Texte à méditer :  Ce n'est pas tant l'intervention de nos amis qui nous aide
mais le fait de savoir que nous pourrons toujours compter sur eux.   Epicure
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

10 Avril 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Fulbert


C'était aussi un 10 / 4
1954

Le Quinze tricolore remporte son premier tournoi des Cinq Nations.


Né(e) un 10 / 4 / 1932
Omar SharifCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


'Inkoop en productie mondkapjes in Nederland had sneller gekund'

De inkoop van mondkapjes in Nederland komt volgens ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten van mondkapjes te traag op gang. Ze hebben volgens NRC scherpe kritiek op de samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).

Gisteren kondigden beddenfabrikant Auping en luchtfilterproducent Afpro aan miljoenen mondkapjes te gaan produceren. Vanaf eind april moeten de eerste maskers van de band rollen, maar volgens betrokkenen hadden zij al veel eerder kunnen beginnen.

Twee weken geleden was al duidelijk dat de productie kon worden opgezet, maar goedkeuring van minister Van Rijn kwam pas afgelopen woensdag. "Dat waren kostbare weken. We hadden al veel eerder kunnen beginnen, bijvoorbeeld met het maken van afspraken met grondstofleveranciers", zegt Afpro-directeur Joost Verlaan in de krant. "Nu hobbel je als Nederland achteraan omdat elk land die grondstoffen wil hebben."

Te gecalculeerd

Om tekorten aan beschermingsmiddelen op te lossen, werd vorige maand het landelijk inkoopcentrum LCH opgericht. Volgens betrokkenen is er te veel bureaucratie en worden besluiten te traag genomen.

Ook zou Nederland te gecalculeerd te werk gaan, zegt een betrokkene rond het ministerie. "Alles wordt eerst doorgerekend. Hoeveel kost dit? Kunnen we het voor onze prijs krijgen? Bij veel fabrieken is het nu gewoon afrekenen bij de poort, anders is het weg."

'Op meerdere paarden wedden'

Veel zorginstellingen bestellen daarom buiten het LCH om, zegt voorzitter Bart Berden van het regionaal netwerk acute zorg in Noord-Brabant. "Natuurlijk gaan ziekenhuizen en zorginstellingen om het LCH heen om op meerdere paarden proberen te wedden."

Het ministerie zegt in een reactie "honderden aanbiedingen" te hebben ontvangen, maar dat er eerst is gekeken naar reguliere bevoorrading vanuit vaste leveranciers en transporten binnen de EU. Daarna is pas gekeken naar andere opties.

(09/04/2020 @ 23:22)

Is het coronavirus de ‘game changer' voor de oorlog in Jemen?

Het eenzijdige staakt-het-vuren in Jemen is vandaag ingegaan. Twee weken lang stopt de door Saudi-Arabië geleide coalitie het gevecht. "Er waren al een tijdje signalen dat zo'n wapenstilstand eraan zat te komen", vertelt correspondent Midden-Oosten Daisy Mohr. "En toen kwam de oproep van de Verenigde Naties, waarbij Jemen expliciet genoemd werd."

VN-secretaris-generaal Guterres riep eind vorige maand op tot een wereldwijd staakt-het-vuren. "Het is tijd om gewapende conflicten te stoppen en ons samen te concentreren op de ware strijd van ons leven." Daarmee doelt hij op de strijd tegen het coronavirus.

Speciaal VN-gezant voor Jemen Martin Griffiths is toen direct aan de slag gegaan om dit voor elkaar te krijgen. "De hoop is onder andere dat dit bestand ertoe zal leiden dat de door Saudi-Arabië geleide coalitie en de rebellen samen met de VN om de tafel gaan om de pandemie te bestrijden", zegt Mohr.

Arabist en Jemen-kenner Laila al-Zwaini noemt het coronavirus een mogelijke 'game changer' voor de oorlog in Jemen. "In Saudi-Arabië slaat het coronavirus hard toe, ook op de olie-industrie en het religieus toerisme." Zo komen er normaal gesproken moslims vanuit de hele wereld naar de heilige steden Mekka en Medina, maar dat is door het coronavirus momenteel niet mogelijk. "Dat alles heeft grote economische gevolgen voor het land en omdat de oorlog in Jemen dagelijks enorm veel geld kost, is dit een belangrijke reden om de strijd nu te staken."

Volgens Al-Zwaini grijpt Saudi-Arabië de speech van VN-secretaris-generaal Guterres ook aan om de strijd eervol te kunnen verlaten. "Het coronavirus geeft hen een nobel excuus, namelijk om levens te redden." Ook Mohr denkt dat Saudi-Arabië de corona-uitbraak mogelijk aangrijpt om zonder gezichtsverlies uit de oorlog te stappen. "In het Midden-Oosten wil niemand te boek staan als verliezer."

Terwijl het virus in Saudi-Arabië flink om zich heen grijpt, zijn er in Jemen nog geen besmettingen gemeld. "Het is natuurlijk zo dat Jemen vanwege de oorlog een erg afgesloten land is, waardoor de kans op de import van het coronavirus kleiner was", Al-Zwaini. "Toch kan ik me niet voorstellen dat er nog geen besmettingen zijn. Ik denk alleen dat het nog niet zichtbaar is."

Correspondent Mohr noemt de lage testcapaciteit als belangrijke reden. "Jemen heeft weinig testkits. Bovendien zijn er ook weinig artsen en laboratoria om mensen te testen." Daarnaast vertelt ze dat het coronavirus voor veel burgers meer een bijzaak is dan een hoofdzaak. "De burgers in Jemen hebben de laatste jaren zoveel meegemaakt, zoals oorlog en ondervoeding. Hierdoor zien ze niet direct het belang van het virus."

Wel zijn er maatregelen genomen in Jemen om het virus te bestrijden. Zo zijn scholen en universiteiten dicht, bruiloften verboden en moeten mensen zoveel mogelijk thuis werken. "Maar slechts een deel van de bevolking houdt zich daaraan", vertelt Mohr.

Slechte gezondheidszorg

Als het coronavirus toeslaat in Jemen, kan dat volgens de correspondent tot een flinke ramp leiden. "De gezondheidszorg is erg slecht vanwege de oorlog. Veel ziekenhuizen zijn gebombardeerd en er zijn weinig IC-bedden en beademingsapparaten. En als je kijkt naar hoe snel ziektes als cholera en difterie zich konden verspreiden, dan betekent dat dat het aantal coronabesmettingen hier ook snel zal oplopen."

Volgens Al-Zwaini hebben daarom ook de Houthi-rebellen belang bij een wapenstilstand. "Als het virus zich eenmaal in Jemen verspreidt, dan zullen ook daar de menselijke en economische gevolgen immens zijn. Het is daarom niet alleen voor Saudi-Arabië een goed moment om de oorlog eervol te verlaten, maar ook voor de rebellen."

(09/04/2020 @ 20:27)

OPEC en Rusland beperken olieproductie om 'verbijsterende terugval' op te vangen

De OPEC wil samen met Rusland en andere olieproducerende landen de olieproductie verlagen met meer dan 10 procent. De olieprijs is ingestort door de coronacrisis en een prijzenoorlog tussen Rusland en OPEC-leider Saudi-Arabië.

De groep OPEC+ wil de dagelijkse productie met 10 tot 11 miljoen vaten terugschroeven om de gekelderde vraag naar olie op te vangen en de olieprijs weer op te krikken. Volgens de olieminister van Saudi-Arabië is het de bedoeling dat de productiebeperking voor langere tijd gaat gelden, mogelijk zelfs tot 2022.

De OPEC wil ook nog andere olieproducerende landen overhalen mee te doen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Noorwegen. Rusland zou erop staan dat vooral de VS meedoet. Die landen zouden samen nog eens vijf miljoen vaten moeten inleveren. Op de G20-top van energieministers van vrijdag zouden beslissingen kunnen vallen.

De VS heeft nog niets toegezegd en wijst erop dat de Amerikaanse olieproductie door de lage olieprijs al terugloopt met circa 2 miljoen vaten per dag in 2021.

Na de bekendmaking van het OPEC-besluit daalde de olieprijs tot 32 dollar voor een vat Brent-olie, na eerder vandaag nog met 10 procent te zijn gestegen. De oliemarkt lijkt geschrokken van de enorme impact van de coronacrisis op de olievraag en de verhoudingsgewijs magere inzet van de OPEC.

Verschrikkelijk

De lage olieprijs is de belangrijkste reden voor de olieproductiebeperking. Begin maart wilde de OPEC de olieproductie al verminderen, maar toen kreeg de organisatie Rusland niet mee. Uit woede begon Saudi-Arabië een prijzenoorlog door de olieprijzen te verlagen en de olieproductie zelfs op te schroeven, maar Rusland liet zich niet vermurwen. De olieprijzen stortten verder in.

Daaroverheen denderde nog eens de coronacrisis. Door de economische ineenstorting wereldwijd valt de vraag naar olie helemaal weg. In een maand tijd is alles op zijn kop gezet en is de brandstofvraag met 30 procent gedaald. "Er is een verschrikkelijk gat gevallen tussen vraag en aanbod, iets dat we nog nooit eerder hebben gezien" aldus OPEC-secretaris Mohammed Barkindo.

"Begin maart was de verwachting nog een groei van de olievraag met 100.000 vaten per dag, nu kijken we aan tegen een krimp van 6,8 miljoen vaten per dag, de komende maanden loopt dat op naar 12 miljoen vaten. Dat zijn ongekende en verbijsterende cijfers."

Drijven op olie

Dagelijks worden ongeveer 100 miljoen vaten olie opgepompt, zo'n 15,9 miljard liter. De VS is dankzij schalie-olie uitgegroeid tot 's werelds grootste olieproducent met 13 miljoen vaten per dag, gevolgd door Saudi-Arabië met 12 miljoen vaten. Rusland is de nummer drie met 11,3 miljoen vaten.

Brent-olie kostte begin dit jaar nog bijna 70 dollar per vat, vlak voor de OPEC-crisis kostte olie 50 dollar, door de prijzenoorlog en de coronacrisis daalde de olieprijs zelfs naar 21 dollar. Olie kost nu inmiddels weer 32 dollar. De lage olieprijs is een ramp voor veel OPEC-landen omdat ze de belangrijkste bron van inkomsten vormen voor de schatkist, ze drijven letterlijk en figuurlijk op olie.

(09/04/2020 @ 18:42)

Bedrijven maken mondkapjes, maar wie bepaalt waar die terechtkomen?

Nederlandse bedrijven gaan helpen bij de productie van gecertificeerde mondmaskers. Daar is een groot tekort aan in de Nederlandse zorg. De komende weken maken filterproducent Afpro en beddenfabrikant Auping in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid zo'n 7 miljoen exemplaren.

Van matrassen naar mondkapjes. Dat is een stap, maar ook weer geen héle grote, vertelt topman Jan-Joost Bosman in de Auping-fabriek in Deventer. "We moeten een speciale machine kopen en medewerkers leren daar mee te werken. Maar de werking lijkt enigszins op die van machines waar we normaliter matrassen mee stikken."

Een aanlooptijd van een paar weken en dan is alles in vol bedrijf, schat Bosman. In de tussentijd gaat Auping alvast handmatig produceren.

In hun naai-atelier, waar normaal gesproken hoezen worden gestikt en hoofdborden voor boxspringsbedden worden gestoffeerd:

De honderdduizenden mondkapjes per week die het bedrijf straks machinaal produceert, leveren ze aan bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Dat team, onderdeel van het ministerie van VWS, zorgt voor de centrale inzameling en kwaliteitscontrole van beschermingsmiddelen en gaat ook over de verdeling.

Het tekort is echter zo groot dat Auping sinds vandaag al platgebeld wordt door individuele zorginstellingen met de vraag rechtstreeks aan hen te leveren. "Die verwijzen we door naar de LCH. Zij hebben het nationale overzicht", zegt Bosman.

Dat de situatie nijpend is, bleek de afgelopen dagen ook uit kritiek die minister De Jonge oogstte. Die leek dinsdag tijdens een persconferentie te zeggen dat er genoeg beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel zijn.

Gisteren kwam hij hier, na felle reacties uit de zorg, op terug. De Jonge zei de tekorten "niet weg te kunnen toveren", maar beloofde voor Pasen met een strategie te komen.

Hoog en laag risico

Achter de schermen wordt daar nu aan gewerkt. Gisteren stuurde GGD-directeur Sjaak de Gouw een mail naar koepelverenigingen, zoals ziekenhuizen, thuiszorginstellingen en verpleeghuizen. Iedere sector moet voor morgen aangeven hoe vaak zij bepaalde 'risicohandelingen' moeten uitvoeren.

Die handelingen kunnen een 'hoog' of 'laag' risico dragen. "Hoog risico is bijvoorbeeld als je in contact komt met de keel van een coronapatiënt, zoals bij het intuberen", legt De Gouw uit. "Een laag risico is bijvoorbeeld persoonlijke verzorging."

Die inventarisatie zet de GGD om in een verdeelsleutel. Op basis daarvan distribueert het LCH de ingewonnen beschermingsmiddelen over verschillende zorgsectoren.

De schaarste is echter dusdanig dat niet alle instellingen bediend kunnen worden, erkent ook De Gouw. "We moeten prioriteren en keuzes maken. Dat doen we door op medische gronden te kijken hoe we het besmettingsgevaar zoveel mogelijk verkleinen."

In de tussentijd gaat de 'jacht' op beschermingsmiddelen door. Zo zijn er 30 miljoen mondkapjes en honderden beademingsapparaten uit het buitenland besteld. Maar gezien de wereldwijde vraag kan het nog weken of zelfs maanden duren voor die worden uitgeleverd.

(09/04/2020 @ 18:40)

Meisje (6) ernstig gewond na aanval van rottweilers in Kaatsheuvel

In Kaatsheuvel is een meisje van 6 aangevallen door twee rottweilers. Ze is ernstig gewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Het meisje was buiten aan het spelen toen ze werd gebeten door de honden. Omstanders en de hondeneigenaar hebben haar ontzet. Een van de honden is daarbij gedood.

De twee honden waren niet aangelijnd. Het is niet duidelijk of ze waren losgebroken of ontsnapt of dat de eigenaar de honden liet loslopen. Het is ook niet bekend wat er gaat gebeuren met de nog levende rottweiler, die mee is teruggegaan naar de woning van de eigenaar.

(09/04/2020 @ 18:13)

Wuhan na lockdown: 'Mensen spreken van het tijdperk voor en na corona'

Bussen en treinen rijden weer, winkels openen langzaam hun deuren en inwoners tonen zich steeds meer op straat. Na ruim twee maanden - 76 dagen om precies te zijn - ging Wuhan gisteren van het slot af.

Correspondent Sjoerd den Daas is sinds zaterdag in de Chinese stad, waar eind vorig jaar de eerste coronabesmettingen werden gemeld. Wuhan was vervolgens lange tijd het epicentrum van de corona-uitbraak, totdat dat verschoof naar de Verenigde Staten en Europa.

Hij zag de afgelopen dagen, naast verdriet en woede, ook veel optimisme. "Mensen kwamen als een kind zo blij naar het station of het vliegveld", vertelde hij vandaag in een live Q&A. "Sommigen konden eindelijk weer naar huis."

Wuhan vierde het einde van de lockdown gisteren met een lichtshow:

Maar blijdschap gaat in Wuhan nog altijd hand in hand met angst voor de terugkeer van het virus, merkt Den Daas. "Mensen gaan wel weer even naar buiten om noodles te halen of om te vliegeren aan de Yangtze. Maar het is nog absoluut niet zoals voorheen. En dat zal het voor veel mensen ook nooit meer worden, vooral psychisch niet. Veel inwoners spreken van een tijdperk voor en na corona."

Ondanks dat winkels en bedrijven hun deuren weer mogen openen, ziet Den Daas nog veel gesloten rolluiken. Sommige bedrijven hebben hun personeel eruit gegooid omdat ze de crisis anders niet zouden overleven, zegt hij. "Economisch gezien zal alleen de tijd kunnen leren welk gat de coronacrisis heeft geslagen in Wuhan en de rest van China."

Gezondheidsapp

En hoewel inwoners van Wuhan nu dus naar buiten kunnen, moeten ze wel overal waar ze komen een speciale overheidsapp gebruiken. Die app werkt via WeChat, de Chinese WhatsApp, en werkt met onder meer locatiegegevens en medische gegevens over eventuele coronatests.

"Als je bijvoorbeeld in de supermarkt bent geweest en later blijkt dat daar op dat moment ook iemand was met het coronavirus, dan kan jouw groene code op je telefoon op oranje of rood schieten", legt Sjoerd uit. "Dan moet je opnieuw in quarantaine. Op die manier probeert men mensen zo vroeg mogelijk te isoleren." Hij beschrijft de nieuwe situatie als "vrijheid met een kooi eromheen".

Benieuwd naar het straatbeeld in Wuhan? Bekijk hieronder de volledige Q&A met correspondent Sjoerd den Daas:

Inwoners van Wuhan moeten hun 'gezondheidscode' regelmatig tevoorschijn halen. "Ook als je bijvoorbeeld je appartement uit wil", zegt de correspondent. "Voor veel appartementencomplexen staan tenten waar je temperatuur wordt gecontroleerd en waar je moet laten zien dat je een groene code hebt in de app. Op basis daarvan wordt bepaald of je naar buiten mag."

Er wordt sowieso nog veel getest op het coronavirus in Wuhan en de rest van de provincie Hubei. Volgens Den Daas is men nu vooral bang voor mensen die wel drager zijn van het virus, maar geen symptomen hebben.

Ook zelf kwam hij Wuhan niet in zonder controle. "Ik werd gebeld door het buurtcomité, een soort lokaal gezondheidscentrum, van de wijk waarin mijn hotel ligt. Daarna moest ik een wattenstaafje in mijn keel doen, 24 uur later nog een keer, en na een negatieve uitslag kon ik aan het werk."

Mondkapjes en 1 meter afstand

Als je dan eenmaal buiten bent, ben je in Wuhan verplicht om een mondkapje te dragen. "Wat dat betreft zijn ze hier streng in de leer."

Aan social distancing - in Wuhan moeten mensen minstens 1 meter afstand van elkaar houden - zijn de Chinezen minder goed, constateert hij. "Ik zag gisteren op het vliegveld en op het treinstation dat dat best ingewikkeld is. Men zit echt alweer vaak op elkaars lip."

Terug naar Peking

Zelf blijft Den Daas, die in de Chinese hoofdstad Peking woont, voorlopig nog wel even in Wuhan. "Er mogen elke dag 1000 mensen van Wuhan naar Peking, maar de laatste keer dat ik keek hadden zich daarvoor al 11.000 mensen aangemeld."

Voordat hij naar Peking terug kan, moet hij in ieder geval opnieuw worden getest. Maar eerst gaat Den Daas in Wuhan nog verhalen verzamelen over de situatie daar. "Daarna gaan we naar Peking en daar weer twee weken verplicht in quarantaine. Dus dat wordt twee weken Netflixen."

(09/04/2020 @ 18:11)

Eerste jonge alleenreizende vluchtelingen verruilen Griekse kampen voor Luxemburg

Volgende week vertrekken de eerste twaalf minderjarige alleenstaande vluchtelingen vanuit Griekenland naar Luxemburg. Het zijn kinderen uit de overbevolkte kampen op de eilanden Lesbos, Samos en Chios, die zonder hun familie hun vaderland zijn ontvlucht, zegt de Griekse staatssecretaris van migratie, Giorgos Koumoutsakos.

"Het gaat om negen kinderen uit Lesbos, een uit Samos en twee uit Chios. Ze komen morgen naar Athene, waar ze een medisch onderzoek ondergaan voor hun vertrek."

Een volgende groep van vijftig kinderen wordt naar Duitsland overgebracht. In totaal wil Duitsland 350 tot 500 alleenreizende minderjarigen uit Griekenland opnemen.

Afspraak over 1600 kinderen

Over het plan om vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen naar andere EU-lidstaten over te brengen werd begin maart overeenstemming bereikt tussen de Griekse regering en de Europese Commissie. Het gaat om ongeveer 1600 minderjarigen.

Naast Luxemburg en Duitsland heeft ook Zwitserland concrete afspraken gemaakt over het opnemen van kinderen: twintig om precies te zijn. Frankrijk, Finland, Ierland, Kroatie, Portugal, Litouwen, Bulgarije en Belgie hebben ook positief gereageerd, al is nog onduidelijk hoeveel minderjarigen zij zullen overnemen van Griekenland. Nederland is niet van plan mee te doen.

Onveilige en barre levensomstandigheden

In de kampen op de Griekse eilanden zijn 1637 alleenreizende minderjarige vluchtelingen geregistreerd. Naar schatting bevinden zich in heel Griekenland ongeveer 5300 vluchtelingenkinderen, van wie er meer dan 3000 buiten speciale shelters leven, in onveilige en moeilijke omstandigheden.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ondersteunt het initiatief van de Griekse regering en de EU-lidstaten. Woordvoerder Boris Cheshirkov noemt het een eerste stap in de goede richting. "De kinderen leven in moeilijke omstandigheden in deze kampen. Wij dringen er al veel langer op aan om kwetsbare groepen op grote schaal te evacueren in verband met de corona-epidemie."

In de vluchtelingenkampen op de Griekse kampen leven ongeveer 40.000 mensen in slechte hygiënische omstandigheden en met beperkte medische voorzieningen.

(09/04/2020 @ 18:01)

Taakstraf voor oud-profvoetballer Klaas D. om zorgfraude

Oud-profvoetballer Klaas D. en zijn vrouw zijn veroordeeld voor zorgfraude. Ze hebben allebei een taakstraf opgelegd gekregen. Het stel runt een bedrijf dat zorg verleent aan mensen met autisme. D. maakte volgens de rechtbank bijna vijf jaar lang valse facturen.

Het clubicoon van PEC Zwolle zette op de facturen hoge bedragen aan verleende zorg, terwijl een deel van die zorg nooit was gegeven. Door de zorgkantoren waarbij de facturen werden ingediend, werden daardoor te hoge PGB-bijdragen vastgesteld en uitbetaald.

Het bedrijf uit Harderwijk kreeg daardoor meer geld dan redelijk was. "Het echtpaar en hun bedrijf verrijkte zich op deze manier op onrechtmatige wijze", aldus de rechtbank in het vonnis.

Gevangenisstraf is niet passend

Het Openbaar Ministerie had tegen D. en zijn vrouw 2,5 jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank vindt een gevangenisstraf niet passend omdat het onderzoek in de zaak zeven jaar heeft geduurd.

D. moet een taakstraf uitvoeren van 240 uur. Zijn vrouw kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd. De rechtbank rekent het de twee zwaar aan dat ze als zorgverleners misbruik hebben gemaakt van het PGB-systeem.

D. heeft de zorgfraude altijd ontkend, meldt RTV Oost. Hij en zijn echtgenote verklaarden juist erg goed voor hun cliënten te hebben gezorgd. De rechtbank benadrukte in dat verband dat de kwaliteit van de verleende zorg niet ter discussie staat.

Tribune vernoemd naar D.

Zijn hele voetbalcarrière kwam D. uit voor de Overijsselse club. In het stadion is een tribune naar hem vernoemd. PEC liet eerder weten dat die naam ook bij een veroordeling niet zal worden aangepast. Toch zei PEC-voorzitter Adriaan Visser vandaag tegen RTV Oost "een en ander komend weekend eens te bespreken", toen de regionale omroep hem na de uitspraak vandaag vroeg of de naam niet alsnog wordt aangepast.

(09/04/2020 @ 16:53)

Thuis spieken bij schoolexamens? Docenten surveilleren online

Thuis een schoolexamen maken: het is voor de leerlingen even wennen, maar door de coronamaatregelen is het realiteit. Deze week beginnen de meeste scholen weer met het afnemen van de schoolexamens, die dit jaar bepalend zijn voor je eindcijfer door het afgelasten van de eindexamens.

Maar hoe voorkom je dat leerlingen er thuis toch een boek bij pakken of hun oudere broer of zus vragen mee te denken? Middelbare scholen bedenken er verschillende oplossingen voor, van een soort sneltest tot online surveilleren.

Binnen 5 seconden antwoorden

Zo wordt er aan alternatieven gewerkt voor de toetsen die parate kennis testen, waarbij het risico op spieken relatief groot is, merkt de VO-Raad. Die worden bijvoorbeeld vervangen door mondelinge examens of open-boek examens, waarbij de nadruk op inzicht en het begrip van een opdracht ligt. Dan wordt het al een stuk lastiger om Wikipedia of je grote broer in te schakelen.

Ook maken scholen vaker gebruik van toetsen in de vorm van een quiz, zegt Eric Welp van Kennisnet. Hij staat scholen bij die door de coronacrisis op een andere manier moeten toetsen. "Bij dat soort quizzen worden de vragen op hoge snelheid afgevuurd op leerlingen. Dan heb je simpelweg geen tijd om te spieken. En leraren kunnen vragen husselen, zodat leerlingen niet op hetzelfde moment dezelfde vraag krijgen."

Webcam houdt toezicht

Maar het lukt lang niet voor alle toetsen om die te vervangen voor zo'n spiek-proof alternatief. De VO-Raad ziet dat enkele scholen nu experimenteren met online surveilleren. Een bekende vorm is het blokkeren van tabbladen, waardoor scholieren tijdens de toets niet iets kunnen gaan opzoeken op internet.

Een andere manier om leerlingen in de gaten te houden, is het gebruiken van de webcam en de microfoon van de computer. Dit gebeurt al op verschillende universiteiten en hogescholen, in het voortgezet onderwijs zijn er een paar scholen die experimenteren met deze vorm van surveillance.

Bij het Teylingencollege in Noordwijkerhout houden ze leerlingen goed in de gaten:

Een direct kijkje in de kamer van scholieren: dat lijkt een flinke inbreuk op de privacy. De SP stelde vandaag al kamervragen over het gebruik van dit soort software door hogescholen en universiteiten.

"Het is duidelijk dat de privacy hier in het geding is, maar dat betekent niet direct dat het niet mag", zegt informatierechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm. "Omdat de schoolexamens dit jaar van enorm belang zijn, en er af en toe wel eens wordt gespiekt, kan het digitaal surveilleren in dit geval een legitiem doel dienen."

Scholen moeten voorwaarden vaststellen voor het gebruik van de webcambeelden, zoals hoe lang deze bewaard worden en wie er toegang toe heeft. Leerlingen en ouders moeten daarover goed geïnformeerd worden. Dat doen scholen bijvoorbeeld door toestemming te vragen.

Alternatieven

Daar plaatst Alberdingk Thijm wel een kanttekening bij. "Een leerling moet ook 'nee' kunnen zeggen, zonder dat dat direct gevolgen heeft voor zijn of haar toetsresultaten. Er is namelijk een gezagsverhouding tussen de school en de leerling." Er moet dus een alternatief zijn voor leerlingen die niet gefilmd willen worden, bijvoorbeeld door toch het examen op school te maken.

Ook Eric Welp van Kennisnet vindt dat scholen goed moeten letten op wat er kan en mag. "We zien dat scholen de afgelopen weken heel druk zijn geweest met het opzetten van lesgeven op afstand en online toetsen. Nu komt ook de discussie over privacy op gang, en die is heel belangrijk."

(09/04/2020 @ 16:45)

Panda Ouwehands lijkt zwanger: 'We denken dat ze een nest aan het bouwen is'

De verzorgers van de twee reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark zien signalen dat het pandavrouwtje Wu Wen in verwachting is. De panda's die in 2017 uit China in de dierentuin van Rhenen arriveerden, hebben afgelopen januari gepaard en nu lijkt Wu Wen, het pandavrouwtje, zich te installeren in de kraamkamer in het pandaverblijf.

Zwangerschap bij reuzenpanda's is een kwestie van een toevalstreffer; vrouwtjes zijn eens per jaar een kleine twee dagen vruchtbaar en het is maar afwachten of het mannetje in die korte periode bereid is met haar te paren. Dat gebeurde in Rhenen dus in januari, en pas nu gedraagt Wu Wen zich anders.

Die lange tussentijd is niet vreemd, zegt José Kok, manager zoà¶logie bij Ouwehands, in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Panda's kennen een verlate implantatie. Een bevruchte eicel nestelt zich niet direct in de baarmoeder, maar blijft een tijdje zweven. Pas als alle omstandigheden goed zijn, vindt de innesteling plaats."

Gedragsverandering

Het pandavrouwtje is steeds vaker in het beschutte kraamhol. "Ze sleept bamboe mee naar binnen, we denken dat ze een nest aan het bouwen is. Ze eet steeds vaker haar bamboe op in de kraamkamer", zegt Kok. Ook heeft ze er al in geslapen.

Behalve Wu Wens belangstelling voor het kraamhol is er ook een fysiologische aanwijzing dat ze zwanger is: in haar urine stijgt de hormoonspiegel. "We zitten kortom nog steeds in de race", zegt Kok.

De draagtijd is heel kort, de buik van het zwangere vrouwtje zwelt ook niet op want het jong komt piepklein en onderontwikkeld ter wereld.

De rust in de dierentuin, die sinds begin maart gesloten is voor het publiek, kan gunstig hebben gewerkt voor de zwangerschap, zegt zoà¶loog Kok. "Panda's zijn gevoelig voor geluid. In hun natuurlijke leefgebied in China, boven 1500 meter, is ook niet zo veel lawaai."

Het kan overigens nog op een teleurstelling uitlopen: Wu Wen was vorig jaar schijnzwanger, ook een vaker voorkomend verschijnsel bij reuzenpanda's. Maar omdat ze toen geen nest bouwde en nu wel, zijn de verwachtingen in Rhenen hoog gespannen.

(09/04/2020 @ 16:21)

Inspectie doet onderzoek naar sterfgevallen in Rotterdams verpleeghuis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat onderzoek doen naar sterfgevallen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Volgens de NRC zijn daar de afgelopen drie weken op één afdeling zo'n vijftien dementerende bewoners overleden, vermoedelijk aan het coronavirus. Het zou gaan om bijna de helft van de mensen op die afdeling. Ook op twee andere afdelingen van het verpleeghuis zijn inmiddels meerdere doden en zieken gemeld, schrijft de krant.

Voor minister De Jonge van Volksgezondheid is de berichtgeving aanleiding voor een Inspectie-onderzoek, zei hij vanmiddag na afloop van de ministerraad. "De signalen over deze locatie zijn natuurlijk serieus genoeg om te willen weten: wat is hier aan de hand?"

De Jonge waarschuwt dat het te vroeg is om nu al conclusies te trekken over wat er precies is gebeurd. "Er spelen signalen over hygiënevoorschriften die niet voldoende zouden zijn nageleefd. Ik heb op voorhand geen aanleiding om te veronderstellen dat dat zo is. We moeten eerst de feiten afwachten."

De stichting Humanitas, waar De Leeuwenhoek onder valt, schrijft op de website dat er grote verslagenheid heerst over de besmettingen onder cliënten en medewerkers. Van de duizend cliënten die in een verpleeghuis of thuis onder de vlag van Humanitas worden verzorgd, zijn veertig mensen bezweken aan de gevolgen van het virus. De meeste slachtoffers vielen in De Leeuwenhoek. Humanitas schrijft aan alle RIVM-voorschriften te hebben voldaan en alle richtlijnen van het kabinet te hebben opgevolgd.

Veel besmettingsgevallen

Verpleeghuizen worden hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Gisteren zei RIVM-directeur Van Dissel in de Tweede Kamer dat in minstens 40 procent van de Nederlandse verpleeghuizen mensen zijn besmet. Van de 2500 huizen in Nederland hadden er tot 1 april ongeveer 900 een besmetting gemeld, zei hij. Ook zijn er tot die datum 281 sterfgevallen doorgegeven.

Het aantal ouderen dat in verpleeghuizen overlijdt aan corona, ligt waarschijnlijk overigens hoger dan valt af te lezen uit de RIVM-cijfers. Dat bleek dinsdag uit een eigen telling van de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso). Veel bewoners worden niet getest op corona, waardoor ze na een overlijden niet meetellen als coronadode.

Minister De Jonge noemt de aantallen "niet zo gek", omdat er in verpleeghuizen veel kwetsbare ouderen bij elkaar wonen. "Het is ook niet voor niets dat we het bezoek hebben beperkt. We weten dat een uitbraak in een verpleeghuis een groot effect kan hebben, dat is ontzettend verdrietig voor al die naasten, voor al die familieleden die daarmee te maken hebben op dit moment." Sinds 19 maart geldt in verpleeghuizen een bezoekverbod, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Griepvirus

In het geval van het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek is nog niet duidelijk of de sterfgevallen waarover de NRC schrijft corona-gerelateerd zijn, benadrukt De Jonge. "Het griepvirus waart ook nog steeds rond."

Bewoners van verpleeghuizen vormen ook bij griepuitbraken een risicogroep. In de winter van 2017-2018 overleden naar schatting tussen de 9.000 en 10.000 mensen aan het influenzavirus, vooral ouderen. Jaap van Dissel van het RIVM sprak gisteren in de Tweede Kamer van een "heftig griepjaar".

Het onderzoek van de inspectie moet uitwijzen of de bewoners van het Rotterdamse verpleeghuis zijn overleden aan de griep of aan het coronavirus. Het is het eerste verpleeghuis waar in deze coronacrisis een onderzoek naar wordt ingesteld, aldus minister De Jonge.

(09/04/2020 @ 15:39)

Steun uit Wenen voor strenge Hoekstra: 'We geven niks weg'

De ministers van de Eurogroep moeten vandaag een knoop doorhakken over de financiële steun voor landen die zwaar door het coronavirus zijn getroffen. Er moet een noodpakket komen voor burgers, bedrijven en landen. De politieke spanning zit bij de vraag welke instrumenten in dat pakket moeten komen.

Italië wil het liefst gemeenschappelijke Europese staatsleningen (eurobonds), terwijl Nederland en nog acht andere landen onder voorwaarden de pot met geld van het noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) ter beschikking willen stellen.

Italië wil eurobonds

Gisterochtend vroeg liepen de onderhandelingen na een marathonoverleg van 16 uur vast omdat aan de ene kant Nederland en aan de andere kant Italië niet bereid waren om water bij de wijn te doen.

Europese staatsleningen zijn handig voor Italië, zo betoogde de Italiaanse minister van Financiën tijdens de vergadering, omdat zijn land erg veel geld nodig heeft om de economie na de crisis weer aan de praat te krijgen.

Nederland verzet zich net als Duitsland en Oostenrijk omdat ons land op die manier voor een deel opdraait voor de slecht functionerende Italiaanse economie. "Eurobonds waren slecht, zijn slecht en zullen altijd slecht blijven", stelt de Oostenrijkse minister van Financiën Blà¼mel. "Nederland staat met z'n verzet tegen de eurobonds niet alleen", zegt hij voorafgaand aan de nieuwe vergaderronde. "Dat beeld van achttien tegen één is verkeerd."

'We geven niks weg'

Italië zet hard in op de Europese staatsleningen en heeft minder belangstelling voor de pot met geld van het ESM, zeggen diplomaten. De groep van landen rond Nederland is bereid om een deel van die pot (ruim 400 miljard euro) ter beschikking te stellen voor met name medische zaken. "Dat moet na afloop wel goed worden verantwoord, we geven niet zomaar iets weg", aldus Blà¼mel.

Over de rest van het geld, bedoeld om de zwaar getroffen landen te helpen bij de herstart van hun economie, is hij net zo hard als Hoekstra. "Als je in zonnige tijden je huiswerk niet hebt gemaakt, moet je nu niet moord en brand schreeuwen en solidariteit eisen."

Ondanks alle kritiek op Hoekstra' optreden - Frankrijk noemde het een schande, Duitsland omschreef het als ongepast en niet doelgericht - blijft hij bij zijn standpunt dat lenen mag, maar dat dan de gebruikelijke voorwaarden gelden. Dus niet alleen netjes terugbetalen, maar ook de begroting op orde brengen. Of zoals de Oostenrijkse minister het zegt: "Je mag de crisis niet als dekmantel gebruiken om oude problemen op te lossen."

(09/04/2020 @ 14:49)

Marechaussee ontmoedigt Duitsers bij de grens

Vandaag en de komende dagen krijgen mensen die vanuit Duitsland naar Nederland willen bij de grens het advies terug te keren. Bij grensovergangen staan marechaussees. De afgelopen week reisden meer mensen vanuit Duitsland naar Nederland dan een week eerder en dat is niet de bedoeling.

"Langs de hele grens hebben we meer capaciteit ingezet om controles uit te voeren", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Samen tegen de pandemie

Aan reizigers wordt gevraagd wat ze gaan doen in Nederland. "We zien veel mensen die hier willen shoppen, maar veel is dicht vanwege het coronavirus. Dat vertellen we ze ook. Er is geen verbod om Nederland in te komen, maar we willen mensen wel zoveel mogelijk ontmoedigen. We moeten samen de pandemie tegengaan." Veel reizigers geven volgens de woordvoerder gehoor aan het advies.

Niet iedereen die de grens overgaat wordt aangesproken. "We kijken wat er voorbij komt. Als er een auto met caravan langs wil, willen we wel even weten wat de bestuurder komt doen. Maar er komen ook genoeg vrachtwagens langs die eten brengen. Dat vervoer moet natuurlijk gewoon doorgaan."

Het hele paasweekend wordt er door de marechaussee gemonitord. "Als we zien dat op bepaalde plekken meer mensen het land in komen, gaan we daarheen om meer te controleren."

Volgens 1Limburg stonden vandaag onder meer bij Roermond en Vlodrop files van Duitsers die Nederland in wilden.

(09/04/2020 @ 14:31)

CBS: aantal faillissementen stijgt in eerste week april

In de eerste week van april (30 maart t/m 3 april) zijn er 69 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 25 meer dan in de week daarvoor (23 t/m 27 maart).

Onder normale omstandigheden meldt het CBS die cijfers elke maand, maar door de corona-crisis en de impact daarvan op het bedrijfsleven brengt het statistisch bureau de cijfers nu elke donderdag om 12.00 uur naar buiten. Dit is de tweede update.

De faillissementscijfers zijn nog niet heel anders dan vorig jaar. In de eerste veertien weken van dit jaar zijn er 836 bedrijven failliet verklaard; acht minder dan in dezelfde periode van 2019.

Er zit altijd een vertraging in de cijfers, omdat het CBS alleen faillissementen meetelt die zijn uitgesproken door de kantonrechter. Faillissementsaanvragen zitten hier niet in. Het CBS houdt er rekening mee dat het aantal faillissementen vanwege de coronacrisis de komende tijd gaat stijgen.

De meeste faillissementen waren afgelopen week in de horeca, vijftien bedrijven gingen in die sector failliet. Niet eerder gingen dit jaar in een week zoveel horeca-ondernemingen failliet. In de eerste dertien weken van het jaar gingen er per week gemiddeld 3,5 horecabedrijven failliet.

Sinds 2017 is de trend van het aantal faillissementen redelijk vlak. In 2013 was er vanwege de economische crisis een piek, met 12.306 faillissementen. Daarna daalde het tot rond de 3200 faillissementen per jaar.

Hieronder een overzicht van de vijf sectoren waar afgelopen week (week 14, 30 maart t/m 3 april) de meeste faillissementen vielen:

(09/04/2020 @ 14:17)

'We maakten een uitzondering, zodat vader en zoon samen op bezoek konden'

"Deze week was er een man die zijn moeder echt niet durfde te bezoeken. Hij was enorm angstig en had eerder een nare ervaring gehad met de IC. Zijn moeder is heel erg ziek en ik weet dat je er echt een complex aan kunt overhouden als je dan niet bent langsgegaan.

Daarom ben ik met zijn vader in gesprek gegaan om een oplossing te vinden. Sinds het coronavirus mag er dagelijks maar één iemand bij een patiënt op bezoek, diegene mag dan twee uur blijven. We besloten een uitzondering te maken op deze regel, zodat vader en zoon toch samen konden gaan en elkaar konden steunen.

Ik ben bij dat bezoek geweest en heb de zoon zo goed mogelijk voorbereid op wat hij te zien kreeg. We zijn samen naar binnen gelopen en ik heb uitgelegd hoe de beademingsmachine werkt, welke medicijnen er worden toegediend en daarna bleef ik in de buurt om te kijken hoe hij reageerde. Iedereen schrikt als ze hun geliefde er zo bij zien liggen. Dat wordt pas minder als je een week lang elke dag komt kijken.

Ze zijn zeker een uur bij hun moeder en echtgenote gebleven. De zoon was achteraf erg blij en opgelucht dat hij toch is gegaan. Dat doet me goed. We moeten behalve voor de patiënt namelijk ook goed voor de familie zorgen. Dat vind ik echt een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn taak.

Dat is nu ook wel een probleem waarmee we worstelen, je mist de contacten met familie. Normaal gesproken kunnen zij continu op bezoek komen, nu is dat veel minder.

Sinds gisteren werken we met een nieuwe app, een soort dagboek van de patiënt. We vertellen daarin wat we doen en hoe de situatie is. Als familieleden daar behoefte aan hebben kunnen ze inloggen en zien hoe hun geliefde eraan toe is. Voorheen deden we dat op papier, maar dit sluit meer aan bij onze digitale tijd. Wij schrijven er dingen in op, ook voor de patiënt, zodat die later kan zien wat er allemaal is gebeurd. Sommige mensen willen het nooit zien, bij anderen werkt het bij het verwerkingsproces.

Momenteel zitten we in een steady state. Als je een marathon gaat lopen zoek je de eerste vijftien minuten naar een ritme. Op het moment dat je dat hebt gevonden dan loopt alles naar behoren. Zo gaat dat nu ook op de IC. We hebben opgeschaald en alles is onder controle.

Het is drukker dan voorheen, dat wel. Maar na Pasen ben ik een aantal dagen vrij om uit te rusten. Ik heb de laatste jaren geen weekenden meer gewerkt, maar nu wel om andere mensen te ontlasten. En ter voorbereiding op mijn pensioen werkte ik al een tijdje 20 uur, nu weer 36. Het thuisfront vindt het nog steeds vervelend dat ik door ben blijven werken, dat komt echt door angst voor corona. Maar ik ben niet bang."

(09/04/2020 @ 13:59)

Nog eens 6,6 miljoen Amerikanen vragen uitkering aan

In de afgelopen week hebben nog eens 6,6 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. In totaal hebben zich de afgelopen drie weken 16,8 miljoen inwoners van de VS tot de overheid gewend voor steun omdat ze werkloos zijn geraakt, een historisch dieptepunt. Dat betekent dat als gevolg van de coronacrisis al een op de tien werkenden is ontslagen.

Dat cijfer ligt in werkelijkheid nog hoger, omdat veel nieuwe werklozen er nog niet in zijn geslaagd hun aanvraag voor een uitkering in te dienen. De overbelaste overheidsloketten kunnen de stroom verzoeken niet aan. Bovendien worden in de officiële cijfers de mensen niet meegerekend die geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering: nieuwkomers op de arbeidsmarkt, mensen zonder verblijfsvergunning of met een heel laag inkomen en ook zzp'ers.

20 miljoen werklozen erbij in april

Er wordt rekening mee gehouden dat alleen in de maand april 20 miljoen Amerikanen hun werk kwijtraken. In 48 van de 50 staten zijn niet-essentiële zaken en ondernemingen waaronder restaurants, hotels en warenhuizen gesloten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Uitgezonderd de voedingssector zette de middenstand in de laatste week van maart 97 procent minder om dan vorig jaar in dezelfde week.

Economen voorspellen dat de werkloosheid in de VS, in februari nog 3,5 procent, eind april zal zijn opgelopen naar 20 procent.

Ook de volksgezondheid in de Verenigde Staten wordt hard geraakt door het coronavirus. Meer dan een kwart van de besmettingsgevallen wereldwijd is vastgesteld in de VS. Er zijn inmiddels naar schatting 14.700 Amerikanen overleden aan de gevolgen van covid-19.

(09/04/2020 @ 13:49)

Steunpunt: Alle Nederlanders terughalen gaat niet lukken

Nog altijd zitten duizenden Nederlanders door de coronacrisis vast in het buitenland. Van de 23.000 mensen die zich hadden gemeld voor een speciale reisregeling voor gestrande reizigers, zijn er nog maar 4000 teruggekomen. De regeling is nu gesloten, aanmelden bij het speciale meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland kan niet meer, zegt Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars in podcast De Dag.

Het verbond werkt samen met reisbrancheorganisatie ANVR, het ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende andere partners uit de reiswereld om repatriëringsvluchten te organiseren.

Het terughalen van de Nederlanders verloopt moeizaam, zegt Weurding. Dat heeft onder meer met landingsrechten te maken. Er moet worden gevlogen op plekken waar Nederlandse maatschappijen normaal niet komen. Voor een groot deel is het ook een diplomatieke operatie waar een lange adem voor nodig is, zegt Weurding. En hij verwacht ook niet dat het in alle gevallen gaat lukken om Nederlanders die vastzitten terug te halen.

"Avontuurlijke is er wel vanaf"

Dirk Royaards kan erover meepraten. Hij zit met zijn vriendin vast in Botswana. Ze waren op rondreis toen de grenzen plotseling gesloten werden, vertelt hij. Ze zijn de enige Nederlanders die vastzitten in dat land en het is onduidelijk hoe lang dat nog gaat duren. "Het avontuurlijke is er nu wel een beetje van af," zegt Royaards. "In het begin was het nog een beetje spannend en nu denk je toch: er kan van alles gebeuren."

Ook Bibi Boele zit vast in het buitenland. Sinds januari is ze in Australië. Ze meldde zich vorige week vrijdag voor de speciale regeling van Buitenlandse Zaken. Midden in de nacht kreeg ze een e-mail dat ze die zaterdag op een vlucht vanuit Melbourne meekon, maar het lukte haar niet om daar op tijd te komen.

Floor de Boer had wel succes. Ze charterde zelf een vliegtuig om vanaf een Filipijns eiland naar Manilla te komen. Daar kon ze op een vlucht naar Nederland komen.

(09/04/2020 @ 13:41)

De coronacijfers van 9 april: piek in ziekenhuisopnames lijkt voorbij

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 148 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is nagenoeg gelijk aan gisteren, toen 147 sterfgevallen werden gemeld. Voorzover bekend zijn in Nederland nu 2396 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

De cijfers die het RIVM elke dag publiceert heeft het instituut gisteren en vandaag doorgekregen van de GGD's. Dat wil niet zeggen dat die mensen ook gisteren en vandaag zijn overleden. Sterker nog: de meesten zijn eerder overleden, maar hun overlijden is gisteren en vandaag pas gemeld aan het RIVM.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis ligt of heeft gelegen is met 308 toegenomen tot 7735. Dat is het laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames in ruim twee weken tijd. Het aantal komt niet in de buurt van de meest extreme dagen vorig week, toen er vijf dagen waren dat er meer dan 500 ziekenhuisopnames werden gemeld.

Er liggen minder coronapatiënten in ziekenhuizen dan gisteren. Op gewone ziekenhuisafdelingen liggen nu 2731 patiënten, 34 minder dan gisteren.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is wel weer iets toegenomen. Vandaag liggen er 9 mensen meer op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1417 bedden bezet. Gisteren nam het aantal coronapatiënten op de IC's voor het eerst juist af: toen lagen er 16 coronapatiënten minder op de intensive care dan de dag daarvoor. Op die dag lagen er 1424 coronapatiënten op de IC's in Nederland.

"Het is eigenlijk stabiel", zegt Ernst Kuipers van het coà¶rdinatiecentrum. "Als het zo blijft, zitten we nu op de piek". Volgens hem is het onduidelijk hoelang deze "plateaufase" duurt.

Van de 1417 coronapatiënten liggen er 56 in Duitsland op een IC. "Er is discussie over of je patiënten naar Duitsland moet verplaatsen, maar we zien dat er IC's zijn die erg onder druk staan", zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is volgens hem te vroeg om patiënten terug te halen uit Duitsland. "Pas als het echt consequent en stabiel daalt, kunnen we dat doen."

Het aantal coronapatiënten op gewone ziekenhuisafdelingen is iets minder dan gisteren: het zijn er nu ongeveer 2731, 34 minder dan gisteren.

(09/04/2020 @ 13:33)

Flatspringers Breda krijgen twintig jaar cel voor liquidatie

De twee zogenoemde flatspringers uit Breda zijn veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op een man in zijn appartement begin 2018. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank spreekt van "een kille en geplande liquidatie".

Het slachtoffer en de twee daders waren vrienden van elkaar. In januari 2018 waren de drie in het Bredase appartement. Nadat het slachtoffer, die een bekende was van de politie, in slaap was gevallen werd hij doodgeschoten. Hoewel nooit duidelijk is geworden wie van de twee het dodelijke schot heeft gelost, vindt de rechtbank hen allebei schuldig aan moord.

Vuurwapens

De politie kwam de zaak op het spoor doordat agenten tijdens een surveillance een auto met gedoofde lichten zagen rijden. Na een korte achtervolging parkeerde de auto bij een flat. De twee inzittenden stapten uit en renden weg. Toen de agenten in de auto keken, zagen zij een tas met drie vuurwapens en munitie liggen.

De mannen waren inmiddels de flat in gevlucht. Dankzij een politiehond kon de politie achterhalen bij welk appartement zij naar binnen waren gegaan.

Toen een arrestatieteam daar binnenviel, sprongen de mannen van het balkon. Daarbij raakten zij zwaargewond. Op de bank in het appartement vond de politie het slachtoffer, dat eerder die nacht was doodgeschoten.

Waarom de mannen hun vriend hebben vermoord is nooit duidelijk geworden; zij hebben hier geen verklaring over willen afleggen. De rechtbank neemt hen dit zeer kwalijk. Tijdens de rechtszaak heeft ook de moeder van het slachtoffer haar verdriet hierover geuit in een zitting.

(09/04/2020 @ 13:00)

Hoofd inlichtingendienst Irak benoemd tot kandidaat-premier

Voor de derde keer in ruim twee maanden heeft president Salih van Irak een kandidaat-premier naar voren geschoven. Het is het hoofd van de inlichtingendienst, Mustafa al-Kadhimi.

De benoeming volgde kort nadat de vorige kandidaat-premier, Adnan al-Zurfi, zijn ontslag had ingediend. Het lukte hem niet om een regering te vormen die werd gesteund door een meerderheid van het parlement.

Onrust en bloedige protesten

Het is al lange tijd onrustig in de Iraakse politiek. In november diende premier Abdul-Mahdi zijn ontslag in na maanden van anti-regeringsprotesten, waarbij honderden doden vielen. Maar doordat het anderen maar niet lukt om een meerderheidsregering te vormen, is hij nog altijd demissionair premier.

De hoop is dat de 53-jarige Kadhimi, die wordt gesteund door verschillende partijen in het versplinterde politieke spectrum in Irak, dit wel kan bereiken. Kadhimi heeft dertig dagen om een nieuwe regering te vormen.

In november sprak de NOS met vier Irakezen over de onrust in hun land:

(09/04/2020 @ 12:12)

Dernière mise à jour : 09/04/2020 @ 21:47
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette