Texte à méditer :  Je suis aveugle, mais on trouve toujours plus malheureux que soi...J'aurais pu être noir    Ray CHARLES
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

14 Décembre 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Odile


C'était aussi un 14 / 12
1793

première Noyade des prisonniers du Bouffay à Nantes dans la nuit du 14 au 15 .


Né(e) un 14 / 12 / 1946
Jane BirkinCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Gelderse varkensboer met dood bedreigd na publicatie van dierenleedbeelden

Een varkensboer in Lunteren is met de dood bedreigd nadat vorige week beelden online verschenen die dierenleed binnen zijn bedrijf suggereren. Dat zegt burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede.

"Die beelden - of ze waar zijn weten we niet - hebben wel ogenblikkelijk doodsbedreigingen en andere dreigementen aan het adres van de familie opgeleverd", aldus Verhulst bij de raadsvergadering, schrijft Omroep Gelderland. "Het wordt in de ether geslingerd en dit zit er ook aan vast."

Boer ontkent

Animal Rights publiceerde vorige week beelden waarop te zien is hoe biggetjes in kratten werden gegooid en hun staarten onverdoofd werden afgesneden.

De varkensboer noemde de beschuldigingen in de beelden "grote onzin". "Wij zorgen goed voor onze dieren", aldus de boer.

Wethouder Willemien Vreugdenhil pleitte in de raadsvergadering voor een onderzoek van de NVWA.

(14/12/2018 @ 04:51)

Drie vrouwen neergestoken in Neurenberg

In de Duitse stad Neurenberg zijn donderdagavond drie vrouwen zwaargewond geraakt door mesaanvallen. Het is onduidelijk wie de vrouwen heeft aangevallen en of er mogelijk meerdere daders bij betrokken waren.

Agenten zoeken met speurhonden en een helikopter naar de dader of daders.

De steekpartijen vonden plaats in St. Johannis in het noordoosten van de stad. Eerst stak een man een 56-jarige vrouw in haar bovenlichaam. Ze moest met spoed worden geopereerd.

Het tweede slachtoffer is 26 jaar. Zij werd rond kwart voor elf aangevallen. Kort daarop moest een 34-jarige het ontgelden. Beide vrouwen hebben levensbedreigende verwondingen opgelopen.

(14/12/2018 @ 04:14)

Minister stopt voorschotten provincie Utrecht om uitblijven jaarrekening

De provincie Utrecht krijgt vanaf 1 januari geen voorschotten meer van het Rijk, omdat het de jaarrekening over 2017 niet heeft ingeleverd. Het gaat om zo'n 4 miljoen euro per week.

De jaarrekening zorgt al maanden voor problemen, schrijft RTV Utrecht. Accountant EY doet aanvullend onderzoek naar de chaos rond de aanleg van de Uithoflijn. Zolang dat niet is afgerond, kan de balans niet worden opgemaakt.

Minister Ollongren verleende eerder uitstel, maar nam nu deze maatregel. Volgens een woordvoerder van een gedeputeerde betekent dit dat de provincie voorlopig op haar reserves moet interen.

Gedeputeerde Staten voorziet geen financiële problemen door het stopzetten. Ook investeringen zouden niet in gevaar komen, zegt de woordvoerder. Zodra de jaarrekening is ingeleverd, gaat het Rijk weer betalen en krijgt Utrecht met terugwerkende kracht het geld dat is achtergehouden.

(14/12/2018 @ 03:37)

Traangas in Boedapest bij protesten na aanname 'slavenwet'

In Boedapest zijn donderdagavond een paar duizend demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen wat ze de 'slavenwet' noemen.

Door de wet van premier Viktor Orbà¡n die gisteren is aangenomen, mogen werkgevers hun werknemers 400 uur per jaar laten overwerken.

De demonstranten gingen naar het parlement, blokkeerden een van de bruggen over de Donau en riepen anti-Orbà¡n-leuzen.

Ondanks een oproep om de protesten vredig te laten verlopen, gooiden demonstranten flessen en rookbommen naar agenten, schrijft persbureau AP. De politie gebruikte pepperspray en traangas toen betogers door een politiebarricade braken.

Ook woensdagavond gingen boze demonstranten de straat op.

(14/12/2018 @ 02:04)

Geen toezeggingen, maar sussende woorden voor May op EU-top

Premier May hoopte gisteravond in Brussel extra toezeggingen los te krijgen voor de brexit, maar dat is niet gelukt. De andere Europese regeringsleiders willen niet opnieuw met het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over de voorwaarden van de brexit.

Na afloop van de eerste dag van de top in Brussel laten de regeringsleiders weten dat ze eensgezind achter hun conclusies van vorige maand staan. "Duidelijkere taal is niet denkbaar, deze verklaring grenst aan het juridisch bindende", lichtte premier Rutte de deal toe.

Sussende woorden

Struikelblok blijft daarom de backstop, het vangnet dat in het brexitakkoord is afgesproken om een harde grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland te voorkomen. De afspraak houdt de Britten voorlopig afhankelijk van de EU en stuit daarom op verzet in het Britse parlement. May lichtte de zorgen van de parlementariërs toe op de EU-top.

De regeringsleiders spraken vooral sussende woorden. En om het wantrouwen in het Britse parlement over de Ierse grenskwestie te bezweren, namen ze een tekst aan waarin staat dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil en dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, innige relatie met de Britten willen.

"De discussie in het Verenigd Koninkrijk zit vast op wantrouwen", zei Rutte. "Wat we hier uitspreken is een poging om het wantrouwen weg te nemen. We hebben geen enkel motief om de backstop langer te laten duren. We spreken als beschaafde landen vertrouwen in elkaar uit."

Premier May zei er vertrouwen in te hebben dat er een manier te vinden is waarop de brexitdeal door het Lagerhuis zal worden goedgekeurd. Aan het begin van deze week stelde ze de stemming hierover uit, omdat een meerderheid er fel tegen is.

(13/12/2018 @ 23:38)

Vrouwen zijn gemiddeld iets meer gaan werken

De economische positie van vrouwen is na de crisisjaren weer verbeterd. Tussen 2015 en 2017 groeide het aandeel vrouwen met werk en gingen vrouwen gemiddeld iets meer werken: van 27 naar 28 uur.

Dat is een van de conclusies uit de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vrouwen die nu 37 jaar zijn werken wekelijks gemiddeld drie uur meer dan vrouwen uit eerdere generaties op 37-jarige leeftijd. In 2007 werkte veertig procent van de vrouwen na de geboorte evenveel uren als voor de geboorte. Dat was vorig jaar toegenomen tot zestig procent van de moeders.

"Vrouwen hebben dus steeds vaker al voor hun zwangerschap een deeltijdbaan en die pakken ze weer volledig op na de zwangerschap", zegt onderzoeker Wil Portegijs van het SCP. "Dat kan onder meer omdat er makkelijker gebruik kan worden gemaakt van kinderopvang."

Vaders

Ook verschuiven de opvattingen over opvoeding. "Je hoort toch steeds vaker dat ook vaders goede opvoeders kunnen zijn. Dat dat niet per se alleen de moeder is." Wel zegt ruim de helft van de vrouwen dat ze hun baan weer moeten oppakken voor het geld. "Maar we weten niet of dat meer of minder is dan voorheen", aldus Portegijs.

De groei in het aantal uren dat er wordt gewerkt, lijkt er ook toe te leiden dat steeds meer moeders economisch zelfstandig zijn, als ze zouden scheiden van hun partner. In 2007 was dat 54 procent, nu ligt dat op 66 procent.

(13/12/2018 @ 23:00)

Man met mes op Schiphol gearresteerd

Een man met een mes is vanavond op Schiphol overmeesterd door de marechaussee. Hij uitte bedreigingen naar andere mensen.

Met getrokken vuurwapens wist de marechaussee de man onder controle te krijgen. Daarbij is niet geschoten.

Omdat de man riep dat hij in zijn tas "iets had", is Schiphol Plaza tijdelijk ontruimd geweest voor onderzoek met een hond en een explosievenverkenner. Daarbij is niets aangetroffen.

Wie de man is en waarom hij mensen bedreigde, is niet duidelijk.

Ralph Lemarechal kwam net terug uit Londen toen hij de arrestatie zag gebeuren. Hij maakte onderstaand filmpje:

"Het viel me op dat iedereen zo kalm en rustig bleef", zei hij tegen de NOS. "Er stonden nog best veel mensen in de buurt van de man tijdens zijn arrestatie. Pas later dacht ik wat er gebeurd zou kunnen zijn als hij wel een bom bij zich had gehad."

(13/12/2018 @ 21:46)

Grote brand bij autowerkplaats Veldhoven

In een autobedrijf in Veldhoven heeft een grote brand gewoed. De vlammen sloegen uit het dak. Inmiddels is het sein brand meester gegeven. Het nablussen duurt nog enkele uren.

Er waren een paar explosies te horen van gasflessen die in de loods stonden. De brandweer heeft een NL Alert verstuurd en adviseerde omwonenden ramen en deuren dicht te houden bij rookoverlast. De brandweer zegt dat er geen asbest is vrijgekomen, meldt Omroep Brabant.

Met meerdere blusvoertuigen en hoogwerkers heeft de brandweer het vuur onder controle gekregen.

(13/12/2018 @ 21:14)

Minister Schouten: strijd over fosfaatrechten melkveehouders verhardt

De strijd over de fosfaatrechten voor melkveehouders verhardt, zegt minister Schouten van Landbouw. In een debat met de Tweede Kamer vertelde zij dat er persoonlijke beschuldigingen binnenkomen bij haar en haar ambtenaren.

Bij het Kamerdebat waren tientallen boeren en boerinnen aanwezig. Zij hadden even daarvoor buiten gedemonstreerd tegen het beleid van minister Schouten. Ze droegen protestborden met teksten als "Carola stop, dit beleid is een flop".

Geen hoop

Schouten in het debat: "Ik had deze beker graag aan mij voorbij laten gaan, maar dat kan niet. Het is mijn taak geen hoop te geven als die er ook niet meer is." Want Schouten kreeg een duidelijke boodschap mee van de Europese Commissie: "Nederland moet zich aan de regels voor de fosfaatrechten houden."

De Kamer staat hier wel achter, maar veel Kamerleden maken zich toch zorgen. "De gevolgen zijn heftig en in sommige gevallen schrijnend", zegt SP-Kamerlid Futselaar. "Mensen liggen wakker van de vraag of ze straks crimineel zijn of niet."

Melkveehouders zijn in de problemen gekomen door het fosfaatrechtensysteem dat dit jaar voor het eerst geldt. Boeren moeten fosfaatrechten hebben voor het aantal koeien dat zij hebben en de hoeveelheid mest die die produceren.

Veel boeren hebben koeien naar de slacht moeten brengen omdat zij er te veel hadden. Hebben zij net nieuwe stallen gebouwd voor meer koeien, maar niet de benodigde fosfaatrechten, dan komen zij in financiële problemen. De investering verdienen zij niet meer terug.

Daarnaast zijn zij ook in overtreding en kunnen zij vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. GroenLinks-Kamerlid Bromet: "Boeren zien nog maar twee scenario's: of failliet gaan of naar de gevangenis." Dat laatste zal niet snel gebeuren, omdat zij in eerste instantie een boete krijgen.

Achterstanden bezwaarschriften

Duizenden melkveehouders zijn in beroep gegaan tegen het besluit over de hoeveelheid fosfaatrechten zij toegewezen kregen. Maar zij hebben daar nog geen uitsluitsel over gekregen. De instantie die die bezwaarschriften moet behandelen, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft grote achterstanden.

CDA-Kamerlid Geurts en de meeste van zijn collega's willen dat er coulant wordt omgegaan met boeren die nog midden in een bezwaarprocedure over hun fosfaatrechten zitten. De minister heeft toegezegd dat zij dat met haar collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal bespreken, maar invloed uitoefenen op het Openbaar Ministerie mag zij niet.

Overigens leidt het strenge beleid wel tot resultaat. De meerderheid van de melkveehouders heeft toch nog kunnen voldoen aan de norm. De kans bestaat dat Nederland nu onder het plafond blijft van de hoeveelheid fosfaat die volgens de Europese normen mag worden uitgestoten.

(13/12/2018 @ 21:02)

Nederlandse juf in de race voor wereldwijde lerarenprijs

Lerares Daisy Mertens van basisschool De Vuurvogel in Helmond is genomineerd voor de Wereld Lerarenprijs. De prijs is bedoeld voor een uitzonderlijke leraar die een opvallende bijdrage heeft geleverd aan het vak.

Mertens werd in 2016 gekozen tot beste leraar van Nederland en nu heeft een oud-docent van de lerarenopleiding Pabo haar voorgedragen voor de wereldprijs.

Op haar school zitten zo'n 440 leerlingen met dertig verschillende nationaliteiten. Veel leerlingen kampen met leer- en taalachterstanden en Mertens was na haar opleiding bewust naar zo'n school op zoek. Ze geeft de leerlingen in groep 7 individuele leerdoelen en projecten, waarbij ze bijvoorbeeld een eigen duurzaam pretpark mogen bedenken.

De leerlingen van juf Daisy vinden het meer dan terecht dat ze genomineerd is:

Zenuwachtig

Na een interview met de organisatie van de prijs, in 2015 opgericht door een Indiase miljardair, is Mertens geselecteerd tot de vijftig genomineerden. "Ik was wel een beetje zenuwachtig, want het was in het Engels. Ik had er van tevoren over na kunnen denken en dat heb ik nog even doorgenomen. Ik had er wel een goed gevoel bij", zegt de juf.

Haar droom is dat directeuren meer tijd krijgen om met kinderen in gesprek te gaan over hoe het onderwijs nog beter kan.

Nederlander Jasper Rijpma werd twee jaar geleden ook genomineerd. Hij haalde toen de top-10 niet.

De winnaar wordt in maart bekendgemaakt. Hij of zij krijgt 1 miljoen dollar. Het geld moet besteed worden aan een onderwijsproject.

(13/12/2018 @ 21:02)

Pinkpop blijft toch driedaags festival in plaats van vier

De vijftigste editie van Pinkpop duurt gewoon drie dagen. Het festival in Landgraaf zou deze keer mogelijk vier dagen duren, omdat het de vijftigste keer is, maar er is geen geschikte hoofdact gevonden voor een extra dag, zegt de organisatie tegen 1Limburg.

De extra dag was alleen bedacht om de jubileumeditie wat langer te laten duren. De komende jaren duurt het festival sowieso gewoon drie dagen.

Pinkpop is van 8 tot en met 10 juni. Onder meer Fleetwood Mac, Mumford & Sons, Tenacious D, George Ezra en Nu of Nooit-winnaar Mt. Atlas staan dan op het podium. De hele line-up wordt over een paar maanden pas bekend.

(13/12/2018 @ 20:58)

Verdachte aanslag kerstmarkt Straatsburg gedood

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt is bij een schotenwisseling door de politie doodgeschoten. Dat is gebeurd in de wijk Neudorf in Straatsburg waar hij voor het laatst gezien is toen hij zich er dinsdag na de aanslag met een taxi liet afzetten. Er zijn zeker drie schoten gehoord.

In de wijk was een grote politieactie gaande om de dader te vinden. Ook hing er een politiehelikopter in de lucht en waren er veel sirenes te horen.

Pakhuis

Volgens NOS-correspondent Frank Renout "is de dader gevonden, niet ver van de plek waar hij heeft toegeslagen". De 29-jarige Cherif Chekatt hield zich volgens de Franse televisie verborgen in een pakhuis en was daar gezien door buurtbewoners die de politie daarover tipten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner zei dat een speciale politie-eenheid de verdachte om 21.00 uur op straat zag lopen. "De man voldeed aan het signalement dat van de verdachte was gegeven. Toen de agenten hem wilden aanhouden, draaide de man zich om en begon te schieten. De agenten schoten terug en daarbij is hij gedood."

Eerder vandaag was er in Neudorf ook al een grote politieactie, die na twee uur werd stopgezet. Er werd niemand gearresteerd.

Bij de aanslag loste Chekatt schoten in de buurt van een kerstmarkt. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Anderen verwondde hij met een mes. Vandaag werd bekend dat een derde slachtoffer is overleden. Een aantal mensen ligt nog in het ziekenhuis, sommigen zijn er slecht aan toe.

De man is een bekende van politie en justitie en staat bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerd en gewelddadig. In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland heeft hij in totaal 27 veroordelingen op zijn naam staan.

De kerstmarkt waar de aanslag plaatsvond gaat morgen weer open.

(13/12/2018 @ 20:23)

Meer dan 40 Toearegs in Mali gedood door aanvallers op motoren

In Mali hebben aanvallers op motoren de afgelopen week meer dan veertig Toearegs gedood in de regio Menaka in het noordoosten van het land. De gewapende aanvallers reden op motoren door enkele kampen van de Toearegs en openden het vuur op de bewoners.

De identiteit van de aanvallers is niet bekend en niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De verdenking gaat uit naar leden van het Fulani-volk. In het gebied zijn regelmatig conflicten tussen de nomadenvolkeren Toearegs en Fulani's, die elkaar beconcurreren op land en water. Eerder deze maand werden 15 Fulani's gedood bij een aanval op hun dorp. Daar werden toen de Toearegs van verdacht.

Ook jihadistische groepen zijn actief in Mali en zij maken graag gebruik van de problemen tussen de volkeren. Moslimextremisten grepen in 2012 de macht in het noorden van Mali, waarop Frankrijk militair ingreep. Later volgde een VN-missie om het land te stabiliseren. Ook Nederland doet hieraan mee.

(13/12/2018 @ 19:43)

84-jarige oud-worstelkampioen werkt indringer de deur uit

Een 84-jarige man uit Amstelveen heeft afgelopen weekend een indringer zijn woning uit gewerkt. De man is oud-worstelkampioen.

Gerry werd in de nacht van zaterdag op zondag wakker van de deurbel. Hij dacht dat er misschien een vriend van hem voor de deur stond. Toen bleek dat het een indringer was, probeerde hij hem weg te jagen.

Maar de man weigerde dat en wilde binnenkomen. "Toen gaf ik hem een paar hoeken", zegt Gerry tegen NH Nieuws. "Hij kreeg er twee, misschien wel drie. Bam, bam, bam!"

Rochelen en kreunen

De man gaf niet op en wist alsnog binnen te komen en daarom pakte Gerry hem beet. "Ik was zelf kapot, maar ik zag hem helemaal verslappen en hoorde hem rochelen en kreunen."

Uiteindelijk wist Gerry de overvaller naar buiten te werken. "Dat hij niet in één keer is neergegaan, daar ben ik gewoon boos over. Terwijl ik wist hoe hard ik geslagen had. Maar het is goed afgelopen, dus ik denk dat hij het niet snel weer probeert."

Ook Gerry raakte gewond. Op een foto die de politie deelt zijn wonden op zijn arm te zien. De verdachte is opgepakt.

(13/12/2018 @ 19:37)

Aanpassingen Stint 'goed te doen', toch kan de weg op gaan maanden duren

De Stint is te onveilig om deel te nemen aan het verkeer, concludeerde TNO vandaag. De fabrikant moet de elektrische bolderkar verbeteren. Omdat er ook nieuwe wetgeving nodig is, kan het nog wel even duren voordat je weer een Stint op de weg ziet.

In het TNO-rapport staat onder meer dat de rem van het voertuig niet krachtig genoeg is en dat dat de automatische parkeerrem kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het ontbreken van een zitplaats vergroot de kans dat de bestuurder valt. Ook kan de Stint kan bij technische problemen plotseling oncontroleerbaar versnellen.

Nieuw prototype

De fabrikant wilde nog niet inhoudelijk reageren op het rapport en eerst alle bevindingen bestuderen. Eerder had directeur Edwin Renzen al gezegd dat hij werkt aan een verbeterde versie van de Stint. Een die voldoet aan alle normen en Europese regelgeving. Mogelijk zou er in februari een prototype klaar zijn voor keuring.

Hoogleraar autotechniek Maarten Steinbuch, van de Technische Universiteit Eindhoven, denkt dat de benodigde aanpassingen "technisch goed te doen" zijn. Het TNO-rapport is volgens hem immers in overeenstemming met de Europese regels voor dit soort voertuigen. En die regels houdt de fabrikant naar eigen zeggen al aan bij het ontwerp voor de verbeterde Stint.

"De aanbevolen aanpassingen zijn dus redelijk snel te ontwerpen en te keuren. Technisch gezien zou de Stint in april weer de weg op kunnen. Maar ik vermoed dat er vertraging zal ontstaan, omdat de overheid nu, heel begrijpelijk, heel voorzichtig is om dit soort voertuigen toe te laten op de openbare weg."

Onduidelijke regels

Sinds het Stint-ongeluk in Oss afgelopen september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, ligt de voertuigklasse van 'bijzondere bromfietsen' onder een vergrootglas. Daaronder vallen ook segways, e-bikes en hoverboards. Fabrikanten en verzekeraars zeggen tegen Nieuwsuur dat de huidige regels te onduidelijk zijn.

Minister Van Nieuwenhuizen wil nieuwe eisen opstellen voor deze voertuigcategorie. Adviezen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vormen de basis voor het nieuwe toetsingskader. De minister wil uiterlijk februari een voorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Zomer 2019

Hoogleraar Steinbuch verwacht daarentegen dat het tot begin zomer 2019 duurt voordat de nieuwe eisen wettelijk zijn vastgelegd. Omdat alle betrokken instanties uiterst zorgvuldig te werk willen gaan en er veel stappen te nemen zijn.

"Ik zou willen dat het sneller zou kunnen. Maar het kan niet zomaar een goedkeuring zijn voor een aangepaste bromfiets, bij wijze van spreken. Er moet écht iets gezegd worden over de eisen en regels voor dit soort voertuigen."

(13/12/2018 @ 19:03)

Al veroordeelde seriemoordenaar VS krijgt weer levenslang

Een 78-jarige Amerikaan die al een levenslange gevangenisstraf uitzit voor drievoudige moord, is opnieuw veroordeeld tot levenslang voor de moord op een vrouw in 1994. Onderzoekers hebben vastgesteld dat hij ook nog 32 andere moorden heeft gepleegd. Zelf zegt hij in totaal zo'n 90 mensen te hebben omgebracht.

Samuel Little kreeg in 2014 al straffen voor de moord op drie vrouwen aan het eind van de jaren 80. Dit jaar heeft hij nog eens tientallen moorden bekend, gepleegd sinds 1970, verspreid over twintig verschillende staten. Volgens de autoriteiten bevatten zijn bekentenissen vaak zoveel details, dat ze "griezelig" waren.

Natuurlijke dood

Naar aanleiding van die bekentenissen zijn oude zaken heropend om te onderzoeken of er een verband is met Little. Kort geleden werd de dood van een vrouw in Knoxville in 1975 ook met Little in verband gebracht. In eerste instantie werd aangenomen dat ze een natuurlijke dood was gestorven, ook al was de vrouw toen ze werd gevonden half naakt en zat ze onder de blauwe plekken.

Volgens Reuters had Little het vooral voorzien op kwetsbare vrouwen die werkten in de prostitutie of kampten met een drugsverslaving. Als voormalig bokser zou hij de vrouwen knock-out hebben geslagen voordat hij ze vermoordde. Omdat de vrouwen geen steek- of schotwonden hadden, zouden veel moorden zijn geclassificeerd als ongelukken, overdoses of een natuurlijke dood.

(13/12/2018 @ 18:45)

Europa verlengt economische sancties tegen Rusland

De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. De 28 regeringsleiders hebben daar unaniem mee ingestemd.

Voor aanscherping van de sancties om de Russische acties tegen Oekraïne in de Zee van Azov was niet voldoende steun binnen de Europese landen.

De sancties die nu worden verlengd, werden in 2014 opgelegd na de steun van Moskou aan pro-Russische rebellen in Oekraïne en annexatie van de Krim. De maatregelen blijven van kracht zolang Rusland de afspraken uit het Minsk-vredesplan niet naleeft. Volgens voorzitter Tusk van de Europese Raad is er op dat gebied geen enkele vooruitgang.

(13/12/2018 @ 18:09)

YouTube verwijdert in jaar 30 miljoen ongewenste video's

Op YouTube wordt er een constante strijd gevoerd met ongewenste video's. Uit cijfers die het videoplatform met de NOS heeft gedeeld blijkt nu dat er in een jaar tijd ruim 30 miljoen ongewenste video's zijn verwijderd.

In het afgelopen kwartaal zijn in totaal 58 miljoen video's verwijderd. Daarvan ging het om 7,8 miljoen ongewenste video's. Het totaalaantal ligt veel hoger omdat YouTube na drie overtredingen een volledig kanaal verwijdert. Dan verdwijnen dus ook video's die wel voldoen aan de richtlijnen.

Sinds oktober vorig jaar publiceert het videoplatform rapporten over het verwijderen van video's. Het videoplatform begon hiermee nadat het moderatiebeleid vorig jaar onder vuur had gelegen. Dit kwam onder meer doordat er advertenties stonden bij video's waar schaars geklede kinderen in te zien waren en waar seksueel getinte reacties onder stonden. Dat leidde tot geschokte reacties bij bedrijven en het weghalen van advertenties op YouTube.

Wat in het rapport met name opvalt is in hoeverre YouTube afhankelijk is van technologie. Het bedrijf zet fors in op het gebruik van kunstmatige intelligentie om video's tegen tegen te houden, het liefst voordat ze door iemand worden gezien. Het gaat dan bijvoorbeeld om beelden die pornografie of geweld bevatten.

1,5 miljoen video's gemeld door mensen

Het bedrijf meldt dat inmiddels ruim 80 procent van de verwijderde video's werd gesignaleerd door de automatische systemen, waarvan driekwart nul weergaven had toen ze werden verwijderd. Maar gebruikers blijven nodig: het afgelopen kwartaal werden door gebruikers gezamenlijk 1,5 miljoen video's gemeld.

YouTube is niet het enige bedrijf dat werkt met kunstmatige intelligentie om ongewenste video's tegen te gaan. Facebook zet hier ook op in en zegt dat het heel belangrijk is. Experts zetten wel vraagtekens bij de afhankelijkheid hiervan. De vrees is dat deze systemen, zeker bij video's die niet één oogopslag tot een bepaalde categorie toebehoren, fouten maken.

Zo wordt volgens de platforms 99 procent van de terreurpropaganda door de slimme computers tegengehouden, maar haatzaaiende boodschappen zijn lastiger automatisch te signaleren.

Ook is er veel kritiek op YouTubes beleid rondom complottheorievideo's. De topman van YouTubes moederbedrijf Google, Sundar Pichai, werd er afgelopen dinsdag naar gevraagd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Aanleiding was een onderzoek van The Washington Post, waaruit blijkt dat er nog altijd veel van dat soort video's rondgaan.

"Dit is iets waar we meer aan moeten doen", erkende Pichai. "We doen dit op individueel niveau." Begin dit jaar kondigde YouTube aan bij video's naar Wikipedia te zullen linken voor extra context. Later kwam daarbij dat het bedrijf bij breaking news video's ook betrouwbare nieuwsbronnen wil uitlichten.

(13/12/2018 @ 17:13)

Gordijn van vallende sterren vanavond: 'Het is spectaculair'

Vanavond om 20.00 uur begint een heus spektakel in de lucht: de jaarlijkse meteorenzwerm Geminiden. In het begin zijn er zo'n twintig vallende sterren per uur zien, en elk uur worden het er meer.

Volgens John Heise, emeritus hoogleraar van de Universiteit Utrecht en astrofysicus, zijn de omstandigheden bijna perfect, omdat de maan 's nachts snel ondergaat en er een heldere hemel wordt verwacht. "Er is niets wat je tegenhoudt, alleen de kou, maar daar kun je je tegen kleden."

Hij adviseert mensen om een donkere plek op te zoeken en vervolgens lekker in een luie stoel achterover te zitten. "Het is nogal hoog aan de hemel te zien. Ga weg van de lantaarnpalen en achtergrondlichten. Hoe donkerder, hoe beter, hoe meer je ziet", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co.

Zandkorreltjes

De Geminiden zijn uiterst kleine zandkorreltjes van minder dan een millimeter groot die in de dampkring verbranden. Ze zijn afkomstig van een planetoïde die in de baan rond de zon draait. Het rotsblok laat een spoor van korreltjes achter zich (vergelijkbaar met de dampwolk achter een vliegtuig) en die deeltjes komen met een gigantische snelheid af op de aarde.

Het resultaat: snelle flitsen die lijken te vertrekken vanaf het sterrenbeeld Tweelingen. "Daar komt het vandaan en ze schieten links en rechts alle kanten op. Ze komen uit een punt, dus je weet waar je moet kijken. Je ziet snelle flitsen, het is spectaculair", zegt Heise.

Je kunt de vallende sterren met het blote oog zien en om te kijken waar ze naartoe schieten is een breed gezichtsveld handig. Extra hulpmiddelen, zoals een telescoop, zijn niet dus nodig.

(13/12/2018 @ 16:49)

Rechter verbiedt acties bij PostNL in december

Vakbond FNV mag de komende weken geen stakingen organiseren bij PostNL. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een kort geding dat het postbedrijf had aangespannen tegen de FNV.

PostNL was bang dat acties in de drukke decembermaand tot "onevenredige schade en risico's" zouden leiden. Ze zouden leiden tot miljoenen euro's aan schade. Ook was er vrees voor ernstig gedupeerde consumenten door vertraging van post en pakketjes.

Ook zijn acties bij de pakketdienst volgens PostNL prematuur, omdat er nog wordt onderhandeld. Om die reden stond FNV ook alleen. Drie andere bonden zagen niets in acties.

PostNL blij

"Wij zijn tevreden met deze uitspraak", aldus een woordvoerder van PostNL. "We roepen de FNV op om zo snel mogelijk terug te komen aan de onderhandelingstafel, zodat we zo snel mogelijk tot een cao-akkoord kunnen komen."

Ger Deleij, bestuurder van FNV Publiek Belang, is het oneens met de uitspraak. "PostNL lijkt nu zijn zin te krijgen, maar hiermee zijn de onvrede en onrust zeker niet van de baan. Veel werknemers beschouwen deze stap van PostNL als een onaanvaardbare vorm van intimidatie die niet past bij een bedrijf dat zich altijd als sociaal profileert."

(13/12/2018 @ 16:47)

Dernière mise à jour : 14/12/2018 @ 03:35
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette