd niet ingetrokken. De bonden vinden dat er structureel meer geld voor het onderwijs moet worden vrijgemaakt.

Begin november bleven bij een staking voor meer investeringen in het onderwijs bijna 4500 scholen dicht. In meerdere steden gingen leraren de straat op voor meer salaris en vermindering van de werkdruk. Eerder vorig jaar, in maart, demonstreerden tienduizenden leraren in Den Haag voor hetzelfde doel.

(17/01/2020 @ 17:50)

Hoe dit techbedrijf uit Veldhoven speelbal werd van China en de VS

Het Nederlandse bedrijf ASML is het middelpunt van een geopolitiek spel tussen de VS en China over het gebruik van zeer geavanceerde technologie.

Vanochtend bevestigde de Amerikaanse ambassadeur het eerder gelekte Amerikaanse standpunt dat de chipmachines van ASML niet naar alle landen geëxporteerd mogen worden. Deze week waarschuwde de Chinese ambassadeur juist dat het tegenhouden van zo'n export de handelsrelatie met Nederland kan schaden.

Maar wat doet ASML en waarom is hun technologie zo belangrijk dat de VS en China zich er zo openlijk over uitspreken?

De ambassadeurs van beide landen stonden de NOS te woord over de kwestie:

In je hand heb je een smartphone, in je woonkamer staat een televisie en om je pols zit misschien een smartwatch. Deze dingen worden allemaal aangestuurd door meerdere chips. Die worden gemaakt door verschillende fabrikanten, denk aan Samsung of Intel. Maar om ze te maken, hebben ze allemaal het bedrijf uit Veldhoven nodig, dat hier al jaren in is gespecialiseerd en unieke technologie in huis heeft.

ASML maakt machines waarmee een Samsung of Intel computerchips kunnen maken. De kunst is daarbij om de ruimte op een chip zo goed mogelijk te benutten. Hoe meer je op de chip kwijt kan, hoe meer rekenkracht deze heeft. Met het oog op de toenemende digitalisering en daarmee de vraag naar meer rekenkracht, voor onder meer kunstmatige intelligentie, is deze ontwikkeling van groot belang voor de sector.

Het conflict dat nu speelt draait om de nieuwste machine, de EUV. ASML is de enige in de wereld die de machines kan leveren waarmee andere fabrikanten op grote schaal en tegen een lage prijs chips kunnen produceren. Wat is er zo speciaal aan?

Aan de EUV-machines wordt sinds 2000 gewerkt. ASML verwachtte hier tien jaar over te doen, maar dat werd uiteindelijk bijna twintig jaar. De machines zijn nu af en in het jaarverslag van 2018 schreef het bedrijf dat er vraag was naar dertig machines in 2019.

Eén van die machines, die per stuk minstens 120 miljoen euro kosten, wil het Veldhovense bedrijf leveren aan de Chinese fabrikant SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation). "Die machine is bedoeld voor onderzoek, ze kunnen daar op dit moment geen productie mee draaien", zegt ING-analist Marc Hesselink. Hiermee kunnen de Chinezen zich voorbereiden op een toekomst waarbij EUV wel nodig is.

China heeft al machines van ASML, de zogenoemde diep ultraviolet (DUV). In 2018 was het land goed voor bijna een vijfde van de totale omzet van ASML. Deze machines zijn niet het nieuwste van het nieuwste, legt Hesseling uit. "Daarnaast is ASML niet de enige leverancier die deze DUV-machines maakt, dat doet Nikon ook."

Verder is op dit moment de Chinese productiecapaciteit nog niet op het niveau dat ze EUV nodig hebben, zegt Hesselink. Maar dat willen ze wel. China wil graag meer eigen chips produceren; nu is het nog voor een groot deel afhankelijk van import. "Uiteindelijk willen zij ook de meest geavanceerde chips maken."

Daarmee wordt China een belangrijker concurrent voor de VS. Die kijkt met argusogen toe hoe de macht van China in de tech-industrie zienderogen toeneemt. Om die reden wil Washington bijvoorbeeld niet dat de Chinese telecomgigant Huawei in westerse landen meebouwt aan 5G-netwerken. De Amerikanen vrezen sabotage en spionage door Peking, iets wat Huawei altijd heeft tegengesproken. Bewijs hiervoor is er tot nu toe niet.

Eigen afweging

De chips die worden gemaakt met ASML-machines kunnen behalve in consumentenapparaten ook terechtkomen in geavanceerde wapentechnologie. Deze mogelijkheid wordt dual use genoemd; omdat het twee doeleinden heeft. In 1996 is het het Akkoord van Wassenaar opgesteld, dat moet toezien op veilig en transparant gebruik van dit soort producten. Dit is een afspraak tussen 42 landen, waaronder Nederland.

De bestelling van fabrikant SMIC, een EUV-machine dus, moet onder dat akkoord worden geëxporteerd en daar is een vergunning voor nodig. ASML had die vergunning, maar die is verlopen en daarna heeft ASML specifiek voor deze machine een nieuwe aangevraagd. Normaal komt daar binnen maximaal vier maanden antwoord op.

De aanvraag die in mei 2019 gedaan is, loopt evenwel nog altijd. Waarom dit zolang duurt is onduidelijk: ASML wil er alleen over zeggen dat het met het ministerie van Buitenlandse Zaken in gesprek is. Het ministerie zegt er niks over, omdat het nooit op individuele aanvragen of bedrijven ingaat.

Uit berichtgeving van Reuters bleek deze maand dat de VS Nederland onder druk heeft gezet om de exportvergunning niet te verlenen. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel, die uiteindelijk het besluit neemt, noemde de uitspraken van de VS en China een "gebruikelijke procedure" en voegde daaraan toe dat Nederland een "eigen afweging" maakt.

Wanneer het besluit valt, is nog niet bekend.

(17/01/2020 @ 17:41)

Ouders krijgen inzage in toeslagdossiers, dit keer met witte lak

Een groep van twaalf ouders die nog wachtten op inzage in hun dossier in de toeslagenaffaire, heeft de relevante stukken gekregen. Er zitten dit keer geen volledig weggelakte pagina's bij, en de Belastingdienst heeft ervoor gekozen geen zwarte maar witte lak te gebruiken.

Eerder was er ophef over dossiers die voor het grootste deel waren zwartgelakt. Dat werd door de ouders als een nieuwe klap in het gezicht ervaren en droeg bij aan de val van staatssecretaris Snel van Financiën.

De twaalf ouders die hun dossier nu hebben gekregen, horen bij de groep die in november bij de Belastingdienst in Rotterdam hun dossier opeiste. Zij wilden weten waarom ze als fraudeur werden gezien, en grote bedragen moesten terugbetalen.

Uit de informatie die ze nu hebben gekregen, blijkt dat de problemen vaak begonnen als er een verandering in inkomen was, bijvoorbeeld doordat mensen gingen scheiden of na ziekte weer aan het werk gingen. Als de Belastingdienst daarachter kwam, werd de volledige kinderopvangtoeslag teruggevraagd.

Persoonlijke aanpak

Minister Hoekstra heeft na het vertrek van Snel besloten dat mensen die hun dossier hebben opgevraagd, anders benaderd moeten worden. Hij is persoonlijk bij een aantal ouders op bezoek geweest.

De twaalf ouders uit Rotterdam hebben hun dossier vandaag persoonlijk overhandigd gekregen door een medewerker van de Belastingdienst. Er is vantevoren gebeld wanneer het hun goed uitkwam.

Maandag spreekt Hoekstra, samen met premier Rutte, 250 slachtoffers toe. Rutte zei in zijn persconferentie vanmiddag dat hij dan vooral goed wil luisteren.

De toeslagenaffaire ging naar schatting in totaal over zo'n 9000 mensen. Inmiddels hebben nog eens 3500 mensen op eigen initiatief om een herbeoordeling van hun dossier gevraagd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Hoekstra dat dossiers "op onderdelen onvolledig zijn". De afgelopen tijd heeft hij ook van gedupeerde ouders en media signalen gekregen dat er mogelijk stukken zijn verdwenen. Hij wil hier onafhankelijk onderzoek naar laten doen.

(17/01/2020 @ 17:06)

Mallorca en Ibiza leggen alcoholmisbruik toeristen aan banden

De autoriteiten op de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza nemen maatregelen om het alcoholmisbruik door veelal jonge toeristen terug te dringen. In belangrijke toeristenplaatsen zijn happy hours en onbeperkt drinken in cafés en bars voortaan verboden, net als partyboten en georganiseerde kroegentochten. Ook mogen winkels na 21.30 uur geen alcohol meer verkopen en geen drankflessen in de etalage hebben.

"Dit moest ook wel", zegt correspondent Rop Zoutberg. "De afkeer onder de bewoners over al die hordes lallende en bezopen toeristen werd steeds groter."

Touroperators lokken jaarlijks 13 miljoen toeristen naar deze eilanden met de belofte van zon, zee, seks en vooral veel drank. Dat levert niet alleen overlast op, het leidt volgens Zoutberg ook tot drugsgebruik en balconing. Dat is de Engelse term voor het van grote hoogte in een zwembad springen van het balkon van een hotelkamer. "Dat heeft tientallen gewonden en zelfs doden tot gevolg."

Bedrijven die zich niet aan de nieuwe verboden houden riskeren een boete, variërend van 1000 tot 600.000 euro. Ook kunnen de autoriteiten bedrijven sluiten die zich niet aan de regels houden. De maatregelen gelden in eerste instantie voor een periode van vijf jaar.

Ervaringen Madrid

Het is de vraag of de maatregelen gaan helpen. Vijf jaar geleden voerde de gemeente Magaluf op Mallorca vergelijkbare maatregelen in. Het is onduidelijk of die effect hebben gehad.

In Madrid is de ervaring met het aanscherpen van alcoholregels wel goed. "Voor goedkope drank kon je hier vroeger terecht bij door Chinezen gerunde winkels die eindeloos open waren", zegt Zoutberg. "Groepen jongeren lieten zich toen helemaal vollopen op pleinen en parken. Ook hier mag dat niet meer na 21.00 uur 's avonds en je ziet: het is helemaal verdwenen."

(17/01/2020 @ 16:58)

Wim van de Donk stopt als commissaris van de koning in Noord-Brabant

Wim van de Donk, commissaris van de koning in Noord-Brabant, legt zijn functie neer. In oktober gaat hij aan de slag als rector op de Tilburg University. Op het moment dat hij stopt, is hij elf jaar commissaris van de koning geweest.

"Na elf jaar weer eens een ander gezicht, een ander geluid op deze plek", lichtte Van de Donk toe tegen Omroep Brabant. "Maar ook in de nieuwe functie zal ik deel zijn van het Brabantse netwerk."

Van de Donk is blij met zijn nieuwe functie, waarvoor hij werd gevraagd te solliciteren. "Dat is toch zo'n moment dat je hart sneller gaat kloppen. Ik hou van de wetenschap, vind onderzoek en onderwijs voor jonge mensen belangrijk." Tegelijkertijd is hij ook gehecht aan de functie die hij nu doet. "Dus het heeft wel een tijdje geduurd voor ik uiteindelijk van harte ja kon zeggen."

Steeds minder Brabanders naar de stembus

Omroep Brabant zette op een rij wat Van de Donk allemaal heeft meegemaakt als commissaris van de koning. Zo werd hij in zijn loopbaan geconfronteerd met meerdere lokale bestuurscrisissen. "Moerdijk, Steenbergen, Laarbeek. Het waren gemeenten waar hij vaker naartoe moest dan hem lief zal zijn geweest", schrijft de omroep.

Ook zag Van de Donk dat steeds minder Brabanders naar de stembus gingen. Hij stak niet onder stoelen of banken dat hij daar niet blij mee was.

Van de Donk gaat de mensen met wie hij nu werkt het meest missen, denkt hij. "Ik heb een geweldig team, waar ik elf jaar mee samenwerk. Van kamerbewaarders, tot chauffeurs, secretaresses, de vele ambtenaren, de mensen in de Staten. Die ga ik missen."

(17/01/2020 @ 16:43)

VN waarschuwt voor humanitaire catastrofe vluchtelingen uit Idlib

'De vliegtuigen hangen de hele dag in de lucht. Niemand kan daar meer wonen', vertelt Abu Ghazi, 27 jaar oud. Hij is binnen de Syrische regio Idlib vier keer gevlucht voor de bombardementen, en woont sinds kort met zijn ouders, twee broers, en dochter van 2,5 jaar in een tent in kamp Deir Hassan, bij het grensgebied met Turkije.

"De situatie hier is heel erg slecht. De meeste mensen hebben alleen te eten als ze een voedselpakket krijgen", vertelt Abu Ghazi. "Soms zien we mensen die op straat wonen, in de regen, en dan bieden mensen aan hun tent of kamer te delen. Het is hier stampvol."

Veel van de vluchtelingen komen uit de stad Maaret-al-Numan, die nu bijna compleet verlaten is. Ook kennissen van Abu Ghazi uit die stad zijn net aangekomen in het kamp. "We proberen ze te helpen met een tent naast ons. De situatie in Maaret-al-Numan is verschrikkelijk. De vliegtuigen hangen de hele dag in de lucht - niemand kan daar meer wonen."

Een 'humanitaire catastrofe', zo omschrijft de VN-organisatie voor humanitaire hulp, OCHA, de situatie in de regio. Zondag sloten Rusland en Turkije een akkoord over een wapenstilstand, maar dat is mislukt. De regering, gesteund door Rusland, is bezig met een offensief tegen rebellen.

Bij de zware gevechten in de provincie Idlib zijn gisteren nog 39 mensen om het leven gekomen. De regio is het laatste bolwerk van de rebellen. Nog eens 650.000 mensen, onder wie vooral vrouwen en kinderen, worden gedwongen hun huis te ontvluchten als het geweld de komende tijd aanhoudt.

Door de burgeroorlog zijn in totaal meer dan 380.000 mensen omgekomen en miljoenen mensen gevlucht.

Net als Abu Ghazi en de andere honderdduizenden vluchtelingen woont ook Ameena, 31 jaar oud, in een tentenkamp in het grensgebied met Turkije. Ze is moeder van twee jonge kinderen en zes maanden zwanger.

"Het is een wonder dat we nog leven", vertelt ze. Ze vluchtte met haar hele familie nadat hun huis gebombardeerd werd. "Vooral het dagelijks leven hier is heel zwaar. Het is bijna onmogelijk melk te krijgen voor de kinderen en juist in mijn geval is dat zo belangrijk."

Voor zowel Abu Ghazi als Ameena is het lastig rondkomen "De Syrische pond is zo erg in waarde gedaald, dat alles waanzinnig duur is", aldus Ameena. "We rennen de hele dag heen en weer om wat water te verzamelen voor onze tent, of iets om ons warm te houden. Niemand heeft geld om genoeg eten te kopen", vertelt Abu Ghazi.

Grote zorg

Het International Rescue Committee, het IRC, waarschuwt dat verschillende artsen zich grote zorgen maken over alle gevallen van ondervoeding, vooral bij baby's. Dit als gevolg van ontheemding, slechte voedselzekerheid en de toegenomen armoede.

Daarnaast is er een gebrek aan medische zorg. "Ik ben zes maanden zwanger, maar heb geen toegang tot medische zorg voor mezelf of mijn kinderen", vertelt Ameena. Medicijnen zijn bijna niet te vinden, of à¼berhaupt te betalen. "Dat is een grote zorg als moeder."

Abu Ghazi en Ameena hebben geen idee hoe hun toekomst eruitziet. "We hopen op de onderhandelingen en een internationale dialoog. We kijken per dag hoe de situatie is", zegt Abu Ghazi. "Ik heb overwogen naar Turkije of Duitsland te vluchten. Maar dit is ons land, hier komen we vandaan. Hier is onze cultuur en onze familie. Dus hier blijven we."

Ook Ameena blijft de komende tijd in het tentenkamp. "Ondanks de slechte omstandigheden is het leven hier beter, omdat het wat veiliger is", zegt ze.

(17/01/2020 @ 16:05)

Plunderingen door geallieerden 'zwarte kant van de bevrijding'

Burgermeester Van Banning van Gennep bewaarde zijn kostbaarheden in een dichtgemetselde kelder. Sieraden, antieke kandelaars, een met diamanten bezette broche, tafelzilver. In het laatste oorlogsjaar werd het allemaal geroofd. De daders, die nooit werden gepakt, waren waarschijnlijk Britse militairen.

De burgemeester was lang niet het enige slachtoffer van plunderende bevrijders. In een tentoonstelling in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en in een nieuw boek, Bezet, bevrijd en geplunderd, wordt voor het eerst breed aandacht besteed aan de kwestie.

"Het past niet in het bestaande beeld van 'onze helden', onze heroïsche bevrijders. Maar de tijd is er rijp voor", stelt onderzoeker Paul Klinkenberg. "Dit is de zwarte kant van de bevrijding, die jarenlang onder het kleed van dankbaarheid is weggemoffeld."

Klinkenberg achterhaalde dat alleen al de inwoners van Nijmegen zo'n 1700 claims indienden wegens plundering of vernielingen. Legio voorbeelden komen voorbij in het boek: het tafelzilver van een hotel in Berg en Dal, miljoenen aan effecten uit een bankkluis, wijn, port, champagne en cognac van een handelaar ter waarde van 79.701,28 gulden. "Het was gigantisch. Bijna alle brandkasten en banken in de regio Nijmegen zijn geplunderd."

Frontstemming

Zo divers als de buit was waren ook de redenen om te plunderen. Soms was het noodzaak: deuren werden opgestookt, vee verorberd, meubels gebruikt in schuttersputjes. Maar militairen joegen ook op oorlogstrofeeën of voor eigen gewin. Of voor de lol.

"Het hielp de soldaten om de miserabele omstandigheden wat te verlichten. Het was een vorm van entertainment, zoals vandalisme nu. Die jonge soldaten vonden bovendien dat ze recht hebben op de buit: zij hadden hun leven in de waagschaal gesteld."

Een frontstemming, vat Klinkenberg het samen. In het boek wordt een brief aangehaald van een berouwvolle Canadese militair, die uitlegt hoe de moraal afkalft door de strijd. "Als ons doel is elkaar te doden worden andere aspecten van beschaafd gedrag ook terzijde geschoven, ondanks de militaire discipline."

De buit ging mee naar huis of werd ter plekke te gelde gemaakt. Zeker in pleisterplaats Nijmegen konden de soldaten het geld goed gebruiken voor drank, entertainment of om een meisje te versieren. Overigens was in de stad, waar veel inwoners alles hadden verloren door de gevechten, ook huisraad geschikt om mee te ruilen.

'That's war'

"Op een gegeven moment konden we zelf het gedrag wel begrijpen", erkent Klinkenberg. "In geëvacueerd gebied voelden de soldaten zich vrij, ze hadden de transportmiddelen en de pakkans was vrijwel nihil. Het werd gewoon ontkend door de Amerikanen; een Nederlandse rapporteur die zich beklaagde werd op een zijspoor gezet. 'That's war', zeiden ze allemaal."

Toch was het contrast met de verjaagde bezetter enorm. "De Duitsers gingen niet zo snel uit zichzelf plunderen, daar heerste discipline. Als de Duitsers ergens ingekwartierd waren, lieten ze het netjes achter, maar bij de geallieerden was het bingo. De Amerikanen worden omschreven als gangsters uit de nieuwe wereld en de Canadezen die hier een half jaar zaten hadden ook alle gelegenheid."

De misdaden verdwenen in de bevrijdingsroes naar de achtergrond. Men moest immers niet klagen over wangedrag van onze bevrijders. "Never mind", formuleerde de leiding van een geplunderde fabriek in Mook het. "Beter door vrienden bevrijd en bestolen, dan door moffen bezet en ook leeggeroofd."

(17/01/2020 @ 16:00)

Van Laarhoven hoort volgende week of hij de cel uit mag voor ziekenhuisopname

Ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven hoort over een week of hij de gevangenis mag verlaten voor een opname in het ziekenhuis. De rechtbank in Den Haag doet volgende week vrijdag uitspraak in een kort geding dat door de verdediging van Van Laarhoven was aangespannen.

Hun cliënt zat jarenlang in Thailand vastzat en kwam gisteravond in Nederland aan. Volgens de advocaten lijdt Van Laarhoven aan zeventien gezondheidsklachten die moeten worden onderzocht.

De advocaten van de Staat zijn evenwel van mening dat Van Laarhovens gezondheid niet zo slecht is dat hij onmiddellijk in een ziekenhuis hoeft te worden opgenomen. Een arts in de gevangenis in Vught stelde na een eerste onderzoek vast dat de medische zorg in de gevangenis op dit moment voldoende is. Ook had Van Laarhoven een zogeheten fit-to-fly-verklaring om gisteren van Thailand naar Nederland te vliegen.

Eerder vandaag verzekerde minister Dekker (Rechtsbescherming) dat Van Laarhoven alle medische hulp krijgt die hij nodig heeft. "Er zijn medische faciliteiten in de gevangenis zelf, maar als het nodig is dat er echt spoedeisende of specialistische ingrepen nodig zijn, dan kan hij naar een ziekenhuis."

Vijf jaar vast in Thailand

Van Laarhoven landde gisteren op Schiphol na vijf jaar te hebben vastgezeten in een Thaise cel. Zijn broer Frans zei op een persconferentie dat de familie teleurgesteld is dat ze hem niet direct mochten zien. Ook zei hij dat zijn broer te ziek is om naar de gevangenis te gaan. De broers hebben elkaar vandaag ontmoet. Volgens Frans van Laarhoven was het weerzien "emotioneel".

In een reactie op de uitlatingen van de broer zei minister Dekker vandaag dat de afspraken omtrent de aankomst van Van Laarhoven bekend waren bij zijn advocaten. "Hij zou worden opgevangen op Schiphol en naar de gevangenis worden gebracht. Daar zou hij een medische check-up krijgen en zijn familie kunnen ontmoeten. Dit is gewoon de normale procedure."

Van Laarhoven moet in Nederland nog minstens negentien maanden van zijn celstraf uitzitten die hij in Thailand kreeg voor witwassen. Zijn advocaten hebben een gratieverzoek ingediend en willen Nederland aansprakelijk stellen voor de arrestatie van Van Laarhoven in Thailand. Ook eisen ze een schadevergoeding en een bodemprocedure. De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog vast in Thailand.

Volgens Dekker kan de gezondheid van Van Laarhoven van invloed zijn op het besluit over het gratieverzoek. "Als je levensbedreigend ziek bent, dan kan dat een reden zijn tot gratie. We hebben gisteren dat gratieverzoek gehad, toen de heer Van Laarhoven in het vliegtuig zat en we gaan er serieus naar kijken."

Ook in Nederland loopt nog een rechtszaak tegen Van Laarhoven. Hij wordt onder meer verdacht van het witwassen van 20 miljoen euro, lidmaatschap van een criminele organisatie en valsheid in geschrifte.

(17/01/2020 @ 15:55)

AlFitrah-moskee moet documenten openbaren

De alFitrah-moskee uit Utrecht moet een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer inzage geven in de financiën. Dat heeft de voorzieningenrechter in een kort geding besloten. De documenten moeten de parlementaire ondervragingscommissie helpen bij het onderzoek naar financiering van salafistische moskeeën.

De rechtbank beveelt alFitrah en aanverwante stichtingen om de administratie en financiële gegevens aan de commissie over te dragen. Als zij blijven weigeren, kan er een dwangsom volgen.

De alFitrah-moskee is een van de islamitische organisaties die door de commissie worden onderzocht. Het onderzoek werd ingesteld na de onthulling van Nieuwsuur en NRC dat verschillende islamitische organisaties miljoenen euro's uit de Golfregio hebben ontvangen. Er bestaan vermoedens dat daarmee religieus fundamentalisme wordt gestimuleerd en integratie in de Nederlandse samenleving wordt tegengewerkt.

Verdwenen documenten

De stichting alFitrah en de Kamercommissie stonden tegenover elkaar voor de rechter omdat de stichting weigert opening van zaken te geven. Imam Suhayb Salam zei gisteren in de rechtszaal dat hij de stukken niet meer heeft, omdat die in beslag zijn genomen door de FIOD en het Openbaar Ministerie bij een inval in 2016. De advocaat van de Kamercommissie stelde daarop dat de moskee die stukken inmiddels terug heeft.

AlFitrah wordt nu gedwongen medewerking te verlenen in de zoektocht naar de 'verdwenen' documenten. De rechtbank vindt dat de stichting een betere onderbouwing van de verdwijning moet geven. Ook moet zowel de Kamercommissie als alFitrah nagaan of er bij de FIOD documenten voorhanden zijn.

Vrijheid van godsdienst

Het moskeebestuur stelde in de zitting dat het onderzoek in strijd is met de vrijheid van godsdienst, maar daar gaat de rechter niet in mee. Het verstrekken van gegevens brengt de belijdenis van een godsdienst niet in het geding, oordeelt de rechtbank.

Volgens CDA-Kamerlid Michel Rog, die de ondervragingscommissie voorzit, zijn de opgevraagde documenten noodzakelijk om het onderzoek voort te zetten. Zodra de gegevens beschikbaar zijn, hoopt de commissie verder te kunnen met de voorbereiding voor de openbare verhoren. Die moeten volgende maand plaatsvinden.

Voor die eerste verhoren zijn al mensen uitgenodigd, maar niet de salafistische prediker Salam.

(17/01/2020 @ 15:45)

Is de eerste Nederlandse Netflix-serie Ares een nieuw Nederhorrorhoofdstuk?

Naar een horrorfilm kijken is al spannend, maar er zelf een maken voor het grote publiek in het Nederlands is dat zeker ook. Nu heeft de Nederhorrorboom een nieuwe loot: Ares is vanaf vandaag te streamen op Netflix.

Ares is de eerste volledig Nederlandse Netflixserie, want Undercover was een Nederlands-Belgische samenwerking. De serie gaat over een Amsterdamse studente die lid probeert te worden van een exclusief genootschap dat al snel zeer duister blijkt te zijn.

De serie wordt geregisseerd door Giancarlo Sanchez en Michiel ten Horn. Het is de eerste keer dat Ten Horn zich aan duoregie waagt, vertelt hij in Met het Oog op Morgen.

"Ik had ook geen ervaring met horror. Maar dat maakt het des te spannender. We hebben veel scripts bestudeerd. Wat vinden we goed en eng en waarom werken dingen wel of niet? Maar of je nu een comedy maakt of horror; het gaat allemaal om opbouw, voorbereiding en anticipatie. Een goed vertelde grap is grappig, dat werkt met horror ook zo."

"Omdat we psychologische horror maakten, lag de focus erg op personage", vertelt Lisa Smit, die de voorvrouw van het genootschap speelt. "Maar er waren wel momenten dat ik een klassieke horrorschrik moest spelen. Dan gebeurt er iets doodengs voor je neus, maar het gebeurt niet echt. En tegelijkertijd moet je rekening houden met stickers op de vloer en waar je naartoe moet kijken."

"Dat begint met iemand casten die dat goed kan", legt regisseur Ten Horn uit. "Het is niet zo dat ik met een toeter naast haar ga staan om haar te laten schrikken. Het gaat om inleving. Als je dezelfde taal spreekt en je snapt de karakters dan komt iemand vanzelf bij die schrik."

Horror scoort

Het genre horror is geen vanzelfsprekendheid voor Nederlandse filmmakers. Afgezien van het werk van Dick Maas zijn hier de laatste jaren nauwelijks enge kaskrakers gemaakt. "Er wordt best veel Nederlandse horror gemaakt maar op een of andere manier wordt er niet naar gekeken.

"Ik vraag mezelf ook af waarom", zegt Frank Mulder van horrormagazine De Nachtvlinders. "Zo had je vorig jaar nog Bumperkleef, door de pers gelauwerd maar in de bioscoop een flop. Ik hoop dat Ares helpt om de opinie over Nederlandse horror te verbeteren. Het genre is breder dan bloed en kettingzagen."

"Terwijl horror hartstikke goed scoort, dat weet Netflix ook best." Mulder kent de verhalen van filmfondsen die minder scheutig zijn bij genrefilms dan bij de zoveelste romantische komedie. "Dat zorgt voor een vicieuze cirkel. Er wordt wel horror gemaakt, maar dat is met kleine budgetten. Je ziet dat Nederlandse filmmakers het dan in het buitenland proberen, zoals Diederik van Rooijen met The Possession of Hannah Grace twee jaar geleden."

Enorm publiek

Het gevecht met de Nederlandse markt hoeft Ares tenminste niet te voeren. Regisseur Ten Horn: "Ineens mag je denken voor de wereld en krijg je dat podium. Dat opent je hoofd, je fantasie. Dan durf je ineens mee te gaan met de grote genrefilms die worden gemaakt."

Ten Horn heeft nog niet nagedacht over de landen waar Ares zou kunnen aanslaan: "Ik zou het in eerste instantie leuk vinden als het in Nederland goed wordt bekeken. Maar stel dat het hier niet scoort en in Mexico wel, dan is dat alsnog een enorm publiek. Volgens mij is Netflix heel blij met hoe we het gemaakt hebben."

(17/01/2020 @ 15:40)

Man loopt Utrechtse school binnen en bedreigt leerlingen met de dood

Op een middelbare school in Utrecht zijn leerlingen door een verwarde man bedreigd met de dood. Volgens een moeder van een van de leerlingen riep de man dat hij de kinderen "kapot ging schieten".

Volgens een woordvoerder van de school liep de man vanmiddag het gebouw aan de Noordse Parklaan in, waar hij "grove, bedreigende" taal gebruikte. Docenten begeleidden hem naar buiten en volgens de school werd hij vervolgens in de buurt van het schoolgebouw door de politie aangehouden.

De politie laat weten dat er een politiehelikopter boven Utrecht vloog om te zoeken naar een vluchtende verdachte van een bedreiging op de Noordse Parklaan. Dat die bedreiging op een school was, wil een woordvoerder niet bevestigen.

Man zit vaak bij de school

De hierboven genoemde moeder laat via Twitter weten dat het goed gaat met haar zoon. "Vol verhalen en adrenaline."

RTV Utrecht schrijft dat de man in de buurt van de school geregeld op een bankje zit. Hij zou getreiterd zijn door een aantal jongens van de school, zegt een ouder van een van de leerlingen. Mogelijk heeft hij daarna de bedreigingen geuit.

(17/01/2020 @ 15:17)

Zeven Nederlanders opgepakt in groot Belgisch cocaïneonderzoek

De Belgische politie heeft zeven Nederlanders en drie Belgen opgepakt in een omvangrijk onderzoek naar cocaïnesmokkel. De politie kwam de groep op het spoor na de vondst van 413 kilogram cocaïne, vorige maand, in een container in de haven van Antwerpen. De smokkelwaar was afkomstig uit de Dominicaanse Republiek.

Een 51-jarige man uit het Belgische Boom wordt door de politie van Antwerpen gezien als spil in de zaak. Hij haalde als chauffeur containers op in de haven.

Transport gevolgd

Afgelopen maandag volgde de politie de man tijdens een nieuw transport, waarbij hij een container uit Ecuador naar een loods in Bornem bracht. Daar werd de verdachte lading door meerdere mensen overgeladen in twee bestelwagens. Speciale eenheden vielen daarop de loods binnen, waarbij alle verdachten werden gearresteerd. De chauffeur werd later thuis opgepakt.

In verborgen ruimtes van de bestelwagens werd 203 kilo cocaïne gevonden. Ook zijn wapens in beslag genomen. Bij een huiszoeking in Genk stuitte de politie op explosieven en meer wapens.

Het is volgens NOS-correspondent Thomas Spekschoor geen verrassing dat er zo veel Nederlanders betrokken zijn bij de drugsorganisatie. "Daar wordt ook door de Belgische autoriteiten over geklaagd. Zo vindt burgemeester De Wever van Antwerpen dat Nederland meer moet doen aan de mate waarin drugs in Nederland zijn geïnfiltreerd in de bovenwereld."

Het lijkt om een grote criminele organisatie te gaan. De twee drugsvangsten vertegenwoordigen bij elkaar een straatwaarde van zeker 13 miljoen euro. Daarnaast vermoedt de politie dat de organisatie verantwoordelijk is voor meer drugstransporten. Het onderzoek is nog bezig.

(17/01/2020 @ 14:56)

'Kennis van computers is geen voorwaarde meer voor cybercrime'

De politie heeft nog nooit zo'n omvangrijke cybercrime-zaak onderzocht, zegt een woordvoerder over de site met 12 miljard gestolen gebruikersnamen, mailadressen en wachtwoorden die woensdag werd platgelegd. Een 22-jarige man is aangehouden in Arnhem.

"De omvang van deze zaak is inderdaad ongekend", reageert cybercrime-expert Dave Maasland op het nieuws. "Al zullen er vast dubbelingen in zitten. Het zal de gemiddelde Nederlander helpen om te beseffen dat ze echt werk moeten maken van hun eigen beveiliging. Al tientallen jaren knopen we alles aan elkaar op IT-gebied, dit is de keerzijde."

WeLeakInfo.com bood voor 2 dollar per dag (of 25 dollar per maand) onbeperkt toegang tot alle gegevens op de site, een verzameling van eerdere lekken en gestolen data van populaire sites en apps als LinkedIn en MyFitnessPal.

Democratisering cybercrime

In theorie kon je op een dag van honderden of zelfs duizenden mensen gelekte wachtwoorden opzoeken, en proberen om daarmee toegang te krijgen tot hun e-mail, sociale media of andere accounts.

Dit ging allemaal via een eenvoudige zoekmachine, zegt Maasland. "Wat je de afgelopen jaren ziet gebeuren is de 'democratisering van cybercrime'. Dit soort platforms geven iedereen toegang tot gestolen gegevens, zonder dat ze zelf kunnen hacken of coderen. Cybercrime wordt zo heel laagdrempelig. Dat zie je al wel aan de zaak van Jelle S., die voor 25 dollar een DDoS-aanval kon kopen waarmee hij banken platlegde."

Is het gevaar voor gewone internetgebruikers verdwenen, nu WeLeakInfo is neergehaald? Gelijksoortige sites als Dehashed en Leak-Lookup zijn nog steeds in bedrijf, en bieden ook toegang tot 12 tot 15 miljard gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden.

"Het probleem zal verschuiven, deze datasets duiken elders weer op", zegt Maasland. "Maar het echte belang is dat deze actie van de politie een belangrijk signaal afgeeft: afschrikking. Als je zo'n site runt, kun je flink in de problemen komen."

Toegang voor 2 dollar per dag klinkt als een koopje, maar volgens Maasland "moeten we niet naïef zijn over de inkomsten" van de 22-jarige arrestant. "Hij zou best duizenden klanten kunnen hebben gehad. Dat telt op tot een heel aardig salaris."

Opvallend is dat sites zoals WeLeakInfo zich presenteren als diensten die juist iets goeds willen doen voor de mensheid: zoek op of je gehackt bent, zie welke info van jou bekend is - zo prees de site zich aan. Daarmee kiezen ze de lijn van legitieme services als HaveIBeenPwned of Firefox Monitor, die alle bekende lekken op een rijtje zetten die aan jouw mailadres gekoppeld zijn.

Het grote verschil is dat die diensten wel aangeven of je gehackt bent, maar de wachtwoorden niet vrijgeven. Die gegevens zijn er wel, zegt Maasland. "Er zijn lijsten met deels onherkenbaar gemaakte wachtwoorden die over het internet rondgaan, je kunt ze bij wijze van spreken googelen. Bijvoorbeeld van die LinkedIn-hack. Als je vervolgens daar genoeg 'brute force' rekenkracht op loslaat, kun je de wachtwoorden achterhalen en die vervolgens aanbieden op je site. Dat is waar je dan je geld mee verdient."

'Vanaf 12 tekens zit je goed'

Wat moet je nu als gewone surfer met dit nieuws, als je je zorgen maakt om je eigen accounts? Kijk eerst even hoe groot de schade is via HaveIBeenPwned of Firefox Monitor, adviseert Maasland. Als blijkt dat een van je accounts is gehackt of gelekt, zorg dan dat je een nieuw wachtwoord neemt voor dat account.

"Voor wachtwoorden geldt: hoe langer, hoe beter. Vanaf 12 tekens zit je goed. En gebruik een wachtwoordmanager. Als dat te lastig blijkt, schrijf het dan desnoods thuis in een boekje op. De kans is klein dat dat gestolen wordt."

En schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in. "Als er dan al iemand vanaf een onbekend adres in je account probeert te komen, moet je dat bevestigen via je mobiel. De kans is klein dat ze die ook in handen hebben."

(17/01/2020 @ 14:53)

Veiligheidsautoriteit VS kijkt naar plotseling accelereren Tesla's

Bij de Amerikaanse dienst voor veilig wegverkeer zijn klachten binnengekomen over het onbedoeld accelereren van Tesla's. Deze dienst, de NHTSA, zegt dat het verzoek om een formeel onderzoek naar mogelijke defecten in de elektrische auto's serieus wordt bekeken.

In het verzoekschrift dat Tesla-eigenaren naar de NHTSA stuurden, worden 110 ongelukken en 52 gewonden opgevoerd die het gevolg zouden zijn van fouten in de software. Een advocaat heeft het verzoek om een onderzoek namens hen ingediend.

De eigenaren willen dat 500.000 Tesla's worden onderzocht van de types Model S, Model X en Model 3. Het bedrijf wil voorlopig niet reageren.

Dode

Vorige week meldde de NHTSA dat er een onderzoek komt naar een ongeluk met een Tesla Model 3 eind vorige maand. Daarbij kwam een passagier om het leven bij een botsing met een geparkeerde brandweerauto.

Het is het veertiende ongeluk met een Tesla dat bijzondere aandacht krijgt van de veiligheidsautoriteit. De dienst heeft een speciaal onderzoeksprogramma naar de automatische piloot van Tesla en andere systemen in de auto die de bestuurder assisteren.

RDW

De Nederlandse keuringsorganisatie RDW zegt niet bekend te zijn met de klacht van plotseling onbedoeld accelereren van Tesla's. "We volgend de zaak in de VS met interesse", zegt een woordvoerder. "We hebben goede contacten met de NHTSA en we verwachten door hen geïnformeerd te worden. Zo nodig gaan we hier zelf aan de slag."

(17/01/2020 @ 14:48)

FNV: plannen drugs- en alcoholtesten onaanvaardbaar

FNV vindt de kabinetsplannen om drugs- en alcoholtesten op meer werkplekken toe te staan onaanvaardbaar. Volgens de vakbond tasten de testen grondrechten van werknemers aan. Bovendien noemt FNV de plannen slecht onderbouwd.

Het idee van staatssecretaris Van Ark is om drugs- en alcoholtesten ook toe te staan bij chemische bedrijven. Nu mogen alleen piloten, machinisten en politieagenten worden getest.

Van Ark zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat gekozen is voor de chemische industrie, omdat iemand "met één druk op de verkeerde knop" veel ellende kan aanrichten bij een bedrijf, collega's en omwonenden.

Hoeveel ongelukken jaarlijks gebeuren na middelenmisbruik zei de staatssecretaris niet. Wel krijgt zij naar eigen zeggen veel signalen van werkgevers dat de testen nodig zijn. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland juichen de plannen toe en pleiten voor een uitbreiding naar andere sectoren.

De Inspectie SZW, die ernstige bedrijfsongevallen onderzoekt, zegt geen cijfers bij te houden over ongevallen waarbij drugs of alcohol in het spel waren. De inspectie mag niet testen en spreekt op z'n vroegst 24 uur na een ongeluk met slachtoffers en betrokkenen. Dan heeft een test geen nut meer.

'Alsof Nederland dagelijks beschonken gaat werken'

De kabinetsplannen zijn vooral gebaseerd op borrelpraat, schrijft de FNV in een persbericht. "Hier wordt een beeld geschetst alsof werkend Nederland elke ochtend beschonken of onder invloed van drugs naar het werk gaat, maar er zijn geen cijfers die suggereren dat er sprake is van een reëel probleem."

Werkgevers mogen hun personeel nu niet testen. Voor de wet wegen de privacy en de lichamelijke integriteit op dit moment zwaarder dan eventuele risico's van benevelde werknemers.

Toch gebeurt het wel al regelmatig. Tientallen bedrijven in de industrie, in de havens en de chemie testen hun werknemers weleens, bleek al na een rondgang van de NOS. Ook kwam autobedrijf VDL Nedcar in november 2018 in het nieuws met het bericht dat daar regelmatig testen op de werkvloer plaatsvinden.

(17/01/2020 @ 14:25)

Recordvangst in België: 126 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen

De Belgische douane heeft de afgelopen week 126 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Dat is bijna evenveel als er gemiddeld in een heel jaar wordt geconfisqueerd.

Het is volgens de douane de grootste vangst ooit:

Het gaat onder meer om nagemaakte pakjes sigaretten van de merken Rothmans Blue, John Player Special en em@il. In totaal is voor 65 miljoen euro aan invoerrechten en belastingen ontdoken. Daarnaast hebben de fabrikanten ook een miljoenenverlies geleden door de namaaksigaretten.

In totaal werden drie leveringen in de omgeving van Antwerpen onderschept. Acht verdachten met naar eigen zeggen de Turkse nationaliteit zijn opgepakt.

Gevaar voor volksgezondheid

De sigaretten komen uit Zuidoost-Azië, maar het is voor de douane nog een raadsel hoe ze in België zijn beland. De douane vermoedt dat ze via de haven van Antwerpen zijn binnengekomen.

De namaaksigaretten zijn een nog groter gevaar voor de volksgezondheid dan normale sigaretten, waarschuwt een woordvoerder van de douane tegen de VRT. "Zulke namaaksigaretten worden in onhygiënische omstandigheden gemaakt, waarbij niemand controleert wat er precies in wordt gestopt."

Ook in Nederland worden regelmatig illegale sigarettenfabrieken opgerold. De FIOD waarschuwde in 2017 dat de productie naar West-Europa verschuift, omdat in andere delen van Europa strenger wordt gecontroleerd. Ook zijn de straffen in Nederland relatief laag in vergelijking met andere criminele activiteiten.

(17/01/2020 @ 14:13)

Geen bussen door Drents gehucht, de bochten zijn te krap

Het Drentse plaatsje Lhee moet het de komende tijd zonder bus doen. De grote harmonicabussen van Qbuzz blijken niet door de bochten van het kleine dorp te passen. De ruim 300 inwoners van Lhee moeten nu naar het naastgelegen Dwingeloo voor de dichtstbijzijnde bushalte. Dat is zeker een kwartier lopen.

Vroeger reed lijn 35 langs meerdere haltes in het dorp. Maar in de nieuwe dienstregeling, die half december inging, schrapte Qbuzz de lijn.

Het plan was om één bushalte langs de provinciale weg te maken. Daar zou de buslijn 28 van Beilen naar Meppel langskomen. Maar dat plan ging niet door omdat een inwoner van Lhee bezwaar maakte tegen de bouw van de halte. Die zou direct voor zijn huis komen.

"Ik ben hier komen wonen voor de ruimte en het uitzicht. Ik mag aan en rond mijn historische boerderij alleen zaken veranderen als ik het inpas in het landschap. En er mogen wel twee grote moderne glasbakken (hij doelt op de bushaltes, red.) met een fietsenstalling komen?", zei hij eerder tegen RTV Drenthe.

Gevaarlijk

Als alternatief is geprobeerd om een deel van de oude route van lijn 28 op te nemen in de nieuwe buslijn. Maar de bussen passen dus niet door de bochten. "De bus moet door de berm en dan was er tijdens de testrit ook nog eens geen ander verkeer op de weg", zegt Jorne Bonte van het OV-bureau Groningen Drenthe tegen RTV Drenthe.

Hij probeerde samen met twee buschauffeurs een route te vinden. Ook de draai naar een provinciale weg is volgens hem gevaarlijk. "De buschauffeur moet vanwege de bomen al op de weg staan om verkeer van links te kunnen zien. En bij het opdraaien gebruikt de bus ook de andere rijbaan. Dat zien we niet zitten."

(17/01/2020 @ 13:54)

13, 14 en 16-jarige opgepakt na steekpartij 's-Gravenzande

De politie heeft twee meisjes van 13 en 14 en een jongen van 16 aangehouden na een steekpartij gisteravond in 's-Gravenzande. Bij het incident raakte een 16-jarige jongen gewond. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 19.30 uur kreeg de politie een melding dat er een jongen was neergestoken in een park, meldt Omroep West. Kort daarna werd de 16-jarige verdachte aangehouden. Later op de avond werden de meisjes opgepakt. Of ze alle drie verdacht worden van het neersteken van de jongen, is niet bekendgemaakt. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.

De verdachten zitten nog vast. De politie hoopt in contact te komen met getuigen. Wie meer weet, wordt verzocht contact op te nemen.

De politie laat weten dat er de laatste tijd meerdere ernstige incidenten zijn geweest met steekwapens waar minderjarigen bij betrokken zijn. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling."

(17/01/2020 @ 13:44)

Dernière mise à jour : 17/01/2020 @ 18:14
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette