Texte à méditer :  Tout avantage a ses inconvénients et réciproquement.   Les SHADOKS
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche





Agenda

25 Février 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Roméo


C'était aussi un 25 / 2
2001

Le Stonegate est surpris en train de vidanger des eaux chargées d'hydrocarbures au large du Finistère-Sud


Né(e) un 25 / 2 / 1841
Auguste Renoir



Culture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recette



Ecoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radio



Sudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


'Alleen regen stopt nu de bommen in Oost-Ghouta'

Ondervoeding, geen medische zorg en honderden gedode burgers: door de oplaaiende gevechten voltrekt zich in Oost-Ghouta een humanitaire ramp. Ondanks de wapenstilstand die gisteren is afgekondigd, blijven de bombardement doorgaan. Wat is er aan de hand in de stad in het zuiden van Syrië?

Oost-Ghouta is een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus; de wijk is al zo'n vijf jaar in handen van rebellen. "Maar sinds het einde van vorig jaar is de strijd harder geworden", vertelt correspondent Marcel van der Steen.

Het Syrische leger is bezig met een offensief om Oost-Ghouta weer in handen te krijgen. "Het is een van de laatste grote bolwerken van de rebellengroepen", vertelt Van der Steen. "Assad wil 'zijn' land terugkrijgen, zo ziet hij het. Daarom heeft hij zijn offensief opgeschroefd, deels dankzij de steun van Rusland en Iran."

Ook veel kinderen zijn het slachtoffer van de luchtaanvallen van het Syrische leger op de rebellenenclave Oost-Goutha:

Het Syrische leger zegt dat het alleen jacht maakt op terroristen. In de praktijk lijken echter vooral de 400.000 inwoners van Oost-Ghouta slachtoffer te worden van de bombardementen en beschietingen, vertelt Van der Steen. "Volgens de VN leeft 80 procent van de mensen onder de grond, in tunnels. Ze hebben geen eten, geen drinken en geen elektriciteit."

Hulp is er amper: maanden geleden stond de VN al klaar met transporten, wachtend op groen licht. Hulp wordt nog maar mondjesmaat geleverd. "Het is een groot gebied en er zijn simpelweg geen grondstoffen om mensen te voeden. Bakkers genoeg, maar materiaal om brood te maken is er niet."

De regio afsluiten van voeding en medische zorg is een bewuste strategie van het Syrische leger, denkt Van der Steen. "Assad wil de regio uithongeren. Als hij hulptransporten het gebied binnenlaat, worden zijn tegenstanders ook gevoed."

Staakt-het-vuren

Sinds gisteren is een wapenstilstand van kracht in de stad, na druk van de VN. Dat zou hulporganisaties de ruimte moeten geven om burgers te helpen. Op papier tenminste. "Het staakt-het-vuren zou betekenen dat op korte termijn een voorlopig einde komt aan beschietingen van beide zijden, en dat transport het gebied in mag", vertelt hij. "Een Libanese krant met goede contacten in Damascus meldt dat de Syrische overheid bezig is met een evacuatieplan voor vrouwen, mannen boven de zestig en kinderen tot 12 jaar."

Maar zo'n evacuatieplan is moeilijk uitvoerbaar, denkt Van der Steen. "Het is de vraag of mensen hun familie wel willen verlaten en of ze de regering van Assad wel vertrouwen bij zo'n operatie."

Een van de burgers die wel wist te vluchten, is oorlogsfotograaf Mohammed Abdullah. Regelmatig belt hij met vrienden die nog vastzitten in het gebied. Ook hij beschrijft in gesprek met Nieuwsuur een afgrijselijke situatie. "Ik sprak net een vriend aan de telefoon. Hij zegt dat mensen geen voedsel kunnen vinden. Het kan zijn dat ze wat spaargeld hebben, maar er is geen eten te koop, want de markt is gebombardeerd. En je kunt niet eens de straat op om eten te zoeken."

Het onderhouden van dagelijks contact wordt door aanhoudende bombardementen steeds lastiger, zegt hij. "Als mijn vrienden offline gaan, dan word ik echt bang. Ik durf niet onder ogen te zien dat ze misschien dood of gewond zijn. Ze zijn in gevaar. Dat breekt mijn hart. Ik kan niets doen om ze te beschermen."

Vrijbrief voor nóg steviger offensief

Het is nog maar de vraag of de strijdende legers zich aan de wapenstilstand gaan houden. Tijdens het staakt-het-vuren mogen de legers nog wel strijden tegen de terroristische groeperingen. Maar als het Syrische leger en Rusland de meeste rebellen als terroristisch aanmerken, gaan de beschietingen gewoon door. Bovendien zou de wapenstilstand een vrijbrief kunnen zijn om na dertig dagen wapenstilstand een nog steviger offensief te beginnen, denkt Van der Steen.

Of de situatie in het gebied binnenkort zal verbeteren, vindt hij daarom lastig in te schatten. "De toestand is verschrikkelijk. Het is hoopvol dat er eindelijk wat gebeurt, dat de wereld niet langer stilzit. Maar het is de vraag wat er gebeurt na die dertig dagen."

Regen als oplossing?

Volgens Abdullah is er maar een ding wat op de korte termijn nog het verschil gaat maken: regen. Tijdens hevige regenbuien wordt er niet gebombardeerd, vertelt hij. "Een vriend van mij zette beelden op Facebook dat hij buiten in de regen staat. Dat was de eerste keer in vijf dagen dat hij de straat op kon. Regen is de enige hoop voor hen."

"De afgelopen zes jaar is er niets gedaan op de grond, ook niet door de VN. Maar vijf, tien minuten regen kan leiden tot een wapenstilstand."

(25/02/2018 @ 20:50)

Explosie in Leicester, politie spreekt van 'groot incident'

In de Engelse stad Leicester is een zware explosie geweest in een winkel. Op sociale media zijn beelden te zien van vlammen die boven een woonwijk uit komen. Van de winkel is weinig meer over, blijkt uit de beelden.

De straat waar de explosie is geweest is afgezet. De politie spreekt van een "groot incident". Britse media schrijven dat er naast de winkel ook een woning is verwoest.

Het is onbekend wat de explosie heeft veroorzaakt. Ook is nog onduidelijk of er gewonden zijn gevallen.

(25/02/2018 @ 20:31)

Honderden Nederlanders gestrand door slecht weer op Canarische Eilanden

Tientallen vluchten van en naar de Canarische Eilanden Lanzarote en Tenerife hebben vandaag moeten uitwijken vanwege slecht weer. Honderden Nederlandse vakantiegangers kunnen de twee eilanden niet verlaten. Honderden anderen kunnen er nog niet heen en moeten overnachten op Gran Canaria of in Faro in Portugal.

De vliegtuigen hadden vooral last van slecht zicht door regen, zegt een woordvoerder van TUI. Veel vluchten van de reisorganisatie zaten vol vanwege de krokusvakantie. Bij Transavia moesten de drie vluchten, met in totaal ruim 500 reizigers, uitwijken naar Gran Canaria, Fuerte Ventura en Faro.

Op sommige eilanden is het volgens de reisorganisaties passen en meten om mensen onder te brengen. Vooral op Gran Canaria zitten de hotels erg vol, zegt TUI. De woordvoerder hoopt dat de situatie morgen weer normaal is. Het vliegveld op Tenerife is inmiddels weer open.

Op Gran Canaria was het weer vandaag nog heel behoorlijk. Het waaide een tijd flink en er viel wat regen, maar al snel kleurde de lucht weer blauw. Voor morgen wordt goed vakantieweer voorspeld.

(25/02/2018 @ 20:16)

Brand bij Van der Valk-hotel in Hoorn, twee gewonden

Een Van der Valk-hotel in Hoorn is deels ontruimd vanwege een brand. Volgens de brandweer hadden twee mensen ademhalingsproblemen als gevolg van de rook. Een van hen is naar het ziekenhuis gebracht. Het vuur lijkt geblust.

De brand ontstond op de tweede verdieping in een gevel. Alle kamers en ruimtes in de buurt van het vuur zijn ontruimd. De brandweer onderzoekt nog of het vuur in de muren ook uit is. Iemand moet de hele nacht in de gaten houden of het vuur niet door blijft smeulen.

Hotelgasten worden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen casino. Later wordt duidelijk of zij mogen terugkeren naar hun kamer of dat ze ergens anders worden ondergebracht.

(25/02/2018 @ 20:00)

Nog 110 Nigeriaanse meisjes vermist na aanval Boko Haram

De Nigeriaanse regering heeft bekendgemaakt dat nog 110 meisjes worden vermist na de aanval van terreurbeweging Boko Haram, eerder deze week in het noordoosten van het land. Na de aanval meldden lokale autoriteiten dat een groot deel van de meisjes was teruggevonden door het leger, maar de gouverneur van de deelstaat Yobe ontkende dat later weer.

Boko Haram viel maandag een dorpsschool aan in Dapchi, een plaats in de noordoostelijke deelstaat Yobe. Op de school zitten 900 kinderen. Volgens ooggetuigen hadden de strijders voor de aanval aan dorpsbewoners gevraagd waar ze de school konden vinden. Na de aanval zagen de ooggetuigen dat gewapende mannen jonge vrouwen meenamen, vermoedelijk de meisjes.

Veel meisjes vluchtten tijdens de aanval de bossen in. De lokale autoriteiten zeiden eerder dat ze er rekening mee hielden dat de vermiste meisjes zich daar nog verstopten. President Buhari sprak al van een nationale ramp. Hij zegt dat alles op alles wordt gezet om de meisjes terug te vinden.

Chibok

Als Boko Haram de meisjes inderdaad heeft meegenomen, gaat het om een van de grootste ontvoeringen sinds 2014. Toen kidnapten terroristen meer dan 270 schoolmeisjes in de plaats Chibok. Zo'n 100 Chibok-meisjes worden nog steeds vermist. Van de meisjes die wel zijn vrijgekomen is bekend dat ze gedwongen werden te trouwen met strijders van Boko Haram.

De regering voert gesprekken met familieleden van de meisjes. Veel van hen hebben kritiek op de regering van Buhari, omdat ze vinden dat het te lang duurt voor er duidelijkheid wordt gegeven over het lot van hun kinderen.

De terreurbeweging richt zich regelmatig tegen scholen en andere onderwijsinstellingen. Boko Haram betekent "westers onderwijs is verboden" in het Hausa, een taal die wordt gesproken in het noorden van het land. Sinds de organisatie in 2009 de wapens oppakte zijn meer dan 20.000 mensen om het leven gekomen en zijn meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

(25/02/2018 @ 19:50)

Defensie doet onderzoek naar lekken in zaak-Marco Kroon

Minister Bijleveld van Defensie laat onderzoek doen naar het lekken van staatsgeheimen in de zaak rond ex-commando Marco Kroon. "Intern gaan we kijken wie wat naar buiten heeft gebracht", zegt ze vanavond in het tv-programma WNL Op Zondag.

Ze waarschuwt dat er hoge gevangenisstraffen staan op het lekken van staatsgeheimen. Ze noemt het "heel vervelend dat hieromtrent zo veel gegevens naar buiten komen".

Kroon bracht vorige maand in de publiciteit dat hij in 2007 in Afghanistan een vijand had gedood die hem eerder hardhandig had ondervraagd en vernederend. Vrijdag wilde Nieuwsuur hier verder op gaan, maar op verzoek van Defensie zond Nieuwsuur het verhaal niet uit omdat het mensenlevens in gevaar zou kunnen brengen.

Wel meldde De Telegraaf dat Kroon in 2007 op een spionagemissie in de Afghaanse hoofdstad Kabul was, waar hij met anderen vanuit een safe house opereerde.

Meer respect voor Nieuwsuur

De minister zegt dat Kroon erop is aangesproken dat hij de publiciteit zoekt. "Het lijkt me verstandig dat hij er niets over zegt. Als zijn rechtspositie in het geding is, mag hij daar zeker wat over zeggen als militair, maar hij mag geen enkel staatsgeheim naar buiten brengen."

Bijleveld zegt dat ze "net iets meer respect voor Nieuwsuur heeft" dan voor De Telegraaf. "We hebben ook De Telegraaf verzocht informatie achter te houden. Zij hebben wel gegevens naar buiten gebracht."

Operaties in Afghanistan?

Gisteren vroeg een aantal commando's via hun advocaat aan Marco Kroon om verder niets naar buiten te brengen over zijn tijd in Afghanistan, omdat dat mensenlevens in gevaar zou kunnen brengen.

De minister wil niet zeggen of er nog inlichtingenoperaties in Afghanistan lopen. "Het gaat over staatsgeheimen, en mensenlevens kunnen in gevaar komen als deze informatie naar buiten wordt gebracht."

(25/02/2018 @ 19:45)

17-jarige Orlando al een week spoorloos, politie doet passantenonderzoek

De politie doet vanavond in Den Haag een passantenonderzoek om meer te weten te komen over de vermissing van een 17-jarige jongen. De Rotterdammer Orlando had vorige week zondag een internetdate met een man in Den Haag, die hij had gemaakt via datingapp Grindr. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

De politie sluit niet uit dat Orlando slachtoffer is geworden van een misdrijf. Er is geen concrete informatie over wat er met hem is gebeurd, maar het is duidelijk dat er "iets niet klopt".

Orlando maakt volgens de politie regelmatig afspraken via sites en apps. Maar het komt nooit voor dat hij daarna wegblijft en niets van zich laat horen.

"Zijn vrienden en familie, die hij dagelijks spreekt, hebben niets van hem gehoord. Hij is niet op school en werk verschenen, terwijl hij daar normaal altijd verschijnt. Ook heeft hij zijn pinpas niet meer gebruikt", zegt de politie.

'Afgezet na date'

De man met wie Orlando vorige week de internetdate had, is verhoord door de politie. Hij verklaart dat hij Orlando na hun date heeft afgezet in Ypenburg, waar hij hem ook had opgehaald.

Kort na middernacht stuurde Orlando zijn moeder nog een paar sms'jes. Daarin stond onder meer dat hij op weg was naar huis. Sindsdien staat zijn telefoon uit.

'Orlando stuurde berichten niet zelf'

Zijn familie zegt tegen het AD te vermoeden dat Orlando's laatste berichten niet door hemzelf zijn geschreven. Bepaalde woorden zijn anders gespeld dan Orlando altijd doet. De politie weet hiervan.

Een wijkonderzoek in Ypenburg heeft nog geen aanwijzingen opgeleverd. Daarom benadert de politie daar vanavond joggers, mensen die honden uitlaten en andere passanten, in de hoop dat zij vorige week rond dat tijdstip ook in de wijk waren en iets hebben gezien dat licht op de zaak kan werpen.

(25/02/2018 @ 19:36)

Verontrustend warm op winters Groenland: temperaturen boven nul

Normaal liggen de temperaturen er de hele winter ver onder het vriespunt, maar de afgelopen dagen was het in Groenland warmer dan in Nederland. Gisteren steeg het kwik op een van de noordelijkste plekken ter wereld tot 6 graden. "Dat is hetzelfde als het hier nu 28 graden zou zijn", zegt weerman Gerrit Hiemstra.

Vorige week maandag en dinsdag werden in meetstation Kap Morris Jesup, in het noordelijkste puntje van Groenland, ook al temperaturen van boven de nul gemeten. De afgelopen 24 uur was het er tussen de 3 en 6 graden.

"Hoe vreemd dat is?", schreef de Amerikaanse wetenschapper Robert Rohde van de universiteit in Berkeley, Californië er woensdag over. "Nou, het is een poolwinter. De zon ging onder in oktober en komt pas weer op in maart. Het is er continu nacht, maar het vriest niet." De afgelopen dertig jaar lag de gemiddelde temperatuur in Kap Morris Jesup in februari rond de -32 graden.

Twee keer eerder

Meteorologen en klimaatwetenschappers spreken van een zeer verontrustende ontwikkeling, die een enorme invloed kan hebben op het klimaat wereldwijd. De warmere winters leiden ertoe dat ijskappen sneller smelten, schrijft wetenschapper Jason Box, die onderzoek doet op Groenland, op Twitter.

Tot dusver heeft het meteorologisch instituut van Denemarken er pas twee keer eerder temperaturen van boven de nul gemeten in deze tijd van het jaar. De eerste keer was in 2011, de tweede keer vorig jaar. Inmiddels vriest het wel weer op het noordelijkste puntje van Groenland.

(25/02/2018 @ 19:27)

Gerrit Hiemstra klaar met nieuws over Siberische Beer: 'trek een trui aan'​

De afgelopen dagen was het overal te lezen: de 'Siberische Beer' komt eraan. Die zou winters weer en ijzige wind met zich meebrengen. Maar volgens weerman Gerrit Hiemstra hoeven we niet te rekenen op Russische weersomstandigheden. Het wordt koud, maar niet extreem koud, zegt hij.

De temperaturen liggen de komende dagen waarschijnlijk net onder het vriespunt. 's Nachts is het kouder en kan de temperatuur op sommige plekken dalen tot -10 graden. Daarmee is het winters, maar niet 'Siberisch koud', zegt Hiemstra. "In Siberië liggen de temperaturen overdag rond de -20. Hier daalt het kwik waarschijnlijk tot -3 graden."

Door de wind kan het wel een stuk kouder aanvoelen. Maar het is verwarrend om in voorspellingen ook de gevoelstemperatuur mee te nemen, vindt de weerman. "Daardoor kan een verkeerd beeld van de werkelijkheid ontstaan. Veel mensen weten zelf wel: als het waait is het buiten kouder."

Even wennen voor jongeren

Met name de oudere generaties zullen niet schrikken van de winterse kou die de komende dagen het land intrekt, denkt Hiemstra. Voor jongeren kunnen de ijzige temperaturen wel even wennen zijn.

Het is inmiddels namelijk alweer een paar jaar geleden dat het dagenlang koud was. De laatste keer dat in Nederland sprake was van een koudegolf - de tegenhanger van een hittegolf - was in 2012. Bij een koudegolf blijft de temperatuur vijf dagen achtereen overdag onder de nul en is het op minimaal drie van de vijf dagen kouder dan -10 graden.

Nu is het nog te vroeg om te speculeren over een nieuwe koudegolf, zegt Hiemstra. De komende week wordt 's nachts matige vorst verwacht en zulke omstandigheden zijn niet uitzonderlijk. In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld drie tot achttien nachten met matige vorst.

De verhalen over Russische kou en de 'Siberische Beer' zijn uit zijn verband getrokken, vertelt de weerman. "De Siberische Beer is een zegswijze die weerhobbyisten onderling gebruiken om aan te geven dat er koude vrieslucht uit het oosten komt. Het is geen aankondiging van extreme kou."

Het winterse weer houdt bovendien maar een paar dagen aan. In de loop van de vrijdag gaat het sneeuwen en daarna gaan de temperaturen weer omhoog. Maar mocht je het tot die tijd buiten toch Siberisch vinden, dan heeft Hiemstra nog een goede tip: "Een warme trui lost het probleem wel op."

(25/02/2018 @ 17:46)

Weinig vernieuwende Galaxy S9 komt terecht op lastigere telefoonmarkt

"Hoe kunnen we klanten aan ons blijven binden?" Het is een vraag die mogelijk meer dan anders in de bestuurskamers van Samsung en Apple wordt gesteld. Want het smartphonegebruik is aan het veranderen: mensen lijken langer vast te houden aan hun toestel. Daarnaast signaleert onderzoeksbureau Gartner voor eerst een daling in de verkoop.

Tegen die achtergrond presenteert martkleider Samsung vandaag zijn nieuwste vlaggenschip in Barcelona. In de Catalaanse stad wordt het Mobile World Congress gehouden en de ‘show' van de Zuid-Koreaanse fabrikant is elk jaar een moment waar de bezoekers naar uitkijken.

Uiterlijk blijft hetzelfde

Geheel volgens de verwachting heet de opvolger van de Galaxy S8 de S9 (en de grote broer S9+). Ook het uiterlijk is niet verrassend: dat is nagenoeg onveranderd. Het ging vorig jaar behoorlijk op de schop, met het zo goed als randloze scherm. Een trend die we overigens marktbreed zien, bijvoorbeeld bij grote concurrent Apple.

Naast de gebruikelijke veranderingen aan de binnenkant - denk bijvoorbeeld aan meer rekenkracht - legt Samsung dit jaar vooral de nadruk op de camera. Er zitten er twee in de S9+. De fabrikant belooft dat de camera's in de S9 en S9+ zorgen voor betere foto's in het donker, dankzij het mechanisch aanpasbare diafragma (waardoor er meer licht binnenkomt op de camerasensor).

Een andere aardigheid is dat de camera - dankzij slimme assistent Bixby - teksten kan vertalen. Dus houd het voor Chinese tekst en je ziet opeens de Engelse variant opduiken. Maar voordat je scenario's bedenkt waarin dit handig is: je moet er wel van houden om alles in het Engels te doen, de digitale butler werkt nog niet in het Nederlands. Deze vertaaldienst zit daarnaast al een aantal jaar gebakken in de Google Translate-app.

Net als Apple en Google gaat ook Samsung aan de slag met augmented reality, ofwel: toegevoegde werkelijkheid. Het idee is dat je via je telefoon in de fysieke wereld digitale objecten kunt projecteren. Het bedrijf biedt in de S9 en S9+ 'AR emoji' aan.

Het idee is dat je emoji's kunt maken die er "precies uitzien en klinken als jij", aldus het bedrijf. Vervolgens kun je deze delen via bijvoorbeeld socialemediaplatforms.

Virtuele hulpjes

Behalve dat de telefoonfabrikanten vechten om de meest vernieuwende AR-technieken, zetten ze steeds meer in op de slimme assistent. Het idee hierachter is dat je telefoon informatie over je gedrag verzamelt en op basis daarvan je helpt. Dat gebeurt nu nog vooral vanuit een verzoek - 'wat is een leuke eetgelegenheid hier in de buurt?' of 'wat staat er op de agenda vandaag?'

Samsung kondigde vorig jaar zijn antwoord aan op de virtuele hulpjes van Google, Apple en Amazon: Bixby. Maar het bedrijf kan daarin maar moeilijk tegen de concurrentie opboksen. "Ze missen ontwikkelingskracht", zegt Wijkman. "Google biedt straks nagenoeg alle talen van de wereld aan. Samsungs assistent is oprecht goed, maar gaat het waarschijnlijk verliezen op schaalgrootte."

Liever S8 dan S9

"Als ik nu mocht kiezen tussen de Galaxy S8 of S9, dan koos ik voor de S8", zegt Tim Wijkman, smartphone-analist bij Telecompaper. "De S9 is 50 euro duurder dan zijn voorganger bij de introductie en dat terwijl de S8 nu in prijs gaat dalen. Het verschil tussen de twee toestellen is daarnaast minimaal."

Hoewel de telefoon geen grote vernieuwingen biedt, verwacht Francisco Jeronimo, analist bij onderzoeksbureau IDC, dat Samsung toch veel exemplaren van het nieuwe vlaggenschip zal verkopen. "Voor mensen met een S8 is de S9 niet interessant, Samsung richt zich vooral op klanten met oudere toestellen." Maar ook hij erkent dat de markt er moeilijker bij ligt. "De kunst is klanten bij je te houden, bijvoorbeeld door je te onderscheiden met een goede, slimme assistent. Het voordeel dat je dan hebt is dat je ze dan voor de komende drie of vier jaar behoudt."

Probleem in Nederland

In Nederland staat het bedrijf overigens voor een extra uitdaging. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar massaal overstappen op iPhones. In een jaar tijd is het gebruik met 8 procentpunt gestegen, van 44 naar 52 procent. "Apple is de afgelopen twee jaar permanent marktleider geweest onder jongeren." Volgens Wijkman genoeg reden dus voor Samsung om zich zorgen te maken.

Daarnaast stelt Telecompaper dat de hoge prijs van de iPhones jongeren niet afschrikt.

(25/02/2018 @ 17:00)

Karine (52) bewaakt het monumentje van Boris Nemtsov bij nacht en ontij

Karine Kovchajeva worstelt zich door de verse sneeuw in de straten van Moskou. Het is bijna middernacht, de temperatuur ligt ver onder het vriespunt. Ze ademt zwaar. Ze gaat haar plicht vervullen: de bewaking van het monumentje voor Boris Nemtsov, de oppositieleider die drie jaar geleden werd vermoord.

Een of twee keer per week legt de 52-jarige bibliothecaresse deze route af: van haar woning tien minuten lopen naar het Beloroeskaja-station, onderweg een beker warme koffie, vervolgens even met de metro en dan nog een kwartier lopen naar de plek van het monumentje op de Grote Moskvoretski-brug, bijna op de drempel van het Kremlin. "Wij noemen het de Nemtsov-brug", zegt Karine.

Karine is dik ingepakt. Hier op de brug is het extra koud vanwege de rivier en de wind die hier altijd waait, vertelt ze. Die wind gaat inderdaad door merg en been.

Het monumentje is klein: wat foto's van Boris Nemtsov, een paar kaarsen en een stuk of tien emmers met bevroren bloemen tegen de achtergrond van het verlichte Kremlin. Op een velletje papier in een lijstje staat dat het vandaag 1078 dagen geleden is dat Nemtsov werd vermoord.

De vermoorde politicus was een voorbeeld voor Karine Kovchajeva. "Wat me aan hem beviel, was dat hij een hele flexibele leider was. Iemand die kon onderhandelen. Dat wordt heel erg gemist."

Karine lost de twee mannen af die sinds het begin van de avond op wacht staan. Die bewaking is niet voor niets. Met enige regelmaat haalt de gemeentelijke dienst voor de bruggen bloemen, foto´s en kaarsen weg. Soms komen er politieke tegenstanders die de boel kort en klein slaan.

"Ik ben een bangerik", vertelt Karine. "Ik ben overal bang voor. Als zelfs ik mijn plicht tijdens de nacht kan vervullen, dan kan iedereen het."

Sergej, een wat oudere man die de vorige 'dienst' heeft gedraaid zegt: "Karine is niet alleen een heel slim mens, ze is ook heel prettig. We zijn als broer en zus, we knuffelen elkaar."

Karines kameraad Pasja is er nog niet, dus nemen ze gedrieën de minuut stilte in acht. "We hebben geen enkele vrijheid in dit land", zegt Karine. "Maar hier ademt het vrijer en makkelijker dan buiten dit stukje van tien, vijftien vierkante meter. Dit werk brengt misschien vrede in mijn leven. Het is waarschijnlijk het mooiste uit mijn hele 52-jarige bestaan."

Pasja is inmiddels gearriveerd. De klok van het Kremlin slaat middernacht. Sergej verwisselt het velletje papier. Dag 1079 sinds de moord op Boris Nemtsov is ingegaan. Karine blijft tot zes uur de volgende morgen.

(25/02/2018 @ 16:59)

Minivarkentjes gedumpt in Brabant: 'normaal is het drugsafval, nu zijn het biggetjes'

Een boswachter in Noord-Brabant ontdekte wel een hele aparte dumping: een minivarken en haar vier biggetjes. De dieren werden op het landgoed Tongelaar achtergelaten en maken het goed.

Boswachter Willy vond de varkens en wil graag achterhalen wie de dieren dumpte. "Ik ben er net langsgefietst en de moeder lag uit de wind en de biggetjes speelden in het weiland. Een heel leuk gezicht, maar de manier waarop ze daar zijn terechtgekomen is natuurlijk schandalig", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Hij is ervan overtuigd dat ze bij mensen vandaan komen: "De zeug is supertam, je kunt merken dat ze mensen gewend is. Misschien wilden de eigenaren er vanaf en hebben ze de vijf dieren dus maar gedumpt in de natuur. Iemand had dus vijf varkentjes thuis, en nu niet meer. Normaal gesproken hebben we drugsafval, nu zijn het biggetjes. "

De boswachter is van plan om de dieren naar een veilige plek te brengen.

(25/02/2018 @ 16:36)

GroenLinks wil in honderd gemeenten meebesturen

GroenLinks wil in honderd gemeenten gaan meebesturen. Deze ambitie voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart heeft partijleider Klaver uitgesproken op het verkiezingscongres. "We gaan Nederland veranderen, dorp voor dorp, stad voor stad, gemeente voor gemeente", zei hij.

In Amsterdam, Utrecht en Nijmegen verwacht de partij de grootste te worden. GroenLinks is nu vertegenwoordigd in het college van burgemeester en wethouders in 64 gemeenten.

Ook in Rotterdam verwacht de partij winst te boeken. Daar hoopt Klaver Leefbaar Rotterdam, dat een alliantie heeft met Forum voor Democratie, buiten het stadsbestuur te houden.

Meebesturen

Klaver zei in zijn speech dat GroenLinks wel degelijk wil meebesturen, ondanks de afgebroken coalitiebesprekingen voor het kabinet. "We zeiden niet nee tegen regeren, we zeiden nee voor een ander Nederland."

Die doelstelling denkt Klaver wel te halen in coalitiebesprekingen in honderd gemeenten terwijl de partij vasthoudt aan de eigen idealen. "Wij gooien onze kroonjuwelen niet het raam uit."

Hij gaat de komende campagneweken met kiezers in gesprek in kantines, klaslokalen en gymzalen over zorg onderwijs en veiligheid.

Opnieuw zette Klaver de aanval in op Forum voor Democratie-leider Baudet. "Dat we in ons land, in 2018, discussies voeren over IQ en huidskleur, wij laten dat nooit onbesproken."

Referendum

Tweede Kamerlid Buitenweg hield een pleidooi tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel aftapwet genoemd. Daarover wordt op 21 maart een referendum gehouden. "Deze wet is niet het antwoord voor een veiliger samenleving."

GroenLinks vindt dat journalistieke vrijheid en privacy van burgers in gevaar komen door het "massaal en ongericht" verzamelen van informatie die gedeeld wordt met buitenlandse veiligheidsdiensten. Buitenweg: "Deze wet moet worden herschreven."

Op het congres werd ook de Februaristaking van 1941 herdacht met een toespraak van de Amsterdamse lijsttrekker Groot Wassink en een minuut stilte.

(25/02/2018 @ 16:09)

​Diehard Oranje-supporters tevreden, maar wel flink wat euro's lichter

Het zijn er deze Spelen misschien wat minder dan tijdens Olympische Spelen dichter bij huis, maar op de tribunes van de Olympic Oval in Gangneung zag je ze iedere schaatswedstrijd zitten: de Oranje-supporters. De fans die voor een paar wedstrijden invliegen, maar ook de doorgewinterde schaatsliefhebbers die iedere Winterspelen van de partij zijn. De groep van zo'n dertig mannen en vrouwen kennen elkaar inmiddels goed, want ze zijn er altijd.

Giel van Nuland (57) is er zo een. Hij gaat al sinds de Olympische Spelen in Sarajevo in 1984. In eerste instantie alleen naar de Winterspelen, maar de laatste paar edities ook naar de Zomerspelen. Van Nuland is al de hele wereld over geweest. Dit is de tiende keer dat hij erbij is (met op zijn hoofd een bontmuts die al negen edities meegaat).

Hij is te herkennen aan de vlaggen die hij in zijn muts steekt. "Ik wissel mijn vlaggen iedere dag, ja."

De 57-jarige Fons Overdijk zit vandaag naast hem. Ze kennen elkaar van het schaatscircuit. Voor hem is het de achtste keer dat hij erbij is. De eerste keer was in Albertville in 1992. "De resultaten vielen toen tegen, het weer was wisselvallig en beïnvloedde de wedstrijden. Maar als je eraan verslingerd bent geraakt blijf je gaan."

Voor de sporters is het heel belangrijk, gaat Overdijk verder. "Je merkt dat dit de wedstrijden zijn waar ze zo lang voor trainen. Schaatsers zijn voor mij passanten. Ik heb er al heel wat zien komen en gaan. De grootste verrassingen blijven je het meeste bij. Gerard van Velde in 2002 in Salt Lake City, Bob de Jong in 2006, Marianne Timmer in Nagano."

Dicht bij Giel zitten Jan (76) en Aad (79). Ze zijn al 35 jaar dikke vrienden. Zij waren er in Albertville ook voor het eerst bij zegt Jan: "We zijn chauvinistisch, dus we willen dat een Hollander wint, maar als een ander wint is het ook mooi. Die heeft er ook vier jaar hard voor gewerkt."

Evert (57) en Jeanine (59) zijn de groentjes van het stel. Het is 'pas' hun vierde keer, maar ze zijn dolenthousiast. "De mooiste Spelen waren die van Sotsji, maar deze waren ook heel leuk." Deze staat op nummer twee, volgens Jeanine.

Evert vult haar aan: "We zijn alleen naar het schaatsen geweest. Toen we de eerste keer gingen was het niet zo ver weg, in Europa. Het was een keer wat anders dan naar Thialf. Daarna zijn we naar Vancouver geweest en sindsdien hebben we het te pakken."

Voor opperveteraan Giel van Nuland blijven de spelen van 1988 het mooist. Yvonne van Gennip pakte drie keer goud tegen de Oost-Duitse dames die torenhoog favoriet waren. "Maar ook het goud van Marianne Timmer en Gianni Romme in Nagano heb ik meegemaakt. Of Jochem Uytdehaage in 2002 in Salt Lake City met twee keer goud. Ik heb zelfs nog Yep Kramer in 1984 aangemoedigd, de vader van Sven."

Voor hem waren dit mooie Spelen die in zijn top-10 terechtkomen. "Qua organisatie, de vriendelijke mensen en het weer. Je voelt je echt te gast. Het meest bijzondere vond ik het goud van Suzanne Schulting. Daar was ik ook bij. Esmee Visser verraste mij het meest. Zo'n jong meisje dat vanuit het niets dan in een keer wint. Dat maakt het leuk en spannend."

Fons sluit zich daarbij aan. "De grootste verrassing was die van shorttrackster Suzanne Schulting, maar ook Esmee Visser op de 5 kilometer. Ik was ook bij het afgelopen EK. Daar won ze de 3 kilometer. Ik dacht toen al: dat kan wel eens een verrassing gaan worden, maar dan moet ze het toch nog even doen."

Alle fans zijn het erover eens dat dit een van de leukste en mooiste Spelen waren. Jeanine: "Ja. Geweldige Koreanen en volle stadions. Dat hebben we bij de Winterspelen nog nooit meegemaakt. Wereldgasten. Heel lief."

Dure Winterspelen en teleurstelling

De bezoeken aan de Winterspelen lopen overigens wel in de papieren. Aad en Jan hebben bijvoorbeeld voor tickets voor de 1000 meter 180 euro per persoon betaald. "Het is wel vrij prijzig, maar het is maar een keer in de vier jaar. We betalen nu ongeveer 115 euro per ticket. We gaan naar alle 14 schaatsafstanden dus dat zijn 28 kaartjes in totaal", vertelt Evert.

Over de grootste teleurstelling hoeven ze allemaal niet lang na te denken. Daar zijn ze het unaniem over eens: de mislukte 10 kilometer van Sven Kramer. "Drie keer gebeurt het niet terwijl hij de beste tienkilometerschaatser ooit is. Ook de bronzen medaille van de mannen achtervolgingsploeg viel tegen", zegt Fons. Giel knikt instemmend: "Ik had het Kramer zo gegund."

De supporters reizen vandaag en morgen weer naar huis. Ze hebben vier jaar om te sparen voor de volgende Olympische Winterspelen in Peking. Evert: "Ik zei wel: dit was de laatste keer, maar als we gezond blijven gaan we over vier jaar gewoon weer."

(25/02/2018 @ 15:46)

Druk op Poetin om Syrië tot de orde te roepen

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben president Poetin van Rusland in een telefoongesprek opgeroepen om maximale druk uit te oefenen op de Syrische regering om te stoppen met de aanvallen op Oost-Ghouta.

Hoewel de VN-Veiligheidsraad gisteren stemde om "zonder vertragingen" een staakt-het-vuren van ten minste dertig dagen voor heel Syrië in te voeren, werden vanmorgen opnieuw bombardementen uitgevoerd op Oost-Ghouta. De aanval door het regeringsleger zou wel minder zwaar zijn geweest dan de afgelopen dagen.

De resolutie volgde op een week waarin 500 doden vielen door bombardementen van het regeringsleger van president Assad. Het was een van de bloedigste offensieven van de oorlog, die al bijna zeven jaar duurt.

Koerden

Volgens Macron en Merkel is een staakt-het-vuren de opmaat naar gesprekken over een politieke oplossing van het conflict. Daarover wordt nog steeds onderhandeld in Genève onder leiding van de VN.

Turkije, dat de resolutie aanvankelijk verwelkomde, zegt dat het ondanks het bestand in Syrië zal doorgaan met het offensief tegen Koerdische strijders in Afrin.

(25/02/2018 @ 15:46)

Zestien Turkse vrouwen krijgen in Irak doodstraf voor lidmaatschap IS

Een rechtbank in Irak heeft zestien Turkse vrouwen ter dood veroordeeld omdat zij zich hadden aangesloten bij terreurbeweging IS. Volgens de Iraakse wetgeving worden de vrouwen opgehangen voor hun betrokkenheid bij de terroristische organisatie.

Alle vrouwen hebben volgens de rechter toegegeven dat ze getrouwd waren met een lid van IS of dat ze hebben geholpen bij het voorbereiden of uitvoeren van terroristische aanslagen.

Of de vrouwen ook worden geëxecuteerd is nog niet zeker. De rechter zegt tegen persbureau Reuters dat alle veroordeelden nog in beroep kunnen gaan tegen zijn uitspraak.

Buitenlandse IS-strijders

Het is niet voor het eerst dat Irak buitenlandse leden van IS ter dood veroordeelt omdat zij hulp hebben geboden aan IS. Vorige maand kreeg een Duitse vrouw de doodstraf. Tien anderen kregen levenslang voor hun banden met de beweging.

De afgelopen jaren zijn duizenden buitenlandse strijders, vaak met hun familie, afgereisd naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Er zitten nog zeker 1700 buitenlandse vrouwen en kinderen vast in Irak. Een groot deel van hen is opgepakt bij militaire acties tegen de organisatie.

Eind vorig jaar maakte de Iraakse regering bekend dat IS is verdreven, maar sindsdien zijn er in het land nog verschillende aanslagen gepleegd uit naam van IS.

(25/02/2018 @ 15:15)

'Frankrijk heeft twee aanslagen IS verijdeld'

Frankrijk heeft dit jaar tot nu toe twee terroristische aanslagen door Islamitische Staat kunnen voorkomen. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb in een gezamenlijk interview met CNews, radio Europe1 en Les Echos.

De doelwitten waren een niet nader omschreven "groot sportevenement, om de jeugd te raken" en militairen van een antiterrorisme-patrouille. Voor het laatste geval is een verdachte opgepakt die materialen had gekocht om een bom mee te maken.

IS verdwijnt

De vermeende terroristen werden al langere tijd gevolgd en zijn in januari gearresteerd. Het is niet bekend hoeveel verdachten er zijn opgepakt. De afgelopen maanden heeft Collomb ook drie moskeeën gesloten op verdenking van terroristische activiteiten.

Het terreinverlies van Islamitische Staat in Irak en Syrië noemt Collomb als verklaring voor de terrorismeplannen. "Islamitische Staat verdwijnt", zegt hij. "Om de aandacht af te leiden van dat verlies, proberen ze aanslagen te plegen in Westerse landen."

Charlie Hebdo

In januari 2015 werd Frankrijk opgeschrikt door een aanlag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, gevolgd door een aanslag op een koosjere supermarkt. In november dat jaar werden meer dan honderd mensen gedood bij een serie aanslagen in en om Parijs, waaronder een in poppodium Bataclan.

(25/02/2018 @ 14:50)

Bouterse: buitenland wil Surinaamse politiek beïnvloeden

"Buitenlandse krachten" willen misbruik maken van de economische situatie in Suriname en daar politiek garen bij spinnen. Dat zei president Desi Bouterse vannacht bij de herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980. Op die dag namen militairen onder leiding van de huidige president de macht over in Suriname.

"Als het economisch slecht gaat in het land, dan is het een bekend verschijnsel dat het buitenland daar misbruik van maakt," zei Bouterse. Waarop hij zijn uitspraken baseert, vertelde hij niet. Maar de beschuldiging volgt na een week waarin kredietbeoordelaar Moody's opnieuw een negatief oordeel gaf over de Surinaamse economie. Ook kwam Transparency International met cijfers waaruit blijkt dat Suriname is teruggevallen op de corruptie-index.

Bezinning

Bouterse noemde de herdenking van de revolutie een bezinningsbijeenkomst. De militairen hadden bij de staatsgreep van 1980 niet de bedoeling om zelf de macht over te nemen. "Dat zou crimineel zijn geweest, omdat wij militairen niets afwisten van het besturen van een land. Wij wilden slechts vechten tegen de armoede."

De Surinamers beseffen volgens de president onvoldoende in wat voor geweldig land ze wonen en hoeveel potentie er is. Hij noemde als belangrijkste exportproduct niet goud of hout, maar "het voorbeeld van hoe mensen vredig met elkaar samenleven".

De president lijkt met zijn woorden de aandacht te willen afleiden van de grote economische crisis waarin het land zich bevindt. De prijzen in de winkels zijn de afgelopen twee jaar verdubbeld. De regering leent links en rechts enorme bedragen om het land draaiend te houden.

In de lucht wonen

Bouterse doet intussen zijn best om met zo veel mogelijk landen goede contacten op te bouwen in de hoop dat die kunnen bijdragen aan meer financiële zekerheid. Onder die landen bevinden zich opvallend veel links georiënteerde staten als Venezuela, Servië, Rusland en Cuba.Het staatshoofd stelde op de herdenkingsbijeenkomst dat er vanuit de hele wereld interesse is voor "het groenste land op aarde". "Heeft u zich afgevraagd wat er aan de hand is met Suriname? Weet u hoeveel hoogwaardigheidsbekleders de afgelopen tijd naar ons land zijn gekomen? Belangrijke kopstukken uit Brazilië, Venezuela en Servië bezochten ons. En de komende tijd zult u mij weinig zien. Ik heb zo veel uitnodigingen gehad dat ik bij wijze van spreken voorlopig in de lucht zal wonen", aldus Bouterse bij de herdenking.

(25/02/2018 @ 13:34)

Jongen (13) komt om bij skiën in Alpen

In Franse Alpen is een jongen van 13 jaar omgekomen. Hij viel tijdens het skiën in een afgrond en kon niet meer worden gered. Zijn 10-jarige broertje overleefde het wel. Hij ligt gewond in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

Hulpdiensten hadden de hele nacht met een man of dertig naar de kinderen gezocht. Ze werden uiteindelijk om 04.00 uur 's nachts in de bossen aan de voet van een helling van 150 meter hoog gevonden. Vermoedelijk waren ze tijdens het skiën verdwaald geraakt, gingen ze vervolgens offpiste en zagen ze de afgrond over het hoofd.

De kinderen waren met hun ouders op vakantie in het wintersportdorp Avoriaz bij de grens met Zwitserland. De twee broers mochten van hun ouders alleen samen op pad.

(25/02/2018 @ 13:33)

Deze week winterkou verwacht, wat kun je doen?

De komende dagen kunnen we echte winterkou verwachten. Tot en met vrijdag liggen de temperaturen net onder het vriespunt. Aan het einde van de week kan het kwik 's nachts op sommige plekken dalen tot -10 graden.

Overdag is het net iets onder nul, maar net als de afgelopen dagen kan het buiten door de wind wel een stuk kouder aanvoelen. Dat was vanochtend ook al zo: het was 3 tot 5 graden onder nul, maar het voelde een stuk frisser aan.

Maar de kou 'Siberisch' noemen, gaat weerman Gerrit Hiemstra iets te ver. Het zal de komende week vooral licht tot matig vriezen, met temperaturen tussen de 0 en -10 graden. Dat is niet uitzonderlijk. In Nederland zijn jaarlijks gemiddeld drie tot achttien nachten met matige vorst.

De komende week zal het ijs verder aangroeien. Op bijvoorbeeld ondergelopen land en ondiepe sloten die afgeschermd zijn van de wind, kan een mooie laag ijs ontstaan en misschien ook geschaatst worden.

Weerman Gerrit Hiemstra nam gisteren alvast een kijkje bij ijsclub De Loosdrechtse Plassen:

Het winterse weer houdt waarschijnlijk maar een paar dagen aan. In de loop van vrijdag kan het gaan sneeuwen, daarna worden weer hogere temperaturen verwacht.

(25/02/2018 @ 12:56)

Dernière mise à jour : 25/02/2018 @ 19:32




Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligne



Newsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette