Texte à méditer :  Pour voir loin, il faut y regarder de près.    Pierre DAC
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

22 Octobre 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
ElodieNé(e) un 22 / 10 / 1921
Georges BrassensCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Verloven patiënten Den Dolder niet aangepast na arrestatie Michael P.

De psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder staat volop in de aandacht sinds bekend werd dat één van de patiënten tijdens zijn verlof mogelijk Anne Faber heeft omgebracht. Het lichaam van de Utrechtse werd tien dagen geleden op aanwijzing van verdachte Michael P. gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde.

De kliniek houdt vanmiddag en vanavond voor alle omwonenden een bijeenkomst, waarbij ook de burgemeester, politie, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie aanwezig zijn. "Het gaat ons aan het hart dat er grote ongerustheid is ontstaan en dat dit onze omwonenden raakt in hun directe leefomgeving", zegt een woordvoerder.

Welke maatregelen heeft Aventurijn genomen en is er ook onrust op andere plekken in Nederland waar zo'n soort kliniek staat? We zetten vijf veelgestelde vragen over deze zaak op een rijtje.

Zijn de verloven aangepast na de dood van Anne Faber?

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat dit niet het geval is. Een woordvoerder van Aventurijn legt uit dat het juist de taak van de kliniek is om mensen te behandelen en te begeleiden naar een veilige terugkeer in de maatschappij.

De behandelaars moeten zich houden aan wet- en regelgeving en aan het principe dat alle patiënten een eigen behandeling hebben. Elke cliënt volgt een ander stappenplan om terug te keren in de samenleving. "Een maatregel voor de gehele groep is daarom niet mogelijk."

Risico

Of en in welk tempo patiënten die vrijheden krijgen, bepaalt de kliniek aan de hand van een 'risicotaxatie'. "Het verleden van de patiënt, het functioneren binnen de kliniek en zijn toekomstperspectief spelen hierin een belangrijke rol."

Bij elke stap moet een patiënt aantonen dat hij ook over een langere periode kan omgaan met de vrijheden die hij terug heeft gekregen. "Dit hele proces gebeurt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid", zegt de woordvoerder.

Heeft de kliniek in Den Dolder andere maatregelen genomen?

In overleg met de politie zijn extra buurtcoaches ingezet en zijn meer beveiligingsmedewerkers ingeschakeld. De beveiligers hebben dagelijks contact met de politie. Dit blijft de komende maand zo.

Ook zijn alle dossiers van patiënten die in aanmerking komen voor verlof opnieuw beoordeeld.

Is er onrust op andere plekken waar klinieken zoals die in Den Dolder staan?

Dat lijkt tot nu toe mee te vallen. De moord op Anne Faber leidt niet tot verontruste reacties, zeggen gemeenten waar ook een psychiatrische kliniek staat.

Op tientallen plaatsen in Nederland resocialiseren tbs'ers en psychiatrische patiënten die in de gevangenis hebben gezeten. Vijftien klinieken zijn vergelijkbaar met Aventurijn in Den Dolder. Dit zijn Forensisch Psychiatrische Afdelingen, die een halfopen karakter hebben. Verder zijn er nog plekken bij reguliere ggz-instellingen en verschillende beschermde woonvormen.

In Bergen op Zoom heeft een lokale partij vragen gesteld over de veiligheid rond de kliniek in Halsteren, maar volgens de gemeente is uit de buurt zelf geen enkele vraag gekomen. Ook branchevereniging GGZ Nederland zegt dat er, op een enkel telefoontje na, geen bezorgde reacties uit de omgeving van andere klinieken zijn gekomen.

Wordt het personeel van de kliniek nog bedreigd?

De afgelopen tijd zijn medewerkers, patiënten en voorbijgangers lastiggevallen. Zo krijgen ze haatmails binnen of worden ze bedreigd via sociale media. "Dit vinden we volstrekt onacceptabel. Van deze bedreigingen doen we aangifte bij de politie."

Verschillende media kregen vrijdag een bericht waarin een anonieme afzender het vertrek eist van het bestuur van Altrecht. Ook wordt gedreigd met acties richting individuele bestuurders, van wie "zeer gevoelig niet-werkgerelateerd materiaal is verzameld."

Voor medewerkers is de impact van wat er gebeurd is enorm, zegt Aventurijn. "We hebben dagelijkse gesprekken met medewerkers." Ook heeft de kliniek een intern traumateam en externe traumabegeleiding ingeschakeld.

Hoe gaat het nu verder met Michael P. ?

Het voorarrest van de 27-jarige verdachte Michael P. is afgelopen week met drie maanden verlengd. De politie is nog bezig met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd. In januari moet P. voor het eerst voor de rechter verschijnen, maar de zaak zal dan nog niet inhoudelijk behandeld worden.

(22/10/2017 @ 15:21)

Na storm van kritiek trekt WHO aanstelling Robert Mugabe in

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet af van de benoeming van Robert Mugabe tot goodwill-ambassadeur. "De afgelopen dagen heb ik er nog eens over nagedacht", zegt WHO-directeur Tedros Ghebreyesus in een bericht op de WHO-website. "Het resultaat is dat ik besloten heb de benoeming in te trekken."

De benoeming van de Zimbabwaanse dictator deed een storm van verontwaardiging opgaan. Als goodwill-ambassadeur zou hij zich moeten inzetten voor de bestrijding van ziekten als kanker en diabetes. Onder zijn bewind is het gezondheidssysteem in zijn eigen land volledig ingestort.

De belangrijkste oppositiepartij in Zimbabwe noemde de keuze van de WHO belachelijk, de mensenrechtenorganiatie Human Rights Watch koos voor het woord "beschamend". Minister Koenders van Buitenlandse Zaken sprak van een "stuitend, slecht en bizar idee".

"Ik heb goed geluisterd naar de mensen die hun bedenkingen hebben geuit", zegt Ghebreyesus. "In overleg met de regering van Zimbabwe hebben we geconcludeerd dat met dit besluit het belang van de WHO het best gediend is".

(22/10/2017 @ 14:30)

Exitpolls: premier Abe behoudt tweederdemeerderheid in Japan

Volgens exitpolls behoudt de coalitie van de Japanse premier Abe zijn tweederdemeerderheid in het parlement. De coalitie van Abe's Liberaal-Democratische Partij (LDP) zou 311 van de 365 zetels in het parlement krijgen.

Abe heeft de tweederdemeerderheid nodig om het pacifisme uit de grondwet te kunnen schrappen. Sinds de Tweede Wereldoorlog mag Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger hebben, maar Abe vindt dat vanwege de dreiging van Noord-Korea en de toenemende militaire kracht en ambities van China niet meer van deze tijd.

Grote droom

Die aanpassing van de grondwet is de grote droom van Abe, zegt correspondent Kjeld Duits. "Het was voor Abe de belangrijkste reden om juist nu vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Hij zag hoe de oppositie steeds zwakker werd. Zijn eigen populariteit was ook weggezakt, maar vanwege zijn houding tegenover Noord-Korea kwam hij er weer beter voor te staan."

Vanwege het slechte weer in Japan kan het nog even duren voordat de definitieve uitslag bekend is. Door orkaan Lan zijn veel wegen in het zuidwesten van het land onbegaanbaar geworden en bij een aantal stembureaus kunnen de stembiljetten daardoor niet worden opgehaald.

(22/10/2017 @ 14:24)

Catalanen krijgen in Brussel geen voet aan de grond

De Catalanen hopen al weken op hulp uit Brussel bij hun streven naar onafhankelijkheid, maar die hulp gaat er niet komen. Sterker nog: de vertegenwoordigers van de EU-landen in Brussel weigeren zelfs maar de telefoon op te nemen als de Catalanen bellen.

De NOS vroeg aan alle delegaties van de EU-landen in Brussel of ze contact hebben gehad met de Catalanen. Van de 27 reageerden er twintig. Alle twintig zeiden ze dat het contact er niet of zeer waarschijnlijk niet is geweest. "Je weet nooit of mensen elkaar tegenkomen op een receptie, maar we gaan ze echt niet officieel ontvangen", zegt een diplomaat.

Bluffen

Dat is opvallend omdat de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken deze week in Brussel zei dat hij contact heeft met alle EU-landen. "Wij praten met iedereen. Met delegaties van landen, met hun permanente vertegenwoordigers, met iedereen", aldus Raul Romeva. Maar praten ze ook met u? "Natuurlijk, wij praten niet tegen een muur. Als we praten dan wordt er terug gepraat."

Het lijkt er sterk op dat de minister blufte. Alleen al zijn claim dat hij minister van Buitenlandse Zaken is, doet in Brussel wenkbrauwen fronsen. "Het lijkt mij niet dat wij kunnen praten met iemand die zich minister van Buitenlandse Zaken noemt, die geen land vertegenwoordigt", zegt een vertegenwoordiger van één van de EU-landen.

De diplomaten met wie de NOS sprak, willen dat alleen anoniem doen. "Dit ligt heel, heel, heel gevoelig. Iedereen wil gewoon blijven handelen met Spanje, dus respecteren wij de Spaanse grondwet. No way dat wij een Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken ontvangen."

Catalonië heeft een permanente vertegenwoordiging, een soort ambassade, in Brussel. Volgens de diplomaten die wij spreken doen de Catalanen daar niet eens een poging om contact op te nemen met permanente vertegenwoordigingen van de EU-landen.

Eén van de diplomaten: "Voor zover ik weet is er nooit een verzoek geweest om bij ons langs te komen. En als dat verzoek er wel komt, weet ik zeker dat wij wel agendatechnische redenen weten te vinden om ze niet te ontvangen." Een ander: "Het is niet heel diplomatiek om iemand te zeggen dat hij niet welkom is, maar laat ik het zo zeggen: wij hebben ons contact met landen, niet met regio's."

De Catalaanse permanente vertegenwoordiger Amadeu Altafaj erkent dat het moeilijk is om contacten te leggen in Brussel. "Natuurlijk ontkennen ze allemaal dat ze met ons praten. Spanje legt zware druk op ze om niet met ons te spreken. We praten alleen informeel met ze, nooit officieel."

(22/10/2017 @ 13:32)

Besnorde Mona Lisa geveild voor ruim zes ton

Een snor en een klein sikje. Dat had de Franse surrealist Marcel Duchamp toegevoegd aan Leonardo da Vinci's meesterwerk. Een van Duchamps besnorde Mona Lisa-schilderijen is verkocht in Parijs voor 631.500 euro.

Veilinghuis Sotheby's meldt niet wie de nieuwe eigenaar is van het dadaïstische werk. De waarde was vooraf geschat op 400.000 tot 600.000 euro. Het gaat om een versie uit 1964. Het origineel stamt uit 1919.

Geil

De originele naam van het kunstwerk is L.H.O.O.Q., een verbastering van het Engelse look (kijk). In het Frans uitgesproken klinkt het als 'elle a chaud au cul', wat neerkomt op 'ze is geil'.

In totaal gingen er negen stukken van Duchamp onder de hamer. Hij wordt gezien als de vader van de conceptuele kunst. In deze stroming is het idee achter de kunstwerken belangrijker dan de uitvoering. De besnorde Mona Lisa wordt gezien als een aanval op de traditionele kunst.

Het werk was onderdeel van een collectie surrealistische kunstwerken van de overleden Amerikaan Arthur Brandt. De opbrengst van de 110 werken was bijna vier miljoen euro. Overigens werd niet alles verkocht. Zo werd er geen koper gevonden voor een topstuk van schilder Francis Picabia, met een geschatte waarde tussen de 700.000 en een miljoen euro.

(22/10/2017 @ 13:24)

Meerdere kogelinslagen bij restaurant Eindhoven

De politie onderzoekt een schietincident bij het Stadspaviljoen in Eindhoven. De eetgelegenheid werd in de nacht van zaterdag op zondag beschoten. De politie weet nog niet door wie.

Er zijn meerdere inslagen aan de buitenkant en er werden ongeveer dertig hulzen aangetroffen op de grond. Er wordt nog onderzocht of er ook kogels binnen terecht zijn gekomen.

Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Een glaszetter is begonnen met het vervangen van de kapotgeschoten ramen.

Knallen

Omroep Brabant sprak met een buurtbewoonster. Zij werd 's nachts wakker van knallen. "Ik dacht in eerste instantie aan vuurwerk", vertelt ze tegen de regionale omroep. "Maar naderhand dacht ik: dit klonk toch anders."

Toen ze uit het raam keek, zag ze drie jongens uit het park lopen. "Ik weet niet of die er iets mee te maken hebben, maar ik vond het wel raar."

De politie bevestigt dit verhaal niet en roept getuigen op om zich te melden. Dat kan ook anoniem.

(22/10/2017 @ 13:10)

Dronken automobilist wil naar Almere en eindigt in Wormerveer

Een 32-jarige man uit Almere had zaterdagochtend zo veel gedronken dat hij dacht hij naar zijn huis in Almere was gereden, terwijl hij in werkelijkheid zijn auto in Wormerveer (NH) had geparkeerd, bijna 50 kilometer verderop.

De politie maakte vandaag bekend dat er zaterdagochtend rond 08.00 uur een melding binnenkwam over een automobilist die mogelijk te veel had gedronken. De man bleek 735 ug/l alcohol in zijn adem te hebben; dat is bijna drieënhalf keer zo veel als is toegestaan. Daarom moest hij direct zijn rijbewijs inleveren.

Na de blaastest werd duidelijk dat de man dacht dat zijn auto zojuist bij zijn huis in Almere had geparkeerd. Agenten vertelden hem daarop dat hij niet in Almere was beland, maar in Wormerveer.

(22/10/2017 @ 12:45)

Door VS gesteunde troepen veroveren groot olieveld op IS

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben het grootste olieveld van Syrië veroverd op terreurgroep Islamitische Staat. Het gaat om het Al-Omar-veld in de olierijke provincie Deir al-Zor, in het oosten van het land.

De SDF is een coalitie van Koerdische en Arabische groepen en wordt gesteund door de Verenigde Staten. In Syrië vecht ook het regeringsleger tegen IS om olievelden in die regio in handen te krijgen. Het regeringsleger krijgt steun van Rusland.

Raqqa

IS verliest steeds meer terrein in Syrië en Irak. Vorige maand veroverde de SDF al een gasveld in Deir al-Zor op IS.

Deze week bevrijdden de Syrische Democratische Strijdkrachten de stad Raqqa van IS. De terreurgroep beschouwde Raqqa als hoofdstad van het kalifaat, dat in 2014 werd uitgeroepen.

(22/10/2017 @ 12:02)

Russische oppositieleider Navalny weer op vrije voeten

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is weer vrij. Hij zat een gevangenisstraf van twintig dagen uit, omdat hij bij herhaling de wet zou hebben geschonden door politieke manifestaties te organiseren of aan te kondigen, zonder dat hij daar toestemming voor had.

Aanhangers van de actiegroep Protest Moskou vierden zijn vrijlating met een spandoek over een brug bij het Kremlin. "Tijd om Poetin te lozen. Tijd om Navalny te kiezen ", staat erop.

Navalny wil meedoen aan de verkiezingen die volgend jaar maart worden gehouden. Vorige maand werd hij in Moskou opgepakt omdat hij naar een campagnebijeenkomst elders in Rusland wilde gaan.

Volgens de Russische kiesraad mag Navalny niet meedoen aan de verkiezingen, omdat hij begin dit jaar tot een voorwaardelijke celstraf is veroordeeld voor verduistering van een grote partij hout.

Navalny bestrijdt dat hij niet mee mag doen, omdat een burger zijn passieve kiesrecht alleen verliest als hij tot een onvoorwaardelijke celstraf is veroordeeld. Ook zegt hij dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd was.

Doorgaan

De verwachting is daarom dat hij doorgaat met campagnevoeren en dat hij opnieuw zal worden opgepakt voor het houden van bijeenkomsten waarvoor geen vergunning is aangevraagd.

Dat kan worden bestraft met een geldboete of een celstraf van enkele dagen tot enkele weken.

(22/10/2017 @ 11:18)

Brief Titanic-slachtoffer (met watervlekken) geveild voor recordbedrag

Een brief geschreven aan boord van de Titanic is voor 126.000 pond (140.000 euro) verkocht op een Britse veiling. Opvarende Alexander Holverson schreef het bericht aan zijn moeder de dag voordat het schip op een ijsberg voer. Het werd in een notitieboekje aangetroffen toen zijn lichaam werd geborgen.

Hoewel er grote watervlekken op het schrijven zitten, valt de tekst nog goed te lezen. Ook is het rode logo van de White Star Line duidelijk te herkennen op het postpapier. Holverson spreekt de hoop uit dat het schip op woensdagochtend in New York arriveert, omdat het weer meezit. Ook beschrijft hij het weelderige interieur van het schip en de excellente muziek en voeding aan boord.

"John Jacob Astor reist ook mee", schrijft hij over een van de beroemdste slachtoffers van de ramp. "Hoewel hij miljoenen bezit ziet hij er heel normaal uit. Ze zitten op het dek met ons."

Zeldzaam

Verzamelaars hebben veel geld over voor brieven die aan boord van de Titanic zijn geschreven. Vaak gaat het daarbij om berichten die verstuurd werden bij een tussenstop in het Franse Cherbourg of het Ierse Queentown. Een brief als deze, die de ramp overleefde, is nog zeldzamer.

"Al zou het een bijna leeg vel papier zijn geweest, dan nog zou het gewild zijn geweest", redeneert de veilingmeester. "Maar door de inhoud van de brief is hij van een nog hogere orde. Omdat hij een eersteklaspassagier was, beschrijft Holverson dingen die passagiers in andere klassen niet konden zien."

Twee jaar geleden werd er 119.000 pond betaald voor een brief die overlevende Esther Hart had geschreven op 14 april 1912, de dag van de ramp. Dat zou de laatste brief zijn geweest die geschreven was voor de aanvaring.

In totaal kwamen meer dan 1500 mensen om bij de ramp. Holversons vrouw, die met hem een wereldreis maakte, overleefde het wel. Ze stierf in 1918. Haar familie bewaarde de brief al die jaren.

(22/10/2017 @ 10:53)

Politie aangevallen bij meerdere vechtpartijen in Friesland

Bij een grote vechtpartij in het Friese Koudum zijn zaterdagnacht agenten belaagd. Vijf mannen, allemaal in de twintig, zijn aangehouden.

Beveiligers van een buurthuis hadden de hulp van de politie ingeroepen omdat ze het gebouw wilden ontruimen vanwege ruzies. Eenmaal buiten keerden de bezoekers zich tegen de agenten.

De politiemensen verdedigden zich tegen de belagers met wapenstokken. Ook werd een politiehond ingezet om de menigte uit elkaar te halen.

Ambulancemedewerkers lastiggevallen

Tijdens de arrestaties werden agenten in de rug aangevallen. Een arrestanten trapte een ruit uit een politieauto.

In de menigte viel er iemand flauw. Terwijl die werd nagekeken, werden de ambulancemedewerkers ook lastiggevallen.

Volgens Omrop Fryslân ontstonden de vechtpartijen tijdens een feest van radiozender Qmusic.

(22/10/2017 @ 10:51)

Beeld van Rodin tientallen jaren onopgemerkt in Amerikaans stadhuis

Wat gewoon in het zicht staat, is soms het moeilijkst te herkennen. In het gemeentehuis van Madison, een plaatsje met 16.000 inwoners in New Jersey, heeft vele tientallen jaren een buste van de beeldhouwer Auguste Rodin gestaan zonder dat iemand doorhad dat het om een beroemd en kostbaar kunstwerk ging.

Het gaat om een buste van Napoleon en stond in een hoekje van een vergaderzaal. Niemand wist hoe het beeld er gekomen was en niemand schonk er aandacht aan. Dat veranderde toen in 2014 een studente kunstgeschiedenis werd aangenomen om de kunstwerken in het gebouw te inventariseren. De toen 22-jarige Mallory Mortillaro zag het beeld en ontdekte aan de achterkant een inscriptie: A. Rodin.

Ze vertelde haar bazen wat ze had gevonden. Die waren niet overtuigd, maar ze hield vol, zo vertelde ze tegen CNN. "U begrijpt het niet, zei ik tegen ze. Ik denk dat we hier een beeld van Rodin hebben."

Mortillaro ging op zoek naar de herkomst van het beeld, maar ze kon er in de archieven van Madison helemaal niets over vinden. Om er zeker van te zijn dat het beeld echt was, schakelde ze een expert in van het Rodin Museum in Parijs. Die vertelde dat de kunstwereld al decennia geleden het zicht op het beeld had verloren.

De expert kwam naar Madison en stelde vast dat het om een echte Rodin ging. De Franse impressionist maakte het in 1904. Het werd verkocht aan een Amerikaanse zakenman en kwam later in het bezit van het Metropolitan Museum of Art in New York. In 1933 werd het gekocht door Geraldine Rockefeller Dodge, de schatrijke dochter van zakentycoon William Rockefeller.

Houten kist

In 1942, zo is nu vastgesteld, kwam de buste in het Hartley Dodge Memorial-gebouw, dat de naam draagt van de man met wie Geraldine Rockefeller trouwde. In de jaren daarna werd het beeld vergeten. Voordat Mortillaro het vond, lag het vanwege een verbouwing jarenlang in een houten kist.

De 'ontdekking' van het beeld werd vorige week bekend. Het is nu uitgeleend aan het Philadelphia Museum of Art, voor een tentoonstelling ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van Rodin. En zoals het met dit soort Tussen Kunst en Kitsch-berichten hoort, tot slot de waarde: die wordt geschat op 4 miljoen dollar. De gemeente Madison zegt geen plannen te hebben om het beeld te verkopen.

(22/10/2017 @ 10:02)

Vermiste wandelaars VS 'kozen voor een snelle dood'

Een Amerikaans koppel dat vermist werd in het Joshua Tree National Park is waarschijnlijk verdwaald en heeft toen zelfmoord gepleegd. De twee werden afgelopen week met fatale schotwonden in een omhelzing gevonden.

De 20-jarige Rachel Nguyen was in juli met de 22-jarige Joseph Orbeso naar het park gereisd om haar verjaardag te vieren. De eigenaar van een bed and breakfast sloeg alarm toen de twee niet terugkwamen.

De afgelopen drie maanden werd er in het park naar hen gezocht. Hun lichamen werden gevonden onder een boom, hun benen afgedekt tegen de brandende zon. Het bleek dat hun water op was en ze hun voedsel hadden gerantsoeneerd.

Snelle dood

De politie gaat ervan uit dat Orbeso, die als bewaker werkte, zijn dienstwapen heeft gebruikt om de twee uit hun lijden te verlossen. Hij zou het vuurwapen hebben meegenomen om zichzelf te kunnen beschermen. "Ze konden kiezen tussen een langzame, pijnlijke dood of een snelle", zegt een vriend. "Ze hebben gekozen voor snel."

"Hoe ze werden gevonden zegt alles over hem als man en als mens", zegt de vader van Orbeso, die erbij was toen zijn zoon en Nguyen werd gevonden. "Hij omarmde haar terwijl ze de schaduw zochten in de bosjes."

De familie van Nguyen zegt dat ze Orbeso niets kwalijk nemen. "We danken God dat we Rachel een fatsoenlijke begrafenis kunnen geven."

(22/10/2017 @ 09:58)

Trein botst op kudde koeien in Groningen, vier dieren gedood

In de provincie Groningen is een kudde ontsnapte koeien aangereden door een trein. Vier koeien overleefden het ongeluk niet, één koe kon levend uit een nabijgelegen sloot worden getakeld.

De aanrijding gebeurde vannacht omstreeks 01.00 uur tussen Winsum en Sauwerd. De brandweer en ProRail zijn de hele nacht bezig geweest om het spoor schoon te maken.

In de trein van Arriva zaten twaalf passagiers. Zij raakten niet gewond en zijn met taxi's naar hun eindbestemming gebracht.

Wildroosters

Hoe de koeien uit hun wei konden ontsnappen, is niet duidelijk. De brandweer heeft de eigenaar van de koeien op de hoogte gesteld van het incident. Veehouder Johan Kooistra is verdrietig over het lot van zijn koeien.

Tegen RTV Noord zegt Kooistra dat ProRail wildroosters moet plaatsen: "Daar durven de beesten niet over, dus zullen ze niet zo snel het spoor oversteken. Dat is echt het minste wat ze kunnen doen."

Kooistra wil al langer wildroosters, maar mag ze zelf niet plaatsen. "Dat heeft met de beveiliging te maken. Je mag niet zomaar werken langs het spoor, anders hadden we dat al lang gedaan."

De boer heeft zijn ongenoegen kenbaar gemaakt bij de spoorbeheerder.

(22/10/2017 @ 09:37)

Britten beginnen gevolgen van brexit in hun portemonnee te merken

Zeven maanden geleden begonnen de Britten officieel aan de uittredingsprocedure uit de Europese Unie, maar nog altijd is er geen helderheid over de scheiding. Laat staan over hoe het leven buiten de EU eruitziet. Ook na de EU-top afgelopen week kwam die duidelijkheid er niet.

Maart 2019, zo schrijft het Europese Artikel 50 voor, moet er een akkoord liggen dat door alle EU-parlementen is geratificeerd. Dat betekent dat er uiterlijk oktober 2018 een deal moet zijn.

Ondertussen begint brexit zijn eerste sporen na te laten in Groot-Brittannië. Deze week lieten nieuwe inflatiecijfers zien dat alles voor de Britten het afgelopen jaar gemiddeld 3 procent duurder is geworden.

Het is een direct gevolg van de daling van het Britse pond na het brexit-referendum. Groot-Brittannië importeert namelijk veel voedsel, kleding en olie. Hoe lager het pond, hoe duurder de import. Het is sinds 2012 niet voorgekomen dat de prijzen met 3 procent per jaar omhooggingen.

Daarmee gaan de Britten er in koopkracht op achteruit. De lonen stijgen namelijk gemiddeld met nog geen 2 procent. En in de publieke sector komt de klap nog harder aan. Na de crisis van 2008 kwam er bij de overheid een zogenaamde pay cap, zodat lonen maximaal 1 procent per jaar konden stijgen.

Dat gold voor bijvoorbeeld leraren, verpleegkundigen en politieagenten. "Sommige mensen hebben nu per jaar 4000 pond minder te besteden dan in 2010", zei Frances O'Grady, secretaris-generaal van de vakcentrale TUC, afgelopen week tijdens een demonstratie voor het parlement. Vakbonden kondigden ook grote stakingen aan komend jaar, als de lonen niet harder stijgen.

Hardste klappen

Wel presenteerde de overheid ook nog positieve cijfers: in de afgelopen 42 jaar was de werkloosheid niet zo laag in Groot-Brittannië. Maar 4,3 procent van de beroepsbevolking zit op dit moment zonder werk.

Desondanks groeien de lonen in een veel te laag tempo mee, zeggen economen. "Dit laat zien dat Groot-Brittannië goed is in banen scheppen, maar vreselijk scoort in het verhogen van salarissen", zei econoom Stephen Clarke tegen The Financial Times.

Zolang de brexit-onderhandelingen geen duidelijkheid scheppen, zal de situatie er voor veel Britse werknemers niet beter op worden. Helemaal als de gesprekken uiteindelijk stuklopen, zo rekende denktank Resolution Foundation uit. De laagste inkomens zullen bij een 'No Deal'-scenario de klappen het hardst voelen. Terwijl juist in deze categorie de meerderheid voor brexit stemde.

(22/10/2017 @ 08:56)

België in de ban van 'De Reus' van Nijvel

Voor het eerst in dertig jaar lijkt er een doorbraak te zijn in de zoektocht naar de Bende van Nijvel. Een oud-agent heeft op zijn sterfbed opgebiecht dat hij een van de overvallers was die begin jaren 80 28 mensen doodschoten. België is in de ban van het verhaal De Reus.

Belgische media hebben inmiddels foto's in handen gekregen van deze C.B., waarop blijkt dat de bril die de man destijds droeg sprekend lijkt op de bril van De Reus in compositietekeningen. Ook de broer van de man, die meewerkte aan het onderzoek, ziet de gelijkenis. "Ik herken ten eerste die bril. Die fysionomie. Ik heb mijn broer ook jaren gekend natuurlijk", zei hij tegen de VTM.

In een geëmotioneerd gesprek met de Vlaamse zender vertelt de broer verder hoe de bekentenis in 2015 ging. "Hij heeft toegegeven dat hij bij de Bende van Nijvel zat", herinnerde de broer zich in tranen. "Hij heeft mij er hints over gegeven wat er gebeurd is. Op dat moment heeft hij niet tegen mij gezegd: ik ben die en die persoon in de Bende van Nijvel geweest."

De broer zei aanvankelijk de bekentenis niet te kunnen geloven. "Niet echt nee, nee. Ik kon dat moeilijk bevatten dat hij... In het geheel niet", verzucht hij. "Als je hoort dat je broer erbij betrokken is... Ik denk niet dat iemand zich dat kan voorstellen."

Onderzoekers vonden echter steeds meer bewijs. Zo bleek C.B. telkens met verlof bij de politie als de Bende van Nijvel overvallen pleegde. Bovendien beschreven getuigen dat De Reus mank liep en had B. last van een voetblessure.

Ook was er al vaker gespeculeerd over een verband tussen de Groep Diane en de bende, omdat de overvallers ook een wapendepot van deze elite-eenheid hadden aangevallen. C. bleek vlak voor het begin van de overvallen teruggezet van Diane naar de rijkswacht.

David Van de Steen, die zijn vader, moeder en zus verloor bij de bloedigste overval van de bende, hoopt dat het spoor naar andere bendeleden zal leiden, maar vreest ook dat anderen de hand boven het hoofd zal worden gehouden. "Dit spoor is zo realistisch, het is denk ik het puntje van de ijsberg", zegt hij tegen de VRT. "Het enige dat nog kan gebeuren is dat men het terug in de doofpot gaat steken."

(22/10/2017 @ 08:53)

Referenda in Noord-Italië voor grotere autonomie Lombardije en Veneto

Kiezers in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto kunnen vandaag in referenda duidelijk maken of ze meer autonomie willen. De uitkomst is niet bindend, maar als het antwoord "ja" is, geeft dat de regiobestuurders een betere uitgangspositie bij de onderhandelingen met Rome over vergroting van de regionale macht op het gebied van veiligheid, migratie, onderwijs en milieu.

Ook willen de initiatiefnemers dat er meer belastinggeld terugvloeit naar deze regio's, die samen 30 procent van het bnp van Italië produceren.

Lega Nord

Beide regio's worden bestuurd door de anti-migratiepartij Lega Nord, dat zijn streven naar onafhankelijkheid voor het rijke noorden van Italië al een tijdje heeft opgegeven. Sindsdien probeert ze in heel Italië kiezers te trekken door zich af te zetten tegen Europa en tegen de politieke elite in Rome.

Het referendum krijgt steun van de protestpartij de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo en Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi. Voor de laatste zijn de referenda een testcase voor zijn kansen bij de nationale parlementsverkiezingen volgend jaar.

Opkomst

President Maroni van Lombardije is tevreden als 34 procent van de kiezers komt opdagen; dat is hetzelfde percentage als bij de opkomst bij een nationaal referendum in 2001.

In Veneto is een opkomst van ten minste 50 procent nodig, anders is de uitkomst ongeldig.

(22/10/2017 @ 08:51)

Wekdienst 22/10: Martin Garrix wint en bijeenkomst in Den Dolder

Goedemorgen! De gemeente Zeist organiseert in Den Dolder informatiebijeenkomsten voor inwoners en winkeliers naar aanleiding van de dood van Anne Faber. En Martin Garrix is wederom verkozen tot populairste dj ter wereld.

Voor wie vandaag naar buiten gaat: vergeet je paraplu niet, want in het hele land kan regen vallen. Met maximaal 12 graden is het een stuk kouder dan de afgelopen dagen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• Vandaag en morgen zijn in Den Dolder informatiebijeenkomsten naar aanleiding van de onrust over de dood van Anne Faber. Michael P., die verdacht wordt van betrokkenheid bij haar dood, zat in een psychiatrische kliniek in het dorp. Sindsdien zijn er enkele incidenten geweest, waarna de beveiliging van de kliniek is aangescherpt.

• In Italië is in twee regio's in het noorden een referendum over meer zeggenschap: in Lombardije en in Veneto. Voorstanders van meer autonomie willen bijvoorbeeld zelf belasting kunnen innen.

• In de eredivisie zijn vandaag vier wedstrijden, waaronder de Klassieker: Feyenoord-Ajax. Koploper PSV speelt thuis tegen Heracles.

• Japan gaat naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. Premier Abe schreef ze uit omdat hij op dit moment populairder is dan in lange tijd het geval was. En dat komt door zijn harde opstelling tegen Noord-Korea.

Wat heb je gemist?

De Nederlander Martin Garrix is voor het tweede jaar op rij verkozen tot populairste dj ter wereld. De 21-jarige dj uit Amstelveen kreeg de prijs op het dancefestival AMF in de Amsterdam Arena. Meer dan een miljoen mensen stemden bij de verkiezing van het Britse tijdschrift DJ Mag online op hun favoriete dj.

Ander nieuws uit de nacht:

- Dertien politiemensen gedood bij aanval in Niger: "Ze hadden raketwerpers en machinegeweren", zeggen veiligheidsdiensten tegen persbureau Reuters.

- Verstappen: een van slechtste kwalificaties dit seizoen. De zesde plaats in de kwalificatie van de GP van de Verenigde Staten viel hem vies tegen. De race is vanavond om 21.00 uur.

- Arrestatiebevel voor Kroatische retailmagnaat: de 66-jarige Ivica Todoric, oprichter van 's lands grootste retailorganisatie Agrokor, wordt verdacht van onder meer boekhoudfraude.

En dan nog dit:

Geen drie of vier, maar vijf ex-presidenten van de VS stonden samen op het podium. Dat was bij een benefietconcert voor de slachtoffers van de orkanen Harvey, Irma en Maria. Het is voor het eerst sinds 2013 dat alle nog levende ex-presidenten in het openbaar verschenen. Dat zijn momenteel: Obama, Clinton, Carter, George Bush senior en junior.

Het optreden leverde omgerekend ruim 26 miljoen euro op.

Fijne dag!

(22/10/2017 @ 07:48)

Columniste Nanninga lijsttrekker Forum voor Democratie in Amsterdam

Columniste Annabel Nanninga wordt lijsttrekker voor het Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Ze heeft dat bekendgemaakt in haar column op The Post Online. Vanwege haar nieuwe politieke ambitie is het meteen haar laatste bijdrage aan de site.

Nanninga werd benaderd door partijleider Thierry Baudet en kon niet weigeren, schrijft ze. "Het moment is daar. Politiek aanpakken wat ik als opiniemaker zo vaak aan de kaak stelde." Ze wil dat naar eigen zeggen doen met "idealen, democratische waarden en een scheutje Amsterdamse branie".

Baudet is blij met de lijsttrekker. "Ik ben al jaren fan van Annabel Nanninga", zegt hij tegen The Post Online. "Ze heeft een zeer scherp oog voor wat er misgaat in Nederland en hoe het beter kan en moet."

Oud-VVD'er

Op plaats twee van de FvD-lijst in Amsterdam staat publicist Yernaz Ramautarsing, op plek drie oud-VVD-Kamerlid Anton van Schijndel.

Amsterdam is de enige gemeente waar het Forum voor Democratie op 21 maart meedoet met de verkiezingen. Wel ondersteunt de partij de campagne van Leefbaar Rotterdam in Rotterdam.

(22/10/2017 @ 07:17)

Brit Alexander Ullman wint Liszt Concours

De Britse pianist Alexander Ullman heeft het Internationaal Frans Liszt Pianoconcours gewonnen. De 26-jarige Ullman versloeg op het concours voor jonge pianisten in Utrecht de andere twee finalisten, de Zuid-Koreaan Minsoo Hong en de Russische Dina Ivanova.

Het drietal bracht in TivoliVredenburg samen met het Radio Filharmonisch Orkest verschillende werken van de 19de-eeuwse Hongaarse componist Franz Liszt ten gehore. De internationale vakjury vond Ullman de beste, de publieksprijs ging naar Ivanova.

Ullman krijgt voor zijn overwinning 20.000 euro. Ook krijgen de drie finalisten de komende jaren een intensief begeleidingstraject aangeboden, met onder meer een tournee die hen voert langs 35 landen.

Elfde editie

Het Liszt Concours in Utrecht wordt elke drie jaar gehouden en geldt als een van de meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld. Pianisten tussen de 17 en 29 jaar kunnen meedoen.

Het was dit jaar de elfde editie van het Liszt Concours. Eén keer, bij de eerste editie in 1986, was er een Nederlandse winnaar. Dat was Martyn van den Hoek.

Bekijk hieronder het introductiefilmpje dat van Ullman werd gemaakt voor het festival. Hij vertelt wat hem in Liszt aanspreekt, maar het gaat ook over de Bahama's en over een alternatieve carrière als wijnproever...

(22/10/2017 @ 05:23)

Dernière mise à jour : 21/10/2017 @ 21:34
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette