Texte à méditer :  "Les français ne sont pas faits pour la liberté, ils en abuseraient." .    Voltaire
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

26 Juin 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Anthelme


C'était aussi un 26 / 6
1945

Création de l'ONU (51 membres à l'origine, 185 aujourd'hui).


Né(e) un 26 / 6 / 1970
Chris O´DonnellCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


'Lijfwachten Erdogan niet welkom bij G20 in Hamburg'

De Turkse president Erdogan mag naar de G20-top in Hamburg geen lijfwachten meenemen die vorige maand betrokken waren bij het incident met demonstranten in Washington. Lijfwachten van Erodgan vielen toen Koerdische demonstranten aan die leuzen tegen Erdogan scandeerden.

Volgens Die Welt heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de Turken laten weten dat deze twaalf beveiligers in Duitsland niet welkom zijn.

Daarnaast heeft het Duitse Openbaar Ministerie de Turken duidelijk gemaakt dat overtredingen van veiligheidsfunctionarissen, zoals die in Washington, bij de G20 van volgende week niet getolereerd worden. Zij mogen alleen in actie komen als er sprake is van noodweer.

De kans dat Erdogan opnieuw met leuzen als "Babykiller Erdogan" te maken krijgt is groot. De verboden Koerdische beweging PKK heeft in Duitsland 14.000 aanhangers, zegt de Duitse veiligheidsdienst BfV.

Daarnaast bestaat het gevaar dat nationalistische Duitse Turken naar Hamburg komen om steun te betuigen aan Erdogan. Straatgevechten tussen Koerden en Turken zijn dan niet uit te sluiten.

Maar het zijn niet de Koerden en Turken die de Duitse autoriteiten hoofdpijn bezorgen. De verwachting is dat 100.000 links-radicalen de G20 aangrijpen voor demonstraties tegen de Westerse regeringsleiders en de Amerikaanse president Trump in het bijzonder.

Naar schatting van veiligheidsdiensten zitten daar 10.000 mannen en vrouwen uit binnen- en buitenland bij die bereid zijn geweld te gebruiken. Om bij de politie bekende buitenlandse geweldplegers te weren, heeft Duitsland eerder deze maand tijdelijke grenscontroles ingesteld.

Vorige week ging de door anarchisten aangekondigde "hete protestfase" in. Langs het spoor werden kabels en elektriciteitshuisjes in brand gestoken, waardoor duizenden reizigers vertraging opliepen.

De Hamburgse politie heeft zich zo goed mogelijk voorbereid. "Toch weten wij niet wat er waar gaat gebeuren en wanneer. Dat kan vervelende verrassingen opleveren", zei een bron tegen Die Welt.

In Hamburg zijn volgende week 15.000 politiemensen op de been. Dat is exclusief de 4000 agenten en 1000 ambtenaren die voor de beveiliging van de deelnemers aan de top verantwoordelijk zijn.

Wapens

Beveiligers van de buitenlandse regeringsleiders mogen van de Duitse regering wapens dragen, mits zij daar vooraf een aanvraag voor hebben ingediend.

Volgens Duitse media is ook uit Nederland zo'n aanvraag binnengekomen.

(26/06/2017 @ 12:22)

Akkoord tussen Conservatieven en DUP over samenwerking

In Londen zijn premier May en de leider van de Noord-Ierse protestantse partij DUP het eens geworden over samenwerking. Na de pyrrusoverwinning van de Conservatieve Partij begin deze maand heeft May geen meerderheid meer in het parlement. Over de inhoud van het akkoord is nog niets bekend.

De premier en de DUP waren in overleg sinds de verkiezingsuitslag op 9 juni. De minderheidsregering van May heeft de steun van de tien zetels van de Noord-Ierse partij nodig om wetsvoorstellen door het Lagerhuis te krijgen. Later deze week staat een belangrijke stemming op de agenda van het parlement over de Queen's Speech.

'2 miljard pond'

DUP-leider Arlene Foster meldde vanochtend al dat een akkoord binnen handbereik was. In ruil voor de steun wilde de DUP investeringen in de gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur, naar verluidt ter waarde van 2 miljard pond. Tegen Sky News zei Foster dat een akkoord tussen haar partij en de Conservatieve Partij ook goed is voor Noord-Ierland. Daar is sprake van een patstelling na de laatste verkiezingen.

De Noord-Ierse regering viel in januari na een ruzie tussen DUP en Sinn Féin over een initiatief voor groene energie. De premier trad af waarna in maart in Noord-Ierland verkiezingen werden gehouden. Sindsdien konden de partijen niet tot overeenstemming komen. Ze hebben nu van Londen tot vrijdag gekregen om een akkoord te bereiken. Anders worden ze weer onder bestuur van Londen geplaatst.

(26/06/2017 @ 12:19)

Kabinet: geen eenvoudige oplossing voor lerarenprobleem

Leraren op de lagere school krijgen niet meer salaris en het kabinet kan nu weinig doen omdat het demissionair is. Dat schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer. Ze zeggen dat er geen eenvoudige oplossingen zijn voor het lerarenprobleem, maar dat ze wel maatregelen willen om de leerkrachten tegemoet te komen.

Morgen staken basisschoolleraren het eerste uur voor meer salaris en een lagere werkdruk.

Over het lerarentekort schrijven Bussemaker en Dekker: "We hebben begrip voor de moeilijke positie waarin schoolbesturen zich kunnen bevinden. De gehele onderwijsketen wil voorkomen dat het oplopende lerarentekort leidt tot een verslechtering van onderwijs voor onze leerlingen".

Er komt daarom een scholingsbudget van 2500 euro per persoon, bedoeld om het lerarentekort terug te dringen. In totaal wordt 1,25 miljoen euro uitgetrokken om 500 werkloze leraren terug de klas in te krijgen.

Thuis met een uitkering

Momenteel zitten ruim 6000 mensen thuis met een uitkering, terwijl ze opgeleid zijn om voor de klas te staan.

Dekker en Bussemaker willen ook dat de zij-instroom, bijvoorbeeld van het bedrijfsleven naar het onderwijs, wordt bevorderd. Leraren uit het voortgezet onderwijs kunnen aanspraak maken op een subsidieregeling om op een basisschool te gaan werken.

(26/06/2017 @ 12:02)

Haagse as-Soennah moskee bedreigd met aanslag

De Haagse as-Soennah moskee heeft een brief gekregen waarin wordt gedreigd met een aanslag met een vrachtauto op moskeegangers. De afzender van de brief stuurde ook een speelgoedvrachtwagentje mee met het dreigement.

"Bij elke laffe aanslag op onze burgers en kinderen kan zomaar een tegenaanval volgen op jullie onschuldige bezoekers van moskeeën of wat dan ook. Protesteer dus wat harder tegen jullie gewelddadige vrienden en laat de radicaliteit achterwege, anders wordt Europa onaangenaam voor jullie", staat in de brief.

Onrust

Het dreigement kwam zaterdag al binnen, maar is vandaag door het moskeebestuur op Facebook gezet. "We hebben het stilgehouden tot na het Suikerfeest om geen onrust te creëren", zegt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri tegen Omroep West.

Volgens Taheri krijgen moskeeën geregeld dreigbrieven maar wordt dat meestal niet naar buiten gebracht. "Dat zorgt onnodig voor onrust en zou mensen op ideeën kunnen brengen." Deze keer deed het moskeebestuur dat wel. "Wij zijn diep geschokt en ontdaan om juist in de vastenmaand ramadan, waarin het in en om de moskeeën erg druk is, dit dreigement te ontvangen."

Extra toezicht

De politie heeft dit weekend extra toezicht gehouden bij de moskee vanwege het dreigement. Er wordt onderzocht wie achter de brief zit. Vandaag zal het moskeebestuur ook aangifte doen. "De angst is groot. Dit mogen we niet onderschatten, dit is geen baldadigheid", zegt Taheri.

De politie kan niet zeggen of meer moskeeën een dreigbrief hebben gekregen voor het Suikerfeest.

Londen

Vorige week reed in Londen een man met een bestelbus in op een groep moskeegangers. Een man kwam om het leven, elf mensen raakten gewond. Ze werden aangereden toen ze de moskee verlieten na het ramadan-nachtgebed.

Volgens de Londense politiechef was de aanslag "heel duidelijk een aanval op moslims".

(26/06/2017 @ 11:38)

'Essentaksterfte is een ramp voor het Nederlandse bos'

"Het is heel triest als je in een bos bent en ziet dat een op de vijf bomen ziek is of doodgaat. Dat vinden we heel erg", zegt Harrie Hekhuis van Staatsbosbeheer.

De aanleiding voor de zorgen is de essentaksterfte. Dat is een schimmel die zo'n beetje overal in de lucht zit en de es besmet. Zo'n tachtig procent van de essen is aangetast. "Je kunt het zien", zegt Hekhuis in het NOS Radio 1 Journaal. "De bomen die ziek zijn kunnen hun blad verliezen en de takken kunnen afsterven. Ook zijn er bomen die een soort noodbloei hebben, die aanvoelen dat het niet goed met ze gaat en dan extra zaad zetten om hopelijk voor verjonging te zorgen."

Ook wordt de boom zwakker en is hij daardoor vatbaarder voor andere ziektes. "De wortels worden vaak aangetast waardoor ze kunnen omvallen. Het is een ramp voor het Nederlandse bos."

De es dreigt de iep achterna te gaan, die door ziekte bijna niet meer voorkomt in de Nederlandse bossen. Voor de iepenziekte is overigens wel een vaccin dat ieder jaar massaal wordt geïnjecteerd om de ziekte in te dammen.

Bijplanten

Maar voor de es bestaat er geen vaccin en eigenlijk is er niets aan de verspreiding van de ziekte te doen, zegt Hekhuis. "De schimmel is zo aanwezig, dat bestrijden geen zin heeft. Het enige wat we kunnen doen is gezonde exemplaren, die resistent lijken te zijn, extra groeiruimte geven en hopen dat ze het redden. Bomen die ziek zijn zullen waarschijnlijk sterven. We proberen gezonde exemplaren te redden, en waar gaten vallen te kappen en vervolgens bijplanten."

En dat bijplanten gebeurt dan niet met de es, maar met de esdoorn die niet vatbaar is en de eik en populier. "Een ding hebben we wel geleerd: maak een gemengd bos. Want als er een soort ziek wordt, dan blijft de rest van het bos tenminste wél behouden."

(26/06/2017 @ 11:35)

Kolenwinning in VS, China en India stijgt weer

De grootste kolenverbruikers ter wereld, de VS, China en India, halen weer meer kolen uit de grond. Volgens een analyse van het Amerikaanse persbureau AP blijkt dat in de drie landen de kolenproductie in de eerste vijf maanden van dit jaar is gestegen met zeker 121 miljoen ton. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het verbranden van kolen is een belangrijke bron van de uitstoot van broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken. In de VS is de kolenwinning zelfs met bijna 20 procent gestegen, volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie.

BP meldde twee weken geleden nog dat de wereldwijde kolenwinning vorig jaar 6,5 procent was gedaald: de grootste daling ooit. Dat kwam vooral door een afname in China en de VS.

De VS, China en India zijn samen verantwoordelijk voor zo'n twee derde van de jaarlijkse wereldwijde kolenproductie. Volgens energiedeskundigen valt de stijging in de eerste maanden van dit jaar te verklaren door veranderingen in de Amerikaanse energiemarkt, politieke besluitvorming in China en India's stijgende vraag om zo een groter deel van zijn arme bevolking aan energie te helpen.

Koude winter VS

Volgens deze analisten heeft de voorliefde van president Trump voor mijnwerkers en de kolenindustrie nauwelijks een rol gespeeld in de VS. Daar werd meer naar boven gehaald in de grote kolenstaten Wyoming, Pennsylvania en West Virginia door een combinatie van een koude winter en hogere gasprijzen.

De VS heeft grote natuurlijke gasreserves. De deskundigen verwachten dat de stijgende vraag naar kolen in de VS van korte duur is.

Soepeler regels China

China sloot vorig jaar honderden kolenmijnen en in andere mijnen werd minder gewonnen. Dit jaar zijn de regels soepeler en worden dus weer meer kolen naar boven gehaald. Dat heeft onder meer te maken met de aantrekkende economie, waardoor de vraag naar elektriciteit in China stijgt. Die stijgende vraag wordt voornamelijk opgevangen met kolen, ook al investeert China fors in wind- en zonne-energie.

De Chinezen hebben in het klimaatakkoord van Parijs afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen. De Chinese energiedeskundige Xizhou Zhou heeft tegen AP gezegd dat dat waarschijnlijk ook zal lukken. Volgens Zhou zal de kolenwinning de komende jaren stijgen door de grotere vraag uit Azië, om rond 2025 te stabiliseren en daarna af te nemen.

260 miljoen in India

In India wordt 70 procent van alle elektriciteit opgewekt met kolen. En in tegenstelling tot de wereldwijde trend, stijgt het gebruik van kolen in India al jaren. Het land zegt het recht en de verplichting te hebben om honderden miljoenen arme landgenoten te voorzien van energie. Zo'n 260 miljoen mensen zijn nog steeds niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, hoewel er genoeg capaciteit is. De energiecentrales in India draaien gemiddeld slechts op zo'n 60 procent van hun capaciteit.

In India steeg de kolenwinning dit jaar met 4 procent. De regering van India maakte onlangs bekend gezegd dat het land geen nieuwe kolencentrales meer nodig heeft en dat bij een toenemende elektriciteitsvraag zonne-energie voorrang heeft.

Deskundigen stellen dat ondanks de stijging van de kolenwinning dit jaar de toekomst voor kolen niet rooskleurig is. Volgens Buckley, een financiële specialist in energievraagstukken, zal het jaar 2017 waarschijnlijk als abnormaal in de boeken komen. Vanaf volgend jaar neemt de vraag wereldwijd weer af, zegt de energiespecialist.

(26/06/2017 @ 11:34)

'Eigenaar Fort Oranje stapt naar rechter'

Cees Engel, de voormalig eigenaar van Fort Oranje, wil het beheer over de camping terug. Volgens de krant BN /De Stem spant hij een kort geding aan tegen de gemeente Zundert. De gemeente nam vrijdag het beheer van Fort Oranje over.

Jeroen Pols, juridisch adviseur van Engel, zegt in de krant dat de gemeente zijn boekje flink te buiten is gegaan. "Een overheid die zomaar jouw camping inpikt: puur machtsmisbruik. Dit laten we niet gebeuren."

Gebiedsverbod

De juridisch adviseur is een van de negen mensen die een gebiedsverbod hebben gekregen. Hij mag niet meer in de buurt van Fort Oranje komen. Ook dat wil hij aanvechten bij de rechtbank.

Begin deze maand kondigde de gemeente aan dat het vakantiepark in augustus zou worden gesloten. Volgens de gemeente is de situatie op de camping onbeheersbaar, onder meer vanwege criminele activiteiten.

Afgelopen vrijdag kwam eigenaar Cees Engel met de mededeling dat hij Fort Oranje al op 3 juli wilde sluiten. Het zou hem teveel kosten om de camping nog een maand langer open te houden.

Groot belang

Boze bewoners gingen verhaal halen bij het gemeentehuis. De gemeente nam het beheer van de camping per direct over. De bewoners krijgen nu nog een jaar de tijd om een andere woonruimte te zoeken.

Volgens juridisch adviseur Pols is de uitkomst van het kort geding van groot belang voor campings en recreatieparken waar problemen zijn. "Als de overheid hiermee wegkomt is het hek van de dam", zegt hij in BN/De Stem.

(26/06/2017 @ 11:25)

Chinese activist Liu Xiaobo komt vrij wegens ernstige ziekte

De Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo is vrijgelaten. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede komt om humanitaire redenen vrij. Vorige maand is vastgesteld dat hij leverkanker heeft en niet lang meer te leven heeft.

Zijn advocaat zegt dat de 61-jarige Liu in een academisch ziekenhuis in de stad Shenyang ligt en dat zijn toestand stabiel is. Het is niet duidelijk of hij bezoek mag ontvangen.

11 jaar cel

Liu is een van de bekendste politieke gevangenen in China. De hoogleraar literatuur werd in 2009 veroordeeld tot 11 jaar cel voor betrokkenheid bij activiteiten "om de regering omver te werpen".

Liu zette zich tientallen jaren in voor de vrijheid van meningsuiting en een meerpartijenstelsel in China. Zijn veroordeling in 2009 volgde op zijn medewerking aan Charter 08, een manifest dat oproept tot sociale en politieke hervormingen.

Studentenprotest

Eerder zat hij al enkele keren in de gevangenis, onder meer vanwege zijn rol bij de demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Hij fungeerde toen als een mentor van de studentenleiders.

In 2010 kreeg Liu de Nobelprijs voor de Vrede, tot woede van de Chinese autoriteiten. Vanwege zijn celstraf kon hij die onderscheiding niet in ontvangst nemen. Bij de ceremonie in Oslo bleef zijn stoel uit protest leeg.

(26/06/2017 @ 11:12)

Politie controleert TT-verkeer, meer dan 50 rijbewijzen ingetrokken

Meer dan 50 rijbewijzen zijn dit weekend afgepakt bij verkeerscontroles naar aanleiding van de TT in Assen. De regio's Noord-Nederland, Oost-Nederland en Midden-Nederland hadden extra's controles ingelast.

In de provincies Utrecht en Flevoland werden tientallen TT-gangers op de bon geslingerd. De politie-eenheid Midden-Nederland controleerde op wegen richting het TT-circuit in Assen onder meer op snelheid en asociaal rijgedrag.

79 kilometer per uur te hard

De controles waren op de A28 en in Flevoland. 28 bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te hard reden. Een van hen overschreed de snelheidslimiet met maar liefst 79 kilometer.

In totaal hebben agenten 155 processen-verbaal opgemaakt. Een motorrijder kreeg een bekeuring omdat hij op de snelweg een wheelie maakte (op zijn achterwiel reed). Toch waren de meeste bekeuringen voor automobilisten, zegt de politie. Mogelijk hielden motorrijders zich in vanwege het slechte weer.

In Oost-Nederland werden 22 rijbewijzen ingenomen. Ook waren er, net als in Midden-Nederland, veel boetes voor niet-handsfree bellen. 75 bestuurders kregen een boete omdat ze meer dan 30 kilometer per uur te hard reden. De grootste overtreding was van iemand die 171 kilometer per uur reed waar de maximumsnelheid 80 is.

Drenthe

In Drenthe werden ongeveer evenveel automobilisten als motorrijders bekeurd. Van twee bestuurders werd het rijbewijs afgepakt. Een bestuurder kreeg een boete omdat hij iemand in de laadruimte van de auto meenam.

Ook werd een dronken Engelse voetganger van de weg geplukt. Hij dreigde voor voorbijrijdende auto's te springen.

De politie grijpt het TT-weekend in Assen ieder jaar aan voor verkeershandhavingsacties. De controles duurden tot in de loop van de avond.

(26/06/2017 @ 01:11)

'Maak stemmen makkelijker voor blinden en slechtzienden'

Een stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart dit jaar was voor veel blinden en slechtzienden te moeilijk. Het College voor de Rechten van de Mens wil onder meer dat het stembiljet eenvoudiger wordt en stemmen per post of stemcomputer mogelijk wordt gemaakt.

Het college liet onderzoeken hoe toegankelijk de verkiezingen waren voor mensen met een beperking. Ruim 30 procent van de blinde en slechtziende ondervraagden ondervond problemen bij het stemmen. Ze hadden vooral moeite met het lezen van het stembiljet en het invullen daarvan.

Hulp in hokje

Ook wisten veel stembureaumedewerkers niet dat mensen met een visuele beperking in het stemhokje hulp mogen krijgen van een begeleider. Een op de vijf moest het daarom zonder hulp doen.

Voor mensen met een verstandelijke beperking was stemmen vaak ook moeilijker dan nodig, vindt het college. Het wil dat de wet verruimd wordt, zodat ook deze groep in het stemhokje hulp mag krijgen.

Te groot biljet

Het College voor de Rechten van de Mens wil bovendien dat er wordt gezocht naar andere manieren om te kunnen stemmen. "Als mensen via de post kunnen stemmen, kunnen ze zich in alle rust voorbereiden en de hulp inroepen van ouders of begeleiders", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het college.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) had eerder al kritiek op de grootte van het stembiljet, omdat dat voor ouderen, slechtzienden en mensen met een verstandelijke beperking moeilijk hanteerbaar was.

(26/06/2017 @ 08:52)

Tjeenk Willink wil stoppen als informateur

Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur. De vier partijen die deze week gaan onderhandelen over een coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zullen mogelijk vandaag of morgen een besluit nemen over zijn opvolger.

De 75-jarige Tjeenk Willink zocht de afgelopen weken naar een mogelijke coalitie. Een poging om VVD, CDA, D66 en GroenLinks bij elkaar te brengen, mislukte.

Actuele dossiers

Volgens NOS-verslaggever Joost Vullings ziet Tjeenk Willink het leiden van onderhandelingen toch als ander werk. "Hij is meer een probleemoplosser dan iemand die de gesprekken over allerlei actuele dossiers begeleidt." Ook ziet Tjeenk Willink de komende periode als een andere politieke fase.

Vandaag of morgen moet er meer duidelijkheid komen over een nieuwe informateur. Het kunnen er ook twee zijn, zegt Vullings. De kans is nihil dat Tjeenk Willink overgehaald wordt om verder te gaan. VVD, CDA en D66 zijn zeer tevreden over zijn kwaliteiten. De ChristenUnie heeft altijd gezegd dat er een nieuwe informateur moet komen.

Gerrit Zalm

Binnen de VVD wordt Gerrit Zalm als mogelijke informateur genoemd. De VVD'er Zalm (64) was 12 jaar minister van Financiën en acht jaar topman van ABN Amro. Ook was hij lijsttrekker en partijleider. In 1998 was hij een van de informateurs van het tweede kabinet Kok. Deze coalitie bestond uit PvdA, VVD en D66.

Zalm is ook de bedenker van de Zalm-norm voor het begrotingsbeleid. De norm komt erop neer dat tegenvallers in de uitgaven moeten worden opgevangen met extra bezuinigingen.

Waardigheid

Vandaag ontvangt Tjeenk Willink nog de fractieleiders van de partijen die niet meepraten. GroenLinks-leider Klaver heeft, zoals verwacht, klimaatverandering en het tegengaan van ongelijkheid genoemd. SP-leider Roemer noemde drie thema's: zeggenschap en zekerheid, menselijke waardigheid en echte solidariteit.

Ook stuurt hij nog een verslag van zijn werkzaamheden aan de Tweede Kamer die er vervolgens over debatteert.

(26/06/2017 @ 08:47)

Lofzang voor Qatar: we staan als een man achter de emir

"♪ We staan allemaal verenigd achter onze leider. Met jou staan we op, onze trots ♪", zo klinkt het dromerig terwijl in de clip de skyline van Doha voorbijkomt en te zien is hoe jeeps door de woestijn rijden.

Het is een fragment uit het refrein van het nummer One Nation, een lofzang die een groep muzikanten uit Qatar heeft opgenomen over hun land. Het is een weerwoord tegen de kritiek op de geïsoleerde golfstaat, die nu al drie weken geboycot wordt door Saudi-Arabië, Jemen, Egypte, de Emiraten en Bahrein.

De musici willen laten weten dat ze als een man achter de emir van Qatar staan. Het nummer gaat over de liefde over ons land en de emir, vertelt initiatiefnemer Dana al Fardan tegen correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze schrok flink toen de buurlanden Qatar in de ban deden. "Wat er ook broeide achter de schermen in de Emiraten of Saudi-Arabië, we hadden geen idee. Het waren onze buren. Stel je voor dat je wakker wordt en dat degene met wie je muffins aan het eten was, je nu zwartmaakt in de hele wereld. Natuurlijk zijn we in shock."

Al Fardan vertelt dat er ondanks de boycot nog veel banden zijn tussen Qatar en de andere landen, onder andere door migratie in het verleden. Dat benadrukt ook wetenschapper Noha Aboueldahab van onderzoeksinstelling Brookings Institute in Doha. "Hele families zijn uit elkaar getrokken."

Het kan nog wel even duren voordat de crisis voorbij is, zegt ze. "In 2014 werden de banden ook al eens verbroken, maar dat ging toen niet zo ver als nu. Toen duurde het meerdere maanden om het op te lossen." Volgens Aboueldahab zijn de spanningen tussen de buurlanden al tientallen jaren aan het oplopen. "Er zit ook veel ruis bij. De claim dat Qatar terrorisme steunt, bijvoorbeeld. Vooral in Egypte wordt juist dat argument gebruikt om de kritische geluiden neer te slaan."

Niet op radio

Zangeres Al Fardan wil met One Nation het geluid van Qatar laten horen aan de wereld. Correspondent Sander van Hoorn weet niet of dat gaat lukken. Hij vraagt zich af of de boodschap aankomt in de landen die Qatar op dit moment boycotten. "Of je het lied mooi vindt of niet, ik denk niet dat het op de radio in Saudi-Arabië te horen zal zijn."

In Qatar zelf is ook kritiek op het nummer. Dat Al Fardan zingend, en zonder hoofddoek te zien is in de clip, is niet goed gevallen in conservatieve kringen. Toch laat de zangeres zich er niet door tegenhouden. "Ik ben een product van het systeem hier, het onderwijs en de kansen die me geboden zijn. Ook dat is Qatar."

(26/06/2017 @ 08:26)

Schiphol geeft passagiers zonder handbagage voorrang

Schiphol gaat in de drukke zomerperiode experimenteren met een zogenoemde 'no trolley'-doorgang. Passagiers die geen of weinig handbagage bij zich hebben kunnen via deze doorgang sneller door de veiligheidscontroles.

Schiphol hoopt met de maatregel de doorstroming te verbeteren. In de meivakantie ontstonden er lange wachtrijen op de luchthaven. Vluchten liepen daardoor vertraging op en tientallen passagiers misten hun vlucht.

Europees project

Luchtvaartmaatschappijen vragen steeds meer geld voor bagage die in het ruim gaat. Passagiers nemen daarom vaker rolkoffers en zware tassen mee als handbagage. Die bagage moet door de veiligheidsscans en dat kost tijd.

Het experiment op Schiphol maakt deel uit van een groot Europees project. Ook de TU in Delft doet mee. Volgens hoogleraar Sicco Santema van de TU kan de wachttijd met minuten worden teruggebracht als passagiers worden gescheiden.

Kleine boodschappen

Hij vergelijkt het met de kassa voor de kleine boodschappen in de supermarkt. Dat leidt er uiteindelijk toe dat alle rijen beter doorstromen. Hij verwacht dat ook passagiers op Schiphol het verschil zullen merken.

Schiphol komt later deze week met meer details over het experiment met de 'no trolley'-doorgangen. Er moeten bijvoorbeeld duidelijke criteria komen welke passagiers gebruik mogen maken van de doorgangen. Ook moeten passagiers direct naar de goede doorgang worden geleid.

Rijen voor groepen

Volgens hoogleraar Santema wordt er bij het Europese onderzoek al verder gekeken dan het scheiden op hoeveelheid bagage. Er wordt ook gekeken naar speciale rijen voor groepen en gezinnen. "Het afhandelen en controleren van een groep kost meer tijd. Bovendien vinden deze mensen het vaak niet erg om wat langer te wachten. Ze staan met elkaar te praten", zegt Santema.

Het doel van het Europees project is om de wachttijd van huis tot de plaats van bestemming met een uur te reduceren.

(26/06/2017 @ 08:18)

Geplaagde airbagmaker Takata failliet en overgenomen

De Japanse airbagmaker Takata is ten onder gegaan aan de grootste terugroepactie ooit. In de VS werden in de loop der jaren tot wel 69 miljoen airbags van het bedrijf teruggeroepen.

Doordat de airbags van Takata soms met te veel kracht openen, kunnen er metaaldeeltjes losschieten. Daardoor zijn minstens 17 mensen omgekomen en meer dan 100 mensen gewond geraakt. De airbags zitten in auto's van 14 verschillende merken.

Faillissementsbescherming

Takata vraagt in de VS nu de Chapter 11-faillissementsbescherming aan. Dat is een soort gecontroleerd faillissement. Het plan is dat Takata wordt opgesplitst in een gezonde tak, die kinderzitjes en autogordels maakt, en een airbagtak. De gezonde tak wordt voor 1,6 miljard dollar verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Key Safety Systems.

De airbagtak van Takata is van plan vervangende airbag-opblazers te blijven maken. Tot nu toe hebben automerken als Honda, BMW en Toyota het grootste deel van de kosten van de terugroepactie voor hun rekening genomen. Maar ze willen die kosten verhalen op Takata. Dat kan het bedrijf uiteindelijk tientallen miljarden gaan kosten. Takata kan ook nog eens miljarden kwijt zijn aan rechtszaken rond de airbag-affaire.

(26/06/2017 @ 07:53)

Steen die door dak Broek in Waterland viel, is meteoriet

Een steen die in januari van dit jaar door het dak van een schuurtje in Broek in Waterland viel, blijkt een meteoriet te zijn. De eigenaren waren op het moment van de inslag niet thuis. Zij vonden de halve kilo zware, vuistdikke, zwarte steen pas de volgende dag.

De eigenaren wisten eerst niet waar de steen vandaan kwam. Na een onderzoek op internet besloten ze Naturalis op de hoogte te stellen. Dat stuurde twee experts, onder wie geoloog Leo Kriegsman.

Vuurbol

"Hij komt uit het gebied tussen Mars en Jupiter", zei Kriegsman in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar is een gebied vol met ruimtepuin en kleine planeetjes, waar heel veel meteorieten vandaan komen. Af en toe raakt er eentje uit zijn baan en dan komen ze soms op aarde terecht."

Naturalis heeft de meteoriet in bruikleen. Het hoopt dat het de steen van de eigenaren kan overnemen. De marktwaarde ligt rond de duizend euro.

Het ruimtegesteente stamt uit de tijd dat het zonnestelsel ontstond. Hij drong in januari met een snelheid van 10 kilometer per seconde de dampkring binnen.

Door de wrijving ontstond een vuurbol die door tientallen mensen is gezien en ook door de dashcam van een automobilist in België. De Leidse onderzoekers leiden uit het tijdstip en de richting waarin de vuurbol zich beweegt af, dat dit de meteoriet was die in Broek in Waterland landde.

Zelden

In Nederland komt gemiddeld eens in de drie à  vier jaar een meteoriet neer, maar die worden zelden teruggevonden. In Nederland zijn zes gevallen bekend. De laatste keer was in 1990 in Glanerbrug, bij Enschede.

(26/06/2017 @ 07:24)

Wekdienst van 26 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

De werkweek start wisselend bewolkt. Later vandaag is er meer zon en blijft het vrijwel droog. Het wordt 17 tot lokaal 24 graden.

Wat heb je gemist?

Mensen willen afval best scheiden, maar liever niet zelf wegbrengen

Nederlanders lijken geen moeite te hebben met het scheiden van plastic, gft en restafval, maar wel met het wegbrengen van hun huisvuil naar ondergrondse containers. Juist dat laatste is iets wat in steeds meer gemeenten moet. Mensen zijn over die trend lang niet altijd te spreken, blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en regionale omroepen.

Boot met 150 opvarenden zinkt in Colombia, doden en vermisten

Op een stuwmeer in Colombia is een boot met zeker 150 opvarenden gezonken. Daarbij zijn zeker negen mensen omgekomen. Bijna 30 mensen worden nog vermist. Reddingswerkers hebben 24 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De recreatieboot zonk op het meer bij de stad Guatapé, in het midden van Colombia. Overlevenden zeggen dat de boot veel te vol was.

Zwarte lijst met maar één naam: sportclubs nalatig bij aanpak seksueel misbruik

Sportclubs pakken meldingen van seksueel misbruik niet goed op. Ze lossen meldingen het liefst intern op. En als er wel een officiële melding wordt gedaan is het vaak onduidelijk wat daarmee gebeurt, concluderen onderzoekers die de aanpak van misbruik in de sport tegen het licht hielden. Die hebben sportverenigingen en slachtoffers ondervraagd. Van de honderd politiezaken resulteerden er maar twee in een veroordeling.

Automobilist verongelukt bij achtervolging Eindhoven

In Eindhoven is een automobilist om het leven gekomen bij een achtervolging door de politie. Die wilde de auto met Belgisch kenteken controleren, maar de bestuurder negeerde het stopteken en ging ervandoor. Agenten zetten de achtervolging in, waarna de auto met hoge snelheid tegen een boom botste. De bestuurder overleed ter plekke. Twee andere inzittenden raakten gewond.

Politie controleert TT-verkeer, 28 rijbewijzen ingetrokken

De politie heeft dit weekend tientallen TT-gangers op de bon geslingerd. Alleen al In Utrecht en Flevoland moesten 28 bestuurders hun rijbewijs inleveren, omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te hard reden. Eén van hen reed bijna 80 kilometer per uur te snel. Een ander kreeg een boete omdat hij op de snelweg een wheelie maakte. Toch waren de meeste boetes voor automobilisten.

Verder vandaag...

In Naturalis in Leiden wordt vandaag een meteoriet gepresenteerd. De steen, die een halve kilo weegt, sloeg in januari van dit jaar in een schuurtje in Broek in Waterland. In de Nederlandse geschiedenis is het pas de zesde keer dat een meteoriet is teruggevonden.

Een commissie van Tweede Kamerleden brengt een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Ze gaan daar onder meer in gesprek met bewoners en bestuurders.

En prinses Alexia is jarig. De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Mà¡xima mag vandaag twaalf kaarsjes uitblazen. Prinses Alexia werd op 26 juni 2005 geboren. Ze is tweede in de lijn van troonopvolging.

Fijne dag!

(26/06/2017 @ 07:08)

We willen afval best scheiden, maar liever niet zelf wegbrengen

Nederlanders lijken geen moeite te hebben met het scheiden van plastic, gft en restafval, maar wel met het wegbrengen van hun huisvuil naar ondergrondse containers. Juist dat laatste is iets wat in steeds meer gemeenten moet. Mensen zijn over die trend lang niet altijd te spreken, blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en regionale omroepen.

Burgers die moeten betalen per vuilnisbak, zijn net zo tevreden over het afvalbeleid in hun gemeente als inwoners die een vast bedrag betalen voor de afvalinzameling. Het scheiden zelf lijkt voor de meeste mensen geen probleem. Integendeel: mensen van wie het afval niet gescheiden wordt ingezameld, geven het afvalbeleid in hun gemeente een lager cijfer dan respondenten in gemeenten waar dat wel gebeurt.

Veel mensen lijken graag hun afval te scheiden. Een vrouw uit Brabant die naar Rotterdam is verhuisd schrijft: "Ik ben gewend dat restafval, gft, papier en plastic apart worden opgehaald. In Rotterdam kan ik alleen restafval, papier en glas scheiden. Ik zou heel graag meer mijn best doen voor het milieu, maar dat is in deze buurt erg moeilijk."

Ondergrondse containers

Het wegbrengen van het restafval naar een container in de straat of de milieustraat, blijkt voor veel respondenten minder prettig. Het cijfer dat deze deelnemers geven aan het afvalbeleid van hun gemeente is bijna een punt lager (6) dan het cijfer voor gemeenten die kliko's een voor een komen legen (7).

Meerdere deelnemers vinden verder dat de ondergrondse containers te ver weg staan. "Er is zonder overleg besloten om op ongeveer 250 meter lopen grondcontainers te plaatsen, terwijl de hele buurt aan het vergrijzen is", schrijft een man uit Heusden die naar eigen zeggen slecht ter been is.

Ook klagen sommige mensen dat de containers snel vol zitten. Een vrouw van 45 uit Zoetermeer is er klaar mee: "Je hebt een pas die het alleen doet bij de container waar je hem als eerste hebt gebruikt. Als die vol is, kan je weer naar huis met je volle vuilniszakken."

Wat ook opvalt: oudere mensen zijn over het algemeen tevredener over het afvalbeleid dan jonge mensen. Jonge mensen zijn ook eerder geneigd restafval bij het plastic of gft te gooien. Van de 18- tot 29-jarigen zegt bijna een kwart dat weleens te doen, terwijl van de 60-plussers minder dan 10 procent restafval in de verkeerde bak gooit.

Ook grotere huishoudens zijn duidelijk ontevredener. Dat is misschien logisch, want ze hebben ook meer afval. Respondenten uit grotere huishoudens zeggen dan ook vaker een volle container te hebben dan die uit kleine huishoudens.

"Als je alles wilt scheiden, dan is een container voor plastic en papier niet genoeg", schrijft een vrouw van 40 uit Oost-Gelre. "Het advies van de gemeente is: schaf een extra container aan. Maar ik heb er al drie staan."

(26/06/2017 @ 06:12)

Pc's vaker getroffen door ransomware, mobieltjes niet

Het aantal mensen dat op internet te maken heeft gehad met gijzelsoftware, is vorig jaar gestegen met 11,4 procent. Computerbeveiliger Kaspersky meldt dat op basis van de statistieken van zijn virusscanner.

2,5 miljoen gebruikers van die virusscanner kwamen tussen april 2016 en maart 2017 'ransomware' tegen; in die gevallen wist de antivirussoftware een succesvolle aanval te voorkomen. Het jaar daarvoor gebeurde dat 2,3 miljoen keer. Hoe vaak ransomware wél succesvol was, is onbekend.

Ransomware is een virus dat de computer of bestanden van een gebruiker ontoegankelijk maakt. Die krijgt pas weer toegang als er geld wordt betaald. Vooral het type ransomware dat bestanden versleutelt, wordt vaker aangetroffen. Iemand kan dan zijn computer blijven gebruiken, maar alle documenten, foto's en video's zijn pas weer te openen na betaling.

Wannacry

De Wannacry-ransomware leidde anderhalve maand geleden tot grote problemen. Toen kwamen onder meer Britse ziekenhuizen plat te liggen. In de top-10 van meest voorkomende ransomware-aanvallen komt Wannacry overigens niet voor, blijkt uit de Kaspersky-cijfers.

Het 'populairst' is de TeslaCrypt-ransomware. Dat programma eist een betaling van 500 dollar om bestanden te ontsleutelen. Betaalt een gebruiker niet meteen, dan wordt dat bedrag verdubbeld.

De bevindingen van het Russische antivirusbedrijf staan niet op zichzelf. In april meldde computerbeveiliger Sophos dat het aantal ransomware-aanvallen in een jaar tijd zelfs met een derde toenam.

Ook betalen mensen meer losgeld om weer bij hun bestanden of computer te komen: van 'slechts' 24 miljoen dollar in 2015 naar circa een miljard dollar vorig jaar, volgens cijfers van de FBI. Ook nam het aantal verschillende ransomware-varianten fors toe, volgens beveiligingsbedrijf Trend Micro: van 29 in 2015 naar 150 vorig jaar.

Goed nieuws

Er is ook goed nieuws: het aantal internetters dat werd geconfronteerd met ransomware op mobiele telefoons en tablets, nam het afgelopen jaar af met 4,6 procent naar 130.000. Volgens Kaspersky is die daling te danken aan betere samenwerking door antivirusbedrijven.

Ook zijn mobiele telefoons voor aanvallers minder interessant, omdat het moeilijker is om er op in te breken. In tegenstelling tot op gewone computers kan namelijk niet zomaar een programma worden uitgevoerd op een mobiele telefoon.

(26/06/2017 @ 05:31)

Automobilist verongelukt bij achtervolging Eindhoven

In Eindhoven is een automobilist om het leven gekomen bij een achtervolging door de politie. De auto met Belgisch kenteken botste tegen een boom. De twee andere inzittenden raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de auto negeerde een stopteken van de politie, die hem wilde tegenhouden voor een algemene controle. Toen de automobilist ervandoor ging, zetten agenten de achtervolging in. De auto reed op hoge snelheid tegen een boom en is total loss.

De bestuurder overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Waarom hij niet wilde stoppen, is niet bekend. De politie doet nog uitgebreid onderzoek op de plek van de botsing.

(26/06/2017 @ 04:50)

Zwarte lijst met maar één naam: sportclubs nalatig bij aanpak seksueel misbruik

Sportclubs pakken meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet goed op. De aanpak is versnipperd en meldingen worden vaak informeel afgedaan, concluderen onderzoekers die de aanpak van misbruik in de sport tegen het licht hielden.

In opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap ondervroegen de wetenschappers van de VU en Bureau Beke sportclubs, verenigingen en slachtoffers. Ook bekeken ze meldingen binnen de sport van seksueel grensoverschrijdend gedrag en ruim honderd politiedossiers. Het onderzoek staat los van de commissie-De Vries, die ook onderzoek doet naar seksueel misbruik in de sport.

Weinig meldingen

Hoewel dit rapport geen beeld geeft van de omvang van seksueel grensoverschrijdend gedrag, gaan onderzoekers Marjan Olfers en Anton van Wijk ervan uit dat zulk gedrag 'regelmatig' voorkomt. Uit eerdere studies blijkt dat minstens een op de tien sporters onder de 18 ermee te maken krijgt.

Maar per jaar worden er landelijk slechts rond de honderd meldingen geregistreerd, blijkt uit het rapport. Afgezet tegen de 4,3 miljoen Nederlanders die lid zijn van een sportclub, is dat zeer weinig.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat er in het proces van melden te veel 'afhaakmomenten' zitten. Zo zijn er meerdere plekken waar iemand naartoe kan, wat het voor slachtoffers onoverzichtelijk maakt.

Ze weten ook niet wat er met een melding gebeurt. De meldpunten wisselen onderling weinig informatie uit en verwijzen vaak door, waardoor het risico bestaat dat een melding gaat 'zweven'.

Sportverenigingen lossen een melding ook het liefst intern op, concluderen Van Wijk en collega's. Verreweg de meeste meldingen eindigen met een waarschuwend gesprek. Soms volgt een ordemaatregel binnen de club. Slechts een klein deel bereikt een sportbond, laat staan een tuchtrechtelijk orgaan, waardoor er nauwelijks sancties volgen.

Van de honderd politiezaken eindigden er twee in een veroordeling. Ook wordt er vrijwel nooit een dader op de zwarte lijst geplaatst. Op dit moment staat er maar één naam op die lijst.

Een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan verenigingen ook splijten. Plegers zijn vaak populair en onmisbaar binnen de vereniging en krijgen daarom steun van leden. Veel slachtoffers zijn daarentegen minderjarig, wat weer verontwaardiging oproept.

Toeters en bellen

Harde sancties zijn ook niet altijd nodig, zeggen de wetenschappers. Vaak gaat het om gedrag op de grens van wat wel en niet mag. Een gesprek met de persoon in kwestie en duidelijker afspraken kunnen afdoende zijn. Maar mogelijk strafbare gedragingen horen altijd beoordeeld te worden in het strafrecht, benadrukt onderzoeker Van Wijk.

De politie en de sport zijn nu twee verschillende werelden, staat in het rapport. Vaak melden justitie en sportclubs een onderzoek niet bij elkaar. Verenigingen en bonden raadplegen ook zelden zedenspecialisten. Volgens Van Wijk komt dat door de onterechte angst dat die dan met "toeters en bellen" komen. De politie moet daarom duidelijker communiceren met sportclubs over wat ze kunnen betekenen, aldus Van Wijk.

Slachtoffers die wel aangifte doen bij de politie, zetten die in de helft van de gevallen niet voort. De bewijslast is vaak een struikelblok. Ook moet een slachtoffer met een emotionele ervaring aparte trajecten door: aangifte doen bij de politie, verhaal doen bij de sportclub én bij het tuchtrechtelijk orgaan van de bond.

Driekwart van de sportclubs acht de kans zeer klein dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bij hen kan voorkomen. Daardoor zien ze weinig noodzaak voor afspraken over wat te doen bij een melding, zeggen de onderzoekers. Instrumenten die de sportkoepel NOC*NSF ontwikkelde om verenigingen te helpen bij een adequate aanpak, worden weinig gebruikt.

Veel sportclubs hebben geen vertrouwenscontactpersoon. In de 25.000 sportverenigingen zijn er maar 900 vertrouwenspersonen opgeleid. Ook wordt lang niet altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd voor nieuwe vrijwilligers. Voor veel clubs blijkt het moeilijk om te bepalen wie allemaal zo'n VOG moeten krijgen, bijvoorbeeld vanwege de grote en wisselende betrokkenheid van hulpouders.

De onderzoekers adviseren het aanwijzen van een vertrouwenspersoon en een VOG verplicht te stellen. "Daarmee krijg je ook geen garanties, want veel daders zijn first offenders", erkent Van Wijk, "maar wat je kunt doen, moet je doen. Gewoon halen dus, die VOG."

Black Box

Bij het Vertrouwenspunt Sport (VPS), het landelijke meldpunt, was volgens de onderzoekers niet na te gaan wat er met een melding gebeurt omdat er geen goede registratie is. Zij adviseren het VPS, sportverenigingen en bonden de aanpak van meldingen beter te registreren. Slachtoffers en de maatschappij kunnen dan zien welk resultaat een melding heeft. Daders die in andere clubs al zijn berispt, lopen dan ook sneller tegen de lamp.

(26/06/2017 @ 04:17)

Dernière mise à jour : 25/06/2017 @ 04:02
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette