Texte à méditer :  Dans les temps de tromperie universelle, dire la vérité devient un acte révolutionnaire    George Orwell
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

23 Août 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Rose de Lima


C'était aussi un 23 / 8
1939

Signature du Pacte germano-soviétique..


Né(e) un 23 / 8 / 1949
Jacques WeberCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Twee arrestaties in Marokko vanwege link met aanslagen Spanje

In Marokko zijn twee mannen opgepakt in verband met de aanslagen in Spanje. Dat meldt de staatstelevisiezender 2M. Beide verdachten werden zondag al opgepakt en zouden de aanslagplegers kennen.

Een verdachte is een 28-jarige man uit Nador, vlak bij de Spaanse enclave Melilla. Hij heeft 12 jaar in Barcelona gewoond en wordt verdacht van banden met Islamitische Staat. Hij zou de aanslagen van donderdag hebben toegejuicht op Facebook.

De man zou zelf een aanslag op de Spaanse ambassade in Rabat hebben voorbereid. Over dat plan zijn geen details bekendgemaakt.

De tweede verdachte is opgepakt in Oujda, niet ver van de grens met Algerije. Hij is een inwoner van de Spaanse plaats Ripoll, waar een aantal van de leden van de terreurcel ook vandaan komt. Het is niet bekendgemaakt waar hij van wordt verdacht.

(23/08/2017 @ 01:43)

Executie Missouri vlak voor uur U opgeschort vanwege twijfel over dna

De gouverneur van de Amerikaans staat Missouri heeft de executie van Marcellus Williams op het laatste moment tegengehouden. De advocaat van Williams was met nieuw dna-bewijs gekomen.

Williams (48) is veroordeeld voor de moord op een vrouw tijdens een inbraak in 1998. Hij zou haar hebben neergestoken. Maar volgens de verdediging is er dna van een onbekend persoon aangetroffen op het mes.

Dat was voor gouverneur Eric Greitens genoeg om een nieuw onderzoek te gelasten. "De doodstraf is de ultieme, permanente straf", zei hij in een verklaring. "Om die te voltrekken moet Missouri vertrouwen hebben in het antwoord op de schuldvraag."

Nul kans

Greitens heeft een commissie ingesteld van vijf gepensioneerde rechters die onderzoek moet gaan doen. Het Openbaar Ministerie zegt dat er een overweldigende hoeveelheid bewijs tegen Williams is en dat er "een kans van nul" is dat hij wordt vrijgesproken.

Mocht Williams wel worden vrijgesproken, komt hij niet vrij. Hij is namelijk ook veroordeeld voor een overval, inbraken en overtredingen van de wapenwet.

(23/08/2017 @ 00:20)

Duitsland verzet zich tegen Turkse invloed op verkiezingen

In het kielzog van de spanningen tussen Duitsland en Turkije rond de Duitse verkiezingen heeft Facebook om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan tienduizenden nepaccounts verwijderd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, schreef bovendien vandaag in een opinie-artikel dat hij ervoor wil zorgen dat Duitsers van Turkse afkomst niet alleen Turkse media volgen.

Er zijn grote zorgen in Duitsland over Turkse invloed op de verkiezingen. De Turkse president Erdogan deed een oproep aan Turkse Duitsers om niet op de huidig bondskanselier Angela Merkel te stemmen. Ook de SPD of Die Grà¼nen zou geen goede keuzen zijn volgens Erdogan.

Die oproep leidde tot veel verontwaardiging in Duitsland. Gabriel sprak vandaag nog zijn steun uit aan Turken die democratisch zijn en niet achter Erdogan staan. "Ik geloof dat velen in Turkije rekenen op Europese en Duitse steun voor de Turkse democratie."

Huiskamers

In weekblad Der Spiegel schreef Gabriel zijn opinie-artikel, waarin hij aankondigde dat er beter opgelet gaat worden wat er in moskeeën en Turkse gemeenschappen verkondigd wordt. "We moeten ervoor oppassen dat de islamitische gemeenschap hier niet onder de invloed van president Erdogan komt."

Dat wil Gabriel doen door ervoor te zorgen dat Turkse Duitsers niet alleen Turkse media volgen, maar open blijven staan voor Europese media. "De Turkse televisiestations sturen helaas ook onjuiste beelden over de situatie in Turkije naar de huiskamers van Turken hier in Duitsland."

(22/08/2017 @ 23:34)

Na vier waarschuwingen van overlast: hond inleveren

Als het aan het stadsbestuur van Zwijndrecht ligt, mag de politie in de toekomst blaffende honden bij hun eigenaar weghalen. Althans, na vier waarschuwingen vanwege flinke overlast. De burgemeester en wethouders hebben een plan naar de gemeenteraad gestuurd waarin staat dat de eigenaar van de hond zijn huisdier dan moet inleveren.

Bewoners van een wijk in Zwijndrecht klagen al langere tijd over geblaf van enkele honden. Hoewel er door preventieteams en de politie met de eigenaren gepraat is, doen ze niets om de dieren stil te krijgen. Op dit moment heeft de politie nog geen middel in handen om ertegen op te kunnen treden.

Anti-blafband

Hondenbezitters in Zwijndrecht zijn verdeeld over het plan. De mensen die RTV Rijnmond sprak, vinden bijna allemaal dat continu geblaf niet door de beugel kan. Maar de meesten pleiten voor een minder rigoureuze oplossing. Een verplichte cursus van het baasje of een anti-blafband voor de hond worden als oplossingen aangedragen.

Binnenkort wordt het voorstel in de gemeenteraad van Zwijndrecht behandeld. Het CDA en de VVD hebben al aangegeven wel iets voor het plan te voelen.

(22/08/2017 @ 22:55)

Camouflagepakken en kasjmiergeiten: deel geld Afghanistan werd verspild

De Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan wordt opnieuw verlengd, maakte president Trump afgelopen nacht bekend. Dat betekent niet alleen dat opnieuw duizenden extra soldaten worden gestuurd, maar ook dat de geldkraan blijft openstaan.

Sinds de inval in Afghanistan in 2001 besteedden de Verenigde Staten al 714 miljard dollar (607 miljard euro) aan het land. 110 miljard dollar was voor wederopbouw, de rest zijn militaire uitgaven en directe steun.

Verreweg het meeste geld kwam goed terecht, maar er was ook de nodige verspilling. Gezien de miljardenbudgetten ging het dan al snel om aanzienlijke bedragen. Een overzicht van de opmerkelijkste flops van het Amerikaanse leger, opgetekend door de speciale inspecteur John Sopko. Hij houdt sinds 2008 toezicht op de Amerikaanse uitgaven in het land.

Invoerheffingen

Vorige week maakte de speciale inspecteur bekend dat een 160 miljoen dollar kostend systeem om invoerheffingen te innen in Afghanistan totaal is geflopt. In plaats van de beoogde 75 procent van de inkomsten die via het systeem moesten binnenkomen, is maar 1 procent binnengehaald.

Het elektronische systeem moest de grootschalige corruptie met invoerheffingen in Afghanistan aanpakken. Nu nog wordt de helft van de opgehaalde toltarieven verduisterd.

Uniformen

In juni bracht de inspecteur naar buiten dat mogelijk 28 miljoen dollar te veel is betaald voor Afghaanse uniformen. De 93 miljoen dollar kostende uniformen hebben een speciaal bos-camouflage patroon, maar Afghanistan heeft amper bos.

Geiten

Zeker 6 miljoen euro werd gestoken in de wederopbouw van de kasjmier-industrie. De VS wilde, door zeldzame Italiaanse geiten te laten paren met Afghaanse rassen, de Afghaanse positie op de internationale markt vergroten.

Er werd een boerderij met een lab gebouwd waar de kwaliteit van de wol werd gecheckt. Maar veel geiten werden ziek en gingen dood en de organisatie achter het project stopte uit frustratie, zei inspecteur Sopko.

Commando centrum

64.000 vierkante meter moest het commandocentrum voor mariniers in de zuidelijke provincie Helmand worden. Prijskaartje: 36 miljoen dollar. De leidinggevende generaal ter plekke vond het commandocentrum overbodig, er zouden genoeg faciliteiten zijn. Een generaal, die nog een stapje boven hem stond, vond het vervelend om een project te stoppen waarvoor al betaald was, dus de bouw ging toch door.

Maar Obama wilde geen troepen meer naar Afghanistan sturen en de mariniers trokken zelfs al weg uit de regio voordat de bouw van het centrum was afgerond. Nu staat het enorme commandocentrum leeg.

Scholen

Ook corruptie heeft ervoor gezorgd dat projecten faalden. De VS stak 1 miljard in het bouwen van scholen en het regelen van onderwijs voor Afghaanse kinderen, maar dat geld kwam grotendeels terecht bij corrupte ambtenaren. De scholen staan er inmiddels leeg en vervallen bij, blijkt uit een rapport van Buzzfeed.

Een onderzoeksjournalist dook in die zaak en kwam erachter dat 1100 scholen waar in 2001 werd lesgegeven, gesloten waren in 2015. Terwijl leraren van die 'scholen' nog steeds salaris ontvingen.

Vliegtuigen

In 2008 werd er 486 miljoen dollar gestoken in twintig Italiaanse vrachtvliegtuigen. De vliegtuigen zouden nodig zijn om troepen en benodigdheden binnen Afghanistan te verplaatsen.

Maar de vliegtuigen werden alleen gevlogen door testpiloten, omdat Afghaanse piloten er niet in durfden te vliegen. Ze werden ook wel 'death traps' genoemd. Het programma werd in 2013 stopgezet.

(22/08/2017 @ 22:52)

Eén terreurverdachte Spanje wordt vrijgelaten

Een van de Spaanse terreurverdachten komt onder voorwaarden vrij. De rechter heeft geoordeeld dat hij niet langer vastgehouden kan worden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Barcelona.

Twee anderen worden overgebracht van een politiecel naar de gevangenis. Zij worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, moord en bezit van explosieven. Van de vierde verdachte wordt het voorarrest met drie dagen verlengd.

De verdachte die vrijkomt, is Mohammed Aalla. Hij zegt dat zijn auto, een Audi A3 die bij de aanslag in Cambrils werd gebruikt, was gestolen. Welke voorwaarden er aan zijn vrijlating zijn verbonden, is niet duidelijk.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat leden van de terreurcel na de eerste aanslag in Barcelona messen en een bijl hebben gekocht.

Tijdens de voorgeleiding van de verdachten werd duidelijk dat de terroristen een grotere aanslag hadden beraamd. Dat zou een van de verdachten hebben verklaard bij zijn voorgeleiding in de rechtbank. Volgens enkele Spaanse media zou een van de oorspronkelijke doelwitten de beroemde Sagrada Familia zijn, maar het is niet duidelijk of Mohamed Houli Chemlal, de verdachte die als eerste werd voorgeleid, dat ook daadwerkelijk heeft verklaard.

De zitting was achter gesloten deuren en Spaanse media baseren zich op anonieme bronnen uit de rechtbank. Chemlal is naar de gevangenis overgebracht.

Explosie

Dat de aanslag groter had moeten zijn, werd al wel vermoed. Een dag voor de aanslag op de Ramblas ontplofte een huis in Alcanar. Waarschijnlijk ging er iets mis bij het maken van explosieven. Daar kwamen twee leden van de terreurcel bij om het leven. Chemlal was ook aanwezig in het huis in Alcanar en werd zwaargewond onder het puin vandaan gehaald.

In het huis in Alcanar zouden documenten van Islamitische Staat zijn gevonden, meldt persbureau Reuters. Ook werd er een vliegticket naar Brussel op naam van de imam gevonden die leiding zou hebben gegeven aan de terreurcel en omkwam in Alcanar.

De terreurcel bestond in totaal uit twaalf leden. Vier zijn gearresteerd, twee kwamen om bij de explosie in Alcanar, vijf werden gedood bij een tweede aanslag in Cambrils en het twaalfde lid werd gisteren doodgeschoten. Chemlal zei volgens Spaanse media dat de imam van plan was een aanslag te plegen door zichzelf op te blazen.

Ontkenning

Drie verdachten zeiden tijdens de zitting geen deel uit te maken van de terreurcel, melden bronnen aan persbureau AP. Driss Oukabir, die zichzelf aangaf bij de autoriteiten, zei in eerste instantie dat zijn paspoort was gestolen door zijn broertje, een van de gedode terroristen. Vandaag zei hij dat hij zelf het busje huurde dat is gebruikt bij de aanslag op de Ramblas. Maar, voegde hij eraan toe, hij dacht dat het zou worden gebruikt voor een verhuizing. Ook hij is naar de gevangenis overgebracht.

Sahal el-Kharib was opgepakt omdat hij vliegtickets zou hebben gekocht voor leden van de terreurcel. El-Kharib verklaarde in de rechtbank dat hij dat alleen deed om winst te maken. Zijn voorarrest werd verlengd met drie dagen.

(22/08/2017 @ 17:17)

14-jarige macarena-danser opgepakt in Saudi-Arabië

Een 14-jarige jongen is in Saudi-Arabië opgepakt omdat hij de macarena danste op straat. Volgens de politie verstoorde hij het verkeer en deed hij de publieke moraal geweld aan.

In een video die massaal verspreid werd op internet, is te zien hoe de tiener zijn dansje doet midden op een vierbaansweg in de stad Jeddah. Onder het filmpje is het nummer La Macarena van Los Del Rio gezet, een hit uit de jaren 90.

Diverse media schrijven dat het filmpje al een jaar oud is, maar onlangs weer opdook op sociale media. De video werd vervolgens razendsnel verspreid.

De Saudische politie heeft de beelden geanalyseerd en de jongen opgespoord en aangehouden. Op Twitter reageren mensen ontzet op het nieuws over zijn arrestatie. Of de jongen ook wordt vervolgd, is niet bekend.

Eerder deze maand werd in Saudi-Arabië een zanger opgepakt omdat hij tijdens een optreden de dab deed. De dansbeweging is verboden in het streng religieuze land, omdat die drugsgebruik zou aanmoedigen.

Nadat een video van het optreden was verspreid op sociale media, werd de zanger gearresteerd. Hij werd korte tijd later weer vrijgelaten.

(22/08/2017 @ 21:52)

VS ziet 'mogelijke dialoog' met Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft gezegd dat er mogelijk een opening ophanden is in de verhoudingen met Noord-Korea. Het land heeft geen raketproeven meer gedaan of op een andere manier geprovoceerd sinds een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over nieuwe sancties unaniem werd aangenomen.

Tillerson spreekt van "een mogelijke dialoog" tussen Washington en Pyongyang. "We hopen dat dit het signaal is waarop we wachtten, dat ze nu bereid zijn om de spanning te verminderen, te stoppen met provoceren. En misschien dat er dan in de nabije toekomst een opening is voor dialoog."

Witwassen

De regering-Trump heeft vandaag sancties opgelegd aan zestien voornamelijk Chinese en Russische bedrijven en personen voor het helpen van Noord-Korea bij het uitvoeren en het financieren van het nucleaire programma.

De Verenigde Staten noemen het onacceptabel dat bedrijven het mogelijk maken dat Noord-Korea inkomsten krijgt om het nucleaire en wapenprogramma te financieren. Dat leidt tot destabilisering van de regio, zegt Washington.

Twee van de bedrijven, uit China en Singapore, zijn aangeklaagd. Zij moeten 11 miljoen dollar afdragen; geld dat ze zouden hebben witgewassen voor Noord-Korea.

China begon vorige week met het uitvoeren van de sancties. Het importeert geen ijzererts, lood, steenkool en vis meer uit Noord-Korea. Dat kan Noord-Korea grote economische schade toebrengen.

(22/08/2017 @ 21:49)

We moeten meer bewegen, maar hoe dan?

We moeten meer bewegen en onze spieren en botten trainen, zegt de Gezondheidsraad. De raad kwam vandaag met nieuwe richtlijnen, maar wat houdt dat in de praktijk nou in?

Volwassenen zouden volgens de nieuwe richtlijnen wekelijks 2,5 uur matig tot zwaar intensief moeten sporten. Ook zouden ze minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen.

2,5 uur bewegen per week lijkt voor sommigen misschien veel, maar met iets meer dan 20 minuten per dag ben je er al. Fietsen naar het werk of wandelen in de lunchpauze zetten zoden aan de dijk. Stap een halte eerder uit als je het openbaar vervoer gebruikt en loop dat stuk naar huis. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.

Als je daarbij ook stevig sport, zoals hardlopen, wielrennen, aerobics of een intensieve groepssport, voldoe je al snel aan de richtlijnen voor het bewegen.

De trap nemen valt bijvoorbeeld ook onder botversterkende activiteiten. Bij deze activiteiten wordt je lichaam met het eigen gewicht belast. Ook springen, wandelen of dansen zijn vergelijkbare activiteiten.

En door krachttraining ben je bezig met spierversterkende activiteiten. Doe een aantal oefeningen met gewichten (die kan je zelf maken met gevulde waterflessen of pakken rijst) en train verschillende spiergroepen. Of ga naar een sportschool en gebruik de apparaten.

Het Kenniscentrum Sport heeft een serie filmpjes gemaakt waarin wordt uitgelegd welke oefeningen je thuis kunt doen om botten en spieren te versterken.

Niet alleen volwassenen moeten meer bewegen, ook kinderen en ouderen. Bij een basisschool in Zoetermeer gaan kinderen elke dag in de pauze een stuk rennen in een park in de buurt. "Ik voel me fitter en gezonder", vertelt een van de kinderen tegen het NOS Jeugdjournaal. "Nu kan ik me concentreren", vertelt een ander.

Kinderen moeten elke dag een uur aan matig of zwaar intensieve beweging doen. Ook moeten ze drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen.

Een derde van de 65-plussers in Nederland voldoet aan de beweegrichtlijnen. In Epe proberen ze meer ouders aan het bewegen te krijgen: daar heeft de GGD samen met de Wageningen University een speciaal programma opgezet voor ouderen die nog zelfstandig thuiswonen.

Josien Ter Beek van de GGD: "Als je thuiswoont is het belangrijk dat je de dagelijkse dingen als traplopen en de boodschappen nog gewoon kan blijven doen. Bij ouder worden neemt de spierkracht af, maar je kunt dat proces ook omkeren."

Niet meer 'even zitten'

Een 76-jarige man die meedoet aan het project voelt zich stukken beter. Hij doet twee keer per week aan krachttraining. "Op het begin was het een beetje moeilijk, maar het gaat iedere dag beter. Als ik met de hond gelopen had, dacht ik daarna: 'even zitten'. Maar nu kan ik meer dingen doen."

Een 71-jarige vrouw herkent dat gevoel. Ook zij doet twee keer per week aan krachttraining in de sportschool. "Ik voel me fitter en kan makkelijker de trap op. En ik heb iets minder pijn aan mijn rug."

(22/08/2017 @ 21:18)

Formatiedag 160: twee postduiven vliegen samen een stukje op

Terwijl de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw kabinet in volle gang zijn, is er ook overleg tussen die partijen en het zittende demissionaire kabinet. Op Prinsjesdag moet de begroting voor volgend jaar worden gepresenteerd. Daarom praten informateur Zalm en minister Dijsselbloem regelmatig met elkaar.

"Ja er is afstemming tussen ons. Zalm en Dijsselbloem zijn als twee postduiven die een stukje opvliegen", zei de minister na afloop van een overleg over de begroting. Hij verwacht dat de begroting volgende week klaar is en dan naar de Raad van State kan.

"Er zijn nog wel wat knelpuntjes, maar het is niet een enorme waslijst", zei hij.

Minister Asscher denkt dat het conflict over de lerarensalarissen ook kan worden opgelost. "Ik heb goede hoop dat we eruit komen, maar het zal nog wat meer tijd vergen."

Na afloop van het formatiegesprek in het Johan de Witthuis lieten de onderhandelaars er maar weinig over los. "We laten dat dossier even voor de coalitie die demissionair is", zei D66-leider Pechtold.

Tentje in de tuin

Morgen zijn de onderhandelaars nog in Den Haag, maar donderdag en vrijdag vertrekken ze voor overleg naar landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

"Het is goed voor iedereen om even twee dagen door te werken op een andere plek", zei CDA-leider Buma. Volgens hem zijn er weinig slaapplekken op het werkterrein van de inspecteur-generaal der Krijgsmacht. "We moeten dus even kijken wie waar gaat slapen. Of het een tentje in de tuin wordt, weet ik niet", aldus de CDA'er.

Volgens VVD-leider Rutte is het een luxe kazerne, maar zijn de kosten beperkt omdat het om een locatie van de Rijksoverheid gaat. "Het is geen eindsprint, vrees ik."

(22/08/2017 @ 21:18)

Rusland mag Trump wel, maar van toenadering komt weinig terecht

"In het Westen is de houding tegenover Trump alleen maar overdreven negatief", zegt de Russische cartoonist Vitali Podvitski. "Hij wordt afgeschilderd als een idioot." Onterecht, vindt hij. "Trump is excentriek, maar niet gek."

Bij veel Russen heeft de Amerikaanse president nog steeds een goede reputatie. Politiek analisten in Rusland benaderen hem op dezelfde manier als bij zijn aantreden. "Over het algemeen zijn ze welwillend", vertelt correspondent David Jan Godfroid in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Zo ook de bekende analist Sergej Markov, die bekendstaat als pro-Kremlin. Hij zegt dat Trump op zich een goede president is, maar dat hij wordt tegengewerkt door het politieke establishment in de Verenigde Staten.

Dat is iets wat meer Russische deskundigen denken, vertelt Godfroid. Ze zijn ervan overtuigd dat er in de VS een zogeheten deep state actief is, die voorkomt dat Trump zijn agenda kan uitvoeren.

Daardoor zou er ook nog weinig zijn terechtgekomen van meer toenadering tussen Rusland en de VS, zeggen deze analisten. Want ondanks de aankondiging dat beide landen binnenkort gevoelige kwesties zouden gaan bespreken, is er volgens Godfroid nog weinig veranderd.

"Trump en Poetin hebben elkaar één keer in levende lijve gezien. Tot oplossingen voor de problemen tussen de twee landen is het nog niet gekomen", zegt hij. "En dat zijn er nogal wat: Syrië, Oekraïne, Noord-Korea. Het staat er eigenlijk nog net zo beroerd voor als een half jaar geleden."

Maar volgens cartoonist Podvitski valt dat Trump niet aan te rekenen. Hij krijgt simpelweg de kans niet door het verzet vanuit eigen land, de Europese Unie en de NAVO. De Amerikaanse president zou meer de ruimte moeten krijgen, vindt hij. "Het is beter om te maken te hebben met een excentrieke man dan met een gekke opoe."

(22/08/2017 @ 21:00)

Honderden dode vissen in Wijchense Ven

In het Wijchense Ven (Gld.) drijven honderden dode vissen. Omdat de dieren stinken en het geen prettig gezicht is, ruimt het waterschap de karkassen op.

Er zijn watermonsters genomen om te onderzoeken wat de oorzaak is van de massale vissterfte, maar er is al een vermoeden. "Door de droogte staat het water laag", zegt Freek Jochems van het waterschap tegen Omroep Gelderland. "Weinig water warmt snel op en dat zorgt voor algengroei en zuurstoftekort. Onder die omstandigheden gaan de vissen dood."

Het Wijchense Ven heeft geen verbinding met een rivier en is daarom voor zijn waterpeil afhankelijk van regenval. Er is dus weinig te beginnen tegen de vissterfte, zegt Jochems. "Het enige dat helpt is zuurstof aan het water toevoegen, daarvoor moet eigenaar Staatsbosbeheer toestemming geven."

Bijna ieder jaar

Volgens Jochems is het geen unieke situatie. In de zomer is het een stuk droger dan in de rest van het jaar. Ondanks de flinke regenbuien van de laatste weken is het waterpeil op veel plekken laag. "We hebben bijna ieder jaar wel ergens last van vissterfte in dit soort vennen. Het is de eerste keer dat het in het Wijchense Ven is."

Het waterschap denkt tot laat in de avond bezig te zijn met het opruimen van de dode vissen. Morgen moeten ze waarschijnlijk weer opnieuw beginnen omdat er onder deze omstandigheden nog meer vissen zullen sterven.

(22/08/2017 @ 20:47)

Meer aangiften tegen medewerker kinderopvang De Bilt

Er zijn meer aangiften binnengekomen tegen de medewerker van de buitenschoolse opvang in De Bilt die anderhalve week geleden werd aangehouden op beschuldiging van ontucht met twee meisjes, meldt het OM.

De ouders van de overige kinderen die naar de buitenschoolse opvang van Kinderopvang Partou gaan, werden vorige week geïnformeerd over de zaak en naar aanleiding daarvan hebben meer ouders aangifte gedaan. Hun kinderen zijn mogelijk eerder misbruikt.

Om hoeveel kinderen het gaat, is niet bekendgemaakt, wel dat het in alle gevallen meisjes betreft en dat het misbruik heeft plaatsgevonden op dezelfde locatie.

De zedenpolitie onderzoekt de nieuwe aangiften.

Bekentenis

De verdachte, een 27-jarige man, heeft zijn daad bekend, zei het OM op de voorlichtingsavond. Hij was vijf jaar in dienst bij Partou. De meisjes, twee zusjes, moesten seksuele handelingen bij hem verrichten. Ze vertelden dat aan hun ouders, die aangifte tegen de man deden.

De man verschijnt op 31 augustus voor de raadkamer van de rechtbank. Die beslist dan of zijn voorarrest verlengd moet worden.

(22/08/2017 @ 19:59)

Kabinet pakt jihadist Nederlandse nationaliteit af

Voor het eerst wil minister Blok gebruikmaken van de mogelijkheid om het Nederlanderschap af te pakken van een veroordeelde jihadist.

Deze mogelijkheid bestond al in de wet, maar er was nog niet eerder gebruik van gemaakt. Het kan alleen als de jihadist ook een andere nationaliteit heeft, omdat die anders stateloos wordt. Het is niet bekend welke tweede nationaliteit de veroordeelde jihadist heeft.

Zonder Nederlandse nationaliteit kan een jihadist niet legaal terugkeren naar Nederland. "Dat recht en andere rechten die aan het Nederlanderschap verbonden zijn, verspeel je", zegt Blok. Hij benadrukt wel dat er een heel goede onderbouwing moet zijn om de nationaliteit van een terrorist af te pakken.

Geen veroordeling

In maart werd de bevoegdheid van de minister uitgebreid. Het Nederlands staatsburgerschap kan nu ook worden ingetrokken als er geen veroordeling is, maar de persoon wel een bedreiging is voor de veiligheid. In het geval waar Blok nu een besluit over heeft genomen is dus wel sprake van een veroordeling.

In antwoorden op vragen van de PVV schrijft minister Blok dat hij nog geen niet-veroordeelde jihadisten het Nederlanderschap heeft afgepakt, maar dat er wel een aantal dossiers in voorbereiding is.

Het Nederlanderschap intrekken is een zwaardere maatregel dan alleen het paspoort afpakken. Reispapieren werden al vaker geblokkeerd of in beslag genomen. Dat kan ook worden gedaan bij mensen die geen andere nationaliteit dan de Nederlandse hebben.

(22/08/2017 @ 19:33)

Wat deed de excentrieke 'Rocket Madsen' met journaliste Kim Wall?

In Denemarken en Zweden beheerst de zaak rond de verdwenen journaliste Kim Wall al dagenlang het nieuws. Hoofdverdachte in de zaak is de Deense uitvinder, entrepreneur en duikbotenbouwer Peter Madsen.

De Zweedse journaliste verdween in de nacht van 10 augustus nadat ze met Madsen een tochtje had gemaakt op zijn zelfgemaakte duikboot. Kort na haar verdwijning werd de 46-jarige Deen opgepakt.

De uitvinder heeft sinds zijn arrestatie tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat zich die nacht heeft afgespeeld op de duikboot. Daardoor blijft onduidelijk wat er precies met Wall (30) is gebeurd. Ieder detail over de zaak wordt breed uitgemeten in de Scandinavische pers.

Dat komt onder meer doordat Madsen een bekende figuur is in Denemarken, vertelt correspondent Dirk Evers in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is een excentriekeling. Omdat hij met een zelfgemaakte raket de ruimte in wil, wordt hij Rocket Madsen genoemd."

Om zijn ambitie te verwezenlijken, richtte de Deen het Rocket Madsen Space Lab op. Met die organisatie wil hij een bemande raket lanceren vanaf een drijvend lanceerplatform in de Oostzee, in de buurt van het eiland Bornholm.

De Deen staat bekend als een autodidact, over zijn verleden is weinig bekend. Evers: "Maar in Denemarken weet iedereen dat hij erg gepassioneerd is over zijn projecten." Madsen gaf er meerdere lezingen over, onder meer op evenementen van TEDx. "Laat je dromen werkelijkheid worden", was de naam van een lezing die hij in 2015 gaf in Litouwen.

De uitvinder noemt zichzelf een inventrepaneur, iemand die "extreme machines ontwerpt, samen met ontwerpers en technici". Maar hij kan niet altijd goed overweg met de mensen met wie hij samenwerkt. In de loop van de jaren had Madsen veel conflicten met de vrijwilligers die hem hielpen.

Zo ook bij een van zijn nieuwste projecten: de zelfgebouwde duikboot UC3 Nautilus. Het is de derde onderzeeër die Madsen maakte met een groep vrijwilligers. Na een ruzie nam de uitvinder afscheid van de mensen die aan het vaartuig werkten en werd hij de enige eigenaar van de duikboot.

Het 18 meter lange vaartuig werd in 2008 voor het eerst getoond. De uitvinder sprak toen van "de grootste onderzeeër die in eigen beheer werd gebouwd."

Maar daarna werd de duikboot toch weer aan land gehaald. Na jaren van onderhoud en aanpassingen werd de Nautilus in april van dit jaar opnieuw gepresenteerd.

Voor freelance journaliste Kim Wall reden om een reportage te maken over de uitvinder en zijn onderzeeër. Wall - die publiceerde in bekende media als de The New York Times, The Guardian, Vice en de South China Morning Post - had al eens eerder over Madsen geschreven.

Voor deze reportage wilde ze mee op pad met de uitvinder. De twee spraken om 19.00 uur 's avonds af in de haven van Kopenhagen, en voeren uit.

Wat zich daarna heeft afgespeeld aan boord van de onderzeeër, is voer voor speculatie. Op vrijdagochtend kwamen vier vissers Madsen en de Nautulis tegen in de Kà¸ge-baai.

In de Deense krant Helsingà¸r Dagblad vertelden ze dat de uitvinder zei dat hij iets wilde repareren en in de duikboot verdween. Kort daarna zonk de onderzeeër, de vissers haalden Madsen uit het water.

Opzettelijk?

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat de uitvinder de duikboot opzettelijk heeft laten zinken. Van Wall ontbrak toen nog ieder spoor. Madsen werd achter gesloten deuren verhoord.

Eerst zei hij dat hij Wall aan land had gezet in Kopenhagen. Later verklaarde hij dat de journaliste door een ongeluk aan boord om het leven was gekomen en dat hij haar overboord had gegooid.

Gisteravond werd in de Oostzee, waar Wall verdween, een deel van een vrouwenlichaam gevonden. Met behulp van dna-technieken moet duidelijk worden of het inderdaad om de journaliste gaat.

De Deense politie gaat er in ieder geval van uit dat Wall dood is. Tegenover persbureau AP uitten haar nabestaanden hun ongeloof over de gebeurtenissen. "Ze heeft op zo veel gevaarlijke plekken gewerkt. Het is moeilijk voor te stellen dat er iets met haar is gebeurd zo dicht bij de plaats waar ze vandaan komt."

(22/08/2017 @ 19:22)

Asowijk trekt veel bekijks: 'Ik stond bekend als aso nummer 2'

Twee maanden nadat 'asowijk' Skaeve Huse in de Rotterdamse wijk Overschie is geopend, heeft RTV Rijnmond gesproken met een van de eerste bewoners. Het is de 50-jarige Youri.

"Ik kom uit Zevenkamp. Ik had wel eens ruzie met de buren en dan werden er deuren ingetrapt. Ik werd als schuldige aangewezen en zo ben ik hier terechtgekomen. In mijn oude wijk stond ik bekend als aso nummer 2. Aso nummer 1 woont hier nu ook."

Skaeve Huse bestaat uit elf woningen die speciaal bedoeld zijn voor extreme overlastgevers uit Rotterdam. De huisjes hebben een oppervlakte van 36 vierkante meter. Er is een woonkamer met keuken, een badkamer en een slaapkamer. Vier van de huisjes zijn op dit moment bewoond. De rest volgt binnenkort.

Het terrein is vrij toegankelijk, maar er is dag en nacht een beheerder op het terrein. Die houdt bij hoe laat de bewoners het terrein verlaten en hoe laat ze terugkomen. Youri noemt die controle beklemmend. "Alles wordt genoteerd", zegt hij. "Dat loopt moeizaam. Sommige beheerders weten niet precies hoe ze dat aan moeten pakken. Maar toch ben ik blij met dit huisje, een eigen kamer en eigen stukje grond."

Aso-schaal

Volgens Youri komen er veel mensen op de Skaeve Huse af. "Veel wandelaars en auto's die voorbij komen rijden. Ze willen weten: hoe aso is 't nou?" Zelf geeft hij op een aso-schaal van 1 tot 10 de Skaeve Huse een 5. "Maar ik ben natuurlijk wel wat gewend."

Aanvankelijk was de omgeving in Rotterdam-Overschie fel tegen de komst van 'asowoningen'. De vrees bestond dat er veel overlast zou komen. Bij de opening eind juni lieten veel mensen weten dat hun nieuwe buren toch ook wel een nieuwe kans verdienen.

(22/08/2017 @ 18:51)

Nederlandse trainingsmissie in Afghanistan waarschijnlijk verlengd

De trainingsmissie van 100 Nederlandse militairen in Afghanistan wordt waarschijnlijk verlengd. "Ik kan me voorstellen dat je nog wat aan training moet doen en we gaan kijken welke mogelijkheden Nederland heeft", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Een vechtmissie is niet aan de orde, maar de militairen moeten verder gaan met het opleiden van Afghaanse politieagenten en militairen. De Nederlanders zijn actief in de stad Mazar-e-Sharif.

Minister Hennis (Defensie) zegt dat er ook gedacht moet worden aan extra officieren op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul. Volgende maand wil het kabinet er een besluit over nemen.

De bewindslieden reageren hiermee op het besluit van de Amerikaanse president Trump om militairen in Afghanistan te houden.

Trump zei dat hij de "voorspelbare en onacceptabele" gevolgen van een terugtrekking wil voorkomen, omdat daardoor een machtsvacuà¼m kan ontstaan dat makkelijk opgevuld kan worden door al-Qaida en Islamitische Staat.

(22/08/2017 @ 18:49)

Eigenaar zorgboerderij: kinderen sliepen op verzoek ouders bij mij

De eigenaar van de omstreden zorgboerderij 't Polbà¶ske in Enschede die eerder dit jaar werd gesloten, heeft voor het eerst zijn verhaal gedaan bij RTV Oost. Op last van de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg moesten alle cliënten overgeplaatst worden naar een andere instelling, omdat er ernstige misstanden waren geconstateerd.

Cliënten sliepen bij de leidinggevende in bed, er werd drugs gebruikt en er was alcohol in de instelling aanwezig. De Inspectie Jeugdzorg concludeerde onder meer dat er "onvoldoende professionele distantie" was tussen leidinggevenden en de cliënten.

De eigenaar geeft nu toe dat de aantijgingen tegen hem waar zijn. "Maar de conclusie van de inspectie is niet gefundeerd op gedegen onderzoek," zegt hij.

Slapen in bed

Volgens de eigenaar sliepen er inderdaad kinderen bij hem in bed. "Dat waren jonge kinderen die angstproblemen hadden. Op verzoek van de ouders sliepen ze bij mij in bed. Onder toezicht van camera's om erop toe te zien dat het op een professionele manier gebeurde. De kinderen hebben geen risico gelopen."

Ook geeft hij toe dat er drank en drugs in de instelling waren. Er was voor volwassen cliënten een gedoogbeleid voor wiet. Onder begeleiding van een leidinggevende werd er af en toe gerookt.

Slecht onderzoek

Volgens de man is hij slachtoffer geworden van slecht onderzoek van de inspecties. "Want dan hadden ze op z'n minst eerst met bewoners en ouders moeten praten. Pas achteraf hebben ze geprobeerd die informatie los te krijgen. Daar ben ik eigenlijk wel boos over." Volgens hem waren alle bewoners van de zorgboerderij tegen de verplichte verhuizing.

In 't Polbà¶ske zaten jongeren van 14 tot en met 21 jaar die bijvoorbeeld een zware vorm van ADHD of autisme hebben. Toen de misstanden aan het licht kwamen, besloot de gemeente Enschede om te stoppen met de samenwerking met de zorginstelling.

Strafonderzoek

Er loopt nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. De eigenaar heeft besloten om sowieso niet meer open te gaan. Ook niet als de inspectie terugkomt van haar conclusie.

(22/08/2017 @ 18:39)

Ook in Raqqa gaat de strijd tegen IS straat voor straat

Zeker 22.983 luchtbombardementen zijn sinds juni in Irak en Syrië uitgevoerd door de internationale coalitie. Dat zijn 276 per dag en één per vijf minuten: allemaal om terreurgroep Islamitische Staat te verslaan en IS-bolwerken te heroveren.

Een van die bolwerken is de Syrische stad Raqqa, daar wordt al sinds juni gevochten tussen IS-aanhangers en Koerdische strijders, die gesteund worden door de coalitie. De strijd levert gebied op voor de Koerden, maar de herovering gaat langzaam. En ten koste van onschuldige burgerlevens.

Vergelijkbare herovering

"Deze strijd is vergelijkbaar met de herovering van de Iraakse stad Mosul. Net als in die stad gaat het ook straat voor straat. Heel langzaam", vertelt correspondent Marcel van der Steen. "Wel is Raqqa minder dichtbevolkt en is de stad iets ruimer opgezet."

Momenteel is bijna de helft van de stad heroverd. De Koerden trekken via het zuidoosten de plaats in, de rest van de stad is volledig omsingeld.

Er wordt op de grond gevochten tegen IS en tegelijkertijd worden luchtbombardementen uitgevoerd. De afgelopen 24 uur kwamen door bombardementen zeker 42 burgers, onder wie 19 kinderen, om het leven. Het is onduidelijk hoeveel burgers momenteel nog in Raqqa zijn. Sommige bronnen spreken van 25.000, andere van 50.000.

De burgers worden als menselijke schild gebruikt door IS. Veel van hen komen om bij bombardementen. Mensen die uit handen kunnen blijven van de terreurgroep, vooral vrouwen en kinderen, hebben bijna geen water of eten meer.

Maar het is moeilijk om de groepering op een andere manier te bestrijden. "Ik denk dat de coalitie geen andere keuze heeft", zegt Van der Steen. "IS-strijders staan erom bekend dat ze zich ingraven en zich verbergen in tunnelstelsels. Ze geven zich niet over, zij maken geen deal. Zij zullen zich doodvechten."

In Mosul werkte dit ook op de lange termijn, die stad werd in juli heroverd op de terreurgroep, vertelt Van der Steen. "De aanpak is nogal rigoureus, het westen van Mosul ligt ook grotendeels in puin. Deze aanpak verwoest een stad, kost mensenlevens en waanzinnig veel geld, maar IS is uiteindelijk wel verslagen."

Volgens bronnen zijn de belangrijke IS-leiders Raqqa al ontvlucht. Zij zouden zich nu bevinden in het oosten van Syrië, in Deir al-Zor, een gebied in handen van IS waar veel strijders de laatste tijd heen zijn gevlucht.

Het Syrische regeringsleger probeert Deir al-Zor te heroveren. "Dit gebied is heel belangrijk voor de Syrische militairen, omdat zij niet willen dat het in handen van de oppositie, Koerden of rebellen terechtkomt."

Ook wordt het kalifaat van IS veel kleiner als dit gebied wordt heroverd. "Het Syrische leger heeft een groot deel van het westen en noorden van Syrië al in handen. Als Raqqa wordt heroverd, samen met de andere IS-stad Tal Afar in Irak, is het kalifaat steeds verder aan het afbrokkelen", legt Van der Steen uit.

Maar de problemen zijn dan absoluut nog niet opgelost, zegt hij. "Hier zeggen ze: als IS verslagen is, dan begint de oorlog pas. Want dan gaan alle andere groepen hier strijden om de heroverde grond. Nu hebben ze allemaal nog een gezamenlijke vijand, die valt daarna weg. Dan gaan ze mogelijk tegen elkaar vechten."

(22/08/2017 @ 18:30)

Goederentreinen van Rotterdam naar Zuid-Europa langer vertraagd

Het goederenverkeer via het spoor tussen Nederland en het zuiden van Europa rijdt op zijn vroegst vanaf 7 oktober weer volgens schema. Tot die tijd geldt er een noodregeling, heeft het spoorwegbedrijf Deutsche Bahn bekendgemaakt. Die houdt in dat treinen worden omgeleid. Dit kan leiden tot forse vertragingen.

Door een bodemverzakking op 12 augustus bij de aanleg van een tunnel tussen Rastatt en Baden-Baden in Zuid-Duitsland, ligt het treinverkeer op de belangrijke Europese noord-zuid as al ruim een week nagenoeg stil. Het gaat om de zogenoemde Rheintalbahn, waar dagelijks zo'n 200 goederentreinen gebruik van maken. Over dat spoor rijden normaal gesproken ook passagierstreinen.

Noodreparaties

De Duitse spoorwegen en de tunnelbouwer dachten eerst dat de noodreparaties half september afgerond zouden zijn, maar de problemen zijn ingewikkelder dan gedacht. De tunnel moet op verschillende plaatsen worden verstevigd met beton.

De Rotterdamse haven wordt zeer geraakt door de Duitse tunnelproblemen. De vervoerders zeggen dat ze per week zeker tien miljoen euro schade hebben door de vertragingen en de omleidingen. Ze zetten nu meer vrachtwagens en binnenvaartschepen in om de goederen op de plaats van bestemming te krijgen.

(22/08/2017 @ 18:25)

Dernière mise à jour : 22/08/2017 @ 04:56
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette