Texte à méditer :  Pour voir loin, il faut y regarder de près.    Pierre DAC
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

16 Août 2018

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Armel


C'était aussi un 16 / 8
1977

Mort d'Elvis Presley. The King.


Né(e) un 16 / 8 / 1946
SheilaCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


'Eindelijk een keer geen aseksuele kungfu-krijger op het witte doek'

Beeld je eens in: Netflix doet je een aanbod waarmee zoveel geld gemoeid is dat je nooit meer hoeft te werken. Dan moet je wel gek zijn om zo'n voorstel af te slaan. Toch zeiden schrijver Kevin Kwan en regisseur John M. Chu nee tegen Netflix. Hun film Crazy Rich Asians moest en zou op het witte doek verschijnen.

Crazy Rich Asians - die vanaf vandaag in Nederlandse bioscopen draait - is lovend onthaald in de buitenlandse pers. "Historisch", "een mijlpaal" en een "keerpunt voor de Aziatische vertegenwoordiging in Hollywood", schreven kranten. De reden? Het is de eerste grote Hollywoodfilm met een voltallige cast én regisseur met Aziatische wortels. Nog belangrijker: er komt geen stille nerd of kungfu-krijger aan te pas.

Hollywood worstelt al jaren met Aziatische personages. Zo kwamen volgens een recente studie in 2015 en 2016 in 64 procent van de Amerikaanse televisieseries geen Aziatische personages voor. Uit een ander onderzoek bleek dat in 2016 slechts 3 procent van de rollen in grote Hollywoodfilms naar acteurs van Aziatische komaf ging.

"Soms worden Aziatische personages zelfs herschreven als wit personage", zegt mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong. Schrijver Kevin Kwan kreeg in eerste instantie het verzoek om zijn hoofdpersonage Rachel Chu te veranderen in een witte vrouw. Daar heeft Kwan netjes voor bedankt.

Kartosen-Wong: "In Crazy Rich Asians zijn de mannen aantrekkelijk en charismatisch. De vrouwen zijn onafhankelijk en eigenzinnig." Dat is volgens hem belangrijk omdat de weinige Aziatische rollen die je ziet, vaak op stereotypen zijn gebaseerd. De meest voorkomende stereotypen? "De stille nerd, de mysterieuze vrouw, de aseksuele kung fu-krijger of de restauranthouder die met een sterk accent praat."

Niet alleen in Hollywood, maar ook in Nederland is ruimte voor verbetering volgens Kartosen-Wong. Hij deed onderzoek naar de mediaconsumptie en de culturele identiteiten van Nederlands-Aziatische jongeren en ontdekte dat zij zich nauwelijks vertegenwoordigd voelen in de populaire cultuur.

Vooroordelen

De Nederlands-Thaise Mike Wyckelsma is juist om die reden blij met een film als Crazy Rich Asians. "Een volledig Aziatische cast had van mij niet gehoeven, maar het is fijn dat de film een andere kant van Aziaten laat zien. Meestal zijn 'we' alleen maar de vechtsportspecialist of de nerd."

Zowel Kartosen-Wong als Wyckelsma denkt dat het Nederlands-Aziatische jongeren kan helpen om veelzijdigere Aziatische personages in Hollywood te zien. "Mensen hebben best vaak vooroordelen. Ze denken dat mijn Thaise moeder heel kil is of dat ik heel goed kan rekenen", zegt Wyckelsma.

Ook de Vietnamees-Nederlandse Thi Tran gaat een kaartje kopen voor Crazy Rich Asians. Of hij het belangrijk vindt een film met een volledig Aziatische cast te zien? "Dat maakt me eigenlijk niet veel uit." Thi vindt dat het de laatste jaren juist steeds beter gaat. "Neem Glenn in The Walking Dead of Zach Dempsey in 13 Reasons Why. Dat zijn beiden stoere gasten."

Ook Kartosen-Wong ziet lichtpuntjes. Zo klinkt de kritiek op whitewashing - waarbij een witte acteur of actrice een origineel niet-witte rol speelt - steeds luider. "Vorig jaar was de Brit Ed Skrein bijvoorbeeld de eerste acteur die zich na aanhoudende kritiek terugtrok uit een Hollywood-film. Hij zou in Hellboy majoor Ben Daimio spelen, een figuur van Japans-Amerikaanse afkomst."

Kartosen-Wong gaat de film vanavond al bekijken. "Hopelijk ontdekken Hollywoodproducenten door Crazy Rich Asians dat een film met een net iets andere cast ook succesvol kan zijn."

(16/08/2018 @ 10:24)

'Ze misbruiken kinderen, ze misbruiken hun macht'

Duizenden Amerikaanse kinderen in Pennsylvania misbruikt door 300 priesters. Alle Chileense bisschoppen die hun ontslag aanbieden vanwege misbruikschandalen. En de aartsbisschop van Adelaide in Australië die verzweeg dat een priester misbruik had gepleegd.

Alleen al dit jaar zijn verschillende ontuchtschandalen binnen de katholieke kerk naar buiten gekomen. Maar eigenlijk komen soortgelijke onthullingen al jarenlang aan het licht. Hoe komt het dat juist binnen de kerk zo vaak misbruik plaatsvindt?

Het misbruik wordt veelal gepleegd met minderjarigen. Ton Leerschool was 13 jaar oud toen een pater hem vroeg op schoot te komen zitten. "Je voelt dat er iets niet klopt", zegt Leerschool. Vlak daarna werd hij misbruikt.

Leerschool helpt nu zelf mensen met misbruikervaringen als traumatherapeut en doet al vijftien jaar vrijwillig onderzoek naar het onderwerp. "Het is echt een machtssituatie. Als jij in een jeugdhuis zit, een internaat, een zorginstelling of zelfs een jeugdorganisatie, dan ben je afhankelijk van de geestelijke", legt Leerschool uit. "Daarbij maakt de indoctrinatie van het geloof dat je denkt dat de geestelijke boven alles verheven is. Dan doe je alles wat hij van je vraagt."

Seks is binnen de kerk een moeilijk onderwerp, zegt Leerschool. "Geestelijken mogen geen seks hebben en homoseksualiteit mag absoluut niet. Toch zijn sommige geestelijken homoseksueel en zijn er gevallen bekend van kindermisbruik. Op die manier bestaat er een dubbele moraal binnen de kerk en de buitenwereld."

"Deze dubbele moraal bestaat ook bij die kinderen. Volgens kinderen is bijvoorbeeld een priester echt een heilige man, waardoor ze zich er niet tegen verzetten. Ook al voelen ze dat het niet goed is wat er met ze gebeurt", zegt Leerschool. "Ook ik dacht dat de pater die mij misbruikt heeft een man was die boven alles verheven was."

Daarnaast denkt Leerschool dat veel van de daders zelf ooit slachtoffer zijn geweest. "Door andere kinderen te misbruiken, gaan ze terug naar het moment dat het bij hen misging, om het zo weer recht te zetten."

Binnen de katholieke kerk zijn er voorschriften, de zogenoemde 'crimen sollicitationis', die zeggen dat een geestelijke een collega niet mag aangeven bij de politie als die zich schuldig maakt aan seksueel misbruik. Als de geestelijke dat wel doet, wordt hij uit de kerk gezet.

"Als je weet dat je collega's je toch niet aangeven, kun je makkelijk je gang gaan. In sommige gevallen wordt het intern wel aangegeven, maar de straffen die daar binnen de kerk op staan, staan nooit in verhouding tot wat een kind is aangedaan", vertelt Leerschool. "De naam van de kerk komt boven het welzijn van de mens."

Ook wordt het binnen families verzwegen, volgens Leerschool. Als families weten van het schandaal, durven ze niets te zeggen. "Op het moment dat ze dit wel doen, keert het dorp zich namelijk tegen de familie, en niet tegen de geestelijke."

Ook hier maakt de geestelijke weer misbruik van zijn macht, zegt Leerschool. "Ik ken gevallen waar het meisje boven misbruikt wordt door de priester terwijl de moeder beneden wacht met een kopje koffie."

'Geen pedofilie'

Leerschool denkt niet dat het misbruik van kinderen door geestelijken een vorm van pedofilie is, maar altijd een kwestie van machtsmisbruik. Volgens Leerschool gaat het bij geestelijken niet om liefde voor kinderen, maar om het uitleven van de eigen seksuele frustratie. "Ze hebben de mogelijkheid en die kans willen ze pakken."

Die kans hebben ze bij volwassenen veel minder. "Het kind denkt echt dat de man een heilige is. Dat kind kun je dan veel makkelijker overrompelen dan een ouder die zich meer bewust is", zegt Leerschool.

Er zijn meer gevallen bekend waarbij misbruik is gepleegd op jongens dan op meisjes. Dit komt doordat geestelijken vaker in de omgeving van jongens werken, zoals op jongensinternaten.

In Nederland loopt de interesse voor het katholicisme terug. Er zijn bijna geen katholieke instellingen meer zoals internaten. In landen als België, Italië en Frankrijk bestaan die nog wel, maar over de hele linie is de macht en invloed van de katholieke kerk in Europa tanende.

Leerschool: "Doordat de macht verminderd is, is het aanzien dat de priesters hebben ook verminderd. Hierdoor wordt het moeilijker om kinderen te misbruiken. In landen in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika heeft de Rooms-Katholieke Kerk nog steeds de absolute macht. Daar kunnen geestelijken doen wat ze willen."

"Dat er niet zo veel internaten meer zijn in Nederland, betekent niet dat er geen kinderen meer misbruikt worden. Nog steeds geloven bepaalde geestelijken dat ze een soort supermens zijn. Alle misbruiken moeten aan het licht komen. In Amerika is nu een tweede grote golf met misbruikgevallen onthuld nadat er al een golf misbruikgevallen begin jaren negentig naar buiten was gekomen. Dus we zijn op de goede weg."

(16/08/2018 @ 10:03)

Tentenmaker De Waard gered: er is een nieuwe eigenaar

Tentenmaker De Waard is gered. De Sunshine Group neemt het bedrijf over van kampeerketen Vrijbuiter. De tenten van De Waard staan bekend vanwege hun oer-Hollandse karakter, de stormvastheid en de vele, vele scheerlijnen en haringen.

De keten werd begin deze maand failliet verklaard en sleepte De Waard mee in het bankroet. Sunshine koopt de winkel in Heerde die de tenten exclusief verkoopt; een atelier in Roden; en de Tsjechische fabriek die de tenten maakt, schrijft Omroep Gelderland.

De 42 medewerkers van die fabriek gaan ook over naar de nieuwe eigenaar. Sunshine Group is actief in de kampeerbranche. Het is nog niet bekend hoe het verder gaat met de vier megastores van Vrijbuiter. De winkels blijven voorlopig wel open.

(16/08/2018 @ 09:40)

Vier nieuwe tips over vermiste Nsimire (14) uit Den Haag

De politie heeft na een opsporingsbericht op TV West tot nu toe vier nieuwe tips gekregen over de vermiste Nsimire Massembo uit Den Haag.

Die tips komen bovenop de tientallen tips die al eerder waren binnengekomen. Op basis van de onderzoeksgegevens tot nu toe gaat de politie ervan uit dat ze zelf is weggelopen en zich - vermoedelijk met hulp van iemand anders - schuilhoudt. Dat laatste is een misdrijf: het onttrekken van een kind aan het ouderlijk gezag.

Gisteren maakte de politie bekend dat getuigen hebben gemeld dat ze Nsimire op zaterdag 28 juli nog op drie plekken in Den Haag hebben gezien: bij een Albert Heijn, bij een muziekcentrum en op een pleintje.

Camerabeelden bekeken

In de nacht van zondag op maandag 29 juli is haar OV-chipkaart gebruikt in bus 21 en tram 4. Op 1, 2 en 4 augustus is haar telefoon nog een aantal keer actief geweest, onder meer in de omgeving van het Newtonplein. Na 4 augustus is de telefoon uitgeschakeld.

"We weten niet of Nsimire zelf ook in die gebieden was. Haar telefoon was dat in ieder geval wel. Onze vraag is dan ook wie haar heeft gezien in de omgeving van het Newtonplein in Den Haag", zegt de politie.

"We sluiten niets uit", laat een woordvoerder weten aan Omroep West. Alle tips worden onderzocht en als ergens camerabeelden zijn gemaakt, worden die opgevraagd. En vervolgens aan de familie voorgelegd, met de vraag of zij de tiener herkennen.

De 14-jarige is sinds vrijdag 27 juli vermist. Ze kwam die dag niet op het afgesproken tijdstip thuis en haar familie kon haar niet bereiken.

In het opsporingsbericht op TV West deden Melanie en Djayla, vriendinnen van Nsmire, een emotionele oproep: "Ik hoop dat je terug komt en dat je gewoon hier bent met ons, dat we het weer gezellig kunnen maken."

(16/08/2018 @ 09:38)

John Lanting liet miljoenen mensen lachen

Acteur, producent en regisseur John Lanting wordt altijd in één adem genoemd met Theater van de Lach, het toneelgezelschap dat hij zelf oprichtte. Daarmee maakte Lanting in de jaren 70, 80 en 90 furore met het vertolken van kluchten waarvan er vele door de TROS op tv werden uitgezonden. Zijn familie maakte vandaag bekend dat hij is overleden. Hij was 88.

Tot zijn bekendste kluchten horen De kus van een Rus, Een trouwring mag niet knellen en Nee schat nu niet. Lanting liet zich inspireren door de Britse versie van de klucht en met name het werk van Ray Cooney.

Ook acteerde Lanting in televisieseries zoals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen en De vloek van Woestewolf en hij was zeer succesvol op het toneel met de eenakter De aap van Franz Kafka. In die rol reisde hij de hele wereld over.

In 1986 ontving hij de Johan Kaartprijs, een jaarlijkse erkenning voor een bijzondere prestatie in het blijspel en de klucht.

John Lanting werd geboren in Overveen en maakte zijn school niet af. Dat werd thuis niet op prijs gesteld, waardoor hij op 18-jarige leeftijd ook het ouderlijk huis verliet en wat rond ging zwerven. Zo trok hij onder meer naar Saint Tropez, waar hij in zijn levensonderhoud voorzag als afwashulp in een restaurant, en Casablanca, waar hij overwoog het Vreemdelingenlegioen in te gaan.

Dat deed hij uiteindelijk niet. Hij keerde terug naar Nederland waar hij zich aanmeldde bij de Amsterdamse toneelschool. Na het behalen van zijn diploma in 1956 ging hij werken bij het Rotterdams Toneel, waar hij tot 1964 aan verbonden bleef.

Dat jaar werd hij door regisseur Erik Vos gevraagd De aap van Franz Kafka te spelen. Daarmee had hij zo veel succes dat hij de daaropvolgende jaren van Tokio tot Bogota op het toneel stond met deze solovoorstelling.

Vervolgens werkte hij een jaar bij cabaretgroep Lurelei. In 1971 richtte hij Theater van de Lach op. Met dit toneelgezelschap speelde hij 26 jaar lang circa 3400 voorstellingen, waarin standaard altijd veelvuldig deuren open- en dichtgingen. Meer dan twee miljoen mensen bezochten deze voorstellingen.

Zelf speelde hij altijd de hoofdrol. De andere rollen werden vertolkt door een aantal vaste acteurs en actrices die hij om zich heen had verzameld, zoals Flip Heeneman, Johan Sirag, Annelies Balhan en Lex de Regt.

Ook de regie van de stukken was in handen van Lanting. Hij ontwikkelde een speciale methode om de stukken te repeteren. De acteurs repeteerden vijf weken lang, waarvan ze de eerste veertien dagen het stuk lazen en zich afvroegen waarom de personages iets zeiden.

Daarna werd het stuk in het decor gerepeteerd alsof het een dramastuk betrof. Pas als het publiek erbij kwam, gingen de acteurs over op het belichten van maar één kant van hun personage. Daardoor voelde het publiek dat er meer schuilging achter de karakters uit de klucht, meende John Lanting.

In 1996 zette hij een punt achter Theater van de Lach. Hij wilde op het hoogtepunt stoppen. Sindsdien gaf John Lanting lezingen en masterclasses over het regisseren van kluchten.

(16/08/2018 @ 08:55)

Rabobank maakt 1,7 miljard winst; spaarrente terug naar 0,03 procent

De Rabobank heeft het afgelopen half jaar 12 procent meer winst gemaakt dan in de eerste helft van vorig jaar: 1,7 miljard euro. Dat komt vooral doordat bedrijven minder vaak in problemen komen vanwege de groeiende economie. De bank hoeft minder kosten te maken voor leningen die niet worden terugbetaald.

Voor het eerst in jaren is de Rabobank meer gaan uitlenen aan bedrijven. "Onze klanten investeren meer, omdat het goed gaat met de economie", zegt de hoogste Rabobank-baas Wiebe Draijer. "Eerder zagen we dat die investeringen maar mondjesmaat stegen, maar nu zien we in alle bedrijfssectoren dat ze in de lift zitten. Dat is een goed teken."

Spaarrente

Klanten van de bank hebben de afgelopen dagen de mededeling gekregen dat de spaarrente verder gaat dalen. Nu is de spaarrente nog 0,05 procent, maar vanaf maandag is die 0,03 procent. De bank verwacht dat die rente voorlopig niet omhoog gaat. De Europese Centrale Bank denkt dat op z'n vroegst medio volgend jaar de rentetarieven naar boven worden aangepast.

Het lijkt erop dat Nederlandse banken niet zover gaan om de spaarrente helemaal op 0 procent te zetten. Triodos Bank was de eerste bank die vorig jaar die stap zette, maar sindsdien zijn er geen andere banken gevolgd. De meeste grote banken hanteren nu een spaarrente van 0,03 procent.

Onzekerheid

Het Centraal Planbureau zei eerder vandaag dat de Nederlandse economie waarschijnlijk blijft groeien, maar in een iets lager tempo. Ook de Rabobank ziet steeds meer zaken in de wereld die tot ongerustheid leiden. "Vooral macro-economisch; handelsoorlogen, brexit en dergelijke geven steeds meer onzekerheid", aldus Wiebe Draijer. Maar hij verwacht dat de Nederlandse economie - als er geen onverwachte tegenslagen zijn - blijft groeien.

(16/08/2018 @ 08:55)

Een derde bedrijven chemische sector bezorgd over kwaliteit hulpverlening

Ruim drie op de tien chemische bedrijven maken zich zorgen over de kwaliteit van de hulpverlening in het geval van een incident met gevaarlijke stoffen. Ze vinden dat brandweer en hulpdiensten vaak niet beschikken over de kennis om adequaat in te kunnen grijpen.

Dat staat in het Nationaal Onderzoek Gevaarlijke Stoffen van ondernemersvereniging Evofenedex. Daarbij zijn zo'n 15.000 bedrijven aangesloten, waarvan 4000 met gevaarlijke stoffen werken.

"Het gaat vooral om regio's waar de brandweer minder vaak te maken krijgt met incidenten met gevaarlijke stoffen", zegt Thomas Reitsma in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is beleidsadviseur op het gebied van gevaarlijke stoffen bij Evofenedex. "In bijvoorbeeld de regio Rotterdam-Rijnmond hebben bedrijven het idee dat het goed geregeld is en dat ze op de hulpverlening kunnen vertrouwen. In andere regio's maken bedrijven zich soms wel zorgen."

De bedrijven zouden in het geval van een incident graag meer bij de afhandeling worden betrokken. "Als er bijvoorbeeld iets gebeurt met een tankauto met gevaarlijke stoffen, dan komt de lokale brandweer in actie. De bedrijven willen graag helpen. Zij werken immers dagelijks met de stoffen en weten precies wat de risico's zijn."

Veel incidenten

Bedrijven in de chemische sector hebben vaak te maken met incidenten. Zes op de tien bedrijven zeggen de afgelopen vijf jaar iets te hebben meegemaakt, "Dat klinkt heftig, maar het gaat over sterk uiteenlopende incidenten", zegt Reitsma. "Het loopt uiteen van een verpakking die valt in een opslagruimte, tot een groot incident dat in de media wordt belicht, zoals een brand."

De helft van de honderd ondervraagde bedrijven zegt vaak mee te maken dat onderaannemers niet werken volgens de veiligheidsrichtlijnen.

Goede veiligheidscultuur

Ondanks de zorgen bij een deel van de bedrijven, staat Nederland er in vergelijking met het buitenland goed voor op het gebied van veiligheid, vinden de bedrijven. "Het zijn vrijwel allemaal internationaal opererende bedrijven die goed inzicht hebben in hoe de regels in elk land worden gehanteerd. Ze geven vrijwel unaniem aan dat in Nederland veiliger wordt gewerkt", zegt Reitsma. "Medewerkers zijn beter opgeleid en veiligheid staat hoog op de agenda van directies."

Evofenedex gaat de uitkomsten van het onderzoek delen met hulpverleners en beleidsmakers. "We willen met de overheid om de tafel om te kijken hoe we de veiligheid de komende jaren verder kunnen verbeteren."

(16/08/2018 @ 08:03)

Tientallen doden door overstromingen Indiase deelstaat Kerala

In India zijn zeker 77 mensen om het leven gekomen door overstromingen in de zuidelijke deelstaat Kerala. De overstromingen worden veroorzaakt door de jaarlijkse moessonregen, die dit jaar veel heviger lijkt te zijn dan andere jaren. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op.

Volgens het Franse persbureau AFP zijn zo'n 60.000 mensen in Kerala opgevangen in kampen. Het Indiase leger is bovendien gestart met een reddingsactie om mensen uit het gebied te halen.

10.000 kilometer

In de deelstaat Kerala zijn vluchten geannuleerd, rijden geen treinen meer en zijn ook de metrodiensten ernstig verstoord. Honderden plaatsen zijn overstroomd, waardoor duizenden woningen en zo'n 10.000 kilometer aan wegen is verwoest of beschadigd geraakt.

Premier Modi heeft zijn ministerie van Defensie opgeroepen om de reddingsoperaties verder op te voeren. Hij zei te bidden voor de veiligheid en het welzijn van de inwoners van Kerala.

Kerala is een bekende toeristische plek die jaarlijks veel binnenlandse en buitenlandse toeristen trekt. Bekend zijn onder meer de kustlijn, de watervallen en het enorme stelsel van rivieren en kanalen in de deelstaat.

Veel doden

De moessontijd in India is een van de hevigste ter wereld. In juni, juli en augustus valt er in het land bijna net zoveel regen als in een heel jaar in Nederland. Vorig jaar vielen er alleen al in India zeker 1300 doden als gevolg van zware regen en overstromingen. Ook Bangladesh en Nepal werden getroffen.

(16/08/2018 @ 07:49)

'Koning van de klucht' John Lanting overleden

Acteur, regisseur en producent John Lanting (88) is overleden. Dat heeft zijn familie tegen het persbureau ANP gezegd. Hij was al enige tijd ziek.

Lanting stond bekend als de 'koning van de klucht', omdat hij in de jaren 70, 80 en 90 volle zalen trok met zijn theatergezelschap Theater van de Lach, dat zich in de klucht gespecialiseerd had. De tv-registraties voor de TROS stonden garant voor hoge kijkcijfers.

Lanting studeerde in 1956 af aan de toneelschool in Amsterdam. Daarna ging hij aan de slag bij het Rotterdams Toneel en volgden voorstellingen met diverse andere gezelschappen, waaronder de cabaretgroep Lurelei.

In 1972 richtte hij het Theater van de Lach op. Met dit gezelschap speelde hij meer dan 3000 voorstellingen, verdeeld over 26 jaar. Meer dan twee miljoen mensen kwamen naar deze voorstellingen kijken, die titels hadden als Een kus van een Rus, Een trouwring mag niet knellen en Nee schat, nu niet. Lanting had zelf altijd de hoofdrol en deed ook de regie.

(16/08/2018 @ 07:31)

Openbaar Ministerie doet onderzoek naar misbruik Jehovah's

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar seksueel geweld binnen het kerkgenootschap Jehovah's Getuigen. Ten minste vijf mensen hebben aangifte gedaan, schrijft minister Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Dekker zijn de aangiften "zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren" in verschillende regio's.

Over het strafrechtelijk onderzoek kan hij lopende het onderzoek geen mededelingen doen, schrijft de minister. Het is dus niet duidelijk of er ook personen binnen de kerk onderwerp zijn van onderzoek. Eerder riep Dekker slachtoffers van misbruik al op om aangifte te doen. Enkele slachtoffers van het misbruik binnen de kerk zijn inmiddels met hun verhaal naar buiten gekomen.

Onderzoek geweigerd

Vorige maand riepen alle partijen in de Tweede Kamer op tot een onderzoek naar het seksueel misbruik binnen het kerkgenootschap. De Kamer wilde dat omdat het bestuur van de Jehovah's Getuigen weigerde het seksueel misbruik binnen de kerk te onderzoeken.

Volgens de leiding heeft Jehovah's Getuigen de laatste jaren zelf al maatregelen genomen om kinderen te beschermen en er zou een gering aantal slachtoffers zich hebben gemeld.

Dat laatste argument wringt met cijfers van Reclaimed Voices, een stichting die opkomt voor belangen van slachtoffers. Daar kwamen 276 meldingen binnen van misbruik. Ook bij Trouw, dat regelmatig heeft geschreven over het misbruik, kwamen meldingen binnen.

Toedekken

"Het is goed om te horen dat het OM dit serieus neemt, maar het is ons niet duidelijk genoeg of het gaat om een onderzoek naar de hele gemeenschap of een onderzoek naar individuele plegers", zegt Raymond Hintjes van Reclaimed Voices op NPO Radio 1.

"Er zijn in onze optiek aanleidingen om ervan uit te gaan dat er zaken binnen de hele gemeenschap niet goed zijn, waardoor slachtoffers benadeeld worden. Denk aan het toedekken van misbruik", vertelt Hintjes. "Of dat ouderlingen er wel van weten, maar het niet melden. We weten niet wat de uitkomsten van het onderzoek zijn. Slachtoffers gaan wat dat betreft dus een onzekere tijd tegemoet."

Volgens Hintjes is het logisch dat er zoveel meldingen zijn binnengekomen, maar zo weinig aangiftes. "Jehovah's die het melden zijn bang om hun familierelaties op het spel te zetten. Een grote groep weigert nog altijd te spreken."

In Nederland zijn zo'n 30.000 mensen lid van de Jehovah's Getuigen. De gemeenschap is erg gesloten. NOS op 3 maakte eerder deze korte documentaire over Rick, die de gemeenschap verliet en daardoor het contact verloor met zijn familie:

(16/08/2018 @ 06:19)

Nederlandse OM stopt strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch stopgezet. De Argentijns-Nederlandse voormalig gevechtspiloot bij de Argentijnse marine werd verdacht van betrokkenheid bij dodenvluchten ten tijde van het militaire regime (1976-1983).

Poch werd in mei in een brief door het OM van het besluit op de hoogte gesteld, meldt NRC. Het OM kwam tot het besluit nadat een rechtbank in Buenos Aires Poch eind vorig jaar had vrijgesproken. Hij had ruim acht jaar in voorarrest gezeten. Het Argentijnse OM ging tegen de uitspraak in beroep.

"Voor ons een interessante brief, omdat het OM bevestigt dat het Poch niet langer vervolgt wegens het ontbreken van bewijs", reageert de Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops. "Het besluit is genomen, ongeacht wat de uitkomst van het hoger beroep in Argentinië is."

Aansprakelijkheid

Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld; hij wijst erop dat hij jarenlang onschuldig heeft vastgezeten. Hij werd in 2009 op verzoek van Argentinië in Spanje gearresteerd. Nederland, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Argentinië, verstrekte Spanje de vluchtgegevens van Poch, waarna die werd uitgeleverd.

Volgens Knoops maakt het besluit van het OM om Poch niet langer te vervolgen hun zaak tegen de Nederlandse staat sterker. "Uit het Nederlandse onderzoek is het Argentijnse strafproces voortgekomen. Nu de Argentijnse rechtbank heeft aangetoond dat het Nederlandse onderzoek geen basis biedt voor vervolging, moet Nederland de aansprakelijkheid aanvaarden voor de vervolging in Argentinië."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt volgende maand bekend of de Nederlandse staat inderdaad aansprakelijkheid erkent. Als dat niet gebeurt, ligt een vervolgprocedure volgens Knoops voor de hand. "We hopen dat het zover niet komt en dat er een schikking wordt getroffen."

(16/08/2018 @ 05:46)

Brugramp in Genua schudt ook andere Europese landen wakker

De discussie over wie er eindverantwoordelijk is voor het instorten van de brug in Genua is in volle gang. Het drama met zeker 39 doden heeft ook in andere Europese landen het debat aangezwengeld over de veiligheid van bruggen en wegen.

Zo is Frankrijk in rep en roer over een recent verschenen rapport. Uit cijfers van de overheid blijkt dat 800 bruggen er slecht aan toe zijn en dat op termijn instortingsgevaar bestaat.

"Opvallend genoeg ligt het rapport er al een paar weken en was het door niemand opgepikt", zegt correspondent Frank Renout. "Maar na de ramp in Genua is alles anders natuurlijk. Alle media pikken de cijfers uit het rapport op."

Preventief sluiten

Bijna 4000 bruggen in Frankrijk hebben kleine gebreken, blijkt uit het overheidsrapport. Daar zijn kleine reparaties voldoende om de veiligheid te kunnen waarborgen. Renout: "Het ministerie van Transport zegt dat de kans bestaat dat de 800 bruggen die in slechte staat zijn, preventief gesloten worden."

De regering wil vanaf volgend jaar 25 procent meer geld uitgeven aan onderhoud van wegen en bruggen. Dit jaar was het budget zo'n 800 miljoen euro. "En alle specialisten zeggen: dat is veel te weinig."

Versnelde renovatie

Ook in Bulgarije is de ramp in Italië een wake-upcall gebleken. 211 gammele bruggen worden versneld gerenoveerd naar aanleiding van Genua. Het gaat onder meer om 34 snelwegbruggen, waarvan de helft in slechte staat verkeert. En om versleten bruggen uit de communistische tijd.

De situatie in Spanje ligt wat ingewikkelder, ondervond de krant El Confidencial onlangs. Journalisten vingen bot na een WOB-verzoek. Wat bleek: de toestand van de Spaanse bruggen en viaducten is staatsgeheim.

De overheid zegt dat jaarlijks een derde van alle bruggen (bijna 11.000 in totaal) in het land wordt gecontroleerd. Waar nodig wordt er volgens het betreffende ministerie ingegrepen. De inspectie zou gebeuren volgens methodes die ook elders in Europa gelden. Overigens zijn de meeste bouwwerken op snelwegen in Spanje betrekkelijk nieuw.

'Vuistgrote betonstukken'

Ook in België is er volgens de overheid geen direct instortingsgevaar, maar er zijn wel zorgen. Bijvoorbeeld over een viaduct over de snelweg E17 in een buitenwijk van Gent. Dat is, net als de Morandi-brug in Genua, gebouwd in de jaren 60, met gelijkwaardige materialen.

"Het viaduct in Gentbrugge vertoont toch gebreken waar dringend een oplossing voor nodig is", zegt de bewonersgroep zvw ViaduKaduk tegen de VRT. Er zouden geregeld "vuistgrote betonstukken" naar beneden vallen.

En hoe is het hier eigenlijk gesteld? In Nederland zijn alle bruggen veilig, zei Bob Demoet, hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat, gisterochtend in radioprogramma 1 op 1. "Eens in de zes jaar doen we een uitgebreide inspectie. Vorig jaar hebben we nog eens zeventig bruggen extra in beeld gehad. Allemaal om achterstallig onderhoud te voorkomen."

(16/08/2018 @ 05:19)

Meer risico's voor Nederlandse economie, maar groei zet door

De Nederlandse economie groeit volgend jaar bovengemiddeld, maar het tempo van de groei neemt wel af.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de conceptversie van de MEV 2019, de Macro Economische Verkenning. De MEV-cijfers en ramingen voor de economie, de koopkracht en de arbeidsmarkt vormen voor het kabinet het vertrekpunt voor de rijksbegrotingen en de koopkrachtplaatjes voor volgend jaar. Op Prinsjesdag (18 september) komt de definitieve MEV.

De economische groei komt volgend jaar uit op 2,5 procent. Dit jaar wordt er een groei van 2,8 procent verwacht. De werkloosheid blijft dit jaar en volgend jaar dalen en komt uit op het laagste niveau sinds 2001.

Turkije

Het Centraal Planbureau waarschuwt dat er steeds meer risico's zijn voor de Nederlandse economie. Handelsconflicten kunnen uitlopen op een handelsoorlog en als er geen deal komt rond de brexit raakt dat ook de Nederlandse economie. Daarnaast wijzen de economen op de problemen in Turkije, die tot onzekerheid in het eurogebied leiden.

Vaak wordt er ook met extra belangstelling gekeken naar de cijfers over de koopkracht die het Centraal Planbureau presenteert. De mediane koopkracht stijgt in 2019 met 1,3 procent. Ook dat cijfer is naar beneden bijgesteld. De laagste inkomens gaan er het minst op vooruit. Ruim 1 op de 10 lage inkomens gaat er zelfs op achteruit.

Eerder deze week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek groeicijfers over het afgelopen halfjaar bekend. Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie harder is gegroeid dan veel andere Europese economieën.

(16/08/2018 @ 05:18)

Wekdienst 16/8: nieuwe droogtemonitor en Madonna 60 jaar

Goedemorgen! Er komen mogelijk nieuwe maatregelen tegen de droogte en Madonna is 60 jaar.

Het wordt op de meeste plaatsen zomers warm. Tot de avond blijft het droog, maar 's avonds kan er in het westen een regen- of onweersbui vallen. De buien trekken in de late avond en vannacht geleidelijk naar het oosten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Landelijke Coà¶rdinatiecommissie Waterverdeling komt met een nieuwe droogtemonitor. Dan wordt bekend of er meer maatregelen moeten worden genomen vanwege de droogte. Om de doodsoorzaak van model Ivana Smit te achterhalen, is in de rechtbank van Kuala Lumpur de tweede dag in de getuigenverhoren. Smit viel op 7 december van het balkon van een flat in de Maleisische hoofdstad. Madonna wordt 60 jaar en dat wordt overal ter wereld gevierd. Ze is een voorbeeld geweest voor veel artiesten en heeft veel betekend voor de popmuziek. Feyenoord en Vitesse spelen vanavond in de derde voorronde van de Europa League. Voor beide teams wordt het lastig. Vitesse moet in Basel tegen de FC een 0-1 achterstand ongedaan maken. Voor Feyenoord is de klus in De Kuip op voorhand nog zwaarder na de 4-0 uitnederlaag tegen AS Trencà­n.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump heeft een kritische oud-CIA-chef de speciale bevoegdheid afgenomen om vertrouwelijke informatie in te zien. De maatregel komt een dag nadat John Brennan via Twitter opnieuw felle kritiek had geuit op Trump. De president kondigde aan ook de bevoegdheden van andere ex-chefs van overheidsdiensten onder de loep te nemen. Onder hen onder meer James Comey, een ex-directeur van de FBI, en Susan Rice, de nationaal veiligheidsadviseur van Barack Obama. Het is in de VS gebruikelijk dat mensen hun security clearance ook na hun termijn behouden.

Ander nieuws uit de nacht:

Nijmeegs gezin mag van burgemeester eigen huis niet meer in: de veiligheid van de familie en de buurt niet meer kon worden gegarandeerd. Libiërs ter dood veroordeeld voor neerschieten feestvierders in 2011: De 45 veroordeelden openden volgens de rechtbank het vuur op mensen die vierden dat rebellen de hoofdstad Tripoli hadden ingenomen. Straat enkele uren afgezet in centrum Amsterdam na vondst verdacht voorwerp: Wat voor voorwerp in de Voetboogstraat, bij de Kalverstraat, werd gevonden, wil de politie niet zeggen. Tientallen mensen onwel door 'zombiedrug' in VS: In New Haven (Connecticut) kregen 76 gebruikers van K2 een overdosis.

En dan nog even dit:

Atlético Madrid heeft ten koste van rivaal Real Madrid voor de derde keer in de clubgeschiedenis de Europese Super Cup gewonnen. In het Estse Talinn versloeg de winnaar van de Europa League de Champions League-titelhouder na verlenging met 4-2.

Fijne dag!

(16/08/2018 @ 04:55)

Amerikaanse kranten massaal tegen Trump: 'Wij zijn niet de vijand van het volk'

Honderden kranten en weekbladen in Amerika hebben vandaag een gelijkluidend hoofdcommentaar geplaatst. Daarmee reageren ze op de aanvallen van president Trump op de media, die hij bijna dagelijks als brengers van "nepnieuws" bestempelt.

Het is een initiatief van The Boston Globe. "Een centraal onderdeel van Trumps boodschap zijn de voortdurende aanvallen op pers", schrijft de krant vandaag in zijn hoofdcommentaar. "Journalisten zijn in zijn ogen geen medeburgers, maar 'vijanden van het volk'. Deze onophoudelijke aanval op de vrije pers heeft gevaarlijke gevolgen."

De president ondermijnt de Amerikaanse democratie, waarschuwt de krant. "De vrijheid van de pers is een fundamenteel principe in Amerika. Twee eeuwen lang heeft dat principe journalisten beschermd en diende het als voorbeeld voor andere vrije landen. Dat principe wordt nu bedreigd. Van Ankara tot Moskou, van Peking tot Bagdad: het zendt een alarmerend signaal uit dat je journalisten kunt behandelen als binnenlandse vijanden."

Vorige week benaderde The Boston Globe publicaties in het hele land met het voorstel om ook een hoofdcommentaar te plaatsen. Volgens de laatste telling doen meer dan 300 kranten en weekbladen mee. De meeste deelnemers zijn middelgrote tot kleine publicaties.

Nicholas Benton hoefde geen seconde na te denken toen hij hoorde van het initiatief. Hij is hoofdredacteur van de Falls Church News-Press in Virginia, in een stadje even buiten de hoofdstad Washington D.C. "Ik was 100 procent voor. Ik meldde mijn krant meteen aan."

Vanaf zijn bureau, dat volgestapeld staat met grote bergen kranten en andere documenten, redigeert Benton wekelijks zijn krant. "Wij zijn geen vijand van het volk, maar de vijand van despoten. Dat is altijd onze rol geweest. Wij zijn op de eerste plaats de beschermer van de democratie."

Hij maakt zich grote zorgen over de persvrijheid sinds Trump aan de macht is. Hij is al meer dan een halve eeuw journalist, maar zoiets heeft hij nog nooit meegemaakt. "In Amerika is er altijd gezonde twijfel geweest over de journalistiek en de nieuwsmedia, maar dit is iets anders. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de president van de Verenigde Staten ons bestempelt als de vijand van het volk. Dat is ongehoord."

Een paar weken geleden kwam voor Benton een keerpunt, toen de president op een campagnebijeenkomst zijn aanhang toesprak. "Wat jullie lezen en zien in de media, is niet wat er in werkelijkheid gebeurt. Blijf mij geloven", zei Trump. Wijzend naar de journalisten achter in de zaal. "Geloof niet de rotzooi van deze mensen, het is nepnieuws."

Benton: "Iedereen begon toen meteen George Orwell te citeren. Dit is gevaarlijk. Het voornaamste risico is dat mensen naar hem gaan luisteren en zijn leugens gaan geloven en niet de feiten."

Benton wil dat de Amerikaanse media zich agressiever verdedigen tegen de aanvallen van de president. "Wij moeten terugvechten. Wij moeten onze lezers er voortdurend op wijzen dat dit niet kan. De president van de Verenigde Staten mag er niet mee wegkomen wanneer hij de media nepnieuws noemt of de vijand van het volk."

In het initiatief van The Boston Globe plaatsen de deelnemende kranten nadrukkelijk niet dezelfde tekst. Omdat zowel liberale als conservatieve media meedoen, geeft iedereen zijn eigen invulling aan de actie.

Zo richt Examiner Media, een regionale krant in de staat New York, zich op de verhoging van importtarieven die Trump heeft ingevoerd voor Canadees papier. Hierdoor zijn de kosten voor kleine Amerikaanse kranten omhooggeschoten. Sommige publicaties zijn zelfs over de kop gegaan.

"In theorie maken de importtarieven deel uit van de brede handelsoorlog van Trump", schrijft hoofdredacteur Adam Stone in een hoofdcommentaar. "Maar je kunt onmogelijk het klimaat negeren waarin deze onnodige tarieven worden opgelegd. Het is een klimaat waar de president de pers aanvalt."

Constante aanvallen op de media

Van nature botsen de media en politiek, stelt Gene Policinski. Hij is de voorzitter van het Freedom Forum Institute, een denktank die verbonden is aan het Newseum. "De vrijheid van de pers is beschermd door het eerste amendement van de grondwet. De pers fungeerde altijd als waakhond van de politiek en democratie. Daardoor waren de media in zekere zin altijd in oppositie tegen de machthebbers. Niet dat ze specifiek tegen een partij waren, maar als waakhond zijn ze altijd kritisch geweest op de regering."

Wat nieuw is onder Trump zijn de constante aanvallen. "Nogmaals, zulke aanvallen zijn niet ongebruikelijk, maar de intensiteit is nu buitengewoon. Je ziet dat dit zelfs verspreidt naar andere delen van de overheid. Ook plaatselijke politici maken kritische, regionale media uit voor nepnieuws."

Even uniek is het initiatief van The Globe. "Voor zover ik weet, is dit nog nooit eerder gebeurd. Als hoofdcommentaren gelijktijdig praten over hetzelfde onderwerp, komt dat meestal door grote nieuwsgebeurtenissen. Maar het is extreem zeldzaam dat een groep kranten op deze manier een vergelijkbaar hoofdcommentaar plaatst op dezelfde dag."

Maar lopen de kranten niet het risico dat de president dit initiatief zal aanwenden tegen de media? Hij zal zijn aanhang voorhouden dat het bewijs is dat de media tegen hem samenspannen om hem te ondermijnen.

Benton, hoofdredacteur van de Falls Church News-Press: "Het kan me eigenlijk niets schelen wat de president hiervan vindt." Hij ziet het initiatief vooral als een manier om zijn lezers wakker te schudden.

"Wat me het meest interesseert zijn de vele Amerikanen die nu nog passief reageren. Zij nemen dit niet serieus genoeg. Zij denken: 'ach, het is Trump maar'. Deze apathie vormt het grootse gevaar voor de persvrijheid."

(16/08/2018 @ 04:38)

Boetes en waarschuwingen voor overtreden sproeiverbod

Er zijn deze zomer tot nu toe 39 boetes uitgedeeld voor overtredingen van het sproeiverbod. Ruim 150 mensen kregen een waarschuwing, blijkt uit cijfers van de Unie van Waterschappen.

De minimale boete is 500 euro voor particulieren en 1500 euro voor bedrijven. De waterschappen controleren met vliegtuigjes en drones op het naleven van het verbod, maar ze krijgen ook tips van mensen die overtredingen melden.

Op de grens

"Deze cijfers laten zien dat het verbod goed wordt nageleefd", zegt Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen krijgen eerst een waarschuwing en sommigen proberen wel een beetje op de grens zitten. Daarom moet je zichtbaar gaan handhaven en laten weten dat het serieus is. Meestal volstaat een waarschuwing en gaan mensen niet een tweede keer in de fout."

Volgens Schoonman zijn de meeste boetes uitgedeeld in Gelderland en Overijssel. "Daar zien we ook de grootste problemen voor de landbouw. Ook in het zuiden, in Noord-Brabant, zien we enige verhoging van het aantal boetes."

Plassen of sloten

In 13 van de 21 waterschappen mag op dit moment niet gesproeid worden met water uit plassen of sloten vanwege de droogte, die ondanks de regen van de afgelopen dagen nog niet voorbij is.

In twee waterschappen, in Twente en de Achterhoek, mag ook niet gesproeid worden met grondwater. Vooral daar zijn meer boetes uitgedeeld dan in andere jaren.

(16/08/2018 @ 04:00)

Trump ontzegt kritische ex-baas CIA toegang tot gevoelige informatie

De Amerikaanse president Trump heeft de voormalige CIA-chef John Brennan zijn speciale bevoegdheid afgenomen om vertrouwelijke informatie in te zien. De president heeft daar volgens zijn woordvoerder, Sarah Sanders, toe besloten omdat wordt getwijfeld aan Brennans objectiviteit en geloofwaardigheid. Bovendien beschuldigde ze Brennan ervan "chaos en tweedracht te zaaien" over de regering-Trump.

De maatregel volgt een dag nadat Brennan een tweet verstuurde waarin hij Trump hekelt vanwege zijn kritiek op Omarosa Manigault Newman. Die voormalig medewerker van Trump schreef een onthullend boek over de president, waarin ze hem onder meer "een losgeslagen racist" noemt. Trump noemde haar op zijn beurt "a lowlife", een ellendeling, en een hond.

Brennan schreef daarop op Twitter: "Het is verbazingwekkend hoe vaak je faalt in het hooghouden van basale normen als fatsoen, beleefdheid en eerlijkheid. Het lijkt erop dat je nooit zal begrijpen wat het betekent om president te zijn, noch wat het betekent een goed, fatsoenlijk en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedigend, zo gevaarlijk voor ons land."

Principes meer waard

"Deze actie is deel van een breder streven van de heer Trump om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en critici te straffen," schrijft de voormalige CIA-baas op Twitter, in reactie op de beslissing van de president. "Mijn principes zijn veel meer waard dan een clearance," zegt hij verder.

"Dit is een politieke afstraffing", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Brennan heeft de afgelopen jaren heel vaak harde kritiek op Trump gehad. Hij noemde hem 'niet presidentieel' en vond het belachelijk hoe Trump met de inlichtingendiensten omging."

Trump kondigde ook aan dat hij de bevoegdheden van zeker vijf andere ex-chefs van overheidsdiensten onder de loep gaat nemen. Onder hen is oud-FBI-baas James Comey en Susan Rice, de Nationaal Veiligheidsadviseur van president Obama.

Van der Horst: "De rode draad achter al deze namen is dat het én voormalige medewerkers van Obama zijn, en dat ze bijna allemaal felle kritiek op Trump hebben geleverd. Het lijkt bijna een afstraffing voor de kritiek die Trump het afgelopen jaren kreeg."

Gebruikelijk

Het is in de VS gebruikelijk dat ook ex-directeuren van veiligheidsdiensten hun security clearance (veiligheidsmachtiging) behouden. Dat stelt ze ertoe in staat ook na hun termijn geheime stukken in te zien.

"Mensen bij Justitie, de FBI en CIA zijn bezig met onderzoeken die soms jaren duren", legt Van der Horst uit. "Bij een nieuwe regering komen er vaak nieuwe mensen in de top. Maar je ziet dat hun voorgangers dan vaak geconsulteerd worden of om advies wordt gevraagd door de regering in lopende onderzoeken. Daarom moeten ze die clearance behouden."

(16/08/2018 @ 01:32)

Tientallen mensen onwel door 'zombiedrug' in VS

In New Haven in de Amerikaanse staat Connecticut zijn in een park 76 mensen onwel geworden na het gebruik van drugs. 71 van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Twee mensen zijn er slecht aan toe, schrijft ABC News.

Drie mensen zijn aangehouden. Het is onduidelijk of zij verantwoordelijk worden gehouden voor het verkopen van de drugs.

Het zou gaan om de drug K2 of spice, dat zijn kruiden of zelfs snoeiafval met chemicaliën. Het wordt daarom wel synthetische cannabis genoemd.

In de K2 in Connecticut zijn sporen aangetroffen van de sterke pijnstiller fentanyl, qua chemische samenstelling vergelijkbaar met zware morfine. Een overdosis kan leiden tot agressie, hallucinatie, paranoia, het verlies van bewustzijn en zelfs tot de dood.

Het gebruik van K2 is in de VS al jaren een groot probleem. Het is na marihuana de meest gebruikte drug onder jongeren en het armere deel van de bevolking. Dat heeft met name te maken met de lage kostprijs; slechts 1 dollar per joint. Dat komt doordat de gebruikte chemicaliën in veel staten gewoon in de winkel te koop zijn.

Het middel maakt veel gebruikers slaperig, en daarmee lijkt het op het effect van cannabis. Door dat effect wordt K2 ook wel de 'zombiedrug' genoemd. De chemische samenstelling kan per producent erg verschillen, en dat maakt het gevaarlijk.

Ook Groot-Brittannië en Duitsland is de drug populair. In Nederland is dat niet het geval. Volgens het Trimbos-instituut komt dat waarschijnlijk doordat je in ons land legaal wiet kan kopen in coffeeshops.

(16/08/2018 @ 01:30)

Libiërs ter dood veroordeeld voor neerschieten feestvierders in 2011

In Libië zijn 45 mensen veroordeeld tot het vuurpeloton voor een incident tijdens de opstand in de hoofdstad Tripoli in 2011. De veroordeelden openden volgens de rechtbank het vuur op mensen die vierden dat rebellen de stad hadden ingenomen.

Tientallen feestvierders werden door kogels geraakt. Het is onduidelijk hoeveel mensen daarbij zijn omgekomen.

De schutters zouden aanhangers van president Kadhafi zijn geweest, die toen nog aan de macht was. In dezelfde zaak heeft de rechtbank 54 verdachten veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar. 22 mensen werden vrijgesproken.

Het is de vraag of de terdoodveroordeelden echt voor het vuurpeloton terechtkomen. Meestal wordt de doodstraf in Libië omgezet in levenslang.

Burgeroorlog

In het Noord-Afrikaanse land heerst chaos sinds de omverwerping van het regime van dictator Kadhafi in 2011. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog.

De macht is verdeeld tussen rivaliserende regeringen en milities. Sommige van die milities houden zich bezig met mensensmokkel.

(16/08/2018 @ 00:50)

Nijmeegs gezin mag om eigen veiligheid huis niet meer in

Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft het huis van een gezin gesloten en de bewoners elders ondergebracht omdat de gemeente hun veiligheid en die van de buurt niet meer kon garanderen. De vader van het gezin verkocht met zijn bedrijf Ennetcom cryptotelefoons aan criminelen. Daarmee kunnen berichten worden verstuurd die niet te traceren zijn.

Sinds 2016 wordt de man ernstig bedreigd door criminelen. Toen ontmantelde justitie zijn bedrijf en sindsdien wordt onderzoek gedaan naar gegevens die zijn gevonden. Volgens het OM zijn de data "een grote bron van bewijzen voor liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit".

Het huis van de man is sinds die tijd meerdere keren beschoten, en voor de deur explodeerde een auto. Ook werd het huis van buren onder vuur genomen. Waarschijnlijk vergisten criminelen zich toen. Drie weken geleden werden mannen in een gestolen auto betrapt in de wijk. In dat voertuig vond de politie een automatisch wapen met munitie.

Buurt opgelucht

Volgens de politie is de dreiging rond de woning nu zo groot, dat bewoners en buren gevaar lopen. Toen de familie terugkeerde van vakantie stonden daarom agenten voor de deur. De bewoners mochten nog wat spullen uit het huis meenemen en zijn vervolgens ondergebracht op een geheim adres. De kinderen mogen voorlopig niet naar hun school.

De gemeente en de politie hebben 45 gezinnen uit de naaste omgeving ingelicht over de maatregel. Die waren opgelucht. Bewoners voelen zich al langere tijd niet meer veilig in de straat.

(15/08/2018 @ 22:36)

Dernière mise à jour : 16/08/2018 @ 10:19
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 182 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette