Texte à méditer :  Il vaut mieux prêter à sourire que donner à réfléchir.    Les NULS
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

15 Octobre 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Thérèse


C'était aussi un 15 / 10
1746

Début du sac de la presqu'île par les anglais.
1976
naufrage du Boelhen-marée noire
1987
grosse tempête sur la Bretagne, rafales de plus de 220 km/h (anémomètres pulvérisés) à la pointe du Raz


Né(e) un 15 / 10 / 1948
Chris de BurgCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Massale steun voor agent die op Twitter beledigd werd vanwege zijn afkomst

Een agent uit Roosendaal die op Twitter liet zien hoe hij online beledigd wordt vanwege zijn Turkse afkomst, wordt inmiddels bedolven onder de steunbetuigingen. "Het is mooi om te zien dat het is omgedraaid naar iets positiefs", zegt agent Caner Bà¼yà¼kà¶rdek tegen Omroep Brabant.

Bà¼yà¼kà¶rdek vertelt op Twitter geregeld over wat hij meemaakt op zijn werk. Maar zondag gebruikte hij het medium om een meer persoonlijk bericht te delen.

Na de Tweet stroomden de reacties binnen. Het bericht werd meer dan achthonderd keer gedeeld en bijna zevenduizend mensen gaven aan het leuk te vinden. Bà¼yà¼kà¶rdek weet niet wat hem overkomt. "Mijn mailbak stroomt vol met positieve reacties. Ik krijg heel veel steun."

Kwetsend

Volgens Bà¼yà¼kà¶rdek krijgt hij geregeld opmerkingen als 'niet mijn politieagent' of 'terug naar je eigen land' naar zijn hoofd geslingerd op Twitter. "Als je dat op straat tegen me zegt, dan wordt je daar gewoon voor aangehouden. Maar op Twitter kan het anoniem. Het raakt me en het is kwetsend. Het voelt alsof je met 1-0 achterstaat puur vanwege je naam en afkomst."

Dat mensen hem nu massaal steunen, doet hem goed. "Het is wel mooi om te zien hoe dat is opgepakt en dat het eigenlijk is omgedraaid naar iets moois. En dat mensen er zich van bewust geworden dat je iemand niet om zijn naam mag veroordelen."

(15/10/2019 @ 21:21)

Pence en Pompeo voor Syrië-overleg naar Ankara

De Amerikaanse vicepresident Pence reist morgen met een zware delegatie naar Turkije om bij president Erdogan aan te dringen op een bestand in Syrië. President Trump kondigde de diplomatieke missie aan en zei dat hij "veel in petto had voor Turkije" als Erdogan niet bereid blijkt tot een wapenstilstand.

Pence wordt vergezeld door onder anderen minister Pompeo van Buitenlandse Zaken en veiligheidsadviseur O'Brien. Pence heeft Turkije al gewaarschuwd dat de VS niet zal aarzelen om de sancties tegen Turkije op te schroeven als zijn missie op niets uitdraait.

Niet onder de indruk

President Erdogan liet vanavond weten niet onder de indruk te zijn van sancties. Hij verklaarde dat hij een duidelijk doel heeft met zijn inval in het noordoosten van Syrië en dat strafmaatregelen hem niet van gedachten zullen doen veranderen. Een wapenstilstand in Syrië is wat hem betreft niet aan de orde.

Gisteren trof Trump de eerste strafmaatregelen, gericht tegen de Turkse ministers van Defensie, Energie en Binnenlandse Veiligheid en hun departementen. Hun bezittingen in de VS worden bevroren. Ook worden hoge invoerheffingen op Turks staal geheven. Eerder dreigde Trump de Turkse economie te gronde te richten als de Turken de aanval op de Syrisch-Koerdische strijders zouden openen.

Het Turkse leger en Syrische huurlingen trokken Syrië een week geleden binnen nadat Trump de Amerikaanse troepen in het grensgebied had teruggetrokken. Erdogan wil de Koerdische YPG-strijders - in zijn ogen terroristen die de Turkse veiligheid bedreigen - uit het grensgebied verjagen.

(15/10/2019 @ 20:52)

Tbs geëist tegen man die moeder doodsloeg in Bunschoten

Het Openbaar Ministerie heeft tbs met dwangverpleging geëist tegen een man die begin dit jaar zijn moeder doodsloeg in Bunschoten. De 37-jarige Amersfoorter bekende in de rechtbank dat hij zijn moeder hard schopte en sloeg, ook toen ze op de grond lag. Ze overleed twee weken later aan haar verwondingen.

Volgens deskundigen is de man volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege schizofrenie. Hij had last van psychoses en waanbeelden van demonen, spinnen en aliens.

In de rechtbank vertelde de man redelijk kalm over wat er die dag in januari gebeurde, schrijft RTV Utrecht. Het begon volgens hem allemaal met een heftige ruzie bij zijn moeder thuis over zijn drugsgebruik. Toen zij wegging om boodschappen te doen, sloeg hij haar huis kort en klein. Hij wachtte vervolgens tot ze terugkwam en sloeg hard op haar in.

De man belde na de mishandeling zelf de politie en vertelde dat hij zijn moeder had doodgeslagen tijdens een ruzie. Tegen de rechter zei hij dat hij dacht dat zij bovennatuurlijke krachten had. "Ik dacht ze mij naar de hel zou sleuren. Het leek wel alsof er een demon in haar zat", zei hij onder meer.

De Amersfoorter is in het verleden meerdere keren opgenomen geweest. Eind vorig jaar werd hij nog gedwongen opgenomen in een kliniek in zijn woonplaats. De rechtbank wilde dat hij daar zeven maanden zou blijven, maar na twee maanden werd hij al ontslagen. Volgens de familie van de vrouw had dat nooit mogen gebeuren en had haar dood voorkomen kunnen worden.

Gevaar voor zichzelf en anderen

De officier van justitie noemde de verdachte vandaag een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Het OM is het met deskundigen eens dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is en eist daarom geen gevangenisstraf, maar in plaats daarvan een gedwongen langdurige behandeling. De rechter is daarom gevraagd tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

(15/10/2019 @ 20:30)

Protest Catalanen tegen celstraffen separatistenleiders loopt uit op rellen

In Barcelona zijn opnieuw tienduizenden demonstranten op de been. Volgens de Guardia Civil zijn er 40.000 betogers. Bij botsingen tussen de oproerpolitie en betogers raakten zeven mensen gewond. Drie betogers werden gearresteerd.

Het is de tweede dag dat Catalanen demonstreren. Ze zijn woedend over de celstraffen die separatistische leiders gisteren kregen opgelegd voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Correspondent Rop Zoutberg was op straat in Barcelona en zag hoe het uit de hand liep:

Betogers verzamelden zich vanavond voor een gebouw van de Spaanse overheid en zongen het Catalaanse volkslied. Op straat liggen brandende hopen. De politie voert charges uit met wapenstokken en schiet met schuimprojectielen.

De demonstranten bezetten gisteren het El Prat-vliegveld in Barcelona. Ruim honderd vluchten werden geschrapt. Meer dan 130 mensen raakten gewond. Een demonstrant verloor een oog, een ander een testikel, meldt de Spaanse krant El Paà­s.

Bekijk hier de foto's van de demonstraties vanavond:

Het protest wordt geleid door de actiegroep Tsunami Democrà tic, die via berichtendienst Telegram oproept om de straten op te gaan. Wie de mensen achter de beweging zijn, is een mysterie. De Spaanse autoriteiten kondigden vandaag aan een politieonderzoek in te stellen naar de separatistische activisten.

Tsunami Democrà tic roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos protest. Ze zeggen geïnspireerd te zijn door de demonstraties in Hongkong. Daar werd het vliegveld twee dagen platgelegd door betogers.

Gevangenisstraffen

Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde gisteren negen Catalaanse separatistische leiders tot gevangenisstraffen tussen de negen en dertien jaar. Een van de veroordeelden kondigde vandaag aan de zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te brengen.

In oktober 2017 stemden ruim twee miljoen Catalanen in een door het Constitutioneel Hof verboden referendum over zelfstandigheid. Beelden van de stemming en het gewelddadige optreden van de politie gingen de wereld over.

Het Catalaanse parlement verklaarde de noordoostelijke Spaanse deelstaat onafhankelijk, maar het zou nooit zover komen. De Spaanse regering nam het bestuur van Catalonië over en vervolgde de politici die verantwoordelijk waren voor het referendum. De negen die veroordeeld zijn, worden gezien als de architecten van het referendum.

(15/10/2019 @ 20:23)

Veel vragen over Drents gezin, waarvan 'hele buurt wist dat het niet klopte'

Negen jaar lang was een gezin in Drenthe afgesloten van de buitenwereld. Volgens de burgemeester van de gemeente De Wolden leefden de mensen een "teruggetrokken bestaan" in "afgezonderde provisorische ruimtes". Vanochtend meldden media dat ze werden ontdekt op een boerderij in Ruinerwold, vlak bij Meppel. Een lokale caféhouder belde de politie toen de oudste zoon van 25 jaar verward in zijn café verscheen.

Het gezin met een vader en vijf kinderen tussen de 18 en 25 jaar, is inmiddels opgevangen. De politie doet onderzoek. De moeder van het gezin is zeker negen jaar geleden al overleden. Een zevende persoon, een man van 58, is opgepakt. Hij is de huurder van de boerderij. Volgens verschillende media gaat het om Josef B., een Oostenrijkse klusjesman die rond de boerderij werd gezien.

Talloze vragen over het gezin blijven vooralsnog onbeantwoord. We weten niet hoe ze eraan toe zijn, waarom ze daar waren en of ze tegen hun zin in op de boerderij verbleven. Gaandeweg de dag kwamen er meer vragen bij. Bijvoorbeeld toen de burgemeester op een persconferentie zei dat een aantal van de kinderen nooit was ingeschreven bij de burgerlijke stand. Hoe dat kan, is nog onduidelijk.

De geïsoleerde ligging van de boerderij, zo'n 200 meter van de weg, verklaart misschien iets. Om het erf staan veel bomen die het zicht ontnemen. Op luchtfoto's is wel een moestuin te zien. Andere boerderijen staan meer dan 100 meter verderop.

Hieronder de boerderij, scroll opzij voor een satellietfoto waarop de geïsoleerde ligging is te zien:

Buurtbewoners kunnen weinig vertellen. Al waren er wel vermoedens. "Dat het niet goed zat, dat wist eigenlijk de hele buurt, maar dat dit eruit zou komen dat wist niemand", zegt een van hen tegen RTV Drenthe. Er werd gedacht aan drugs, de politie werd weleens gebeld, maar waar dat toe leidde, is ook niet bekend. Een buurtbewoner probeerde wel ooit eens rond te kijken op het erf, maar stopte toen hij zag dat er veel camera's hingen.

Klusjesman

De enige persoon die door buurtbewoners is gezien bij de boerderij, is een man die met zijn oude Volvo geregeld langsreed met bouwmateriaal. "Maar daar had niemand contact mee, hij hield de boot af, zegt een buurtbewoner tegen de NOS. "De hekken gingen altijd gelijk achter hem hermetisch op slot", zegt een andere bewoner. Waarschijnlijk gaat om de 58-jarige man die vandaag is aangehouden.

De aangehouden man had in Meppel een bedrijf waar hij hout bewerkte en verkocht. Het gaat vermoedelijk om Josef B.. Op beelden van Google Maps uit 2016 is een Volvo voor de loods te zien. Ondernemers in de omgeving noemen hem in een gesprek met het AD een klusjesman en een "echte vakman". Alhoewel de man weinig losliet, zou hij wel hebben gezegd uit Oostenrijk te komen. Hij vroeg zijn buren af en toe om tips: bijvoorbeeld hoe je het beste beton kon storten.

Een buurtbewoner noemt het verdrietig dat het gezin zo is aangetroffen. "Dat het hier vlak naast de deur is gebeurd, vind ik in en in triest. Dit mag niet gebeuren, nooit niet en zeker hier niet."

Dat het gezin wachtte op het einde der tijden, zoals RTV Drenthe vanochtend schreef, noemde de burgemeester "een bijzonder verhaal". Hij kon verder niet veel informatie geven over het gezin, vanwege privacy en het lopende politie-onderzoek.

Bekijk hier een toelichting van burgemeester Roger de Groot:

(15/10/2019 @ 19:49)

EU houdt Albanië en Noord-Macedonië in de wachtkamer

Albanië en Noord-Macedonië hebben nog geen toestemming om met de EU te onderhandelen over een toekomstig lidmaatschap. Met name Nederland en Frankrijk blijven dwarsliggen, bleek na overleg tussen EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Frankrijk wil eerst een discussie over hervorming van de toetredingsprocedure. Nederland zegt dat de twee landen hun best doen, maar dat ze hun zaken nog niet op orde hebben. Minister Blok wil dat Albanië meer doet aan bestrijding van misdaad en corruptie. Noord-Macedonië moet meer garanties geven over de onafhankelijkheid van zijn Openbaar Ministerie.

Naamsverandering

Voor Noord-Macedonië zijn de druiven extra zuur. Begin dit jaar veranderde dat land zijn naam van Macedonië in Noord-Macedonië, juist om lid van de EU te kunnen worden. Eerder blokkeerde buurland Griekenland de toetreding vanwege de naamkwestie.

Andere Europese lidstaten, waaronder Duitsland, zijn verbijsterd over de houding van Frankrijk en Nederland. Volgens Duitsland voldoen Albanië en Noord-Macedonië aan alle gestelde eisen. Het gevaar bestaat dat de reeds doorgevoerde hervormingen verslappen, zeggen de andere lidstaten. Ook kunnen de twee landen in handen van Rusland, China of Turkije gedreven worden, vrezen de lidstaten.

EU-topman Tusk wil de kwestie van de toetreding op de agenda zetten van de Europese top, komende donderdag.

(15/10/2019 @ 19:18)

Walibi doet aangifte tegen datalekmelder die om kaartjes vraagt

Pretpark Walibi in Biddinghuizen heeft aangifte van afpersing gedaan tegen een man die een datalek bij het pretpark meldde. Hij vroeg in ruil voor de informatie toegangskaarten voor het park, maar de parkdirectie was daar niet van gediend, schrijft Omroep Flevoland.

Softwareontwikkelaar Jan van Kampen ontdekte dat hij via de website van het pretpark vrij gemakkelijk kan achterhalen hoeveel kaartjes er dagelijks verkocht worden. Het gaat bijvoorbeeld om entreebewijzen en losse kaartjes die nodig zijn voor speciale attracties zoals het spookhuis. "Dit heb ik direct gemeld aan Walibi, met bijgevoegd een chunk van de data, zodat ze konden verifiëren of m'n claim waar was", schrijft Van Kampen op zijn eigen website.

Gratis kaartjes

Het onderwerp van de e-mail aan het pretpark was: 'Datalek ruilen voor kaartjes'. Volgens Van Kampen verwees hij daarmee naar een voorval in maart. Toen meldde hij ook al een datalek bij het pretpark en beloofde iemand van de IT-afdeling van Walibi hem gratis toegang tot het park. Maar daar kwam destijds niets van terecht.

De verwijzing viel bij Walibi niet in goede aarde, concludeerde Van Kampen toen hij een e-mail terugkreeg van de directeur van het park. "Walibi laat zich niet chanteren", stond in het bericht. "U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet, en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen vandaag."

Een woordvoerder van het pretpark bevestigt tegenover Omroep Flevoland dat er aangifte is gedaan. Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een verwijzing naar een eerder voorval, maar moet de e-mail worden opgevat als afpersing. Het park wil verder niets zeggen over de aangifte, maar de woordvoerder zegt wel dat het datalek bekend is en dat wordt gewerkt aan een oplossing.

Beverwijker Jan van Kampen zegt tegen NH Nieuws dat hij niets begrijpt van de aangifte. "Eerlijk gezegd ben ik nogal verward." Hij zegt dat het in zijn werkveld normaal is dat je iets terugkrijgt voor het melden van een datalek. "Het leek me gewoon leuk om Halloween bij Walibi te vieren met een groep vrienden. En kom op, vier kaartjes voor een pretpark: wat voor afperser ben je dan?"

(15/10/2019 @ 19:11)

Niemand kan om de Russen heen, en toch zwijgt Poetin over Syrië

Op wat nietszeggende verklaringen na, zwijgt het Kremlin in alle talen over de Turkse invasie in Noordoost-Syrië en de trek van de Syrische strijdkrachten naar het noorden, terwijl die tot een oorlog tussen de twee landen zou kunnen leiden. Twee bondgenoten van Rusland. Wat kan daar achter zitten?

Je zou verwachten dat er boze reacties uit het Kremlin zouden komen op de Turkse invasie, waarschuwingen aan beide partijen om de boel niet te laten escaleren, dreigementen. Tot nu toe gebeurt er niets. En dat terwijl president Poetin momenteel in de regio is. Gisteren bezocht hij Saudi-Arabië vandaag is hij in de Verenigde Arabische Emiraten.

Niemand kan om Russen heen

De Russische belangen zijn groot. Met de militaire hulp aan zijn Syrische collega Assad heeft Poetin vaste grond onder de voeten gekregen in het Midden-Oosten. Niemand kan nog om de Russen heen.

En ook Turkije is belangrijk. Rusland legt er een gaspijpleiding aan, de Turkish Stream, die Europese afnemers via Turkije van Russisch gas moet voorzien. Rusland bouwt een kerncentrale in Akkuyu, aan de Turkse zuidkust. Rusland levert Turkije een geavanceerd luchtafweersysteem (de S-400) en er volgt waarschijnlijk nog wel meer.

En Rusland heeft met zijn nauwe contacten met NAVO-lid Turkije een wig in het bondgenootschap gedreven. Dat is voor Rusland van groot strategisch belang. En toch blijft het stil. Daar moet haast wel iets achter zitten.

Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen wat er achter die zwijgzaamheid schuil gaat: het Kremlin blinkt niet uit in openheid, maar dat wil niet zeggen dat er geen gedachten bestaan over het waarom.

Doelbewust opgezet?

Een van die gedachten is dat het allemaal doelbewust is opgezet. Erdogan krijgt de gelegenheid om zijn spierballen te laten zien en aanvallen uit te voeren op Koerdische groeperingen, die Turkije als terroristen ziet. De bufferzone die de Turken langs de grens wil instellen komt er echter niet, omdat Assad heeft beloofd de Koerden in bedwang te houden en de grens goed in de gaten te houden, met Russische garantie.

Als Erdogan vindt dat hij voor binnenlands gebruik afdoende heeft aangetoond dat hij bestrijding van Koerdische 'terroristen' serieus heeft genomen, kan hij zich met opgeheven hoofd weer terugtrekken.

Het is niet meer dan een theorie, maar geen onaannemelijke. En niet alleen de stilte in het Kremlin ondersteunt deze gedachtegang.

Met iedereen in gesprek

Tot nu toe zijn confrontaties tussen de Turkse en de Syrische strijdkrachten uitgebleven. Erdogan beseft heel goed dat Rusland Assad steunt als die er wel komen. En hij herinnert zich maar al te goed hoe Poetin reageerde toen Turkse luchtafweer in november 2015 een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot: met sancties die de Turkse economie heel veel pijn deden.

Zekerheid bestaat dus niet over bovenstaande gedachtegang, maar die past wel in Poetins streven om met iedereen in gesprek te blijven, of het nu Syrië, Turkije, Israël, Iran, Saudi Arabië of nog een ander land is. Die tactiek maakt van hem een onmisbare factor op het politieke wereldtoneel; een rol die hem uitermate goed bevalt.

Een andere mogelijkheid is dat Erdogan op eigen houtje heeft gehandeld, hoewel het moeilijk voorstelbaar is dat hij Rusland niet op z'n minst op de hoogte heeft gesteld.

Geo-politiek zwaargewicht

In dat scenario wordt ervan uitgegaan dat Syrië en Turkije zich wel realiseren dat een onderlinge militaire confrontatie voor alle partijen slecht zal uitpakken (om de Koerden lijkt niemand zich zorgen te maken) en dat ze zich dus wel twee keer zullen bedenken voordat ze tegen elkaar ten strijde trekken. Poetins afgevaardigde voor Syrië hintte daar vandaag in bedekte termen op.

Rusland zal niet toestaan dat Syrische en Turkse troepen met elkaar in gevecht raken, zei hij. Het zou enorm gezichtsverlies voor Rusland betekenen, nu de Amerikanen het gebied hebben verlaten en de verantwoordelijkheid voor de afwikkeling van de situatie heel nadrukkelijk op het bordje van Rusland ligt. En gezichtsverlies kan Poetin zich, na net op het schild te zijn gehesen als geo-politiek zwaargewicht, nu absoluut niet veroorloven.

(15/10/2019 @ 19:03)

Voorzichtig optimisme in Brussel over mogelijk brexit-akkoord

In Brussel hangt rond de intensieve onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een brexit-deal een stemming van voorzichtig optimisme, terwijl ook gewaarschuwd wordt voor overspannen verwachtingen. Donderdag begint er de EU-top, de laatste die gepland staat voor de brexit-deadline van 31 oktober.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft hoop dat er de komende uren of dagen een nieuwe overeenkomst met de Britten kan worden gesloten, waardoor een no-deal-brexit kan worden voorkomen. "We moeten voorzichtig zijn, maar het Verenigd Koninkrijk heeft stappen gezet", zei de bewindsman na een vergadering met zijn Europese collega's in Luxemburg.

Premier Rutte is nog iets behoedzamer, hij noemt de situatie "minder hopeloos" dan enkele weken geleden.

Akkoord nog mogelijk

"Het gaat moeizaam, maar een akkoord voordat de EU-top donderdag begint is nog steeds mogelijk", zei EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier. Hij praatte eerder vandaag de ministers bij over de stand van zaken en vertrok daarna spoorslags naar Brussel om verder te onderhandelen. Voorlopig zijn de voorstellen die er liggen niet voldoende. "Er zijn aanvullende stappen nodig", zo omschrijft Blok het.

Het verschil van mening gaat nog steeds over waar de grens precies moet lopen als het Verenigd Koninkrijk eenmaal uit de Europese Unie is gestapt. Dat is van belang voor Ierland en Noord-Ierland, want een harde grens kan leiden tot nieuwe onrust in de regio. Maar voor Nederland is een harde grens een voorwaarde. "Het is in het belang van Nederlandse ondernemers en consumenten dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat", aldus Blok. "Die situatie kan ontstaan als de grens niet goed gecontroleerd wordt."

Geen deadline

Er is nog tijd, denkt Blok. Premier Rutte relativeert de tijdsdruk ook: "Niemand wil dat ze eruit crashen zonder deal. Dus alles is fluïde. Als er zicht is op een deal dan is uitstel weer bespreekbaar."

Vandaag doken her en der, met name in Britse media, berichten op dat de onderhandelaars tot middernacht de tijd zouden hebben, maar dat is geen harde deadline. Volgens EU-diplomaten is het handig als er uiterlijk morgenochtend teksten op tafel liggen waar dan vervolgens de EU-ambassadeurs het over kunnen hebben. Die ambassadeurs bereiden namelijk de top van de leiders voor.

Als het niet lukt de teksten morgen klaar te hebben, dan wordt het lastiger voor de regeringsleiders om donderdag en vrijdag in te stemmen met een overeenkomst. De teksten moeten juridisch getoetst worden en dat duurt altijd even. Ook morgen, zo is de verwachting, zal er nog flink verder onderhandeld worden. De EU houdt er in ieder geval rekening mee dat een extra top nodig is aan het eind van de maand. Het is nog geen 31 oktober, klinkt het overal in Brussel.

(15/10/2019 @ 19:03)

'Gewoon demonstreren morgen en je verstand gebruiken'

"Gaan we ook geweld gebruiken", vraagt iemand in een chatgroep over het landelijke boerenprotest morgen. "Doe normaal, natuurlijk niet", reageert de beheerder. "Hou het netjes en haal nou geen rottigheid uit, daar bereik je niks mee", zegt een andere deelnemer.

Duizenden mensen zijn aangesloten bij de Telegram- en WhatsApp-chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF). Dat is de actiegroep die de grote demonstratie morgen in Den Haag en De Bilt heeft georganiseerd. De besloten FDF-Facebookgroep heeft ruim 41.000 leden. In deze groep is te zien dat de eerste trekkers uit Friesland al zijn vertrokken richting Den Haag.

'Te lang gepraat'

"We hebben een jong publiek", zegt FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. "En door het gebruik van sociale media gaat alles heel snel. Wij pakken de handschoen op in plaats van eindeloos aan de vergadertafel te zitten. Want er is al lang genoeg gepraat."

Boerenbelangenorganisatie LTO is volgens de woordvoerder medeverantwoordelijk voor de huidige impasse. LTO heeft te lang geprobeerd om al pratende de problemen voor de boeren op te lossen, stelt de FDF.

Grote acties trekken de aandacht, dat is de FDF-strategie. Die werd heel duidelijk zichtbaar bij de landelijke protestdag op 1 oktober, die samen werd opgezet met protestgroep Agractie. Toen reden ruim 2000 trekkers naar Den Haag, wat voor ruim duizend kilometer file zorgde.

Hier zie je een compilatie van het boerenprotest van 1 oktober:

Sociale media zijn voor de boeren een ideaal middel om zich te organiseren. Maar ook ideaal om bijvoorbeeld polls over de protestacties zoveel mogelijk in het voordeel van de boeren te laten eindigen.

"De boeren zijn te ver gegaan", is de stemming bij Stand.nl van NPO Radio 1 vandaag. Binnen 12 minuten na het delen van de link in de chatgroepen was het percentage 'nee' gestegen van 59 procent tot 79 procent. "Gestemd", reageren deelnemers van de chatgroep met een duim-emoji. "Onderaan het AD-artikel staat ook een poll."

De chatgroepen zijn ook ideaal om protestacties te coà¶rdineren. Van wie er nog een plekje zoekt om vannacht mee te rijden naar Den Haag tot het delen van instructies over wat wel of niet mag. "Iedere vorm van rellen is niet toegestaan en stadseigendommen mogen niet worden ontvreemd", staat in de aanvullende informatie voor deelnemers.

Incidenten 'niet meer dan logisch'

In Groningen waren deze twee regels gisteren door een aantal demonstranten geschonden. De deur van het provinciehuis werd ingebeukt met een trekker. Drie mannen werden opgepakt in verband met incidenten tijdens het protest. Hoewel FDF niet de organisator was van de acties gisteren, zijn de incidenten in Groningen daar onderwerp van gesprek.

"Ik vind het niet meer dan logisch", reageert Sita van Keimpema van FDF op de ongeregeldheden in Groningen. "Die boeren in Groningen zijn structureel genegeerd in al hun klachten. En je moet deze incidenten niet als iets structureels zien. We willen morgen juist een publieksvriendelijke actie houden."

Bekijk hier het hele interview met Van Keimpema:

In de chatgroepen wordt er zowel begripvol als afkeurend gesproken over de uit de hand gelopen situatie in Groningen. Deelnemers vinden het jammer dat er vooral aandacht is voor deze incidenten, terwijl de protesten in andere provincies zonder ongeregeldheden zijn verlopen.

Inmiddels vier provincies hebben de omstreden stikstofregels voorlopig geschrapt. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen dat alle provincies dezelfde stikstofmaatregelen gaan hanteren. Donderdag gaat minister Schouten daarover in overleg met de provincies.

Vanwege de beeldvorming is het voor de boeren daarom belangrijk dat de aanstaande protestactie vlekkeloos verlopen. "We moeten ons gedragen zoals op 1 oktober, toen liep alles perfect", zegt een deelnemer van de FDF-chatgroepen. "Morgen gewoon demonstreren waar je voor staat en je verstand gebruiken", reageert een ander.

(15/10/2019 @ 18:52)

Partij voor de Dieren zet voorzitter uit de partij

De Partij voor de Dieren heeft voorzitter Sebastiaan Wolswinkel met onmiddellijke ingang uit de partij gezet. Volgens het partijbestuur legde Wolswinkel de afgelopen maanden "stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neer". Ook vindt het bestuur dat hij de partij heeft beschadigd door bij verschillende optredens in de media zijn mening te uiten.

Ruud van der Velden, algemeen bestuurslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam, is door het bestuur benoemd als interim-voorzitter. "Wolswinkel heeft afspraken consequent aan zijn laars gelapt", zegt Van der Velden. "Hij heeft kans op kans gehad maar die niet gepakt." De partij gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Wolswinkel laat in een reactie weten overweldigd te zijn door het besluit. "Ik wist niet eens dat dit kon", zegt hij. In de bestuursvergadering werd er ineens over hem gestemd. Al vrij snel werd duidelijk dat hij het veld moest ruimen. Wolswinkel: "Ik had een andere interpretatie van wat het voorzitterschap inhield."

Discussie

Gisteren had Nieuwsuur nog een verslag over Wolswinkel en de koers die hij wilde inslaan met de Partij voor de Dieren. Hij wilde discussie, maar dat werd door de rest van de partij niet op prijs gesteld, vertelde hij. "Ze hebben zich blijkbaar aangepraat dat ik een coup heb gepleegd", zei de 25-jarige Wolswinkel in de uitzending.

De fractie in de Tweede Kamer laat weten dat het royement een besluit is van het bestuur, dat niet in overleg met de fractie is genomen. Maar de fractie steunt het bestuur wel. Meer wil de fractie niet zeggen "omdat Wolswinkel nog in beroep kan gaan tegen het besluit".

Fractievoorzitter Ouwehand heeft begrip voor het besluit:

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen stapte afgelopen zomer uit de fractie van de Partij voor de Dieren. Zij wilde ook discussie en een bredere politieke agenda. Daarover botste zij met toenmalig partijleider Thieme.

Wolswinkel was eerder voorzitter van de jongerentak van de Partij voor de Dieren en werd in maart verkozen tot partijvoorzitter. Hij denkt er nog over na of hij in beroep gaat tegen zijn royement.

(15/10/2019 @ 18:13)

Bouwsector: duizenden banen staan op de tocht

Duizenden banen in de bouw staan op de tocht, vrezen vakbonden en bouwbedrijven. Nu vier provincies de stikstofmaatregelen voorlopig van tafel hebben gehaald, kunnen veel bouwvergunningen nu toch niet uitgegeven worden. Projecten staan stil, en dat betekent minder banen, zeggen de bouwers.

Veel bedrijven hebben daardoor een personeelsstop ingevoerd, of overwegen dat, zegt Joep Rats van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Hij spreekt van "een acuut probleem in de bouw".

Tijdelijke ontheffing

Daarom pleiten de werkgevers en de werknemers gezamenlijk voor een tijdelijke ontheffing voor de bouw. "De bouw stoot maar zeer beperkt stikstof uit, maar de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn enorm groot", zegt Peter Roos van FNV Bouw.

Ze willen dat er een drempelwaarde komt. Dat houdt in dat onder een bepaalde stikstofwaarde geen vergunning nodig is voor een project. Ook pleiten ze ervoor om een tijdelijke piek in stikstofuitstoot toe te staan tijdens de aanleg van bouwprojecten. Dan kunnen veel vergunningen wel weer worden verleend.

"We zien veel bestuurlijk onvermogen", zegt Rats. "Gemeenten, provincies en het Rijk werken nu onvoldoende samen om het probleem op te lossen."

'We sluiten acties niet uit'

Gisteren demonstreerden boeren in acht provincies tegen de stikstofregels die daar zijn opgesteld. Drenthe, Overijssel en Gelderland haalden de maatregelen voorlopig van tafel. Vrijdag had Friesland dat ook al gedaan. Daardoor kunnen in deze vier provincies nu dus nagenoeg geen bouwvergunningen worden verleend.

"Op het moment dat blijkt dat er onvoldoende daadkracht wordt getoond door het kabinet, dan sluiten ook wij acties niet uit", zegt FNV'er Roos.

(15/10/2019 @ 17:23)

Onze gezamenlijke hypotheekschuld is 529 miljard, is dat erg?

Bij elkaar opgeteld is het 529.385.000.000 euro, de totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens. En daarmee is Nederland een van de landen met de hoogste hypotheekschulden per huishouden in Europa.

Moeten we ons daar zorgen over maken? De Nederlandsche Bank zei eerder vandaag dat banken meer geld in kas moeten houden om 'een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen'. En de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Steken we ons dus diep in de schulden, die we straks misschien niet meer kunnen terugbetalen als prijzen dalen en de rente stijgt?

Laten we eerst eens kijken naar die hypotheekschuldenberg. Nou klinkt bijna 530 miljard als veel geld en dat is het ook in vergelijking met andere landen. Maar hij is ook al zo'n tien jaar opvallend stabiel, ondanks de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren. In de tien jaar daarvoor, tussen 2000 en 2010 verdubbelde onze hypotheekschuld namelijk nog, van minder dan 250 miljard naar meer dan 500 miljard.

Dat onze hypotheekschulden nu al zo'n tien jaar stabiel zijn heeft meerdere oorzaken. Zo zijn nieuwe aflossingsvrije hypotheken sinds 2013 verboden als je gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek. Je lost nu dus automatisch af en daardoor gaat je schuld vanzelf stapje voor stapje omlaag.

"Daardoor vermindert ook het risico dat je onder water komt te staan, mochten de huizenprijzen gaan dalen", zegt Johan Conijn, emeritus hoogleraar Woningmarkt. "Want na bijvoorbeeld vijf jaar heb je al een aardig deel van je hypotheek afgelost."

Extra afgelost

Ook hebben huiseigenaren de afgelopen jaren op eigen initiatief extra afgelost, mede vanwege de extreem lage spaarrente. Daardoor is het financieel aantrekkelijker om je spaargeld te gebruiken om je hypotheekschuld en dus je rentebetalingen omlaag te brengen.

Verder mogen hypotheken maximaal nog maar 100 procent van de woningwaarde bedragen. Voor de crisis waren hypotheken van 120 tot 130 procent van de woningwaarde geen uitzondering. "Als het misgaat op de woningmarkt, wat ik niet verwacht, dan hebben we nu dus een aantal voorzorgsmaatregelen", zegt Conijn. "Daardoor zullen de nadelen van dalende huizenprijzen niet zo groot zijn."

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren mede gestegen door de lage hypotheekrente. Want door die lage rente en dus lage maandlasten kan een duurder huis toch nog betaalbaar zijn.

Die rente kan natuurlijk weer gaan stijgen. "Maar dat zie ik de komende paar jaar nog niet gebeuren", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. "Ik verwacht dus ook dat op korte termijn de huizenprijzen niet omlaaggaan. Op middellange termijn kan dat wel gebeuren."

Ook Conijn verwacht op de korte termijn geen prijsdalingen. "De rente is extreem laag, er is een groot tekort aan woningen en de nieuwbouw wil niet vlotten. Dat zijn objectieve factoren die aangeven dat de woningmarkt nog stevig is. Ik verwacht wel dat de prijsstijgingen wat minder worden. Maar dalingen, zoals je vanaf de crisis van 2008 zag, zie ik voorlopig volstrekt niet gebeuren."

'Nederlander blijft braaf betalen'

Als er toch weer een crisis op de huizenmarkt komt, dan is het niet de verwachting dat mensen massaal hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Want dat gebeurde tijdens de laatste crisis ook niet. "Banken krijgen pas last van een huizenmarktcrisis als er gedwongen verkopen komen", zegt Conijn.

"Maar dat is in Nederland heel weinig gebeurd. Mensen blijven in hun huizen zitten en ze blijven de hypotheek betalen. De dalende huizenprijzen hebben niet op grote schaal geleid tot verliezen bij banken."

Dat komt ook doordat veel hypotheken gedekt worden door de Nationale Hypotheek Garantie. Als een huis verkocht moet worden en de hypotheek daarmee niet geheel kan worden terugbetaald, vergoedt de NHG die restschuld aan de bank.

"Het aantal klanten dat de hypotheek niet meer betaalt is altijd heel laag in Nederland", zegt ook Boelhouwer. "Het is ook nog eens een stuk lager dan in Duitsland, dat altijd als een heel 'veilig' land wordt gezien wat betreft hypotheken. En dat terwijl je in Duitsland ook nog eens minder mag lenen en geld moet meenemen om een huis te kopen."

DNB-president Klaas Knot erkent dat de Nederlandse consument "zijn hypotheek keurig blijft betalen." Maar dan nog zorgen dalende huizenprijzen voor problemen. Want mensen gaan dan meer uitgeven aan hun hypotheek om weer 'boven water' te komen. "Dat remt de andere consumentenuitgaven, mensen gaan knijpen op hun bestedingen en daardoor zijn economische recessies in Nederland dieper dan in omringende landen."

Daarom vindt Knot dat de regering meer moet doen om sterk fluctuerende huizenprijzen tegen te gaan. Hij pleit er daarom voor dat mensen nog maar 90 procent van de woningwaarde mogen lenen en dat de hypotheekrenteaftrek verder wordt afgebouwd. Want zulke maatregelen kunnen de huidige prijsstijgingen dempen.

(15/10/2019 @ 17:13)

Koning spreekt Indiërs die in Nederland studeerden: 'Ik zag de prins fietsen'

Op de tweede dag van het staatsbezoek aan India heeft het koninklijk paar met ongeveer vijftig Indiërs gesproken die in Nederland hebben gestudeerd.

Divya Jindal is één van hen. Zij studeerde stedenbouwkunde aan de TU Delft en ontmoette vandaag koning Willem-Alexander en koningin Mà¡xima. Rupalee Verma studeerde tegelijkertijd met Willem-Alexander geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

De alumni gingen na hun studie terug naar India.

In deze video vertellen beide vrouwen over hun tijd in Nederland en de ontmoeting met het koningspaar:

(15/10/2019 @ 17:01)

Russen patrouilleren in Syrië langs front, Artsen zonder Grenzen vertrekt

In het noordoosten van Syrië patrouilleren Russische troepen tussen het Turkse leger en pro-Turkse strijders enerzijds en Syrische militairen anderzijds. Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Assad, zegt een confrontatie tussen de strijdende partijen niet te zullen toestaan. Volgens de Russische gezant voor Syrië is dat "in niemands belang".

Buiten de strategisch gelegen stad Manbij, waar tot vorige week nog Amerikaanse militairen een controlepost bemanden, houden Russische troepen nu toezicht op de frontlinie. Syrische troepen trokken eerder vandaag Manbij binnen, een stad waarop de Turkse president Erdogan zijn zinnen had gezet. Volgens Rusland heeft het Syrische leger inmiddels een groot gebied rond Manbij onder controle, maar ook de Turken claimen gebiedswinst in de regio.

Het vertrek van de Amerikaanse militairen uit het gebied bood Turkije een week geleden de ruimte om binnen te trekken en de Koerdische YPG-strijders uit het grensgebied te verjagen. De Koerden hebben op hun beurt steun gevraagd én gekregen van het Syrische regeringsleger.

Poging tot herovering

Ook woeden felle gevechten rond de plaats Ras al-Ain, die enkele dagen geleden werd ingenomen door Turkse militairen en pro-Turkse Arabische milities. De YPG-strijders proberen de plaats te heroveren, maar worden daarbij zwaar bestookt door Turkse luchtaanvallen.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen schort de werkzaamheden in Noordoost-Syrië op, omdat het te onveilig is voor de medewerkers. "De situatie verandert te snel en is daardoor erg onvoorspelbaar", laat AzG weten. De internationale medewerkers worden uit Syrië weggehaald; over de veiligheid van de Syrische medewerkers die achterblijven zegt de organisatie zich grote zorgen te maken.

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft hulpteams in de regio om de tienduizenden ontheemden bij te staan.

(15/10/2019 @ 16:47)

Coalitie: in elke provincie moeten dezelfde stikstofregels gelden

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat alle provincies dezelfde stikstofregels hanteren. De afgelopen dagen trokken vier provincies hun net afgesproken stikstofregels in na protest van boeren. Minister Schouten van Landbouw en Natuur overlegt overmorgen weer met de provincies.

Het trekken van één lijn moet een einde maken aan de onrust bij de boeren en in de bouwwereld. Die onrust heeft betrekking op het plan van de overheid om boeren op vrijwillige basis te gaan uitkopen, zodat de uitgespaarde stikstofruimte gebruikt kan worden voor bouwprojecten.

Provincies maakten de stikstofregels strenger dan minister Schouten had voorgesteld. Zij keken niet naar het aantal dieren waarvoor een vergunning was verleend aan een boer, maar naar het aantal dieren dat die boer daadwerkelijk houdt. Daardoor resteert in veel gevallen een kleinere stikstofvergunning, tot onvrede van de boeren.

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen nu dat alle provincies voor de minder strenge regels kiezen, om onduidelijkheid te voorkomen. Ook noemen ze verschillen tussen provincies onwenselijk, omdat sommige natuurgebieden in meer dan één provincie liggen.

'Goede richting'

LTO Nederland laat in een reactie weten dat dit een stap in de goede richting is, "want dan wordt het lichter voor ons". Maar: "Het lost niets op aan de problematiek die wij ervaren. Wat er nu op tafel ligt is nog steeds dramatisch voor land-en tuinbouw. Er moet nog meer veranderen dan wat de overheid nu voorschrijft."

"Minister Schouten probeert nu de grote fouten die gemaakt zijn te herstellen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "De provincies die veel te gehaast waren en Schouten zelf die veel te lang toekeek. Dat zorgde voor chaos en onduidelijkheid bij de boeren en de gevolgen daarvan hebben we gezien bij de protesten."

(15/10/2019 @ 16:40)

47-jarige man uit Brunssum aangehouden voor zedenmisdrijven

Een 47-jarige man uit Brunssum wordt verdacht van meerdere zedenmisdrijven. Hij is vanmiddag in zijn huis in Brunssum aangehouden.

Waar de man precies van verdacht wordt, wil de politie niet zeggen. 1Limburg schrijft dat de Brunssumer in beeld kwam in het kader van een al langer lopend onderzoek.

Vandaag doorzochten Limburgse agenten zijn huis samen met rechercheurs van de landelijke recherche. Er is sporenonderzoek gedaan en er zijn spullen in beslag genomen. Volgens de politie resulteerde dat onderzoek in de aanhouding van de man.

Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie zegt dat er daarom op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan over de zaak.

(15/10/2019 @ 16:16)

Amsterdam voert strijd tegen drugshandel op

Amsterdam gaat de drugshandel in probleemwijken "actief verstoren." Dealers op hangplekken en in garageboxen worden aangepakt en jongeren die in de drugshandel dreigen te belanden worden beter in de gaten gehouden. Verder wordt de weerbaarheid van stadsdelen als Zuidoost tegen criminaliteit vergroot en wil de gemeente wil drugsgebruikers ervan doordringen dat hun consumptie ook een schaduwzijde heeft.

Burgemeester Halsema heeft dat bekendgemaakt bij de presentatie van het programma 'Weerbare mensen, weerbare wijken'. De gemeente spreekt van een "breed drugsprogramma", het vervolg op een rapport uit april, over economische en financiële ondermijning door drugs en fraude.

Eind augustus bleek uit een ander rapport dat de drugshandel in de hoofdstad vrij spel heeft. In die wereld gaan kapitalen om. En aan de kant van het gezag zijn kennis en aanpak versplinterd, luidden enkele conclusies van de opstellers.

Eervolle uitweg

Halsema wil daar "in korte tijd" verandering in brengen. Zij wil snel weten welke jongeren gevoelig zijn voor een carrière in de drugshandel. Jongeren die een "eervolle uitweg" zoeken, krijgen hulp. Ook komt er hulp voor ondernemers die onder de handel gebukt gaan.

In wijken met drugsproblemen wordt geprobeerd binnen te dringen in criminele groepen. Dealers moeten verdwijnen van pleinen, van hangplekken en uit garageboxen. Voor de aanpak trekt Halsema de komende vier jaar 4 miljoen euro extra uit.

(15/10/2019 @ 16:10)

D66 en PvdA: kind op woensdagmiddag gratis met bus en trein

Laat kinderen tot 12 jaar oud op woensdagmiddag en in het weekend gratis met het openbaar vervoer reizen. Dat voorstel doen D66 en PvdA morgen bij de behandeling van de begroting voor Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer.

Het initiatief sluit aan bij regelingen die er nu al zijn in steden als Eindhoven, Nijmegen en Groningen. Ook in Amsterdam wordt gewerkt aan gratis ov voor kinderen.

Kamerleden Rutger Schonis (D66) en Gijs van Dijk (PvdA) willen dat staatssecretaris Van Veldhoven gaat onderzoeken wat het kost als kinderen, onder begeleiding van een volwassene, niets hoeven te betalen in bus, tram, metro en trein. Van Dijk denkt niet dat het om een enorm bedrag gaat.

Naar opa en oma

"Als kinderen jong ervaren hoe fijn het is om met het ov te reizen, hopen we dat ze later vaker de trein of de metro pakken", zegt D66'er Schonis. Hij wijst ook op de winst voor het klimaat als de auto blijft staan.

Van Dijk: "Ieder kind vindt het leuk om op reis te gaan. Naar het strand, bos of opa en oma. Je wilt dat ze al jong in aanraking komen met het openbaar vervoer."

Nu hebben alle vervoerders verschillende regels of kinderen gratis mee kunnen reizen. Door een landelijke regeling weten ouders waar ze aan toe zijn als ze in het weekend of op woensdagmiddag met hun kroost op pad gaan, zeggen D66 en PvdA. Die ouders moeten trouwens wel gewoon betalen.

(15/10/2019 @ 15:36)

35 illegale taxi's in beslag genomen in Amsterdam

De politie heeft in Amsterdam 35 taxi's in beslag genomen. De wagens van drie taxibedrijven uit Heerhugowaard, Woerden en Zaandam boden illegale diensten aan in en rond Amsterdam. Van de 35 taxi's bleken er 25 niet verzekerd.

De inbeslagname komt voort uit een onderzoek naar illegaal taxivervoer. Begin vorige maand werden invallen gedaan bij de drie bedrijven. Toen werden twee taxi's in beslag genomen.

Volgens de politie leidt het aanbieden van illegaal taxivervoer tot een verstoring van de taximarkt en werkt het concurrentievervalsend. De illegale taxi's, ook wel snorders genoemd, zijn vaak niet geregistreerd bij de Belastingdienst en rijden rond zonder wettelijke vergunning. Snorders zijn vaak goedkoper dan geregistreerde taxi's.

Het onderzoek loopt nog en de politie denkt dat er nog meer inbeslagnemingen en aanhoudingen zullen volgen.

(15/10/2019 @ 15:24)

Dernière mise à jour : 14/10/2019 @ 23:41
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette