Texte à méditer :  Si vous nagez dans le bonheur, soyez prudent, restez là où vous avez pied.   Marc ESCAYROL
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

20 Février 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Aimée


C'était aussi un 20 / 2
1966

Le 'Anne Mildred Brovig' libère 16 800 tonnes de brut en marée noire en Mer du Nord.


Né(e) un 20 / 2 / 1966
Cindy CrawfordCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Politiebond boos: agenten moeten stofzuigen en ramen lappen

Agenten die eigenlijk horen te surveilleren, worden nu vaak ingezet om het bureau te stofzuigen of dienstauto's schoon te maken.

Dat is het gevolg van de centralisatie van huismeesters. Die lopen sinds een paar maanden niet meer op de politiebureaus rond. Politiebond ACP Zeeland-West-Brabant heeft de leiding van de politie-eenheid gevraagd om die maatregel terug te draaien.

"Dit werk hoort niet bij politiemensen. Die horen te surveilleren", zegt woordvoerder Maarten Brink van ACP Zeeland-West-Brabant. "Je mist ze op straat."

Centrale punten

De politie heeft huismeesters in dienst voor tal van klussen zoals het lappen van ramen op bureaus, het vervangen van lampen en het naar de garage brengen van dienstwagens. Tot een paar maanden geleden waren zij dus aanwezig op de politiebureaus.

Maar nu werken ze vanuit centrale punten. Springt er een lamp, dan moet dat worden doorgegeven via een intern systeem. Een dag later komt er een huismeester om de lamp te vervangen, legt Brink uit bij Omroep Brabant. 

"Dat zorgt voor een hoop extra administratie. Voorheen merkten huismeesters dit soort dingen zelf op en vervingen ze de lamp direct."

De gevolgen zijn volgens Brink overal merkbaar. "Heeft een auto een defecte ruitenwisser, dan moeten agenten die zelf naar de garage brengen. Daar ben je dan één of twee politiemensen aan kwijt."

Zondag

In Breda hebben teams ervoor gekozen om op zondag met z'n allen de onderhoudsklusjes op te pakken, weet Brink. "Daar is dan een man of zes anderhalf uur mee bezig. Elke zondag. En daar komen dan nog de spoedklussen van door de week bij."

De ACP Zeeland-West-Brabant is de eerste die bij de eigen eenheid aan de bel trekt. Maar op grond van signalen uit de rest van het land, verzekert Brink dat het om een landelijk probleem gaat. "Wij zijn van mening dat dit werk niet bij politiemensen hoort. Ik zou daarom zeggen: plaats die huismeesters weer terug bij de bureaus."

De korpsleiding heeft nog niet gereageerd.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Noodweer veroorzaakt grote schade in Malaga

Een overstroming als gevolg van een zware storm heeft afgelopen nacht veel schade aangericht in het Spaanse Malaga. In totaal viel er meer dan 150 millimeter regen, waarvan 126 millimeter in twee uur tijd. Bij de buien zijn honderden blikseminslagen geteld.

De door bergen omringde stad aan de Costa del Sol wordt vaker getroffen door wolkbreuken. Door de ligging stroomt het water snel naar het lager gelegen deel van Malaga. Hierdoor kunnen in de hoger gelegen delen wegen verzakken, terwijl in de benedenstad woningen en garages vol met water kunnen lopen.

Aemet, het Spaanse meteorologische instituut, gaf gisteravond code oranje af. Tegen de ochtend werd die waarschuwing weer ingetrokken.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er in Malaga veel schade ontstaat door snelle regenval. Afgelopen december was het ook al raak.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

'Ik ga nog liever zelf dood dan dat ik mijn koeien laat verhongeren'

De hongersnood in Zuid-Sudan is veroorzaakt door mensenhanden. "De tekorten door droogte hadden makkelijk gecompenseerd kunnen worden", zegt correspondent Koert Lindijer. "Maar door de burgeroorlog zijn mensen op de vlucht geslagen. Daardoor kunnen ze niets planten, kunnen hulporganisaties niemand bereiken en is de economie in elkaar gezakt."

Het Zuid-Sudanese pond is met achthonderd procent in waarde verminderd en ook in andere delen van Oost-Afrika gaat het niet goed. Lindijer: "In Somalië, Ethiopië en Kenia regent het al vele maanden onvoldoende, met als gevolg dat zeker tien miljoen mensen in de hoorn van Afrika hard voedselhulp nodig hebben. Het landschap is zo droog als karton."

Bezettingen

In het noorden van Kenia hebben Samburu-nomaden landerijen en boerderijen bezet, op zoek naar gras en water. Volgens Lindijer hebben die bezettingen de afgelopen weken een cyclus van geweld op gang gebracht.

"De politie neemt wraak op nomaden en de nomaden verzetten zich met geweren tegen de landeigenaren en de politie. Het gras op de bezette boerderijen is bijna op."

Gevechten

Lindijer bezocht een boerderij van duizenden hectare groot. "Het hek stond wagenwijd open, ik kon gewoon doorrijden. Bij de ingang vond ik een lege kogelhuls, er was daar gevochten. De boerderij is bezet door Samburu-nomaden."

Een van de mensen die hij daar spreekt vertelt dat het een van de weinige plekken is waar nog gras is. "Het is niet mijn boerderij", zegt de herder. "Maar ik heb ook recht op dit gras. Ik laat mijn koeien niet doodgaan, dan ga ik nog liever zelf dood."

Een manager van de boerderij vertelt dat er ruim drie duizend koeien worden gehouden. "Maar sinds enkele weken zijn nomaden met 56.000 koeien onze boerderij binnengevallen. Ik denk dat we het nog maximaal drie weken volhouden, dan is alles op."

Meer problemen

Het probleem van droogte in Afrika wordt volgens Lindijer groter en frequenter. "Er zijn meer mensen en er is meer vee, maar er is minder ruimte en er is sprake van klimaatsverandering. De Mount Kenia, in het gebied waar deze boerderij ook staat, was dertig jaar geleden wit van de sneeuw. Nu is al die sneeuw helemaal verdwenen."

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Is Afghanistan weer terug bij af?

"De dorpen, de wegen naar de regio's, alles is in handen van de Taliban", vertelt Turyallai Sahim. De 25-jarige inwoner van Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, kan de verhalen over de oprukkende Taliban beamen. 

Hij zag de Talibanstrijders begin september 2016 komen. "Nu hebben ze de meerderheid van de provincie in handen. Ze kwamen op een gegeven moment zo dicht bij de stad dat alleen een rivier ons nog scheidde. Wij konden ze horen schreeuwen naar elkaar. In september stonden we een paar nachten op het dak en keken naar de gevechten in de verte. We waren doodsbang, want vluchten konden we niet."

De Talibantroepen werden door de regering uiteindelijk iets teruggedrongen tot 3 kilometer buiten de stad, maar buiten Tarin Kowt is het dus nog steeds gevaarlijk. Sahim is teleurgesteld in de regering. "Deze winter hadden ze beloofd met een offensief de Taliban te verjagen, maar daar is niets van gekomen. En in de zomer gaat ze dat echt niet lukken", aldus Sahim. 

Het verhaal van Sahim wordt bevestigd door de cijfers. Volgens SIGAR, een organisatie die onderzoek doet naar de wederopbouw van Afghanistan, is nog nooit zo'n groot gebied onder controle van de Taliban geweest sinds 2001, het jaar dat de de Taliban werden afgezet. 

Sinds begin dit jaar heeft de Afghaanse regering weer veel gebied verloren aan de Taliban. Vorig jaar viel nog ruim 63 procent van het land onder controle van de regering, nu is dat nog 57 procent. In 2015 had de regering nog 70 procent van het land onder controle. De Taliban is vooral op het platteland aanwezig.

De reden voor de toenemende controle door de Taliban is een verslechtering van de veiligheid in het land. Daarnaast zijn er sinds 2007 nog nooit zoveel gewapende conflicten geweest in Afghanistan als nu. Gebieden met de meeste districten die onder controle van de Taliban vallen zijn in de provincies Helmand, Kandahar en Uruzgan.

Volgens de Amerikaanse NAVO-generaal in Afghanistan, John Nicholson, zijn de oprukkende Taliban aanleiding om meer troepen te sturen. In het Amerikaanse Congres vroeg hij vorige week om een paar duizend extra militairen. Die zijn vooral bestemd voor training, advies en hulp aan de Afghaanse strijdkrachten. De generaal wees er ook op dat de Taliban nog steeds heel veel steun vanuit het buitenland krijgen, waardoor het voor de Afghanen moeilijk is om ze te verslaan.

Martine van Bijlert, co-directeur van het Afghanistan Analysts Network, noemt de controle van de Taliban "fluide". "Ze rukken op waar het makkelijk is, vaak in afgelegen gebieden. Maar je kunt pas echt van een groeiende overname spreken als het strategische gebieden zijn", aldus Van Bijlert. 

In 2015 werd de noordelijke stad Kunduz door de Taliban veroverd, maar daarna weer door het Afghaanse leger heroverd en eind vorig jaar was Kunduz weer bijna gevallen. 

"De druk is dus zeker opgevoerd, de balans tipt een beetje en de vraag is wat de buitenlandse troepen gaan doen, met name de Amerikanen. Wat als ze zich niet meer verantwoordelijk voelen om de steden te verdedigen?"

Het is volgens Van Bijlert een langer bestaand dilemma bij de NAVO en bij de internationale troepenmacht. "Er is zorg om de oprukkende Taliban of de constante dreiging daarvan en er zijn dan ook altijd weer generaals die vragen om meer troepen om de situatie op te lossen. Maar het is de vraag of dat helpt, want het is eerder ook niet gelukt."

Van Bijlert merkt dat bevolking zich zorgen maakt. "Als de Taliban eenmaal een gebied innemen, verschilt hun invloed per gebied. Toen de Taliban Kunduz veroverden in 2015, begonnen ze meteen journalisten en mensenrechtenactivisten op te pakken. In andere gebieden zijn ze minder streng en ook milder geworden, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs. Maar voor de bevolking is het het fijnste te weten wie er controle heeft. Anders weten bewoners niet welke regels ze moeten volgen en kunnen ze voor het overtreden van regels gestraft worden."

Turyallai Sahim in het belegerde Tarin Kowt maakt zich ook zorgen. "Ik hoorde van mijn vrienden die in een door Taliban bezet gebied wonen, dat ze niet meer iedereen meteen doodschieten. Dat deden ze vroeger wel. Als je als soldaat tegen ze vecht, doden ze je nog wel, maar niet als je gewoon thuiszit. Dan zullen ze je verhoren en moet je alleen je geweer inleveren." 

Hij denkt dat nieuwe trainers en soldaten wel degelijk helpen om de Taliban terug te dringen. "Wij hebben het nieuws hier ook gehoord en waren er blij mee. Wij waren ook blij met de aanwezigheid van jullie Hollanders."

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Facebook blijft kopiëren: ook WhatsApp krijgt 'Snapchat-functie'

Facebook biedt opnieuw een functie aan die ontleend lijkt te zijn aan Snapchat. WhatsApp, een dochterbedrijf van Facebook, krijgt de functie 'Status' waarin berichten (net als bij Snapchat, waarmee foto's worden gedeeld) na 24 uur verdwijnen.

Om het gebruik ervan te stimuleren krijgt een 'Status' prominente plek in de app. Via de 'Camera', de middelste knop in de menubalk, kun je je eigen status delen en via 'Status', de meest linkse knop, die van anderen bekijken. 

In augustus kreeg een ander dochterbedrijf van Facebook, Instagram, al de functie 'Instagram Stories', waarmee je verhalen kunt delen die ook na 24 uur verdwijnen.

Volgens WhatsApp zelf komt de functie ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de dienst, een moment dat aanstaande vrijdag officieel wordt gevierd. Want, zo schrijft topman Jan Koum in een blogpost, 'Status' is de functie waarmee het voor WhatsApp allemaal begon.

Het is nu misschien lastig voorstelbaar, maar ooit was de chat-app niet meer dan een middel waarmee je je status deelt, zoals 'beschikbaar', 'bezig' of 'in de sportschool'.

Argusogen

Hoe mooi WhatsApp de functie ook verkoopt, het moment dat hij wordt gelanceerd is niet toevallig. In maart gaat Snapchat naar de beurs. Facebook bekijkt de groei van die app met argusogen en doet zijn uiterste best om de populaire functies ervan zo snel mogelijk over te nemen.

Facebook vreest dat Snapchat advertentie-inkomsten gaat wegsnoepen, omdat de app veel tieners weet te trekken. Deze groep is voor adverteerders steeds lastiger te bereiken en daardoor veel geld waard.

Dat leidde tot diverse mislukkingen, maar Instagram Stories had wel succes. De functie wordt volgens het fotoplatform door meer dan 150 miljoen mensen dagelijks gebruikt. Dit aantal ligt bij Snapchat slechts een paar miljoen gebruikers hoger, terwijl Snapchat al veel langer bestaat dan Instagram.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Thieme in plaats van Wilders bij Carrédebat

De plaats van PVV-leider Wilders bij het Carrédebat van begin maart wordt ingenomen door lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren. Geert Wilders trok zich gisteren terug: hij is boos dat RTL zijn broer Paul heeft geïnterviewd. Paul Wilders is kritisch over de ideeën van Geert.

Het Carrédebat, dat georganiseerd is door RTL Nieuws, BNR en Elsevier, wordt gehouden op zondag 5 maart. Uitgenodigd zijn de acht grootste partijen volgens de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van verschillende peilingen. 

Eerder was al duidelijk dat VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus eraan meedoen. Na het afhaken van de PVV kwam de ChristenUnie in beeld, maar die partij wil niet deelnemen aan een debat op zondag. Daarop vroegen de organisatoren de volgende partij in de Peilingwijzer en dat is de Partij voor de Dieren. Die staat op vier tot zes zetels. 

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Weer inval in woning oprichter No Surrender

De politie heeft opnieuw een inval gedaan op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender woont.

De woning van de voormalige clubvoorman wordt doorzocht, samen met twee andere huizen. De vriendin van Otto is aangehouden, waarvan ze wordt verdacht is niet bekendgemaakt.

Ook op andere plaatsen in het land heeft de politie invallen gedaan. De doorzoekingen maken volgens de politie deel uit van het al langer lopende onderzoek naar Otto. Hij wordt onder meer verdacht van afpersing en witwassen.

Klaas Otto werd vrijdag aangehouden omdat hij zich niet had gehouden aan de afspraken voor zijn voorwaardelijke vrijlating. Ook zijn zoon is toen opgepakt.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Politie onderzoekt rellen bij ADO-Feyenoord

De recherche wil weten waarom gisteren bij de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Feyenoord tot twee keer toe agenten zijn belaagd door supporters.

Er is een rechercheteam gevormd om de ongeregeldheden te onderzoeken en te kijken wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Ook worden camerabeelden van de rellen gezocht.

Voor de wedstrijd waren behalve supporters van de uit- en thuisclub ook een groot aantal Club Brugge-supporters naar het Kyocera-stadion in Den Haag gekomen.

Toen tijdens de wedstrijd een groep van zo'n honderd supporters naar de Mansveld-tribune met de ADO-aanhang wilde trekken, ging het mis. Volgens de website politie.nl werden agenten bekogeld met alles wat de supporters in handen kregen.

Charges

De agenten riepen hulp in van de mobiele eenheid, die een charge uitvoerde. In het tumult raakten negen agenten lichtgewond.

Na de wedstrijd werd het bij het supportershome opnieuw onrustig. Ook daar voerde de ME een charge uit en hield drie supporters aan. Twee mannen, een 19-jarige Hagenaar en een 36-jarige man uit Monster, zitten nog vast op verdenking van openlijk geweld. 

De derde verdachte kreeg een bekeuring voor baldadigheid. Het is volgens Omroep West onduidelijk van welke club de drie mannen aanhangers zijn.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Wantrouwen in banlieue na 'wapenstokverkrachting': als je gekleurd bent, ben je de pineut

Demonstraties, rellen, brandende politieauto's en honderden aanhoudingen: al weken is het onrustig in de voorsteden van Parijs. Het wantrouwen tegen de politie is er groot, merkte correspondent Frank Renout in Ivry-sur-Seine, waar bewoners gewend zijn aan hardhandige politiecontroles.

Het is weer mis in de banlieue sinds de arrestatie van de 22-jarige Theo in de voorstad Aulnay-sous-Bois. De man moest geopereerd worden en lag twee weken in het ziekenhuis. Na afloop zei de man dat hij verkracht was door agenten met een wapenstok. De agenten zeggen dat ze de man alleen hebben geslagen.

Na het Achtuurjournaal beantwoordt correspondent Frank Renout op de Facebook-pagina van de NOS al je vragen over de onrust in de banlieue.

Ruim 20 kilometer verderop in Ivry-sur-Seine, een voorstad aan de zuidkant van Parijs, roept het verhaal herinneringen op bij de 27-jarige Jalys. Als 16-jarige jongen werd hij een keer gefouilleerd door politieagenten die dachten dat hij drugs bij zich had. "Ze vonden niks, maar toch moest ik in de politieauto mijn broek laten zakken. Ze dachten dat ik drugs in mijn onderbroek had verstopt. Zoiets vergeet je je leven lang niet meer."

Ook nu maken jongeren dit soort controles nog mee, vertelt student Aziz. "Als ik 's avonds laat ga joggen rent de politie soms achter me aan. Ze denken dat ik op de vlucht ben of zo. Het is eigenlijk altijd zo dat je kunt worden aangehouden als je samen met vrienden bent die zwart zijn of Arabisch. Je kunt zo maar een klap krijgen of hard tegen de muur of een politieauto worden geduwd, zonder dat je iets hebt gedaan."

Dat ondervond ook de 24-jarige Melissandre. Ze deed mee aan een demonstratie en zat op de grond. Zonder aanleiding begonnen agenten haar te slaan met een wapenstok. Ook werd ze besproeid met traangas. "Daar was geen enkele reden voor. Als je gekleurd bent, ben je de pineut."

De verhalen van Jalys en Melissandre staan niet op zichzelf. Uit onderzoek van de Franse Ombudsman blijkt dat Franse jongens met een zwart of Arabisch uiterlijk twintig keer zoveel kans hebben door de politie staande te worden gehouden als anderen. En die aanhoudingen gaan ook veel vaker gepaard met ‘agressie en beledigingen'.

Maar ook de agenten hebben het niet altijd even makkelijk, vertelt Renout in het NOS Radio 1 journaal. "Ze klagen dat in sommige wijken criminaliteit en drugshandel schering en inslag zijn. Daar geldt het recht van de sterkste. De enige agenten die daar nog komen maken deel uit van speciale interventie-eenheden. Die worden bekogeld, belaagd en zelfs in de val gelokt. Er worden brandbommen gegooid, soms wordt er geschoten."

Hoe ver het kan gaan, bleek toen een politieauto met vier agenten in brand werd gestoken. Ze konden zich ternauwernood in veiligheid brengen, maar twee van hen raakten zwaargewond.

Nieuw is het allemaal niet. De rellen in de banlieue zijn een terugkerend fenomeen. In de buurt van Aulnay-sous-Bois waren er in 2005 rellen die zo massaal waren dat president Chirac de noodtoestand afkondigde. Dat gebeurde nadat twee jongeren waren geëlektrocuteerd toen ze zich voor de politie verscholen bij een stroomverdeelstation. Vorig jaar braken er ook weer rellen uit in de buurt van de hoofdstad, nadat een 24-jarige man na zijn arrestatie was overleden.

Met de presidentsverkiezingen in aantocht laait de politieke discussie over de onrust hoog op. Maar panklare oplossingen hebben de kandidaten niet, zegt Renout. "Ze komen met oneliners. De een wil demonstraties verbieden of zegt dat de politie harder moet ingrijpen en de ander wil juist dat agenten die zich misdragen worden berecht. Maar ze komen niet met structurele oplossingen. Het wantrouwen tussen bewoners in de banlieue en de politie is enorm. Dat los je niet op met verkiezingsretoriek."

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

'Defensie liet commando's op gevaarlijke schietbaan trainen'

Uit onderzoek van RTL blijkt dat Nederlandse speciale troepen moesten trainen op een onveilige schietbaan. RTL heeft vertrouwelijke documenten in handen, waaruit zou blijken dat Defensie heeft nagelaten de veiligheid van de schietbaan in Ossendrecht te controleren. Vorig jaar kwam een sergeant van het Korps Commandotroepen bij een training op deze baan om het leven.

Een adviseur van de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) schrijft in een interne nota van 2 februari 2017 dat hij de schietbaan onveilig acht voor trainingen met scherpe munitie.

De Ossendrechtse schietbaan wordt door Defensie gehuurd voor trainingen van de special forces. Deze eenheden, waaronder de elite-eenheid van de commando's, arrestatieteams van de politie en bijzondere eenheden van de marechaussee hebben geen eigen schietbaan in Nederland.

Linnen wanden

Bij trainingen met echte kogels, op een zogenoemde 360-graden-schietbaan, worden met houten latjes en linnen doeken kamers nagemaakt. Aan de linnen wanden van deze kamers hangen foto's waarop wordt geschoten.

Bronnen bij Defensie zeggen tegen RTL dat de omgekomen sergeant achter zo'n linnen wand zat toen hij werd getroffen.

Het Korps Commandotroepen zou de schietbaan waar de man omkwam The Pit of Death, de kuil des doods, hebben genoemd. Leden van het Korps klaagden al langer over de onveiligheid van de baan.

Kogelstoppers

Advocaten Knoops en Ruperti, die twee aanwezige instructeurs vertegenwoordigen, zeggen dat hun cliënten hebben verklaard dat er geen sluitende regelgeving was waaraan de schietbaan moest voldoen. Ze zeggen dat een hoofdinstructeur tevergeefs heeft gevraagd om kogelstoppers, waardoor de kogels niet meer door de muren zouden kunnen gaan.

Defensie wilde in verband met twee lopende onderzoeken naar het incident niet reageren op vragen van RTL.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin (64) overleden

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, is in New York overleden. Volgens zijn naaste medewerker bij de VN werd Tsjoerkin onwel in zijn werkkamer en is hij vervolgens met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij korte tijd later. De doodsoorzaak is nog onbekend.

De Russische president Poetin is diep geschokt door de plotselinge dood van de ambassadeur, laat het Kremlin weten. Poetin prees Tsjoerkins professionele kwaliteiten en zijn diplomatieke talent. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op de website: "Een prominente Russische diplomaat is in het harnas gestorven." 

De diplomaat overleed een dag voor hij 65 zou zijn geworden. Tsjoerkin vertegenwoordigde zijn land bij de Verenigde Naties sinds 2006. Onder zijn Europese en Amerikaanse collega's stond hij bekend om zijn humor en gevatheid.

Harde standpunten

Maar hij kwam geregeld in het nieuws door zijn harde standpunten in discussies bij de VN over de Russische rol in Syrië en het onderzoek naar het neerhalen van de MH17. Zo sprak Tsjoerkin in de zomer van 2015 een veto uit over de oprichting van een VN-tribunaal om de daders van de ramp te berechten. 

Tijdens een felle woordenstrijd met VN-topman voor humanitaire hulpverlening Stephen O'Brien over Russische bombardementen op Oost-Aleppo, zei Tsjoerkin tegen zijn gesprekspartner:  "Bewaar uw commentaar maar voor de roman die u ooit gaat schrijven."

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

In Maastricht stond je het langst stil

Het is waarschijnlijk een eenmalig record, maar in Maastricht stonden automobilisten in 2016 langer in de file dan in welke andere Nederlandse stad dan ook.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Inrix, een Amerikaans bedrijf op het gebied van verkeer en vervoer.

Maastricht voert de Nederlandse lijst aan met 36,4 uren stilstand per auto per jaar. Op ruime afstand volgen Amsterdam (26,5), Utrecht (24) en Dordrecht (23,8 uren stilstand per auto per jaar). Ook de rest van de top 10 bestaat uit steden in de Randstad.

Tunnel

De hoge positie van de Limburgse hoofdstad is verklaarbaar. De dagelijkse files die er stonden voordat de nieuwe, dubbellaags-tunnel in de A2 werd aangelegd, speelden daarin een grote rol. Nu de Koning Willem Alexander-tunnel open is, zal Maastricht volgens 1Limburg flink dalen op de lijst.

Los Angeles

Overigens valt het oponthoud in Maastricht met 36,4 uur nogal mee, vergeleken met een stad als Los Angeles waar je als bestuurder per jaar meer dan 104 uur  duimen zit te draaien.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Politiemedewerker beveiligingsdienst op non-actief na lekken

Een politiemedewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim. Dat meldt de Nationale Politie.

De man heeft volgens de politie in de privésfeer vertrouwelijke politie-informatie gedeeld. Hij is aangehouden en uit zijn functie gezet. 

Wat de medewerker precies heeft gedaan is niet bekendgemaakt. Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten en de recherche doen onderzoek in de zaak.

De Dienst Bewaken en Beveiligen (voorheen Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) is een speciale dienst binnen de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De DBB is onder meer belast met de bescherming van leden van het Koninklijk Huis, bedreigde politici en diplomaten.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Politie in hoofdkwartier Le Pen om misbruik Brussels geld

De Franse politie heeft voor de tweede keer het hoofdkwartier van het Front National in Nanterre doorzocht in verband met het onderzoek naar misbruik van Europees geld door assistenten van FN-voorvrouw Marine Le Pen. Dat heeft een woordvoerder van de rechts-populistische partij bekendgemaakt. 

Dat de politie opnieuw bij het hoofdkwartier langsgaat, bewijst dat de eerste huiszoeking niets heeft opgeleverd, schrijft de partij in een mededeling aan de pers. Volgens het Front National is de zaak rond de 'parlementaire medewerkers' alleen maar bedoeld om de campagne van presidentskandidaat Marine Le Pen te verstoren, "vooral nu peilingen aangeven dat ze zal doordringen tot de tweede ronde".   

Opspraak

Le Pen, naast presidentskandidaat ook lid van het Europees Parlement, kwam in december in opspraak omdat medewerkers  van haar weliswaar betaald werden door het EP, maar door FN vooral in Parijs werden ingezet als partijmedewerkers. Om die reden eist het Europees Parlement dat Le Pen het salaris van de assistenten, een bedrag van bijna 300.000 euro, terugstort in de kas van Brussel. De betalingen aan de medewerkers vonden plaats in de jaren 2011 en 2012.  

Le Pen ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan, en weigert het geld terug te betalen. Daarom wordt nu een deel van haar eigen salaris ingehouden. 

De Franse justitie begon twee maanden geleden een onderzoek wegens verdenking van fraude, schending van vertrouwen en valsheid in geschrifte.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

De strijd om het Surinaamse zand: zeeschildpad vs. bouwsector

Ruim honderd activisten vertrokken afgelopen zaterdag naar Braamspunt, het noordelijkste puntje van de Suriname-rivier, om te protesteren tegen de afgravingen die hier sinds een week weer zijn begonnen bij de zandtong.

Volgens wetenschappers en milieuactivisten is het strand van groot belang voor een van de unieke natuurverschijnselen van Suriname: de zeeschildpadden die hier jaarlijks duizenden eieren leggen.

Klik hier voor ons beeldverhaal over het strand en de zeeschildpadden van Suriname: 

Schelpzand

De Surinaamse bouwsector heeft het schelpzand hard nodig. Daarom besloot de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson dat er sinds vorige week weer gegraven mag worden bij Braamspunt, nadat hij anderhalf jaar geleden nog had besloten de zandwinning om milieuredenen te verbieden.

Door het licht en geluid van de zandafgravingen worden de schildpadden volgens de activisten gestoord op het legstrand, dat door de zeestroming de afgelopen jaren al flink in omvang is afgenomen. De zeeschildpadden hebben al te maken met een aantal bedreigingen, zoals de stroperij. Die is al jaren een probleem is in Suriname.

Landafkalving

Bovendien vormt de zandtong een belangrijke buffer voor de golven van de Atlantische Oceaan. Een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds uit 2016 wijst uit dat zandwinning desastreuze gevolgen kan hebben voor de kust van Suriname. Het vormt volgens het onderzoek zelfs een directe bedreiging voor Paramaribo-Noord, dat opgeslokt kan worden door de zee als Braampunt verdwijnt.

De minister legt de bevindingen van het Wereld Natuur Fonds nu naast zich neer, omdat er niet voldoende alternatieven zijn voor het verkrijgen van de bouwstof. Volgens hem blijven de bedrijven die de afgravingen uitvoeren op veilige afstand van de schildpadden.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Reclameverbod op flitskredieten

Er komt een verbod op reclame voor flitskredieten. Dat zijn kortlopende leningen tegen extreem hoge rentes. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor in overleg met toezichthouder AFM een wetsvoorstel in de maak. Het verbod kan over zes weken ingaan.

Volgens AFM is het verbod nodig om kwetsbare consumenten in geldnood te beschermen. Die worden door veelal buitenlandse aanbieders verleid om snel geld te lenen, maar overzien niet dat hiervoor te hoge kosten in rekening worden gebracht, stelt de toezichthouder. 

Billboards

Aanbieders van flitskredieten adverteren vaak met billboards langs snelwegen, maar het verbod geldt ook voor banners op internet en wervende websites. "Alleen sites met feitelijke informatie zijn straks nog toegestaan," zegt een woordvoerder.

Minister Dijsselbloem kondigde vorig jaar al een reclameverbod aan voor een zestal risicovolle financiële producten, zoals binaire opties en futures met een hoog risico. Binaire opties zijn beleggingsproducten die volgens AFM een hoog gok-gehalte hebben. 

"De kans is groot dat je in korte tijd al je geld kwijtraakt. Bovendien is het heel moeilijk om winst te maken met binaire opties omdat je heel vaak goed moet voorspellen," waarschuwt AFM op z'n site. 

Volgens AFM worden consumenten steeds vaker blootgesteld aan schadelijke risicovolle producten, die bovendien steeds agressiever aan de man gebracht worden. 

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Tilburg gaat thuisteler strenger aanpakken

De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus heeft aangekondigd dat hij de drempel voor het aanpakken van hennepteelt thuis wil verlagen naar 250 planten. Nu worden huizen 'ontnomen' als de politie meer dan duizend planten aantreft.

"De drempel is nu nog vrij hoog en door een verlaging kunnen we effectiever optreden", zei de burgemeester. Hij zei niet wanneer het nieuwe beleid van kracht wordt.

Aanleiding voor het strengere beleid in de Brabantse stad is de vondst van een hennepkwekerij met ruim vierhonderd planten in een woonhuis, een week geleden. Omwonenden constateerden verontwaardigd dat de bewoner nog dezelfde dag terugkeerde in zijn huis.

Tilburg is volgens Omroep Brabant al bijzonder actief met de sluiting van huizen en bedrijfspanden die worden gebruikt voor de productie van drugs. Ook deelt de gemeente boetes uit aan thuistelers.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Onderzoekers laten schip vastvriezen in ijs Noordpool

Het wordt beschreven als de grootste pool-expeditie aller tijden. Het Duitse onderzoeksschip Polarstern (lengte 120 meter) gaat begin 2019 naar het Noordpoolgebied, waar de onderzoekers het schip willen laten vastvriezen in het ijs. 

Het is de bedoeling dat de Polarstern in de winter met het ijs over de Noordpool zal drijven, meldt de BBC. Wetenschappers willen metingen doen waarmee ze hopen meer inzicht te krijgen in het klimaat op de Noordpool. 

De onderzoekers spreken van een unieke kans om totaal nieuwe inzichten te krijgen in het klimaat rond het poolgebied. Ze hopen met de metingen betere klimaatmodellen te kunnen maken, waarmee ze beter voorspellingen kunnen doen over het klimaat.

Noordpool ijsvrij

De verandering van het klimaat gaat het hardst in de poolgebieden; veel harder dan wetenschappers hebben voorzien. De hoeveelheid zeeijs rond zowel de Noordpool als de Zuidpool was begin dit jaar het laagst sinds de metingen begonnen.

Klimatologen denken nu dat de Noordpool over enkele tientallen jaren in de zomer volledig ijsvrij zal zijn. Dat heeft enorme gevolgen voor het klimaat wereldwijd en daarom willen wetenschappers beter kunnen voorspellen wanneer dit zich zal voordoen en wat die gevolgen zouden kunnen zijn.

Vlaggenschip

De Polarstern is het vlaggenschip van het Duitse Alfred Wegener Instituut. Het schip is een stevige ijsbreker die met een snelheid van 5 knopen door ijs van 1,5 meter dik kan varen. 

Dikker ijs, tot zo'n 3 meter, kan het schip bedwingen door het kapot te rammen. De ijsbreker kan functioneren in temperaturen tot -50 graden. Het schip heeft een capaciteit van 124 opvarenden, onder wie veertig bemanningsleden.

Het onderzoeksproject, bekend als MOSAiC, heeft een budget van 63 miljoen euro. 

Afzien

Het plan is dat de Polarstern in de loop van 2019 naar de Noordpool vertrekt en daar een jaar blijft. Het schip zal volgeladen zijn met voorraden en een grote hoeveelheid onderzoeksapparatuur. 

Het zal voor de onderzoekers en de bemanning afzien worden. Vooral tijdens de poolwinter, wanneer de zon niet boven de horizon komt. Daarnaast zullen ze ook moeten oppassen voor ijsberen.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Nazi-actrice Marika Rà¶kk spioneerde voor Sovjet-Unie

Actrice Marika Rà¶kk, die furore maakte in nazi-Duitsland, was jarenlang een spion voor de Sovjet-Unie. De krant Bild meldt dat de Duitse inlichtingendienst haar dubbelrol al in 1951 ontdekte, maar die geheim hield.

Rà¶kk zou een affaire hebben gehad met Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels en was bevriend met verschillende nazi-kopstukken. Ook Hitler zelf zou groot fan van haar zijn geweest.

Volgens Bild werd Rà¶kk mogelijk voor de NKVD, de voorloper van de KGB, gerekruteerd door haar manager Heinz Hoffmeister. Wat ze voor de inlichtingendienst deed en of ze wist dat de Duitsers haar in het vizier hadden, is niet bekend. 

Ze hoorde tot het zogenoemde Krona-netwerk, dat onder meer inlichtingen verzamelde over plannen voor de Duitse invasie in Rusland, Operatie Barbarossa (1941) en een van de omvangrijkste gevechten tussen de Duitsers en de Russen, de Slag om Koersk (1943).

Anti-communistisch

Mede door haar nauwe banden met nazi's stond Rà¶kk bekend als strikt anti-communistisch. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg ze vanwege haar relaties met hoge nazi's twee jaar een acteerverbod opgelegd.

De in Egypte geboren actrice groeide op in Hongarije, waar haar ouders ook vandaan kwamen. Ze werd in de jaren 30 bekend in Duitsland als danseres, operazangeres en actrice. 

Na 1935 speelde ze regelmatig in propagandafilms, waarmee het nazi-regime haar probeerde te presenteren als aantrekkelijk alternatief voor Hollywoodsterren als Ginger Rogers en Rita Hayworth. In 1951 zette ze een punt achter haar acteercarrière. Ze overleed in 2004 op 90-jarige leeftijd.

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Blok: gesprek na excuses aan vader meisje van Nulde

Minister Blok van Veiligheid en Justitie wil voorkomen dat nabestaanden van slachtoffers van ernstige misdrijven pas laat horen dat de dader met verlof gaat. Hij antwoordt dat op Kamervragen van de PVV naar aanleiding van het op vrije voeten komen van de moordenaar van het meisje van Nulde.

De vader van de vermoorde Rowena Rikkers hoorde pas op het allerlaatste moment dat de man die zijn dochter om het leven heeft gebracht onbegeleid verlof zou krijgen. De vader diende daarover een klacht in. Het Openbaar Ministerie heeft hem excuses aangeboden voor de gang van zaken.  

Blok benadrukt in zijn antwoord dat het aantal late meldingen de afgelopen tijd is afgenomen en dat nabestaanden in 99,5 procent van de 4500 gevallen binnen de daarvoor afgesproken termijn worden geïnformeerd.

Ook in dit concrete geval hebben de betrokken instanties zich volgens de minister aan de afspraken gehouden. Maar uiteindelijk zat er toch maar weinig tijd tussen de beslissing over het verlof en het begin ervan, erkent hij.

Blok gaat nu met het OM en de dienst die nabestaanden inlicht bespreken hoe "we de werkprocessen rond de beslissing op het verlof en het informeren van slachtoffers beter op elkaar kunnen afstemmen".

(0 / 2/Mon, @ Fe:b )

Dernière mise à jour : 20/02/2017 @ 01:03
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette