Texte à méditer :  Si le gouvernement créait un impôt sur la connerie, il serait tout de suite autosuffisant.    Jean YANNE
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

27 Mars 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Habib


C'était aussi un 27 / 3
1918

Naufrage du cargot à vapeur Thracia aux Birvidaux
1351
combat des 30 entre Josselin et Ploermel


Né(e) un 27 / 3 / 1927
Mstislav RostropovitchCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Weidevogels blijven weg, ondanks boeren als Sjoerd

De afgelopen vijftig jaar is het aantal boerenland- en weidevogels met meer dan tweeënhalf miljoen teruggelopen. Er zijn nauwelijks meer patrijzen, zomertortels en ringmussen. Ook het aantal grutto's neemt zienderogen af, meldt het CBS.

Uit onderzoek van het statistiekbureau en SOVON Vogelonderzoek Nederland blijkt dat de afname de afgelopen jaren wel is afgevlakt, maar van herstel is geen sprake. Het aantal ganzen daarentegen is de laatste jaren fors gestegen. De grote trekvogels vinden genoeg voedsel in open weilanden met veel mest. 

Volgens het rapport zijn de omstandigheden voor de gans simpelweg goed en voor de boerenlandvogel niet. Er zijn minder weidevogels, ondanks wat er de laatste jaren gedaan is op het gebied van agrarisch natuurbeheer.

Er zijn boeren die hun boerenland hebben aangepast aan de weidevogels, in de hoop dat ze terugkomen. Zoals Sjoerd Miedema in het Friese Haskerdijken. Als kleine jongen was hij verzot op de weidevogels die broedden op de boerderij van zijn familie. Toen hij eenmaal zelf boer werd, wilde hij toch vooral zo veel mogelijk melk produceren. Miedema's weiland lag erbij als een groen biljartlaken: strak en afgemeten. Zijn vee kreeg veel krachtvoer want de productie moest hoger en hoger. 

Het keerpunt was toen onderzoekers op zijn boerderij een zeldzame vlinder vonden. Naar eigen zeggen besefte Miedema toen dat de verhoging van de melkproductie ten koste ging van de biodiversiteit.

Langzaam veranderde hij zijn boerenbedrijf. Hij wilde niet alleen vlinders terug, maar ook bijen en veel vogels. Zijn koeien eten vooral gras en nauwelijks krachtvoer. Wat hij ooit prachtig vond, dat groene biljartlaken als weiland, vol met mest, daar kijkt hij nu meewarig naar. De weilanden van Miedema zijn drassig, en bonkig.

Sinds een paar jaar is Miedema ook actief in een natuurgebied. Op een paar kilometer van zijn huis groeien daar zijn koetjes op. Van de biodiversiteit van de Lyste Deel bij Oldenboorn kan Miedema iedere dag genieten. Daar broeden meer dan honderd vogels. Daar gaat het volgens hem perfect.

Waar blijven de grutto's?

Op de weilanden bij zijn huis loopt hij dit weekeinde een beetje mistroostig rond. De grutto's die hij gehoopt had te zien zijn er nog niet. Ondanks de pogingen om het land voor de weidevogels beter toegankelijk te maken, komen de vogels er dit jaar nog niet op af.

Financieel gezien gaat het met Miedema wel beter dan in de tijd dat hij alleen maar bezig was om de productie van de melk te verhogen. Emotioneel gaat het ook beter. Hij geniet weer van zijn omgeving. Net zoals bijna veertig jaar geleden, toen hij kon genieten van al die vogels die er toen nog waren.

(7 / 2/Mon, @ Ma:r )

Alsnog onderscheiding voor 92-jarige veteraan WOII

Een 92-jarige Amerikaanse veteraan heeft alsnog een onderscheiding gekregen voor zijn strijd in België in de Tweede Wereldoorlog. Oscar Davis kreeg een Purple Heart, een militaire decoratie voor mensen die gewond of gedood zijn terwijl ze in het Amerikaanse leger dienden.

Davis werkte in België in de oorlog als technicus die contacten onderhield via een radio in zijn rugzak. Hij werd geraakt door een grote granaatscherf die zijn ruggengraat beschadigde.

Al kort na de oorlog was hem verteld dat hij een Purple Heart zou krijgen, maar dat er nog wat papieren moesten worden getekend. Dat is nu eindelijk gebeurd. 

(7 / 2/Mon, @ Ma:r )

Merkel kreeg factuurtje van Trump van 345 miljard dollar

President Trump heeft bondskanselier Merkel bij haar bezoek aan de VS een geprinte factuur overhandigd, waarop stond dat Duitsland nog 345 miljard euro moet betalen aan contributie aan de NAVO. Dat melden Britse en Amerikaanse media. 

Merkel zou niet van plan zijn iets te doen met de factuur, die haar onlangs in handen werd gedrukt toen ze met Trump kennismaakte in Washington. 

Een dag na hun, volgens diverse media, moeizaam verlopen ontmoeting twitterde Trump dat hij een geweldig gesprek had gehad met Merkel, "maar Duitsland moet nog grote sommen geld betalen aan de NAVO en de VS voor de krachtige en zeer dure defensie die aan Duitsland geleverd wordt".

Volgens afspraken tussen de NAVO-lidstaten moet elk lid minstens 2 procent van het bruto nationaal product aan defensie besteden. Duitsland hoort bij de vele landen die dat niet halen. Trump heeft zijn medewerkers laten berekenen wat Duitsland volgens die norm de afgelopen twaalf jaar te weinig heeft betaald. Daarbovenop komt een flinke rente en dat zou resulteren in het bedrag van 345 miljard euro.

In Duitse en NAVO-kringen is met verontwaardiging gereageerd op 'de provocatie' van Trump. Een Duitse minister, die anoniem wil blijven, noemde het een schandalige actie.

De Duitse minister van Defensie Von der Leyen verwierp het idee dat Duitsland bij de VS of de NAVO in het krijt zou staan. "We hebben geen schulden bij de NAVO. Ons defensiebudget gaat ook naar vredesmissies van de VN, naar onze Europese missies en naar onze bijdrage aan de strijd tegen terrorisme", zei ze in een verklaring.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Demonstreren in Wit-Rusland: 'Het is een nachtmerrie'

"Geachte burgers", schalt er zondagochtend door een megafoon op een plein in Minsk. "Het spijt ons, maar de actie die jullie van plan zijn, is niet toegestaan." Het aantal demonstranten op straat wordt haast overtroffen door de agenten van oproerpolitie OMON en veiligheidsdienst KGB.

Het is een weekend van protesten in Wit-Rusland, een land dat al 23 jaar met harde hand wordt geregeerd door president Aleksandr Loekasjenko. Het wordt ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' genoemd. Een klein groepje demonstreert vandaag tegen de honderden arrestaties van gisteren. Maar volgens correspondent David Jan Godfroid maken ze geen enkele kans. 

“Wij moeders hebben deze politiemannen gebaard", schreeuwt een vrouw op het plein woest. "Jullie zijn onze kinderen. Hoe kunnen jullie ons grijpen en slaan? Het is een nachtmerrie!” 

In de reportage van Godfroid van gisteren uit de hoofdstad Minsk, was te zien hoe een van de oppositieleiders wordt gearresteerd. Een groep agenten in burger pakt hem bij zijn jas en stopt hem in een klaarstaand busje. 

Aanleiding voor de protesten is de zogenoemde ‘parasietenbelasting' van 200 euro, die mensen moeten betalen als ze in een jaar minder dan 183 dagen werken. Op zaterdag gingen in verschillende steden duizenden mensen de straat op. 

In de hoofdstad Minsk, waar de demonstratie niet was toegestaan, werden honderden mensen opgepakt. 

De meesten werden na korte tijd weer vrijgelaten, maar een deel zit nog steeds vast. "Er is geen enkel verschil met een criminele ontvoering als mannen in burger iemand in een busje met een onbekend kenteken gooien en hem met onbekende bestemming afvoeren", zegt Vitaly Rimasjevski, leider van een oppositiepartij.

Toiletspullen brengen

Familie en vrienden van de arrestanten brengen vandaag eten en drinken naar de gevangenis. "We proberen ze toegestaan eten te geven", zegt een van hen. "Ook toiletbenodigdheden en boeken om de tijd sneller te laten gaan.”

Volgens de BBC zijn vandaag weer tientallen mensen opgepakt. De meeste arrestanten komen er waarschijnlijk vanaf met administratieve straffen van 10 tot 15 dagen. Enkelen zullen zwaarder worden gestraft, vooral de organisatoren.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Toch geen avondcollege voor studenten in Wageningen

Het plan om ook 's avonds college te geven op de Wageningen Universiteit, is van de baan. De raad van bestuur ziet ervan af vanwege negatieve effecten voor zowel studenten als docenten.

Over de avondcolleges is veel te doen geweest. Toen de plannen een jaar geleden werden gepresenteerd, ontstond al meteen verzet van studenten. Er werd geklaagd over verminderde concentratie in de avond.

Bovendien zijn veel studentenavonden gevuld met sportactiviteiten of met bijbaantjes om het studieleven te kunnen betalen. Studenten voerden daarom actie tegen de avondcolleges.

Bakzeil

Voorzitter Fons Janssen van de Student Alliance Wageningen (SAW): "We zijn blij dat de raad van bestuur inziet dat avondcolleges niet het antwoord zijn. De universiteit haalt hiermee bakzeil."

Volgens de SAW toonde onderzoek in opdracht van de universiteit al eerder aan dat avondcolleges een negatief effect hebben. Er is een afname van concentratie en een verhoogde studiebelasting. Ook twee derde van de docenten staat er volgens onderzoekers negatief tegenover. "Zij vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs en ervaren extra stress. Zo moeten ze andere activiteiten opgeven om 's avonds les te kunnen geven."

Te weinig ruimte

Een van de redenen voor de avondcolleges was ruimtegebrek. Omdat het aantal studenten in Wageningen sinds 2007 is verdubbeld, werd gezocht naar mogelijkheden om de collegezalen beter te benutten. Dat kon door efficiënter te roosteren en meer digitaal les te geven, maar ook avondcolleges werden gezien als een optie.

Nu die van de baan zijn, vraagt de SAW zich af wanneer de universiteit gaat investeren in meer onderwijsruimte. "Volgens prognoses zal de universiteit de komende jaren nog verder groeien, van 10.700 studenten nu tot 15.700 in 2025. Zonder voldoende onderwijsplekken wordt het capaciteitsprobleem afgeschoven op studenten en docenten", zegt Janssen.   

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

En dan het weer: het wordt een lekker warm lenteweekje

Hoewel het 's nachts op sommige plekken nog goed koud kan zijn, krijgen we maandag overdag uiterst zacht lenteweer. Er is wel een groot verschil tussen het zuiden en noorden van Nederland.

Zo wordt het maandag op Terschelling ongeveer 11 graden - met bewolking, dat wel. In Limburg en Brabant wordt juist een zonovergoten dag voorspeld. Het kwik kan daar oplopen tot maximaal 17 graden. 

"Dinsdag wordt het echt een zachte dag", zegt weerman Peter Kuipers Munneke. Lokaal kan het dan wel twintig graden worden. Ook is er volop zon, maar 's middags en 's avonds wordt het bewolkt en kan er mogelijk regen vallen. 

Woensdag koelt het wat af en stijgt de kans op een bui. De dag erna keert het zachte weer terug. De normale middagtemperatuur eind maart ligt rond de 11 graden. 

Afgelopen weekend was het op sommige plaatsen al een stuk warmer door de vele zonneschijn. We kregen talloze foto's toegestuurd op ooggetuige@nos.nl: 

Bekijk onze weerpagina voor meer informatie.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Bulgarije kiest voor pro-Europese voormalige premier

De parlementsverkiezingen in Bulgarije hebben een overwinning voor de voormalige premier Borisov opgeleverd. Zijn conservatieve pro-Europese GERB-partij haalde ruim een derde van de stemmen. Borisov is voor handhaving van de EU-sancties tegen Rusland.

De Socialistische Partij van ex-communisten werd de tweede partij. De socialisten zijn voor het opheffen van de sancties en willen de economische banden met Rusland aanhalen. Ook beloofden ze hogere salarissen en pensioenen. 

Turkije

Borisov zal vermoedelijk een coalitie vormen met een alliantie van drie nationalistische partijen. De alliantie profiteerde van de onvrede over de toevloed van migranten, die via Griekenland, Roemenië en Turkije binnenkwamen.

Daarnaast was er veel ergernis over de steun die de partij van de Turkse minderheid in Bulgarije uit Ankara ontving. Die partij deed voor het eerst aan de parlementsverkiezingen mee. Zo'n tien procent van de Bulgaren heeft een Turkse achtergrond.

Ergernis was er ook over het optreden van Turkije aan de andere kant van de grens. Leden van de Bulgaarse minderheid in Turkije zouden gedwongen worden om op de partij van de Turkse minderheid in Bulgarije te stemmen. Bulgaarse nationalisten protesteerden bij de Turkse grens.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Dit was het weekend: blamage van Oranje, verkeerschaos en zomertijd

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Blamage Oranje tegen Bulgarije

Het Nederlands Elftal heeft zaterdagavond na een dramatische wedstrijd uit met 2-0 verloren van Bulgarije. Daardoor komt plaatsing voor het WK in Rusland volgend jaar op losse schroeven te staan. Bondscoach Danny Blind liet na de wedstrijd doorschemeren dat hij twijfelt over zijn toekomst.

'Schippers de enige informateur'

Edith Schippers wordt de enige informateur. Ze blijft de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over een mogelijke kabinetsformatie begeleiden. Schippers is nu verkenner en brengt morgen verslag uit aan de Tweede Kamer. De informateur wordt benoemd door de Tweede Kamer.

Bij de vorige formatie ging verkenner Henk Kamp ook door, maar de VVD'er kreeg toen wel een tweede informateur naast zich: de voormalige PvdA-leider Wouter Bos. Nu zou een tweede informateur van GroenLinks misschien voor de hand liggen, maar dat gaat dus niet gebeuren.

Verkeershinder op de A1

Het was zaterdag chaos op de autowegen rond Amsterdam en Utrecht omdat de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg was afgesloten voor sloop- en asfalteringswerkzaamheden.

Daardoor moesten automobilisten omrijden via de A2, de A12 en de A27. Daar liepen de vertragingen op tot een uur. Dat het mooi weer was en veel mensen naar pretparken en evenementen gingen, hielp ook niet mee. Voor zondag was ook veel drukte voorspeld maar dat bleek mee te vallen. 

Russische oppositieleider Navalny opgepakt

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is in Moskou opgepakt. Hij had de Russen opgeroepen om mee te doen aan demonstraties tegen overheidscorruptie, in verschillende Russische steden. In het centrum van de hoofdstad demonstreerden duizenden mensen. 

Volgens het Kremlin was de demonstratie illegaal. Medestanders probeerden nog te voorkomen dat de politie Navalny afvoerde in een busje.

Navalny is één van de felste critici van president Poetin. Hij had zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. In februari werd hij schuldig bevonden aan corruptie waardoor hij niet meer mee mag doen aan die verkiezingen, maar hij voert daar nog steeds campagne voor.

EU viert 60-jarig jubileum

Een verjaardag met gemengde gevoelens. 27 Europese leiders hebben dit weekend gevierd dat zestig jaar geleden het Verdrag van Rome werd getekend, het startschot van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie.

In dezelfde zaal als waar destijds het verdrag werd getekend, in het stadhuis van Rome, zetten de huidige Europese regeringsleiders (zonder de Britse premier May) hun handtekening onder de Verklaring van Rome. 

Daarin worden de successen van de EU benoemd en ook doelen voor de komende tien jaar geformuleerd. Zo willen de EU-leiders werken aan veiligheid en een welvarend en duurzaam Europa. Ook moet Europa sterker worden op het wereldtoneel, zo valt te lezen.

Eerste Grand Prix Formule 1: Verstappen vijfde

Het Formule 1-seizoen is weer begonnen, met de Grand Prix van Melbourne. De Duitser Sebastian Vettel won. Max Verstappen werd vijfde in Australië. "Dit resultaat is misschien zelfs beter dan verwacht. De snelheid was in de race beter dan tijdens de kwalificatie", reageerde Verstappen.

Merkel wint in Saarland

Het Duitse verkiezingsjaar is begonnen met de deelstaatverkiezingen in Saarland. De stembusgang werd in Berlijn met spanning gevolgd, omdat de uitslag wordt gezien als test voor de landelijke verkiezingen in september.

De christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel is de duidelijke winnaar. De sociaal-democraten van de SPD profiteerden niet van het nieuwe leiderschap van de populaire Martin Schulz. CDU en SPD zitten niet alleen landelijk samen in de regering, maar ook in Saarland.

De CDU heeft volgens de exitpolls 41 procent van de stemmen gekregen, een winst van 5 procent. De SPD verliest ongeveer een procent en blijft steken op 29,5 procent. Die Linke krijgen 13 procent en de rechts-populistische Alternative fà¼r Deutschland 6 procent.

In september zijn landelijke verkiezingen in Duitsland.

Franse kiezer twijfelt

Ook in Frankrijk zijn er binnenkort verkiezingen. Op 23 april en 7 mei kiezen de Fransen een nieuwe president. Uit een recent grootschalig opinie-onderzoek blijkt dat één op de drie Franse kiezers nog niet zeker weet of ze gaan stemmen. "Dat is een dramatisch hoog cijfer als je het vergelijkt met voorgaande verkiezingen", zeggen onderzoekers Gilles Finchelstein en Martial Foucault.

Correspondent Frank Renout peilde bij een Parijse kiosk de stemming onder de Franse kiezers.

Zomertijd ingegaan

En dan toch nog even een herinnering. De zomertijd is ingegaan in de nacht van zaterdag op zondag. Check nog even alle klokken in je huis en je auto om te voorkomen dat je morgen een uur te laat op je werk verschijnt.

De komende dagen...

Edith Schippers komt maandag met een verslag van haar verkenning naar een nieuw kabinet. Het wordt om 10.00 uur beschikbaar gesteld via de website www.kabinetsformatie2017.nl. Dinsdag is er waarschijnlijk een Kamerdebat over de verkiezingsuitslag en de formatie.

Op Tenerife is om 16.30 uur een herdenking van de vliegramp van 40 jaar geleden. Er is geen herdenking in Nederland. Maar ieder jaar komen op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam nabestaanden bijeen. De vliegramp van Tenerife was in 1977. Op de luchthaven van het Canarische eiland botsten twee vliegtuigen van het type Boeing 747 - een van Pan Am en een van KLM - op elkaar. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven. 

Giro 555 actiedag op woensdag. Sinds zaterdag wordt een vijfdaagse actie gehouden die wordt afgesloten in Beeld en Geluid. Daar vandaan zendt NPO Radio 2 de hele dag live uit met live bands en artiesten. Ook is er een groot gaming event met jongeren, en een belpanel met bekende Nederlanders. Er wordt geld ingezameld voor de hongersnoden in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan.

Fijne week!

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Protesten tegen Russische regering onverwacht massaal

De oproep van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny om te demonstreren tegen corruptie bij de Russische overheid is onverwacht een groot succes geworden. Waarschijnlijk gingen in heel Rusland tienduizenden betogers de straat op, zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp. Daarmee was dit het grootste protest in Rusland sinds de uitbarsting van onvrede na de parlementsverkiezingen van december 2011; na die massale betogingen kwam er een strenge anti-demonstratiewet. 

Groot Koerkamp noemt het opmerkelijk dat het protest niet beperkt bleef tot de grote steden in Europees Rusland, maar zich tot meer dan negentig steden in heel Rusland uitstrekte. "In sommige steden waren er een paar honderd deelnemers, in sommige duizenden. In Sint-Petersburg waren het er vele duizenden."

De autoriteiten hadden gewaarschuwd dat veel demonstraties illegaal waren, omdat er geen vergunning voor was afgegeven. Deelnemers liepen het risico te worden opgepakt. Dat is in veel steden ook gebeurd, in Moskou waren er volgens sommige berichten meer dan vijfhonderd arrestaties. De arrestanten zullen worden beboet, sommigen worden mogelijk tot een kampstraf veroordeeld. "Daarom is het zo bijzonder dat zo veel mensen het risico hebben genomen", zegt Groot Koerkamp.

Navalny en naaste medewerkers van zijn Comité ter Bestrijding van Corruptie werden opgepakt toen ze een metro-station in Moskou verlieten om naar de demonstratie te gaan. Medestanders trachtten tevergeefs zijn aanhouding te voorkomen. Navalny zal de nacht in een cel doorbrengen en morgen bij een rechtbank worden voorgeleid. Hij riskeert een boete of een celstraf.

De oproep van Navalny om massaal de straat op te gaan, volgde op de verschijning op YouTube van een film die hij had gemaakt. Daarin wordt premier en oud-president Medvedev beschuldigd van corruptie. Hij zou op die manier puissant rijk zijn geworden, gezien de paleizen, jachten, landerijen en wijngaarden die hij bezit. De film is door meer dan tien miljoen mensen bekeken.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Als we kunnen internetbankieren, waarom dan niet online stemmen?

Terwijl we de afgelopen verkiezingen weer met het rode potlood stemden, pleiten veel gemeenten vandaag voor een vorm van digitaal stemmen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk liet al weten dat hij dat niet ziet zitten. 

Veel mensen zullen zich afvragen: waarom kunnen we niet gewoon via internet stemmen, als we ook online onze bankzaken kunnen regelen, kunnen winkelen en onze belastingaangifte kunnen doen?

Het klinkt logisch: inloggen met je DigiD en je stem uitbrengen. Maar het ligt een stuk ingewikkelder, omdat het stemproces fundamenteel verschilt van internetbankieren of het doen van je belastingaangifte. Het blijkt heel moeilijk om het stemgeheim te waarborgen en tegelijk ervoor te zorgen dat er niet met de uitslag wordt gesjoemeld.

Banken hebben dat dilemma bijvoorbeeld niet. Internetbankieren is allerminst anoniem: de bank weet exact wat je doet, om frauduleuze transacties te kunnen tegengaan. Zo kunnen banken controleren of een virus op je computer je transacties manipuleert. Ook achteraf kunnen ze transacties controleren. 

Met stemmen is dat uit den boze. De overheid en de buitenwereld mogen niet weten wat je stemt. Dat staat niet alleen in de kieswet, maar ook in de grondwet en in mensenrechtenverdragen. Het stemgeheim is heilig. 

Dat stemgeheim maakt het ook een stuk moeilijker om te controleren of er frauduleuze stemmen zijn uitgebracht. Want als iemand weet in te breken op het stemsysteem, zou hij kunnen knoeien met de stemmen, en daarna zijn sporen kunnen wissen. Lastig daarbij is dat het extreem moeilijk is om alle mogelijke hackers buiten te houden, zeker als een buitenlandse overheid zou willen rommelen met de uitslag van de verkiezingen.

In december sprak de NOS met vier experts, die het erover eens zijn dat internetstemmen onwenselijk is. Er zijn bovendien talloze voorbeelden van internetverkiezingen die achteraf onveilig bleken te zijn, bijvoorbeeld in Estland, dat nu juist vaak als goed voorbeeld wordt aangehaald. Een Nederlandse proef met internetstemmen voor Nederlanders in het buitenland is dan ook uitgesteld.

Stemcomputers zijn iets minder omstreden, en worden in veel landen gebruikt. In Nederland sinds tien jaar niet meer, omdat de veiligheid onvoldoende kan worden gegarandeerd.

Wel wordt momenteel nagedacht over de invoering van de stemprinter: je stemt dan op een speciale computer, die een biljet uitprint dat je in een bus deponeert. Vervolgens worden die met behulp van een elektronische stemmenteller geteld. Voordeel daarbij is dat handmatige hertellingen mogelijk zijn.

Ook daar is echter kritiek op: de kosten voor invoering zijn hoog terwijl de snelheidswinst beperkt is. "Ik denk dat je beter het stembiljet kleiner kunt maken", zegt beveiligingsexpert Ronald Prins, die in twee commissies zat die de invoering van een stemprinter onderzochten.

Sjoemelen met papier

Geldt dat fraudebezwaar dan niet voor stemmen met het rode potlood? Ja, maar op veel kleinere schaal, zegt Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit. Ook hij deed onderzoek naar de veiligheid van stemcomputers.

"Als je papieren verkiezingen wil manipuleren, moet je op honderden locaties frauderen", zegt Hoepman. "Maar digitale verkiezingen zou je in één keer op grote schaal kunnen manipuleren."

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Gevreesde verkeersdrukte A1 blijft uit

De verkeerschaos die voor de tweede dag op rij vanwege werkzaamheden op de A1 werd verwacht, is uitgebleven. Zowel rond Amsterdam als bij Utrecht was het volgens Rijkswaterstaat relatief rustig.

De dienst had gewaarschuwd voor verkeersproblemen, omdat de snelweg tussen Diemen en Muiderberg tot morgenochtend is afgesloten. Het stuk snelweg krijgt nieuw asfalt. Gisteren leidde dat tot veel overlast en drukte.

"Zondag was er minder verkeersaanbod. Op de omleidingsroute was het wel drukker dan normaal, maar grote problemen waren er niet", zegt Rijkswaterstaat.

Wijkertunnel

Op de A9 waren er volgens de ANWB wel problemen, doordat de Wijkertunnel was afgesloten voor onderhoud. Het verkeer moest omrijden via de vernieuwde Velsertunnel op de A22.

Volgens Rijkswaterstaat ligt het werk aan de A1 op schema en kan het stuk tussen Diemen en Muiderberg morgen om 05.00 uur volgens plan weer open. 

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Zes hulpverleners gedood in Zuid-Sudan

In een hinderlaag in Zuid-Sudan zijn gisteren zes hulpverleners gedood, heeft de VN bekendgemaakt. De hulpverleners waren vanuit de hoofdstad Juba onderweg naar het stadje Pibor. De VN kan nog niet zeggen welke nationaliteit de slachtoffers hebben of van welke organisatie ze waren. 

Dirk-Jan Omtzigt, van de VN in de regio, zegt dat ook onbekend is wie verantwoordelijk zijn voor de aanval. De VN wil het incident onderzoeken. "We zijn ziedend van woede en heel bedroefd", zegt hij, "Dit zal hulporganisaties dwingen te heroverwegen of ze hun activiteiten in Zuid-Sudan nog kunnen uitvoeren. Zuid-Sudan is het gevaarlijkste land ter wereld voor hulpverleners".    

Aanvallen 

Het is al de derde keer deze maand dat hulpverleners in Zuid-Sudan worden aangevallen. Op 10 maart werden hulpverleners gevangengenomen door gewapende strijders, die hen vier dagen later weer vrij lieten. Op 14 maart werd een konvooi aangevallen dat onderweg was om een cholera-uitbraak te bestrijden. Daarbij kwamen een hulpverlener en een patiënt om het leven. 

Sinds het begin van de Zuid-Sudanese burgeroorlog in 2013 zijn al 79 hulpverleners gedood, van wie twaalf dit jaar. De aanslag komt een dag nadat de Zuid-Sudanese regering, onder druk van buurlanden, een eenzijdige wapenstilstand afkondigde en strijders die geweld afzweren amnestie beloofde. Dat werden direct verworpen door de oppositie, die geen enkel vertrouwen heeft in  beloftes van de regering.

Uithongeren

Deskundigen zeggen tegen het Amerikaanse persbureau AP dat de regering van Zuid-Sudan vaker wapenstilstanden afkondigt en amnestie toezegt om haar imago te verbeteren. Ook zou de regering welbewust hongersnood bevorderen in gebieden waar de oppositie sterk is.

Andere Oost-Afrikaanse landen zijn er niet in geslaagd om het conflict op te lossen. Volgens een rapport van de VN worden er via Sudan en Uganda nog steeds wapens het land binnen gesmokkeld. Een vredesverdrag uit 2015 heeft geen einde aan de gevechten gemaakt.

Bij de burgeroorlog zijn mogelijk al 300.000 doden gevallen. Volgens het Rode Kruis zijn 3,3 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Bijna 5 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Stoppersregeling een succes: straks zijn er 160.000 koeien minder

De maatregelen die zijn genomen om de hoeveelheid mest in Nederland terug te dringen, werken. In de eerste twee maanden van dit jaar is het aantal melkkoeien al met 40.000 afgenomen. Deze week kwamen ook de eerste koeien op de markt die worden weggedaan door melkveehouders die gebruik maken van de zogenoemde "stoppersregeling". 

Zo'n vijfhonderd boeren hebben hier al gebruik van gemaakt. Zij moeten na de bevestiging van hun aanvraag binnen zes weken alle dieren naar de slacht brengen of exporteren naar het buitenland. Naar verwachting neemt het aantal melkkoeien dit jaar in hoog tempo met 160.000 af.

"Het is fors drukker op dit moment, we doen er alles aan met onze slachterijen om het aanbod van melkvee zo goed mogelijk te verwerken", zegt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV. Op dit moment worden er veertig procent meer koeien geslacht dan normaal.

"Waar we normaal gesproken zo'n 550.000 per jaar slachten, denken we dat er nu zo'n 100.000 bij komen, maar dat gebeurt allemaal binnen een half jaar, dus dat betekent zo'n veertig procent extra productie voor de slachterijen.

"Smoordruk" is veehandelaar Auke de Haan. We treffen hem bij het export-verzamelcentrum in Hilaard bij Leeuwarden. "In een erg kort tijdsbestek moeten er heel veel koeien weg". We staan tussen de eerste koeien uit de stoppersregeling die geëxporteerd worden naar Polen en daar opnieuw gemolken gaan worden. "De jonge dieren die nog goed zijn, kunnen wij redelijk goed kwijt in het buitenland."

De toename van de export is goed zichtbaar op het verzamelcentrum van de familie Dijkstra. Normaal gesproken zijn het vooral drachtige vaarzen die geëxporteerd worden. Sinds kort zijn er ook veel meer melkkoeien die in Polen en andere landen een tweede carrière krijgen.  

Sipke Heerschop is een van de vijfhonderd melkveehouders die nu al meedoet aan de stoppersregeling. Zijn boerderij met honderd melkkoeien in het Friesche Tsjalhuizum bij Sneek staat binnenkort te koop. 

Voor Heerschop is het een emotioneel besluit. "Ik heb hier altijd gewoond en gewerkt, mijn voorouders zijn hier al begonnen op dit bedrijf maar ik heb geen opvolger en dan moet je zo realistisch zijn dat het ophoudt." Naar verwachting zullen er aan het einde van dit jaar zo'n duizend melkveebedrijven minder zijn in Nederland. 

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

'Burgers in gebouw Mosul gedood door IS, niet door de coalitie'

Het Iraakse leger zegt dat Islamitische Staat tijdens de slag om Mosul een gebouw heeft opgeblazen waarin burgers zaten opgesloten. In een door het leger uitgegeven verklaring staat dat er 61 lichamen onder het puin vandaan zijn gehaald.

Volgens het leger gaat het om hetzelfde gebouw waar donderdag melding van werd gemaakt. Ooggetuigen spraken toen van 100 tot 230 burgerslachtoffers. De door de VS geleide coalitie tegen IS kondigde daarop een onderzoek aan, ook omdat de coalitie in dezelfde wijk een bombardement had uitgevoerd. Het onderzoek moest uitwijzen of daarbij het gebouw waarin de burgers zaten, is verwoest.

In de verklaring van het Iraakse leger staat dat niets erop wijst dat het gebouw door een bombardement is ingestort. Aan alle muren zaten volgens deskundigen boobytraps. Die zouden zijn aangebracht toen de wijk nog in handen van IS was.  

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Plasterk wil niet aan stemcomputer, wel aan kleiner stembiljet

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken begrijpt dat veel gemeenten af willen van het grote stembiljet en het rode potlood bij verkiezingen, maar ziet geen heil in elektronisch stemmen. Veel gemeenten willen dat, blijkt uit een rondgang van de NOS, omdat het tellen nu veel tijd en mankracht kost.

Stemmen met een stemcomputer levert volgens de minister hoge kosten op, omdat nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft. Daarnaast is het de vraag of het niet fraudegevoelig is, zegt Plasterk.

Online stemmen ziet Plasterk al helemaal niet zitten, omdat het daarbij niet mogelijk is om te verifiëren of mensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Daarnaast kan dan niet worden vastgesteld of iemand uit eigen beweging stemt, of daartoe wordt gedwongen.

Plasterk pleit ervoor het stembiljet te verkleinen. Als voorbeeld noemt hij het stembiljet dat nu al wordt gebruikt door Nederlanders die in het buitenland wonen. Hun stembiljet heeft het A4-formaat.

Op het kleinere stembiljet staat niet elke kandidaat genoemd, zoals nu het geval is, maar alleen de partijen. Als de stemmer een voorkeursstem wil uitbrengen, kan hij aan de onderkant van het formulier een cijfer aanvinken dat correspondeert met de plaats van de gewenste kandidaat op de kieslijst.

Dit vereenvoudigde stembiljet is een stuk kleiner dan het huidige stembiljet, waardoor het tellen makkelijker wordt. Daarnaast zou een computer de biljetten mogelijk kunnen tellen, zegt Plasterk.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Merkels CDU wint verkiezingen in Saarland

De christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel is de duidelijke winnaar van de deelstaatverkiezingen in Saarland. De sociaal-democraten van de SPD profiteerden niet van het nieuwe leiderschap van Martin Schulz. Zij lijden volgens de eerste uitslagen een gevoelig verlies.

CDU en SPD zitten niet alleen landelijk samen in de regering, maar ook in Saarland. Algemeen wordt aangenomen dat de twee in de deelstaat weer een coalitie zullen vormen.

De CDU komt volgens de voorlopige uitslag uit op 40,7 procent van de stemmen, een winst van 5,5 procent. Die wordt vooral toegeschreven aan de populariteit van deelstaatpremier Annegret Kramp-Karrenbauer, die sinds 2011 regeert. De SPD verliest 1 procent en komt op 29,6 procent. Die Linke krijgen 12,9 procent en Alternative fà¼r Deutschland 6,2 procent.

De Groenen (4 procent), de liberale FDP (3,3 procent) en de Piratenpartij (1 procent) blijven alle drie onder de kiesdrempel van 5 procent.

Er werd met spanning uitgekeken naar de uitslag, omdat de deelstaatverkiezing wordt gezien als test voor de landelijke verkiezingen in september. Saarland, in het zuidwesten, is met 1 miljoen inwoners op Bremen na de kleinste deelstaat van de Bondsrepubliek.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Gemeenten willen graag terug naar computerstemmen

De overgrote meerderheid van de Nederlandse gemeenten wil dat er snel gewerkt wordt aan nieuwe vormen van digitaal stemmen. Dat blijkt uit een enquête van de NOS. Ruim 90 procent van de 235 gemeenten die reageerden, wil zo snel mogelijk terug naar de stemcomputer, mits dit veilig kan. Zij ruilen het rode potlood en het handmatige tellen het liefst zo snel mogelijk in voor een vorm van digitaal stemmen en elektronisch tellen. 

Daarbij wordt onder meer gedacht aan stemprinters. De kiezer brengt dan een stem uit op de printer, waarna deze een papieren stem produceert die in een stembus wordt gedeponeerd. De uitgebrachte stemmen worden na het sluiten van de stembureaus elektronisch geteld door een stemmenteller.

Eveneens een overgrote meerderheid van de gemeenten (86 procent) is het eens met de stelling dat het ministerie van Binnenlandse Zaken snel met een beter stemproces moet komen. Eindhoven stelt voor een proef te doen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Sommige gemeenten opperen om ook online-stemmen mogelijk te maken.

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat hij elektronisch stemmen niet ziet zitten, vanwege de hoge kosten en het risico van hacken. Wel wil hij experimenteren met kleinere stembiljetten.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart duurde het lang voor de gemeenten de uitslag hadden vastgesteld. Dat kwam doordat bij het tellen geen gebruik mocht worden gemaakt van speciale software. Ook de hoge opkomst en de onhandig grote stembiljetten speelden een rol. 

In 2002, toen nog volop met behulp van computers werd gestemd, was er om 21.48 uur een betrouwbare prognose van de uitslag, 48 minuten na het sluiten van de stembureaus. Om middernacht was 91 procent van de stemmen geteld en stond de zetelverdeling in de Tweede Kamer vast. Nu was er pas diep in de nacht een betrouwbare prognose. 

De gemeenten zijn trots op het werk dat hun medewerkers hebben verzet bij de verkiezingen, maar het rode potlood en het handmatig tellen zijn ze helemaal zat. Veel gemeenten vinden het niet meer van deze tijd. 

Hollands Kroon formuleert het vriendelijk: "Het huidige verkiezingsproces past niet bij de veranderende samenleving, waarin digitalisering aan de orde van de dag is." 

Maassluis wijst erop dat oude toezeggingen niet worden waargemaakt: "Inmiddels wordt al vele jaren beloofd dat er een geautomatiseerd proces komt. Meerdere kabinetten hebben de digitale overheid als speerpunt gehad. Dit lijkt steeds verder weg te drijven met het verkiezingsproces." 

De gemeente Grootegast is ronduit kritisch: "Het is een lachertje als je ziet dat het hele stemproces op de zelfde manier wordt georganiseerd als in de jaren 50 van de vorige eeuw."

Proeftuin 

De gemeenten ergeren zich aan de omslachtige en tijdrovende procedures en hekelen de kosten die ze nu moeten maken. Het organiseren van verkiezingen kost grofweg 1 euro per inwoner. Als ook personeelskosten worden verrekend loopt het op tot 2,50 tot 3 euro per inwoner, zo blijkt uit antwoorden van de gemeenten.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven stelt voor om in zijn stad een experiment te doen: "Eindhoven zou zich graag willen opwerpen als proeftuin voor elektronisch stemmen, een 'living lab'. Durf elektronisch stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 uit te proberen. Het moet echt beter en sneller kunnen binnen de kaders van de wet. Dat scheelt veel tijd en veel geld."

Online

Verschillende gemeenten willen nog een stap verder gaan en stemmen via internet mogelijk maken. Een van die gemeenten is het Gelderse Berkelland: "Alles in Nederland kan zo ongeveer digitaal, behalve stemmen. Onbegrijpelijk waarom de verkiezingen hierop een uitzondering zijn", zo reageert die gemeente. 

Berkelland heeft uitgesproken ideeën om dat te realiseren met een beveiligde omgeving, waar elke burger kan inloggen met zijn DigiD, naast een loket op het gemeentehuis voor mensen die niet online willen of kunnen stemmen. Als voordelen noemt de gemeente minder telfouten, een snelle uitslag en minder kosten. Ook worden volmachten overbodig en er is meer tijd om te stemmen omdat het niet beperkt hoeft te worden tot een dag.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Media-relletje over de poezen van Wilders

Toegegeven, ook op de NOS-redactie is het er gisteren éven over gegaan: het twitteraccount dat PVV-leider Wilders heeft geopend voor zijn twee poezen. Dat het account @Wilderspoezen (Snoetje en Pluisje heten ze) in no time duizenden volgers had, was misschien een berichtje waard? Een luchtigheidje? Tussen al het nieuwsgeweld over het mislukken van Trumpcare, het verjaren van de EU en het falen van Oranje?

Nee, toch maar niet. Het AD besliste net als andere kranten anders en zette er een stukje over op zijn website. Met een heus relletje als gevolg. Dat begon ermee dat VVD-prominent en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas hoofdredacteur Hans Nijenhuis erover kapittelde via Twitter, met de vraag of hij de relevantie van dit bericht kon uitleggen.

Nijenhuis antwoordde ontkennend en voegde daaraan toe "Zie het ook nu pas, was naar de film. We halen het eraf".

En dat had hij beter niet kunnen doen, vinden veel reageerders op sociale media. Nijenhuis kreeg via Twitter en Facebook ladingen kritiek over zich heen. Liet de krant zich hier voor het VVD-karretje spannen en wordt niet alleen Wilders zelf, maar worden ook zijn poezen buitengesloten? Regeert de VVD niet alleen het land, maar ook de krant?

Nijenhuis zag zich genoodzaakt een verklaring op Facebook te zetten waarin hij uitlegt dat hij de relevantie van het kattenbericht op de AD-site niet zag. "Een vergissing maken is niet erg, erin volharden wel. Dus we hebben dat bericht weer verwijderd."

Toch nog

Als reactie op de kritiek wijst de hoofdredacteur op het missie-statement van zijn krant. "En daar krijg ik die poezen gewoon niet in. Wij sluiten de katten van Wilders niet uit, maar dan moeten ze wel iets te melden hebben."

En zo hebben Snoetje en Pluisje toch nog de NOS-site gehaald.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Schippers gaat door als enige informateur

Edith Schippers blijft als enige informateur de kabinetsformatie begeleiden. Bronnen in Den Haag bevestigen de berichtgeving van De Telegraaf daarover. Schippers is nu verkenner en brengt morgen verslag uit aan de Tweede Kamer. 

Er komt dus geen tweede informateur bij de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Volgens de krant zou GroenLinks erover hebben getwijfeld of er geen extra informateur moest komen. 

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp is het nieuws geen verrassing. "Alle partijen waren in de verkenningsfase erg tevreden over haar. Het zou onlogisch zijn voor een andere informateur te kiezen." Komende dinsdag wordt tijdens een debat in Tweede Kamer definitief de informateur benoemd.

Schippers besloot eerder dat ze in een volgend kabinet niet meer beschikbaar is als minister. "Dat maakt het makkelijker voor haar om deze rol op zich te nemen", zegt Van der Wulp. "Niemand kan zeggen dat het in haar eigen belang is."

Bij de vorige formatie ging verkenner Henk Kamp ook door, maar de VVD'er kreeg toen wel een tweede informateur naast zich: de voormalige PvdA-leider Wouter Bos. 

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Niet eerder zoveel elektrische wagens op de weg als in Brabant

In Brabant is een wereldrecord gevestigd met elektrische auto's en andere elektrische voertuigen. In een stoet van ruim 700 voertuigen reden ze vanochtend over de snelweg van Helmond naar Eindhoven. Nooit eerder reden zo veel elektrische voertuigen achter elkaar.

De recordpoging was een idee van Rotary Eeckarede Eindhoven. Hoeveel er precies meededen, wordt volgens Omroep Brabant later bekendgemaakt. 

De A270 tussen Helmond en Eindhoven werd speciaal voor de stoet afgesloten. Alleen wie een volledig elektrisch voertuig had, mocht meerijden. 

Het leidde tot een lange stoet Tesla's, Renaults en Nissans. Ook reden er elektrische bussen, vrachtwagens, motoren en Segways mee. 

Het vorige record was gevestigd in Berlijn. Daar reden 577 voertuigen in een stoet.

(6 / 2/Sun, @ Ma:r )

Dernière mise à jour : 26/03/2017 @ 07:22
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette