Texte à méditer :  Selon les statistiques, il y a une personne sur cinq qui est déséquilibrée
S'il y a 4 personnes autour de toi et qu'elles te semblent normales, c'est pas bon."    Jean Claude Vandam
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

16 Février 2019

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à toutes les
Julienne


C'était aussi un 16 / 2
1937

La firme américaine Dupont de Nemours annonce l'invention du nylon.


Né(e) un 16 / 2 / 1959
John McEnroeCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Collectieve claim vanwege ernstige bijwerkingen antidepressivum Seroxat

De fabrikant van het antidepressivum Seroxat kan eind deze maand een claim verwachten van meer dan twintig mensen die het middel in hun jeugd hebben gebruikt. Dat schrijft de Volkskrant.

Met de claim stellen de indieners het bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) aansprakelijk voor de schadelijke gevolgen van het gebruik van Seroxat. GSK heeft volgens hen nagelaten te waarschuwen voor het risico op ernstige psychische gevolgen, met name agressie en een verhoogde kans op zelfdoding.

De Stichting SeroxatClaim werd opgericht na een uitspraak van de rechter op 30 mei vorig jaar. Toen kreeg een man die in zijn jeugd het middel had geslikt om een depressie te behandelen en daar ernstige gevolgen van ondervond gelijk van de rechter.

Middel werkte niet

Al snel nadat hij begonnen was het middel te slikken kreeg hij last van bijwerkingen als angst, agressie en uiteindelijk ook suïcidaliteit. Deze verschijnselen werden niet in verband gebracht met Seroxat, omdat ze niet in de bijsluiter waren vermeld. GSK wist wel van het bestaan van de bijwerkingen en heeft nagelaten die te melden, oordeelde de rechter.

Ook is uit onderzoek gebleken dat het middel bij kinderen of jongeren niet of nauwelijks werkte.

De rechter stelde de farmaceut aansprakelijk voor de schade die was veroorzaakt door Seroxat en andere middelen waarin de stof paroxetine werd gebruikt. GSK werd veroordeeld tot het vergoeden van de schade.

Aangepast

GSK is tegen het vonnis in beroep gegaan en wil tegen de Volkskrant geen commentaar geven op de collectieve claim. De bijsluiter van Seroxat is inmiddels aangepast, meldt de Volkskrant. Er staat nu in dat het middel niet mag worden voorgeschreven aan patiënten onder de 18 jaar.

(16/02/2019 @ 07:23)

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat, 365 dagen per jaar, dag en nacht. Nog voor de zomer moeten klanten er gebruik van kunnen maken.

Overschrijvingen tussen bankrekeningen van eenzelfde bank worden doorgaans al wel snel verwerkt. Maar tussen verschillende banken duurt het langer, soms wel dagen. Dat komt omdat die transacties langs de Europese Centrale Bank (ECB) gaan.

"Iedere eurocent die wisselt van bank moet langs de ECB", zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland, die het betalingsverkeer in ons land regelt. "Maar in het weekend, op werkdagen na 17.00 uur en op feestdagen stond het systeem van de ECB dat de transacties moet verrekenen uit."

Daarom duurt het soms lang voor je geld op de rekening van iemand anders staat. Om transacties sneller te kunnen laten verlopen, heeft de ECB twee nieuwe betalingsmethoden ontwikkeld.

Eén daarvan gaat Nederland gebruiken. De verrekening tussen banken wordt daarbij nog steeds door de ECB gecontroleerd en uitgevoerd, maar nu 24 uur per dag en 7 dagen per week. En ook op feestdagen.

ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab gaan betaalrekeningen geleidelijk aansluiten op de nieuwe manier van betalen. Individuele overboekingen tussen verschillende banken gaan razendsnel verlopen, beloven ze.

"De banken beginnen met een try out tussen eigen medewerkers met gewone betaalrekeningen", zegt Beugel. "Daarna worden ook de eerste gewone klanten aangesloten." Volgens Beugel gaat er niet "opeens een knop om". "De meeste mensen gaan er deze maand nog niks van gaan merken. Pas halverwege dit jaar gaat er voor de meeste klanten wat veranderen."

Loon niet sneller op je rekening

De instant payments gelden alleen voor individuele overboekingen, niet voor pin- of iDeal-betalingen. Ook zogenoemde bulk-transacties kunnen niet opeens veel sneller verwerkt worden.

Dat betekent dat je loon niet sneller wordt gestort. "Dat hangt ervan af hoe je werkgever het loon overmaakt", zegt Beugel. "Als je werkgever alle lonen in een keer op vrijdag verwerkt, kan het bijvoorbeeld nog steeds zo zijn dat dat geld pas na het weekend op je rekening staat."

Fraudegevoelig?

Over de versnelling van geldstromen zijn ook zorgen. Omdat de transacties straks zoveel sneller verlopen, kunnen criminelen ook sneller geld wegsluizen. En het wordt moeilijker om dat soort frauduleuze transacties terug te draaien.

Maar volgens Berends is er "een goede monitoring" en worden ongebruikelijke transacties ook in het nieuwe systeem gedetecteerd. Bovendien, zegt hij, moeten banken klanten goed doorlichten voordat ze transacties verrichten.

Alternatief voor pinpas

Detailhandel Nederland is blij met de nieuwe betaalmethode. Volgens de brancheorganisatie kunnen kleine ondernemers ervan gaan profiteren. Zij hebben soms nog geen pinapparaat in de winkel omdat dat geld kost. "Maar kleine bedrijven hoeven met instant payment geen pinapparaat te huren", zegt secretaris betalingsverkeer Michel van Bommel. "Ze zouden het nieuwe systeem kunnen gebruiken. Dat is gratis."

Ook voor particuliere verkopers via Marktplaats of Speurders.nl kan instant payment uitkomst bieden. Zogenoemde Marktplaatsfraude kan worden tegengegaan. Een koper kan niet meer met een nep-app net doen alsof hij geld heeft overgemaakt. Want de verkoper kan direct checken of het geld echt op zijn rekening staat.

Buitenland

De zeven Nederlandse banken die nu op instant payment overgaan, zitten allemaal op hetzelfde systeem. Andere Europese banken kunnen op een ander systeem zitten waardoor betalen nog niet zo snel gaat. Op den duur moeten al die systemen wel snel met elkaar gaan communiceren. En moeten dus ook de overboekingen met Europese banken binnen vijf seconden plaatsvinden.

Nog niet iedereen in Nederland zal op de snelle manier geld kunnen overmaken. Een paar kleine banken laten voorlopig alles bij het oude.

(16/02/2019 @ 07:15)

Wekdienst 16/2: partijcongressen GroenLinks en SGP, PSV in actie tegen Heerenveen

Goedemorgen! Vandaag zijn er partijcongressen van GroenLinks en de SGP, in aanloop naar de verkiezingen van volgende maand. En er is deze zaterdag veel sport te zien bij de NOS.

Het is opnieuw zonnig. Wel zijn er wat meer wolkensluiers. De maxima liggen tussen 10 en 15 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De SGP en GroenLinks houden hun congres, Forum voor Democratie heeft een ledendag. Partijleden zullen het vooral hebben over de Provinciale Statenverkiezingen en de Europese verkiezingen, die in maart en mei worden gehouden. Vanavond is de finale van het Leids Cabaret Festival. Jasper van der Veen, Senne Guns en Gavin Reijnders strijden vanaf 20.15 uur om de gunst van de jury en het publiek. Het Leidse festival wordt gezien als springplank voor jonge cabaretiers naar een grote carrière. Er is ook veel sport vandaag. Op het programma staan Eredivisievoetbal (koploper PSV speelt uit tegen Heerenveen), de rolstoelfinale en de halve finales van het ABN Amro-tennistoernooi en de slalom voor vrouwen bij de WK skiën in het Zweedse à…re.

Wat heb je gemist?

Uit een rondvraag van de NOS onder alle 21 Nederlandse waterschappen blijkt dat de waterschappen in ons land veel hebben geleerd van de lange droogteperiode van vorig jaar. Ze hebben draaiboeken aangepast, houden meer water vast, stellen het beleid van schutten waar nodig bij, ontwikkelen maatregelen tegen verzilting, denken na over meer communicatie met burgers en boeren en uiteraard wordt er volop geëvalueerd.

Ander nieuws uit de nacht:

Een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, bij hetzelfde verbruik. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Enkele uren voor de stembureaus open hadden moeten gaan, is de presidentsverkiezing in Nigeria met een week uitgesteld. De oud-campagneleider van president Trump, Paul Manafort, moet een celstraf van 19 tot 24 jaar krijgen. Dat heeft de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller geadviseerd aan een federale rechtbank.

En dan nog dit:

Bij een tewaterlating van een schip op een werf in Hoogezand, in Groningen, is gisteren ternauwernood een ongeluk voorkomen. Terwijl tientallen mensen toekeken, probeerde een medewerker nog een touw weg te halen toen het schip al begon te glijden. De man probeerde weg te komen, maar hij struikelde. Het schip miste hem maar net.

Hele fijne zaterdag!

(16/02/2019 @ 06:30)

Politici spreken achterban over aanstaande stembusgang

Voor de leden van GroenLinks wordt het in de IJsselhallen in Zwolle een drukke dag. Ze moeten een nieuwe partijvoorzitter kiezen en het Europese verkiezingsprogramma vaststellen. Verder wordt de campagne van de Statenverkiezingen afgetrapt en staan er zeker vier toespraken gepland.

Aan het eind van de congresdag is de speech van partijleider Klaver, waarschijnlijk rond 16.30 uur. GroenLinks verwacht dat er zo'n 2000 partijleden en sympathisanten zullen komen.

Rondleiding

Bij Forum voor Democratie verwachten ze ook een vol huis op de ledendag in de hal van de Tweede Kamer in Den Haag. Om veiligheidsredenen mogen er niet meer dan 500 mensen komen, dus belangstellenden wordt gevraagd om zich snel aan te melden.

Partijleider Baudet en Kamerlid Hiddema zullen een rondleiding verzorgen en de twaalf lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen stellen zich voor. De ledendag begint om 10.00 uur en eindigt met een borrel om 16.00 uur.

SGP

De SGP stelt het congres in Amersfoort geheel in het teken van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur spreekt partijleider Van der Staaij. Zijn toespraak, net als die van GroenLinks-voorman Klaver, is live te volgen op NPO Politiek.

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart nemen de activiteiten van de politieke partijen toe. Vorige week waren de partijcongressen van het CDA en de ChristenUnie, deelde PVV-leider Wilders flyers uit in Enschede en was SP-leider Marijnissen met haar vader Jan op een ledenbijeenkomst in Oss, de bakermat van hun partij.

(16/02/2019 @ 06:00)

Problemen met grondwater na droge zomer, maar er is veel geleerd

De waterschappen in ons land hebben veel geleerd van de lange droogteperiode van vorig jaar. Ze hebben draaiboeken aangepast, houden meer water vast, stellen het beleid van schutten waar nodig bij, ontwikkelen maatregelen tegen verzilting, denken na over meer communicatie met burgers en boeren en uiteraard wordt er volop geëvalueerd. Dat blijkt allemaal uit een rondvraag van de NOS onder alle 21 Nederlandse waterschappen.

Een half jaar na de grote droogteperiode is de situatie in een aantal waterschappen nog steeds niet helemaal als voorheen. Met de dijken gaat het goed, maar vooral het grondwaterpeil geeft hier en daar nog reden tot zorg.

Scheuren

Verrassend is dat de meeste scheuren die door de droogte zijn ontstaan, vanzelf weer zijn dichtgetrokken, zo geven waterschappen aan. Dat wijst erop dat de dijken meer kunnen hebben dan werd gedacht.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Friesland, waar bestuurder Jan van Weperen van het Wetterskip Fryslân ons rondleidt. "We kunnen constateren dat de dijken zich heel goed hebben hersteld. In de droogteperiode hebben we de dijken drie keer gecontroleerd. Daar waar scheuren zaten hebben we het extra in de gaten gehouden en zo nodig wat maatregelen genomen. Na de droogteperiode bleek dat de scheuren die we hadden waargenomen heel mooi en heel goed zijn hersteld. Het herstellend vermogen van de dijken is groot".

Vader en zoon Witteveen hebben een veehouderij en balen flink van de extreem droge periode van vorig jaar en zien dat het gras nog steeds niet hersteld is:

In Zeeland en Noord-Holland zijn op dit moment weliswaar nog niet alle scheuren dicht, maar ze zijn duidelijk wel kleiner geworden. In Noord-Holland heeft het waterschap op vijf plekken zogeheten kleikisten geplaatst.

Daarbij wordt een scheur uitgegraven tot een sleuf van een meter breed en twee meter diep over een lengte van vijftien tot twintig meter, die vervolgens wordt opgevuld met verse vette klei. In Noord-Brabant is voor kleinere scheuren voor het eerst gebruik gemaakt van zwelklei: korreltjes die vocht opnemen en dan uitzetten.

Ook verdorde graszoden zijn grotendeels hersteld, al was het hier en daar wel nodig om gras bij te zaaien. Ook het niveau van het oppervlaktewater is weer normaal. Boeren zien overigens nog wel steeds de gevolgen. In Friesland treffen we vader en zoon Witteveen: "Door het beregeningsverbod van vorige zomer staat er nu heel veel onkruid, waar eerst een goede grasmaat lag. Waarschijnlijk moeten we doorzaaien of omploegen. En dat kost ons geld."

De gevolgen van de droogteperiode zijn nog het meest merkbaar bij het grondwaterpeil. Dit speelt vooral in de provincies met zandgronden. In verschillende gebieden staat het grondwater nog steeds enkele tientallen centimeters onder de gewenste hoogte.

De oplossing wordt gezocht in het langer vasthouden van (regen-)water in het gebied: door de stuwen hoog te laten staan wordt water minder snel afgevoerd en krijgt het langer de tijd om in de bodem door te dringen. Het streven is om het hogere zomerpeil aan te houden.

Van Weperen van Wetterskip Fryslân: "Meestal ben je in de winter bezig met lage peilen. Dan moet het water uit de polder, want het neerslagoverschot is altijd het sterkst in de winter. Nu, in februari 2019, hebben we nog een neerslagtekort. We bevinden ons best wel in een bijzondere situatie."

Verschillende waterschappen, onder andere in Brabant en Limburg, hebben boeren gevraagd om slootjes en duikers af te dammen met planken. In Twente en Drenthe is veel langer dan normaal extra water aangevoerd vanuit de IJssel en het IJsselmeer. Gewoonlijk houdt dat eind september op, nu liep het tot eind van het jaar.

En nu?

Het waterschap in Friesland werkt aan een berekeningsmethode om in een volgende droogteperiode een beter beeld te hebben waar welke agrarische producten geteeld worden en welke waterbehoefte daarmee samenhangt.

Ook wordt gekeken waar kwetsbare natuur blijvend moet worden voorzien van water. Het doel is om zo regionaal en landelijk betere keuzes te kunnen maken bij dreigende waterschaarste of watertekorten.

Landelijk zijn er overigens flinke verschillen. Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen spreekt van een reële dreiging dat de droogte doorwerkt in het komende groeiseizoen, omdat ook de winter relatief droog verloopt. Waterschap Zuiderzeeland verwacht dat het grondwaterpeil pas in april weer normaal is.

Hoogheemraadschap Delfland rapporteert daarentegen dat alles alweer normaal is, maar kondigt wel aan dat het dit jaar aan de slag gaat met een digitale tool om preciezer te kunnen meten waar zich neerslagtekorten voordoen.

Ook wil het meer gebruik maken van drones om het gebied te inspecteren. Want, zo schrijft Delfland, "De ervaring van afgelopen jaren leert dat wij welke zomer voorbereid moeten zijn op droge periodes".

Veel meer nagedacht

Minister Van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat), die afgelopen week op bezoek was in Friesland, zegt dat Nederland nog niet klaar is voor een nieuwe periode van langdurige droogte. De door haar ingerichte Overlegtafel Droogte adviseert haar daarover. "Ik wil bijvoorbeeld weten hoe we strategisch met het grondwater moeten omgaan; tot hoever kun je het gebruiken in de verschillende gebieden. We zien nu dat er al veel meer wordt nagedacht over hoe we water op de beste manier kunnen vasthouden", aldus de minister.

(16/02/2019 @ 05:51)

NFL schikt met knielende quarterback Kaepernick

Colin Kaepernick heeft een schikking getroffen met Americanfootballbond NFL in de zaak die hij had aangespannen tegen clubeigenaren.

De voormalige quarterback van de San Francisco 49ers is al bijna twee jaar clubloos, sinds hij zijn contract met de 49ers opzegde. Kaepernick, die zijn club in 2012 naar de Super Bowl leidde, was een rechtszaak gestart omdat hij vond dat alle teameigenaren van de NFL tegen hem samenspanden. Ze zouden hem bewust geen contract geven, vanwege zijn protest tegen rassenongelijkheid in de VS.

Protest

In de zomer van 2016 startte Kaepernick zijn protest, toen hij knielde toen het volkslied werd gespeeld voor een wedstrijd. Zijn protest werd aanvankelijk nauwelijks opgemerkt, maar kreeg later navolging onder andere spelers.

Het protest van de sporters leidde tot veel ophef. President Trump noemde de spelers die knielen voor het volkslied klootzakken.

Schikking

Ook een oud-ploeggenoot van Kaepernick, Eric Reid, trof een schikking in een vergelijkbare zaak. Hij was de eerste speler die zich aansloot bij het protest van Kaepernick en zat sindsdien ook een tijd zonder club. Inmiddels speelt hij voor de Carolina Panthers.

Wat Reid en Kaepernick hebben afgesproken met de NFL is niet bekendgemaakt. In de korte gezamenlijke verklaring staat alleen dat alle partijen een vertrouwelijke overeenkomst hebben gesloten en dat ze daar verder geen commentaar op zullen geven.

(16/02/2019 @ 05:29)

De kunst van de koning is ondoorzichtig

"Welke zal nu de bestemming zijn van deze met zoo veel zorg, zoo veel smaak, met zoo veel kunstijver, met zoo veel geldelijke opoffering verzamelde kunstwerken? Helaas! Wie zou iets anders kunnen verwachten dan: naar het buitenland is hunne bestemming."

Aldus het Algemeen Dagblad in 1850: koninklijke kunst ging ook toen onder de hamer. Met vergelijkbaar kritische reacties als op de recente, omstreden veiling van 13 tekeningen van prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix. In 1850 was de aanleiding dat koning Willem II schulden naliet. Waarom er nu geveild werd, is onbekend. Het gaat om een privékwestie, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Maar de veiling van onder meer een tekening van Peter Paul Rubens, opbrengst meer dan 6 miljoen euro, brengt hernieuwde aandacht voor de koninklijke kunst met zich mee - en vooral heel veel vragen.

Want de omstreden veiling van twee weken geleden staat niet op zich. De koning en zijn familie zijn vaker mikpunt van kritiek als het over de verkoop van de erfenis van hun voorouders gaat. Daarbij komen steeds dezelfde vragen langs. Zijn de schilderijen, beelden, tekeningen, wandtapijten en andere artistieke voorwerpen van de Oranjes en kunnen ze ermee doen en laten wat ze willen, of is de kunst eigenlijk een beetje van ons allemaal? En moeten de spullen, als ze al verkocht worden, niet in Nederland blijven?

Veel vragen, weinig antwoorden

En dan zijn er natuurlijk nog vragen als: wat heeft de koninklijke familie eigenlijk allemaal in bezit? Hoeveel is het waard? Wat is van de koning, van de verschillende prinsen en prinsessen of andere leden van de koninklijke familie? Waarom verkopen ze het? Veel vragen, weinig antwoorden, zoals vaker als het om privébezit van de Oranjes gaat.

Een groot deel van het kunstbezit wordt beheerd door de Koninklijke Verzamelingen. Die beheren verschillende collecties, onder meer van vijf stichtingen. Eén daarvan is de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVON). Die werd door oud-koningin Juliana in 1972 opgericht om de kunstcollectie bij elkaar te houden. Het belangrijkste doel van deze stichting is het verkrijgen en beheren van de collectie "ten einde die zaken (...) te doen dienen ten algemene nutte". Dat algemene nut is vooral het in bruikleen geven van kunstvoorwerpen aan musea voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

De SHVON staat naar eigen schrijven in de top van belangrijke museale bruikleengevers van Nederland. In de stichting zitten ruim tienduizend voorwerpen. Een deel daarvan is via de site van de Koninklijke Verzamelingen digitaal te bekijken.

Wat in de SHVON zit, mag volgens de statuten in beginsel niet verkocht worden. Dat kan alleen als de drie bestuursleden het eens zijn over de 'vervreemding' van een stuk. In het bestuur van de stichting zitten koningin Mà¡xima, Fred de Graaf, een goede bekende van de Oranjes (die in 2013 als voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de inhuldigingsceremonie van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk leidde en in 2009 burgemeester van Apeldoorn was, ten tijde van de aanslag op de koninklijke familie) en Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, die benoemd is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ook de tekening van Rubens en vier andere tekeningen die in New York geveild zijn, stonden geregistreerd in de Koninklijke Verzamelingen. Kenners weten dat omdat de stukken eerder tentoongesteld werden. In de catalogi van die tentoonstellingen hadden de tekeningen een inventarisnummer van de Koninklijke Verzamelingen. De tekening van Rubens werd sinds deze in bezit is van de koninklijke familie acht keer aan het publiek getoond. Voor het laatst in het museum van één van de bestuurders van de SHVON, het Dordrechts museum in 2014 bij de tentoonstelling Willem II - Kunstkoning. In de catalogus van die tentoonstelling is het inventarisnummer AT/0248 te zien. De RVD meldt dat AT staat voor aquarellen en tekeningen.

Dat tekeningen geregistreerd staan in de Koninklijke Verzamelingen, betekent echter niet dat ze niet verkocht hadden mogen worden, laat de RVD weten. Hier wordt het ingewikkeld. Volgens de voorlichtingsdienst betekent zo'n inventarisnummer niet dat het werk daarmee bezit van een stichting is maar dat een kunstwerk zo'n nummer heeft zodat het makkelijker uitgeleend kan worden. De dienst ontkent ten stelligste dat de Rubens en de twaalf andere tekeningen die prinses Christina liet veilen ooit in de SHVON of in één van de overige Oranjestichtingen heeft gezeten.

Veel is onduidelijk

De Koninklijke Verzamelingen zijn dus ook beheerder van leden van de koninklijke familie die hun kunst wél af en toe willen uitlenen, maar niet in de stichtingen willen stoppen, zodat die er niet meer uit kan. Hoeveel kunstwerken de Koninklijke Verzamelingen op deze manier beheren, wil de RVD niet zeggen: 'hierover hoeft geen mededeling gedaan te worden'.

Er is dus privékunst in stichtingen die in principe niet verkocht wordt, maar ook privékunst die wél verkocht mag worden. Om hoeveel stukken het hierbij gaat, om wat voor kunst het gaat, wie er de eigenaar van is, en hoeveel het waard is, weten alleen leden van de koninklijke familie zelf. Publiek maken hoeft niet, het is immers privé.

Het is heel aannemelijk dat de Oranjes nog flink wat waardevolle kunst bezitten waarvan we niets weten omdat de stukken nooit eerder uitgeleend zijn voor tentoonstellingen - uit de erfenis van Willem II bijvoorbeeld. Dat gold ook voor acht van de dertien tekeningen die in New York geveild zijn. Regeringspartij D66 vroeg om meer openbaarheid en transparantie rond het kunstbezit van de koninklijke familie. Maar omdat geen enkele particuliere stichting verplicht is haar eigendommen openbaar te maken, laat het antwoord van de minister zich raden.

Eén ding is duidelijk: veel is onduidelijk. Het doet denken aan het werk van de wereldberoemde goochelaar Hans Klok. We zien datgene wat de koninklijke familie graag wil dat we zien. Maar verder blijft vooral ook veel onzichtbaar voor het publiek.

(16/02/2019 @ 05:15)

Speciaal aanklager VS adviseert hoge celstraf voor Manafort

De oud-campagneleider van president Trump, Paul Manafort, moet 19,5 tot 24,5 jaar celstraf krijgen. Dat heeft de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller geadviseerd aan een federale rechtbank. Mueller wil daarnaast dat de rechter een boete oplegt die kan oplopen tot meer dan 50 miljoen dollar.

Als de rechter het advies opvolgt, is de kans groot dat de 69-jarige Manafort de rest van zijn leven achter tralies zit.

Schuldig

Manafort werd vorig jaar al door een jury schuldig bevonden aan onder meer belasting- en bankfraude. De rechtbank moet nu bepalen welke straf de lobbyist daarvoor krijgt.

"Manafort gedroeg zich meer dan een decennium alsof hij boven de wet stond", schrijft Mueller in zijn advies. "Hij had meer dan genoeg geld om de belasting die hij verschuldigd was te betalen, maar hij koos er bewust voor om zich niet aan wetten te houden die hem geld zouden kosten."

Welke straf Manafort krijgt, wordt binnenkort bekend.

Rusland-onderzoek

Eerder deze week oordeelde een rechter in een andere zaak dat Manafort opzettelijk heeft gelogen tegen aanklagers in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

In die zaak heeft Manafort toegegeven dat hij illegaal heeft gelobbyd voor Oekraïense belangen. Hij kan daar vijf jaar celstraf voor krijgen.

(16/02/2019 @ 04:32)

Presidentsverkiezingen Nigeria op het laatste moment uitgesteld

Enkele uren voor de stembureaus open zouden gaan, zijn de presidentsverkiezingen in Nigeria met een week uitgesteld, naar volgende week zaterdag. Het hoofd van de kiescommissie zegt dat dat moet vanwege logistieke en operationele redenen.

"Het uitstel is nodig om vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen houden", aldus Mahmood Yakubu.

Volgens correspondent Bram Vermeulen kon de kiescommissie de kwaliteit van de stembusgang niet garanderen. Er zijn stembureaus in vlammen opgegaan bij aanslagen en ook zijn de stembiljetten nog niet in alle kiesdistricten gearriveerd.

De afgelopen dagen deden al berichten de ronde dat er stembiljetten waren verdwenen. Bij een uitbraak van geweld deze week in delen van Nigeria zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen.

Mensen reageren verontwaardigd op het uitstel, zegt Vermeulen. "Wat is dit nou, we wisten toch al vier jaar geleden dat er vandaag verkiezingen zouden zijn, hoe kan het nou dat we dit niet voor elkaar krijgen", is de reactie van velen.

"Die verontwaardiging heeft ook te maken met een precedent van de verkiezingen in 2015. Toen werden de verkiezingen plotseling zes weken uitgesteld, maar dat had toen te maken met de grote onveiligheid door de aanslagen van Boko Haram met name in het noordoosten van Nigeria. President Buhari, die nu weer meedoet, beloofde toen dat hij dat wel even zou oplossen binnen die zes weken. Daar is hij niet in geslaagd."

Ook in 2011 werden de verkiezingen om veiligheidsredenen uitgesteld.

De presidentsverkiezingen in het grootste land van Afrika lijken een strijd te worden tussen zittend president Muhammadu Buhari (76) en oppositieleider en oud-vicepresident Atiku Abubakar (72).

De partij van Abubakar, PDP, noemt het uitstellen van de verkiezingen gevaarlijk voor de democratie en onacceptabel. De partijleider beschuldigt Buhari ervan dat hij de verkiezingen heeft opgeschort in een poging de macht te behouden.

Vooral jonge kiezers

"Buhari kwam in 2015 aan de macht met de belofte om af te rekenen met de enorme corruptie waar Nigeria om bekendstaat, de verspilling van de machthebbers en aan de andere kant om Boko Haram te verslaan", zegt Vermeulen. "In de eerste helft van zijn termijn heeft hij wel een aantal luxe auto's de deur uit gedaan en afgezien van eersteklastickets. Maar het economisch tij zat hem niet mee en de olieprijs is gedaald. Vervolgens werd hij ziek en is hij nauwelijks aanwezig geweest op zijn kantoor."

"Tegenkandidaat Abubakar is een zakenman die zegt dat hij het allemaal veel vlotter kan doen dan Buhari, tegelijkertijd wordt er gefluisterd dat hij betrokken is bij tal van corruptiezaken."

Volgens Vermeulen is het voor veel Nigerianen een beetje een cynische keuze, vooral voor de jongeren. De helft van de kiezers is onder de 32. "Wat moeten ze met deze twee oude heren, zou je zeggen."

(16/02/2019 @ 03:16)

Zes doden bij schietpartij voorstad Chicago

In een voorstad van Chicago zijn vijf medewerkers van een fabriek doodgeschoten door een oud-collega. De dader werd later gedood tijdens een vuurgevecht met de politie. Vijf politiemensen en een andere medewerker van het bedrijf raakten daarbij gewond.

Volgens de lokale politie in de stad Aurora was de 45-jarige schutter net ontslagen toen hij het vuur opende. Het hoofd van de politie zegt dat door het snelle ingrijpen van haar collega's erger is voorkomen.

President Trump heeft op Twitter zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun familieleden.

Het onderzoek naar de schutter is in volle gang. De politie is zijn woning binnengevallen. Het appartement wordt doorzocht en buren van de man worden ondervraagd.

(16/02/2019 @ 02:29)

Vuurbal gezien boven Nederland

Verspreid over het hele land hebben mensen melding gedaan van een vuurbal die langs de hemel trok. Er kwamen onder meer meldingen uit Groningen, Delfzijl, Enkhuizen, Apeldoorn, Utrecht en Venlo.

Op sociale media staan veel berichten over het verschijnsel. Het filmpje boven dit artikel is gemaakt tussen Delfzijl en Appingedam.

Maar ook in het Belgische Halle wist iemand de meteoor vast te leggen:

Verslaggever Martin Drent van RTV Noord die de lichtflits ook zag, spreekt van een "hele heldere, blauwe lichtkogel die naar beneden viel. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar hij was veel hoger."

Het verschijnsel was zeer waarschijnlijk een stofdeeltje of steentje uit de ruimte. Bij het binnenkomen van de dampkring botst zo'n meteoor met hoge snelheid op de luchtmoleculen, waardoor een lichtspoor ontstaat.

Meestal verdampt een meteoor volledig, ruim voordat die het aardoppervlak bereikt.

(16/02/2019 @ 00:02)

CBS: energierekening valt gemiddeld honderden euro's hoger uit

Een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, bij hetzelfde verbruik. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het instituut wijt de stijging aan de verhoging van de energiebelasting, hogere netwerkkosten en hogere tarieven voor gas en elektriciteit.

Het CBS baseert zijn cijfers op de huidige energietarieven en het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden. Een gemiddeld huishouden komt naar verwachting uit op een jaarbedrag van 2074 euro.

Wil je besparen op je energierekening? Bekijk deze vijf tips van MilieuCentraal:

Deze week bleek al dat er een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders is overgestapt naar een andere energieleverancier. Veel mensen wisselden van energieleverancier na Prinsjesdag, toen het kabinet aankondigde dat de meeste huishoudens meer geld kwijt zouden zijn aan gas en stroom.

Belastingen

De tarieven voor de energiebelastingen lopen op. Inmiddels bestaat bijna de helft van je energierekening uit belastingen. Het kabinet probeert zo het gasverbruik van huishoudens terug te dringen.

Maar de prijzen voor gas en stroom zijn ook omhoog gegaan, net als de vaste kosten (netwerkkosten en leveringskosten) van energiebedrijven en netbeheerders.

Bovendien is de teruggave op je energiebelasting met 60 euro verlaagd. "Je krijgt in 2019 dus minder geld terug, waardoor je energierekening stijgt", zegt een woordvoerder van Milieu Centraal.

Klimaatakkoord

Mogelijk gaat de energierekening later dit jaar nog meer omhoog. In juli wijzigen energieleveranciers vaak nog hun prijzen. Maar dat hoeft niet per se slecht uit te pakken. Je eindafrekening van 2019 kan dus op een hoger, maar ook op een lager bedrag uitkomen.

Op 13 maart worden de doorrekeningen van het voorlopige klimaatakkoord gepresenteerd. Dat akkoord heeft mogelijk ook nog gevolgen voor de hoogte van de energierekening.

(15/02/2019 @ 23:48)

Man bij tewaterlating bijna verpletterd door schip

Bij een tewaterlating van een schip op een werf in Hoogezand, in Groningen, is vanmiddag ternauwernood een ongeluk voorkomen.

Terwijl tientallen mensen keken naar de tewaterlating probeerde een medewerker nog een touw weg te halen toen het schip al begon te glijden. De man probeerde weg te komen, maar hij struikelde. Het schip miste hem maar net.

In de video is te zien hoe de man daarna opkrabbelde en er zonder kleerscheuren vanaf kwam.

Een medewerker van de werf zegt tegen RTV Noord dat het om een externe medewerker ging.

(15/02/2019 @ 21:27)

Duitsland wil verbod op 'genezen' van homoseksualiteit

De Duitse regering wil een verbod op omstreden therapieën die claimen dat mensen erdoor van homoseksualiteit worden genezen. "Homoseksualiteit is geen ziekte en daarom is daartegen ook geen therapie nodig", zei minister Jens Spahn van Volksgezondheid tegen de krant Tageszeitung.

De sociaaldemocratische minister van Justitie, Katarina Barley, sloot zich aan bij de woorden van de christendemocraat Spahn. Ze zei dat homoseksualiteit net zo gewoon is als de seksualiteit van hetero's. Ze noemde therapieën tegen homoseksualiteit "in strijd met de menswaardigheid".

Barley zei dat ze met Spahn gaat bespreken hoe het verbod op de therapieën vorm moet krijgen.

Nederlandse jeugdartsen

in Nederland speelt de discussie over zulke 'genezingstherapieën' ook. D66 en de Vereniging van Jeugdartsen pleitten deze week voor onderzoek door het kabinet naar omstreden behandelingen voor jonge homo's.

Mochten die behandelingen zo schadelijk zijn als wordt gedacht, dan behoort een verbod wat D66 betreft tot de mogelijkheden.

Extreme eenzaamheid

Ook jeugdartsen maken zich grote zorgen. Ze wijzen op schadelijke effecten van de therapieën omdat die suggereren dat iemand ziek is. "Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden", zei Jeanne-Marie Hament van de vereniging van jeugdartsen in Nederland.

(15/02/2019 @ 21:05)

Sponsordeal Rotterdams Zomercarnaval in gevaar door brexit

Het Zomercarnaval in Rotterdam dreigt vrijwel zeker een lucratieve sponsordeal kwijt te raken. De sponsor lijkt vanwege een brexit zonder akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk af te zien van een contract.

Volgens festivaldirecteur Guus Dutrieux kan zo'n 'no deal' problemen opleveren voor het sponsorcontract. "We waren in overleg met de sponsor, een producent van een Caribisch drankje", zegt hij tegen RTV Rijnmond. "De drankjes worden in Engeland gebotteld. Nu er een harde brexit dreigt kunnen die drankjes hier niet komen." Zonder brexitakkoord zal het de sponsor niet lukken om de drankjes naar Nederland te krijgen.

Harde klap

Het Zomercarnaval is een jaarlijks evenement, dat dit jaar in juli plaatsvindt. Het niet doorgaan van de deal zou volgens Dutrieux een klap zijn. "We zouden ongeveer een ton aan deze deal overhouden. Ik heb nooit gedacht dat een evenementje als het Zomercarnaval gevolgen zou ondervinden van iets in de wereldpolitiek als de brexit."

(15/02/2019 @ 20:02)

Tientallen doden in aanloop naar presidentsverkiezingen Nigeria

In Nigeria zijn in de dagen voor de presidentsverkiezingen van morgen tientallen doden gevallen. Volgens de autoriteiten in de noordelijke deelstaat Kaduna zijn bij geweld tussen rivaliserende groepen zeker 66 mensen omgekomen.

Onder de doden waren 22 kinderen, zegt een woordvoerder van de gouverneur van de deelstaat. Hij legt de schuld voor het geweld bij "criminele elementen".

Getuigen zeggen dat christelijke boeren de laatste dagen in gevecht zijn geraakt met rondtrekkende islamitische herders van het Fulani-volk. De groepen raakten vaker in gevechten verwikkeld doordat kuddes koeien boerenland afgraasden en oogsten vernielden.

In het zuiden van Kaduna waren de afgelopen jaren herhaaldelijk gewelddadige conflicten tussen boeren en herders over het gebruik van grond en water. In de deelstaat zijn ook geregeld roversbenden en extremisten actief.

Tweede termijn

Het geweld van deze week lijkt niets te maken te hebben met de verkiezingen van morgen.

Dan hoopt president Buhari te worden gekozen voor een tweede termijn. Zijn belangrijkste uitdager is de voormalige vicepresident en zakenman Atiku Abubakar.

(15/02/2019 @ 19:10)

Advocaten journaliste Boersma tegen OM: volgende keer zorgvuldiger zijn

De advocaten van de uit Turkije gezette journaliste Ans Boersma hebben een brief gestuurd aan het Openbaar Ministerie, waarin ze het OM oproepen om zorgvuldiger te zijn in de rechtszaal.

In de brief spreken ze nogmaals tegen dat Boersma wist dat haar ex-vriend Abd A. actief was voor terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. De journaliste, die Turkije moest verlaten nadat Nederland informatie over haar had opgevraagd, heeft dat meermaals ontkend. Ze ondersteunde zijn visumaanvraag en pleegde daarbij volgens OM valsheid in geschrifte.

Volgens de advocaten heeft het OM tijdens de pro-formazitting van dinsdag stellingen ingenomen die haar positie als journalist ernstig schaden en kan ze zich daar in de rechtszaal niet tegen verdedigen. Boersma heeft geen mogelijkheid tot verweer, omdat ze dinsdag niet terechtstond. De advocaten willen voorkomen dat het OM, zoals zij zeggen, een soort schaduwproces tegen Boersma voert.

Gesprekken met broer?

Het OM stelde tijdens de zitting dat Boersma wel op de hoogte was van het terroristisch verleden van haar vriend. Justitie trok de conclusies mede op basis van gesprekken die de geheime dienst had afgeluisterd. De Syriër heeft in die gesprekken volgens het OM tegen Boersma gezegd: "Ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw, geen man, niemand."

De advocaten zeggen dat het fragment afkomstig is uit een gesprek tussen A. en zijn broer en niet tussen A. en Boersma. Eerder ontkende Boersma al dat haar toenmalige vriend iets van die strekking had verteld.

Gewapende mannen in zwart

Ook stelde het Openbaar Ministerie dat Boersma in grote lijnen wist wat haar vriend in Syrië had gedaan doordat ze op zijn Twitter-account had gekeken. Daarop zouden foto's hebben gestaan uit de tijd dat hij actief zou zijn geweest bij al-Nusra.

Volgens Boersma volgde haar vriend op Twitter in 2014 meerdere groeperingen en zag ze daarop alleen gewapende mannen in het zwart. "Het volgen van groeperingen en Arabische nieuwssites plaatste cliënte in het kader van zijn Syrische achtergrond."

De advocaten concluderen dat het Openbaar Ministerie ten onrechte en op onzorgvuldige wijze naar buiten heeft gebracht dat hun cliënt van alles wist. "De gepresenteerde feiten kunnen deze verstrekkende conclusies niet dragen."

Tot slot herhalen ze dat ze ondanks de gang van zaken willen praten over de mogelijkheid om de zaak te seponeren.

(15/02/2019 @ 18:41)

Zes gewonden na twee ongelukken met vrachtwagens op A50

Bij een ernstig ongeluk met twee vrachtwagens en verschillende auto's op de A50 tussen Nistelrode en Ravenstein zijn vanmiddag zes gewonden gevallen. Twee van de slachtoffers zijn zwaargewond.

Nadat de twee vrachtwagens op de A50 ter hoogte van Ravenstein op elkaar waren gebotst, ontstond er een flinke file. Niet veel later reed daar een andere vrachtwagen op in.

De verkeerschaos was groot, schrijft Omroep Brabant. Het verkeer rond de plek van het ongeluk liep op zowel de A50 als de A59 helemaal vast. Rond 17.00 uur ontstond er een file van 11 kilometer, goed voor een vertraging van twee uur. Hoe de ongelukken zijn ontstaan wordt nog onderzocht.

De A50 richting Oss is inmiddels vrijgegeven. De snelweg richting Nijmegen, ter hoogte van knooppunt Paalgraven, is nog tot vanavond 22.00 uur afgesloten.

(15/02/2019 @ 18:17)

Aardappelteler die niet mag vliegen met zijn drone, begint luchthaven

Nederland is een luchthaven rijker: in het Brabantse Reusel is een gebied van 80 hectare aangewezen als Reusel Airport, met een officiële luchthavenstatus.

Al sinds 2010 experimenteert Jacob van den Borne uit Reusel met drones, die zijn aardappelplanten vanuit de lucht in de gaten houden. Ze geven door of er water nodig is, of er een insectenplaag is of dat ze te nat staan.

Maar Van den Borne liep tegen de grenzen aan van wat er met drones is toegestaan in Nederland. Hij mocht ze niet groter of zwaarder maken, en hij mocht ook niet met meer drones tegelijk vliegen.

Een list

Maar dat was wél noodzakelijk, vond de teler, want hij heeft een praktijkcentrum voor precisielandbouw. Met steun van Europa, Rijk en provincie heeft Van den Borne een opleidings- en experimenteerinstituut. En dat draait alleen goed als er voortdurend innovaties zijn.

Van den Borne bedacht een list om met grotere toestellen te kunnen vliegen: hij deed een beroep op de luchthavenregeling. Daarmee kun je de officiële status van luchthaven aanvragen. Dan zou Reusel voortaan een luchthaven zijn, en moeten andere vliegers rekening met je houden. Daarmee zouden zijn drones een slag zwaarder mogen zijn.

De list slaagde, de vergunning kwam er. "Ik heb een luchtvaarthavenmeester aangesteld", zegt van den Borne. "Die geeft keurig per dag door of we vliegen, waar, en hoe hoog. Aan Eindhoven Airport, hier in de buurt, aan de luchtmacht, maar ook aan alle andere autoriteiten. Het is een oud-piloot die hier in Reusel woont, en hij heeft het vertrouwen van de overheid."

Reusel Airport is ongeveer 80 hectare groot. Je kunt nu nog niet precies zien waar de luchthaven begint en eindigt maar dat is binnenkort voorbij want de benodigde borden zijn besteld. Er mag gevlogen worden met drones tot 150 kg en op een hoogte tot 300 meter.

Een grote berg wit zand bij een schuur geeft aan waar de start- en landingsbaan is. "Er zijn wel meer drone ports", zegt Van den Borne, "maar die liggen allemaal bij bestaande of oude luchthavens. En dat wil ik niet, want wat kan ik daar nou meten? Hoe hoog het gras in de buurt is? Daar heb ik niks aan."

Op Reusel Airport kan van den Borne testen wat hij wil, en hij niet alleen: iedereen die wil experimenteren met een drone is welkom. Dat kan een startend bedrijfje zijn, iemand die gewichten wil testen, noem maar op.

Van den Borne: "Je hebt ook mensen die drones willen wegjagen of neerhalen, bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens. Denk je dat ze daar iemand toelaten met een verstoringsgeweer? Ik dacht het niet. En hier kan dat mooi getest worden. We hebben alles: stukjes bos, stukken open terrein, bebouwing. Alles is te oefenen hier".

Op de vraag of hij zich realiseert dat ie het risico loopt dat hij half drone-minnend Nederland op de stoep krijgt zegt hij: "Iedereen is welkom op Reusel Airport. Wie proeven wil doen, apparatuur wil ijken, testprogramma's wil uitvoeren; het mag allemaal. Alleen: wà­j controleren het luchtruim, en wà­j bepalen dus wie er met wat vliegt en waar dat gebeurt."

(15/02/2019 @ 18:16)

Wat doet het CDA in Zuid-Holland dat de rest van de partij niet doet?

Twintig pagina's telt het Actieplan gelijkwaardigheid m/v dat in november aan het CDA-bestuur werd gepresenteerd. De ambitie is duidelijk: vrouwen moeten een grotere rol krijgen binnen de partij. Maar hoewel het partijbestuur volmondig met het plan instemde, lijkt gelijkwaardigheid bij het CDA vooral iets van de lange termijn.

Het CDA is, net als de meeste partijen trouwens, een echte mannenpartij. Op dit moment is ongeveer 70 procent van alle leden en alle actieve politici man. Dat moet anders, vond het Gelderse Statenlid Daisy Vliegenthart (41). Ze is het jongste Statenlid van het CDA in Gelderland en een van de weinige vrouwen. Samen met enkele gelijkgezinden schreef ze het actieplan.

"Als ik om mij heen kijk zie ik vooral mannen van boven de 50. Ik vond dat ik daar wat mee moest." Volgens Vliegenthart wordt er bijvoorbeeld te weinig rekening gehouden met mensen met jonge kinderen. "We vergaderen elke woensdag. Toen ik begon aan de functie had ik twee jonge kinderen. Ik was er bijna niet aan begonnen omdat de woensdag heel onhandig is met kleine kinderen."

Andere keuzes

Ze hoopt vooral dat een toename van het aantal vrouwen tot andere politie keuzes leidt. "Een jonge vrouw van 25 kijkt toch heel anders tegen de wereld aan dan een man van 50. Door op verschillende manieren naar onderwerpen te kijken, wordt je besluitvorming beter."

Bij het samenstellen van de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart lijken provinciebesturen van het CDA nog weinig werk te hebben gemaakt van de ambitie om meer vrouwen te werven.

Van de twaalf lijsttrekkers zijn er twee vrouw, en van alle kandidaten is 32 procent vrouw. Vier jaar geleden was dat 28 procent. In dit tempo duurt het tot 2035 voordat de ambitie van Vliegenthart werkelijkheid wordt.

Generatiewissel

De grote uitzondering is de afdeling in Zuid-Holland. Vier jaar geleden was driekwart van de CDA-kandidaten in de provincie man, bij de komende verkiezingen is de meerderheid vrouw. Waarom lukt het in Zuid-Holland wel, terwijl het bij het CDA in de rest van Nederland niet lukt?

Volgens voorzitter Relus Breeuwsma (36) van provinciale afdeling begon dat met een duidelijk ambitie. "Als bestuur hebben we een jaar geleden tegen elkaar gezegd: het is 2019. Het moet toch kunnen om de lijst op een evenredige manier samen te stellen?"

Het kostte het bestuur naar eigen zeggen veel tijd, maar het was niet ingewikkeld. "Je roept mensen op om zich kandidaat te stellen. En vervolgens vraag je mensen of ze zich willen kandideren. Als je ze persoonlijk benadert, dan ligt de drempel veel lager."

Dat het in het verleden niet lukte, komt volgens hem vooral doordat er op veel plekken bij het CDA een generatiewissel is geweest. "Steeds vaker komen dertigers en veertigers terecht op verantwoordelijke posities. En die kijken anders aan tegen hoe de partij moet omgaan met dit soort vraagstukken. Voor mijn generatie is het meer een automatisme. De helft van de bevolking is vrouw, daar heb je je gewoon rekenschap van te geven als je een lijst opstelt."

Leden diverser

Toch denkt hij niet dat de wil er niet is bij zijn collega's. Het is vooral een kwestie van tijd. "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie. Alles wat je doet, gebeurt door vrijwilligers. Wij zijn als Zuid-Holland heel wat uren bezig geweest om op dit punt succes te boeken."

Volgens Daisy Vliegenthart is diversiteit op het gebied van mannen en vrouwen nog maar het begin. "We weten en beseffen terdege dat diversiteit binnen onze partij ook op andere vlakken aandacht vraagt. Wij hopen dat we met dit actieplan ook de weg kunnen effenen voor diversiteit op alle terreinen", staat in het stuk. Volgens Vliegenthart moet het CDA daarvoor vooral aan de basis veranderen. "Als de leden diverser worden, worden de gekozen politici dat uiteindelijk ook."

(15/02/2019 @ 17:18)

Dernière mise à jour : 16/02/2019 @ 09:13
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette