Texte à méditer :  Un homme plein de vices finit un jour ou l'autre sous écrou.    Marc ESCAYROL
Retour  Premère page du webzine de la presqu'île de Quiberon
Recherche

Agenda

30 Avril 2017

Cliquez sur les jours en
orange pour voir
les évènements !

A Quiberon et St Pierre Quiberon, toute l'info de la presqu'île

Brochures touristiques :
St Pierre
Quiberon

Hebergements
St Pierre
Quiberon

Bonne fête à tous les :
Robert


C'était aussi un 30 / 4
1341

Début de la Guerre de Succession de Bretagne après le décès de Jean III
2007:
Naufrage du Gourinis


Né(e) un 30 / 4 / 1958
Charles BerlingCulture & souvenirs
+ Bretagne
+ Presqu'île
+ Presqu'île - pratique
+ Presqu'île patrimoine
+ Presqu'île - Hôtels
+ Humour breton
+ Artisanat d'art
+ Arts Photographes
+ Arts plast.Anciens
+ Arts plastiques
+ Assos
+ Biblio..Média..thèque
+ Ecoles-Formations
+ Environnement
+ Fêtes et coutumes
+ Humour
+ Jeunesse
+ Jeux de société
+ Livres et écrivains
+ Magie
+ Maison : astuces
+ Musique
+ Médias
+ Sites pratiques
+ Souvenirs d'école
+ Sécurité-santé
+ Théatre-spectacles
+ Transport
+ Vidéos
+ Vidéos non quib-
+ Vos Poesies
+ Vos Textes
+ Web
+ x Trucs à méditer

Quiberon La Mer
+ Sécurité
+  Non aux boues !
+ Voile et handicap
+ Marées
+ Ecoles de voiles
+ Surf-Kite-Char
+ Associations
+ Nautisme
+ La mer-a savoir
+ Les ports
+ Musique
+ Pêche
+ Surf-Kite-Char
+ Vos Textes

Infos/Presse
du jour

Loisirs

Recettes
de cuisine

Toutes les catégories


Rec.bretonnes salées

Rec.bretonnes sucrées

Entrées Froides

Entrées chaudes

► Soupes

Salades

Plats végétariens

Viandes

Poissons-Fruits de mer

Sauces froides

► Sauces chaudes

Desserts

Petits gateaux

Confiserie

Boissons


Nouvelles recettes

Proposer une recetteEcoutez
la radio

radio.gif

Cliquez ici pour
choisir la radioSudoku du jour :

Pour adulte
Pour Enfant

Bataille Navale

Autres Jeux


PRESSE du jour !
- Nos 1

NOS Nieuws

NOS Nieuws


Koning gunt klein kijkje in privéfeestje

Koning Willem-Alexander heeft twee foto's vrijgegeven van het privéfeest ter ere van zijn vijftigste verjaardag. Hij vierde het gisteravond in aanwezigheid van familie en (koninklijke) vrienden in Den Haag.

Op de ene foto is te zien hoe Willem-Alexander met Mà¡xima danst op het feest. Op de andere poseert hij met zijn gezin voor het Koninklijk Staldepartement, waar de bijeenkomst werd gehouden.

Er zouden ongeveer 200 tot 250 gasten aanwezig zijn geweest op het besloten feest. Geen van hen is te zien op de vrijgegeven foto's.

De tientallen oranjefans die probeerden bij paleis Noordeinde een glimp op te vangen van de gasten zagen de prinsen Pieter-Christiaan en Floris arriveren per auto en de bus met de Aga Khan, prins Carlos en prinses Mabel. Ook prinses Beatrix en prinses Margriet waren aanwezig.

Andere koninklijke gasten bleven bij het paleis uit zicht, zoals de Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia, de Deense en Noorse kroonprinsen Frederik en Haakon en de Zweedse kroonprinses Victoria.

Vandaag sluit de koning de festiviteiten af met een brunch voor zijn gasten in villa Eikenhorst. Daarmee komen drie dagen van festiviteiten tot een einde. Het gezin is dan vrij tot 4 mei.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Doden door tornado's in Texas, meer tornado's verwacht

Bij een reeks tornado's in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker vijf doden gevallen. Tientallen mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. De lokale autoriteiten verwachten dat er bij daglicht nog meer slachtoffers worden gevonden.

De tornado's trokken een spoor van vernieling door de regio's Henderson en Van Zandt. Veel huizen raakten beschadigd, auto's werden door de lucht geslingerd en bomen ontworteld.

Volgens de brandweercommandant zat een van de dodelijke slachtoffers in een auto. Voor de veiligheid zijn autowegen afgesloten. Er wordt rekening gehouden met nog meer tornado's.

Er is een opvangcentrum ingericht in een school. Daar hebben zich al veel mensen gemeld die gewond zijn geraakt of niet in hun huis kunnen blijven.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Lege veerpont gezonken bij Texel

Ten westen van Texel is een veerpont gezonken. Het vaartuig werd voortgetrokken door een sleepboot toen het misging.

Er zijn geen slachtoffers gevallen; op het moment van het ongeluk waren er geen mensen aan boord.

De kustwacht probeerde het vaartuig te redden door een noodsleepboot te sturen, maar dat mocht niet baten. Nu zal de plek van het wrak worden gemarkeerd. Wanneer het schip wordt geborgen, is niet duidelijk.

De Siebengebirge was onderweg van Hoek van Holland naar Finland. De pont is niet zeewaardig, maar bedoeld voor binnenwateren. Er zal worden onderzocht of het verantwoord was de pont over de Noordzee te vervoeren.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Netflix-chanteur zet gestolen serie online, bedreigt andere media

Een hacker heeft zijn dreigement uitgevoerd nieuwe afleveringen van Orange is the new black te lekken. Op de illegale torrentsite The Pirate Bay zijn de eerste tien afleveringen van het vijfde seizoen te downloaden. Die zouden pas op 9 juni te zien zijn.

The Dark Overlord kreeg de afleveringen waarschijnlijk in handen door een productiebedrijf dat voor Netflix werkt te hacken. Drie afleveringen van het nieuwe seizoen ontbreken, "omdat we er zo snel bij waren", tart de hacker in een persbericht.

Netflix heeft nog niet gereageerd op de hack. Eerder zei het videobedrijf dat de FBI een onderzoek is begonnen.

Chantage

De hacker had Netflix aangeboden de serie niet te lekken in ruil voor geld. Hoe hoog het losgeld was, is niet bekend, maar The Dark Overlord spreekt van een bescheiden bedrag. "We dachten dat jullie wel pragmatischer zouden zijn."

In het persbericht claimt de hacker nog meer materiaal van Netflix te hebben buitgemaakt, maar ook van de zenders ABC, Fox en National Geographic. Ook die omroepen worden nu gechanteerd. "Jullie hebben nog de kans jezelf te redden. Ons aanbod ligt nog steeds op tafel - vooralsnog."

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Trump nodigt Duterte uit, relatie VS-Filipijnen verbetert

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Hij deed dat in een telefoongesprek na afloop van de top van Aziatische landen, Asean, waarvan Duterte gastheer was.

De twee deelden ook hun zorgen over Noord-Korea, aldus het Witte Huis. Gisteren riep Duterte de VS op tot terughoudendheid, nadat Noord-Korea opnieuw een rakettest had gedaan. Ook drong hij erop aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet in de kaart te spelen. Kim is er volgens Duterte op uit "de wereld te vernietigen".

Trump kijkt volgens de verklaring uit naar zijn bezoek aan de Filipijnen in november, als onderdeel van een Oost-Aziatische en een Asean-VS-top. Voor Duterte's bezoek aan Washington is nog geen datum vastgesteld.

Drugs

Trumps voorganger Obama uitte felle kritiek op de keiharde strijd van Duterte tegen drugscriminaliteit. Sinds Trump aan de macht is, zijn de betrekkingen tussen de VS en de Filipijnen verbeterd.

Trump heeft nog niet openlijk kritiek geuit op het beleid van Duterte. Door diens aanpak zijn 7000 mensen om het leven gekomen. Na het telefoongesprek zei het Witte huis dat "de Filipijnse regering hard werkt om drugs tegen te gaan".

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei onlangs wel dat het het buiten de wet om doden van drugscriminelen zorgwekkend vindt.

Strafhof

Een Filipijnse advocaat diende afgelopen week een klacht tegen Duterte in bij het ICC, het Internationaal Strafhof in Den Haag vanwege massamoord en misdaden tegen de menselijkheid. Hij houdt Duterte en elf anderen verantwoordelijk voor het systematisch uitvoeren van onwettige executies en massamoorden in de afgelopen 30 jaar.

Voor hij president werd, was Duterte burgemeester van Davao. Hij was toen al omstreden vanwege zijn opvattingen over de aanpak van criminaliteit en corruptie.

Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar liet hij geen misverstand bestaan over zijn plannen om de drugscriminaliteit landelijk aan te pakken. "Iedereen die in drugs handelt, jullie klootzakken, ik zal jullie echt vermoorden", zei hij in een van zijn verkiezingstoespraken. "Ik heb geen geduld. Er is geen middenweg. Of jullie vermoorden mij, of ik vermoord jullie, idioten."

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Verwarde man dreigt in Hoorn met gasexplosie

In Hoorn zijn vanochtend vroeg de bewoners van 24 woningen geëvacueerd nadat een verwarde man in zijn huis het gas had opengezet. Hij belde tegen 05.00 uur de hulpdiensten en dreigde met een gasexplosie. Daarop is besloten om de omwonenden te wekken en naar buiten te halen.

De brandweer heeft de gaskraan dichtgedraaid en het huis geventileerd. Na ongeveer een uur konden de omwonenden terug naar huis. De verwarde persoon is overgedragen aan de politie.

Gisteravond dreigde in Kerkrade ook al een verward persoon met een gasexplosie in zijn huis. Anders dan in Hoorn was daar geen direct gevaar. Agenten hebben de man wel aangehouden.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Trump afwezig bij Correspondents' Dinner: 'hij kan niet tegen een grapje'

"De leider van ons land is er vanavond niet," merkte komiek Hasan Minhaj op tijdens het White House Correspondents' Dinner, "omdat hij in Moskou woont. Wat die andere kerel betreft: hij zit in Pennsylvania want hij kan niet tegen een grapje."

Voor het eerst in jaren ontbrak de zittend president op het gala-avondje vol zelfspot, kritische plaagstootjes en lof voor de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting. Reagan was in 1981 de laatste president die het evenement oversloeg, omdat hij nog herstelde van een moordaanslag.

Normaal geldt het diner als dé kans voor pers en politiek om te laten zien dat ze elkaar, ondanks een kritische houding, op waarde kunnen schatten. De toon was dit keer anders: meerdere sprekers vroegen Trump op te houden met aanvallen op de pers.

"Meneer de president, de pers is geen nepnieuws", pleitte Bob Woodward, die in 1974 Richard Nixon ten val bracht met zijn berichtgeving over Watergate. "Net als politici maken we soms fouten of gaan we te ver. Als dat gebeurt, moeten we er open over zijn. Maar onze zoektocht naar waarheid is te goeder trouw."

"We kunnen de retoriek die de president gebruikt over ons en ons werk niet negeren", zei de voorzitter van de White House Correspondents' Association, Jeff Mason. "Persvrijheid is een bouwsteen van onze democratie. De media in twijfel trekken is gevaarlijk."

Minhaj, verslaggever van The Daily Show, verwonderde zich over Trumps kritische houding over vrijheid van meningsuiting. "De man die alles twittert wat er in zijn hoofd opkomt, negeert de wet die hem daartoe het recht geeft."

Hoewel de moslim Minhaj grapte dat hij over enkele weken bekendstaat als nummer 830287, zei hij ook dat "alleen in de VS een Indiaas-Amerikaanse moslim-immigrant de president belachelijk kan maken".

Hijgerig

Overigens dreef Minhaj ook de spot met de hijgerige toon van sommige verslaggevers. "CNN, ik ga jullie geen nepnieuws noemen, maar niet alles is breaking news. Je kan niet de hoogste staat van paraatheid uitroepen omdat Sanjay Gupta een nieuwe moisturizer heeft gevonden."

"En MSNBC, laat Rachel Maddow rustig doen over de belastingaangifte van Trump. Je gaat heus geen regel vinden 'smeergeld van Rusland'."

Hij riep journalisten ook op zich minder druk te maken over de vele golfrondes die Trump maakt (negentien in zijn eerste honderd dagen). "Weet je wat hij doet als hij niet golft? Dan is hij de president. Hoe langer hij wordt afgeleid, hoe langer we Noord-Korea niet de oorlog verklaren. Elke keer als Trump golft, moet de krantenkop worden: 'Trump golft, apocalyps uitgesteld'."

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Jongen (16) doodgestoken in Zaandam

Bij een steekpartij in Zaandam is een jongen van 16 jaar om het leven gekomen. De jongen overleed vannacht aan zijn verwondingen in het ziekenhuis, meldt de politie op Twitter.

De jongen uit Assendelft werd gisteravond rond 23.00 uur aangevallen in het centrum van Zaandam. Het is nog niet duidelijk waarom. Ook is er nog geen verdachte aangehouden. Er zijn geen andere slachtoffers.

De politie doet nog onderzoek naar het incident. Een woordvoerder hoopt in de loop van de ochtend meer details te kunnen geven.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Wekdienst van 30 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het wordt vrij zonnig. In de middag vanuit het westen meer bewolking en vanavond in Zeeland kans op een bui. Het wordt tussen de 16 en 19 graden en er staat redelijk veel wind.

Wat heb je gemist?

Joshua behoudt wereldtitel na galavoorstelling met Klitsjko

Bokser Anthony Joshua heeft zijn wereldtitel in het zwaargewicht boksen behouden. In een kolkend Wembley versloeg de Engelsman uitdager en voormalig kampioen Vladimir Klitsjko, met een knock-out in de elfde ronde.

Trump komt met 'belangrijk besluit' over klimaatakkoord Parijs

De Amerikaanse president Trump neemt binnen twee weken een belangrijk besluit over het klimaatakkoord van Parijs. Dat zei hij in een speech naar aanleiding van zijn eerste honderd dagen als president. Trump is sceptisch over klimaatverandering en heeft al eerder gezegd dat hij het akkoord wil opzeggen. De president deed zijn uitspraak na een dag van protesten in tientallen Amerikaanse steden, tegen zijn klimaatbeleid.

Opnieuw massa-ontslag onder Turkse ambtenaren

In Turkije zijn bijna 4000 ambtenaren ontslagen. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de Gà¼len-beweging, die volgens de regering van president Erdogan achter de staatsgreep van vorig jaar zit. Er zijn onder meer militairen, gevangenisbewaarders en academici ontslagen. Woensdag werden 9000 politieagenten al geschorst. Voor de ontslaggolf van deze week waren al zo'n 120.000 mensen ontslagen en 40.000 mensen gearresteerd omdat ze banden zouden hebben met Gà¼len.

Man doodgestoken in woning Oss

In Oss is een man om het leven gekomen door een steekpartij in een woning. Wie het slachtoffer is, of waarom hij werd neergestoken, is nog niet duidelijk. De politie deed na de steekpartij een inval in een woning, maar voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

Verder vandaag...

Vertrekt Max Verstappen vanaf de 7e startplek in de grand prix van Rusland. Deze race zal Verstappen waarschijnlijk minder zichtbaar zijn dan we gewend zijn, verwacht onze Formule 1-commentator Louis Dekker. "Z'n team is nog te traag voor de topteams, maar veel te snel voor de rest. In Sotsji dreigt een eenzame race zoals in Melbourne."

En Vitesse en AZ nemen het tegen elkaar op in de finale van de KNVB-beker. De wedstrijd in de Kuip in Rotterdam begint om 18.00 uur.

Fijne dag!

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Opnieuw massa-ontslag onder Turkse ambtenaren

In Turkije zijn meer dan 3900 ambtenaren ontslagen. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de Gà¼len-beweging, die volgens de regering van president Erdogan achter de staatsgreep van vorig jaar zit.

De ontslagen zijn een nieuw hoofdstuk in de grote zuiveringsoperatie die na de couppoging is ingezet. Voor de ontslagen van deze week waren al zo'n 120.000 mensen ontslagen en 40.000 mensen gearresteerd.

Het gaat ditmaal onder anderen om 1200 militairen, onder wie 600 officieren. Ook verloren bijna 500 academici hun baan, net als 200 medewerkers van het ministerie van Geloofszaken, meldt de Turkse regering. Ook zijn veel gevangenisbewaarders de laan uit gestuurd.

Woensdag werden 9000 politieagenten geschorst om uit te zoeken of ze banden hebben met Gà¼len.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Trump komt snel met 'belangrijk besluit' over klimaatakkoord Parijs

De Amerikaanse president Trump heeft voor honderden aanhangers een toespraak gegeven over zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis. In Harrisburg, Pennsylvania viel hij de media, de Obama-regering en de Democraten aan en zette hij uiteen wat hij de afgelopen tijd heeft bereikt.

Trump kondigde onder meer aan dat hij binnen twee weken "een belangrijk besluit" neemt over het klimaatakkoord van Parijs. Hij zei dat het akkoord de VS miljarden kost, terwijl landen als China, Rusland en India niets betalen. 'Parijs' werd eind 2015 gesloten; er zijn meer dan 190 landen bij aangesloten.

Trump noemde klimaatverandering al eens een hoax en hij gaf eerder te kennen dat hij 'Parijs' mogelijk wil opzeggen. Zijn minister van Energie, Rick Perry, zei deze week nog dat hij het akkoord niet wil opzeggen, maar dat het heronderhandeld moet worden.

'Dikke vette onvoldoende'

De toespraak van Trump was op dezelfde avond als het Correspondents' Dinner in het Witte Huis. Het is voor het eerst sinds 1981 dat een president dit jaarlijkse evenement mijdt. Toen was het Reagan, die alleen inbelde omdat hij herstellende was van een aanslag op zijn leven.

Trump zei over de bijeenkomst dat hij blij was meer dan honderd mijl weg te zijn van "Washingtons moeras". Hij beschuldigde de media ervan nepnieuws te brengen en zijn prestaties onvoldoende te waarderen. Als het de taak is van de media om eerlijk te zijn en de waarheid te brengen verdienen ze "een dikke vette onvoldoende", aldus de president.

Volgens Trump is hij er de afgelopen tijd in geslaagd de betrekkingen tussen de VS en onder meer Duitsland, Japan, China en Groot-Brittannië flink te verbeteren. Peking helpt de VS met de kwestie-Noord-Korea, zei Trump.

De president noemde als andere successen onder meer het opzeggen van "slechte" handelsverdragen, de benoeming van Neil Gorsuch in het Hooggerechtshof en het opheffen van beperkingen voor de energiesector.

Verder beloofde de president onder luid gejuich van zijn toehoorders dat hij nog altijd van plan is de muur langs de grens met Mexico te bouwen. "We zullen een muur krijgen. Geen zorgen. Ga naar huis. Ga slapen."

Ook Obamacare moet er binnenkort aan geloven, sprak Trump, ruim een maand nadat zijn eigen zorgplannen in het Congres werden teruggetrokken vanwege onvoldoende steun onder Democraten en Republikeinen.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Paus ziet in Noren bemiddelaar tussen VS en Noord-Korea

Paus Franciscus wil dat een derde land gaat bemiddelen in de crisis tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Noorwegen zou dat kunnen doen, denkt de paus.

Hij vreest dat de relatie tussen de twee landen oververhit raakt, en dat dat tot een kernoorlog leidt waarbij een aanzienlijk deel van de mensheid vernietigd zal worden. De paus deed zijn uitlatingen in het vliegtuig op de terugreis na zijn bezoek aan Egypte.

Diplomatieke oplossing

"Noorwegen is altijd bereid om te helpen", aldus de paus. "Dat is er één, maar er zijn er vele. In elk geval is de enige weg de weg van onderhandeling, van een diplomatieke oplossing."

Noorwegen was in het verleden met stille diplomatie een van de bemiddelaars tussen Israël en de Palestijnen. Die gesprekken leidden in het begin van de jaren negentig tot de Oslo-akkoorden.

De paus zei verder dat de Verenigde Naties zijn leidende rol moet terugwinnen. Die is volgens Franciscus verwaterd.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Man doodgestoken in woning Oss

In Oss is laat op de avond een man om het leven gekomen door een steekpartij. Het incident was in een woning aan de Molenweg.

De politie verricht onderzoek en de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Ook over een motief is nog niets duidelijk.

De politie deed na de steekpartij een inval in een woning, maar voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Amerikanen de straat op tegen Trumps klimaatplannen

In tientallen Amerikaanse steden hebben duizenden mensen meegedaan aan protesten tegen het klimaatbeleid van president Trump. In de hoofdstad Washington D.C. waren tienduizenden betogers op de been, onder wie oud-vicepresident en klimaatactivist Al Gore en acteur Leonardo DiCaprio.

De klimaatmarsen vielen samen met de 100ste dag van Trump als president. Die is zelf niet in Washington, maar in Pennsylvania, waar hij een bijeenkomst hield met zijn aanhangers.

Trump heeft klimaatverandering in het verleden een hoax genoemd. Hij wil beperkingen voor de mijn- en oliesector opheffen, en ook een einde maken aan restricties op de uitstoot van broeikasgassen. Verder denkt hij erover het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen. Het Environmental Protection Agency (EPA), de organisatie die zich bezighoudt met het klimaat en het milieu, wordt drastisch gekort. Er verdwijnen daardoor zo'n 3000 banen.

Ook in andere landen, waaronder in Nederland, waren er protesten tegen Trumps klimaatplannen in het kader van de People's March in Washington. In Amsterdam liepen gistermiddag enkele duizenden mensen een route door het centrum, beginnend en eindigend op het Museumplein.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Acht Cubaanse militairen omgekomen bij vliegtuigcrash

In Cuba is een militair vliegtuig neergestort. Daardoor zijn acht militairen om het leven gekomen, melden Cubaanse staatsmedia. Geen van de inzittenden heeft het ongeluk overleefd.

Het toestel, een Antonov AN-26, vloog tegen een berg in de regio Artemisa, ten westen van de hoofdstad Havana. Het is nog niet bekend waardoor dat kon gebeuren.

(0 / 3/Sun, @ Ap:r )

Asociale bestuurder tien keer over de kop bij Henrik-Ido-Ambacht

Een automobilist heeft tijdens een politieachtervolging twee lantaarnpalen geramd en is tien keer over de kop geslagen. De bestuurder kon zelf uit de auto klimmen en is naar het ziekenhuis gebracht ter controle. De auto is volledig uitgebrand.

De 40-jarige man uit Rotterdam reed met 180 kilometer per uur over de snelweg A15 vanuit Gorinchem en maakte bedreigende gebaren naar andere automobilisten. Een gewaarschuwde politiehelikopter volgde de capriolen van de automobilist al een tijdje.

Toen de man dat in de gaten kreeg, probeerde hij te vluchten via de afslag Henrik-Ido-Ambacht. Door de snelheid vloog de auto uit de bocht, ramde de lantaarnpalen, sloeg een tiental keer over de kop en vloog in brand, zegt de politie.

De automobilist klom uit de auto en probeerde verder te vluchten, maar agenten konden hem snel pakken. De Rotterdammer had volgens een politiewoordvoerder gedronken en is aangehouden.

(9 / 2/Sat, @ Ap:r )

Dit wilden jullie weten van onze weerman op Spitsbergen

NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke, verslaggever Martijn Bink en cameraman Ruben Kocx zijn in Longyearbyen op Spitsbergen. Daar vertrekt vanavond een schip met dertig Nederlandse topmannen en -vrouwen die de komende dagen met eigen ogen gaan zien wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. In een live-sessie op Facebook beantwoordden Peter en Martijn jullie vragen over de opwarming van de aarde.

Een van de eerste vragenstellers wil weten hoe koud het in Longyearbyen is. Dat valt eigenlijk wel mee met zo'n -3 graden, zegt Kuipers Munneke. Maar door de frisse wind en lichte motregen is het toch niet echt aangenaam.

Peter Kuipers Munneke schat de gevoelstemperatuur op -9 graden en dat is zeker niet prettig voor Martijn Bink die een van zijn handschoenen heeft uitgedaan om op zijn telefoon jullie vragen te kunnen lezen. "Maar we houden vol", zegt hij optimistisch.

Erg warm

Het tweetal staat voor een baai met open water. "Vroeger was die baai altijd tot ver in mei bevroren met 1 meter dik zee-ijs", vertelt Kuipers Munneke. De temperatuur van het zeewater is daar nu zo'n 3 tot 4 graden "en dat is een stuk warmer dan zo'n 25 jaar geleden".

Volgens de NOS-weerman, tevens klimaatwetenschapper, was het in het gebied ongewoon warm deze winter. Het was af en toe zelfs 20 graden warmer dan normaal. "Dat is heel extreem en dat hebben ze hier nog nooit eerder gezien."

Veel vragen gingen over de gevolgen van het smelten van het poolijs. Als uiteindelijk ook het ijs op bijvoorbeeld Groenland smelt, kan dat voor Nederland zeker problemen opleveren. Grote delen van ons land liggen namelijk onder de zeespiegel en die stijgt door het smelten van het landijs. De komende eeuw waarschijnlijk minimaal 30 centimeter en in het slechtste scenario wel 2 meter.

Maar de NOS-weerman verwacht vooral problemen doordat het meer en langer zal gaan regenen. "Dat water moet worden afgevoerd en als Nederland zitten wij precies aan het einde van al die rivieren. We zijn dus eigenlijk een soort afvoerputje." Hij verwacht dat rivierdijken vaker zullen doorbreken en dat daardoor grote gebieden zullen overstromen.

Ook voor de aarde als geheel heeft het smeltende poolijs gevolgen. "Een van de theorieën is dat de Noordpool werkt als een soort airconditioning voor de aarde. Door al het ijs en de sneeuw is de Noordpool wit. Daardoor wordt zonlicht voor het grootste gedeelte teruggekaatst naar de ruimte en wordt het dus niet geabsorbeerd en kan het geen warmte afgeven." Hoe kleiner het witte oppervlakte wordt, hoe meer de aarde opwarmt.

De aarde heeft toch altijd te maken gehad met grote klimaatveranderingen, denk bijvoorbeeld aan de IJstijd, zegt een andere vragensteller. Kan het dan zoveel kwaad? "Dat klopt", zegt Kuipers Munneke, "al honderden miljoenen jaren verandert het klimaat enorm. Maar de afgelopen 10.000 jaar is het klimaat heel stabiel geweest en dat is nou precies de periode waarin de menselijke beschaving is ontstaan. De vraag is dus of wij mensen grote klimaatveranderingen wel kunnen overleven."

Is het tij nog te keren? De belangrijkste factor bij de opwarming van de aarde is de CO2-uitstoot, legt Kuipers Munneke uit. "Voor een bepaalde hoeveelheid opwarming mag er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid gigaton aan uitstoot zijn. En hoeveel dat precies is, weten we niet helemaal zeker, maar wel zeker is dat we al heel veel CO2 hebben uitgestoten. We hebben dus niet zo heel lang meer om er iets aan te doen." Zelf kan je er ook iets aan doen, zegt hij. "Want iedere gram CO2 die je minder uitstoot, helpt."

Hebben jullie al veel dieren gezien, wil een heel jonge kijker weten. "Eigenlijk niet", vertelt Bink, "op een paar eenden in de baai en een opgezette ijsbeer op het vliegveld na". Hoe het is met de ijsberenpopulatie na deze warme winter is ook nog niet bekend want de telling van de ijsberen is pas later dit jaar.

Hoewel de warm ingepakte weerman nog uren lijkt te kunnen doorvertellen, begint de hand van Martijn Bink steeds gevoellozer te worden en zo komt er een einde aan het vraaggesprek.

(9 / 2/Sat, @ Ap:r )

Man opgepakt voor brievenbusbrandstichting Maastricht

Een 19-jarige man is opgepakt voor acht pogingen tot brandstichting via brievenbussen in Maastricht. Hij werd opgepakt nadat de politie aan het begin van de avond beelden van de dader had vrijgegeven. De man is door meerdere mensen herkend en werd korte tijd na het vrijgeven van de beelden aangehouden.

In de Maastrichtse wijk Heugem werd in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 01.00 en 04.30 uur bij acht huizen een brandende folder door de brievenbus naar binnen geduwd. In één huis vatten de gordijnen vlam, maar die konden op tijd worden geblust. Bij de andere huizen was er alleen schade aan de voordeur.

De man die de brandende folders door de brievenbussen duwde, werd vastgelegd door een bewakingscamera. De brandstichtingen zorgden voor behoorlijk wat onrust in de wijk.

(9 / 2/Sat, @ Ap:r )

Justitie El Salvador onderzoekt verdachte dood dieren zoo

De openbaar aanklager in El Salvador stelt een onderzoek in naar de dood van verschillende dieren in de nationale dierentuin in de hoofdstad San Salvador. Achtereenvolgens een nijlpaard, een zebra, een poema en een jong aapje stierven onder verdachte omstandigheden. Onderzocht wordt of de dieren zijn verwaarloosd, meldt de BBC.

Vooral de dood van nijlpaard Gustavito leidde in El Salvador en daarbuiten in februari tot ophef. In eerste instantie zeiden zijn verzorgers dat het beest met een scherp voorwerp was gestoken en was geslagen door onbekende aanvallers.

De politie sprak met het personeel om erachter te komen wie ongezien de dierentuin binnen zou kunnen komen. Uit onderzoek bleek echter dat het nijlpaard was doodgegaan aan een longbloeding die het gevolg zou zijn geweest van slechte verzorging. Het dier was al 17 dagen ziek voordat de bloeding optrad.

De zebra bezweek begin deze maand, de poema en de aap volgden donderdag. De poema was oud en ziek en werd behandeld voor maagproblemen, zegt de dierentuin. Het aapje zou om het leven zijn gekomen bij een ongeluk. Ondanks deze verklaringen heeft de openbaar aanklager besloten om een onderzoek in te stellen.

(9 / 2/Sat, @ Ap:r )

Turkije verbiedt datingprogramma's op tv

In Turkije worden datingprogramma's op radio en televisie verboden. In een decreet dat vanavond is uitgevaardigd, staat dat programma's waar vrienden en partners worden gezocht niet kunnen worden toegestaan.

De regering zinde al een tijdje op het verbod. Vorige maand zei vice-premier Kurtulmus dat de populaire datingprogramma's niet overeenkomen met Turkse familietradities.

Noodtoestand

De Turkse regering kan maatregelen per decreet afkondigen onder de noodtoestand, die afgelopen zomer na de mislukte couppoging werd uitgeroepen. Sindsdien zijn meer dan 100.000 ambtenaren, wetenschappers en militairen aangepakt van wie wordt gezegd dat ze aanhanger zijn van de Gà¼len-beweging. Ze zijn ontslagen of vastgezet.

Ook vanavond is in een decreet het ontslag bekendgemaakt van zo'n 4000 mensen. Het gaat om onder anderen militairen, cipiers, academici en medewerkers van het ministerie van Geloofszaken. Hun namen zijn gepubliceerd in de Turkse staatscourant.

Wikipedia

Eerder vandaag kwam ook een andere maatregel van de Turkse autoriteiten in het nieuws. Ze hebben de online-encyclopedie Wikipedia geblokkeerd.

De reden is dat Wikipedia weigert artikelen te verwijderen die volgens Ankara een verband leggen tussen Turkije en terroristische groeperingen.

(9 / 2/Sat, @ Ap:r )

Dernière mise à jour : 30/04/2017 @ 00:12
Tchat

Flash Infos ! ! !

Site pratique
Ajouter aux favoris
Favoris
Ecrire à Fran
Email
 Nombre de membres 181 membres


Membres en ligne

( personne )


   visiteurs

   visiteurs en ligneNewsletter
Lettre d'information
S'abonner ou se désabonner cliquez ici


Traduisez
une page...un mot


Calculette