Texte à méditer :  La théorie, c'est quand on sait tout et que rien ne fonctionne.
La pratique, c'est quand tout fonctionne et que personne ne sait pourquoi.
Ici, nous avons réuni théorie et pratique :  Rien ne fonctionne... et personne ne sait pourquoi !
   Albert EINSTEIN
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

05 Décembre 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Gérald


C'était aussi un 05 / 12
1933

Fin de la prohibition aux Etats-Unis.


Né(e) un 05 / 12 / 1966
Patricia KaasCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


'Iedereen verdient een mooi Sinterklaascadeautje'

Honderdduizenden Nederlanders vieren pakjesavond en woorden als 'Sinterklaas' en 'Piet' zijn al de hele middag trending topic op sociale media. Het moge duidelijk zijn: het is 5 december en dat betekent dat in een groot deel van Nederland cadeautjes worden uitgedeeld.

Maar die vlieger gaat niet voor iedereen op. Voor gezinnen op of onder de armoedegrens is pakjesavond verre van vanzelfsprekend. De stichting Sintvoorieder1 zet zich in voor kinderen uit die gezinnen. Vandaag doorkruisten vrijwilligers van de stichting in zes busjes het gebied tussen Den Haag en Rotterdam, om in totaal zo'n 10.000 cadeaus af te leveren bij kinderen en jongeren tot 18 jaar.

"We noemen dit ook wel het geheime pakhuis van Sinterklaas", vertelt voorzitter Esther Blom op NPO Radio 1. "De kinderen verdienen het, ze missen al zoveel omdat ze bijvoorbeeld opgroeien in armoede of onder andere moeilijke omstandigheden. Daarom is het zo belangrijk dat wij hen omarmen en waarderen. Iedereen verdient een mooi Sinterklaascadeautje."

Vanwege de privacy leveren de vrijwilligers van Sintvoorieder1 de duizenden cadeaus niet af bij de kinderen en jongeren zelf. De pakketten gaan naar organisaties als de Voedselbank, het Leger des Heils of het blijf-van-mijn-lijfhuis. Die verspreiden ze verder.

Ieder busje zit tot de nok vol, zegt Jacqueline van Halem van Sintvoorieder1. "Bij elk pakket zit ook een zak snoepgoed. In totaal kunnen we 10.000 gezinnen blij maken."

Eerder deze week kreeg Van Halem nog een mooie reactie van een kind dat via de stichting een cadeau had gekregen. "Die zei: 'Ik ben dit jaar lief geweest.' Daar kreeg ik tranen van in m'n ogen. Afgelopen jaar had dit kind geen Sinterklaascadeau gekregen. Hoe mooi is het dan om dit te kunnen verzorgen."

Ook in Groningen werden vandaag pakjes uitgedeeld aan kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Bovenbouwleerlingen van De Meerpaal, een school voor speciaal basisonderwijs, kregen zelf geen Sinterklaascadeau, maar kochten cadeautjes voor arme kinderen uit de buurt. "Dat was voor de kinderen heel bijzonder", vertelt juf Riëtte Tromp in het Jeugdjournaal. "Ze wilden heel graag dat het Sinterklaasfeest niet alleen voor rijke kinderen is, maar ook voor kinderen die arm zijn."

Scholier Gideon vindt het wel jammer dat hij nu zelf geen cadeautje krijgt op school. Maar hij is blij dat hij hiermee iets voor andere kinderen kon doen. "Bij mij thuis vieren we wel elk jaar Sinterklaas, maar die kinderen niet omdat ze daar niet genoeg geld voor hebben." Zijn klasgenootje Chayenna sluit zich bij hem aan: "Nu hebben die kinderen ook weer wat meer. Ik wilde zelf ook wel een cadeautje, maar zij zijn er ook heel blij mee."

(05/12/2019 @ 17:00)

Tientallen doden door landverschuivingen in Burundi

Zeker 28 mensen zijn in Burundi om het leven gekomen door landverschuivingen als gevolg van hevige regenval. De lokale autoriteiten verwachten dat het dodental verder zal stijgen. Zeker 10 mensen worden vermist.

Naast Burundi worden ook Somalië, Kenia, Oeganda en Djibouti getroffen door ongewoon hevige regenval. In Djibouti kwam onlangs de gemiddelde neerslag van twee jaar op één dag uit de lucht. In de regio kwamen de afgelopen weken honderden mensen om het leven door het noodweer.

Warmer dan normaal

Doordat het boven de Indische Oceaan warmer is dan normaal, wordt er meer water in de atmosfeer opgenomen dat als regen boven Oost-Afrika neerdaalt.

Het Rode Kruis en de lokale autoriteiten zijn een zoektocht naar slachtoffers begonnen in de heuvelachtige binnenlanden van Burundi. Voor de komende dagen wordt er opnieuw hevige regenval verwacht.

(05/12/2019 @ 16:47)

Reddingsschip Sea-Watch 3 gaat verder onder Duitse vlag

Het reddingsschip Sea-Watch 3 vaart niet langer onder Nederlandse vlag. De hulporganisatie heeft het schip ingeschreven in het vlaggenregister van Duitsland. De organisatie zegt er niet genoeg vertrouwen in te hebben dat Nederland zijn verantwoordelijkheden voor het schip serieus neemt.

Volgens Sea-Watch is Nederland er medeverantwoordelijk voor om, na een reddingsoperatie, te zorgen dat de opgepikte passagiers zo snel mogelijk in een veilige haven van boord kunnen. Deze verplichting voor vlaggenstaten zou zijn vastgelegd in internationale verdragen. Maar als de Sea-Watch 3 een beroep deed op Nederland werd er herhaaldelijk niet gereageerd.

In januari was Nederland wel bereid om zes mensen op te nemen die door de Sea-Watch 3 waren opgepikt. Maar toenmalig staatssecretaris Harbers benadrukte dat dat puur uit humanitaire redenen was, en dat Nederland dit in de toekomst niet meer gaat doen.

Migratiebeheersing

Ook verwijt Sea-Watch de Nederlandse overheid dat die niets onderneemt nu de Italiaanse autoriteiten de Sea-Watch 3 beletten om weer uit te varen. Volgens de organisatie gebeurt dit zonder enige juridische grond. Nederland zou migratiebeheersing belangrijker vinden dan het redden van mensen op zee.

Sea-Watch heeft ook klachten over de communicatie met de overheid, die zeer stroef zou verlopen. "Sea-Watch wordt het werk onder Nederlandse vlag bewust onmogelijk gemaakt", stelt de organisatie.

De hulporganisatie registreerde de Sea-Watch 3 ruim twee jaar geleden onder Nederlandse vlag, vanwege het zogenoemde 'open armen-beleid' dat toen werd gevoerd.

(05/12/2019 @ 16:45)

'Plannen olie- en gasbedrijven blokkeren klimaatakkoord'

De investeringen die olie- en gasbedrijven als Shell en BP de komende vijf jaar willen doen, maken het onmogelijk om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat stellen zeventien internationale milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie en Greenpeace, in een onderzoeksrapport dat ze hebben gepresenteerd op de klimaattop in Madrid.

Volgens de onderzoekers pompt de fossiele industrie tussen 2020 en 2024 ruim 1,26 biljoen euro in nieuwe olie- en gasprojecten. Die opgepompte fossiele brandstoffen worden uiteindelijk verstookt en daarbij komt CO2 vrij en dat broeikasgas houdt warmte vast. De projecten die de komende vijf jaar op de planning staan, zijn volgens het rapport goed voor 148 gigaton CO2. Dat is net zoveel als 1200 nieuwe kolencentrales.

Volgens de milieuorganisaties warmt de aarde daardoor meer dan 1,5 graden op, misschien zelfs meer dan 2 graden. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot "ruim onder de 2 graden", liefst in de buurt van 1,5 graden.

Overigens lukt het ook met de bestaande olie- en gasreserves al niet om de opwarming van de aarde te beperkten tot 1,5 graden, zeggen de onderzoekers. Volgens Milieudefensie toont het nieuwe onderzoek "onomwonden aan dat er geen enkele ruimte is voor meer olie- en gaswinning".

Koolstofarme technologieën

Shell heeft het rapport nog niet gezien, zegt het oliebedrijf in een verklaring, maar herkent de cijfers die genoemd worden niet. In de verklaring staat verder dat Shell het Klimaatakkoord van Parijs steunt en miljarden heeft geïnvesteerd in koolstofarme technologieën, variërend van biobrandstoffen tot oplossingen voor het opladen van elektrische voertuigen en de opslag van energie.

"Een uitdaging aangaan die zo groot is als klimaatverandering, vereist een echt op samenwerking gebaseerde, maatschappijbrede aanpak. We willen ons steentje bijdragen door onze eigen uitstoot aan te pakken en klanten te helpen om hun uitstoot te verminderen."

Vertegenwoordigers van Shell zijn ook aanwezig op de Klimaattop in Madrid, onder andere om te onderhandelen over de handel in emissierechten. Eerder maakte de oliegigant bekend hoe het wil verduurzamen, maar volgens milieuorganisaties doet Shell dat niet voldoende. Milieudefensie sleepte Shell daarom voor de rechter.

(05/12/2019 @ 16:18)

Wilders boycot proces totdat onderzoek naar rol van ministerie klaar is

PVV-leider Geert Wilders gaat maandag niet naar een nieuwe zitting in het 'minder Marokkanen'-proces. Hij heeft ook zijn advocaten opdracht gegeven niet naar het hof te gaan. Dat heeft hij aan de NOS laten weten.

Wilders wil dat eerst het onderzoek wordt afgerond naar de eventuele bemoeienis van toenmalig minister Opstelten en ambtenaren van het ministerie met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de PVV-leider te vervolgen voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak uit 2014.

Minister Grapperhaus heeft de Kamer dinsdag laten weten dat dit onderzoek langer duurt dan verwacht. Het onderzoek had voor het kerstreces afgerond moeten zijn, maar is nu uiterlijk begin februari klaar, aldus Grapperhaus.

Politieke bemoeienis?

Het gerechtshof in Den Haag legde dit najaar het hoger beroep tegen Wilders op diens verzoek stil, in afwachting van de uitkomst van een speurtocht naar documenten op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wilders en zijn advocaten denken dat daar meer bewijs is te vinden voor hun bewering dat er sprake is van politieke en ambtelijke bemoeienis om Wilders te vervolgen.

Het hof heeft de advocaten van Wilders laten weten dat nu deze documenten nog niet boven water zijn, komende maandag verder wordt gegaan met het zogeheten dupliek. Dat betekent dat de raadslieden nog kunnen reageren op het OM.

Veroordeling door rechtbank

Wilders boycot die zitting maandag. Ook heeft hij zijn advocaten opdracht gegeven niet naar de zitting te gaan. "De rechtszaak kan niet worden hervat zonder dat de onderzoeken over politieke en ambtelijke beïnvloeding er zijn. Eerder zien ze mij en mijn advocaat niet verschijnen", zegt Wilders.

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vroeg hij aan zijn aanhangers in een café in Den Haag of zij meer of minder Marokkanen wilden, waarna het publiek "minder, minder" scandeerde. Zowel Wilders als het OM gingen tegen het vonnis in beroep.

(05/12/2019 @ 16:11)

Marokko annuleert afspraak met staatssecretaris, 'diplomatieke belediging'

Op het laatste moment heeft Marokko een afspraak afgezegd met staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Er is geen reden genoemd voor het afzeggen. Haagse bronnen spreken van een diplomatieke belediging.

Volgens de bronnen zou Marokko hiermee protesteren tegen het feit dat Broekers het wil hebben over het terugkeerbeleid van uitgeprocedeerde Marokkaanse burgers die geen recht hebben op asiel of verblijf in Nederland.

Marokko zou de gespreksagenda willen verbreden en er ook onderwerpen op willen waar Marokko iets aan heeft, zoals bijvoorbeeld handelsbetrekkingen en werkgelegenheid.

Misverstand

De afspraak kwam vorige week tot stand na "een heel goed telefoongesprek" met de Marokkaanse ambassadeur. Het ontstane misverstand over de onderlinge verhoudingen is toen opgehelderd.

Eind november was namelijk ophef in de Kamer ontstaan omdat de Kamerleden uit de woorden van Broekers opmaakten dat ze niet welkom was in Marokko. Later in het debat zei Broekers dat dat niet zo was.

Jaren discussie

Premier Rutte en minister Kaag spraken een dag later van een misverstand. De Marokkaanse ambassade zei dat er nooit een verzoek van de staatssecretaris voor een gesprek was binnengekomen, dat kon dus ook niet zijn afgewezen.

Evengoed hebben Nederland en Marokko al jaren discussie over het terugnemen door Marokko van Marokkaanse staatsburgers die geen recht hebben op asiel of verblijf in Nederland.

Meerdere staatssecretarissen van Asielzaken hebben geprobeerd met Marokko te spreken over terugkeer. Voormalig staatssecretaris Dijkhoff bijvoorbeeld, maar zijn afspraken werden voortdurend uitgesteld.

In 2018 is minister Blok wel naar Marokko geweest. "Tijdens dat bezoek is gesproken over de samenwerking bij het vaststellen van de identiteit en het verstrekken van tijdelijke reisdocumenten voor gedwongen terugkeer naar Marokko", liet hij de Tweede Kamer weten.

Verbetering

De verbeterde contacten leidden tot "de eerste stappen richting verbetering in de samenwerking op het gebied van terugkeer".

Sindsdien zijn ook weer enkele laissez-passers afgegeven door de Marokkaanse autoriteiten en zijn enkele Marokkaanse vreemdelingen gedwongen teruggekeerd naar Marokko, aldus toenmalig staatssecretaris Harbers.

Toch blijkt uit cijfers die het ministerie eerder dit jaar aan de Telegraaf verstrekte dat in 2018 in zo'n 990 gevallen een verzoek voor een laissez-passers voor Marokko weer werd ingetrokken.

(05/12/2019 @ 15:58)

Voorzitter Huis van Afgevaardigden: impeachment Trump gaat verder

In de Verenigde Staten gaat de afzettingsprocedure tegen president Trump een nieuwe fase in. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft de voorzitter van de commissie voor Justitie gevraagd om aanklachten op te stellen.

"Onze democratie staat op het spel", zei ze. "De president biedt ons geen andere keuze dan te handelen."

Machtsmisbruik

De afzettingsprocedure draait om een telefoongesprek dat Trump in juli had met zijn Oekraïense collega. Daarin zou Trump president Zelensky onder druk hebben gezet om een corruptie-onderzoek te beginnen tegen zijn politieke rivaal Joe Biden.

De verdenking is dat Trump misbruik heeft gemaakt van zijn macht en de nationale veiligheid heeft ondermijnd.

Kort na de toespraak van de Democraat Pelosi reageerde Trump zoals gebruikelijk via Twitter. Hij schreef dat de Democraten moeten opschieten met hun poging om hem af te zetten, zodat de Verenigde Staten daarna weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Pelosi loopt met haar toespraak vooruit op een latere stemming in het Huis van Afgevaardigden over een mogelijke afzetting van de president. De Democraten willen die waarschijnlijk nog deze maand houden.

Het daadwerkelijke besluit om de president af te zetten ligt niet bij het Huis, maar bij de Senaat. Daar hebben de Republikeinen een meerderheid.

(05/12/2019 @ 15:49)

NS: evenveel reizigers op tijd aangekomen, wel vaker staan

De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat dit jaar 92,6 procent van reizigers zonder vertraging aankomt. Daarmee evenaart de spoorvervoerder het punctualiteitsrecord van vorig jaar. Wel moeten meer reizigers staan in de trein.

De punctualiteit was vijf jaar geleden nog ruim 90 procent. Sindsdien rijden dus meer treinen op tijd. In dezelfde periode steeg het aantal reizigers met ongeveer 14 procent naar 1,3 miljoen passagiers per dag.

De NS zegt hiermee aan alle eisen te voldoen die de overheid had gesteld bij het verlenen van de concessie, ook op de hogesnelheidslijn (hsl). Ondanks de softwareproblemen van begin dit jaar komt over heel 2019 naar verwachting 83,4 procent van de hsl-reizigers op tijd aan. Vorig jaar was dat nog 82,5 procent; de overheid eist minimaal 82,1 procent.

De NS baseert de eindejaarsprognose op de cijfers over de eerste elf maanden van dit jaar, plus historische data over de maand december. Alle vertragingen beneden de 5 minuten rekent het spoorbedrijf als op tijd.

Treinen vol, vaker staan

Treinreizigers hebben dus wel meer risico om onderweg te moeten staan. De kans op een zitplaats daalde van 95,1 naar 94,8 procent. Daarmee voldoet de NS nog net aan de overheidseis van 94,3 procent. Volgens de spoorvervoerder is op een aantal drukke trajecten het plafond bereikt qua zitplaatsen, omdat daar geen extra of langere treinen kunnen worden ingezet.

NS-topman Roger van Boxtel is tevreden met de resultaten: "NS heeft de prestaties afgelopen jaren fors verbeterd. Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor onze reizigers, maar ook een compliment waard aan iedereen bij NS."

(05/12/2019 @ 15:05)

Cyprus naar Internationaal hof vanwege Turkse gasboringen in zee

Cyprus stapt naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om een einde te maken aan de Turkse gasboringen in Cypriotische wateren.

Volgens president Anastasiades zal zijn regering alle juridische mogelijkheden aangrijpen om de soevereiniteit van het land te verdedigen. Cyprus heeft Turkije van de stap op de hoogte gebracht via de ambassade in Athene.

Gasvondst

In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus. Sindsdien bestaat het eiland uit twee delen: een Grieks deel, officieel de Republiek Cyprus, en een Turks deel. De onafhankelijke Republiek Cyprus is lid van de EU. Het land wordt door Turkije niet erkend als staat, terwijl het Turkse deel internationaal niet wordt erkend.

Toen ten zuiden van Cyprus, onder de Middellandse Zee, gas werd gevonden, ontstond een nieuw conflict: van wie is het? Turkije en Cyprus vinden allebei dat ze er recht op hebben.

Volgens internationaal recht horen de wateren waaronder het gas ligt bij Cyprus. Dat gunde bedrijven als het Amerikaanse ExxonMobil, het Italiaanse Eni en het Franse Total vergunningen om te boren.

Toch boort Turkije in het gebied. De Turkse marine beschermt die boorschepen, zodat ze ongestoord te werk kunnen gaan.

De EU besloot in juli om sancties op te leggen aan Turkije vanwege de boringen. Die zijn nog niet doorgevoerd.

In augustus voer correspondent Sander van Hoorn naar een boorplatform in het gebied:

(05/12/2019 @ 14:43)

Hellendoorn wil discussie over drugsgebruik na verbieden festival

Een dancefestival verbieden omdat er veel drugs worden gebruikt en onder invloed terug naar huis wordt gereden. De gemeente Hellendoorn besloot daar deze week toe, omdat het eerder dit jaar misging bij het Hardshock Festival. Uit een steekproef na afloop bleek dat alle twintig gecontroleerde festivalgangers met drugs op achter het stuur waren gaan zitten.

Burgemeester Raven zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat ze de veiligheid daardoor niet meer kon garanderen. "Er is dezelfde nacht een dodelijk ongeluk geweest gerelateerd aan een bezoeker van het festival. Mensen gaan allemaal met drugs op achter het stuur. Het gaat me niet om alle festivals, maar juist om dit type festivals waarvan bekend is dat er extreem veel drugs worden gebruikt."

Ze pleit voor een discussie in de samenleving hierover. "We zijn als samenleving heel druk bezig met de ondermijnende criminaliteit. We zijn trots als een xtc-lab wordt ontmanteld, terwijl je aan de voorkant met zo'n festival het gebruik faciliteert. Dat is een discussie die ik best aan wil gaan. Het is mijn taak om te kijken naar de openbare veiligheid en dat heb ik in dit geval gedaan."

Uit een evaluatie bleek dat Hardshock vorig jaar ordelijk was verlopen en de burgemeester neemt de maatregel dan ook echt vanwege de verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland juicht de maatregel toe, zegt een woordvoerder. "Als andere opties niet hebben geholpen en mensen toch achter het stuur stappen met drugs op, dan is het blijkbaar nodig. Drugs beïnvloeden de rijvaardigheid net als alcohol dat doet, maar die link wordt niet altijd gelegd." Hij benadrukt dat het wel jammer is dat in dit geval de goeden onder de kwaden moeten lijden.

De organisatie van het festival is verrast en zegt de maatregel zeer te betreuren. De organisatie krijgt steun van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, die opkijkt van de beslissing. "We vinden het gek dat de burgemeester van Hellendoorn op deze repressieve manier met drugsgebruik op een festival omgaat. Het voelt een beetje als een maatregel uit de jaren 90."

Schadepost

Ook Sander Groet, festivalorganisator en oprichter van Mysteryland, zegt dat hij nog niet eerder gehoord heeft dat een festival om die reden niet door mag gaan. "Dit is wel een nieuwe variant. Een festival wordt zo wel een schadepost."

Groet laat weten dat in de vergunning vaak al uitgebreide eisen staan, dat er gefouilleerd moet worden en dat tassen doorzocht moeten worden. "Het is gek dat als er dan toch drugs gebruikt worden, meteen de vergunning niet meer verleend wordt. "

Toch verwacht Groet niet dat dit tot een kettingreactie in de festivalwereld gaat leiden. De gemeenten die de grotere festivals huisvesten, zijn al wat langer met deze festivals bekend en zijn daar goed op voorbereid.

Gemeenten die worstelen met festivals en drugsgebruik kunnen zich wenden tot het Trimbos-instituut, dat een leidraad heeft ontwikkeld. "Daarin staan handvatten voor gemeenten, welke maatregelen ze kunnen nemen. Wat voor festival is het? Verwachten ze dat de bezoekers drugs gaan gebruiken, hoe moet je het terrein inrichten? Dat soort vragen komen aan bod", zegt adviseur Laura Nijkamp van Trimbos.

Ze wil niet ingaan op de situatie in Hellendoorn, omdat het echt een beslissing van de gemeente was. Nijkamp vertelt wel dat er veel gedaan kan worden om drugsoverlast op festivals te beperken. Denk aan controle bij de deur, om te voorkomen dat mensen het meenemen, maar ook door het terrein op een bepaalde manier op te bouwen.

"Zorg bijvoorbeeld dat er goede ehbo is, maar ook dat er een 'chillout-plek' is waar mensen zich kunnen terugtrekken. Zodat je kunt zien: gaat het goed met deze persoon of heeft hij hulp nodig? Op die manier kun je de gezondheidsrisico's beperken."

(05/12/2019 @ 14:37)

Grootschalige inentingscampagne om mazelen op Samoa te bestrijden

Medische teams zijn op Samoa begonnen met een grootschalige inentingscampagne tegen mazelen. In het Polynesische eilandstaatje zijn in korte tijd tientallen mensen aan de gevolgen van de zeer besmettelijke ziekte overleden. De slachtoffers zijn vooral kinderen jonger dan vijf jaar.

Sinds vorige maand zijn op Samoa meer dan 4200 besmettingen gemeld. Er wonen 200.000 mensen.

Artsen en verpleegkundigen bezochten vandaag vooral bewoners in afgelegen gebieden. Morgen gaan ze naar plekken waar meer mensen wonen. Mensen moeten een rode vlag uithangen als ze geprikt willen worden. Het vaccin tegen mazelen biedt pas na twee weken afdoende bescherming.

Vaccinatieangst

Ruim twee weken geleden werd op Samoa de noodtoestand uitgeroepen. Scholen en universiteiten zijn dicht en er werd een inentingsactie op touw gezet. Er zijn 100.000 doses van het vaccin geïmporteerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat vaccinatieangst de oorzaak is van de uitbraak. Een anti-vaccinatiegroep zou hebben ingespeeld op angstgevoelens van mensen, nadat vorig jaar twee baby's waren overleden. Hun dood had echter niets te maken met vaccinaties. Toch besloot meer dan de helft van de ouders op Samoa hun kind niet meer te laten prikken.

Medicijnmannen

Premier Malielegaoi spreekt van een ongekende uitdaging. Hij zegt dat veel mensen het gevaar niet serieus hebben genomen. Waarschuwingen via televisie en radio zijn in de wind geslagen.

Hij wijst er verder op mensen hun toevlucht zoeken tot traditionele medicijnmannen die tropische ziekten behandelen. Maar de premier noemt dat zinloos. "Mazelen is geen tropische ziekte."

Samoa ligt in de Stille Oceaan, tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï.

(05/12/2019 @ 14:00)

Ontvoerd meisje na Amber Alert gevonden, vader aangehouden

Het 11-jarige meisje uit Lelystad voor wie vanmiddag een Amber Alert werd uitgegeven, is terecht. Haar vader is aangehouden en het meisje is in goede gezondheid. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het meisje werd eerder door haar vader ontvoerd.

De politie roept iedereen die het Amber Alert heeft gedeeld op sociale media, om het bericht te wissen, zodat het meisje terug de anonimiteit in kan.

Het meisje en haar vader werden kort na het uitgeven van het Amber Alert aangetroffen in het centrum van Lelystad.

De politiewoordvoerder zegt in een reactie tegen de NOS dat de aanhouding het gevolg is van "een combinatie van recherchewerk en het Amber Alert".

Amber Alert zelden uitgestuurd

Een Amber Alert wordt zelden uitgegeven. Sinds de invoering in 2008 gebeurde dat slechts 27 keer. Daarnaast zijn er zo'n duizend Vermist Kind Alerts uitgegeven. Het verschil is dat bij een Amber Alert wordt gevreesd voor het leven van het vermiste kind of direct gevaar loopt.

Een Amber Alert wordt verzonden via sms, apps en e-mails en verschijnt daarnaast op onder meer reclameschermen, snelwegborden en websites. Volgens de politie bereikt een Amber Alert 89 procent van de Nederlanders.

(05/12/2019 @ 13:54)

'ING treft schikking voor witwasfouten in Italië'

ING is dichtbij een schikking met de Italiaanse autoriteiten vanwege een onderzoek rond witwassen. De bank zou 30 miljoen euro moeten betalen, meldt persbureau Reuters.

De bank wil geen commentaar geven. Het persbureau meldt dat de deal nog moet worden goedgekeurd door een Italiaanse rechter.

Eerder dit jaar werd ING ervan beschuldigd dat de controle op het tegengaan van witwassen niet op orde was. De bank mocht tijdelijk geen nieuwe klanten in het land aannemen en er werd een onderzoek gestart.

Vorig jaar trof ING al een megaschikking met het Openbaar Ministerie in Nederland. Toen betaalde het bedrijf 775 miljoen euro vanwege fouten rond de controle op witwassen.

(05/12/2019 @ 13:51)

14 verwaarloosde paarden weggehaald uit Brabantse schuur

Uit een vervallen schuur in West-Brabant zijn veertien verwaarloosde paarden weggehaald. De dieren werden eind vorige maand ontdekt.

Omroep Brabant schrijft dat de schuur in beeld kwam na een melding bij de politie. Iemand maakte zich grote zorgen over de paarden. Volgens de Dierenbescherming stonden de paarden op sommige plekken tot hun knieën in hun eigen uitwerpselen. Naar schatting hebben ze anderhalf tot twee jaar onafgebroken in de donkere, vuile schuur gestaan.

Een aantal paarden bleek ernstig lange hoeven te hebben. Een van de paarden kon niet goed overeind komen. Het dier moest ter plekke worden behandeld door een dierenarts en een hoefsmid.

Opvangadres

De paarden zijn naar een opvangadres gebracht. Daar blijven ze voorlopig staan. Hoewel de dieren flink verwaarloosd zijn, zullen ze het waarschijnlijk overleven.

Tegen de eigenaar wordt proces verbaal opgemaakt. Het is volgens de Dierenbescherming iemand die, voor zover bekend, niet eerder dieren heeft verwaarloosd. Waar de paarden precies stonden, wordt niet bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie bepaalt of de eigenaar van de paarden een boete krijgt of dat de zaak voor de rechter komt.

(05/12/2019 @ 13:36)

Verbod op discriminatie vanwege handicap of geaardheid mogelijk in Grondwet

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het 'non-discriminatiebeginsel' in de Grondwet wordt uitgebreid. Er zou aan moeten worden toegevoegd dat ook discriminatie vanwege "handicap of seksuele gerichtheid" niet is toegestaan. Een initiatiefwet van D66, GroenLinks en PvdA kreeg vandaag in de Tweede Kamer vooral lof.

Het voorstel is al in 2010 ingediend en werd pas vandaag voor het eerst behandeld. In artikel 1 van de Grondwet staat nu dat "discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan".

Betere waarborg

D66, GroenLinks en PvdA vinden dat opname in de Grondwet van de twee andere gronden een betere waarborg biedt dat discriminatie ook vanwege die redenen niet is toegestaan. Volgens hen is het ook een signaal hoe belangrijk dit beginsel is. GroenLinks-Kamerlid Renkema noemde de uitbreiding "de vastlegging van iets wat we maatschappelijk met elkaar vinden".

De regeringspartijen en een groot deel van de oppositie steunen de initiatiefwet, al waren bij de behandeling ook zorgen dat de lijst van gronden waarop niet gediscrimineerd mag worden te lang wordt en dat er later nog allerlei andere verboden aan zullen worden toegevoegd.

Alle categorieën schrappen

De PVV en de SGP zien niets in de initiatiefwet. Volgens die partijen kunnen alle apart genoemde categorieën worden geschrapt, zodat alleen de zinsnede overblijft dat "discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan".

PVV-woordvoerder Bosma zei ook dat "mensen voor wie artikel 1 heilig is, vooraan staan met het ontkrachten daarvan". Hij noemde als een van de voorbeelden daarvan het vrouwenquotum, want volgens hem komt dat juist neer op discriminatie.

Leeftijdsdiscriminatie

50Plus-leider Krol, die achter het wetsvoorstel staat, kwam met het idee ook een verbod op leeftijdsdiscriminatie in artikel 1 op te nemen. Ook andere partijen spreekt dat aan, maar of daar een meerderheid voor is, is nog de vraag.

De initiatiefnemers Bergkamp (D66), à–zà¼tok (GroenLinks) en Van den Hul (PvdA) zullen de Kamer later antwoorden. Als de Tweede Kamer het initiatiefvoorstel aanneemt, betekent dat overigens nog lang niet dat de wet een feit is. Ook de Eerste Kamer moet er nog mee akkoord gaan en omdat het om een verandering van de Grondwet gaat, moet het voorstel daarna nóg eens door beide Kamers en dan met een tweederdemeerderheid worden aangenomen.

(05/12/2019 @ 13:03)

Verlanglijstjes: dit zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen

Een kookboek voor airfryer-recepten, doucheschuim en een digitale schuifmaat. Het is een greep uit de cadeautjes die we dit jaar op onze verlanglijstjes hebben gezet. Hoewel een boek op de meeste lijstjes nog altijd op 1 staat, zijn er wel verschillen tussen de lootjes van nu en voorgaande jaren én tussen de lootjes van mannen en vrouwen.

Het meest in het oog springende verschil met eerdere jaren is de toenemende voorliefde voor keukenspullen, zegt Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl. Op die website hebben dit jaar zo'n 1,5 miljoen mensen een Sinterklaaslijstje ingevuld. Die zijn automatisch (en anoniem) geanalyseerd. "Het aantal gevraagde keukenspullen is heel erg gestegen", aldus Kuiper. "Vooral bij vrouwen."

Zo zien de top 10-lijstjes van mannen en vrouwen er dit jaar uit:

Sjaals en mutsen zijn al een tijdje uit, aldus Kuipers. "En doucheschuim is een evergreen: dat komt altijd terug." Kuipers ziet verder niet alleen een toename van keukenspullen op de verlanglijstjes, maar ook van tuinaccessoires, zoals vogelvoederhuisjes en tuingereedschap.

Sinterklaas of Kerst?

De website verwacht dat in de periode tot kerst nog wel ruim 1 miljoen verlanglijstjes bij komen. "De piek ligt nog altijd wel bij Sinterklaas, maar we zien dat het lootjes trekken wel wat meer wordt verspreid. Sinterklaas en Kerst gaan een beetje door elkaar lopen, lijkt het."

Dat blijkt ook uit een representatieve steekproef die Lootjestrekken.nl sinds een paar jaar uitvoert onder duizend Nederlanders van boven de 18 jaar. Vierde in 2015 nog 61 procent van de Nederlanders Sinterklaas, dit jaar is dat 50 procent. Met Kerst wordt lootjes trekken juist populairder: in 2015 deed 16 procent dat, nu is dat toegenomen tot 20 procent.

Uitgaven

En wat kost dat allemaal? Uit de steekproef blijkt dat de geplande Kerstuitgaven dit jaar op zo'n 141 euro liggen, een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: met Sinterklaas geven mensen dit jaar gemiddeld 109 euro per persoon uit, iets minder dan vorig jaar.

(05/12/2019 @ 12:59)

Garuda ontslaat topman wegens smokkel in gloednieuw vliegtuig

Topman Ari Askhara van de Indonesische vliegmaatschappij Garuda is ontslagen, omdat hij vorige maand in een vliegtuig van zijn bedrijf een motor en vouwfietsen Indonesië in heeft gesmokkeld.

Onder de smokkelwaar zat onder meer een gedemonteerde Harley Davidson die voor de topman zelf was bestemd. De spullen werden gevonden in een gloednieuwe Airbus die vanuit Frankrijk werd afgeleverd bij Garuda op het vliegveld van Jakarta.

Na onderzoek bleek dat de spullen bedoeld waren voor Askhara. Hij probeerde zo tienduizenden euro's aan importheffingen te omzeilen.

Minister is 'verdrietig'

Askhara is ontslagen door de minister van Staatsdeelnemingen, omdat de Indonesische staat grootaandeelhouder is van Garuda. Ook de rest van de Garuda-directie zal worden doorgelicht.

De minister zei dat de zaak hem treurig stemt. "Terwijl ik het imago van ons land probeer te verbeteren, lijken sommige mensen daar nog niet klaar voor."

(05/12/2019 @ 12:58)

Uitstoot Tata Steel veel hoger dan toegestaan, onderzoek naar alle fabrieken

De koelers van de sinterfabriek van Tata Steel stoten anderhalf tot twee keer zoveel stof uit dan volgens de vergunning is toegestaan. De provincie, die hier toezicht op moest houden, gaat onderzoeken hoe dit al die jaren heeft kunnen gebeuren. Ook wordt er gekeken of dit bij andere Tata-fabrieken het geval is.

Sinter is een halffabricaat en een van de grondstoffen waarmee staal wordt gemaakt. De koelers zorgen ervoor dat de sinters kunnen afkoelen en daar komt stof bij vrij. Een gedeelte daarvan komt direct in de buitenlucht en bevat een aantal metalen zoals lood. "Maar de concentraties blijven ruim binnen de geldende grenswaarden voor de luchtkwaliteit in de omgeving", zegt een woordvoerder van Tata Steel tegen NH Nieuws.

Gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) betreurt dat de hogere uitstoot niet eerder is opgemerkt. Die kwam aan het licht na onderzoek van Tata Steel zelf.

Extra filter

"Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid. Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat", zegt Tekin in een verklaring.

De provincie heeft verder een groot onderzoek aangekondigd naar de werkelijke uitstoot van Tata Steel. Gedeputeerde Tekin heeft opdracht gegeven om vergunningen van Tata Steel-fabrieken te vergelijken met de werkelijke situatie. Het gaat hierbij, naast de sinterfabriek, om de pelletfabriek en beide hoogovens.

Tata Steel gaat een extra filter installeren die de uitstoot moet verminderen.

(05/12/2019 @ 12:53)

Spoedwet stikstof neemt hobbel Tweede Kamer

De spoedwet stikstof, waarmee het kabinet de bouw weer snel op gang wil krijgen, is aangenomen door de Tweede Kamer. Met steun van de SGP, 50Plus en het onafhankelijke Kamerlid Van Haga was een meerderheid vóór. Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA, die de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid kunnen helpen, stemden allebei tegen.

Volgende week is de behandeling in de senaat, die er naar verwachting de week daarna over stemt. Het is onzeker of de spoedwet het daar ook gaat halen. Het kabinet hamert erop dat de wet nodig is om de woning-, weg- en waterbouw vlot te trekken en dat uitstel grote gevolgen heeft voor de economie.

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in de Eerste Kamer niet genoeg aan de steun van de SGP en 50Plus. De steun van GroenLinks of PvdA kan daar het verschil maken. Of de senaatsfracties ook tegenstemmen, is niet zeker. "De Eerste Kamer maakt een eigenstandige afweging", zei Tweede Kamerlid Moorlag van de PvdA gisteren al in een debat met minister Schouten.

GroenLinks stemde tegen de spoedwet omdat Schouten onvoldoende zicht geeft op structurele maatregelen om de stikstofuitstoot te verlagen en de schade aan de natuur te herstellen. De PvdA benadrukt dat het belangrijk is om de woningbouw weer snel op gang te brengen, maar heeft er geen vertrouwen in dat er op basis van deze wet weer vergunningen kunnen worden uitgegeven.

SGP-Kamerlid Bisschop legde een stemverklaring af. Hij zei dat hij nog vragen heeft over de juridische deugdelijkheid van de wet, maar omdat die "haakjes biedt om de bouw vlot te trekken", geeft hij hem het voordeel van de twijfel. "Beter één aannemer aan het werk dan tien bouwvakkers thuis."

Ook fractieleider Ouwehand van de Partij voor de Dieren kwam met een stemverklaring. Zij zei dat de spoedwet in strijd is met het internationale natuurbeschermingsrecht en succesvol zal worden aangevochten bij de rechter. Het ontbreekt het kabinet volgens haar aan eer, moed en geweten om de stikstofcrisis echt aan te pakken. "We hopen dat de Eerste Kamer dit goedmaakt."

(05/12/2019 @ 12:48)

'Schrikbarend' onderzoek over krimpende vogels door klimaatverandering

Naarmate de temperaturen wereldwijd stijgen, worden vogels steeds kleiner. Uit Amerikaans onderzoek over bijna vier decennia en onder ruim 52 trekvogelsoorten blijken er 49 te zijn gekrompen.

Nederlandse vogelwetenschappers noemen de uitkomsten alarmerend. Volgens gedragsecoloog Jan van Gils zijn krimpende dieren niet zelden een eerste stap naar uitsterving.

Monnikenwerk

Voor het onderzoek zijn ruim 70.000 dode vogels opgemeten. De bulk werd verzameld door Dave Willard, een ornitholoog van het natuurhistorisch museum in Chicago.

Sinds 1978 trekt hij in de herfst en lente 's ochtends door de stad om vogels op te rapen die zich te pletter hebben gevlogen tegen wolkenkrabbers.

In die periode trekken er veel vogels over Chicago, onderweg naar Canada of juist naar het warmere zuiden. Zijn recordvangst op één dag: 300 dode vogels.

De dieren zijn allemaal zorgvuldig opgemeten, gedocumenteerd en opgeslagen door Willard en zijn team van vrijwilligers. In eerste instantie om inzicht te krijgen in de vogels die jaarlijks over Chicago trekken. Het monnikenwerk bleek een goudmijn voor onderzoekers van de Michigan University, die voor hun studie de gegevens van 1978 tot 2016 analyseerden.

Kleinere lijven, grotere vleugels

Daarbij gebruikten ze het onderste deel van het bot in de poot - de zogenoemde tarsus - als gemene deler, omdat dat bot het meest representatief is voor het meten en vergelijken van lichaamslengte.

Het bot bleek bij de vogels met gemiddeld 2,4 procent te zijn gekrompen. De vleugels groeiden in dezelfde periode juist met 1,3 procent. Mogelijk ter compensatie, omdat de kleinere lichamen minder energie hebben voor de lange trektochten.

De wetenschappers denken dat de vogels door kleiner te worden reageren op klimaatverandering. In de broedgronden ten noorden van Chicago steeg de temperatuur de afgelopen veertig jaar bijvoorbeeld gemiddeld met een graad.

Met kleinere lichamen kunnen de vogels makkelijker afkoelen. Om die reden zijn dieren in koudere gebieden vaak groter, omdat ze met grotere lichamen makkelijker warmte kunnen vasthouden.

Hoofdonderzoeker Brian Weeks was vooral verbaasd door het gegeven dat alle soorten op dezelfde manier lijken te reageren op de warmere temperaturen, zegt hij in een persbericht van de universiteit van Michigan.

Het is volgens de wetenschappers het grootste onderzoek ooit naar het effect van klimaatverandering op lichaamsgrootte. Jan van Gils, gedragsecoloog bij onderzoeksinstituut NIOZ, noemt de doorlichting "indrukwekkend" en de uitkomsten "schrikbarend en een slecht teken". Hoewel het hem niet verrast dat de vogels krimpen.

Van Gils deed recent een soortgelijk onderzoek naar de kanoet, een kustvogel die zijn broedgebieden in het noorden van Canada, Europa en Rusland heeft. Daar stijgen de temperaturen wereldwijd relatief het snelst. "Sommige kanoeten waren over 30 jaar liefst 15 procent gekrompen", zegt hij.

Van Gils schreef in 2016 een artikel over zijn onderzoek, dat verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science. "In de literatuur die ik daarvoor bestudeerde zie je dat het een vroege waarschuwing voor uitsterving kan zijn als dieren steeds kleiner worden", zegt hij. "Soms zijn ze een paar eeuwen later dan al uitgestorven. Hoe kleiner, hoe kwetsbaarder. De kanoet gaat nu bijvoorbeeld ook ontzettend hard achteruit."

Evolutie in moordtempo

Zijn collega bij het NIOZ, vogelecoloog Jeroen Reneerkens, gebruikt hetzelfde woord als Van Gils in zijn reactie op het Amerikaanse onderzoek: schrikbarend. Het onderzoek is volgens hem betrouwbaar, omdat de metingen de afgelopen decennia zijn verricht door dezelfde personen. "Dat scheelt ontzettend, want iedereen meet anders", zegt hij.

Volgens Reneerkens toont het onderzoek evolutie, maar dan in sneltreinvaart en door de mens aangezwengeld. "Evolutie hoeft overigens niet slecht te zijn, want daarmee blijven de dieren die zich het beste aanpassen over. Het is alleen de vraag of ze de tijd krijgen zich aan te passen", zegt Reneerkens.

Hij sluit niet dat een aantal soorten dat in het onderzoek voorkomt de komende veertig jaar uitsterft. Reneerkens: "Want je schrikt je kapot als je ziet wat er nog op ons afkomt, zelfs in de meest milde toekomstscenario's van klimaatpanel IPCC. Juist daarom zijn dit soort onderzoeken belangrijk. We vergeten namelijk weleens dat niet alleen de mens wordt getroffen door klimaatverandering."

(05/12/2019 @ 12:42)

Dernière mise à jour : 04/12/2019 @ 21:16
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette