Texte à méditer :  "Les français ne sont pas faits pour la liberté, ils en abuseraient." .    Voltaire
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

23 Juin 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Audrey


C'était aussi un 23 / 6
1900

Inauguration à Paris du Sacré-Coeur.


Né(e) un 23 / 6 / 1970
Yann TiersenCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Politieagenten gearresteerd na aanslag op premier Ethiopië

De Ethiopische autoriteiten hebben in de nasleep van een mislukte aanslag op premier Abiy Ahmed negen politiemedewerkers opgepakt. Onder hen is volgens staatszender ETV ook het plaatsvervangend hoofd van de politie van Addis Abeba, de hoofdstad van het land in Oost-Afrika.

Bij de aanslag op een plein in Addis Abeba viel zeker een dode en 155 gewonden. Negen van hen liggen volgens de autoriteiten in kritieke toestand in het ziekenhuis. Vanuit het publiek werd een granaat gegooid, volgens een ooggetuige van persbureau AP door een man in een politie-uniform. Hij kon worden tegengehouden door agenten. Daarna volgde een explosie.

'Liefde wint altijd'

De premier bleef ongedeerd en werd na de aanslag snel in veiligheid gebracht. Op de staatstelevisie sprak hij later van een "goed georkestreerde aanslag" die "goedkoop en onacceptabel" is. "Liefde wint altijd. Het doden van anderen is een nederlaag. Aan de mensen die ons proberen uit elkaar te drijven: dat is niet gelukt."

De 41-jarige Abiy is in een hoog tempo het land met honderd miljoen inwoners aan het hervormen. Hij wil een einde maken aan de oorlog met buurland Eritrea, liet tienduizenden politieke gevangen vrij en stelde de economie open voor investeerders uit het buitenland. Ook beëindigde hij de noodtoestand, die gebruikt werd om de oppositie meedogenloos aan te pakken.

Toch is niet iedereen blij met de hervormingen: het Tigrayan Volksbevrijdingsleger, een onderdeel van het regerende Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront, vindt dat Abiy niet zonder hun toestemming een vredesverklaring aan Eritrea had mogen sturen voordat daar een partijbijeenkomst over gehouden zou worden. "We zien dit als een fout."

(23/06/2018 @ 20:40)

Twee jaar na referendum: tienduizenden in Londen op de been tegen brexit

Tienduizenden mensen hebben in Londen gedemonstreerd tegen de brexit, het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het is vandaag op de dag af twee jaar geleden dat het brexit-referendum werd gehouden. De betogers roepen om een nieuw referendum.

De organisatie van de People's Vote March zeggen dat de race nog niet gelopen is en dat mensen hun stem moeten laten horen. De organisatoren telden meer dan 100.000 betogers.

Enkele honderden voorstanders van de brexit hielden een tegendemonstratie. Zij roepen premier May op om door te pakken en de bevolking te geven wat ze heeft beloofd, een "full British Brexit".

Onze correspondent praat je bij over de stand van zaken rondom de brexit:

De demonstraties komen op het moment dat leden van het kabinet-May zeggen dat de Britten bereid zijn de uittredingsbesprekingen zonder overeenkomst te verlaten. Minister Johnson van Buitenlandse Zaken en minister Fox van Buitenlandse Handel zeggen dat premier May niet blufte toen ze een opmerking in die richting maakte. De stelling is dat geen deal beter is dan een slechte deal.

Het grootste probleem is de onderlinge verdeeldheid over de economische verhoudingen met de EU na de brexit. De organisatoren van de demonstratie zeggen dat de twijfel bij de Britten toeneemt nu de economische gevolgen zich aftekenen.

Beloftes gebroken

"Ze hebben ons van alles voorgespiegeld, maar twee jaar later zitten we met gebroken beloftes, een economie de de gevolgen van de brexit al voelt en een regering die verlamd is door interne verdeeldheid", zei de organisator.

Een Brit die getrouwd is met een Française en in Nederland woont, zegt dat hij meeloopt om te laten zien hoe een Europeaan eruitziet.

De Britten stemden in 2016 met 52 tegen 48 procent voor uittreding uit de EU. Op 29 maart 2019 moet dat officieel een feit zijn.

De leiders van de Conservatieven en van Labour, de twee grootste partijen, zijn tegen een nieuw referendum, maar binnen de partijen heerst verdeeldheid. Kleinere partijen als de Groenen en de Liberaal Democraten zijn vóór. Zij zeggen dat het uittredingsproces nog stopgezet kan worden.

(23/06/2018 @ 20:17)

'Ik kreeg een 8 voor een vak dat ik nooit gevolgd heb'

"In eerste instantie dacht ik dat het een grapje was", zegt Max over het moment dat hij hoorde dat de examens van VMBO Maastricht ongeldig waren verklaard. "Maar mijn telefoon bleef maar trillen en ik had 400 appjes in de groepsapp. Toen dacht ik dat het misschien toch zo was en heb ik een docent gebeld. 'Vertel me alsjeblieft dat het niet waar is', zei ik. Maar toen zei ze: 'helaas wel.'"

Volgens Max was het vorig jaar op school een "heel grote puinhoop" met het samengaan van het PortaMosana College en het Sint-Maartenscollege. "Er was veel lesuitval, geen boeken, geen docenten, weinig les. Dan ging ik om kwart over acht naar school en was ik om negen uur alweer thuis omdat de rest van de dag de lessen uitvielen."

Als voorbeeld noemt hij het 'spookvak' 2D- en 3D-vormgeving dat hij volgde. "Toen ik de eerste keer naar die les ging was er geen docent. De keer daarop ook niet. De teamleider zou het uitzoeken. Ik heb daar nooit meer iets van gehoord en nooit ook maar een les gevolgd. Maar aan het einde van de rit had ik toch een 8 op mijn eindlijst. Ik vind het geen probleem, maar dat kan eigenlijk niet."

Verslaggever Joris van Poppel ging langs bij Max en zijn (boze) moeder:

Ook Sema beaamt dat. "Die hele school is een puinhoop. Ik heb vorig jaar een half jaar geen les gehad in Nederlands en biologie omdat er geen docent was." En dit jaar was er voor Engels pas twee maanden voor het examen een docent gevonden. "Dus we hadden voor het examen pas twee van de acht hoofdstukken gehad."

Cijferlijst

Sema, die voor alle 354 gedupeerde leerlingen zegt te spreken, stelt dat de leerlingen er niets aan kunnen doen. "Een maand voor de examens kregen we allemaal onze PTA-lijst (de cijferlijst van het schoolexamen) en die moesten we door onze ouders laten ondertekenen en terugsturen. Daarop stond dat de school ermee akkoord gaat met dat je het centraal schriftelijk eindexamen gaat doen."

Ook Max vindt dat de leerlingen geen blaam treft. "Als er geen docent is, krijg ik geen stof en als ik geen stof heb kan ik geen toets maken en dan is mijn PTA dus ook niet compleet. Dan vind ik niet dat je ons kan afrekenen op iets dat helemaal niet onze schuld is."

Roby is ook een van de gedupeerde leerlingen. "Ik was helemaal in shock. Ik heb zo mijn best gedaan en dan is dit het resultaat", zegt ze tegen de NOS.

Ze heeft een brief gestuurd aan de inspectie waarin ze vertelt hoeveel moeite ze heeft moeten doen om examen te kunnen doen. "Ik ben de afgelopen twee jaar erg ziek geweest, en weinig op school geweest." In die periode is ze negen keer geopereerd. Met hulp van een begeleider, haar ouders en bijles heeft ze toch examen kunnen doen in drie vakken. "Dit was voor mij een persoonlijke overwinning na alle pijn, ellende en verdriet", schrijft ze aan de inspectie.

Boven op al deze problemen werd ook nog eens vlak voor haar examens kanker geconstateerd bij haar moeder. "Toen ik examen deed, lag mijn moeder in de PET-scan. Ik denk dat je wel begrijpt wat dit met een kind doet."

Ze was dan ook blij verrast dat ze vorige week te horen kreeg dat ze voor haar drie vakken was geslaagd. "Ik was zo ongelooflijk trots op mijn familie, ouders en natuurlijk mijzelf dat ik dit ondanks alle ellende heb kunnen bereiken."

Nu haar examens ongeldig zijn geworden moet ze volgend jaar in zes vakken eindexamen doen "en dat is voor mij heel erg zwaar". Het ergste vindt Roby het nog dat de scholieren die er niets aan kunnen doen nu gestraft worden voor fouten van de schoolinspectie en het schoolbestuur. "Straf de schuldigen, maar niet al deze kinderen", schrijft ze de inspectie.

Geen leuke vervolgopleiding

Het college van bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs waar het Maastrichtse VMBO onder valt, roept minister Slob op de beslissing van de Onderwijsinspectie terug te draaien. "Dit besluit is niet in het belang van de kinderen", zegt voorzitter André Postema. "Bestraf ons, niet de leerlingen." Tientallen ouders hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.

Ook Max en Sema hopen dat de minister ingrijpt en de examens alsnog geldig verklaart. "Het is wel heel erg balen", zegt Max. "Ik had een leuke vervolgopleiding gevonden in Eindhoven en daar had ik heel veel zin in. Zonder diploma kan ik niet naar die opleiding toe."

(23/06/2018 @ 18:35)

Argentijnse criminelen verstoppen drugs in WK-bokalen

De politie in Argentinië heeft een groepje criminelen in de kraag gevat dat graag wilde profiteren van de hype rond het WK voetbal. De groep had marihuana en cocaïne verstopt in nep WK-bokalen.

De Argentijnse politie pakte de groep, die de "Narcos de la Copa" wordt genoemd, gisteren op. Bij de politieactie werd 20 kilo marihuana, 10 kilo cocaïne, 1800 porties van crack-cocaïne en omgerekend zo'n 15.000 euro in beslag genomen.

De minister van Veiligheid van de provincie Buenos Aires vond het wel een ingenieus idee van de boeven. "Maar laat je niet misleiden. Ze zouden niet bewonderd moeten worden. Integendeel: nu zitten ze in de cel", zei hij in een verklaring.

Het lijkt er overigens niet op dat de échte WK-bokaal naar Argentinië gaat dit jaar. Het land stelt teleur op het WK en verloor donderdag met 3-0 van Kroatië. Eerder kwamen de Argentijnen niet verder dan 1-1 tegen IJsland.

(23/06/2018 @ 18:02)

Woordvoerder Trump niet welkom in restaurant in Virginia

Een woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, is gisteravond in een restaurant in Virginia gevraagd te vertrekken omdat ze voor president Trump werkt. De eigenaar van het restaurant vroeg haar te vertrekken, twittert Sanders. "En daar heb ik gehoor aan gegeven."

De actie van deze vrouw zegt meer over haar dan over mij, zegt Sanders. "Ik doe er alles aan om mensen met respect te behandelen, ook al ben ik het niet met hen eens, en daar ga ik gewoon mee door."

Een ober van het restaurant zegt op Facebook dat Sanders met zeven anderen in het restaurant zat. "Ik heb haar ongeveer twee minuten geholpen. Toen vroeg mijn baas haar om te vertrekken, en dat deed ze. Haar familie ging met haar mee. We hebben niet geweigerd haar te bedienen en we hebben haar ook niet naar buiten geschopt".

De eigenares zegt tegen The Washington Post dat ze Sanders heeft verteld dat het restaurant vast wil houden aan waarden als eerlijkheid, medeleven en samenwerking.

Hypocrisie op het menu

Het voorval leidt tot veel commotie op sociale media. Zowel voorstanders als tegenstanders van het optreden van de restauranteigenaar laten van zich horen. De vader van Sanders, voormalig Republikeins presidentskandidaat Mike Huckabee, noemt het hypocriet. "Hypocrisie op de menukaart van de Red Hen in Lexington. Je kunt ook de 'haatschotel' bestellen. Voorgerecht: 'armzalige gerechten voor de armen van geest'."

Anderen prijzen de leiding van het restaurant voor "de moed om op te komen waar ze voor staan. Dat zijn echte Amerikanen. Dank u wel!"

Amerikaanse media die geprobeerd hebben het restaurant te bellen, kregen geen antwoord. De website was overbelast.

Hieronder de tweet van Mike Huckabee, Sanders' vader:

Enkele dagen geleden werd de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, door activisten belaagd toen ze zat te eten in een restaurant in Washington. Ze kreeg minutenlang verwijten naar haar hoofd over het Amerikaanse immigratiebeleid aan de Mexicaanse grens, waar kinderen van hun ouders werden gescheiden. Saillant detail: Nielsen zat in een Mexicaans restaurant.

Naar aanleiding van het protest dat ontstond na het verschijnen van foto's en video's van huilende kinderen in kampen bij de grens paste Trump woensdag zijn beleid aan. Zelfs zijn eigen vrouw Melania had gezegd dat ze het beleid verafschuwde.

Kinderen worden nu niet meer van hun ouders gescheiden. De overige strenge immigratieregels gelden onverminderd.

(23/06/2018 @ 17:57)

Voetballers 'voelen zich een beetje thuis' op WK voor adoptiekinderen

In Vianen was vandaag het WK AdoptieKids. Bijna duizend geadopteerde kinderen deden mee aan een voetbaltoernooi, waarbij ze speelden voor het land waar ze zijn geboren. Dat resulteerde in 34 verschillende landenteams.

Het toernooi werd dit jaar voor de negende keer gehouden en is ooit bedacht om geadopteerde kinderen in Nederland bij elkaar te brengen. "Je voelt je eigenlijk een beetje thuis als je je landgenoten ziet", zegt een van de deelnemers.

Hieronder zie je hoe de kinderen het WK AdoptieKids beleefden:

Meer weten over het WK voetbal in Rusland? Dan vind je hier het laatste nieuws.

(23/06/2018 @ 17:53)

Acht arrestaties in Den Haag na vuurwapengeweld

De politie heeft in Den Haag acht mensen opgepakt nadat er meerdere knallen van een vuurwapen waren gehoord. De arrestaties vonden vanochtend plaats in de wijk Bezuidenhout. Er zijn geen gewonden.

Aanvankelijk werden geen sporen gevonden, totdat agenten bij een portiek van een huis kwamen. Daar lag een een aantal kogelhulzen, schrijft Omroep West.

Twee vrouwen kwamen kort daarna de portiek uit en werden op straat aangehouden. Bij het doorzoeken van het huis werden de zes andere verdachten opgepakt.

Het gaat om vier mannen en vier vrouwen, tussen de 18 en 30 jaar. Ze komen uit Gouda, Vlaardingen, Rotterdam, Den Haag en Voorburg. Drie auto's zijn in beslag genomen voor onderzoek.

De politie onderzoekt wat de rol is geweest van de acht verdachten.

(23/06/2018 @ 16:03)

Week in beeld: Mà¡xima, Melania en Messi

Deze week begint in Landgraaf, waar aan het einde van Pinkpop een man zondagnacht met een busje een groepje vrijwilligers aanrijdt dat op de weg zit. Daarbij komt een een man van 35 uit Heerlen om het leven. Drie anderen raken zwaargewond. Danny S., de bestuurder van het busje, meldt zich later bij de politie, die hem tot vrijdag vasthoudt. Aan het eind van de week wordt S. vrijgelaten omdat er geen indicaties zijn dat hij met opzet handelde.

Na veel kritiek tekent de Amerikaanse president Trump op woensdag een decreet waarmee hij een eind maakt aan de omstreden scheiding van migrantenkinderen van hun ouders aan Amerikaans-Mexicaanse grens. Beelden van huilende migrantenkinderen die in kooien worden ondergebracht terwijl hun ouders zijn vastgezet, leidden in de VS en ver daarbuiten tot grote verontwaardiging. First lady Melania, die ook haar afschuw over het beleid uitsprak, brengt een dag later een bezoek aan twee detentiecentra voor migrantenkinderen. Na afloop is vooral veel te doen om de kledingkeuze van Melania.

En op het WK voetbal in Rusland staat Argentinië op de rand van uitschakeling. Na de 1-1 tegen IJsland verliest de ploeg van aanvoerder Lionel Messi kansloos met 3-0 van Kroatië. De verliezend finalist van het WK van 2014 heeft nog een kleine kans op de volgende ronde.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video samengevat, bekijk hem hieronder:

(23/06/2018 @ 15:37)

Trending op Twitter: Egyptenaren willen na WK-echec af van Sisi

In Egypte hebben honderdduizenden mensen op Twitter president Sisi opgeroepen te vertrekken. Aan het begin van de middag hadden al bijna 300.000 mensen gevraagd om zijn ontslag. Een kleine 50.000 anderen betuigden juist steun aan de dictator.

De hashtag 'Sisi_vertrek' kwam op na nieuwe prijsverhogingen, die werden aangekondigd tijdens het Suikerfeest, het slot van de ramadan. Kennelijk hoopte de regering met zijn timing dat hierdoor de onvrede beperkt zou blijven.

Maar de autoriteiten rekenden daarmee buiten de frustratie die de uitschakeling op het WK voetbal veroorzaakt. Het Egyptische voetbalelftal kon al na twee wedstrijden naar huis, na nederlagen tegen Uruguay en Rusland, terwijl de verwachtingen hooggespannen waren omdat Egypte de sterspeler Mohammed Salah heeft. Na de tweede nederlaag van Egypte ging het ineens hard met de hashtag die Sisi oproept op te stappen.

De protesten op Twitter zijn opmerkelijk. Sinds Sisi aan de macht is, worden straatprotesten de kop ingedrukt en is er ook censuur op internet, waar honderden websites uit de lucht zijn gehaald.

De regering is al jaren bezig te bezuinigen. In de hoop de zieltogende economie leven in te blazen, worden subsidies op brandstof, voedsel, water en stroom verlaagd.

Islamisten

Sisi maakte in 2013 als legerleider een eind aan de regering van de Moslimbroederschap, die in 2011 na democratische verkiezingen aan de macht was gekomen, maar leek sindsdien af te stevenen op een autoritair bewind. Daarin gold de islamitische wet en kwam de christelijke minderheid in het gedrang.

Na een grondwetswijziging werd Sisi in 2014 gekozen tot president. Ondanks de schijn van democratie regeert hij als een dictator en heeft hij duizenden critici van zijn bewind laten opsluiten, niet alleen islamisten, maar ook liberalen, socialisten en andere seculiere tegenstanders.

Sisi heeft de bevolking opgeroepen de ontberingen te verdragen. "Als we een echt natie willen worden, moeten we de pijn en ellende doorstaan. We moeten de prijs samen betalen." In een land waar de inkomensverschillen groot zijn en grote delen van de bevolking afhankelijk zijn van voedselsubsidies, is dat een moeilijke boodschap.

(23/06/2018 @ 15:17)

COC: asielbeleid voor homo's nog altijd ondeugdelijk

Homobelangenorganisatie COC wil dat staatssecretaris Harbers het asielbeleid voor lhbti's ingrijpend verandert.

Volgens het COC baseert de Immigratie- en Naturalisatiedienst zich op ondeugdelijke stereotypen om te beoordelen of mensen homo zijn.

De beoordeling van homo's heeft eerder ook al tot kritiek geleid in de Tweede Kamer. Harbers heeft de Kamer beloofd dat hij nog voor de zomervakantie met voorstellen voor verbeteringen komt.

Bewustwording en zelfacceptatie

Het COC heeft een kleine 300 asieldossiers onderzocht. Asielzoekers die zijn gevlucht uit angst voor vervolging vanwege hun seksuele identiteit, worden door de IND beoordeeld aan de hand van vaste criteria.

Volgens de belangenorganisatie kijkt de IND of de asielzoeker een 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' heeft doorgemaakt, maar deugt die methode niet.

Het COC zegt dat veel vluchtelingen niet zo'n proces hebben doorlopen, niet begrijpen wat ermee wordt bedoeld of er niet gedetailleerd over kunnen vertellen.

Van de door het COC onderzochte asielverzoeken van homoseksuelen wees de IND 37 procent af. In 85 procent van die gevallen kwam dat doordat de IND niet geloofde dat iemand homo is.

Zonder scrupules

Het rapport komt met verschillende voorbeelden van asielzoekers die niet werden geloofd, omdat ze niet aan het stereotype voldeden.

Het COC haalt onder anderen een afgewezen Afrikaanse (een specifiek land wordt niet genoemd) asielzoeker aan. Die zei tegen de IND dat hij zijn seksuele voorkeur had geaccepteerd. De IND zou hem toen hebben tegengeworpen dat hij "zonder enige scrupules zijn homoseksualiteit omarmde".

Het COC roept Harbers op bij de beoordeling van lhbti-asielzoekers de criteria aan te passen. "Zelfidentificatie" zou centraal moeten komen te staan. De belangenorganisatie praat maandag met de staatssecretaris.

(23/06/2018 @ 15:00)

Explosie bij campagnebijeenkomst president Zimbabwe

Op een campagnebijeenkomst van de Zimbabwaanse president Mnangagwa in een stadion in de stad Bulawayo heeft zich een explosie voorgedaan. Volgens de Zimbabwaanse staatszender ZBC is de president daarbij niet gewond geraakt en is hij geëvacueerd. Wel zou er een aantal andere mensen gewond zijn geraakt, onder wie vice-president Mohadi.

Volgens ooggetuigen van het Amerikaanse persbureau AP explodeerde er iets in het stadion toen Mnangagwa net klaar was met het toespreken van het publiek. De explosie was volgens de ooggetuigen dicht bij de vip-tent.

Wie er achter de explosie zit, is onduidelijk. Tegen lokale media zegt de woordvoerder van Mnangagwa dat er de afgelopen jaren "meerdere aanvallen" op hem zijn uitgevoerd.

Verkiezingen

Zimbabwe gaat op 30 juli naar de stembus. Het worden de eerste verkiezingen in het land zonder de onder druk vertrokken oud-president Mugabe. Mnangagwa werd in november vorig jaar benoemd tot de opvolger van Mugabe, die het land jarenlang met harde hand regeerde.

Mnangagwa heeft eerlijke en vrije verkiezingen beloofd. Waarnemers uit het Westen zijn uitgenodigd om te komen kijken. Eerdere verkiezingen werden vaak gekenmerkt door fraude en geweld.

De partij van Mugabe én Mnangagwa, de ZANU-PF, won jarenlang met grote overmacht de verkiezingen. Alleen bij de laatste verkiezingen in 2013 moesten zij tegenstand dulden van de MDC van de in februari overleden oppositieleider Morgan Tsvangirai.

(23/06/2018 @ 14:22)

Commissarissen KLM willen gelijke behandeling personeel KLM en Air France

De raad van commissarissen van KLM wil dat het bedrijf niet meer wordt behandeld als een dochteronderneming van Air France, terwijl KLM vier keer meer winst maakt. Dat schrijven de KLM-commissarissen in een brief aan waarnemend bestuurder Anne-Marie Couderc van Air France-KLM.

Om gelijke behandeling te waarborgen, moet de bestuursstructuur worden aangepast, eist de rvc. Het KLM-personeel heeft het idee dat de top zich vooral met Air France bezighoudt. Ook klaagt het erover dat het slecht is geïnformeerd over de benoeming van een nieuwe ceo.

Air France-KLM wil Philippe Capron van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia als nieuwe topman, meldden Franse media al eerder. Jean-Marc Janaillac stapte op 4 mei op nadat het merendeel van het personeel tegen het salarisbod van de directie had gestemd. Hij had zijn lot verbonden aan de uitkomst van de stemming, na een slepend loonconflict.

(23/06/2018 @ 14:16)

De revolutie van Abiy, de nieuwe premier van Ethiopië

Als een wervelwind trekt de nieuwe premier Abiy Ahmed niet alleen door zijn eigen land Ethiopië, maar ook zijn optreden in de Hoorn van Afrika doet stof opwaaien. Je zou het een revolutie kunnen noemen. Want hij luidt radicale veranderingen in voor het soms archaïsche Ethiopië (ruim 100 miljoen inwoners) en trekt vredesprocessen weer los in een regio die al vele decennia in geweld ondergedompeld is.

Hij is 41 jaar en de jongste leider van het continent. Hij is een Oromo, de eerste keer in de Ethiopische geschiedenis dat een lid van 's lands grootste bevolkingsgroep het land leidt. Abiy Ahmed werd in maart dit jaar door de Ethiopische regeringspartij het EPRDF (Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront) aangewezen als premier, de hoogste politieke functie van het land. Iedereen dacht toen nog dat hij een gevangene van zijn partij zou zijn en dat er weinig ging veranderen. Maar hij geeft niemand nauwelijks tijd om te ademen, zo voortvarend gaat hij te werk.

Neem zijn opmerking deze week in het parlement over terrorisme. Tot voor kort betekende het woord 'terrorisme' in het officiële vocabulaire 'oppositie', oppositie van politici, van intellectuelen, van kwade jongeren en van kritische journalisten. Allemaal gingen ze dus het gevang in. En wat zegt Abiy nu? "Staat de grondwet toe dat een veroordeelde in donkere kamers mag worden gemarteld? Martelen, mensen in donkere kamers opsluiten, dat is onze manier van terrorisme."

Dialoog

Jarenlang sloot de regering tienduizenden dissidente Ethiopiërs op en Abiy heeft ze bijna allemaal in korte tijd vrijgelaten. Hij ging een dialoog aan met opposanten in het buitenland. Al even ondemocratisch was de economie. De staatssector was dominant en ook daar maakt Abiy een einde aan. In Ethiopia Airlines, Afrika's grootste luchtvaartmaatschappij, krijgt privékapitaal voortaan een plaats, evenals in het nationale telecommunicatiebedrijf.

Dat zijn niet zomaar gestes, nee het markeert het einde van het zogenoemde developmental state model van Ethiopië". Onder dat model dirigeert de staat alle economische activiteit. In cijfers werkte het: al twintig jaar groeit jaarlijks de economie met meer dan tien procent, hoger dan waar ook op het continent. De grote sprong voorwaarts die Ethiopië maakte, werd echter niet geëvenaard door politieke vooruitgang. Ja, er gingen veel meer jonge Ethiopiërs naar school maar als ze gewapend met hun nieuwe kennis hun mond opendeden, verdwenen ze ouderwets achter de tralies. Die contradictie konden de machthebbers voor Abiy aantrad niet oplossen.

Ook de buitenlandse relaties van Ethiopië raakten vastgeroest. Bij het conflict met Egypte over het Nijlwater sinds Ethiopië een grote dam in de Blauwe Nijl bouwt, werd steeds oorlogszuchtiger taal gebruikt. Hoewel Ethiopië vermoedelijk weinig concessies zal doen in deze controverse, reisde Abiy wel direct naar Caïro af, wat tot vermindering van de spanningen leidde.

Kemphanen

Verder nam deze week Abiy een voorname rol op zich bij de vredesonderhandelingen rond Zuid-Sudan door de rivalen president Salva Kiir en rebellenleider Riëk Machar uit te nodigen voor een dinertje in Addis Abeba. En de allergrootste doorbraak vond deze week plaats in de relatie met Ethiopisch aartsvijand Eritrea. Issayas Aferworki, de president van het staatje aan de Rode Zee, ging in op een uitnodiging van Abiy om hun grensconflict te beslechten. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag had al in 2000 Eritrea gelijk gegeven, maar Ethiopië weigerde de bezette grensstad Badme terug te geven. Daartoe is Abiy nu wel bereid.

Natuurlijk vecht de oude garde in Ethiopië terug en moeten alle juiste gebaren van de premier gevolgd worden door de juiste besluiten. Dit is pas het begin. Houd uw adem in wat er de komende tijd te gebeuren staat in Ethiopië.

(23/06/2018 @ 13:42)

Waarschuwing voor geraffineerde phishingmails van nepoverheid

De overheid en de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW waarschuwen voor valse e-mails, die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden.

In de berichten die van mijnoverheid.nl lijken te komen, wordt geprobeerd de DigiD-inloggegevens van de ontvangers te bemachtigen. Er wordt gemeld dat er een bericht van de Belastingdienst klaarstaat in de berichtenbox op MijnOverheid. Doordat het bericht een persoonlijke aanhef heeft, lijkt het betrouwbaar.

Ook heeft het webadres een groen slotje, wat erop duidt dat de website beveiligd is. Dat idee wordt versterkt door de vermelding 'beveiligd'.

Goede imitatie

MijnOverheid waarschuwt op zijn website voor de phishingmail en zegt vooral niet op de link in het bericht te klikken. "Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail."

Wie toch klikt, komt op een aanmeldscherm van DigiD, waarop ook het wapen van de Rijksoverheid staat. De Fraudehelpdesk waarschuwt dat het een goede imitatie betreft van de echte berichten van MijnOverheid en raadt mensen aan het webadres mijn.overheid.nl handmatig in te voeren.

Mail verwijderen

De phishingmails die van de RDW afkomstig lijken, hebben als afzender info@mail.rdw.nl en als onderwerp Afdeling Service. In het bericht wordt gevraagd om de persoonlijke gegevens bij te werken en te controleren op een website.

De RDW waarschuwt niet op de link in het bericht te klikken, geen gegevens in te vullen en de mail te verwijderen. E-mails van de RDW eindigen op @rdw.nl.

(23/06/2018 @ 13:33)

Olievlek in havengebied R'dam: havens dicht en kans op stankoverlast

In de Rotterdamse haven is een olietanker tegen een steiger gevaren. Het gaat om de Bow Jubail van Odfjell, die onder Noorse vlag vaart.

Het schip was niet onderweg naar de Rotterdamse vestiging van Odfjell, maar wilde aanleggen bij een bedrijf in de Derde Petroleumhaven in het Botlekgebied. Eerder werd gemeld dat de Bow Jubail in de Geulhaven tegen een steiger was gevaren.

De Bow Jubail verloor veel stookolie voordat een lek gedicht kon worden. Er is zo'n 200 ton stookolie vrijgekomen.

Dagen opruimen

Het opruimen van alle stookolie gaat nog dagen duren, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. "Specialistische bedrijven zijn nu al aan de slag met het opruimen. De olie is bovendien deels op de Maas gekomen. Dat is een vrij lang spoor geworden."

De olie heeft zich verspreid tot aan Hoek van Holland. Daardoor bestaat de kans dat de stranden in de omgeving vervuild raken. Bovendien kan er de komende dagen stankoverlast zijn door de olie.

Jachthavens dicht

Vanwege het olielek zijn de jachthavens in het havengebied dicht om verdere verspreiding van de olie te voorkomen. Het is nog onduidelijk hoelang die dichtblijven.

Het schip heeft inmiddels aangemeerd bij een andere steiger. De hulpdiensten gaan uit van een ongeval. Er is niemand aangehouden.

In de video hieronder is te zien hoe de stookolie uit het zeeschip spuit:

In de nabije omgeving is een sterke olielucht te ruiken. Door de windrichting hebben vooral bedrijven in het Botlekgebied last van de stank. Uit Spijkenisse en Vlaardingen zijn vooralsnog geen meldingen gekomen.

(23/06/2018 @ 12:40)

Massale steun voor zwaargewonde agent na explosie Utrecht

Bij het politiebureau in Kanaleneiland in Utrecht zijn honderden kaarten en brieven bezorgd als steunbetuiging voor de zwaargewonde agent na een explosie in een flat. Ook zijn er tientallen bossen bloemen afgegeven.

"We voelen de steun. Overweldigend", vertelt een agent in de Dichters- en Rivierenwijk, schrijft RTV Utrecht. Hij riep onlangs op zoveel mogelijk steunbetuigingen te sturen. Veel mensen gaven gehoor aan die oproep. Ook op sociale media regent het sympathieke berichten aan het adres van de agent.

De agent brak beide benen toen hij donderdag uit een raam viel van twee hoog. Hij probeerde het vuur te ontvluchten na een explosie.

Buurtbewoner Omar hielp de gewonde agent en werd daarvoor geprezen op sociale media. Hij vertelt zijn verhaal, maar wilde liever niet herkenbaar in beeld:

De ontploffing volgde na brand in een appartement. Een 70-jarige man is aangehouden voor brandstichting. Hij wordt ook verdacht van het doodsteken van zijn vrouw.

Na de ontploffing werden meerdere appartementen ontruimd. Vermoedelijk kunnen de meeste bewoners pas na dit weekend weer naar huis.

(23/06/2018 @ 12:36)

Honderden protesteren tegen toename 'liegvelden'

In zes plaatsen in het land protesteren mensen tegen de groei van vliegverkeer in Nederland. De protesten zijn een initiatief van bewonersgroepen en milieubelangenorganisaties.

De demonstranten vrezen voor het milieu vanwege de "explosieve groei van goedkoop vliegverkeer". Het kabinet zou meer werk moeten maken van duurzame alternatieven zoals de trein, vinden zij. De organisatie vraagt mensen om in het rood gekleed te komen. Daarmee wordt dan een rood sein uitgebeeld dat te zien moet zijn vanuit de lucht.

Lelystad

Verslaggever Martijn van der Zande ziet in Zwolle ongeveer driehonderd mensen op de been. "Ze dragen spandoeken met teksten als 'Geen lawaai van Lelystad' en 'Minder liegvelden!'"

Het protest in Zwolle richt zich ook op uitbreiding van Lelystad Airport en de geplande laagvliegroutes. "De mensen hier zijn bang dat de laagvliegroutes voor herrie en fijnstof gaan zorgen."

Hieronder een overzicht van de protesten in Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Eelde, Maastricht en Eindhoven in tweets:

(23/06/2018 @ 12:31)

Paul McCartney verrast pub in Liverpool en bezoekt plekken van zijn jeugd

De bezoekers van een pub in Liverpool werden onlangs verrast toen een gordijn openging en daar ineens Paul McCartney met een bandje stond. In een paar seconden was de landerige sfeer verdwenen en stond het publiek opgetogen te dansen, te klappen en mee te zingen op A Hard Day's Night.

McCartney dronk als jongen wel eens wat in deze pub, The Phil, en trad er ook op. Hij merkte daar nu over op dat de "reis van zijn leven" erg lang was geweest. "De afstand van hier tot waar we nu zijn, is fenomenaal."

Oudemannenstem

Het optreden in de pub was de afsluiting van een bezoek aan plekken uit zijn jeugd in Liverpool. McCartney ging daar langs met tv-presentator James Corden voor het programma-onderdeel Carpool Karaoke van de Late Late Show. Corden zingt daarin met muzikale beroemdheden liedjes, terwijl hij hen rondrijdt, meestal door Los Angeles.

Voor deze aflevering was Corden in Liverpool, waar schijnbaar toevallig de beroemdste zoon van de stad in zijn auto stapte. Het werd een vrolijke aflevering, waarin de 76-jarige ex-Beatle zich van zijn jongensachtige en energieke kant liet zien; een merkwaardig contrast, met zijn wat schorre oudemannenstem.

Een emotioneel hoogtepunt was het samen in de auto zingen van Let it be. McCartney vertelde dat hij deze song heeft geschreven nadat zijn overleden moeder in een droom aan hem verschenen was en had gezegd: "It's going to be okay. Just let it be."

"Ik werd wakker en ik zei tegen mezelf: 'Wat was dat? Wat zei ze? Let it be? Dat heb ik nog nooit gehoord. Dat is heel goed". Zijn moeder overleed in 1956 aan een embolie, toen hij 14 jaar oud was en net met John Lennon muziek begon te maken.

Nadat ze Let it be gezongen hadden werd Corden emotioneel. Hij vertelde dat hij zich herinnerde dat zijn opa en vader tegen hem zeiden dat ze het beste lied gingen spelen dat hij ooit gehoord had, en vervolgens Let it be opvoerden. "Mijn opa zou hier een absolute kick van hebben gekregen", zei Corden. Waarop McCartney zei dat die opa de kick ook kreeg, suggererend dat zijn opa vanuit de hemel meekeek.

Rijtjeshuis

Vervolgens stopten ze bij 20 Forthlin Road, het rijtjeshuis waar McCartney van zijn twaalfde tot zijn achttiende woonde. McCartney zei dat hij er sindsdien nooit meer binnen was geweest. Opmerkelijk genoeg zag het interieur er nog bijna net zo uit als in de jaren zestig.

Ze bezochten de kamer waar hij samen met John Lennon veel Beatles-hits schreef. Ook toonde hij de wc, zijn "akoestische kamer" waar hij uren met zijn gitaar zat om dingen uit te proberen en zijn liedjes te verbeteren. Op de oude piano die in huis stond, begeleidde hij zichzelf en Corden bij "When I'm 64".

Relevanter dan ooit

In de auto formuleerde Corden het geheim van McCartney's toch zo simpele muziek: "Jouw muziek is zo vol positiviteit en vreugde, het heeft een boodschap van liefde en saamhorigheid. Ik heb het gevoel dat het vandaag misschien zelfs relevanter dan ooit is".

Helemaal belangeloos was de bijdrage van McCartney niet. Hij zong ook een song van zijn nieuwe album dat in september uitkomt.

(23/06/2018 @ 12:29)

Pantera-drummer Vinnie Paul (54) overleden

De Amerikaanse drummer Vinnie Paul is overleden. De 54-jarige Texaan, geboren als Vincent Paul Abbott, is vooral bekend als mede-oprichter van de zeer succesvolle metalband Pantera.

De band boekte met name in de jaren negentig succes in de VS en daarbuiten met snoeiharde groovemetal. In Nederland trad Pantera zeven keer op en werden albums van de band goed verkocht.

Vinnie's broer 'Dimebag' Darrell Abbott, leadgitarist in Pantera, kwam op tragische wijze aan zijn einde. Na het uiteenvallen van Pantera in 2003 hadden de broers een nieuwe band, Damageplan, opgericht. In december 2004 was de band net aan een concert in Ohio begonnen toen een man het podium op stormde en Darrell Abbott doodschoot. Ook vijf anderen kwamen bij die aanslag om.

Hellyeah

Twee jaar later werd Vinnie Paul de drummer van de heavymetalband Hellyeah, en dat bleef hij tot zijn dood. Waaraan Vinnie Paul is overleden is niet bekendgemaakt.

Als zijn inspiratiebronnen noemde Vinnie Paul een paar jaar geleden op de website OnlineDrummer.com de Texaanse band ZZ Top en de gitarist Stevie Ray Vaughn, maar ook de bands Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss en Van Halen.

(23/06/2018 @ 11:26)

Migranten vast in draaideur aan de kust, onze correspondent is in Ventimiglia

Het Italiaanse grensstadje Ventimiglia is een plek waar migranten die naar Frankrijk willen, maar moeilijk weg komen. Vaak worden ze teruggestuurd door de Franse politie en even vaak wagen de migranten weer een nieuwe poging om het buurland te bereiken.

Correspondent Mustafa Marghadi was de afgelopen dagen in de grensplaats tussen Italië en Frankrijk. Daar werd hij rondgeleid door een politieagent en sprak hij met een aantal migranten:

Een van de migranten vertelt dat hij al drie keer Frankrijk heeft gehaald, maar dat hij telkens weer uit de trein werd gezet. "Ik wil graag naar Spanje. Daar kan ik goed werk vinden en papieren krijgen. In Italië kan dat niet. Het is hier niet goed", vertelt de man.

Volgens de agent is de situatie in Ventimiglia het beste te vergelijken met de songtekst van het nummer Hotel California van de Eagles: 'Je kunt uitchecken, maar je kunt nooit weg'.

(23/06/2018 @ 11:20)

Dernière mise à jour : 23/06/2018 @ 08:58
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette