Texte à méditer :  Soyons reconnaissants aux personnes qui nous donnent du bonheur
elles sont les charmants jardiniers par qui nos âmes sont fleuries.   Marcel Proust
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

14 Décembre 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Odile


C'était aussi un 14 / 12
1793

première Noyade des prisonniers du Bouffay à Nantes dans la nuit du 14 au 15 .


Né(e) un 14 / 12 / 1946
Jane BirkinCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Wekdienst 14/12: Grenfell-brand herdacht en Van Gogh terug in Nederland

Goedemorgen! In Londen wordt vandaag de brand in de Grenfell Tower herdacht. En de EU-regeringsleiders buigen zich over het vluchtelingenvraagstuk en de brexit.

Vandaag vallen er opnieuw buien, in het noordoosten en oosten mogelijk met natte sneeuw. Soms breekt ook de zon door. Het wordt 4 tot 6 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het vanochtend nog glad zijn, dus pas goed op.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Londen is een herdenkingsdienst voor de tientallen mensen die omkwamen bij de brand in de Grenfell Tower. Die brand was precies 6 maanden geleden.

• De Russische president Poetin geeft zijn jaarlijkse grote persconferentie. Mogelijk gaat hij iets zeggen over het niet meedoen van de Russen aan de Olympische Winterspelen, de presidentsverkiezingen in maart en over de Amerikaanse president Trump.

• De EU-leiders komen bij elkaar in Brussel. Op de agenda staat het migratievraagstuk: hoe moeten de lidstaten omgaan met vluchtelingen die Europa binnenkomen via de Middellandse Zee. En komt er groen licht voor de brexit-onderhandelingen?

• President Moon van Zuid-Korea begint aan een meerdaags bezoek aan China. Belangrijkste onderwerp is de nucleaire dreiging van Noord Korea.

• En in Den Bosch komt een schilderij van Van Gogh aan in het Noord-Brabants Museum. Het werd vorige maand gekocht voor een kleine 3 miljoen euro.

Wat heb je gemist?

Afgelopen nacht is de grootste meteorenzwerm van het jaar langsgekomen. Op het hoogtepunt waren er 130 vallende sterren per uur te zien. Veel mensen gingen buiten kijken en konden veel wensen doen. Niet iedereen had geluk: op sommige plaatsen belemmerde de bewolking het zicht.

Ander nieuws uit de nacht:

• Regering-May verliest stemming over brexit-overeenkomst: een nederlaag voor premier May. Ze moet het parlement goedkeuring vragen voor een definitieve brexit-overeenkomst met de Europese Unie.

• Het parlement van Sint-Maarten stemt in met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De Nederlandse regering stelde dat als voorwaarde voor het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld.

• De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 verliest haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. D66-raadslid Jos Verveen is geroyeerd en gaat waarschijnlijk verder als eenmansfractie.

En dan nog dit:

Ophef in San Francisco over een bewakingsrobot. Het apparaat hield de wacht voor een dierenopvang, onder andere om daklozen te verjagen die in de buurt tentjes hadden opgezet. De bewoners van het provisorische tentenkampje waren er minder enthousiast over. Ze gooiden de robot om en gingen hem te lijf met een zeil en barbecuesaus. De gemeente heeft de dierenopvang inmiddels verordonneerd de machine niet meer op de stoep te laten rondrijden.

Fijne dag!

(14/12/2017 @ 07:00)

Tienduizenden nieuwe bouwvakkers nodig

Tussen 2018 en 2022 zijn 55.000 nieuwe werknemers nodig in de bouw, schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Vooral de komende twee jaar is de vraag naar nieuwe arbeidskrachten groot. De vraag naar arbeid kan op de korte termijn niet opgevangen worden door bijvoorbeeld werklozen en buitenlandse arbeidskrachten. Volgens het EIB moet de focus bij de bouwbedrijven de komende periode liggen op het benutten van arbeidsbesparende technieken en het opleiden en aantrekken van personeel.

Naar verwachting komt de arbeidsmarkt in de bouw vanaf 2020 weer in rustiger vaarwater, doordat de instroom van bouwvakkers vanuit opleidingen dan weer op gang is gekomen en de productiegroei geleidelijk afzwakt.

In de sector zijn al langer personeelstekorten. Tijdens de crisis ging er een enorm aantal arbeidsplaatsen verloren, maar sinds enkele jaren trekt de bouw weer aan. Zzp'ers profiteren van de aantrekkende bouwsector omdat ze hogere uurtarieven kunnen rekenen. Bijna de helft van de bouwvakkers is volgens het EIB zelfstandige.

(14/12/2017 @ 06:58)

Toch weer sneeuw in groot deel van het land

In het midden, noorden en oosten van het land is aan het eind van de nacht en het begin van de ochtend onverwacht veel sneeuw gevallen. Op sommige plekken ligt een sneeuwlaag van enkele centimeters. Er was gewaarschuwd dat het door winterse neerslag hier en daar glad kon worden, maar niet dat het op grote schaal kon gaan sneeuwen.

Lokale wegen en de linker rijstrook van snelwegen zijn wit. Rijkswaterstaat heeft strooiwagens de weg op gestuurd. Dat heeft nog niet overal geholpen, want er is verkeer nodig om het zout in te rijden.

Automobilisten krijgen het advies om alert te blijven en de rijstijl aan te passen. Donderdag is gewoonlijk al de drukste dag op de weg, en de ANWB verwacht dat de sneeuw tot nog meer vertraging kan leiden.

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe en Friesland.

Meer buien

Weerplaza zegt dat het niet lang glad zal blijven, doordat de sneeuw alweer snel wegsmelt. Later op de dag trekken nieuwe buien over het land. Daarbij kan ook sneeuw en hagel zitten, maar door de opgelopen temperaturen zal dat niet of nauwelijks tot gladheid leiden.

Na vandaag wordt voorlopig geen sneeuw meer verwacht. Wel zal het de komende nachten naar verwachting glad worden door opvriezing van natte weggedeelten.

(14/12/2017 @ 06:39)

'Harvey Weinstein was ook mijn monster', schrijft actrice Salma Hayek

Het is een van de passages uit een ingezonden artikel in The New York Times van de Amerikaans-Mexicaanse actrice Salma Hayek. Ze schrijft dat ze slachtoffer was van seksuele intimidatie door de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein: "Jarenlang was hij mijn monster".

Hayek beschrijft in het artikel hoe ze opklom in de filmwereld, daarbij geïnspireerd door het levensverhaal van Frida Kahlo, een Mexicaanse kunstschilder. Ze maakte er een missie van om dit verhaal te verfilmen en vroeg Weinstein als producent.

Hayek dacht dat haar droom uitkwam toen Weinstein 'ja' zei, maar dat bleek niet het geval.

Want 'nee' moest Hayek nog vaak zeggen tegen Weinstein. 'Nee' op de vraag of ze samen konden douchen, 'nee' op de vraag of hij haar mocht masseren of dat een naakte vriend haar mocht masseren en 'nee' op de vraag of ze haar deur wilde openen voor hem, in hotel na hotel.

"En na elke weigering kwam de woede van Harvey. Ik denk niet dat hij iets meer haatte dan het woord 'nee'", schrijft Hayek.

De opnames van de film Frida begonnen, maar na vijf weken dreigde Weinstein de opnames alsnog te stoppen. "Hij vertelde me dat mijn aantrekkingskracht mijn enige goede eigenschap was, maar dat daar in deze film niets van bleek." Weinstein eiste vervolgens dat er een specifieke scène aan de film wordt toegevoegd.

Er was geen ruimte voor onderhandeling, schrijft Hayek. Na al jaren aan de film te hebben gewerkt wilde ze niet dat het alsnog zou mislukken. Ze stemde in met Weinsteins eis en de naaktscène met actrice Ashley Judd belandt in de uiteindelijke film.

Het filmen van de scène was een hel voor Hayek, vertelt ze. Ze stortte in, kon niet stoppen met huilen en moest kalmerende middelen slikken. Na de opnames was ze emotioneel zwaar aangeslagen.

Onverwacht succes

Weinstein vond de film uiteindelijk nog steeds niet goed genoeg en wilde er geen bioscoopfilm van maken. Verschillende mensen overtuigden hem het werk in 2002 toch in twee bioscopen uit te brengen.

Frida werd onverwachts een kassucces, de film werd voor zes Oscars genomineerd en won er uiteindelijk twee: een voor beste make-up en een voor de filmmuziek. "Hoewel Frida hem uiteindelijk twee Oscars won, zag ik nog steeds geen vreugde. Hij bood me nooit meer een hoofdrol aan."

Hayek schrijft lang te hebben getwijfeld of ze wel naar buiten moest treden met haar verhaal. "Ik had mezelf gehersenspoeld zodat ik dacht dat het voorbij was."

Maar ze zegt geïnspireerd te zijn door andere vrouwen die zich publiekelijk hebben uitgesproken tegen ongewenste intimiteiten en seksuele intimidatie. "Mannen doen het omdat ze dat kunnen. Vrouwen spreken zich nu uit, omdat we dat in dit nieuwe tijdperk eindelijk kunnen."

(14/12/2017 @ 05:55)

100 vallende sterren per uur: 'nog nooit eerder gezien, zo mooi'

Afgelopen nacht is de grootste meteorenzwerm van het jaar langsgekomen en dat betekende veel vallende sterren. Aan het begin van de nacht waren er zo'n 80 à  100 per uur te zien, later liep dat op tot 130 per uur.

Mensen meldden onder meer op Twitter dat ze de sterren goed konden zien.

Maar niet iedereen had zoveel geluk, want er trok vannacht een brede band met bewolking over het land, waardoor de meteoren niet overal te zien waren.

Een vallende ster is te zien wanneer een meteoor (ook wel meteoroïde) verbrandt in de dampkring. Zo'n meteoor is een stuk ruimtepuin zoals steen, ijs of stof. Het lichtspoor wordt ook veroorzaakt doordat meteoren elektrische lading opbouwen door de hoge snelheid waarmee ze de dampkring binnenkomen. Bij het ontladen komt straling vrij, dat te zien is als licht.

Komende nacht is er ook nog een kans om vallende sterren te zien, maar er zijn geen goede omstandigheden voorspeld: veel bewolking en regen.

(13/12/2017 @ 22:31)

Raadsleden: lokale democratie in gevaar door samenwerking van gemeenten

Gemeenteraadsleden vinden dat ze niet genoeg controle kunnen uitoefenen op besluiten die wethouders nemen in samenwerkingsverbanden van gemeenten. Dat blijkt uit een enquête van Raadslid.Nu onder ruim 1400 raadsleden, schrijft de Volkskrant.

In die verbanden maken wethouders van verschillende gemeenten afspraken over gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld voor afvalinzameling of de jeugdzorg.

De wethouders presenteren dat beleid vervolgens als voldongen feit aan de raad in hun eigen gemeente, zeggen de raadsleden. Ruim de helft van de ondervraagden ziet dit als een bedreiging van de lokale democratie.

Ongeldig verklaren

Die ontevredenheid over gemeentelijke samenwerking is niet nieuw. Hetzelfde bleek ook uit een enquête uit 2013. Sindsdien is het aantal samenwerkingsverbanden verder toegenomen.

"Toen hebben veel gemeenten de intentie uitgesproken dat ze raadsleden goed zouden betrekken bij de besluitvorming", zegt directeur Henk Bouwmans van Raadslid.Nu tegen de Volkskrant. "Het is teleurstellend dat de raadsleden blijkbaar niet tevreden zijn gesteld."

Uit de enquête blijkt dat de raadsleden niet tegen de samenwerkingsverbanden zijn, maar ze willen wel meer mogelijkheden om er invloed op uit te oefenen.

(14/12/2017 @ 04:30)

Sint-Maarten weer een stap dichter bij Nederlands hulpgeld

Het parlement van Sint-Maarten heeft ingestemd met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De oprichting daarvan is de laatste voorwaarde die Nederland had gesteld aan het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld.

De Integriteitskamer moet corruptie tegengaan door erop te letten dat het geld goed wordt besteed. Het besluit van het parlement moet nog wel worden bekrachtigd door de gouverneur en de waarnemend premier van Sint-Maarten.

Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is tevreden dat het parlement heeft ingestemd, zegt hij tegen persbureau ANP. Hij noemt het "een belangrijke stap om aan de slag te gaan met de wederopbouw van Sint-Maarten en inwoners te helpen met het opnieuw opbouwen van hun bestaan".

Irma

Sint-Maarten werd in september zwaar getroffen door orkaan Irma. Veel gebouwen werden verwoest; de schade loopt in de honderden miljoenen.

Het Nederlandse hulpfonds leidde eerder tot een ruzie met de regering-Marlin. Die ging niet akkoord met de voorwaarden, maar het parlement stemde de regering begin november weg. Premier Marlin weigerde in eerste instantie op te stappen, maar deed dat later toch.

(14/12/2017 @ 03:09)

Bijna 650.000 indirecte banen in Nederland door buitenlandse bedrijven

Buitenlandse multinationals waren in 2014 goed voor zo'n 650.000 indirecte voltijdbanen bij andere bedrijven in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe berekeningen.

Nederland telt ongeveer 15.000 buitenlandse bedrijven, die zo'n 700.000 directe banen opleveren. Daarnaast leveren ze dus bijna net zoveel indirecte banen op. "Denk bijvoorbeeld aan werk voor schoonmaakbedrijven, beveiligers en accountants", zegt woordvoerder Marjolijn Jaarsma van het CBS.

Het grootste deel van de indirecte werkgelegenheid zijn banen voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, zo'n 462.000. "De aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in Nederland is dus erg belangrijk voor Nederlandse bedrijfjes die zelf niet internationaal zijn", zegt Jaarsma. De overige indirecte banen worden ingevuld door Nederlandse multinationals (115.0000) en non-profitinstellingen (70.000).

Bedrijven uit de handel en de commerciële dienstverlening profiteren het meest van de buitenlandse multinationals.

(14/12/2017 @ 02:03)

Vicepresident Ecuador veroordeeld tot 6 jaar cel vanwege corruptie

De vicepresident van Ecuador is veroordeeld tot zes jaar cel vanwege corruptie. Jorge Glas heeft smeergeld aangenomen van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

Glas kreeg zo'n 11,4 miljoen euro van Odebrecht. In ruil daarvoor gunde hij overheidsopdrachten aan het bouwbedrijf. De 48-jarige vicepremier had in augustus zijn taken al neergelegd onder druk van president Moreno.

666 miljoen euro

Odebrecht, dat in heel Latijns-Amerika grote bouwprojecten uitvoert, is verwikkeld in een aantal omvangrijke fraudezaken in onder meer Brazilië, Peru en Ecuador. Het bedrijf heeft al toegegeven dat het zo'n 666 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in twaalf landen in Latijns-Amerika.

Een voormalige topman verklaarde vorige maand dat de Venezolaanse president Maduro 30 miljoen euro aan smeergeld heeft gekregen. Ook in het grote corruptieschandaal dat Brazilië al jaren in zijn greep houdt, speelt Odebrecht een rol, naast staatsoliebedrijf Petrobras.

(14/12/2017 @ 01:23)

Deezer en Spotify vragen hulp aan EU: treed op tegen tech-reuzen uit VS

De EU moet optreden tegen techgiganten uit de VS omdat die misbruik maken van hun positie. Dat schrijft een aantal Europese techbedrijven in een brief aan Europese Commissie-voorzitter Juncker.

De klagers zijn onder meer muziekstreamingdiensten Deezer en Spotify en een aantal game-ontwikkelaars. Ze willen dat Juncker zorgt voor een "eerlijker speelveld".

Eigen apps

De Europese bedrijven vinden onder meer dat zij in het nadeel zijn als ze hun diensten aanbieden in de appstore van Apple. Het Amerikaanse techbedrijf zou eigen apps aantrekkelijker maken om te kopen voor iPhone- en iPad-bezitters.

In hun brief wijzen de techbedrijven ook naar Amazon als boosdoener. Apple en Amazon worden ervan beschuldigd dat ze andere techbedrijven geen toegang geven tot hun gebruikersdata. Die data kunnen worden gebruikt om programma's te verbeteren.

Eerder dit jaar had de Europese Commisie een andere techgigant op de korrel. Brussel legde Google eind juni een boete van 2,42 miljard euro op, omdat het bedrijf zijn eigen advertenties prominenter toonde in de zoekresultaten dan die van concurrerende vergelijkingssites.

(14/12/2017 @ 00:33)

Coalitie Rotterdam verliest meerderheid, D66'er begint eenmansfractie

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 verliest alsnog haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. D66-raadslid Jos Verveen legt zich er niet bij neer dat hij uit de fractie is gestoten en houdt vast aan zijn zetel. De consequentie is dat hij dan als D66-lid wordt geroyeerd. "En dan voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het voortbestaan van de coalitie hing afgelopen zomer al aan een zijden draadje toen Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal plotseling overstapte naar de door de islam geïnspireerde partij Nida. Daarmee verloor de coalitie haar meerderheid in de raad. Dankzij de steun van de CU-SGP-fractie kon de coalitie uiteindelijk toch doorgaan.

Ondanks de krappe meerderheid besloten vijf D66-raadsleden vorige maand de samenwerking met hun fractiegenoot Verveen op te zeggen. De aanleiding was een interview in het AD waarin Verveen zich kritisch uitliet over zijn fractiegenoten.

Fractie Verveen

Verveen legt zich hier niet bij neer. Volgens hem is hij onrechtmatig en in strijd met de reglementen uit de fractie gezet. "Volgens de reglementen kan er alleen sprake zijn van een afsplitsing als een raadslid zelf besluit om zich af te splitsen. Niet als hij uit de fractie wordt gezet."

Verveen is niet bereid zijn zetel in de raad op te geven en zal donderdag, als de raad vergadert, aanwezig zijn, kondigt hij aan. Naar verwachting zal dan bekend worden dat hij als Fractie Verveen verder gaat. De consequentie daarvan is dat hij zijn lidmaatschap van D66 en zijn plaats op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kwijtraakt, beseft Verveen.

"Dat is niet mijn keus. Als het aan mij ligt, blijf ik D66-lid. Maar als de partij mij mijn lidmaatschap afneemt, voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het verlies van de meerderheid in de raad zal voor de coalitie naar verwachting geen grote gevolgen hebben. De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in maart. Er staan geen grote beslissingen meer op de agenda. Wel kan het verlies van de meerderheid het college in de problemen brengen bij actuele kwesties, zoals de problemen bij de aanleg van de Hoekse Lijn.

(13/12/2017 @ 23:48)

Toezichthouder: pensioenfondsen nog steeds kwetsbaar

De Nederlandse pensioenfondsen zijn in vergelijking met andere landen nog steeds gevoelig voor grote tegenvallers op de financiële markten. Dat blijkt uit een Europese stresstest, die volgens De Nederlandsche Bank (DNB) de kwetsbaarheden van de fondsen onderstreept. "Dat geldt des te meer nu veel fondsen niet over voldoende buffers beschikken om schokken op te vangen", zegt DNB.

Een extreem negatief scenario op de financiële beurzen, zoals een beurskrach, in combinatie met flinke daling van de rente, kan grote impact hebben op de vermogens van de fondsen. In het voorbeeld ging de gemiddelde dekkingsgraad met een kwart omlaag.

Ook vorig jaar bleek al uit de test dat de pensioenfondsen niet genoeg buffers hadden om schokken op de beurs op te vangen.

Stabiliserende werking

Dat Nederlandse fondsen relatief zwaar geraakt worden, heeft volgens DNB te maken met het Nederlandse stelsel, waarbij het de bedoeling is om de pensioenen te laten meestijgen met de inflatie. Daardoor wordt er veel belegd in aandelen en vastgoed, die bij de stresstest vaak onderuit gingen.

DNB benadrukt dat de pensioenstelsels in Europese landen nogal verschillend zijn en je ze daardoor moeilijk kunt vergelijken. In het rapport wordt ook opgemerkt dat de fondsen, die na een schok juist meer aandelen bijkopen om de beleggingsmix constant te houden, juist een stabiliserende werking hebben op het financiële systeem.

Er is niet bekendgemaakt welke pensioenfondsen hebben meegedaan aan de test. Volgens DNB gaat om fondsen die representatief zijn voor de sector.

(13/12/2017 @ 22:22)

Chirurg brandt zijn initialen in lever patiënt

Een Britse chirurg heeft bekend dat hij bij twee patiënten tijdens de operatie zijn initialen in hun lever heeft gebrand. Tegen de 53-jarige Simon Bramhall zijn twee aanklachten wegens mishandeling ingediend. De aanklager noemde de zaak uniek in de geschiedenis van de rechtspraak.

De chirurg gebruikte een apparaat waarmee bloedvaten kunnen worden dichtgeschroeid, een coagulator. Een andere arts zag dat hij SB op de lever van een patiënt zette en trok aan de bel.

De man is ontslagen uit het Queen Elizabeth-ziekenhuis in Birmingham waar hij orgaantransplantaties uitvoerde. Hij beweert dat hij niet meer slachtoffers heeft gemaakt. Experts zeggen dat de brandmerken op den duur genezen en dat er geen blijvende schade voor de patiënt is. De rechter doet op 12 januari uitspraak.

(13/12/2017 @ 22:10)

Drie jaar lang geen geit erbij in Gelderland

Geitenhouders in Gelderland mogen er de komende jaren geen geiten bij nemen. Het tijdelijke verbod van een half jaar dat in augustus werd afgegeven, is door Provinciale Staten met drie jaar verlengd.

Er mogen ook geen nieuwe bedrijven meer bij. Reden voor het besluit is een RIVM-onderzoek in Brabant, waaruit blijkt dat omwonenden van een geitenhouderij tien procent meer kans hebben op longontsteking. Hoe dat komt, is niet duidelijk. In Gelderland loopt een vergelijkbaar onderzoek.

Gelderse geitenhouders mogen tijdens het verbod wel hun stal groter maken. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn om dieren meer ruimte te geven of om te voldoen aan nieuwe eisen, schrijft Omroep Gelderland.

Tweede provincie

Brancheorganisatie LTO is tegen het verbod. De organisatie zegt dat onderzoek in Brabant niet zomaar vertaald kan worden naar de situatie in Gelderland. Ook in Brabant werd deze zomer besloten dat er de komende jaren geen geiten meer bij mogen.

(13/12/2017 @ 22:08)

Robotbewaker K9 besmeurd en omgegooid na verjagen daklozen San Francisco

RoboCop is in Californië al een tijdje geen science fiction meer. Futuristisch ogende bewakingsrobots rijden rond bij sommige winkelcentra en bedrijfsterreinen. In San Francisco is een rel ontstaan over zo'n robot die bewoners van een provisorisch tentenkampje moest wegjagen bij een dierenopvang.

De machine van het bedrijf Knightscope is geen vechtrobot maar beschikt wel over een heel arsenaal aan sensors en camera's. Hij gebruikt lasers om de omgeving af te speuren naar criminele activiteiten. Het apparaat, zeg maar een ei-vormige versie van het Star Wars-robotje R2D2, kan bijvoorbeeld honderden kentekenplaten tegelijk scannen en de politie waarschuwen als hij iets verdachts ziet, zoals een auto-inbraak. Als iemand probeert de robot te vernielen, zet hij zijn enige wapen in: een luide sirene.

Dierenopvangorganisatie SPCA huurde er vorige maand eentje in en doopte hem K9. Volgens de organisatie kon het personeel er soms niet meer veilig rondlopen vanwege daklozen die in de buurt hun tentjes hadden opgezet.

Speciaal voor de opvang werd de robot uitgevoerd met vrolijke honden- en kattenfoto's. Afgezien van een enkele hond die door het lint ging toen het gevaarte op hem afkwam, waren de eerste reacties enthousiast. "In een maand tijd zagen we veel minder graffiti, auto-inbraken en tentjes rond ons parkeerterrein", aldus een woordvoerder van de SPCA-vestiging.

De robot moet van de stoep

De gemeente San Francisco was minder blij met de nieuwe toezichthouder. De robot reed namelijk ook rond op de stoep rond de dierenopvang, op de openbare weg dus. De gemeente heeft de SPCA-vestiging nu verordonneerd dat de robot niet meer op de openbare weg mag rondrijden, op straffe van een boete van 1000 dollar per dag.

Bewoners van een tentenkampje in de buurt hadden eerder al op andere manieren laten weten wat ze van de nieuwe high-tech toezichthouder vonden. Volgens de baas van de dierenopvang wierpen ze een zeil over de robot, gooiden ze hem om, smeerden ze barbecuesaus over zijn sensoren en kreeg hij volgens een twitteraar zelfs uitwerpselen over zich heen.

Op Twitter roeren zich meer mensen die het wel en niet eens zijn met de inzet van een robot tegen daklozen. Sommigen noemen de dierenopvang harteloos en vragen zich af of een organisatie die zich opwerpt voor zwerfdieren geen betere manier kan vinden om om te gaan met daklozen.

Anderen bedanken de robot juist voor het schoonhouden van de straat.

Steve, de suïcidale robot

Het bedrijf Knightscope begon in 2013 met het bouwen van bewakingsrobots. De oprichters zeiden dat ze zo een drama als het bloedbad op basisschool Sandy Hook in 2012 wilden helpen voorkomen. Inmiddels zijn meer fabrikanten bezig met robotbeveiligers. Gisteren presenteerde een luchthaven bij Tokio zijn nieuwste hulpje, dat ook toeristen moet gaan gidsen: de Reborg-X.

De introductie van de K5, het type dat ook bij de SPCA in San Francisco dienst doet, verliep niet geheel vlekkeloos. In juli vorig jaar zag een surveillerende robot in een winkelcentrum in Palo Alto een peuter over het hoofd en reed over zijn voet. In april dit jaar werd een robot afgetuigd door een dronken man op de parkeerplaats van datzelfde winkelcentrum.

En in juli dit jaar kwam een K5 met de koosnaam Steve ellendig aan zijn einde in een vijvertje bij een kantoorgebouw in Washington D.C. Steve was bezig aan zijn normale ronde, maar zag de traptreden naar de vijver niet en stuiterde het water in.

Naast de technische problemen maken veel mensen zich ook zorgen over hun privacy. Anderen zijn bang dat robots steeds meer banen inpikken. San Francisco is ook al bezig het gebruik van bezorgrobots op de trottoirs aan banden te leggen nadat een actiegroep er tegen in opstand was gekomen, om "de straten veilig te houden voor mensen".

(13/12/2017 @ 21:31)

Regering-May verliest stemming over brexit-overeenkomst

Het Britse parlement heeft ingestemd met een aanpassing van de brexit-wet waardoor premier May het parlement goedkeuring moet vragen voor een definitieve brexit-overeenkomst met de Europese Unie. Dat is een nederlaag voor premier May.

Het parlement stemde met een nipte meerderheid van vier stemmen in met deze aanpassing van May's routeplan voor de uittreding uit de EU. Een aantal 'rebellen' uit haar eigen Conservatieve Partij stemde mee met de oppositie. De voorstemmers zijn vooral tegenstanders van de brexit. Critici zeggen dat die de brexit proberen te frustreren door May's handen te binden.

Labour-leider Corbyn zei dat dit "een vernederend verlies van autoriteit" is voor May.

Soepele brexit moeilijker

Groot-Brittannië wil in maart 2019 uit de EU stappen. De brexit-wet gaat onder meer over het beëindigen van de geldigheid van Europese wetten voor Britten en het kopiëren van die wetten naar Britse wetten, zodat dezelfde wetten en regels blijven gelden op het moment dat Groot-Brittannië de EU verlaat.

Britse parlementariërs hebben al honderden pogingen gedaan om aanpassingen van de brexit-wet af te dwingen, maar dit is de eerste keer dat dat is gelukt. Volgens de regering maakt deze aanpassing een soepele brexit moeilijker.

(13/12/2017 @ 21:15)

Dakloze vindt 300.000 euro op Parijse luchthaven en is spoorloos

Een man die er vorige week op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs vandoor ging met 300.000 euro is waarschijnlijk een dakloze. De politie heeft hem herkend op bewakingsbeelden als iemand die geregeld op de luchthaven lag te slapen.

Vrijdag aan het eind van de middag ging op de luchthaven het alarm af bij geldtransportbedrijf Loomis. Het personeel ontdekte dat een deur van een ruimte waar veel contant geld ligt opgeslagen niet op slot was.

Op de videobeelden zag de politie daarna een man van rond de vijftig die in de buurt van het Loomiskantoor enkele vuilnisbakken doorzocht. Toen hij tegen een deur leunde, ging die tot zijn eigen verbazing open. Hij is naar binnen gegaan en kwam korte tijd later weer naar buiten met twee tassen met daarin 300.000 euro. Van de man ontbreekt nog elk spoor.

Enorm kerstcadeau

In het kantoor liet hij wel een koffer achter, maar er is niets waaruit de politie zijn identiteit kan afleiden. In Le Parisien zegt een bron dicht bij de zaak dat de man heeft geprofiteerd van een toevallige samenloop van omstandigheden en dat hij zichzelf een enorm kerstcadeau heeft gegeven.

(13/12/2017 @ 21:11)

Weer een menselijke voet aangespoeld op Canadese westkust

Aan de kust van British Columbia in Canada is weer een mensenvoet aangespoeld. Een man liep langs de kust toen zijn hond een zwarte sportschoen vond met een witgesokte voet erin. Het is in tien jaar tijd de dertiende vondst van een voet in British Columbia.

De autoriteiten proberen nu het dna te bepalen. Vanwege de sterke stroming aan de kust kan de voet een enorme afstand hebben afgelegd, van Alaska in het noorden tot Oregon in het zuiden.

De lugubere vondsten begonnen in 2007 en in de zomer van 2008 waren er al vijf voeten gevonden. De laatste was in februari 2016. Dat was een rechtervoet in een zwart met blauwe sportschoen van het merk New Balance.

Acht van de twaalf eerder gevonden voeten zijn geïdentificeerd als behorend bij zes mensen. Geen van hen stierf door een misdrijf. Het gaat om mensen die verongelukten of zelfmoord pleegden.

(13/12/2017 @ 20:31)

Amerikaanse Fed verhoogt rente opnieuw

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft woensdag opnieuw zijn belangrijkste rentetarief verhoogd met een kwart procentpunt. Amerikaanse banken die geld willen lenen, betalen vanaf nu tussen de 1,25 en 1,5 procent rente aan de Fed.

Het besluit van de Fed om de rente weer een stapje te verhogen, kwam niet onverwacht. Daarom zal het weinig effect hebben op de financiële markten.

Eind 2015 verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in zeven jaar met een kwart procentpunt. Sindsdien is die rente nog drie keer verhoogd, in december vorig jaar en in maart en juni van dit jaar. In 2018 worden drie rentestappen verwacht.

Met de nieuwe rentesprong beweegt de Fed zich verder af van de Europese Centrale Bank (ECB), die een rente van nul procent hanteert. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen. Wel start de Europese Centrale Bank volgend jaar met het afbouwen van het veelbesproken opkoopprogramma van schulden.

(13/12/2017 @ 20:28)

Onderzoeksschip 'Klein Kwalletje' is de zee op en gaat onderzoeken

"Een echte expeditie. Waarbij het romantische hem zit in vroeg op het dek staan nadat je de hele nacht hebt gewerkt en de zon hebt zien opkomen. Een zonsopkomst met alleen maar oceaan om je heen: dat is echt fantastisch." Lennart de Nooijer, marien geoloog en expeditieleider, glundert terwijl hij vertelt over de plannen van het onderzoeksschip Pelagia ('kleine kwal'). Het schip is vandaag vertrokken van Texel.

Zeven maanden lang zal het schip varen, met aan boord ongeveer honderd onderzoekers. Onder andere zeebodemonderzoekers, gedrags- en microbiologen, geologen, chemici en klimaatwetenschappers zullen aspecten van het klimaat bestuderen. "Je zit met een grote groep mensen op een klein oppervlak, waardoor je een ontzettende sterke band krijgt", vertelt de Nooijer.

De expeditie bestaat uit twaalf etappes en per etappe zal de groep wetenschappers wisselen. Bij het eerste deel reizen twaalf mensen mee: wetenschappers, maar ook studenten. Masterstudente Loes ("ik heb een eigen hut, met zelfs een douchecabine!") reist de eerste twee weken ook mee. "Ik ga assisteren bij het onderzoek", vertelt ze. "Dat houdt in dat ik plankton uit de zee ga pompen. Dat gebeurt elke zes uur, dus lang slapen zit er voor mij niet in. Maar dat is het waard."

Het onderzoeksschip van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek) gaat eerst naar Gran Canaria, steekt dan de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en de Mississippi-delta en vaart uiteindelijk terug naar Amsterdam. Daarna gaan de onderzoekers nog naar de Azoren.

Nederland, een land aan zee, is nog geen voorloper op het gebied van oceaanonderzoek. Dat is gek, vindt De Nooijer. "Dat er nog gelobbyd moet worden, vind ik raar." Nederland heeft nu dan wel een eigen onderzoeksschip, dat schip is eigenlijk ook wel aan vervanging toe, zegt hij. "En terwijl dit schip heel belangrijk is voor heel marien-onderzoekend Nederland, is het geld voor een vervangend schip nog niet gevonden."

(13/12/2017 @ 20:00)

Dernière mise à jour : 13/12/2017 @ 19:40
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette