Texte à méditer :  L’intelligence en politique consiste à dire à l’avance ce qui va arriver demain, la semaine prochaine, le mois prochain et l’an prochain. Et d’avoir ensuite l’intelligence d’expliquer pourquoi cela ne s’est pas produit.    Winston Churchill
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

25 Septembre 2020

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Hermann


C'était aussi un 25 / 9
1989

La 448ème et dernière fusée s'envole de Cap Canaveral. Place aux navettes spatiales.


Né(e) un 25 / 9 / 1969
Catherine Zeta-JonesCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Biodiversiteit hoger op de agenda in financiële sector

Een deel van de financiële sector gaat zich meer inzetten voor biodiversiteit. 26 financiële instellingen, waaronder 11 Nederlandse, zeggen dat vandaag toe op een congres over het verlies aan natuur.

Onder meer ASN, Rabobank, Aegon, Robeco en HSBC beloven zelf een bijdrage te leveren via hun kredietverlening en investeringen. Daarnaast roepen ze regeringsleiders op om natuurverlies tegen te gaan. Het is de eerste keer dat op deze manier een oproep wordt gedaan voor biodiversiteit.

De instellingen willen eerst de omvang van het probleem en de impact van maatregelen in kaart brengen. Bedrijven met te weinig oog voor biodiversiteit worden daarop aangesproken. Op langere termijn wordt het voor bedrijven die natuurverlies veroorzaken lastiger, of zelfs niet meer mogelijk, om financiering te krijgen.

Ook eigenbelang

Nederlandse financiële instellingen hebben voor 510 miljard euro aan financieringen uitstaan, die mogelijk risico lopen als gevolg van biodiversiteitsverlies, schreven De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving in juni.

Als voorbeeld wordt de bestuiving van voedselgewassen genoemd. Wanneer bijen verdwijnen, kunnen problemen ontstaan in de landbouw.

(25/09/2020 @ 05:49)

Wekdienst 25/9: Presentatie nieuwe bondscoach • 40e editie Nederlands Film Festival

Goedemorgen! Vandaag wordt Frank de Boer gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Oranje, zijn er klimaatacties in Amsterdam en gaat de veertigste editie van het Nederlands Film Festival van start.

Terwijl het langs de Belgische kust stormt, waait het hier alleen in Zeeland stevig. Verder wisselen zon en wolken elkaar af. De zon schijnt het meest in het noorden, terwijl in het zuiden en langs de westkust vaker regen valt. Het wordt ongeveer 15 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Frank de Boer wordt gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Oranje bij de KNVB in Zeist. De 50-jarige De Boer is de opvolger van Ronald Koeman, die afgelopen zomer naar FC Barcelona vertrok. Om 12.55 uur houdt de KNVB een persconferentie, die is live te volgen op NPO 1 en de site en app van de NOS. In de Tweede Kamer wordt 75 jaar vrijheid gevierd: het is precies 75 jaar geleden dat het parlement voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer vergaderde. Een kwart van de toen nog honderd Tweede Kamerleden keerde niet terug in de bankjes: sommige waren overleden, andere hadden ontslag genomen of waren niet meer welkom omdat ze hadden gesympathiseerd met de Duitsers. De herdenkingsbijeenkomst in de Tweede Kamer is vanaf 15.00 uur te volgen op tweedekamer.nl en wordt om 17.30 uur uitgezonden op NPO Politiek. Een collectief van klimaatactiegroepen gaat opnieuw actievoeren, onder meer in Amsterdam. Er staan acties gepland bij de Lutkemeerpolder, de biomassacentrale in Diemen en het Homomonument. De acties zijn onderdeel van een wereldwijd protest tegen klimaatverandering. De veertigste editie van het Nederlands Film Festival gaat van start. Vanwege de coronacrisis vindt deze editie vooral online plaats. De opening, waar cultuurminister Van Engelshoven bij is, is wel fysiek in Utrecht. Bulado, van regisseur Eché Janga, is de openingsfilm.

Wat heb je gemist?

In Utrecht is een proef met een 'corona-snelteststraat' van start gegaan. Het UMC hoopt er daarmee achter te komen hoe betrouwbaar de sneltests zijn. De onderzochte test ziet eruit als een soort zwangerschapstest en geeft binnen vijftien à  twintig minuten resultaat. Mensen die meedoen met de proef van het UMC, krijgen tijdens het onderzoek ook een normale coronatest (de PCR-test). De onderzoekers leggen de uitslagen vervolgens naast elkaar.

Komende weken gaan ook andere ziekenhuizen proeven doen met sneltests. Als daaruit blijkt dat deze betrouwbaar zijn, hoopt het kabinet dat de tests vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.

Ander nieuws uit de nacht:

Levensverwachting weer toegenomen, maar corona kan zorgen voor daling: Voor mannen is de levensverwachting het afgelopen jaar met vier maanden toegenomen tot 80,5 jaar. Vrouwen kregen er drie maanden bij, hun levensverwachting is nu 83,6 jaar. Meer shoppers en online aankopen in eerste half jaar door corona: In die periode werd ruim 12 miljard uitgegeven aan online aankopen, een recordbedrag. Vooral de webshops van doe-het-zelfzaken en tuinwinkels waren populair. Rio de Janeiro stelt carnavalsoptocht uit: De organisatie achter de optocht in februari zegt dat het door het coronavirus onmogelijk is om de veiligheid te waarborgen. Over het hele carnavalsfeest en de straatfeesten moet de gemeente nog een besluit nemen.

En dan nog even dit:

Fijne dag!

(25/09/2020 @ 04:58)

Met worst en rookvlees ging de Tweede Kamer 75 jaar geleden weer aan het werk

Vijf jaar en ruim vier maanden duurde de stilte in wat nu de Oude Zaal van het Binnenhof heet. Op 25 september 1945, vandaag 75 jaar geleden, opende de voorzitter de vergadering van de Tweede Kamer weer na jaren van Duitse bezetting.

"Ontwaakt als Doornroosje", kopte De Maasbode. En in de woorden van de voorzitter: "Nu de Staten-Generaal, zij het onder zeer beperkende voorwaarden, tot nieuw leven zijn gewekt, vertrouw ik dat het al te lang onderbroken parlementaire regiem, op korten termijn weder tot volledige gelding zal geraken."

Voorzitter Joop van Schaik was dezelfde die op 10 mei 1940 - die ochtend was Duitsland Nederland binnengevallen - de vergadering voor onbepaalde tijd had geschorst met de woorden: "Wij, vertegenwoordigers uit het volk, protesteren uit het diepste van ons hart en met de meeste felheid tegen de gruweldaad aan ons land en zijne inwoners bedreven."

Lege bankjes

De voorzitter was dezelfde, maar een kwart van de honderd parlementariërs keerde niet terug in de bankjes. In de tussenliggende jaren waren er parlementariërs overleden - zo pleegde het Joodse Kamerlid Bob van Gelderen zelfmoord met zijn gezin kort na de inval en werd de eveneens Joodse Alida de Jong vermoord in Sobibór.

Ook had een aantal ontslag genomen, en waren sommigen niet meer welkom omdat ze hadden gesympathiseerd met de Duitsers, onder wie vanzelfsprekend de drie NSB-Kamerleden.

Dat het parlement weer bijeen kwam, gold als overwinning op de bezetter en op de oorlog in het algemeen, maar de Tweede Kamer was wel gemankeerd. Naast dat slechts driekwart was overgebleven, was hun mandaat ook nog eens verlopen, legt Carla Hoetink uit. De parlementair historicus schreef een boek ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid en herstel van de Tweede Kamer.

"Die Tweede Kamerleden hebben geen recht van spreken meer, vonden veel mensen", zegt Hoetink. Ruim acht jaar eerder in 1937 waren de verkiezingen geweest, hun termijn liep dus eigenlijk maar tot 1941. "Het deed ietwat vreemd aan déze Tweede Kamer door haar voorzitter, mr. Van Schaik, als 'volksvertegenwoordiging' te horen betitelen", schreef de communistische verzetskrant De Waarheid daags na de heropening.

Het verzet

En dan was er ook de kritiek dat de 'oude Kamerleden' te weinig hadden gedaan om de economische crisis in de jaren 30 het hoofd te bieden, evenals de opkomst van het fascisme. Ook klonk de roep om verzetsleden een stem te geven in het parlement. "Het verzet zou de stemming in het bevrijde Nederland het best begrijpen", was het idee, stelt Hoetink.

Het noodkabinet onder leiding van premier Schermerhorn had een tijd gedubd over de vraag of dit parlement wel moest terugkeren. Het land moest worden opgebouwd - dat ging boven alles - dus wilde het kabinet zo slagvaardig mogelijk van start gaan. "Het was een noodsituatie", zegt Hoetink.

Zo ging het eraan toe op die eerste dag:

Uiteindelijk besloot het kabinet toch dat de Kamer weer bijeen moest komen, al was het maar om de regering democratische legitimatie te geven. Maar de Kamerleden kregen slechts een taak: zo snel mogelijk de resterende groene bankjes weer te vullen.

Twee maanden na de eerste vergadering was het rond: er waren weer honderd leden. Bij de selectie was gehoor gegeven aan de vernieuwingswens, vertelt Hoetink. "Fracties kozen zelf wie ze wilden, maar bijna alle nieuwe leden hadden wel een rol gespeeld in het verzet."

Rookvlees, worst en kaas

Eind november was de presentatie van de aangevulde en dus complete Staten-Generaal. In tegenstelling tot 25 september kwam koningin Wilhemina dit keer wél naar het Binnenhof. Hoetink: "Een feestelijk karakter werd bij de echte eerste vergadering niet gepast geacht, omdat de Kamer niet 'volwaardig' was."

Evenwel was het voor veel betrokkenen exact 75 jaar geleden wél een feestelijke dag. Kamerlid L.G. Kortenhorst schreef in zijn dagboek dat er veel vreugde was over het weerzien en over "het begin van herstel der normale verhoudingen".

En ook belangrijk in het door schaarste getroffen Nederland: "Het buffet der Kamer is goed voorzien van zalige broodjes met rookvlees, worst en kaas. Alles zonder bon."

(25/09/2020 @ 04:19)

Meer shoppers en online aankopen in eerste half jaar door corona

Nederlanders hebben in de eerste zes maanden van dit jaar vaker online aankopen gedaan. Vooral in de maanden april, mei en juni waren er honderdduizenden klanten meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging Thuiswinkel.org. Die schrijft de ontwikkelingen toe aan de gevolgen van het coronavirus. De verwachting is dat deze trend de komende maanden aanhoudt.

In totaal werd in de eerste half jaar ruim 12 miljard euro uitgegeven aan online aankopen, een recordbedrag. De sterke groei in het tweede kwartaal zit vooral in de verkoop van producten, die steeg met 52 procent. Daartegenover staat een zeer grote daling van de verkoop van diensten, zoals vakantiereizen, accommodaties en tickets, met 45 procent.

800.000 nieuwe e-shoppers

"Veel mensen moesten thuisblijven en bezochten webwinkels voor hun aankopen, met veel nieuwe online kopers en een hoger besteed bedrag per koper tot gevolg", zegt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. In het tweede kwartaal waren er 800.000 meer e-shoppers dan een jaar geleden.

Jongen denkt dat de stijging blijvend is. "De mensen hebben online winkelen ontdekt en zijn door corona over een drempel geholpen. Bijna een miljoen mensen deden voor het eerst online aankopen en we zien dat minimaal de helft blijft hangen."

Doe-het-zelfzaken

De grootste groei in online aankopen werd geboekt bij doe-het-zelfzaken en tuinwinkels (plus 121 procent) en woonwinkels (plus 105 procent). Ook de sport, recreatie- en buitenwinkels deden goede zaken.

Thuisblijven en thuiswerken leidden ook tot meer online boodschappen bij supermarkten en eetwinkels. Consumenten besteedden voor ruim 700 miljoen euro, een stijging van 69 procent.

(25/09/2020 @ 04:00)

Eerste proef met snelteststraat van start: corona-uitslag binnen een kwartier

In Utrecht is het afnemen van corona-sneltesten in een teststraat van start gegaan. Het is een proef van het UMC, in de hoop erachter te komen hoe betrouwbaar de testen zijn. Als uit de onderzoeken blijkt dat de sneltesten goed genoeg zijn, hoopt het kabinet dat ze vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.

Mensen die de sneltest doen, krijgen tijdens het onderzoek ook een normale coronatest. De onderzoekers leggen de uitslagen vervolgens naast elkaar. Het is voor het eerst dat corona-sneltesten grootschalig worden ingezet in een teststraat. Komende weken volgen ook proeven in andere ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC.

Op dit moment gebruiken de testraten in Nederland PCR-tests om vast te stellen of mensen besmet zijn met het coronavirus. Die test toont het genetische materiaal van het coronavirus aan. Virologen en microbiologen noemen deze test de gouden standaard omdat hij zeer gevoelig is. "De PCR-test toont al bij een beetje virus in het lichaam aan dat er sprake is van een corona-infectie" zegt microbioloog Rob Schuurman. "Maar het proces dat de PCR-test in het laboratorium aflegt duurt wel lang, van begin tot eind ongeveer vijf uur."

'Een soort zwangerschapstest'

De hoop is dat sneltesten uitkomst kunnen bieden. Niet als vervanging van de PCR-test, maar bijvoorbeeld om snel onderscheid te maken tussen mensen die het virus zeker hebben en mensen die alsnog een PCR-test moeten krijgen. Ook kunnen sneltesten nuttig zijn om in kaart te brengen of het virus rondgaat op bepaalde plekken, is de gedachte.

In onderstaande video legt microbioloog Rob Schuurman uit hoe de sneltest van het UMC Utrecht werkt:

Er zijn verschillende soorten sneltesten op de markt. Bij het onderzoek in het UMC Utrecht gebruiken ze de antigeen-sneltest. Volgens Schuurman kijkt de test, die eruit ziet als een soort zwangerschapstest, naar stukjes eiwit die typisch zijn voor de eiwitmantel van het coronavirus. Het resultaat is er binnen 15 à  20 minuten.

Volgens de onderzoekers moet uit de proef blijken voor welke mensen de sneltest nuttig kan zijn. Schuurman: "We weten van deze antigeen-testen dat ze minder gevoelig zijn. Maar nu willen we weten bij welk deel van de geïnfecteerde mensen we het coronavirus wél kunnen aantonen, en bij welk deel niet."

Schuurman is positief gestemd over de inzetbaarheid: "Op dit moment hebben we veel mensen in Nederland met een acute infectie. Dat betekent meestal dat ze veel virusdeeltjes bij zich dragen. Bij hen kunnen we de sneltest waarschijnlijk goed gebruiken om aan te tonen of ze het virus hebben."

Logistieke operatie

Eerder deze week zei de GGD dat dagelijks 10.000 mensen moeten wachten om te kunnen worden getest, en dan is het soms ook nog langer dan 48 uur wachten op het resultaat. De vraag naar coronatesten is groot en dus groeit de behoefte naar een goede sneltest.

Toch waarschuwt Schuurman dat bij het uitvoeren van sneltesten ook een hele logistieke operatie hoort. "Deze test moeten we per patiënt inzetten, terwijl we de PCR-test met bijna honderd tegelijk kunnen onderzoeken. Voor die sneltesten hebben we dus een hele andere organisatie nodig", zegt de microbioloog. Voordeel is wel dat er minder scholing nodig is om de test uit te kunnen voeren, dan de huidige PCR-test.

De proef van het UMC Utrecht met het afnemen van de sneltesten duurt ongeveer drie weken. Daarna moet duidelijk worden of de sneltesten geschikt zijn voor grootschaliger gebruik.

(25/09/2020 @ 03:59)

Levensverwachting weer toegenomen, maar corona kan leiden tot daling

De levensverwachting is in Nederland het afgelopen jaar voor mannen met 4 maanden toegenomen tot 80,5 jaar en voor vrouwen met 3 maanden tot 83,6 jaar. Toch zou de jaarlijkse toename van de levensverwachting weleens gedwarsboomd kunnen worden door het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuw onderzoek. Beleidsmakers gebruiken de cijfers van de levensverwachting om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.

De toegenomen levensverwachting in 2019 met 4 maanden voor mannen en 3 maanden voor vrouwen is hoger dan gemiddeld in de zeven voorgaande jaren. Toen lag de toename op respectievelijk 2 maanden en 1 maand.

In vergelijking met de gemiddelde levensverwachting in de EU ligt die van de Nederlandse vrouw 4 maanden lager, van de Nederlandse man ligt het gemiddelde juist 2 jaar hoger.

Meer sterfte

De levensverwachting stijgt tot nu toe elk jaar, maar de hogere sterfte door het coronavirus kan er mogelijk toe leiden dat de levensverwachting dit jaar niet verder stijgt en misschien zelfs daalt.

In het voorjaar van 2020 zijn er meer mensen dan gemiddeld overleden als gevolg van het coronavirus, naar schatting bijna 9000 meer, denkt het CBS. Het effect hiervan op de levensverwachting is nog niet duidelijk en hangt af van de ontwikkelingen in de rest van het jaar.

Het CBS heeft een paar scenario's berekend. Bij een hogere sterfte in het voorjaar, maar minder doden in het najaar, zal de levensverwachting in 2020 naar verwachting ongeveer hetzelfde zijn als die in 2019. Maar bij een hogere sterfte in het najaar zal de levensverwachting met een paar maanden dalen. In een zwart scenario, bij een tweede golf met dubbel zoveel sterfte, zal de levensverwachting dalen met ongeveer een jaar, naar het niveau van 2010.

(24/09/2020 @ 22:01)

Baggeraars halen tientallen explosieven uit Muidertrekvaart

Al een paar weken wordt er in Muiden druk gebaggerd in de Muidertrekvaart. Aan het water stond jarenlang een kruitfabriek, waardoor er in het water veel explosieven liggen die niet zijn ontploft. Omdat er op het terrein van de fabriek een nieuwe woonwijk wordt gebouwd, vindt de gemeente Gooise Meren het nu tijd om de vaart op te schonen.

Die explosieven zijn waarschijnlijk in het water beland bij transport, maar ook de vele ontploffingen in de kruitfabriek leidden ertoe dat de munitie overal naartoe werd geslingerd. Vooral op de plek van de grootste ontploffing, in 1947, halen de baggeraars het ene na het andere explosief omhoog, meldt NH Nieuws.

Met de komst van de nieuwe woonwijk zal er in de toekomst ook meer gerecreëerd worden in het water. "Dat betekent ook dat het risico dat er een explosief wordt gevonden door vissers of zwemmers gaat toenemen. De gemeente vindt dat niet veilig, dus willen we alle explosieven uit de Muidertrekvaart hebben", zegt projectleider Meindert Heemstra. "Als je er met een schep tegen een explosief aankomt en er ontstaat een vonkje of wat dan ook, dan kan dat gevaar opleveren."

Grote kluis

De gemeente heeft een speciaal bedrijf ingeschakeld dat de bagger op een veilige manier uit de vaart haalt. Vervolgens wordt de bagger gezeefd en onderzocht op munitie.

"We vinden voornamelijk geschutmunitie en brisantgranaten van verschillende kalibers", vertelt adviseur Tim Hebbink. "Zodra er een explosief wordt gevonden, worden de werkzaamheden stilgelegd en wordt er gekeken wat het precies is. Als alles veilig is, wordt het explosief in een munitiecontainer gelegd. Je kan het vergelijken met een grote kluis die extra beveiligd is."

De gevonden munitie wordt onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. De baggerwerkzaamheden zullen naar verwachting nog twee weken duren.

(24/09/2020 @ 20:44)

Grote groep Willem II-supporters bijeen zonder coronaregels na te leven

Een grote groep Willem II-supporters is gisteravond voor het duel in de Europa League tegen Rangers FC in Tilburg (0-4) samengekomen voor een feest. Op een plein bij het stadion werd gedanst en gezongen, zonder dat de coronaregels werden nageleefd. De gemeente Tilburg had bewust een vergunning afgegeven voor het feest.

Bekijk hier de beelden:

Burgemeester Theo Weterings spreekt van een "waardeloze avond", maar staat achter het besluit om de fans bijeen te laten komen. "Als je het niet toestaat, loop je het risico dat supporters zich op verschillende plekken in de stad manifesteren."

"We wilden, met de huidige coronacijfers, een illegaal feestje voorkomen", zegt ook een woordvoerder van de burgemeester. "We hadden de keuze om onze kop in het zand te steken en dan krijg je feestjes achter de voordeur. Maar wij hebben gekozen voor een zichtbaar feest in het openbaar."

'Jammer dat het niet is gelukt'

Toch is de gemeente teleurgesteld over het gedrag van de supporters. "We hadden goede afspraken gemaakt over de 1,5 meter. De organisatie heeft wel ingegrepen, maar het is jammer dat het niet gelukt is. We weten wie erbij waren dus we kunnen de komende dagen nog boetes uitdelen."

De organisatie vroeg supporters volgens de gemeente afstand te houden en de coronaregels in acht te nemen. De gemeente Tilburg zei tegen Omroep Brabant dat ze geen aanleiding zag om mensen weg te sturen. "Voor het eerst in vijftien jaar spelen we Europees voetbal. En daar zijn we trots op", zei de woordvoerder. "We zijn niet gek en we weten ook wel dat er gefeest wordt."

Als er sprake is van besmettingen kunnen mensen nu makkelijk opgespoord worden, aldus de gemeente. "Bij binnenkomst moet iedereen zich registreren en dat is handig voor het bron- en contactonderzoek."

Op sociale media wordt met verontwaardiging gereageerd op het besluit van de gemeente. "Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort 'bijeenkomsten'. Ik heb het antwoord ook niet", twittert Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant. "Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is."

Ingrijpen ME

Later op de avond vond de politie zwaar vuurwerk langs het trainingsveld van Willem II. Zes mensen zijn aangehouden.

Ook keerde zich een kleine groep supporters tegen de mobiele eenheid en gooide met vuurwerk en bierblikjes. Op het plein brak ook een vechtpartij uit. De ME greep in en zette de hekken rondom het plein open zodat de fans weg konden gaan. Tegen 23.00 uur keerde de rust terug.

(24/09/2020 @ 20:41)

Minister: stuntaanbiedingen naar oranje-coronalanden 'gotspe', maar verbod kan niet

Minister Van Nieuwenhuizen vindt het onbehoorlijk dat vliegtuigmaatschappij Ryanair tickets aanbiedt voor slechts vijf euro naar gebieden waar code oranje van kracht is. Veel partijen in de Tweede Kamer zijn woedend over het aanbieden van extreem goedkope tickets, terwijl het coronavirus weer oplaait. "Er is sprake van ordinaire dumping", stelt CDA-Kamerlid Amhaouch.

"Laat ik er duidelijk over zijn: ik vind het een gotspe", zei de minister van Infrastructuur en Waterstaat in een debat over verspreiding van het virus door internationaal personenvervoer. Maar ze kan het stunten met prijzen niet verbieden. Ryanair geeft ook kaartjes gratis weg.

Ontmoedigen

Ook een algemeen verbod op vakantievluchten naar gebieden met code oranje, zoals enkele partijen in de Tweede Kamer willen, is niet mogelijk. Vorige week zijn vanaf Schiphol zo'n 40.000 reizigers naar een risicogebied gereisd. De Kamer maakt zich zorgen dat vakantiegangers besmet terugkomen en het virus vervolgens in Nederland verder verspreiden.

Van Nieuwenhuizen begrijpt de zorgen en zegt alles doen te willen doen om deze vakantievluchten te ontmoedigen. Ze denkt aan extra waarschuwende publiekscampagnes, ook op social media, het aanspreken van luchtvaartmaatschappijen en wellicht waarschuwingsborden langs de snelweg, omdat ook reizigers per auto en trein naar oranje gebieden gaan.

Prijsdumping

"Maar het is zeer gecompliceerd", benadrukt de minister. Noodzakelijke reizen naar oranje gebieden zijn namelijk wel toegestaan, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden zoals een begrafenis. Ook zijn vrachtvluchten toegestaan. Aan een reiziger is niet te zien wat het exacte reisdoel is, aldus de minister. "Ik ben echt bereid om dit verder een halt toe te roepen."

Ze vindt het uiteindelijk wel de verantwoordelijkheid van de reizigers om te besluiten toch naar een oranje regio te vertrekken.

Met haar Europese collega's gaat ze nog specifiek praten over de stuntprijzen van Ryanair, bijvoorbeeld door te kijken of de maatschappij zich schuldig maakt aan prijsdumping of het schenden van de reclameregels. Het heeft volgens Van Nieuwenhuizen geen zin om topman Michael O'Leary op het matje te roepen. "Ik denk niet dat hij erg genegen is om te komen."

(24/09/2020 @ 20:22)

Eerste verdachte oorlogsmisdaden Kosovo opgepakt en vastgezet

Een man die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Kosovo is op last van het Kosovo-tribunaal in Den Haag gearresteerd en gevangengezet. Het gaat om een belangrijke commandant van het zogenoemde Kosovo Bevrijdingsleger (UCK).

Salih Mustafa is de eerste verdachte van het speciale tribunaal die in hechtenis komt. Mustafa is overgebracht naar Den Haag en zit daar vast, zo heeft de speciale internationale rechtbank gemeld.

Hij wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden tijdens het Kosovo-conflict, eind jaren 90. Het gaat om het vastzetten en mishandelen van zeker zes mensen. Ook zou hij een gevangene in een detentiecentrum hebben gedood.

Mustafa had als commandant de leiding over een groep strijders in een regio in het noordoostelijk deel van het land.

Oorlogsmisdaden

Het vijf jaar geleden opgerichte Kosovo-tribunaal buigt zich over oorlogsmisdaden begaan in Kosovo tussen 1998 en 2000. Mustafa hoorde destijds bij de etnisch-Albanese guerrillabeweging UCK, die streed voor het afsplitsen van de regio Kosovo van Servië. De speciale rechtbank vervolgt verdachten uit zowel Kosovo als Servië.

Vorig jaar werd de Kosovaarse president Hashim Thaci door het tribunaal aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij was in de oorlog een van de leiders van het Kosovo Bevrijdingsleger. Ook de oud-voorzitter van het parlement, Kadri Veseli, is aangeklaagd.

(24/09/2020 @ 20:00)

Omstreden kardinaal neemt ontslag na financieel schandaal rond Vaticaan

De invloedrijke kardinaal Angelo Becciu, hoofd van het bureau van zalig- en heiligverklaringen in het Vaticaan, heeft ontslag genomen en ziet af van zijn rechten als kardinaal. Becciu's naam wordt genoemd in verband met een mislukte investering van het Vaticaan in onroerend goed in Londen. Zelf spreekt de Italiaanse geestelijke tegen dat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Het Vaticaan beperkt zich tot de mededeling dat paus Franciscus het ontslag van Becciu en diens afzien van de rechten van een kardinaal heeft geaccepteerd. Italiaanse media citeren bronnen die zeggen dat de paus zelf de kardinaal heeft weggestuurd.

Miljoenen euro's voor tussenpersoon

De schimmige onroerendgoeddeal in Londen, ter waarde van zo'n 150 miljoen euro, kostte de Heilige Stoel miljoenen euro's aan bemiddelingsgeld voor tussenpersonen. Het Openbaar Ministerie van de stadstaat heeft een onderzoek ingesteld naar een aantal functionarissen en naar de tussenpersonen op verdenking van fraude en afpersing.

Becciu, die uit hoofde van zijn toenmalige functie de verantwoordelijkheid droeg voor de transactie, viel daar niet onder maar werd wel overgeplaatst naar een minder belangrijke functie. Na vandaag blijft hij kardinaal, maar zonder de bijbehorende rechten.

Angelo Becciu (72) maakte tot voor kort deel uit van de machtige Romeinse Curie, het bestuursorgaan van de paus. Becciu is de derde kardinaal ooit die het veld moet ruimen. Twee jaar geleden trad de Amerikaanse kardinaal McCarrick terug toen er een onderzoek naar seksueel misbruik tegen hem was geopend. Vorig jaar ging de paus nog een stap verder, toen hij de Amerikaan uit zijn priesterambt zette.

In 2015 nam de Schotse kardinaal O'Brien ontslag, eveneens na beschuldigingen van seksueel misbruik.

(24/09/2020 @ 19:20)

Ondergang oudste hammenwinkel Madrid dreigt door corona, en dat geldt voor veel zaken

José Fernando Bartolomé stond zeker veertig jaar achter de toonbank van zijn hammenwinkel in het centrum van Madrid. De zaak ligt in de Calle de la Sal die Puerta del Sol met Plaza Mayor verbindt. Een toplocatie, waar dagelijks duizenden bezoekers aan de hoofdstad voorbij kwamen. Het kon niet beter. Maar toen kwam de pandemie.

"Er zijn dagen dat we net twintig euro verdienen", vertelt Bartolomé. De eerste moeizame periode van de crisis leek aanvankelijk voorbij. Met het einde van de eerste lockdown gingen vliegvelden voorzichtig open en kwam het toerisme weer op gang. Daarna kwam de volgende klap: veel Europese landen zetten Spanje op code oranje. Hier en daar zit een enkeling op het terrasje van Plaza Mayor. Calle de la Sal is verlaten.

Oudste van de stad

De hammenzaak van Bartolomé is de oudste van de stad. Al in 1837 ging er de eerste jamón ibérico van het mes. Zijn opa stond begin van de vorige eeuw achter de toonbank en maakte de komst van de republiek mee. Daarna volgden de burgeroorlog en de dictatuur. De zaak overleefde alles, zegt Bartolomé. Al zal corona vermoedelijk de doodsteek zijn.

Bartolomé denkt dat zijn winkel de winter niet gaat overleven:

"We overleggen met de eigenaar van het pand over de betaling van de huur", zegt hij. "Deze zaak is mijn leven. Maar ik heb nu geen idee hoe ik hier nog uitkom. In een normale economie kun je het als ondernemer goed of slecht doen. Maar in het geval van corona heb ik niet de schuld dat alles misloopt."

Enorme krimp

Geen van de EU-landen krijgt door de coronapandemie zulke harde dreunen als Spanje. Door de lange lockdown, het totaal mislukte toeristenseizoen en nieuwe oplevingen van het virus krimpt de economie dit jaar met dertien procent.

De economische malaise wordt goed zichtbaar. In de straten rond de hammenzaak van Bartolomé staan tientallen winkels al te koop of te huur.

"Het centrum van Madrid is een woestijn geworden. Er komt niemand meer." Bartolomé loopt zijn zaak in, waar hij naast hammen ook wijn, noga en saffraan verkoopt. Even later laat hij een zwart-witfoto zien van betere tijden, met zijn vader en opa bij de toonbank van de jamonerà­a. Dan komen de tranen.

"Natuurlijk voel ik me schuldig", mompelt hij van achter zijn mondkapje. "Als zij het konden redden, waarom dan ik niet? Ik heb nog een beetje kracht. Maar het is niet veel meer."

De vrees van de detailhandel is dat door het virus een op de vier bedrijven dit najaar de deuren sluit.

(24/09/2020 @ 18:16)

Trump uitgejouwd naast kist overleden rechter Ginsburg

De Amerikaanse president Trump is bij het afscheid nemen van de overleden rechter Ginsburg uitgejouwd door omstanders. De kist met het lichaam van de populaire progressieve rechter staat deze dagen voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Washington D.C., zodat het publiek afscheid van haar kan nemen.

Terwijl Trump en first lady Melania aan weerszijden van de kist stonden, was te horen hoe het publiek op enige afstand van het monumentale gebouw 'Vote him out' (Stem hem weg) scandeerde.

Toen het spreekkoor steeds luider werd, verdwenen de Trumps in het gerechtsgebouw:

De dood van Ruth Bader Ginsburg, afgelopen vrijdag, heeft in de VS een sterk gepolitiseerde discussie op gang gebracht over haar opvolging. Terwijl Ginsburg gevraagd zou hebben om met de keuze van haar opvolger te wachten tot na de presidentsverkiezingen in november, heeft Trump aangekondigd dat hij zaterdag de naam van zijn kandidaat-rechter bekendmaakt. Dat is naar verwachting een vrouw uit de conservatief-christelijke hoek, terwijl Ginsburg tientallen jaren een uitgesproken liberale koers voer binnen het hof.

Met het aantreden van een nieuwe conservatieve rechter schuift het Hooggerechtshof verder naar rechts op, tot weerzin van meer progressieve Amerikanen.

(24/09/2020 @ 17:22)

Jongeren besmet met coronavirus: 'Ik ben nog steeds erg voorzichtig'

Bekende Nederlanders, onder wie populaire influencers met veel jonge volgers, kwamen in opstand tegen de coronaregels. Wat vinden jongeren die zelf corona hebben (gehad) hiervan?

Romy ten Velde (19) is nooit lang ziek, maar aan het begin van de coronapandemie werd ze zo ziek, dat ze zes weken niks heeft kunnen doen. "Ik was nooit eerder zo lang uit de running geweest door een griepje", vertelt de 19-jarige studente uit Enschede.

"Ik had alle symptomen en heb meerdere keren naar de huisarts gebeld. Maar daar konden ze toen nog niet testen. Bovendien werd ik niet getest vanwege mijn leeftijd." Ze ging in isolatie in het huis van haar vader. "Zes weken lang had ik koorts boven de 38 graden. Ik was ontzettend benauwd, soms trok ik die benauwdheid niet meer."

Uiteindelijk kreeg ze antibiotica tegen de keelontsteking, "dat hielp weinig". Nog steeds is ze vaak moe en kan ze zich soms moeilijk concentreren, vertelt ze.

De overheidsmaatregelen tegen corona zijn zeker nodig, vindt ze, maar: "Het duurt natuurlijk heel lang, dus mensen zijn sneller geneigd er met de pet naar te gooien." Zelf blijft ze voorzichtig. "Met mensen die ik goed ken, ben ik wel wat losser geworden met de regels. Maar met mijn opa en oma in de 80, ben ik voorzichtig en probeer ik afstand te houden. Bij mensen die ik niet ken, hou ik mijn mondkapje op."

Hashtag

Romy, zelf ook actief op sociale media, vindt de actie van een aantal BN'ers onder de hashtag #ikdoenietmeermee, geen goed idee. Veel van de BN'ers hebben de oproep inmiddels weer verwijderd. "Mensen die een groot bereik hebben, hebben een verantwoordelijkheid naar jongeren die tegen hen opkijken en hen volgen. Als zij wat zeggen, trekken die volgers zich dat aan."

Thijmen Boers zat tot afgelopen maandag in quarantaine nadat hij tijdens een feestje van een klasgenoot werd besmet met het coronavirus, net als tien anderen uit zijn klas. "Degene die het feestje gaf, bleek later corona te hebben. Ik was al twee dagen verkouden en dacht dat het door de airco op school kwam. Toch heb ik me laten testen."

Waarschuwingen over de risico's van feesten en bijeenkomsten hielden de 15-jarige VWO-scholier niet tegen om naar het feestje te gaan. "Ik ben de afgelopen tijd wel vaker naar feestjes geweest. Die werden in de buitenlucht georganiseerd. Bovendien hoef je onder de 18 jaar geen afstand te houden. Wij dachten daarom 'het kan gewoon'.

De dagen tussen het feest en de quarantaine had Thijmen contact met meerdere mensen, onder meer op school en tijdens volleybal. "Ik ben ook bij een aantal oudere mensen in de buurt geweest. Maar die hebben gelukkig nog steeds geen klachten. Mijn volleybaltrainer is ook positief getest, maar hij is in de veertig en valt niet in een risicogroep."

Verwarrende regels

"De overheidsmaatregelen zijn er ook voor jongeren", zegt Thijmen. Wel vindt hij de regels verwarrend. "We hoeven geen afstand te houden, maar we mogen niet met meer dan zes mensen bij elkaar komen. Wel mogen we met z'n allen in de aula zitten. Je moet een mondkapje op in de auto. Maar als je bij iemand in de auto zit die positief is getest, moet je hoe dan ook in quarantaine, mondkapje of niet."

Voor scholieren en studenten is de hele situatie lastiger dan voor volwassenen, vindt hij. "Voor volwassenen, en dat is ook de wereld waarin BN'ers leven, zijn de maatregelen veel duidelijker. Die moeten daar niet teveel over zeuren. Natuurlijk is het moeilijk voor ze, het is moeilijk voor iedereen. Maar het is in elk geval duidelijk wat zij moeten doen."

Een belletje van de moeder van Yasmina Cupo (14) naar school. Of de scholiere naar huis wilde komen omdat ze klachten had. Ook Yasmina voelde zich bij thuiskomst niet helemaal lekker; ze had een loopneus. Twee dagen later kon ze terecht voor een coronatest. Wat bleek: niet haar moeder, maar Yasmina zelf was besmet geraakt met het virus. "Ik was erg geschrokken, ik moest huilen toen ik het hoorde."

Een thuisisolatie van tien dagen volgde. De 14-jarige kreeg allemaal cadeautjes om de tijd mee te doden: een tijdschrift, stickertjes voor op haar nagels en een puzzelboek. Het eerste wat ze deed toen ze haar kamer weer uit mocht, was ontbijten met haar moeder, broertje en zusje. "Toen ik eruit mocht voelde dat heel erg goed. Ik kon weer bij mijn familie zijn."

Benauwd, kortademig: nog steeds merkt Yasmina dat ze niet helemaal de oude is als ze lang voetbalt. "En ik ben nog steeds heel erg voorzichtig."

Dus van de actie van de BN'ers snapt Yasmina maar niks. "Ze zijn beroemd, ze moeten het goede voorbeeld geven." De maatregelen zijn er volgens haar niet voor niks. Toch heeft de scholiere ergens wel begrip voor de actie. "De strenge regels zijn ook niet leuk, maar onze gezondheid gaat wel voor."

Ook Yasmina vergeet de maatregelen af en toe wel eens, bijvoorbeeld voldoende afstand houden. Maar over het algemeen volgt ze "braaf de regels op". Ook omdat ze zich zorgen maakt over het toenemende aantal besmettingen. "Ik wil niet mijn hele leven zo leven. Hopelijk komt er snel een medicijn, zodat we verder kunnen zoals we normaal gesproken deden."

(24/09/2020 @ 17:03)

Mariëlle Bartholomeus, medisch directeur ziekenhuis Bernhoven, topvrouw van het jaar

Mariëlle Bartholomeus, medisch directeur en neuroloog bij ziekenhuis Bernhoven in Uden, is uitgeroepen tot topvrouw van het jaar 2020. "De jury kiest deze keer een vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld toen het coronavirus over ons land raasde", aldus stichting Topvrouw van het Jaar.

Volgens de jury, onder leiding van ex-minister Bussemaker, is Bartholomeus authentiek en toont ze "leiderschap waarin zij mensen vertrouwen geeft en hen in hun kracht zet". "Ze benadrukt meerdere malen dat je een crisis niet alleen kan oplossen en dat ze het echt als team heeft gedaan en samenwerken van groot belang is. De vele pakkende voorbeelden waar Mariëlle zichzelf niet op de voorgrond plaatst, maar duidelijk leiderschap heeft getoond in deze crisis, hebben de doorslag gegeven."

De twee andere genomineerden zijn ook bestuurders uit de zorgsector: Conny Helder van TanteLouise, een keten van zorgcentra en verpleeghuizen in West-Brabant, en Ellis Jeurissen van GGD Brabant-Zuidoost.

Aanmoedigingsprijs

Er is ook een aanmoedigingsprijs voor jong vrouwelijk talent uitgereikt. Die ging naar Mariël Tiemersma, product owner bij uitzendconcern Randstad. "Ze heeft een duidelijke visie over hoe succesvol leiderschap in de toekomst eruit moet zien en hoe haar eigen stijl, nuchter, bewust en met compassie, daarin past", aldus de jury.

Sinds 2005 wordt er een topvrouw van het jaar gekozen. Vorig jaar ging de prijs naar Rianne Letschert, rector magnificus van Maastricht University.

(24/09/2020 @ 17:00)

Rechter: keukenbedrijven terecht beboet voor misleiding

De Autoriteit Consument en Markt heeft drie grote keukenbedrijven vorig jaar terecht een boete van bij elkaar 1 miljoen euro opgelegd, heeft de rechtbank Rotterdam bepaald.

De drie bedrijven, Mandemakers, Keukenconcurrent en Brugman, lieten bezoekers bij de verkoop op beurzen formulieren ondertekenen om een korting vast te leggen. De formulieren leken sterk op een koopcontract, oordeelde de ACM eerder.

Dat gaf bezoekers ten onrechte het idee dat ze al een koop hadden gesloten. Volgens de toezichthouder was er dan ook sprake van misleiding. De keukenverkopers waren het daar niet mee eens en vochten hun sanctie aan bij de rechter.

Cadeaus en kortingen

Op de formulieren stonden afspraken over bijvoorbeeld cadeaus en kortingen. Ook werden de wensen van consumenten over een keuken genoteerd. Verder werden prijs en betalingsvoorwaarden vermeld en er stond in dat consumenten 30 procent moesten betalen als ze afzagen van de koop.

De bedrijven lieten potentiële klanten formulieren ondertekenen en die kregen daardoor volgens de ACM het gevoel dat zij een vervolggesprek met de verkoper moesten aangaan of niet meer naar een concurrent konden stappen, terwijl zij nog nergens aan vast zaten.

De bedrijven kregen boetes opgelegd variërend van 250.000 euro tot 375.000 euro. De boete voor Mandemakers en Keukenconcurrent viel hoger uit omdat die twee bedrijven niet wilden meewerken aan het ACM-onderzoek.

De drie keukenbedrijven vallen allemaal onder De Mandemakers Groep (DMG).

(24/09/2020 @ 16:45)

Nieuwe stadsdichter Haarlem onder vuur om raptekst over Holocaust

De benoeming van Darryl Danchelo Osenga tot stadsdichter van Haarlem leidt tot commotie. Aanleiding is een nummer uit 2012, waarin hij een vergelijking maakt tussen de slavenhandel en de genocide op Joden door de nazi's.

"Als ik mensen heb gekwetst, dan bied ik daar absoluut mijn excuses voor aan", zegt hij nu. Gisteren ging het gemeentebestuur akkoord met zijn benoeming tot stadsdichter. Osenga, ook bekend onder zijn artiestennaam Insayno, bracht in 2012 het nummer Zwarte Bladzijde uit.

In de tekst noemt hij de Holocaust "een cover-up voor domme schapen" en "de behandeling van de concentratiekampen is slechts een lachertje vergeleken onze slavenhandel" [sic].

Het CIDI, een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, zegt geschrokken te zijn van de tekst en spreekt van "stuitende bagatellisering".

"Menselijk leed vergelijken is hoe dan ook zinloos en onnodig", laat het CIDI weten. "De opgevoerde vergelijking is bovendien geschiedkundig erg zwak, haatdragend en doet tekort aan iedere respectvolle herinnering aan menselijk leed."

Het CIDI "hoopt dat Danchelo Osenga inmiddels wijzer is geworden" en heeft hem uitgenodigd voor een gesprek.

Danchelo Osenga zegt tegen NH Nieuws dat het niet zijn intentie was om mensen te kwetsen:

"Als ik mensen heb gekwetst, dan bied ik daar mijn excuses voor aan", zegt Osenga tegen NH Nieuws. "Dat heb ik nooit willen doen. Mijn intentie was om een discussie te openen. Op mijn school heb ik nooit slavernijgeschiedenis gehad en de Tweede Wereldoorlog werd breed uitgemeten.

Osenga zegt zich te kunnen voorstellen dat mensen het als kwetsend ervaren, maar ook dat het nummer meer is dan die zinnen. Ook zegt hij dat hij het nummer nu anders geschreven zou hebben.

Activistische achtergrond

Voor de benoeming had de nieuwe stadsdichter een kennismakingsgesprek met de wethouder van Cultuur en de burgemeester.

De raptekst over de Holocaust was bij hen niet bekend, zegt een woordvoerder. "We waren op de hoogte van zijn activistische achtergrond. Hij heeft de hele selectieprocedure doorlopen en het was geen criterium dat je als stadsdichter van onbesproken gedrag zou moeten zijn."

Wel was de gemeente op de hoogte van een veroordeling van Osenga voor zijn aandeel bij rellen in de nasleep van de dood van Mitch Henriquez in 2015. Haarlem publiceert later vandaag een interview met Osenga, "om meer context aan het verhaal te geven". Volgens de woordvoerder heeft de nieuwe stadsdichter positief gereageerd op de uitnodiging van het CIDI om in gesprek te gaan.

Samenwerking gaat door

Osenga vindt zichzelf nog steeds geschikt als stadsdichter. Ook de gemeente zegt op dit moment geen aanleiding te zien om de samenwerking voortijdig te beëindigen.

Het doel van de stadsdichter van Haarlem is om belangrijke gebeurtenissen in de stad "poëtisch onder de aandacht te brengen". Hij is daarbij "artistiek onafhankelijk", zegt de gemeente.

(24/09/2020 @ 16:12)

Aboutaleb: het wordt weer tijd voor landelijke maatregelen tegen coronavirus

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam acht de tijd gekomen dat regionale maatregelen tegen het coronavirus moeten worden vervangen door landelijke maatregelen. Tegen Rijnmond zegt Aboutaleb: "Als je ziet dat er nog acht 'zorgelijke regio's' bijkomen, en dat de meeste grote steden in die regio's vallen, dan is de vraag: wat blijft er nog over van de regionale benadering?"

Aboutaleb wil met minister De Jonge bespreken of het zinvol is om "binnen een week of zo door te stappen naar landelijke maatregelen":

Aboutaleb spreekt liever van een gedragscrisis dan van een coronacrisis. Hij vreest dat steviger maatregelen nodig zijn als burgers het zelf niet kunnen opbrengen om zich aan de coronaregels te houden, en houdt een terugkeer naar wat hij noemt de "botte algemene maatregelen" van voor de zomer zeker voor mogelijk.

Over de krappe testcapaciteit zegt Aboutaleb dat er - als de situatie echt nijpend wordt - gedacht kan worden aan het nationaliseren van commerciële laboratoria. Hij benadrukt dat hij er niet over gaat, maar noemt het een radicale maatregel om een ernstige situatie aan te pakken.

Te weinig effect

Nu de besmettingscijfers verder stijgen, worden er dus hardop vragen gesteld over de effectiviteit van regionale maatregelen, de aanpak die het kabinet tot dusver voorstaat. Sinds afgelopen zondag zijn er extra coronamaatregelen van kracht in zes regio's met een hoge besmettingsgraad, die allemaal in de Randstad liggen. De sluitingstijd in de horeca is naar voren gehaald, en de omvang van bijeenkomsten is gehalveerd naar vijftig man.

Dinsdag kondigde premier Rutte aan dat er deze week waarschijnlijk nog eens acht veiligheidsregio's tot "zorgelijk" worden bestempeld. Tegen het AD zeiden ook enkele epidemiologen desgevraagd dat regionale maatregelen te weinig effect sorteren. Mensen reizen door het hele land, waardoor het virus zich snel kan verspreiden.

Groepsgrootte aanpakken

Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMCU in Utrecht verdedigt tegenover de NOS de regionale aanpak, maar ze noemt de huidige regiomaatregelen mager. De horeca iets vroeger sluiten zet geen zoden aan de dijk, zegt ze.

Bruijning denkt dat vooral strengere richtlijnen voor samenkomsten effectief kunnen zijn. "De meeste besmettingen vinden binnen plaats, op plekken waar veel mensen elkaar langere tijd zien. Op werkplekken, horeca en feestjes moet je de groepsgrootte verkleinen, wil je het virus aanpakken."

Maandag spreken de voorzitters van de veiligheidsregio's weer met elkaar over de coronasituatie. Dit zogeheten Veiligheidsberaad zal de komende tijd vaker vergaderen, zegt burgemeester Aboutaleb. Ook de frequentie van het Rotterdamse crisisberaad is opgevoerd.

(24/09/2020 @ 15:39)

PVV botst met Kamer over term 'omvolking'

PVV-Kamerlid Emiel van Dijk is hard met de Tweede Kamer in aanvaring gekomen over het gebruik van het woord "omvolking". Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie wees hem erop dat dit "echt een term uit de nazitijd" is, waarop er een heftige woordenwisseling ontstond.

"Ik laat me hier niet voor nazi uitmaken", riep de PVV'er:

Van Dijk sprak over het nieuwe Europese migratiepact, dat de Europese Commissie gisteren presenteerde. Daarin staat dat de asielprocedure sneller moet, dat er meer solidariteit tussen EU-landen moet komen en dat kansloze asielzoekers sneller dienen te worden teruggestuurd.

Volgens de PVV'er komt het erop neer dat de EU de grenzen wagenwijd wil openzetten en is dat levensgevaarlijk. Hij noemde het plan een "omvolkingspact". Veel fracties in een debat over Vluchtelingen- en Asielbeleid namen daar aanstoot aan. CDA-Kamerlid Van Toorenburg vroeg of ze het wel goed had verstaan.

'Levensgevaarlijk'

Emiel van Dijk vreest dat er proactief boten met mensen uit Afrika naar Europa worden gehaald en dat de Nederlandse bevolking straks een minderheid vormt. Hij zei dat dit levensgevaarlijk is voor onze nationale cultuur en identiteit. "Ze komen hun cultuur aan ons opdringen."

Kamerlid Voordewind zei dat hij afstand neemt van die uitspraken. "Omvolking is echt een term uit de nazitijd." Het PVV-Kamerlid zei daarop dat hij zich niet voor nazi laat uitmaken. "Dit is te gortig voor woorden."

Voordewind weersprak dat hij hem voor nazi uitmaakte. "Maar de heer Van Dijk gebruikt een paar keer het woord 'omvolking' en dan moet hij ook weten dat die term in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de nazi's om het 'arische ras' te zuiveren. Ik waarschuw hem: pas alsjeblieft op uw woorden."

De voorzitter van het debat snoerde Van Dijk uiteindelijk de mond, toen hij zich niet wilde neerleggen bij de verklaring van Voordewind.

(24/09/2020 @ 14:47)

Verdachten aanval op Kick Out Zwarte Piet gaan vrijuit wegens gebrek aan bewijs

De zaak tegen vijf verdachten die vorig jaar werden gearresteerd in verband met een aanval op een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Er is onvoldoende bewijs tegen het vijftal.

Ongeveer zeventig sympathisanten van KOZP kwamen in november vorig jaar samen in een voormalig schoolpand in de Beatrijsstraat, in de buurt van het Zuiderpark in Den Haag. Een groep tegenstanders wist te achterhalen dat KOZP daar zou vergaderen en viel het gebouw aan.

Er werd met vuurwerk naar het pand gegooid en ramen werden ingeslagen. Ook werden geparkeerde fietsen en auto's bij het gebouw vernield en werden er brandjes gesticht. De aanvallers kwamen niet binnen, omdat aanwezigen de deur barricadeerden. Toen de politie ter plaatse kwam zette de groep aanvallers het op een lopen.

De vijf verdachten om wie het gaat, werden dezelfde avond in de buurt van het pand aangehouden, maar niet in de Beatrijsstraat zelf. Volgens het OM valt niet te bewijzen dat de vijf betrokken waren bij de aanval. Wegens gebrek aan bewijs is het onderzoek daarom gesloten.

(24/09/2020 @ 14:42)

Dernière mise à jour : 23/09/2020 @ 12:52
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette