Texte à méditer :  Trop de repos n'a jamais fait mourir personne.    Tristan BERNARD
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

04 Juillet 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Florent


C'était aussi un 04 / 7
1976

Un commando israélien libère les otages retenus à Entebbé en Ouganda.


Né(e) un 04 / 7 / 1959
Victoria AbrilCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


'Farmalobby probeerde advies over dwanglicenties te saboteren'

Een commissie die onderzoek deed naar dwanglicenties tegen hoge medicijnprijzen is met ruzie uit elkaar gegaan, schrijft de Volkskrant. Farmalobbyisten zouden zich met het rapport hebben bemoeid.

Met een dwanglicentie kan de overheid een farmaceut dwingen om medicijnen vrij te geven. Andere fabrikanten kunnen de medicijnen dan ook produceren, waardoor ze goedkoper worden. Het ministerie van Economische Zaken stelde vorig jaar een commissie in om uit te zoeken hoe dwanglicenties kunnen worden ingezet.

Kantlijn

De farmaceuten zijn volgens de krant fel tegen de inzet van dwanglicenties. Via een commissielid probeerden de geneesmiddelenfabrikanten een rapport van de commissie te saboteren. Dat kwam aan het licht toen het betrokken commissielid een document doorstuurde naar de anderen, waar de aantekeningen van een lobbyist per ongeluk nog in de kantlijn stonden.

Het commissielid zegt tegen de krant dat hij niet wist dat hij geen informatie mocht opvragen bij derden. Hem werd gevraagd op te stappen uit de commissie, wat hij weigerde. De commissie kwam niet tot een eindrapport. Wel kwam de voorzitter met een aantal aanbevelingen. "Dreig niet alleen met dwanglicenties, maar zet ze ook in zodat farmaceuten weten dat de overheid bereid is het machtsmiddel te gebruiken", vat de Volkskrant samen.

(04/07/2020 @ 14:16)

Leden FNV stemmen in met pensioenakkoord

Het FNV-ledenparlement heeft met een grote meerderheid voor het pensioenakkoord gestemd. Hiermee staan alle seinen op groen voor het nieuwe pensioenstelsel en kan het door de Tweede Kamer worden besproken. 64 leden stemden vanmiddag voor, 40 waren tegen.

Het akkoord gaat over een fundamentele verandering van het systeem, waar al jaren over gesproken werd met werkgevers en het kabinet. In het kort komt het neer op een bevriezing van de AOW-leeftijd, een langzamere stijging van die leeftijd in de toekomst en flexibeler pensioenen.

FNV-voorzitter Han Busker is blij met de uitkomst:

De pensioeninleg zal in het nieuwe stelsel veel vaker worden belegd. De uiteindelijke pensioenuitkering gaat dus meer meebewegen met de beurs. Dat betekent dat er vooraf geen vast bedrag meer wordt beloofd en de werknemer niet weet op welk pensioen hij of zij straks kan rekenen. In het nieuwe pensioencontract wordt de ingelegde premie vastgelegd, niet de hoogte van de pensioenuitkering.

Dat geeft meer onzekerheid, maar de verwachting van kabinet, werkgevers en FNV is dat pensioenen daardoor vaker omhoog dan omlaag zullen gaan. Op die manier moeten jongeren in de toekomst meer gaan terugzien van wat zij in hun loopbaan in de pensioenkassen hebben gestort.

Doorsneepremie

Nu betalen alle deelnemers in een pensioenfonds dezelfde premie en krijgen ze daar ook een gelijke pensioenopbouw voor terug. Maar de euro van iemand van 25 kan veel langer renderen voordat het pensioen wordt uitgekeerd dan die van een 65-jarige deelnemer. Hierdoor 'subsidiëren' jongeren in feite de ouderen.

Dit systeem, de zogeheten doorsneepremie, komt in het nieuwe stelsel te vervallen.

Inleveren

Waar jongeren en zzp'ers van deze wijziging moeten profiteren, heeft het voor mensen tussen grofweg 35 en 55 jaar negatieve consequenties. Zij hebben al flink wat jaren ingelegd, maar krijgen daar in het nieuwe systeem minder voor terug. Want de 'subsidie' van de jongere premiebetalers waar tot nu toe rekening mee werd gehouden, valt straks deels weg - omdat het aan de toekomstige pensioenen van de jongeren zelf zal worden besteed. De in totaal 60 miljard die deze groep erop achteruitgaat, zal worden gecompenseerd.

Ouderen die bijna met pensioen gaan zullen weinig of geen gevolgen van het nieuwe systeem ondervinden.

Online stemmen

Twee weken geleden werd het akkoord ondertekend door het FNV-bestuur, het kabinet en de werkgevers. Ook vakbond CNV stemde al voor het akkoord.

De FNV-leden zouden eigenlijk op 19 juni hun stem uitbrengen, maar toen waren er technische problemen en procedurele bezwaren tegen het online stemmen. Ook was er volgens de leden te weinig tijd en uitleg om hun stem te kunnen bepalen over zo'n complex onderwerp.

Vanwege de versoepelde maatregelen rond het coronavirus konden de 105 leden vandaag wel bij elkaar komen, al kozen 32 leden er toch voor online hun stem uit te brengen.

Nieuwsuur legt in deze video uit wat de verschillen zijn tussen het oude en nieuwe systeem:

(04/07/2020 @ 13:41)

Nieuwe talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer op tijdstip DWDD

Er komt vanaf 31 augustus een nieuwe, dagelijkse talkshow op NPO 1 van 19.00 tot 20.00 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Fidan Ekiz en Renze Klamer. Beiden bevestigen berichtgeving in het AD hierover op Twitter.

Met de invulling van het goedbekeken tijdslot is een opvolger gevonden voor het succesvolle De Wereld Draait Door, dat in maart na vijftien jaar is gestopt. Het nieuwe programma wordt net als DWDD gemaakt door BNNVARA.

De bedoeling is dat de talkshow afwisselend wordt uitgezonden met M, gepresenteerd door Margriet van der Linden. Dat programma van KRO-NCRV was de afgelopen maanden ook te zien op NPO 1.

(04/07/2020 @ 13:07)

Spaanse regio bij Barcelona in lockdown, ruim 4000 besmettingen

In Segrià , in het noordoosten van Spanje hebben de autoriteiten een lockdown afgekondigd. Na 60 nieuwe coronabesmettingen op één dag wordt het Catalaanse district rond de stad Lleida afgesloten. Het is de eerste inperking in Spanje sinds de noodtoestand twee weken geleden werd beëindigd.

De besmettingen begonnen onder plukkers op tuinderijen, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Daar is een grote migrantengemeenschap. Mensen die op elkaar wonen en dicht bij elkaar werken. Daar waren al allerlei coronagevallen. Nu loopt het exponentieel uit, niet alleen onder plukkers. Daarom heeft de Catalaanse regiopresident Torra besloten om dat gebied opnieuw af te grendelen."

De regio met ruim 200.000 inwoners is sinds 12.00 uur afgesloten, zegt Zoutberg. "Mensen die daar niets te zoeken hebben, moeten voor 16.00 uur het gebied verlaten. Daarna geldt dat mensen wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Als je al met anderen afspreekt, dan moet je dat beperken tot maximaal tien mensen. En je mag het gebied alleen verlaten met een briefje van je werkgever. Het is echt terug bij af."

Nederlandse toeristen

Veel Nederlandse toeristen die naar Spanje rijden, komen door de regio Segrià . "Je hebt het over een gebied ten westen van Barcelona, dat is er echt niet ver vandaan. De snelwegen blijven open, alleen zijn de afslagen naar de dorpen afgesloten", aldus Zoutberg.

Volgens de correspondent steekt het coronavirus ook op andere plekken Spanje de kop op, met kleine brandhaarden. "Het is nog zeker niet voorbij."

In totaal zijn in Segrià  meer dan 4000 besmettingen geregistreerd. Landelijk gaat het om meer dan 250.000 besmettingen. Ruim 28.000 Spanjaarden zijn aan het coronavirus overleden.

(04/07/2020 @ 12:59)

De examens van 2020 blijven (voorlopig) achter slot en grendel

Dit jaar haalden meer middelbare scholieren hun diploma dan vorig jaar. En dat zonder de centrale examens te maken, die niet doorgingen vanwege de coronacrisis. Dat betekent dat er nu bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE) een kluis vol met ongemaakte eindexamens ligt. Wat gebeurt er nu met die examens?

Voor menig examenkandidaat uit andere jaren zou het fijn zijn om even te kunnen spieken in die kluis. "Als je hier werkt en je hebt kinderen die in hun examenjaar zitten, mag je er niet zomaar alleen in", vertelt Freya Martin van het CvTE.

Toch gaat, ondanks het schrappen de examens van dit jaar, de kluisdeur nog niet van het slot: "Op dit moment kijken we nog naar wat we met het materiaal kunnen. Dat lopen we per examen na."

NOS Stories nam een kijkje op de plek van de kluis waar de ongemaakte examens liggen opgeslagen.

Alles simpelweg doorschuiven naar volgend jaar is in ieder geval geen optie: "De examens van 2021 waren al klaar op het moment dat besloten werd dat de examens van 2020 niet doorgingen. We maken de examens altijd twee, soms wel vier jaar van tevoren. Doorschuiven is dus niet nodig, maar dat kan ook niet zomaar."

De examens moeten ieder jaar namelijk aan allerlei eisen voldoen, vertelt Martin: "En die kunnen volgend jaar misschien wel weer anders zijn. Net als de inhoud. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een begrippenlijst wordt aangepast. Dan moet je een heel examen nalopen en kijken of alle begrippen en de beschrijving daarvan nog wel kloppen."

Vraag over intensive care

Ook houden ze rekening met de actualiteit. Zo zou het coronavirus examenvragen in de toekomst kunnen beïnvloeden: "Als er dit jaar een vraag in een examen zat over mensen die op de intensive care liggen, dan is het misschien niet zo slim om die volgend jaar alsnog te stellen. Dat kan voor sommige scholieren die daar direct mee te maken hadden gevoelig liggen. Je wil niet dat ze afgeleid raken tijdens een examen."

Het CvTE bekijkt momenteel alle examens nog eens. De verwachting is dat de meeste de komende jaren alsnog worden gebruikt.

Sommige scholieren baalden dat ze die laatste toetsen moesten missen, voor anderen was het een opluchting. NOS Stories volgde twee maanden lang een zelf samengestelde examenklas, en maakte daarover deze documentaire:

(04/07/2020 @ 12:59)

Auto rijdt met hoge snelheid in op demonstranten in Seattle, motief onduidelijk

In de Amerikaanse stad Seattle zijn twee demonstranten aangereden op een afgesloten wegdeel. Een van de twee vrouwen verkeert in levensgevaar, de ander is zwaargewond. Het is nog onduidelijk of er opzet in het spel was.

De politie heeft getweet dat een witte auto op hoge snelheid door de afzettingen reed en vervolgens meerdere voetgangers raakte. De weg was vanwege een demonstratie afgezet. De bestuurder werd kort na het incident aangehouden. Naar een mogelijk motief wordt nog onderzoek gedaan.

Op beelden is te zien dat meerdere demonstranten door de klap van het voertuig de lucht in worden geslingerd:

In Seattle in de staat Washington wordt nog steeds gedemonstreerd in de nasleep van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Het is nog onduidelijk of de slachtoffers ook bij een Black Lives Matter-protest waren aangesloten. Een deel van het protest was via een livestream op Facebook te zien onder de naam 'Black Femme March takes I-5'.

(04/07/2020 @ 12:32)

Hevig noodweer leidt in Japan tot overstromingen en aardverschuivingen

Het zuiden van Japan kampt met overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van extreme regenval. De autoriteiten denken dat door het noodweer zeker vijftien mensen om het leven zijn gekomen. Ook zijn nog tien mensen vermist.

Volgens de Japanse weerkundige dienst viel op sommige plekken in een uur tijd meer dan 100 millimeter regen.

Het noodweer trok in de ochtend lokale tijd over de prefecturen Kumamoto en Kagoshima op het eiland Kyushu. Voor die regio was van tevoren een evacuatie-advies gegeven, eerst aan 75.000 inwoners en later aan ruim 90.000, maar onduidelijk is hoeveel van hen het advies hebben opgevolgd.

Dit zijn beelden uit het gebied:

Op beelden is te zien hoe huizen onderlopen en auto's wegspoelen. Mensen zijn naar de daken van hun huizen gevlucht in afwachting van noodhulp. Het leger is ingezet om in de getroffen regio's te helpen.

De Japanse publieke omroep NHK meldt dat 14 ouderen om het leven zijn gekomen doordat een verzorgingstehuis overspoeld werd met modder en water. De autoriteiten moeten het precieze dodental nog bekendmaken.

Het zwaarste noodweer lijkt inmiddels voorbij, maar premier Abe waarschuwde dat de regen nog tot zondag kan aanhouden.

Beelden van overstromingen van de Japanse publieke omroep:

(04/07/2020 @ 12:09)

Boeren blokkeren distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle

Ruim honderd protesterende boeren blokkeren de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Eerder vanmiddag reden ze met hun trekkers naar het politiebureau in Zwolle om daar aangifte te doen tegen minister Schouten.

De acties in Zwolle volgen op de landelijke actiedag van de boeren, gisteren. Ook toen betoogden ze vooral in het oosten en het noorden van het land tegen de nieuwe veevoerregels van de landbouwminister. De boerenacties in Zwolle verlopen vreedzaam. "Wij zijn met de boeren in gesprek", aldus een woordvoerster van de politie.

Vanmiddag trok eerst een grote groep boeren met trekkers naar de A28 vlakbij Zwolle om daar - net als gisteren iets verderop, op de A1 - het verkeer tegen te houden op de snelweg. Maar zij werden opgewacht door de politie, meldt RTV Oost. Die voorkwam de blokkade en begeleidde de trekkers naar het politiebureau.

Afzonderlijke aangifte per bedrijf

De boeren zijn boos omdat de minister het eiwitgehalte in veevoer wil verlagen in het kader van het stikstofbeleid. De boeren spreken van dierenmishandeling. Ruim honderd boeren deden per bedrijf aangifte. Alle aangiftes zijn gebundeld in een proces-verbaal dat gisteren al werd aangemaakt. .

Na die actie verlieten de boeren de binnenstad van Zwolle. Korte tijd later doken ze op bij het distributiecentrum van Albert Heijn in een buitenwijk van de stad.

(04/07/2020 @ 12:02)

De wietdrone gaat weer vliegen in Limburg

De Limburgse boerenbond LLTB gaat opnieuw drones inzetten om te controleren of er illegale hennepplanten staan in maisvelden.

"Illegale hennepteelt zorgt bij getroffen ondernemers nog steeds voor veel ergernis, schade, verdachtmakingen en rompslomp", zegt Roel Boots van de LLTB bij 1Limburg. "Het is echt een probleem dat we moeten blijven bestrijden."

De controles bestaan al sinds 2004. Toen werkte de LLTB nog samen met de politie, die speciaal voor het project een helikopter inzette. Alleen vanuit de lucht lukt het volgens Boots om de hennep te ontdekken die tussen de metershoge maisstengels wordt aangeplant. In de jaren 2005 en 2009 wist de politieheli 42.000 illegale hennepplanten op te sporen met een straatwaarde van meer dan 40 miljoen euro.

Daarna zakte de opbrengst. In 2017 haakte de politie af omdat het "niet effectief" meer zou zijn. Maar het probleem is niet voorbij. "Wij staan klaar om opnieuw met drones de lucht in te gaan als wij van onze leden horen dat er ergens hennep staat", aldus Boots. "Voor ons is en blijft het tegengaan van criminaliteit in het buitengebied van groot belang. Door deze problematiek zichtbaar te maken, komt dit dossier mogelijk weer wat hoger op de politieke agenda."

Jerrycan met wietblad

Op dit moment hebben zich 100 leden van de bond aangemeld, die in totaal 300, soms enorme, percelen hebben. Zij hebben een oranje jerrycan opgehangen met de afbeelding van een wietblad met een streep erdoorheen - om aan te geven dat hun velden gecontroleerd kunnen worden met de wietdrones.

Boots zegt dat het eigenlijk nooit voorkomt dat een boer zelf hennep tussen de mais aanplant. "Nee", zegt hij met nadruk. "Ze vinden het juist irritant en het kost heel veel tijd. Uit steekproeven destijds met de politiehelikopter bleek ook elke keer dat het om illegaal aangeplante hennep ging."

(04/07/2020 @ 11:08)

Economie krabbelt weer langzaam op, 'naschokken komen nog'

We mogen weer op pad. Naar de bioscoop, uit eten, borrelen op het terras. Zolang we ons maar aan de regels houden. En dat betekent nogal wat voor de economie. Zo hadden we een paar maanden geleden nog een historisch dieptepunt in pintransacties. Op dit moment zitten we, gekeken naar de omzet, weer nagenoeg op het niveau van voor de coronacrisis.

Bekijk hieronder hoe onze bestedingen, en ons vertrouwen in de economie, de afgelopen weken (voorzichtig) is hersteld:

De bestedingen lopen weer op en het consumentenvertrouwen stijgt. Is het vanaf nu dan één rechte lijn naar boven, het dal uit? Sandra Phlippen, hoofdeconoom van de ABN Amro, nuanceert dat. "Als je de economie heel hard indeukt, dan krijg je daarna automatisch sneller iets van herstel. We komen van heel ver."

Maar het opleven van onze bestedingen is wel een positief signaal. Dat dat zo snel is gegaan heeft volgens Phlippen ook te maken met de lockdown in Nederland. "Wij hebben een relatief lichte lockdown gehad vergeleken met landen om ons heen. Daardoor is een deel van de consumptie doorgegaan, denk bijvoorbeeld aan winkels die open mochten blijven."

Ook de lengte van de lockdown maakt uit, zegt Phlippen. In Nederland heeft het strengste deel van de lockdown in vergelijking met andere landen relatief kort geduurd (zie grafiek in de serie hierboven).

"Als je lang dicht bent lopen klanten op een gegeven moment je zaak voorbij", zegt Coen Teulings, econoom en oud-directeur van het Centraal Planbureau. Daarom zijn winkels en restaurants toch opengegaan, ook al konden ze met de anderhalve meter regels weinig omzet maken, zegt hij. "Je wil zo snel mogelijk de loop van je klanten weer terugkrijgen."

Steunpakket

Of wij genoeg blijven uitgeven, en of daarmee de omzet van bedrijven weer op niveau komt, hangt ook samen met het steunpakket van de overheid. "De overheid is nog massaal aan het stutten", zegt Phlippen. "Op een gegeven moment zal die het ook geleidelijk weer moeten loslaten." Dat de economie zich dan moet aanpassen en banen en bedrijven verdwijnen, is onvermijdelijk, zegt Phlippen.

Zie hier welke steunmaatregelen nu gelden, en voor hoe lang nog:

De meeste steunmaatregelen eindigen op 1 oktober. Eind augustus maakt het kabinet bekend of er nog een derde steunpakket komt.

Het lijkt erop dat het steunpakket een grote golf aan faillissementen vooralsnog heeft voorkomen. "We dachten eerst dat er een vertraging in de cijfers zou zitten van een paar weken, maar die tijd is inmiddels verstreken en we zien nog steeds geen corona-effect", zegt Frank Notten van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totale aantal faillissementen verschilt nog nauwelijks van 2019:

Het steunpakket beschermt niet alleen bedrijven, het is ook een manier om banen te behouden. Het eerste steunpakket hielp direct en indirect al zo'n 2,9 miljoen mensen aan een deel van hun inkomen.

Teulings zet wel een kanttekening bij al die steun. "In sommige sectoren zijn de komende tijd blijvend minder mensen nodig. Daar moeten bedrijven gaan reorganiseren, dat moeten ze niet te lang uitstellen."

Hij doelt onder meer op de luchtvaart en de spoorwegen. "Hoe sneller je mensen laat gaan, hoe sneller ze ook nieuw werk kunnen vinden of zich kunnen laten omscholen." Bij onder meer de KLM en de NS zijn inmiddels grote reorganisaties aangekondigd.

Omscholen is een belangrijk thema in deze crisis. Ondanks de steunmaatregelen zijn er namelijk al wel veel ontslagen gevallen. Voornamelijk in de sectoren horeca, de schoonmaak, de detailhandel en uitzendbedrijven.

"Deze crisis is een sectorcrisis", zegt Phlippen. "Het is niet zoals bij de financiële crisis die als een kaasschaaf over de hele economie ging. Nu zijn er specifieke sectoren weggevaagd, die met veel moeite proberen weer op te starten." Dat is de uitdaging voor de arbeidsmarkt: sommige mensen moeten fundamenteel ander werk gaan doen, want de banen die zijn verdwenen, komen niet gelijk terug.

Maar dat gebeurt nog niet. "Direct na de lockdown zagen we de vacatures in de horeca min of meer naar nul terugvallen, en tegelijkertijd zagen we op internet steeds meer mensen zoeken naar vacatures in de horeca, die er dus niet zijn", zegt Phlippen. Dit kun je ook zien in de grafiek hieronder op de laatste pagina.

Zie hieronder hoeveel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt sinds de coronacrisis, en waar op dit moment nog vacatures zijn:

Hoe het de komende maanden gaat hangt natuurlijk ook af van het virus. Komt er een nieuwe golf besmettingen, en een nieuwe lockdown, dan verandert dat alles, ook op economisch vlak.

Maar zo niet, dan is wat we nu zien het opkrabbelen uit de eerste schok, zegt Phlippen. Volgens haar komen er hoe dan ook naschokken. "Het duurt even voordat bedrijven echt failliet gaan. Die werknemers gaan hun banen dus nog kwijtraken en dat gaat de krantenkoppen beheersen. Daardoor worden mensen bang dat zij de volgende zijn en gaan ze meer geld sparen en minder uitgeven." Die cyclus verwacht de ABN Amro in het najaar.

Coen Teulings is optimistischer. "Nu het herstel weer is ingezet, wordt ook duidelijk waar de blijvende pijn zit, en met welke bedrijven het toch relatief snel weer goed gaat. Ik kijk met bewondering naar de veerkracht van de mensen in bedrijven: wat ze allemaal hebben bedacht om toch weer open te kunnen gaan. Wie weet, misschien gaat het meevallen."

(04/07/2020 @ 11:01)

Duizend hooligans verwacht bij verboden coronaprotest Utrecht: noodbevel en veel politie

Bij een verboden protest tegen coronamaatregelen in Utrecht worden vanmiddag duizend voetbalhooligans verwacht. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Waarnemend burgemeester Den Oudsten heeft een noodbevel afgekondigd. In de stad is veel politie op de been, rond het Jaarbeursplein zijn hekken neergezet.

Het noodbevel houdt in dat de binnenstad niet toegankelijk is voor "al degenen die zich door kleding, uitrusting, meegevoerde voorwerpen, uitingen of gedragingen manifesteren als personen die deel willen nemen aan de verboden demonstratie op het Jaarbeursplein of op enige andere wijze de openbare orde verstoren of dreigen te verstoren."

Voor wie niet in Utrecht woont en bovengenoemde kenmerken vertoont, is de hele stad verboden gebied.

Politiebusjes, paarden en hekken

Bij de Jaarbeurs staan tientallen politiebusjes geparkeerd. Ook staan daar politiepaarden klaar. Bij de afritten van de snelwegen rond de stad zijn busjes van de mobiele eenheid gezien.

De hekken staan bij de uitgang van het station en bij de toegangswegen naar het plein. De hogere hekken zijn voorzien van witte folie, zodat er niet doorheen kan worden gekeken. Ook staan er onderaan de trappen en roltrappen lagere hekken.

Den Oudsten maakte donderdag bekend dat hij de demonstratie Stop de 1,5 meter waanzin. Vrijheid politiegeweld verbiedt. "De politie heeft concrete informatie dat een grote groep relschoppers de demonstratie wil aangrijpen om wanordelijkheden te plegen", schreef hij aan de gemeenteraad.

Het gaat om "relschoppers van diverse pluimage", staat in de raadsbrief, "die de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen. Hierdoor komt de veiligheid van demonstranten en omstanders in het geding."

De organisator van het protest, de actiegroep 'Nederland in Opstand', had al aangekondigd bij een eventueel verbod alsnog te demonstreren, schreef Den Oudsten. Ook houdt hij er rekening mee dat andere groeperingen zich hierbij aansluiten.

Oproep Facebookvideo

Gisteren werd op de Facebookpagina van Nederland in Opstand een video geplaatst waarin wordt opgeroepen om naar Utrecht te komen voor een protest. Die betoging moet om 16.00 uur beginnen, op een locatie die de organisator rond 15.45 uur bekendmaakt. "We houden de locatie nog onbekend omdat we gemerkt hebben dat de politie behoorlijk wat eenheden ME heeft opgetrommeld en een heleboel platte petten erbij", zegt de spreker in de video.

Over de aanwezigheid van de mobiele eenheid zegt de organisator: "Wij zullen daarop vanuit ons vreedzaam reageren. Op het moment dat er geweld gebruikt wordt naar ons, dan is het een ander verhaal. Maar wij zijn vreedzaam en wij zullen dit niet uitlokken. Dus ook geen provocatie naar hun."

Geen vrouwen en kinderen

Aan het einde van de video zegt hij: "Wees je wel bewust waar je heen gaat. Geen vrouwen. Geen kinderen. Zorg dat je kleding aanhebt waar geen uiterlijke kenmerken op staan van een demonstratie, want dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk." Nederland in Opstand heeft ook een Facebookevenement aangemaakt voor de betoging. Enkele tientallen mensen hebben aangegeven dat ze aanwezig willen zijn.

In een reactie zegt de politie "dit soort signalen te monitoren". Indien nodig worden er maatregelen genomen, zegt een woordvoerder. Ze wil niet zeggen om welke maatregelen het kan gaan.

Volgens de gemeente Utrecht verandert er weinig door de oproep op Facebook om toch te komen demonstreren. "De maatregelen blijven van kracht."

(04/07/2020 @ 10:12)

Myanmar begraaft slachtoffers van aardverschuiving

In Myanmar worden vandaag bijna veertig slachtoffers begraven van een dodelijke aardverschuiving deze week. Gisteren werden ook al 77 mijnwerkers in massagraven bijgezet.

De aardverschuiving was donderdag in het noorden van het land, als gevolg van werkzaamheden in een jademijn. Hevige regen leidde ertoe dat mijnafval met modder in een meer stortte. Mijnwerkers raakten bedolven onder de modder.

De autoriteiten laten aan persbureau Reuters weten dat tot dusver 171 doden uit de modder zijn gehaald. Maar er drijven nog steeds lichamen in het water. Het gaat om een van de ernstigste ongelukken in de geschiedenis van het Aziatische land.

Geen ander werk

In Myanmar zijn geregeld ongelukken met mijnen. Het is de enige plek ter wereld waar jade wordt gewonnen. In 2000 zouden duizend mijnwerkers om het leven zijn gekomen doordat water in een mijn spoelde. In het regenseizoen is het gevaarlijk om in de mijnen te werken, juist vanwege de kans op aardverschuivingen.

Maar volgens Aung San Suu Kyi, de politieke leider van het land, hebben veel arbeiders in geen keuze, omdat er geen ander werk te vinden is. Met de jadewinning zijn duizenden miljarden dollars per jaar gemoeid. Actiegroepen vinden dat de overheid te weinig doet om de gevaren aan te pakken.

Op beelden die van de verschuiving vanaf een berg bij de mijn zijn gemaakt, is te zien dat mensen naar een veilige plek vluchten:

(04/07/2020 @ 09:48)

Onderzoek: speedgebruik Goeree-Overflakkee vier keer hoger dan in Amsterdam

Op Goeree-Overflakkee zijn veel hogere concentraties amfetamine (speed) in het rioolwater gevonden dan in steden als Amsterdam, Barcelona of Milaan. Met een gemiddelde van 583 milligram drugsresten per dag per 1000 inwoners, wordt op het Zuid-Hollandse eiland volgens onderzoekers naar verhouding bijna vier keer zoveel gebruikt als in Amsterdam.

Dat blijkt uit een eerste groot onderzoek van het rioolwater op vijf locaties op Goeree-Overflakkee, waarvan de resultaten gisteravond zijn gepresenteerd.

Burgemeester Ada Grootenboer is geschrokken en spreekt over een "breed maatschappelijk probleem". "We willen voorkomen dat mensen aan drugs beginnen, maar we willen ook aanpakken wat we nu zien. En we willen meer duidelijkheid over waar het dan precies zit", zegt ze bij Rijnmond. De gemeente gaat met alle betrokken organisaties op het eiland kijken hoe het probleem kan worden aangepakt.

Om te kijken of dat werkt wil de burgemeester het onderzoek naar afvalwater over vier jaar herhalen. Bij het pas afgeronde onderzoek zijn twee keer een week lang elke dag meerder monsters genomen uit het rioolwater.

Moedige Moeders

Het onderzoek komt niet uit de lucht vallen. De vrijwilligersvereniging Moedige Moeders maakt zich al jaren zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en drong erop aan. Tot nu toe liet de de GGD jongeren vragenlijsten invullen, maar dat leverde geen betrouwbare resultaten op. Daarom vroeg de gemeente onderzoeksinstituut KWR om het rioolwater te analyseren, net zoals dat al jaren rond tal van grote(re) steden gebeurt.

Uit het onderzoek blijkt dat het eiland als het om speedgebruik per 1000 inwoners gaat boven aan de lijst van onderzochte gemeentes in Nederland staat. De concentraties meth, mdma, cocaïne en cannabis in het rioolwater op Goeree-Overflakkee zijn veel lager en lijken op de niveaus van andere gemeenten.

Sterk water en speed

"Ik denk dat we allemaal onze ogen hebben gesloten voor dit probleem", reageert een inwoonster van Middelharnis. "Het drugsgebruik is hier hoog. Of het speed of wat anders is, daar ben ik niet in thuis. Maar drugsgebruik is wel gebruikelijk onder de jeugd, helaas. Waarschijnlijk uit verveling. Ze hebben hier niet veel meer te doen."

Dat bleek ook uit een reportage die Rijnmond twee jaar geleden maakte. Daarin vertelden jongeren openlijk over hun drugsgebruik. "Sommigen gebruiken 'sterk water'", zei een jongen die zich Michel noemt.

Hij liet een waterflesje zien met een onbekende vloeistof. "Ja, dat is alcohol. 85 procent. Dat maak ik zelf. Wij noemen het doppen, soms met een lijntje speed voor als het te hard gaat. Voor mij hoort dat erbij."

(04/07/2020 @ 09:43)

In gesprek over onze geschiedenisboeken: 'Het gaat meer over de mooie kant'

Is er in de geschiedenisboeken genoeg aandacht voor het slavernijverleden? En moeten onderwerpen als racisme verplicht worden behandeld op school?

Onder meer door een initiatief van Sohna, Lakiescha en Veronika is over deze vragen discussie. De drie vriendinnen startten een petitie omdat zij willen dat hiervoor in het onderwijs meer aandacht komt. Ongeveer 60.000 mensen tekenden de petitie en het onderwerp werd ook in de Tweede Kamer besproken.

Ook in de reacties bij NOS Stories, het Instagram-account van de NOS dat zich richt op jongeren, ging het er veel over. De discussie die hier digitaal werd gevoerd, besloot NOS Stories te verplaatsen naar de studio. Ze nodigden Ella (18), Yannick (17), Anniek (16), Thomas (17) en Job (16) uit voor een gesprek op de bank.

(04/07/2020 @ 08:00)

Oproep aan minister: 'Onderwijs heeft sleutel stijgende zorgkosten in handen'

De echte oplossing voor de stijgende zorgkosten ligt niet bij de zorg, maar bij het onderwijs. Een gezondere leefstijl kan veel klachten voorkomen en preventie zou daarom in het onderwijs verankerd moeten worden. Dat staat in een opiniestuk in het FD, dat is ondertekend door 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici.

De Sociaal-Economische Raad (SER) concludeerde half juni in een rapport dat de zorguitgaven, bij ongewijzigd beleid, de komende 20 jaar verdubbelen. De raad adviseert in het rapport om meer in te zetten op preventie.

De opstellers van het opiniestuk wijzen hiervoor naar het onderwijs. Nu is er op scholen vaak projectmatig aandacht voor, bijvoorbeeld met projecten als De Gezonde School of Jongeren Op Gezond Gewicht. Maar de schrijvers zouden het graag permanent verankerd zien in lessen.

Geestelijke gezondheidszorg

Vooral in de preventie van psychische ziekten zou veel winst te behalen zijn. De kosten van de geestelijke gezondheidszorg zijn volgens het RIVM naar verwachting in 2060 vervijfvoudigd. Relatief veel zorg wordt besteed aan lichte en matige klachten.

"Als kinderen, jongeren en jongvolwassenen zich eenmaal met klachten melden in de zorg, zijn we te laat", schrijven de opstellers van het stuk. Ongeveer 75 procent van de psychische ziekten ontstaan volgens hen voor het 25ste levensjaar. "Dat maakt de school dé plek om te leren wat belangrijk is voor je mentale ontwikkeling."

Zo kunnen meer bewegen, meditatie en mindfulness beschermen tegen stress en psychische klachten. "Als we er voorzichtig van uitgaan dat we met de juiste preventie ten minste 2,5 procent van de psychische ziektelast kunnen voorkomen, zou dit een half miljard euro per jaar aan zorgkosten besparen."

Curriculum

Het kabinet is bezig met het vernieuwen van het curriculum, de verplichte lesstof voor alle Nederlandse leerlingen. In de adviezen hiervoor staat dat bewegen en sport onderdeel moeten zijn van die verplichte lesstof op basisscholen. Volgens de opstellers van het opiniestuk is dit een "gouden kans" om dit leergebied uit te bereiden met de onderwerpen voeding, ontspanning, slaap, seksualiteit en onderwijs over middelen als alcohol en drugs.

Ook in het mbo, hbo en op de universiteiten moet volgens hen structureel worden ingezet op preventie.

(04/07/2020 @ 07:24)

Trump over weghalen standbeelden: 'Links wil onze helden onteren'

President Trump heeft in een toespraak uitgehaald naar anti-racismedemonstranten die pleiten voor het weghalen van standbeelden. "Een meedogenloze campagne om onze geschiedenis uit te wissen", zei Trump aan de voet van Mount Rushmore, de granieten bergwand in de staat South Dakota waarin de portretten van vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehakt.

Trump hield de speech op de avond voor Onafhankelijkheidsdag. Er waren ongeveer 7500 toeschouwers, vooral aanhangers van de president, van wie de meesten geen mondkapje droegen. Ook het samenkomen in grote groepen is tegen de Amerikaanse voorschriften om verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Er was ook een vuurwerkshow.

Volgens Trump wordt geprobeerd de Amerikaanse revolutie omver te werpen, maar gaat dat niet lukken:

Vanuit de Black Lives Matter-beweging klinkt de roep om standbeelden weg te halen van ooit vooraanstaande mensen die hebben geprofiteerd van de slavernij. Ook in Nederland en andere Europese landen speelt deze discussie, bijvoorbeeld over Jan Pieterszoon Coen en de Belgische koning Leopold II.

Trump omschreef deze beweging als een "schrapcultuur". Volgens hem wil de linkse gemeenschap "onze helden onteren, onze waardes wegpoetsen en onze kinderen indoctrineren". Hij verwees ook naar de vier presidenten op Mount Rushmore. "Deze beweging valt openlijk de nalatenschap aan van iedereen op deze berg."

Park met standbeelden

"We laten ons niet terroriseren, we laten ons niet vernederen en we laten ons niet intimideren door slechte mensen", zei Trump. Ook kondigde hij de aanleg van een National Garden of American Heroes aan, een groot park met standbeelden van "de grootste Amerikanen ooit".

Zijn aanhangers waren opgetogen over de toespraak van Trump. "Dit wordt een van de beste Onafhankelijkheidsdagen van mijn leven", zei een van hen.

Tegenstanders van de president uitten hun zorgen over de mogelijke verspreiding van het coronavirus door de bijeenkomst. "Volgens mij geeft de president het slechte voorbeeld", zei een man met een anti-Trumpvlag.

Oorspronkelijke bewoners

Ook vanuit de oorspronkelijke bewoners van de streek rond Mount Rushmore zijn er zorgen. "De president brengt leden van onze stam in gevaar voor een foto op een van onze heiligste plekken", zei een lokale leider. Het gebied rond Mount Rushmore is volgens veel Native Americans van hen afgepakt.

Met meer dan honderd mensen protesteerden ze tegen de bijeenkomst van Trump. Vijftien zijn gearresteerd omdat ze een weg blokkeerden en weigerden te vertrekken.

Het campagneteam van Trump heeft ook bevestigd dat de vriendin van zijn zoon Donald Trump jr. is besmet met het coronavirus. Kimberly Guilfoyle is ook een belangrijke fondsenwerver en adviseur van de president. Het stel is in thuisisolatie, zegt het campagneteam.

(04/07/2020 @ 07:02)

Veel Nederlanders blijven in eigen land bij start zomervakantie

Vandaag is in de regio Noord de zomervakantie begonnen. Een zomervakantie die er door de wereldwijde coronapandemie anders uitziet dan anders. Reizen naar vakantielanden als Frankrijk, Italië en Spanje zijn toegestaan, maar landen als Groot-Brittannië, Zweden of Turkije zitten nog 'op slot'.

Minder Nederlanders lijken dit jaar op vakantie te gaan, zegt toerismebureau NBTC. Van de mensen die gaan blijven naar verwachting 2 op de 5 in eigen land. Sinds de coronapersconferentie over de vakanties zien veel reisorganisaties het aantal boekingen wel behoorlijk aantrekken.

Vakantieparken

Dat herkennen ze ook op de vakantieparken van Roompot. Dat bedrijf ziet deze zomer zo'n 20 procent meer binnenlandse boekingen dan vorig jaar. Een woordvoerder van de keten zegt dat dat komt omdat Nederland relatief op tijd was met het vrijgeven van vakanties.

Ook bij Landal zien ze meer Nederlandse gasten. In 2019 was 68 procent van de bezoekers van het park een binnenlandse vakantieganger; dit jaar is dat 80 procent. Als je nu nog een huisje wil huren voor deze zomer, dan vis je mogelijk achter het net. Volgens een woordvoerder is de zomer zo goed als volgeboekt en zijn die boekingen allemaal pas de laatste weken binnengekomen.

TUI vliegt weer naar buitenlandse bestemmingen, maar heeft ook de vakanties in eigen land zien aantrekken. Het aantal boekingen voor een zomervakantie in Nederland is volgens het bedrijf meer dan vervijfvoudigd.

Los van de parken is de vraag ook aangetrokken bij hotels en losse vakantiehuisjes. Fletcher Hotels laat weten grotendeels vol te zitten en huizenverhuurder Belvilla ziet bijna 50 procent meer Nederlanders dan vorig jaar in de Nederlandse huizen. Bij Micazu is dat 33 procent meer.

Campings

Ondanks het voorspelde regenachtige weekend is het ook op de campings drukker. De ANWB ziet op haar website een verdubbeling van de reserveringen op Nederlandse campings en reserveringen van voor hen nieuwe klanten. Dat kan er volgens de ANWB op wijzen dat mensen die voorheen wellicht een vliegreis maakten, nu in Nederland hebben geboekt.

Brancheorganisatie HISWA-RECRON ziet ook een lichte verschuiving, maar zegt dat 2020 ook met een drukke zomer niet meer goed te maken is voor de campinghouders. "Huisjes kun je het hele jaar door verhuren, maar een camping moet de omzet in een paar maanden binnenhalen." En door het verloren voorjaar, is dat voor veel campings moeilijk.

Om toch een deel van die omzet in te halen blijft camping De Zuidduinen in Katwijk ook in de maand oktober open. De camping kreeg van de gemeente toestemming om het seizoen te verlengen.

Eigenares Rozemarijn Dees noemt het voorseizoen een ramp. Maar het hoogseizoen is op de familiecamping eerder begonnen, vertelt ze. Op De Zuidduinen is het al anderhalve week helemaal vol, waar dat vorig jaar rond deze tijd nog niet zo was.

Anciëlla Tap van camping het Waalstrand in Gendt valt deze zomer nog iets op. Haar camping richt zich vooral op ouderen en jonge gezinnen. Dit jaar staat de camping vol met campers, van mensen die normaal in het buitenland vakantie vieren maar nu door Nederland trekken.

(04/07/2020 @ 06:16)

Wekdienst 4/7: FNV-stemming over pensioenakkoord • Burgemeesters zwemmen tegen kanker

Goedemorgen! Vandaag stemmen de FNV-leden over het pensioenakkoord en springen er door het hele land burgemeesters in het water tegen kanker.

Er is veel bewolking en er valt geregeld regen of motregen. De zon is nauwelijks te zien. Alleen in het zuidoosten kan het even opklaren en daar wordt het wellicht nog 20 graden. Elders is het met 16 tot 19 graden frisser. Het waait stevig met langs de kust geregeld windkracht 7 en kans op zware windstoten.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De leden van vakbond FNV stemmen om 13.00 uur over het pensioenakkoord. Eigenlijk zou er al op 19 juni zijn gestemd, maar toen waren er technische problemen en procedurele bezwaren tegen het online stemmen. Bij een akkoord staan alle seinen op groen voor het nieuwe pensioenstelsel. Vanochtend springen burgemeesters door heel Nederland het water in voor de Swim to Fight Cancer, een evenement om geld op te halen voor kankeronderzoek. Door de coronamaatregelen mogen er op de plaatsen waar de zwemtocht normaal plaatsvindt geen evenement gehouden worden. Daarom gaan de burgemeesters, namens hun burgers, te water in hun eigen gemeente. Vanaf vandaag vaart er acht dagen lang een bootje door Amsterdam om de overledenen van de coronapandemie te herdenken. Nabestaanden kunnen bloemen bestellen en met een boodschap erbij op het bootje laten leggen.

Wat heb je gemist?

Over een aantal jaar wordt geen geslachtsaanduiding meer vermeld op identiteitskaarten. Minister Van Engelshoven heeft dat laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. In paspoorten blijft 'man', 'vrouw' of 'X' wel staan vanwege Europese regelgeving.

De stap is in lijn met plannen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Media, die ook emancipatie in haar portefeuille heeft, om onnodige sekseregistratie te beperken.

Ander nieuws uit de nacht:

Tienduizenden Japanners geëvacueerd om noodweer: door extreme regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Ook zijn er aardverschuivingen en is een brug weggespoeld. Verdachte transacties in jaar verdubbeld naar bedrag van 19 miljard euro: in de meeste gevallen ging het daarbij om vormen van witwassen of terrorismefinanciering. Filipijnse president tekent omstreden anti-terreurwet: met die wet kunnen terrorisme-verdachten makkelijker worden opgepakt en zonder aanklacht worden vastgehouden.

En dan nog even dit:

Het lijkt erop dat Washington Redskins binnenkort een andere naam krijgt. De American-footballclub heeft "een grondige bezinning" op de clubnaam aangekondigd in het licht van het racismedebat in de Verenigde Staten.

De naam Redskins, roodhuiden, verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent en wordt in de Verenigde Staten als kwetsend beschouwd.

De roep om naamsverandering klinkt al tientallen jaren, maar eigenaar Dan Snyder heeft altijd gezegd er niet over te peinzen. In een verklaring zegt hij nu: "We gaan met alle betrokkenen het gesprek aan, met clubmensen, sponsoren, de NFL en de lokale gemeenschap. Wij zijn trots op onze club en dat willen we blijven. Daarom moesten we op zoek naar een oplossing."

Fijne dag!

(04/07/2020 @ 05:40)

Ledenparlement FNV stemt nu echt: komt er een nieuw pensioenstelsel?

Het bepaalt de oude dag voor miljoenen Nederlanders. Maar door technische problemen, bezwaren over de stemmingsprocedure en tijdgebrek werd er twee weken geleden door het FNV-ledenparlement niet gestemd over het pensioenakkoord.

Vanmiddag rond 13.00 uur brengen leden alsnog hun stem uit. Bij een akkoord staan alle seinen op groen voor het nieuwe pensioenstelsel.

Ontbrekende stukken

Twee weken geleden zaten een paar zaken het hoogste FNV-orgaan niet lekker. Zo was er volgens de leden te weinig uitleg en te weinig tijd voor een keuze over zo'n omvangrijk en complex onderwerp als het nieuwe pensioenstelsel. "Het is moeilijk om een afweging te maken over stukken als die ontbreken", zei spoorpersoneel-vertegenwoordiger Peter den Haan daarover.

En corona of niet: een meerderheid van de leden verkoos een fysieke stemming boven een digitale. "Wij willen elkaar in de ogen kunnen kijken", was het bezwaar tegen de digitale setting van twee weken geleden.

Door het uitstel en de versoepeling van de coronamaatregelen kan dat nu ook. In een hotel in Bunnik komt een groot deel van de 105 FNV-parlementsleden vandaag samen. Waarom is hun stem zo belangrijk voor het pensioenakkoord?

Cruciale stemming

Het principe-akkoord, dat vorig jaar al werd gesloten, is pas een echt pensioenakkoord als het door alle onderhandelingspartners is ondertekend. Twee weken geleden werd dit al gedaan door het FNV-bestuur, het kabinet en de werkgevers. Maar nog niet door het FNV-ledenparlement, het hoogste orgaan binnen de grootste vakbond van Nederland.

De stemming in het FNV-ledenparlement is dus cruciaal. Daarmee ligt het lot van het nieuwe pensioenstelsel in handen van vakbondsleden die zo'n 35 sectoren vertegenwoordigen. Een organisatiestructuur waarover vorig jaar nog een vernietigend rapport verscheen.

Met een uitstel van twee weken is het moment nu daar. Is er tegemoetgekomen aan de eisen die de leden hadden? Los van de inhoudelijke kritiek die sommige leden hebben op het akkoord, denkt de FNV van wel. "Parlementsleden hebben meer informatie gekregen over het akkoord en via webinars hebben leden en niet-leden vragen kunnen stellen", zegt woordvoerder Guus Staats. "En met een mogelijkheid om fysiek samen te komen, lijkt ook de praktische horde te zijn genomen."

'Extra tijd en informatie'

"Het lijkt erop dat er vandaag in ieder geval wordt gestemd", zegt ook Marike Knoef, pensioenexpert en hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden. "Leden wilden extra info, de hoeveelheid info was eerder ook beperkt. Met de hoofdlijnen-notitie en berekening van het Centraal Planbureau is er nu meer info om een keuze te maken. Maar zeker weten doen we het nooit."

De extra tijd die leden hebben gekregen, is niet voor iedereen genoeg. "In onze ogen is het resultaat van de afgelopen weken niet voldoende, het voldoet niet aan de uitgangspunten waarmee de onderhandelingen zijn begonnen", zegt parlementslid Peter den Haan. "De paar onduidelijkheden die we bij de vorige stemming hadden, zijn duidelijk geworden, waardoor wij alleen maar zijn gesterkt in die opvatting."

Niet iedereen blij kunnen maken, hoort erbij, zegt FNV-woordvoerder Staats. "Sommige mensen zullen het er nooit mee eens zijn, maar die ruimte is er en dat geeft niks. De meerderheid zal met het akkoord eens zijn, verwacht ik."

'Hoe dan ook historisch'

Wel of geen akkoord, het moment is hoe dan ook historisch, zegt Knoef. "Tot nu toe hadden we beloftes over pensioenuitkeringen die al op jonge leeftijd werden gedaan. Daar stappen we nu vanaf, dat is een fundamentele verandering van het systeem."

Volgens haar is het daarnaast een bijzonder omvangrijke gebeurtenis. "We hebben het niet alleen over het pensioen van werknemers, maar ook over het nabestaandenpensioen, de AOW en eerder kunnen stoppen. Het is een groot pakket."

Ook de FNV noemt de stemming van vanmiddag "groot". "We praten er al elf jaar over met werkgevers en het kabinet. Veel mensen dachten dat het er nooit van zou komen. Ja, ik denk dat de mensen van het pensioenteam hierna wel een goed weekend vrij nemen."

(04/07/2020 @ 04:30)

Zeker vijftien doden, bijna 100.000 evacuaties door noodweer Japan

In het zuidwesten van Japan zijn zeker vijftien mensen omgekomen en worden bijna 100.000 mensen geëvacueerd nadat door extreme regenval rivieren buiten hun oevers waren getreden. Negen mensen zijn vermist. Ook zijn er aardverschuivingen en is een brug weggespoeld. Het dodental zal naar verwachting nog oplopen.

De autoriteiten in de provincies Kumamoto en Kagoshima op het eiland Kyushu hebben ruim 92.000 inwoners gevraagd om hun huis te verlaten en een veilig heenkomen te zoeken. Het leger is ingeschakeld om de hulpdiensten te ondersteunen.

In Kumamoto worden drie mensen vermist nadat hun huis werd bedolven door een aardverschuiving:

Op sommige plekken viel in een uur meer dan 100 millimeter regen. Ter vergelijking: in Nederland valt gemiddeld zo'n 800 millimeter per jaar.

(04/07/2020 @ 02:22)

Dernière mise à jour : 03/07/2020 @ 19:13
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette