Texte à méditer :  Il vaut mieux prêter à sourire que donner à réfléchir.    Les NULS
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

22 Août 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Fabrice


C'était aussi un 22 / 8
851

défaite de Charles-le-Chauve aux environs du Grand-Fougeray face à Erispoë.


Né(e) un 22 / 8 / 1862
Claude DebussyCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Nederlander die 35 jaar vastzit in VS mag niet naar Nederland komen

Jaitsen Singh, de 73 jaar oude Surinaamse Nederlander die al 35 jaar vastzit in de Verenigde Staten, mag niet naar Nederland worden overgeplaatst. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat hij op het moment van zijn arrestatie in 1984 al langer dan vijf jaar niet meer in Nederland woonde. Dat is, naast het hebben van de Nederlandse nationaliteit, een voorwaarde om voor overplaatsing in aanmerking te komen.

De advocaat van Singh, Rachel Imamkhan, had het verzoek tot overplaatsing, een zogenoemd Wots-verzoek, ingediend. Zij noemt reden voor de afwijzing "vreemd", gezien de recente inspanningen van minister Grapperhaus van Justitie om de Brabantse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die vastzit in Thailand, naar Nederland over te brengen. Ook Van Laarhoven woonde op het moment van zijn arrestatie in 2014 al meer dan vijf jaar niet meer in Nederland.

Singh werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter. Er zaten echter haken en ogen aan het proces: zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat de Nederlander niets met de moorden te maken had. Ook bleek de aanklager corrupt te zijn.

Grapperhaus gaat deze week naar Thailand voor overleg met de Thaise premier over de mogelijke uitlevering van Van Laarhoven. Overplaatsing is pas mogelijk als de strafzaak is afgerond, wat nog niet het geval is. Grapperhaus noemde de zaak "uitzonderlijk", naar aanleiding van de bevindingen van de ombudsman en een oproep uit de Kamer. Volgens de ombudsman hebben de Nederlandse autoriteiten onzorgvuldig gehandeld toen zij Thailand om hulp vroegen bij een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven en zijn vrouw.

Volgens advocaat Imamkhan is het een goede zaak dat Grapperhaus zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, maar ze stelt dat het gelijkheidsbeginsel geweld wordt aangedaan. "Het ministerie zegt: we mogen ons niet mengen in individuele gevallen, uit angst voor een aanzuigende werking. Maar hoe rijm je dat met de zaak-Van Laarhoven? In die zaak was er wellicht sprake van onrechtmatigheid, maar in de zaak-Singh heeft de overheid ook steken laten vallen."

Hoewel bij Nederland bekend was dat de rechtsgang vragen opriep, heeft Nederland zich al die jaren nauwelijks Singh bekommerd, zo bleek eerder uit onderzoek van de Volkskrant. Twaalf jaar lang kreeg hij geen consulair bezoek. In 2015 weigerde Nederland al eens Singh over te plaatsen.

Brieven

Singh schreef de afgelopen jaren meerdere brieven aan de minister van Justitie. Imamkhan noemt het teleurstellend dat de minister nooit op brieven van Singh heeft gereageerd. Datzelfde geldt voor de minister van Buitenlandse Zaken. "Minister Blok roept dat ze bezig zijn met stille diplomatie voor Singh, maar het is al 35 jaar stil."

Het ministerie stelt verder dat er geen ruimte is om over te gaan op humanitaire overwegingen, omdat er geen binding is met Nederland. "Singh is gewoon een humanitair geval", reageert Imamkhan. "Hij is 73 jaar, verblijft al 35 jaar in detentie en heeft gezondheidsklachten."

"Bovendien woont zijn hele familie in Nederland, voor de Amerikanen is dat wél een belangrijke grond voor overplaatsing. Heeft Buitenlandse Zaken wel gelobbyd om Singh op humanitaire gronden naar Nederland te halen?"

(22/08/2019 @ 04:29)

'Kabinet wil alleen in EU-verband marineschip naar Straat van Hormuz sturen'

Nederland wil het verzoek van de Verenigde Staten om een militaire bijdrage te leveren in de Straat van Hormuz inwilligen door een fregat te sturen. Voorwaarde is wel dat de maritieme missie in de belangrijke vaarroute bij Iran in Europees verband gebeurt, schrijft De Telegraaf.

Het Nederlandse antwoord op het verzoek wordt gezien als de gulden middenweg, meldt de krant op basis van Haagse bronnen. Want het kabinet wil voorkomen dat Nederland terechtkomt in het conflict tussen Iran en de VS en tegelijkertijd zijn steentje bijdragen als NAVO-bondgenoot.

Eind juni verzocht de Amerikaanse minister van Defensie het kabinet om een bijdrage. Het doel van de missie is de handelsroute beschermen tegen aanslagen op olietankers. Op de achtergrond spelen de hoog opgelopen spanningen tussen de VS en Iran, dat aan de zeestraat ligt.

Wat maakt de Straat van Hormuz zo belangrijk en wat is daar de afgelopen maanden gebeurt? We leggen het uit in deze video:

De Koninklijke Marine beschikt over zes fregatten, dat zijn de grootste gevechtsschepen van de Nederlandse krijgsmacht.

Het kabinet is door de Amerikanen ook gevraagd om een bijdrage te leveren aan een nieuwe missie in Syrië tegen IS. Daar moet nog een officieel besluit over worden genomen - net als over het sturen van een fregat naar de Straat van Hormuz.

(22/08/2019 @ 02:21)

WHO: microplastics in drinkwater lijken geen gezondheidsrisico

Microplastics in drinkwater lijken vooralsnog geen bedreiging te vormen voor de volksgezondheid, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport. De concentratie microplastic in water uit flesjes en kraanwater is nu nog zo laag dat de menselijke gezondheid er niet door wordt bedreigd.

Het gaat om het eerste WHO-rapport over de gevolgen van microplastics op de menselijke gezondheid. De VN-organisatie wijst er wel op dat het er aanvullend onderzoek nodig is om het effect van microplastics op de gezondheid en het milieu volledig in kaart te brengen.

Microplastics zijn deeltjes plastic afval die kleiner zijn dan grofweg 5 millimeter in lengte. Volgens de WHO zitten deze deeltjes overal, ook in drinkwater. Zowel in een fles als uit de kraan. Waterzuiveringsinstallaties kunnen 90 procent van het microplastic uit het water verwijderen.

De meeste deeltjes gaan door het lichaam zonder te worden opgenomen. Bij allerkleinste deeltjes is de kans dat ze wel worden opgenomen groter. Microplastics kunnen wel schadelijk zijn voor het milieu en voor kleinere organismen. Daarom roept de WHO op de stijgende plasticvervuiling wereldwijd een halt toe te roepen.

(22/08/2019 @ 02:00)

'Mogelijk 14 miljard minder aan woningbouw en wegen door stikstofuitspraak'

Bouwprojecten ter waarde van 14 miljard euro staan op losse schroeven door de uitspraak van de Raad van State (RvS) over de beperking van de stikstofuitstoot. Dat heeft ABN Amro berekend. Door die stikstof-uitspraak kunnen allerlei bouwprojecten niet doorgaan.

Volgens de bank is de komende vijf jaar de bouw van zo'n 5 miljard euro aan woningen en 9 miljard euro aan infrastructuur onzeker geworden. "De woningbouw haperde al door hoge bouwkosten en personeelstekorten, maar de uitspraak van de RvS zorgt er mogelijk voor dat de woningbouw nu piepend tot stilstand komt", aldus Madeline Buijs, econoom bij ABN Amro. "De overheid streeft naar de bouw van 75.000 woningen per jaar, al wordt dit nu al niet gehaald. Door de RvS-uitspraak wordt dat de komende jaren nog moeilijker."

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal met 14 procent gedaald is naar 12.800. Dat is het laagste aantal in drie jaar tijd. In het eerste kwartaal nam het aantal vergunningen ook al af. De woningbouw was dus al aan het teruglopen voor de uitspraak van de Raad van State van eind mei.

Onzekerheid over doorgaan

De Raad van State heeft al een streep gezet door de bouw van de nieuwe wijk Melickerveld in Roermond. Daar zouden 468 woningen komen. Van andere projecten is onzeker of ze door kunnen gaan. ABN Amro noemt onder meer de bouw van 6000 tot 10.000 woningen in de Merwedekanaalzone in Utrecht, 5000 woningen op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk en 500 woningen in de wijk Kloosterveen in Assen.

Wat betreft wegenbouw gaat het onder meer om de uitbreiding van de A27 en A12 bij Utrecht en de A15 en A12 bij Arnhem.

Groot publiek belang

Voor alle bouwprojecten die stikstof uitstoten, moet sinds de uitspraak aangetoond worden dat die geen effect hebben op ruim 118 natuurgebieden die last hebben van te veel stikstof. Als dat effect er wel is, moet de zogeheten ADC-toets doorlopen worden. ADC staat voor Alternatief, Dwingend en Compensatie.

Eerst moet er een alternatief voor het project gevonden worden. Is dat er niet, dan wordt bekeken of er een dwingend algemeen belang is om het project door te laten gaan. Als er zo'n belang is, dan moeten er maatregelen genomen worden om de stikstofuitstoot te compenseren.

ABN Amro verwacht dat alleen woningbouwprojecten in gemeentes met een woningtekort die ADC-toets zullen doorstaan, omdat er dan sprake is van een groot publiek belang om meer te bouwen.

"Wij verwachten dat woningprojecten in gemeentes met een woningoverschot de komende jaren niet door kunnen gaan. Dit scheelt de woningbouw al minimaal 1 miljard euro per jaar. Dat bedrag kan nog hoger worden als bouwprojecten in gebieden met een woningtekort die ADC-toets ook niet doorstaan."

(21/08/2019 @ 23:36)

Omstreden zorgwetsvoorstel 'kan integraal teruggedraaid worden', zegt minister

Een duidelijker onderscheid tussen de opleidingen van verpleegkundigen kan eventueel ook buiten de wet om geregeld worden. Dat zei minister Bruins aan tafel bij talkshow Jinek. Hij was te gast vanwege de onrust in de zorg over een nieuw wetsvoorstel.

"Dit kan zeker integraal teruggedraaid worden", zei de minister over het wetsvoorstel voor een duidelijker onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Als alternatief zou het bijvoorbeeld in de cao opgenomen kunnen worden of met een ander wetsvoorstel worden opgelost, lichtte Bruins toe.

Volgens de minister is het maken van onderscheid een wens die leeft onder zowel de beroepsorganisatie als de beroepsleden. Als dat wordt toegepast, kunnen verpleegkundigen beter worden ingezet voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid, is het argument vóór. Ook speelt mee dat voor hbo-verpleegkundigen de functie 'regieverpleegkundige' wordt geïntroduceerd.

Tegenstanders vrezen voor extra scholing en verdeeldheid op de werkvloer. Sommigen dreigen de zorg te verlaten als de omstreden wet wordt ingevoerd.

"Op deze manier zie ik de wet niet vliegen", zei Bruins bij Jinek. "Ik ben op zoek naar een gezamenlijke oplossing die door alle partijen wordt gedragen." Vandaag werd bekend dat hij oud-SER-voorzitter Rinnooy Kan heeft gevraagd om mee te werken aan een alternatief plan. De minister verwacht dat er binnen een aantal weken meer duidelijkheid is.

Hanna Bonnes is een van de verpleegkundigen voor wie de wet gevolgen zou hebben. Ze is bang dat ze straks haar werk op de ambulance niet meer mag doen:

(21/08/2019 @ 22:59)

Eerste beelden Titanic in 15 jaar, wrak valt langzaam uit elkaar

Het wrak van de Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan heeft op sommige plaatsen veel te lijden onder het zoute zeewater, blijkt uit nieuwe beelden van het schip.

De beelden zijn gemaakt door een team dat eerder deze maand met een kleine duikboot naar het wrak afdaalde, bijna vier kilometer onder de zeespiegel. Het team onder leiding van de Amerikaan Victor Vescovo maakte vijf duiken.

Vescovo was na afloop behoorlijk onder de indruk van wat hij had gezien:

Het zijn de eerste beelden van het legendarische passagiersschip in vijftien jaar. De expeditieleden vertelden dat sommige delen nog in prima conditie verkeren, maar dat andere delen van het wrak in snel tempo aan de zee worden prijsgegeven. De vertrekken van de scheepsofficieren aan de stuurboordkant zijn er het ergst aan toe.

Een historicus aan boord noemde wat hij zag schokkend. "De badkuip van de kapitein, een van de favoriete beelden van Titanic-fans, die is nu weg", aldus Parks Stephenson. "De hele opbouw op het dek aan die kant is aan het instorten, de luxe hutten daar ook. En die aftakeling gaat gestaag door."

Stephenson denkt dat een loungedek bij de boeg het volgende slachtoffer wordt van zoutcorrosie en metaaletende bacteriën. "Titanic wordt teruggegeven aan de natuur."

De Titanic verging in de nacht van 14 op 15 april 1912 op zo'n 600 kilometer van de kust van Newfoundland, nadat het schip een ijsberg had geraakt. Van de 2200 mensen aan boord overleefden er ruim 1500 de ramp niet.

(21/08/2019 @ 20:23)

Man filmt 550 vrouwen onder rokje in Madrid

In Spanje is een man opgepakt die in het geheim honderden vrouwen onder hun rok had gefilmd. De 53-jarige man uit Colombia verborg een mobiele telefoon in het voorvak van zijn rugzak en hield die laag zodat hij opnames kon maken.

Hij ging daarmee vrijwel dagelijks op pad en maakte veel beelden in het metrostelsel van Madrid. Hij werd op heterdaad betrapt.

De politie kwam erachter dat hij in een jaar tijd meer dan 550 vrouwen had gefilmd en zeker 280 video's had geplaatst op pornosites. Ook bewerkte hij de beelden, plaatste hij er muziek onder en vertraagde hij video's zodat bepaalde delen beter te zien waren.

Seksuele lusten

De man stapte het meest af op vrouwen in minirokjes en korte jurkjes. Af en toe sprak hij ook slachtoffers aan zodat hij dichter bij hen kon komen.

In Spanje wordt het maken van deze zogenoemde 'upskirt-video's' gezien als een seksueel misdrijf waar een celstraf op staat. De politie gaat er niet van uit dat de man geld wilde verdienen aan de video's, maar denkt dat hij werd gedreven door seksuele lusten.

(21/08/2019 @ 20:14)

Koeien doodgereden op spoor tussen Deventer en Almelo

De trein van Deventer naar Almelo heeft een aanrijding gehad met koeien die op het spoor stonden. ProRail meldt dat meerdere koeien zijn geraakt en dat drie de klap niet hebben overleefd. Het ongeluk gebeurde op het spoor in de weilanden tussen Rijssen en Wierden.

In de trein zaten vijf reizigers, die ongedeerd bleven. Zij zijn snel uit de trein gehaald en zijn met een bus naar een volgend station gebracht. Het treinverkeer is tot zeker 22.00 uur gestremd.

"Boven alles is het natuurlijk enorm zielig voor de dieren. En ook voor de machinist is het erg schrikken", zegt een woordvoerder van ProRail.

Gevaarlijke situaties

Hoe de koeien op het spoor terecht zijn gekomen, is nog onduidelijk. "Het ligt toch vaak aan de omheiningen bij landerijen die niet op orde zijn. We zien wel vaker dat er dan koeien, schapen, geiten of paarden op het spoor terechtkomen. Zo ontstaan er gevaarlijke situaties voor de beesten zelf, maar ook voor de mensen die gebruikmaken van het spoor", zegt de woordvoerder.

(21/08/2019 @ 19:39)

Kasteel Duivenvoorde was 800 jaar familiebezit, maar straks niet meer

Sinds 1226 werd kasteel Duivenvoorde in Voorschoten bewoond door een en dezelfde familie. Aan die eeuwenlange traditie komt volgende maand een einde met de verhuizing van de huidige bewoners, Ludolphine Schimmelpenninck van der Oye (75) en haar man Roland van Haersma Buma (74).

Met pijn in het hart breekt het echtpaar met de traditie, omdat geen van beiden alleen wil achterblijven op het kasteel. "Dat een van ons hier achterblijft en onze kinderen voor diegene moet zorgen, dat willen wij niet", zegt Van Haersma Buma. "Hoe spijtig ook, hoe jammer ook en hoe emotioneel ook."

Dat een van de kinderen van het echtpaar het kasteel zou overnemen, is volgens Van Haersma Buma nooit een optie geweest. "Het huis is niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen die naar school moeten. Daar komt bij, wij hebben natuurlijk enorm ruime kamers, maar niet veel kamers. Wij hebben hier in dit huis twee slaapkamers. En als je een gezin hebt met kinderen, is dat aan de krappe kant."

Omroep West sprak met het echtpaar:

Ook de leefbaarheid van het slot speelt een rol. Kasteel Duivenvoorde is van oorsprong een zomerhuis en in de winter moet er flink gestookt worden. Een van de woonkamers is zelfs niet bewoonbaar als het vriest.

Daarnaast is er volgens Schimmelpenninck van der Oye niet altijd evenveel privacy. Het kasteel is ondergebracht in een stichting en die organiseert rondleidingen en feesten en partijen.

"Dat moet ook, want er moet natuurlijk geld in het laatje komen voor het onderhoud. Maar daardoor komt de privacy wel eens in het gedrang, zo af en toe."

Adembenemend

Klagen doen de echtgenoten niet, want ze hebben zich altijd gelukkig geprezen met het kasteel. Van Haersma Buma herinnert zich de eerste keer dat hij op Duivenvoorde was nog goed. "Ik werd voorgesteld aan de familie van Ludolphine. Het was op een mooie zomerdag dat ik hier de oprijlaan opkwam. Adembenemend. Ik wist van tevoren echt niet dat mijn vrouw hier woonde. Het was een hele bijzondere eerste ontmoeting hier op Duivenvoorde."

Schimmelpenninck van der Oye gaat het kasteel zeker missen. "Als je hier naar buiten kijkt, dat is natuurlijk prachtig. De natuur, die ga ik wel het meeste missen."

Het afscheid is voor haar niet definitief, want ze blijft als vrijwilligster betrokken bij de stichting. "Duivenvoorde blijft in ons hart zitten, dat laten we niet zomaar los."

Het echtpaar verhuist volgende maand naar een appartement in Den Haag. Wat de stichting gaat doen met de bewoonde vleugel is nog niet duidelijk.

(21/08/2019 @ 19:26)

Jongen van 15 raast met 165 kilometer per uur over de ring Amsterdam

Op de A10 Noord bij Amsterdam is een tiener betrapt die 165 kilometer per uur reed op een plek waar maar 100 kilometer per uur is toegestaan.

De politie mat de snelheid van de wagen en zette hem aan de kant. Na controle bleek dat de bestuurder slechts 15 jaar oud was en dat er dus helemaal geen rijbewijs was om in beslag te nemen.

Alle inzittenden waren minderjarig. De auto waarmee ze aan joyrijden waren is overgedragen aan de eigenaar. De politie wil niet meer kwijt over de kwestie, omdat het over minderjarigen gaat.

In Duitsland werd vandaag ook een opvallend jonge automobilist in de kraag gevat. Een jongen van 8 was bij Dortmund met de auto van zijn moeder een stuk gaan rijden. Hij zette na een ritje waarin hij met 140 kilometer per uur op de snelweg reed, de auto stil op een parkeerplek. Daarbij plaatste hij een gevarendriehoek en zette de knipperlichten aan.

(21/08/2019 @ 19:20)

Merkel ziet ruimte voor oplossing Ierse grenskwestie voor brexit

De Duitse bondskanselier Merkel sluit niet uit dat er binnen een maand een manier wordt gevonden waarop de Britten met een akkoord uit de Europese Unie kunnen stappen. Dat zei ze bij een ontmoeting met de Britse premier Johnson, die vandaag met Merkel overlegt over de brexit.

De Britten en de EU zijn het oneens over de backstop. Dat is de afspraak dat het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU blijft zolang er geen andere oplossing is om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden. In dat geval zouden de Britten dus allerlei Europese regels moeten blijven volgen.

Nog niet duidelijk? We leggen het uitgebreider uit in de video:

Johnson is een fervent tegenstander van die backstop, die is uitonderhandeld met zijn voorganger Theresa May, en zegt dat hij desnoods de EU zonder deal wil verlaten als er geen oplossing wordt gevonden. "We kunnen de oplossing mogelijk in de komende dertig dagen vinden, waarom niet?", vroeg Merkel zich af in gesprek met de aanwezige pers. "Wir schaffen das", stemde Johnson in.

Politieke verklaring bij brexitdeal

De EU wil niet meer sleutelen aan het brexitakkoord, maar ziet wel mogelijkheden om de discussie over de backstop te beslechten in een politieke verklaring die vastzit aan de deal. "Die lijn volgt Merkel nu ook", zegt correspondent Thomas Spekschoor. "Merkel herhaalt nu eigenlijk dat het in die politieke verklaring moet gaan gebeuren."

"In het akkoord staat dat de Britten mogen zoeken naar manieren om de grens open te houden. Lukt dat niet, of is de EU er niet tevreden over, dan treedt de backstop in werking", gaat Spekschoor verder. "In het onwaarschijnlijke geval dat de Britten binnen dertig dagen een oplossing vinden waar de EU tevreden over is, vervangt die de backstop."

Merkel klinkt optimistischer dan de inschattingen over de brexit, die op 31 oktober moet plaatsvinden, de afgelopen tijd zijn geweest. Maar Merkel geeft er eigenlijk niets mee weg, zegt Thomas Spekschoor. "Ze schept vooral de juiste sfeer om niet de confrontatie op te zoeken. Dat zou ook niet slim zijn, want dat zou het risico op no-deal-brexit vergroten."

Na zijn ontmoeting met Merkel praat Johnson morgen met de Franse president Macron. Daarna vindt een driedaagse top plaats met de leiders van de G-7 in Biarritz, in Frankrijk.

(21/08/2019 @ 19:16)

Nederlanders in Hongkong: hamsteren voor als China binnenvalt

Al meer dan twee maanden wordt er geprotesteerd in Hongkong. Het begon als een protest tegen een omstreden uitleveringswet, maar is inmiddels uitgemond in een volksopstand voor meer democratie. Afgelopen weekend gingen nog honderdduizenden mensen de straat op. En de dreiging vanuit Peking om binnen te vallen, wordt steeds groter. Ook voor de duizenden Nederlanders in Hongkong is dat iets waar rekening mee gehouden moet worden.

Correspondent Sjoerd den Daas ging langs bij Rogier van Bijnen en zijn gezin. De protesten zijn vaak 'verboden terrein' in gesprekken:

Rogier van Bijnen woont en werkt in Hongkong. Hij is advocaat en woont met zijn Hongkongse vrouw Annabella en twee kinderen vlak bij de plek waar het de afgelopen weken vaak misging bij protesten.

Er hangt een gevoel van onzekerheid en daarom worden hun kinderen klaargestoomd voor een leven buiten de stad. "Ze spreken Engels, ik doe wat Nederlands met ze en ze leren Chinees", zegt Bijnen.

Den Daas is op bezoek op de dag dat het gezin de verjaardag van Julia viert, de oudste van de twee kinderen. Over de protesten wordt niet gepraat. "Net als in veel andere gezinnen in Hongkong, hebben we het daar niet over", zegt Annabella Fu-Van Bijnen. "Als je het gezellig wilt houden, is dat onderwerp verboden terrein."

(21/08/2019 @ 19:05)

Groenland als 'real estate': wat Trump (en anderen) zien in het mega-eiland

Een nacht die van oktober tot februari duurt, temperaturen die ondanks de klimaatverandering onder de -30 kunnen duiken en havens die maandenlang zijn dichtgevroren. Het is geen groot mysterie waarom er in heel Groenland minder mensen wonen dan in Nieuwegein.

Toch wil president Trump het grootste eiland ter wereld overnemen van Denemarken. Nu de Denen resoluut weigeren, heeft hij een staatsbezoek aan het land afgezegd. Trump ziet allerlei redenen om Groenland bij de VS te betrekken - nog even los van de vraag of een land kopen zomaar kan.

Op en rond Groenland zijn veel grondstoffen te vinden. Olie en gas, maar ook koper, uranium, titanium en andere gewilde mineralen. Tot een paar jaar geleden waren die moeilijk te winnen en lastig te vervoeren, zegt Peter Jordan, directeur van het Arctic Centre van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Er zijn weinig grote havens die geschikt zijn voor industriële activiteiten, of spoorwegen en wegen. En in het noorden vriest de zee dicht, dus er zijn enorme investeringen nodig om die mineralen te winnen en op de markt te krijgen." Maar door de opwarming van de aarde is dat aan het veranderen. "De periodes waarin transport mogelijk is worden voorspelbaarder."

Handelsroutes

"Je ziet dat het ijs op de Noordpool aan het smelten is. Dat betekent dat er een heleboel grondstoffen vrijkomen", zegt ook Haroon Sheikh, filosoof en publicist over geopolitieke vraagstukken, in Nieuws & Co op NPO Radio 1. "En je ziet ook dat er allerlei nieuwe handelsroutes over de noordpool mogelijk worden."

Daarnaast ziet Trump, vanuit zijn verleden als vastgoedhandelaar, het gebied als een interessant stuk real estate dat strategisch belangrijk is. Dat is Groenland al sinds de Tweede Wereldoorlog. De nazi's hadden er in het geheim weerstations neergezet - die Deense patrouilles probeerden op te sporen - en in 1941 kreeg de VS het recht om Groenland te verdedigen van de Deense regering in ballingschap.

Tijdens de Koude oorlog werd Groenland strategisch nog belangrijker. Wie de wereldbol van boven bekijkt, ziet dat het noorden van Groenland relatief dicht bij Rusland ligt. In 1946 wilden de Amerikanen Groenland ook al overnemen van Denemarken, maar dat werd ook toen geweigerd.

Begin jaren 50 bouwden de Amerikanen wel de Thule-luchtmachtbasis, van waar B-52-bommenwerpers met kernwapens de Sovjetunie snel konden aanvallen. "Belangrijke steden en industriële centra als Leningrad, Moskou en Novosibirsk waren snel binnen bereik", vertelt Peter Jordan van het Arctic Centre.

In de jaren 60 bouwden de Amerikanen geheime nucleaire bases onder de ijskap met kernraketten gericht op de Sovjetunie. Er werden enorme radarinstallaties neergezet die tijdig moesten waarschuwen voor een vijandelijke aanval en een paar honderd kilometer verderop werd er onder het ijs een complete stad in tunnels gebouwd, het begin van een netwerk om mobiele lanceerinstallaties onder de Groenlandse ijskap te kunnen vervoeren - een project dat in 1966 werd stopgezet. "De ijskap beweegt voortdurend, dus dat was toch niet zo ideaal."

Rivaliteit op de pool

Met de toegenomen spanningen in de wereld is ook het strategische belang van Groenland weer toegenomen. Maar Trump gaat het vooral om de grondstoffen, vermoedt Jordan. En daarbij speelt de rivaliteit tussen de landen rond de Noordpool ook een rol. "Een paar jaar geleden al werd erop gespeculeerd dat Chinese investeerders hun slag gingen slaan in Groenland, hoewel dat nooit echt is gebeurd. En ook over de Arctische Oceaan is er strijd. Rusland heeft in 2007 met mini-onderzeeërs vlaggen onder de Noordpool geplant om zijn claims kracht bij te zetten."

Trump krijgt niet zijn zin. De Deense premier Frederiksen noemt het idee om Groenland te verkopen "absurd". Maar volgens Haroon Sheikh is het minder vreemd dan het lijkt dat een gebied door een akkoord van nationaliteit verandert. "Dat is in de Amerikaanse geschiedenis veel vaker voorgekomen. Een groot deel van het Amerikaanse grondgebied is door verkoop in Amerikaanse handen gekomen. De staat Louisiana is bijvoorbeeld gekocht van Frankrijk en Alaska van Rusland in de negentiende eeuw." Zelfs van Denemarken heeft de VS grondgebied gekocht: begin twintigste eeuw verwierf de VS de Amerikaanse Maagdeneilanden van de Denen.

Daarbij is er naast het smeltende ijs nog een ontwikkeling die Groenland belangrijk maakt: er is in Groenland, dat nu al zelfbestuur heeft, een sterke onafhankelijkheidsbeweging. Sheikh: "Het gebied, nu nog Deens, kan in de toekomst andere partners zoeken. Dat betekent dat dit gebied belangrijker wordt in de geopolitieke rivaliteit wereldwijd."

Egyptische eilandjes

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de handel in land wat minder gangbaar, maar het gebeurt soms nog wel. "Twee jaar geleden heeft Saudi-Arabië nog eilanden van Egypte gekocht. Dat was een andere situatie dan nu met Groenland. Egypte was op dat moment zwak en had bondgenoten nodig. Denemarken zit in een andere situatie."

Het is heel onwaarschijnlijk dat Groenland van eigenaar wisselt, verwacht Sheikh. Maar de Denen hebben wel aangekondigd dat ze zeker bereid zijn tot nauwe samenwerking met de VS te krijgen op Groenland. "Dat zou wel passen in de tactiek van Trump: eerst heel hoog inzetten met een eis waar niemand aan kan voldoen, en vervolgens een goede deal te sluiten. Dat is natuurlijk nog heel goed mogelijk."

(21/08/2019 @ 18:59)

Amsterdamse taxibedrijven slepen gemeente voor de rechter

De Amsterdamse taxiorganisaties Taxistad en TAT spannen een kort geding aan tegen de gemeente. Ze zijn het niet eens met de verplichting om hun chauffeurs schorsingen op te leggen voor kleine overtredingen, zoals bijvoorbeeld stoppen bij een volle standplaats.

Omdat de organisaties weigeren de sancties op te leggen aan hun chauffeurs, stapte de gemeente naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Die instantie legde de taxicentrales een dwangsom van 10.000 euro op.

De bedrijven stappen nu naar de rechter omdat ze de gemeentelijke sancties, die variëren van schorsingen van een week of een maand tot zelfs definitieve uitsluiting, buitenproportioneel vinden. Ze vinden het oneerlijk dat hun chauffeurs moeten voldoen aan regels die niet gelden voor chauffeurs van taxiorganisatie Uber.

Met het kort geding hopen de bedrijven te bereiken dat de sancties minder zwaar worden, meldt NH Nieuws.

Taxistad en TAT zijn twee van de zes taxicentrales in Amsterdam. Ze vertegenwoordigen ongeveer 1000 van de circa 6500 taxichauffeurs in de hoofdstad.

(21/08/2019 @ 18:24)

OM 'niet ontstemd' over reis minister Grapperhaus naar Thailand

Het Openbaar Ministerie is niet ontstemd over het overleg van minister Grapperhaus met de Thaise premier over de Nederlandse gevangene Johan van Laarhoven. Het OM brengt daarover een verklaring naar buiten, nadat NRC gisteren had gemeld dat het bezoek daar slecht viel. Medewerkers vinden dat de minister zich niet moet mengen in een lopende strafzaak, schreef de krant. Ook zouden onderhandelingen over de zaak worden bemoeilijkt door het bezoek van de minister van Justitie.

Maar volgens het OM is daarvan geen sprake. "Het OM wist vanaf april dat de minister zich zou inspannen om hem naar Nederland over te brengen. In het licht van de lopende strafzaak heeft het OM contact gehad met de minister over de voorbereidingen van zijn bezoek aan de Thaise autoriteiten", schrijft het OM.

Minister Grapperhaus zegt dat zijn overleg met de Thaise premier te maken heeft met een uitzonderlijke situatie. Daarbij benadrukt hij dat hij niet in de rechtsgang in Thailand of Nederland wil treden. "Ik ga gemotiveerd en serieus naar Thailand, niet om het maar gewoon gedaan te hebben", zei hij.

Grapperhaus zei verder dat hij het bezoek aan Thailand in goed overleg met het OM heeft voorbereid.

103 jaar cel

Johan van Laarhoven had vier coffeeshops in Brabant en woonde sinds 2008 in Thailand. Hij werd in 2014 opgepakt door de Thaise politie, na een Nederlands rechtshulpverzoek. Een jaar later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar, waarvan hij er 20 moet uitzitten, voor het witwassen van geld dat is verdiend met softdrugshandel. Zijn vrouw kreeg 20 jaar

Ombudsman Reinier van Zutphen oordeelde in maart dat het OM onzorgvuldig heeft gehandeld bij het indienen van het verzoek, omdat Van Laarhoven en zijn vrouw in de tekst verdachten werden genoemd. Dat leidde tot een Thais strafrechtelijk onderzoek, waarna ze hun lange celstraffen kregen. Het OM had volgens de ombudsman moeten weten dat dat het gevolg kon zijn van het rechtshulpverzoek.

Na het rapport van de ombudsman stelde een meerderheid van de Tweede Kamer dat de minister zich moest inspannen voor Van Laarhoven. Grapperhaus zegt daarover vandaag: "Als het parlement zegt 'pak dat op', dan moet je dat oppakken."

(21/08/2019 @ 18:23)

75 jaar na Market Garden voor het eerst herdenking met Duitsers

Militairen, tanks, legertenten en natuurlijk heel veel oude oorlogsvliegtuigen. Ede staat de komende dagen weer in het teken van de jaarlijkse vliegshow Wings of Freedom, wat de aftrap is van de herdenking van operatie Market Garden. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden en dus is de vliegshow groter dan ooit. En voor het eerst doen ook de Duitsers mee.

Omdat het er allemaal uit moet zien zoals in de Tweede Wereldoorlog, is in Ede een tijdelijke vliegbasis ingericht, compleet met verkeerstoren en kampement. Er staan dus ook Duitse tenten met Duitse re-enactors die de situatie naspelen. "We leven 75 jaar in vrijheid, dat is bijzonder", zegt organisator Matin Schoonderbeek. "Die 75 jaar vonden wij een mooi moment om ook de Duitsers erbij te hebben. Die waren uitermate positief."

Tussen de vliegoefeningen door reageren ook toeschouwers positief:

Schoonderbeek kwam twee jaar geleden met het idee. "We zijn in gesprek gegaan met gemeenten, de provincie, instanties en musea om te kijken wat voor gevoeligheden er liggen. Uiteindelijk kwamen daar geen echte argumenten naar boven om het niet te doen."

Hij vroeg ook advies aan zijn 91-jarige moeder, die de oorlog heeft meegemaakt. "Toen zij zei dat ze het helemaal geen raar idee vond, was voor mij de reden om te zeggen: we gaan het gewoon eens doen."

De organisatie van Wings of Freedom zocht contact met de Duitsers en die reageerden direct enthousiast. "Dat is omdat ze de geschiedenis ook een beetje achter zich willen laten. We werden erg hartelijk ontvangen en dan krijg je de reactie: 'wat fijn dat we erbij mogen zijn'", vertelt Schoonderbeek.

Wel moet er met een aantal dingen rekening gehouden worden, legt Schoonderbeek uit. "Zo heb je in Duitsland het protocol dat je geen hakenkruizen mag gebruiken, dus die zul je niet zien."

Hoewel de Duitsers de komende dagen weer even de vijanden zijn, zit dat in het 'echte leven' wel anders. "Gisteren hebben we nog met elkaar een barbecue gehad. Dat is prachtig om te zien. Dan zie je die verbroedering, zoals je die ook in Europa ziet. Ook dat gaan we de komende dagen in Ede laten zien."

(21/08/2019 @ 18:00)

Dwayne 'The Rock' Johnson is bestbetaalde acteur

Dwayne 'The Rock' Johnson is de bestbetaalde acteur van het afgelopen jaar. Hij verdiende vorig jaar ruim 80 miljoen euro, schrijft zakenblad Forbes. Het jaar daarvoor, toen hij ruim 106 miljoen euro verdiende, stond hij op de tweede plaats in de top tien van bestbetaalde acteurs.

Johnson haalde zijn riante inkomen vorig jaar onder meer met de films Hobbs & Shaw, een spin-off van de Fast & Furious-reeks, en produceerde Shazam! en Fighting with my family. Ook verdiende hij geld aan zijn samenwerking met sportmerk Under Armour.

Acteur Chris Hemsworth is met een inkomen van 68 miljoen euro goed voor een tweede plek, gevolgd door Robert Downey Jr., die 59 miljoen verdiende. De tiende plaats was voor Will Smith, die vorig jaar ruim 31 miljoen euro bijschreef. Opvallend genoeg speelde hij in 2018 slechts in één film.

George Clooney

Vorig jaar was George Clooney nog de bestbetaalde acteur. Dat kwam toen vooral doordat hij zijn tequila-merk had verkocht, wat ongeveer 900 miljoen euro opbracht. Dit jaar ontbrak Clooney in de top tien.

Vrijdag publiceert Forbes de lijst met bestbetaalde actrices. Vorig jaar was dat Scarlett Johansson, die 36,5 miljoen euro verdiende.

Onlangs was The Rock nog te zien in Hobbs & Shaw, een spin-off van de Fast & Furious-reeks.

(21/08/2019 @ 17:10)

Geweigerde nikabdraagster zegt dat ze wordt bedreigd

De nikabdraagster die maandag is geweigerd in een bus in Stein wordt bedreigd, zegt haar advocaat. Volgens hem wil een groep mensen haar bij de bushalte in Stein staande houden middels een burgerarrest. De politie is niets bekend over een bedreiging en kent ook het verhaal over het plan om een burgerarrest te verrichten niet.

De 36-jarige vrouw uit Geleen wilde maandag in Stein met de bus, maar de chauffeur wilde haar niet meenemen in verband met haar gezichtsbedekkende kleding. Toen ze weigerde de bus te verlaten, belde de chauffeur de politie. Na een gesprek is ze daarop volgens de politie vrijwillig uitgestapt.

Sinds deze maand geldt in het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs en overheidsgebouwen een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Volgens die wet kan een chauffeur een vrouw met een nikab vragen de bus te verlaten, al mag de bestuurder volgens busmaatschappij Arriva niet weigeren verder te rijden als ze dat niet doet.

De advocaat zegt verder dat een wijkagent haar heeft ontraden om nog met de bus te gaan, maar daar is volgens de politie geen sprake van. De wijkagent heeft een gesprek gehad met de vrouw en samen met haar vader zou ze hebben besloten de bus voorlopig te mijden. De wijkagent zou hebben gezegd dat dat aan haar is.

'Weigering in ziekenhuis'

De Telegraaf schrijft dat vandaag ook in Utrecht een vrouw met een nikab is geweigerd, ditmaal in een ziekenhuis. Volgens de krant heeft ze een klacht ingediend bij het Diakonessenhuis, nadat haar zorg werd geweigerd en er opmerkingen werden gemaakt over haar gezichtsbedekkende kleding.

Gevraagd om een reactie laat een woordvoerder van het Diakonessenhuis weten dat haar niets bekend is over een klacht. "Wel weet ik 100 procent zeker dat we nooit iemand hulp zouden weigeren, ongeacht wat iemand draagt. De zorgplicht staat op één. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken", zegt de woordvoerder.

(21/08/2019 @ 16:47)

Aantal crematies neemt verder toe: twee derde van de mensen kiest er nu voor

Steeds meer Nederlanders laten zich na hun overlijden cremeren. Uit de laatste cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat inmiddels meer dan twee derde van de mensen voor een crematie kiest.

De crematie wint al jaren aan terrein. In het jaar 2000 koos nog 49 procent voor de urn. Over het algemeen is een crematie goedkoper dan een begrafenis.

Het CBS berekende een paar jaar geleden dat er veel beweging zit in de uitvaartbranche. Zo groeide het aantal bedrijven in de sector van 1110 in 2007 naar 1990 naar 2017, een toename van bijna tachtig procent in tien jaar tijd.

Lang verboden

De eerste crematie in Nederland was in 1914. Eigenlijk was het toen nog verboden, want de Nederlandse wet stond lijkverbranding niet toe. In 1874 werd 'De Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland' opgericht, die dat wilde veranderen.

De vereniging liet in 1913 in Velsen het eerste crematorium bouwen. Daar werd een jaar later de Schiedamse arts, en tevens bestuurslid van de vereniging, C.J. Vaillant gecremeerd.

Ook in het koninklijk huis is er geen taboe meer op crematie. De vorige week overleden prinses Christina wordt gecremeerd, een unicum voor een lid van de koninklijke familie. Die worden in de regel bijgezet in de Koninklijke Oranje-Nassau grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

(21/08/2019 @ 16:44)

Man verdacht van illegale export 12 miljoen kilo afval naar Azië en Afrika

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie hebben gisteren twee woningen doorzocht en de administratie gevorderd van een bedrijf in Venlo. Een man wordt verdacht van het illegaal exporteren van ongeveer 12 miljoen kilo afval naar landen in West-Afrika en Zuidoost-Azië.

Het zou onder meer gaan om plastic en kunststoffen zoals pvc. Bij de verbranding daarvan kunnen giftige stoffen vrijkomen. Ook wordt de man verdacht van witwassen.

Er is beslag gelegd op enkele tienduizenden euro's en op luxegoederen zoals dure horloges. Het zou gaan om een "grote zaak"', maar verdere details wil de ILT niet geven. De man is vooralsnog niet aangehouden.

De zaak is aan het rollen gebracht na een melding bij de ILT. De man bleek geen vergunningen te hebben aangevraagd voor de export van afval. Dat is verplicht, om duidelijkheid te geven over de bestemming en het ontvangende land de kans te geven het afval op de juiste manier te verwerken. Volgens de ILT gaat het om "ernstige vervuiling" waaraan mensen zijn blootgesteld.

(21/08/2019 @ 16:17)

Dernière mise à jour : 22/08/2019 @ 01:13
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette